SACCSIV – blog ortodox

DALAI LAMA: „Sunt un marxist”

Posted in DALAI LAMA by saccsiv on iunie 1, 2010

   Citez din articolul I’m a Marxist: Dalai Lama:

   Dalai Lama spune că este marxist, totuşi, recunoaşte meritele capitalismului pentru aducerea de noi libertăţi ţării comuniste care l-a exilat – China.

   „Încă sunt un marxist”, a spus la New York liderul tibetan budist exilat, atunci când a sosit cu un anturaj de călugări în robe şi o securitate bine pusă la punct pentru a susţine o serie de prelegeri publice plătite.

   Marxismul are „o etică morală, pe când capitalismul este doar despre cum să faci profit”, a spus Dalai Lama – în vârstă de 74 de ani.

   Cu toate acestea, a aprobat atitudinea Chinei de a înbrăţişa economia de piaţă pentru a sparge strânsoarea comunistă asupra celei mai populate ţări din lume şi pentru forţarea conducerii Partidului Comunist să „reprezinte mai multe feluri de clase sociale”.

   Capitalismul „a adus multe aspecte pozitive în China. Standardele de viaţă ale milioane de oameni s-au îmbunătăţit”, a spus acesta.

   Dalai Lama a afişat o suprinzătoare notă optimistă în general, spunând că el crede că lumea devine un loc mai bun, mai unit.

   Mişcările anti-război, eforturi internaţionale de într-ajutorare imense după cutremurul din Haiti din acest an şi alegerea lui Barack Obama ca primul preşedinte de culoare într-o ţară odinioară profund rasistă – SUA, sunt „semne clare ale maturizării fiinţei umane”, a spus el.

   Dalai Lama a spus că a simţit „un sentiment de unitate a fiinţelor umane”, adăugând în glumă: „Dacă aceste gânduri sunt greşite, vă rog să-mi spuneţi”.

   Deşi China, care l-a forţat să evadeze pentru propria viaţă în 1959, începe să fie mai destinsă, el a avut cuvinte aspre la adresa conducerii comuniste care, spune el, urmăreşte să conducă populaţia prin teamă.

   Pe măsură ce chinezii devin mai bogaţi, „ei vor mai multe libertăţi, ei vor un sistem judiciar independent, vor să aibă presă liberă”, a spus acesta.

   Guvernul chinez, a spus el, urmăreşte armonia, „dar armonia trebuie să vină din inimă, nu din frică. Până acum, metodele de aducere a armoniei se bazează în general pe folosirea forţei”.

   Întrebat de ce biletele pentru prelegerile sale se vând cu sume de până la 100 de dolari americani, Dalai Lama a spus că niciun ban nu a ajuns la el în mod personal. „Ar trebui să-l întrebaţi pe organizator. Eu nu am nicio legătură.”

   El a afirmat că „i-a spus întotdeauna organizatorului: biletele trebuie să fie ieftine. Pentru mine, eu nu am acceptat niciun dolar astfel”.

   O parte din bani se vor duce către organizaţii de caritate, precum stoparea foametei, a spus el.

   „Din păcate”, a adăugat el, izbucnind în râsul lui specific, uneori „organizatorii sunt puţin mai bogaţi”.

   Cititi va rog si:

STANGA, NOUA ORDINE MONDIALA si ANTIHRISTUL. Ampla analiza plecand de la discursul premierului Gordon Brown in care Il invoca pe Dumnezeu, cerand o Noua Ordine Mondiala, in timpul unei predici la catedrala Sf. Paul

 

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 1, 2010 at 11:26 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. mihaela said, on iunie 2, 2010 at 5:41 am

  Oare este acest guru atat de incult sa nu stie ce inseamna marxismul?Sau se face?Oricum , afirmatia sa este in detrimentul sau, avand in vedere ca necestita un bagaj minim de cunostinte, pe care populatia il are.

  Apreciază

  • ioana said, on iunie 2, 2010 at 6:54 am

   Cine sa il inteleaga, daca nu se intelege nici el ? Nu vedeti cata contradictie este in ce spune?
   Dar una o zice bine, clar si raspicat : din pacate, organizatorii sunt putin mai bogati. Gura pacatosului, adevar graieste „uneori” : banii se fac „din pacate”.

   Apreciază

   • greygrey said, on iunie 2, 2010 at 7:29 am

    am impresia ca in engleza era altfel citatu

    Apreciază

 3. […] DALAI LAMA: „Sunt un marxist” Dalai Lama a afişat o suprinzătoare notă optimistă în general, spunând că el crede că […]

  Apreciază

 4. […] Sa ne amintim si ca: DALAI LAMA: „Sunt un marxist” […]

  Apreciază

 5. […] Sa ne amintim si ca: DALAI LAMA: „Sunt un marxist” […]

  Apreciază

 6. […] DALAI LAMA: „Sunt un marxist” […]

  Apreciază

 7. […] DALAI LAMA: „Sunt un marxist” […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: