SACCSIV – blog ortodox

PAPA, BUSH si GORBACIOV (principale instrumente ale NOII ORDINI MONDIALE) pictati in Biserica infratirii din Petresti. IPS Andrei nu vede nici un lucru rau …

   Citez din articolul Papa, Bush şi Gorbaciov, pictaţi în Biserica înfrăţirii din Petreşti:

   Pentru prima dată în analele religiei şi credinţei ortodoxe, în noua biserică din Petreşti – Alba sunt pictaţi cei trei mari bărbaţi ai omenirii care au contribuit decisiv la demolarea comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov. Alături de aceştia, în biserica din Petreşti şi-au mai găsit loc numeroase alte picturi unicat într-un locaş sfânt ortodox, iar în curtea acesteia se află un Monument al Eroilor, în formă de obelisc, de asemenea unic în Europa, prin care sunt cinstiţi, deopotrivă, eroii români şi saşi, duşmani pe câmpurile de luptă ale războaielor mondiale…
   Biserica din Petreşti este impunătoare. Albă în exterior, seamănă cu o catedrală occidentală. Deasupra intrării tronează o inscripţie cu litere de aur: „… Aici este biserica lui Dumnezeu, aici este poarta cerului” (Facere 28,17). Intri pe uşă şi rămâi perplex! Pe holul de la intrare, pe peretele din dreapta, sunt pictaţi, „nu între sfinţi, ci între oamenii providenţiali ai Terrei din amurgul celui de al doilea mileniu„, după cum spune preotul Alexandru Coman, distrugătorii comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea şi Mihail Gorbaciov. Sub ei, sunt scrise cu litere de-o şchioapă cuvintele „Când omul striga: «Opriţi Planeta, vreau să cobor». Dumnezeu, prin aceşti trei oameni providenţiali, a schimbat mersul lumii”. Pe peretele din stânga intrării sunt pictaţi, tot pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, cei trei mari poeţi ai Ardealului: George Coşbuc, Lucian Blaga şi Octavian Goga, chipurile lor fiind însoţite de inscripţia „Poeţi care au plâns durerile Ardealului şi au înveşnicit ţăranul şi satul românesc-transilvan”.
   Caruselul picturilor unicat din biserica din Petreşti nu se opreşte însă aici. Iarăşi pentru prima dată într-o biserică ortodoxă, la intrarea propriu-zisă în locaş, în stânga şi în dreapta, se găsesc alte două picturi cu o valoare unicat atât din punct de vedere religios, cât şi interconfesional. Astfel, pe peretele din dreapta sunt pictaţi, în mărime naturală, defunctul Patriarh al României, Prea Fericitul Teoctist, alături de defunctul episcop Greco-Catolic Inochentie Micu Klain, iar pe peretele din stânga ÎPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, este zugrăvit alături de fostul episcop Luteran Albert Klein, care în tinereţe a fost preot evanghelic în Petreşti. În mijloc, între cele două fresce sunt înscrise cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină, care se constituie într-un testament şi o pledoarie pentru unitatea lumii creştine: Părinte, Eu pentru aceştia mă rog ca toţi să fie una…”, părintele Coman fiind de părere că, aşa cum există un singur Dumnezeu, aşa ar trebui să fiinţeze o singură biserică…
   Tot ca noutăţi absolute într-o biserică ortodoxă, în pridvorul celei păstorite de preotul Alexandru Coman sunt pictaţi cei doi mari filozofi greci, Platon şi Aristotel. „Cei doi nu au intrat în biserică, ci în pridvorul ei, din raţiune”, mărturiseşte părintele Coman. De asemenea, în locaşul din Petreşti, scena Naşterii Domnului este modificată într-un mod cât se poate de original. Astfel, în locul celor trei magi care veneau din fundul Caldeei sau Ecbatana, aducând întreite daruri la ieslea revelatoare a Betleemului, tronează trei mari domnitori români – Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu, iar ciobanii din aceeaşi scenă sunt îmbrăcaţi cu toţii în haine specifice Mărginimii Sibiului.
   Doar la intrarea în biserică, în spatele credinciosului, sunt pictaţi, la dimensiuni mai mici, întemeietorii acestui locaş unic în ortodoxie – fostul episcop de Alba Iulia în perioada 1975-1990, Emilian Birdaş, şi preotul-paroh Alexandru Coman, păstorul duhovnicesc al celor peste 500 de ortodocşi din Petreşti.
   Despre pictarea celor trei mari bărbaţi ai omenirii, Papa, Bush şi Gorbaciov, pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj are o opinie pertinentă şi pragmatică. „În hol, într-adevăr pictura şochează, însă Biserica de Vest a făcut un pas spre împăcarea cu modernismul încă din Renaştere, vezi Capela Sixtină. Biserica Ortodoxă Română a rămas într-adevăr în nişte canoane… Este un punct de vedere unic, care schimbă oarecum aspectul în ceea ce priveşte relaţia BOR cu politica. Faptul că se recunoaşte cine au fost demolatorii comunismului este un mare lucru. Să nu uităm că BOR a fost acceptată tacit de comunişti, adică nici nu i s-a dat în cap, dar nici nu a fost recunoscută ca lumea, a fost un prejudiciu pentru noi…
   Faptul că BOR este pe primul loc după 1989 în ceea ce priveşte încrederea românilor se datorează şi celor trei mari conducători, aşa că ideea părintelui Coman a fost genială. Pictura celor trei reprezintă însăşi deschiderea, eliberarea, dar niciunde şi niciodată acest moment nu a fost consemnat într-o biserică. Este un merit istoric, cred eu”, a subliniat pictorul Nicolae Govoreanu, care a lucrat şase ani la această operă de artă.
   Nu se ştie cu exactitate şi nici nu contează prea mult cât a costat ridicarea bisericii din Petreşti. Numai un metru pătrat de pictură valora la vremea respctivă 24 de dolari SUA… Biserica este de o frumuseţe aparte, cu două etaje, cu încălzire centrală subterană, iar picturile inedite reprezintă doar o parte din arhitectura deosebită a realizării ortodoxe de la Petreşti. Întreaga lucrare s-a realizat în 14 ani, din contribuţiile tuturor credincioşilor din localitate, fie români sau saşi, dar şi a multor alţi oameni de bine din ţară şi străinătate care au făcut donaţii. Nici un leu nu a fost de la stat! O văduvă, spre exemplu, şi-a dat ultimul bănuţ, iar marii sponsori au ajutat după posibilităţi. Peste 200 de credincioşi au achiziţionat stranele din biserică, contra sumei de 3,5 milioane de lei vechi la nivelul anului 2001, pentru tot restul vieţii!, iar numele lor este încustrat pe fiecare loc în parte.
   Preotul paroh Alexandru Coman, în vârstă de 62 de ani, slujitor de 26 de ani în Petreşti, ctitorul incredibilului locaş, are o viziune originală în legătură cu picturile comandate. „Consider că toţi cei trei mari conducători ai omenirii sunt asemănători lui Constantin cel Mare, care în anul 1319 a dat libertate de manifestare creştinilor, pe care Biserica l-a aşezat lângă apostoli. Tot aşa, aceşti trei mari oameni au schimbat mersul lumii, lor le datorăm ridicarea şi libertăţile de astăzi. Susţin că Biserica ar trebui să-i declare sfinţi, pentru că ne-au izbăvit pentru totdeauna de acel sistem opresiv„, ne-a declarat părintele Alexandru Coman, un om de o modestie rar întâlnită, nici măcar fotografiat nu s-a lăsat…
   În ceea ce priveşte asocierea reprezentanţilor BOR cu cei greco-catolici şi evanghelişti, Alexandru Coman este de părere că reprezentarea celor trei mari ramuri creştine, Ortodoxismul, Catolicismul şi Protestantismul, face din Biserica din Petreşti „o adevărată biserică a înfrăţirii confesionale„.

   ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, cel care a fost de acord cu picturile respective ale preotului Coman, a subliniat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: „Părintele Coman a avut întotdeauna idei deosebite, oarecum la zi. Sigur că pictura bisericii din Petreşti nu intră neapărat în tradiţia picturii bizantine, dar şi în erminia (tipar al felului în care se aranjează scaunele în biserici – n.a.) bisericilor din Moldova erau reprezentaţi tracii ca nişte cuceritori… Preotul Coman a surprins de fapt o realitate, nu văd nici un lucru rău în reprezentarea aceea„. Cât despre cealaltă idee revoluţionară a părintelui Coman, cea a unei biserici a înfrăţirii confesionale, ÎPS Andrei a precizat: „Este idealul pe care orice creştin serios îl are – ca odată, într-o zi, toţi să fie una…”

   Comentariu saccsiv:

   Nu stiu daca ierarhul, preotul sau pictorul nu cunosc cum sta treaba sau isi bat joc de noi si promoveaza noua era chiar in biserica … Cica „Consider că toţi cei trei mari conducători ai omenirii sunt asemănători lui Constantin cel Mare” … Susţin că Biserica ar trebui să-i declare sfinţi”.

   Mare sminteala. Cei trei au fost de fapt intrumente principale in mana ELITELOR inchinatoare la lucifer, ce doresc edificarea NOII ORDINI MONDIALE:

Cu ocazia celebrarii caderii zidului Berlinului (9 noiembrie), MIHAIL GORBACIOV ne aminteste ca impreuna cu PAPA IOAN PAUL II a lucrat pentru edificarea NOII ORDINI MONDIALE

   Ce alte nazbatii mai sunt picate si „explicate”, va las pe voi, fratii mei, sa constatati.

   Cititi va rog si:

PROFETIA Sfantului LAVRENTIE DE CERNIGOV despre ANTIHRIST

44 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 16, 2010 at 1:07 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. G-man said, on iunie 16, 2010 at 1:10 pm

  apropo si de articolul cu regii pedepsiti de Dumnezeu, locuitorii din acea zona sa nu se mai mire si sa se dea cu capu de pereti , cand i-o lua apa cu case cu tot , sau alte rele. sa se mire si sa se revolte atunci cand vad ce biserici au. ca facem pacate cu lopata da nu stim oare ca inchinari straine e cel mai mare pacat .
  NU MAI HULITI !
  astia chiar fac de capu lor ce vor prin bisericile din tara nu ii trage nimeni de urechi?

  Apreciază

 3. u.b bc3 said, on iunie 16, 2010 at 1:27 pm

  au inebunit de tot lumea!!!!! imoprtant e ca inca mai sunt oameni cu frica de DUMNEZEU!!! SLAVA DOMNULUI CA INCA E BINE!!!

  Apreciază

 4. Iubesc Patriarhul said, on iunie 16, 2010 at 1:38 pm

  N-am ce comenta la asa ceva decat ca eu nici daca ar fi singura biserica din romania, n-as intra acolo. Auzi, sa-l compari pe Brancoveanu cu oricare din aia 3. Niste criminali cu un martir. Pai cand a venit Gorbaciov in romania ultima oara, ma uitam la el parca nici riduri nu avea. Era asa rumen si plin de viata. Si ce a zis? A zis cica: „poporul roman nu cred ca doreste amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul lui”. Adica ia amenintat pe guvernantii nostri pe fata ca sa nu primeasca asa ceva.
  Cine intra in biserica aia inseamna ca nu intelege nici macar o farama din ortodoxie.

  Apreciază

  • fane said, on iunie 16, 2010 at 2:14 pm

   ba da , trebuie sa comentam la asa ceva , trebuie sa deschidem si noi si cei de langa noi ochii cat mai mari , altfel riscam , ca peste cativa ani sa nu mai stim nici noi , d-apoi copiii nostri cu ce se mananca ortodoxia , unde este granita intre adevar si minciuna , de ce nu trebuie sa acceptam in bisericile noastre , la liturghiile si rugaciunile noastre nici o forma de modernism , de schimbare , de inovare ci ceea ce am primit , aceea sa purtam mai departe .

   Ar fi bine daca veti sesiza si alte asemenea derapaje ce au mai fost intalnite . Citeam ca ar fi o biserica in Bucuresti in care pe pardoseala din naos sau pronaos sunt toate cei insemne ale celor trei religii monoteiste : mozaism , mahomedanism si crestinism . Ca in alta parte , pentru ca preotul nu a fost sprijinit financiar de primarul comunei care apartinea de PSD , a indicat pictorului sa fie pictati Iliescu , Nastase si Vacaroiu in chip de diavoli . Ma rog , acestea sunt evidente , dar mai sunt multe ascunse si este posibil se nu fie sesizate pana cand un altul nu-ti sesizeaza problema .

   Doamne , ajuta-ne !

   Apreciază

 5. comentator said, on iunie 16, 2010 at 2:10 pm

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-7432468-spital-din-barcelona-anchetat-pentru-ofera-tratamente-vindecare-homosexualitatii.htm

  incepem sa fim anchetati daca consideram ca homosexualitatea este o boala psihica…:(

  Apreciază

 6. eugenia said, on iunie 16, 2010 at 2:59 pm

  Sa presupunem ca preotul local s-a scrantit la cap, sa presupunem ca Arhiepiscopul Andrei este mason, dar satenii, ce se intampla cu crestinii din parohie?
  In mod normal Patriarhul insusi ar trebui sa decida repictarea bisericii si sa dea canon aspru parintelu Coman si Arhiepiscopului.
  In Franta, la Deux Alpes, in biserica din statiune, preotul slujeste sprijinit de un obiect ce reprezinta un cap de ceva cu coarne.
  In Belgia am gasit scris pe peretii unei biserici urmatoarea fraza:” Daca ai stii cui te rogi…” Te ia cu frig.
  Nu credeam ca este posibil ca o astfel de aberatie sa se intample la noi. Maine, poimaine vom vedea cum „aflueaza” valuri de sectari europeni spre Petresti.

  Apreciază

  • Pustnicul Digital said, on iunie 16, 2010 at 4:04 pm

   Sa presupunem ca preotul local s-a scrantit la cap, sa presupunem ca Arhiepiscopul Andrei este mason, dar satenii, ce se intampla cu crestinii din parohie?

   Sunt complet pe dinafară într-ale credinței, mare boală în ziua de azi când atacurile asupra Ortodoxiei sunt mai mult sau mai puțin subtile.

   Apreciază

   • eugenia said, on iunie 17, 2010 at 7:33 pm

    Legat de atacurile asupra ortodoxiei. Din timp in timp schimb canalele televizorului si poposesc cateva minute pe „Speranta”. Si emisiunea „Duhovnicul de la miezul noptii” am urmarit-o cu interes mult timp.Ceea ce ma interesa cu precadere era natura intrebarilor telespectatorilor.
    Va rog sa nu va scandalizati la ideea” Speranta”. Daca umblam cu ochii inchisi si cu degetele in urechi, s-ar putea sa dea trenul peste noi.
    Ma refer la aceste lucruri incitata de interventia, mai bine spus „soparla” lui Tudor Daniel.
    Pe posturile respective TV, cu regularitate un telespectator avea de pus o intrebare”cu clenci” despre ortodoxie. Adventisti, evanghelisti, atei irascibili se exprimau provocator, doar-doar vor strecura indoiala, tulburarea in sufletul si mintea crestinilor. Ieri, de pilda, o „ortodoxa” a telefonat pastorului de serviciu cu lacrimi in voce, pentru a cere explicatii legate de „zorzoanele” vesmintelor preotesti si banii pe care ii cer acestia amaratilor de enoriasi..
    Asa si cu TD. Raspunsuri la nedumeririle sale fundamentale le poate gasi in Evanghelii, in Pateric, in Vechiul Testament, in Apocrife, in Tratatele de geologie, antropologie in biochimie si istorie. Marea problema decurge din faptul ca nu este suficient sa stii sa citesti, ci sa si intelegi ceea ce citesti. Pentru a intelege, trebuie sa recunosti faptul ca nu esti capabil sa intelegi tot, sa iti alegi dascali si duhovnici care sa te ajute si sfatuiasca si mai ales, Bunul Dumnezeu, vazandu-ti inima curata, sa iti deschida mintea.
    Intrebarea mea este, oare sunt dispusi acesti tudori danieli sa accepte adevarul ortodoxiei? Oare au inima atat de curata incat, chiar si in ceasul ultim, Dumnezeu sa le dea un semn drept raspuns la intrebarile puse?

    Apreciază

   • Irefutabil said, on iunie 17, 2010 at 11:07 pm

    Pustnicule,
    E adevarat ca e o boala in ziua de azi, dar sa nu generalizam. Nu ne cunosti.

    Pictura cu cei trei fosti sefi de stat indigneaza la inceput, insa enoriasii din zona obisnuiti cu ea nu o mai baga in seama.
    Cu pictura aceea nu se face o Noua Ordine Mondiala si stiu ca imi veti zice ca asta e una din devierile ce conduc mentalul colectiv catre acceptarea mai usoara unei noi strcuturi.

    Cine e din zona stie ca acolo suntem mult mai atrasi de lucrarea duhovniceasca a Parintelui Alexandru Coman si a Inalt Preasfintiei Sale Andrei.

    In predici si in orice discutie cu dansul, Parintele Coman promoveaza comuniunea, buna intelegere a oamenilor, condamna transant aberatiile din socieatea moderna, dependenta de mass.media ca sursa principala de “dezinformare”, indeamna la rabdare, mantuire si de multe ori impresioneaza prin memoria lui exceptionala, asemanatoare cu cea a Parintelui Teofil Paraian. (imi amintesc cu placere agapa la care am participat la manastirea Oasa acum cativa ani si la care au fost prezenti printre alti preoti si Parintele Teofil si Parintele Coman, cand acesta din urma a recitat o poezie crestina care l-a impresionat profund pe Parintele Teofil).

    Acelasi lucru il pot spune si despre I.P.S Andrei, oamenii il primesc cu bucurie, il considera de-al lor, prezenta lui inspira o stare de bine si totdata respect.

    Pictura aceea poate e o forma mai “originala” a lucrarii si a chemarii lui Dumnezeu a oamenilor catre biserica, si comentariile extremiste la adresa ei seamana cu paiul vazaut in ochiul fratelui si nebagarea in seama a barnei din ochiul tau.

    Stiu ca multi din cei care citesc acest blog nu au viata personala sau cel putin e limitata doar la servici si familie, insa va doresc sa aveti vreodata parte de o intalnire cu acesti slujitori ai lui Dumnezeu si veti fi convinsi de adevarata si autentica lor valoare, care v-ar putea inspira si scoate din amorteala.

    Umblati veseli!

    Apreciază

 7. Aurora said, on iunie 16, 2010 at 3:21 pm

  Categoric biserica din Petresti trebuie repictata. Nu trebuie sa mai fie astfel de abateri. Episcopul Andrei nu trebuia sa sfinteasca asa ceva. Ortodoxia trebuie pastrata nestricata, nu venim cu inventii dupa cum ne taie capul pe fiecare.

  Apreciază

 8. Alexandra said, on iunie 16, 2010 at 3:39 pm

  Ziarul Lumina ce zice de asta….dar Trustul Trinitas?
  Cred ca vor face o reclama nemaipomenita acestui prim proiect pivot….ca sa se mai construiasca si alte biserici ca aceasta…..si uite asa nu vom mai putea intra in bisericile construite.
  De proiectul de la Aiud ce se mai aude? Tot proiectul mason al lui Puric urmeaza sa se ridice acolo?
  @ eugenia ai spus bine „in mod normal”….
  Cum sa ia atitudine patriarhul cand el vrea un mall pe post de catedrala?

  Apreciază

  • fane said, on iunie 17, 2010 at 5:24 am

   @Alexandra ,

   cu siguranta nu este vorba de un ” prim proiect pivot ” ( sau nu mai este ) . Biserica din Petresti se pare ca a fost sfintita demult , in 2001 , conform unei stiri din monitorul de Cluj de la acea data . De fapt , intregul articol din Jurnalul National de ieri , este copy/paste dupa articolul din 2001 din monitorul de Cluj . Vedeti , deci , ca nu este deloc o noutate . Si , cu siguranta , nu este nici unicat .

   Apreciază

 9. Rgogu said, on iunie 16, 2010 at 7:08 pm

  asta nu o sustine! fereste-te tu de hula!

  Apreciază

 10. G-man said, on iunie 16, 2010 at 7:14 pm

  fratilor observati ca la orce problema spinoasa , trebuie sa fim f atenti sa mergem ca pe o barna , nu trebuie sa ne inclinam prea mult in nici intr-o parte.
  Rgogu are dreptate sau sfintit biserici vechi vandalizate de pagani si s-a reluat slujirea in ele , nu va indoiti de sfintire . atentie!

  Apreciază

 11. Radu said, on iunie 16, 2010 at 7:54 pm

  Sfintirea o da Dumnezeu. Pe Sfinti tot Dumnezeu ii face Sfinti. Nu Biserica ii face Sfinti.

  Apreciază

  • G-man said, on iunie 16, 2010 at 9:19 pm

   ce vrei sa zic Radu ca nu avem nevoie de Biserica?

   Apreciază

   • Radu said, on iunie 16, 2010 at 10:23 pm

    Biserica este o autoritate lasata de Dumnezeu. Iti spune unde sa cauti si ce sa cauti.
    Dar mantuirea o da Dumnezeu Tatal. Prin Fiul ajungi la Tatal si prin Biserica ajungi la Fiul.
    Si Biserica poate sa aiba un inteles mai larg. Daca ai fi inchis si in inchisoare l-ai intalni pe Iustin Parvu sa spunem, si el prin vorba lui te-ar face sa te pocaiesti, atunci acest om intre peretii plini de igrasie ai inchisorii e Biserica.
    Scopul Bisericii este sa indrepte omul catre mantuire.
    De cele mai multe ori acest scop este indeplinit in locuri umile.
    FASTUL UNEI CATEDRALE NU VA MANTUI UN NEAM. FASTUL UNEI CATEDRALE NU POATE MANTUI NICI MACAR UN SINGUR SUFLET.

    Du-te G-man in camera ta, aseaza-te in genunchi si roaga-te Domnului ca si cum El ar fi acolo in picioare in fata ta. Plangi pentru pacatele tale si spune-i sincer ca iti e tare greu sa lupti cu ele. Si cel mai greu e cand vrei sa nu le mai repeti.
    Daca lacrimile tale sunt sincere atunci in camera ta e Biserica in acel moment.

    Manca-te-ar Raiul!

    Apreciază

   • nea Anderthal said, on iunie 17, 2010 at 1:17 am

    ..lasa-l pe saracu’ Radu ca in curind va vorbi cu „ingeri” si va face si „minuni”.Asa incepe inselarea demonica…

    Apreciază

   • G-man said, on iunie 17, 2010 at 6:42 am

    eu sunt multumit de raspunsul lui Radu. parintele Cleopa da 4 definitii la biserica. dar Biserica are tainele ei si oricat de prigoniti am fi tot o sa fie un preot sa faca sfintle taine si eventual sa facem si o mica bisericuta de lemn pentru cei ce nu accepta inovatiile astea. in ce priveste catredala mie mi-ar placea sa avem si noi ca pana acum am fost calcati in picioare de toti cu razboaie si asupriri si nu am avut timp sa ridicam catredale , dar cred ca cu cat e mai fastuasa biserica cu atat o sa scada si credinta , proportional.

    si nu cred ca este contrazicere cand cineva zice ca daca te rogi in camera te asculta Dumnezeu, cu faptul ca in biserica se pogoara Duhul Sfant, este completare.desigur sa nu ramai la ideea ca nu ai nevoie de tainele bisericii si de preoti ca atunci deja esti sectar …. eu cred ca vb aici cu ortodocsi si nu trebuie fiecare pt ideea care o exprima sa scrie un roman. asa dar sa ne completam fratilor..

    Apreciază

   • Rgogu said, on iunie 17, 2010 at 8:18 am

    E greu de dat un raspuns lamurit in conditiile in care ne spun profetiile ca in viitor in biserici nu se va mai savarsi Jertfa cea nesangeroasa, ci acolo va fi toata adunarea celui rau. Ni se spune clar sa nu mergem si sa nu intram in acele biserici.
    Trebuie sa mai pun in ecuatie faptul ca savarsirea Sfintelor Taine se face de catre Preoti sfintiti si care au har. Atata timp cat ei sunt madulare(chiar bolnave) ale Bisericii si cheama prin rugaciune(formulele de rugaciune si prin tipic) sa vina Sfantul Duh peste Sfintele Daruri, acolo va fi Sfanta Taina a Impartasaniei(am particularizat , dar e valabil pentru toate Sfintele Taine). Si orice Taina vor savarsi va fi adevarata si sfanta.
    Rezum atunci spunand ca raspunsul la problema care s-a pus, este raspunsul la intrebarea „care este limita de slujire si de rugaciune la care se va mai pogori Duhul Sfant in biserica?”. Ca Sfanta Taina nu se savarseste datorita vredniciei preotilor sau a credinciosilor care iau parte, ci datorita chemarii Duhului Sfant de catre cel care are har si este sfintit- de catre Preot. Ma gandesc ca atunci cand nu se va mai invoca Numele Mantuitorului si nu se vor mai formula rugaciunile si slujbele dupa randuiala lor, atunci vom avea de a face cu o lipsire de Duhul Sfant in cadrul slujbelor. Eu asa ma gandesc…sa ma ierte Dumnezeu ca indraznesc sa emit pareri despre asa lucruri.
    Sfintii fac parte din Biserica, sunt inclusi in Biserica, sunt madulare ale Bisericii. Deci e gresit sa separam Biserica de Sfinti si Sfintii de Biserica indiferent de context.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

   • Radu said, on iunie 17, 2010 at 10:20 am

    @nea Anderthal
    Sfintii sunt importanti dar nu mai importanti decat Cuvantul Domnului. Chestia asta cu profetiile Sfintilor este foarte subiectiva si nu am de gand sa o discut aici ca poate sminti usor multa lume.
    Spun doar ca exista Sfinti greci care au profetii care nu se potrivesc cu ale Sfintilor rusi, cum de asemenea sunt profetii ale Sfintilor sarbi care nu se potrivesc cu ale Sfintilor nostri. Cum toti suntem ortodocsi, si toti sunt Sfinti inseamna ca avem o problema.
    E normal sa fie asa pentru ca Sfantul atata timp cat este pe pamant si vorbeste este si sub atacul necuratului. Mi-aduc aminte ca am citit despre un Sfant important din Romania care intr-o noapte a fost atacat de necuratu. Ii impingea in usa chiliei sa intre peste el. Si omul (caci acum nu mai era Sfant) tinea de usa si se ruga, insa parea ca demonul castiga. Si la un moment dat a strigat cu voce tare catre Domnul si imediat dupa aceea demonul a fugit.
    Sfantul a spus mai apoi ca Domnul nu l-a ajutat din prima caci nu L-a strigat asa cum trebuie, din toata inima. Domnul l-a testat! Probabil ca acest Sfant inainte de acest test facuse profetii. Deci chiar si dupa zile de rugaciune si „aratari”, el a fost testat iarasi.

    De aceea, ce spun Sfintii trebuie considerat dar nu trebuie pus mai presus decat ce ne spune Domnul. Caci El este 100% Adevar.

    Iar ce spui tu cu vorbit cu Ingeri si minuni, sa stii ca e iarasi un punct nevralgic. Daca un om simplu are de-a face cu asa ceva, Biserica (conducerea) pleaca clar de la concluzia ca e ceva necurat la mijloc. Sunt muuuulte exemple, de „oameni care au vorbit cu Dumnezeu”. Pe unii i-a acceptat, pe altii nu. DAR orice aparitie in afara spatiului ortodox este NEAPARAT dracism (vezi Fatima, Egipt, etc). Curios cand e vorba de Ierusalim (desi Ierusalimul nu este spatiu ortodox) atunci se accepta.
    Ortodox fiind, nu cred ca Dumnezeu se manifesta exclusiv doar in spatiul ortodox. Erau niste chinezi crestinati (nu de ortodocsi) care au fost torturati si omorati pentru a se lepada de Hristos. Nu s-au lepadat si au fost omorati. Nu-mi inchipui ca acei chinezi sunt in iad pentru ca nu erau ortodocsi. Exclus!
    Cum de asemenea, o mare minune se petrece de Inviere in Ierusalim. Pai acolo sunt si musulmani, si catolici, si inca multi altii pe langa ortodocsi, si minunea se intampla repetat. Musulmanii canta acolo langa ortodocsi si totusi minunea se intampla.
    Aceasta este Slava Lui Dumnezeu, peste nimicnicia omului.

    INSA daca o minune se intampla in Biserica, automat este minune. Sau daca un inger apare in Biserica, automat este un Inger. Ei bine nu, dracul intra in Biserica fizic fara niciun fel de menajamente. Iarasi un Parinte important de la noi sustine asta. Dracul n-are probleme de locatie. Are probleme de permisiuni de la Domnul (un fel de CHMOD pentru Pustnicul Digital 🙂 ca sa fac si o gluma) unde are voie si unde nu. Insa el incearca peste tot.

    Smintirea celor putini credinciosi vine tot de la cei care se cred mai avansati in ale credintei. A aparut chiar un curent ortodox printre tineri. E cool sa fii ortodox. Sa ai o carte la subtioara si nitica barbita.
    Majoritatea ortodocsilor de trend au nitica barbita. 🙂 Barba nu i-a facut pe unii filozofi dar o sa ii faca pe altii mai crestini? 🙂
    Parerea mea este sa ne axam pe Cuvantul Domnului, prin fapte si rugaciune cu post, si sa fim mai rezervati in interpretari.

    Eu am vazut aici pe acest blog si lucruri care nu mi-au placut. Dar nu l-am admonestat pe autor. Caci si el are o experienta si o cale de strabatut, CARE NU S-A TERMINAT INCA!!!
    Si tu la fel nea Anderthal, si Pustnicul, si eu si toti de aici.
    ASTA SA NU UITATI NICIODATA, CA NICI UNUL DINTRE NOI NU ESTE INCA MANTUIT, CUM NICI UNUL DINTRE PACATOSI NU ESTE INCA CONDAMNAT.

    Apreciază

  • ioana said, on iunie 17, 2010 at 5:51 am

   Hristos este Dumnezeu, Biserica este trupul lui Hristos.
   Asa invata Sfintii parinti, calauziti de Duhul Sfant.

   Apreciază

 12. Cosmin S. said, on iunie 16, 2010 at 8:24 pm

  Sa adaugam la toate acestea, si „micile inovatii” ce au inceput sa apara prin Bisericile noastre: candele cu beculeţ, fara ulei si fitil; „lumânări” cu beculeţ; Cruci turnate in pardoseala(ca sa fim siguri ca le calca toata lumea in picioare), pricesnele …….etc.

  Apreciază

 13. Alex said, on iunie 16, 2010 at 8:43 pm

  http://unimedia.md/?mod=news&id=20281

  Apreciază

 14. Adrian.I said, on iunie 17, 2010 at 2:43 pm

  @Radu. Poti sa dai niste exemple de profetii ale sfintilor care se contrazic intre ele ?

  Apreciază

  • Radu said, on iunie 17, 2010 at 7:56 pm

   Pot dar nu dau pentru ca nu vreau sa isc discutii de acest gen. Sfintii sunt pomii roditori ai ortodoxiei. Orice pom roditor mai da si cate un fruct stricat dar nu tai pomul pentru 2 mere cu viermi.
   Dumnezeu e chiar mai bun decat judecata mea/noastra. El nu taie pomul daca gaseste macar 1 fruct bun in el.

   Cand ai experienta de viata si o impletesti cu credinta, inveti sa fii rabdator si nu taios. Inveti sa iei omul sau sfantul asa cum sunt si din cele bune ale lor sa te hranesti. Iar cele rele le dai la o parte, nu te agati de ele.

   Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 18, 2010 at 1:45 am

    Radu

    Poti, dar nu dai, insa spui. Dar totusi numeste-i, daca tot te-ai cocotat pe deal.

    Apreciază

   • Lumina lina said, on iunie 18, 2010 at 10:57 am

    Radu,

    Tu esti cel cu postarile km-trice (si) de pe blog-ul parintelui Savatie?
    Acel Radu care-l „pune la punct” pe pr.Mihai Aldea?

    Apreciază

 15. Pr.Gabriel said, on iunie 17, 2010 at 6:33 pm

  Problemele pe care le pune Radu sunt complexe, insa uita ceva, si anume ca efortul crestinului trebuie incununat de Domnul pt. a putea sa isi indumnezeiasca viata. Adevarata viata si cunoastere este Hristos, si aici trebuie sa ne indreptam pasii.
  A ajunge la indumnezeire, inca de aici (cat se poate) e neaparata nevoie de unire cu Dumnezeu, care se face in Sf.Biserica prin impartasirea cu Sf.Taine si vietuirea dupa normele de legiuire morala-evanghelica. Iata ca impartasirea cu Sf.Taine il fac pe om sa se uneasca cu Dumnezeu.
  Vad ca Radu a omis (cred ca fara sa isi dea seama), ca nu exista pocainta si marturisire sincera in afara spovedaniei, altfel ar trebui sa mergem la Icoana Domnului sa ne boteze, sa ne citeasca rugaciunile de iertare, sa ne impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului.
  Aceasta”incununare” trebuie sa fie prin Sf.Taine ale Bisericii, si nicidecum altceva, deoarece daca ne vom „pocai” in afara Sf.Taine, ne vom asemana celor doi calatori in drum se Emaus, care cu toate ca il intalnesc pe Domnul inviat, nu-l recunoasc,insa ard inimile lor cand „le talcuia pe cale”, dar ochii lor s-au deschia abia cand Domnul a facut cina pascala cu ei .
  Repet, crestinul care vrea sa isi sfinteasca si sa isi indumnezeiasca viata, trebuie sa guste din plin, mereu, din Sf.Taine ale Bisericii, singurele care au posibilitatea sa uneasca pe credincios cu Dumnezeu.

  Inceea ce priveste profetiile Sfintilor, cred ca se exagereaza putin. Ar trebui luat in seama delicatul si frumos eveniment din VT al profetului Iona.
  Oare Dumnezeu sa fi gresit cand l-a trimis sa vesteasca hotararea?
  Oare Iona a facut doar o profetie „mincionasa”, abuzand de numele Domnului?
  Oare hotararea poate fi schimbata?

  Hotararea Domnului poate fi schimbata, insa, atentie!, generatiile viitoare pot chema hotararea in timpul lor, datorita netrebniciilor.
  Ceea ce Dumnezeu spune prin Sfintii sai sunt 101% valide, insa, atentie!, nepunerea lor in aplicare tine si de pocainta turmei.
  Sfintii atentioneaza asupra celor ce vor veni DACA omul nu se pocaieste..
  Este gresit faptul ca nu se ia in calcul relatia PROFETIE-POCAINTA.
  pe scurt, generatia care se netrebniceste in ochii Domnului, aceea va implini tot ceea ce au zis Sfintii in profetiile lor. (mai omeneste- ca o hotarare de suspendare, care implica penitentul sa nu mai savarseasca ceva in perioada de „gratie”, altfel, se aplica retroactiv si pedeapsa veche si cea noua..)

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 18, 2010 at 1:33 am

   Pr.Gabriel

   Vremurile apocaliptice sunt o pedeapsa? Se poate aplica modelul Ninive in acest caz? Daca oamenii s-ar pocai, precum locuitorii acelei cetati, n-ar mai veni Domnul nostru Iisus Hristos? Conceptul Ninive aplicat acum, oare nu este periculos? Caci unii vor zice astfel: nu va fi rau, caci daca ne pocaim, vom scapa, precum aceia. Si dorm astfel pe ei, iar lumea in jur se tot strica …

   Apreciază

 16. Adrian.I said, on iunie 17, 2010 at 9:28 pm

  @Radu. Am citit comentariile tale de mai sus si esti tare confuz. Tu nu intelegi ca pomii nu dau rod daca nu au radacina cea buna.

  Apreciază

 17. Irefutabil said, on iunie 17, 2010 at 10:59 pm

  Pictura cu cei trei fosti sefi de stat indigneaza la inceput, insa enoriasii din zona obisnuiti cu ea nu o mai baga in seama.
  Cu pictura aceea nu se face o Noua Ordine Mondiala si stiu ca imi veti zice ca asta e una din devierile ce conduc mentalul colectiv catre acceptarea mai usoara unei noi strcuturi.

  Cine e din zona stie ca acolo suntem mult mai atrasi de lucrarea duhovniceasca a Parintelui Alexandru Coman si a Inalt Preasfintiei Sale Andrei.

  In predici si in orice discutie cu dansul, Parintele Coman promoveaza comuniunea, buna intelegere a oamenilor, condamna transant aberatiile din socieatea moderna, dependenta de mass.media ca sursa principala de „dezinformare”, indeamna la rabdare, mantuire si de multe ori impresioneaza prin memoria lui exceptionala, asemanatoare cu cea a Parintelui Teofil Paraian. (imi amintesc cu placere agapa la care am participat la manastirea Oasa acum cativa ani si la care au fost prezenti printre alti preoti si Parintele Teofil si Parintele Coman, cand acesta din urma a recitat o poezie crestina care l-a impresionat profund pe Parintele Teofil).

  Acelasi lucru il pot spune si despre I.P.S Andrei, oamenii il primesc cu bucurie, il considera de-al lor, prezenta lui inspira o stare de bine si totdata respect.

  Pictura aceea poate e o forma mai „originala” a lucrarii si a chemarii lui Dumnezeu a oamenilor catre biserica, si comentariile extremiste la adresa ei ar putea semana cu paiul vazaut in ochiul fratelui si nebagarea in seama a barnei din ochiul tau.

  Stiu ca multi din cei care citesc acest blog nu au viata personala sau cel putin e limitata doar la servici si familie, insa va doresc sa aveti vreodata parte de o intalnire cu acesti slujitori ai lui Dumnezeu si veti fi convinsi de adevarata si autentica lor valoare, care v-ar putea inspira si scoate din amorteala.

  Umblati veseli!

  Apreciază

  • G-man said, on iunie 18, 2010 at 2:11 am

   „comentariile extremiste ”

   irefutabile onorabile …eu sunt extremist… daca sa fii extremist inseamna sa nu hulesti si sa nu blasfemiezi da sunt extremist.

   ia vezi ce forme „originale „mai gasiti onorabililor …. poate ceva de la Arie citire !!

   Apreciază

  • fane said, on iunie 18, 2010 at 6:01 am

   asa-i ca parintele Coman promoveaza comuniunea cu oricine ? Chiar si cu papistasii , ca doar altfel nu i-ar fi indicat pictorului sa-l picteze si pe papa . Rataciti mai sunteti . Si nici macar nu sunteti in stare sa constientizati asta .

   De unde stie domnia ta ca noi , cititorii acestui blog nu avem viata personala ? Ce intelegi tu prin viata personala ? De ce crezi ca ne-am dori sa ne intalnim cu un preot care ii elogiaza pe conducatorii masoni ai lumii , ai intunericului ? Ce anume sa ne faca acesti slujitori , sa ne illumineze ? Cu adevarat , cred ca asta ar reusi .

   Ciuleste urechea si-l vei auzi pe satana aplaudandu-va pentru reusitele voastre . Ati vrut sa fiti trendy . ” Felicitari ” , ati reusit ! Dumnezeu va asteapta sa-I cereti iertare dar pentru asta trebuie sa va deschideti ochii mintii . Incercati sa tineti mai aproape de ortodoxie , daca tot va numiti ortodocsi si lasati dulcegariile ecumeniste . Stiu ca in acea zona este mai dificil pentru ca ghiveciul uman este atat de divers ( ortodocsi , catolici , reformati , baptisti , penticostali … ) dar fara a va delimita clar fata de ceilalti , sunteti pierduti . Si primul care va da socoteala pentru voi va fi parintele Coman , Dumnezeu sa-l ajute .

   Sper ca expresia ” v-ar putea inspira si scoate din amorteala ” n-ai scris-o referindu-te la ceea ce multi numesc ” impietrirea ortodoxiei ” adica la faptul ca ortodoxia a refuzat evolutia , modernismul . Pentru ca daca acesta este sensul si daca ai si binecuvantarea parintelui Coman pentru acest tip de gandire , inseamna ca situatia este grava pentru ca sunt convins ca nu sinteti singurii care gandesc si actioneaza astfel .

   Doamne , ajuta-ne !

   Apreciază

 18. G-man said, on iunie 18, 2010 at 2:19 am

  „Stiu ca multi din cei care citesc acest blog nu au viata personala sau cel putin e limitata doar la servici si familie”
  ce inseamna pt tine onorabile sa ai viata personala ? cumva o intalnire (s)ecu in care se …. „promoveaza comuniunea, buna intelegere a oamenilor”??
  uite ca nu vreau sa am viata personala ci viata in Hristos .
  si nu vreau buna intelgere cu eretici ci scandal cu ei .
  stii cum a zis parintele Iustin ” nu ne lasam ” .”pana la moarte „.

  Apreciază

 19. kosk said, on iunie 18, 2010 at 11:00 am

  tin’te bine sa nu lesini irefutabile..mnoa:
  http://www.impatokratoros.gr/D98A904D.ro.aspx
  sa o tragi la copiator si s’o lipesti pe garduri si pe usa bisericii.zic

  Apreciază

 20. kosk said, on iunie 18, 2010 at 11:40 am

  http://www.impantokratoros.gr/D98A904D.ro.aspx

  sper sa fie valid

  Apreciază

 21. robert said, on iunie 18, 2010 at 1:22 pm

  cititi aici, foarte interesant referitor la aceste biserici care sunt uraciune in fata lui Dumnezeu: http://blog.pustniculdigital.info/articole/147/

  Apreciază

 22. Alexandra said, on iunie 18, 2010 at 9:05 pm

  Bine zice parintele Iustin „nu ne lasam” „pina la moarte”
  si asta inseamna sa cinstim pe Maica Domnului si pe sfinti in nici un caz pe altii care numai rau au facut
  Iar daca incerci sa ma opresti sau sa ma smintesti cu tot felul de modernisme voi ramane incremenita pe stanca Bisericii Ortodoxe, care pe piatra e zidita si nu pe nisip…..nu de alta dar sa nu ma scufund sau sa ma zboare vantul.

  Apreciază

 23. David Gh. said, on ianuarie 28, 2014 at 9:26 am

  Reblogged this on Awakening Generation's Blog and commented:
  Pana unde ajunge nerozia unora?

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: