SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Actuala DEGENERATIE de copii

Posted in copii by saccsiv on mai 24, 2010

   Citez din articolul Degenerația divelor:

   Cum ni se schimbă copiii din cauza obsesiei noastre ­pentru frumusețe. Despre tratamente de întreținere ­facială și corporală la grădiniță și școala primară.

   Este o scenă în reality show‑ul „Toddlers&Tiaras“ de pe Discovery/TLC în care o fetiță de doi ani stă cocoțată în fața unei oglinzi și‑și acoperă fața cu fard și ruj. Chicotește când mama ei încearcă să o țină liniștită în timp ce‑i unge picioarele cu o soluție de bronzare. „Lui Marleigh îi place grozav să fie bronzată“, declară mama, în timp ce fetița își turtește fața de oglindă. ­

   Marleigh este una din multele concurente din emi­siune, fetițe susținute de mame obseda­te, ce le învață să defileze țanțoșe, să‑și vânture părul și să‑și țuguie buzele. M‑am uitat, hipnotizată de monstruozitatea întregului spectacol, dar mă întreb cat de diferită este Marleigh de celelalte fetițe din America.

   Într‑una din duminicile trecute, am dat de un spa din Brooklyn care e dedicat grupei de vârstă 0–12 ani. Era plin de puștoaice care își făceau tratamente faciale și se aranjau, cu mâinile și picioarele întinse pentru manichiură și pedichiură. „Fetelor le place atât de mult“, mi‑a spus Daria Einhorn, proprietara în vârstă de 21 de ani, care s‑a simțit inspirată când și‑a văzut nepoțica de cinci ani jucându‑se cu truse de frumusețe de jucărie.

   CURSA INTRETINERII. Pare periculos? Poate. Dar asta este, prieteni, noua normalitate: o generație care se coafează, se vopsește, merge la sală, mult mai devreme și cu mai multă intensitate.

   Astăzi, fetele sunt veterane ale saloanelor de frumusețe dinainte de clasa întâi. Ce s‑o mai rogi pe mama să‑ți aranjeze bretonul? Fetele de clasa a patra sunt cliente stabile pentru coafuri extravagante la 50 de dolari. Când ajung la liceu, șuvițele de 150 de dolari sunt deja standard.

Puștoaicele de cinci ani au zi de spa și petreceri cu pedichiură. Și în loc să se radă pe picioare după moda veche – cu un aparat de ras de 99 de cenți de la magazin – adolescentele își fac epilare cu laser (cea mai des întâlnită procedură cosmetică la această grupă de vârstă). Dacă lucrurile continuă în direcția asta, atunci când puștoaica voastră va atinge vârsta Botox, va fi cheltuit deja mii de dolari pe tratamente de frumusețe rezervate pe vremuri celor din „Beverly Hills, 90.210“, nu liceenilor din viața reală.

   Instruite de reality show‑uri televiza­te și consultanți de imagine pentru ce­le­brități, fetele de vârsta lui ­Marleigh au ajuns să folosească produse de fru­musețe, cheltuind mai mulți bani, dar sim­țindu‑se mai nemulțumite de cum arată. Acum cinci ani, un studiu de piață realizat de NDP Group arăta că, în medie, femeile începeau să folosească produse de înfrumusețare la 17 ani. Astăzi, media a ajuns la 13 ani – și este, probabil, o exagerare.

   Potrivit firmei de cercetare de piață Experian, 43% dintre fetele de 6–9 ani folosesc deja ruj sau gloss de buze, 38% folosesc produse de păr, iar 12% alte produse cosmetice. Acest nivel de interes le face pe fetițele din „Toddlers&Tiaras“ să pară normale. „Fata mea are opt ani și este atât de prinsă de chestiile astea, e incredibil“, spune Anna Solomon, o funcționară din Brook­lyn. „De la haine la păr, la unghii, școala este cam a zecea pe lista ei de priorități“.

   S‑a făcut mult caz de suprasexualizarea adolescenților din prezent. Dar ceea ce nu s‑a discutat este ceea ce am putea numi „divanizarea“ lor – chiar înainte să ajungă la vârsta adolescenței. Să ne gândim: potrivit unei analize a celor mai uzuale tendințe în coafură și cosmetică realizate de „Newsweek“, până când fetița voastră de 10 ani ajunge la 50, va cheltui aproape 300.000 de dolari doar pentru păr și față.

   Problema nu este că femeile nu ar fi fost dintotdeauna sclavele înfățișării lor – după cum scrie Yeats, „A te naște femeie înseamnă să știi… că trebuie să muncești ca să fii frumoasă“. Dar fetele de astăzi ajung să fie prinse într‑un joc de întreținere a frumuseții la o vârstă la care ar trebui să învețe să citească – și cu mult înainte ca frumusețea lor să aibă nevoie de îmbunătățiri. Cu 20 de ani în urmă, poate că o fetiță de clasa a doua s‑ar fi jucat, neîndemânatic, cu rujul mamei, dar puțin probabil să fi insistat să meargă la școală cu propriul gloss de buze.

   METODE NOI, MESAJ VECHI. De ce sunt diferite standardele acestei generații? Pentru început, este vorba de un grup care a crescut într‑o cultură pop care urlă, iarăși și iarăși, că totul, absolut totul poate fi actualizat și îmbunătățit. Fetele astea se maturizează într‑o epocă în care femeile mai în vârstă recurg la măsuri din ce în ce mai drastice, de la Botox la liposucție, pentru a rămâne în competiția sexuală.

   Au văzut în „Extreme Makeover“ (emisiune gen „Frumusețe pe muchie de cuțit“ – n.r.) cum se transformă corpurile, au văzut fețe desfăcute în bucăți și refăcute în „I Want a Famous Face“ de pe MTV. Se pot compara cu manechinele cu silueta modelată la computer din revistele pentru femei și despre celebrități, pot învăța cum să se machieze de la fetițele din „Toddlers&Tiaras“ sau „Little Miss Perfect“, a postului concurent WEtv. Iar în timp ce ne amuzăm de adolescenții răzgâiați din „My Super Sweet 16“ de pe MTV, aceste emisiuni ridică etalonul pentru ceea ce este considerat exagerat.

   O combinație de tehnologii noi și In­ter­net este responsabilă – cel puțin în parte – pentru această transformare de atitudine. Reclame pentru ultima modă, sfaturi de machiaj și produse de înfrumusețare circulă cu o viteză și o furie specifice acestui mileniu – pe milioane de bannere, forumuri Internet și pagini de Facebook. Camerele digitale au opțiuni de retușare incluse și oricine poate să învețe cum să subțieze, să ridice sau să îmbine imaginile în Photoshop.

   Se estimează că fetele între 11 și 14 ani sunt ținta a aproximativ 500 de reclame zilnic – majoritatea lor strânse, înghesuite și retușate până la perfecțiune. Și potrivit unui studiu realizat de Universitatea Minnesota, e suficient să privească 1–3 minute la aceste imagini retușate pentru ca respectul de sine al unei fete să fie afectat negativ. „Nimic din toate astea nu exista când eram copil, iar acum sunt așa, te izbesc în ochi“, spune Solomon, 30 de ani. „Copiii nu sunt scutiți doar pentru că sunt mici“.

   Ce înseamnă asta pentru copii, pe termen lung? Efort și bani, care se scurg la canal în fiecare seară, odată cu urmele machiajului. În mod permanent și istovitor. Ar trebui să mă pricep: la 27 de ani, regimul de întreținere îmi ia cel puțin o oră în fiecare zi, iar produsele necesare sunt destul de multe ca să umple un dulap mărișor, să nu mai zic de un cont de economii.

   Am trei nuanțe de loțiune de bronzare și o cremă de față Crème de La Mer de 130 de dolari pe care o folosesc cu atâta zgârcenie încât dispare însăși rațiunea ei de a fi, plus 34 – le‑am numărat de dimineață – de feluri de balsam de buze, gloss și ruj. Am ceară și cremă de păr, un balsam pentru păr făcut din latex, un spray pentru când vreau să am o coafură care să arate răvășit‑natural și o cremă specială ca să îl curăț. Și nici n‑am apucat încă să mă uit după produse antiriduri.
   La asta trebuie să se aștepte fetele de 11 ani din toată lumea – înmulțit cu 10. În America, fetele de 8–12 ani cheltuiesc deja mai mult de 40 de milioane de dolari pe lună pe produse de înfrumusețare, iar adolescentele alte 100 de milioane, potrivit datelor NDP Group. Această tendință nu pare afectată de starea proastă a economiei: operațiile de chirurgie estetică au scăzut ușor în timpul crizei, dar vânzările de cosmetice s‑au redus cu doar 1,9% față de 2008, când creșterea a fost între 1 și 49%, în funcție de gama de produse, potrivit cercetărilor companiilor Nielsen și Kline.
   PURURI DE NEATINS. Nu există dovezi care să arate că femeile care încep să se dichisească mai devreme se vor dichisi mai mult odată cu vârsta, dar putem presupune că nu o vor lăsa mai moale. Iar asta înseamnă, după spusele psihologilor, că standardul de frumusețe va evolua în așa fel încât va fi și mai greu de atins. Statistici recente ale Societății Americane de Chirurgie Plastică și Estetică (ASAPS) arată că numărul de operații de chirurgie cosmetică s‑a dublat, în ultimul deceniu, la grupa de vârstă de până în 18 ani, inclusiv.

   Dr. Alan Gold, președintele societății, afirmă că aproape 14% din injecțiile cu Botox din SUA sunt alocate grupei de vârstă 19–34 de ani – iar dacă organizația nu are date mai exacte pe segmente ale grupei, dr. Gold a observat o creștere semnificativă în partea mai tânără a spectrului, care alege tratamente preventive.

   „Cred că ceea ce s‑a întâmplat a fost o nivelare a terenului de joc, în sensul că cineva care poate nu ar fi avut înainte mare expunere la asemenea lucruri – să spunem, de la o fermă din Iowa – are acum la dispoziție aceleași posibilități“, explică Gold, care conduce un cabinet privat într‑o suburbie a New Yorkului. „Thomas Friedman a scris că lumea este plată din punct de vedere economic. Ei bine, devine tot mai plată și în termeni de vârstă și înfățișare“.

   Dar dacă lumea este plată și standardele imposibile s‑au răspândit pretutindeni, poate cineva să fie satisfăcut de felul în care arată? În cartea „Bodies“ („Corpuri“), Susie Orbach, fosta terapeută a Prințesei Diana, afirmă că o înfățișare atrăgătoare și o formă fizică de vârf nu mai sunt exclusiv niște daruri biologice, ci obiectul unei preocupări neîncetate. Iar obsesia, de la o vârstă mică, cultivă cre­dința că e vorba de componente esențiale ale personalității noastre – și nu, așa cum spune ea, „niște adaosuri drăguțe“.

   „Le face pe fetițe să creadă că trebuie să țină dietă și să viseze la ce posibilități de chirurgie cosmetică sunt disponibile pentru ele, le face să creadă că locul principal al identității de sine este corpul“.
   Desigur, corpul nu poate duce aceas­tă greutate – iar în zilele noastre, nemulțumirea față de propriul corp începe în școala primară. Potrivit unui studiu din 2004 realizat în campania Dove – Frumusețea adevărată, 42% din fetele de la clasa întâi la clasa a treia vor să fie mai slabe, în timp ce 81% din cele de 10 ani se tem să nu se îngrașe.

    „Atunci când ai niște adolescente care se dau cu cremă pentru fermitatea pielii“ – așa cum au mărturisit 1% din fete în cadrul unei cercetări a NPD în SUA – „este clar că ele urmăresc defecte imaginare“, spune psiholoaga Nancy Etcoff de la Harvard.
   Ceea ce poate duce la consecințe foarte reale – și o datorie zdravană. O viață la manichiură și pedichiură poate însemna patru ani la o universitate publică; tratamentele pentru păr și față ar putea acoperi o facultate particulară. „Cred că sunt niște vremuri foarte interesante pentru fete, în sensul că tot ce credeam noi când eram copii – că trebuie să ne jucăm cărțile pe care le avem – nu mai este adevărat“, afirmă scenarista Nora Ephron, care a scris deseori despre femei și fumusețe. „Într‑un anumit sens, poți să ieși și să‑ți cumperi o față mai bună sau un alt corp“.

   Dacă adolescentele pot fi convinse acum că trebuie să dea bani ca să‑și desăvârșească pielea lor tânără, e greu să ne imaginăm ce vor crede la 40 de ani. Și cu tot timpul pe care îl vor petrece gândindu‑se la asta, e și mai greu de imaginat tot ce vor rata pe parcurs.

   Cititi va rog si:

EDUCAREA voit gresita a copiilor, componenta esentiala in formarea OMULUI DE TIP NOU, cetateanul cimentat in material, fara idealuri, consumatorul-unealta pefect

Din ciclul SA FACEM TOTUL PENTRU STRICAREA CELOR MICI: jocul MY MINX

Documentare celebre: “CONSUMING KIDS”

DOCUMENTARE CELEBRE: „The Merchants of COOL”       

VIDEO: Copii de 6 ani din SUA nu stiu cum arata un cartof sau o rosie …

Adolescentii sunt pe cale de a deveni o GENERATIA STRICATA?

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on mai 24, 2010 at 5:41 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Stela said, on mai 24, 2010 at 6:36 pm

  De menţionat că ultimul videoclip este o parodie (amuzantă de altfel) pentru „My Super Sweet 16”, episoade din emisiune pot fi urmărite aici: http://www.mtv.com/shows/sweet_16/video.jhtml

  Apreciază

 3. u.b bc3 said, on mai 24, 2010 at 9:59 pm

  o lume nebuna de tot !

  Apreciază

 4. Mihaela said, on mai 25, 2010 at 5:45 am

  Intr-unul din episoadele ‘little miss perfect’, am vazut un tata care spunea ca se poate uita relaxat la meciurile preferate, atunci cand vine de la munca, si asta pt ca fetele sale si-au gasit un nou mod de joaca, trusa de machiaj a mamei, hainele acesteia si isi ocupa timpul cu ele.
  Parintii din ziua de azi cred ca daca un copil are mancare, haine si jucarii, si se duce la scoala… a terminat cu ingrijirea si educarea lui. Ce greseala !!

  Apreciază

 5. […] VIDEO: Actuala DEGENERATIE de copii Cum ni se schimbă copiii din cauza obsesiei noastre ­pentru frumusețe. Despre tratamente de […]

  Apreciază

 6. Bogdan said, on mai 25, 2010 at 10:57 am

  Si intalnesc inca oameni care se incapataneaza sa creada ca sfarsitul va fi peste sute, mii de ani… Refuza sa vada semnele din ce in ce mai evidente ca lumea a luat-o razna. De cand am devenit preocupat de problema credintei, urmaresc uimit un spectacol din ce in ce mai accelerat al degenerarii fiintei umane. Sunt fara cuvinte…

  Apreciază

 7. radui said, on mai 25, 2010 at 6:26 pm

  Mda asa-i bogdan
  Si azi 25.05 la tvr info pe la ora 20:00 o emisiune „Masoneria si societatea” in care prezentatoarea il intreaba printre altele pe unul de-al lor ca” Ce avantaje au copii care se nasc intro familie de masini”? deci ce sa mai zici…..

  Apreciază

 8. Ana said, on mai 25, 2010 at 8:18 pm

  Este o mare greseala ca sa fie adusi copii pe scene, sa fie machiati, sa fie folositi in spectacole, etc. Ei incep sa cunoasca sentimentul de celebritate, devin foarte increzuti, nu mai asculta de nimeni. Pierd simtul realitatii. Traiesc intr-o alta lume.

  Apreciază

 9. WillyS said, on mai 26, 2010 at 6:28 am

  parintii sunt de vina…
  asta este una din amisiunile de pe postul abc…interviu cu trupa kardashian & co….la tot interviul, mama conduce detasat!
  http://www.youtube.com/watch?v=JYKQua0yqLI 1:38-u better figure out …money

  Apreciază

 10. Ciprian said, on iunie 2, 2010 at 1:12 pm

  Sa nu uitam ca pe langa efectul „estetic” aceste cosmeticale sunt si nocive din punct de vedere al sanatatii:

  PRODUSELE COSMETICE PENTRU “INGRIJIREA” PIELII

  Lotiunile pentru corp – asemenea lotiunilor tonice pentru fata, lotiunile pentru corp folosesc umectanti, pentru a umezi pielea, si uleiuri sintetice, pentru a opri evaporarea umezelii din piele. Efectul lor este temporar. Multe ingrediente fac pielea mai permeabila, ceea ce permite produselor care au un grad mare de toxicitate sa intre in piele.
  Uleiurile de corp – au la baza, multe dintre ele, uleiuri minerale. Uleiul mineraleste derivat din petrol, si de aceea produce reactii alergice, dureri de cap, artrita, diabet. Cele pentru bebelusi contin 100% ulei mineral, care are un adaos de parfum sintetic. Petrolatul, parafina si uleiul de parafina, precum si propilenglicolul, sunt toate derivate de uleiuri minerale. Utilizate pe termen lung, ele USUCA pielea, pentru ca uleiul mineral dizolva uleiul natural al pielii, marind deshidratarea pielii. De asemeni, uleiurile minerale cresc sensibilitatea pielii la lumina solara, au fost asociate cu cancerul de piele. Mai produc eczeme si iritatii.
  Cremele antisolare – Substantele chimice din aceste produse prezinta si ele riscuri mari: unele produc tulburari permanente ale sistemului nervos, imunitar si respirator. Printre cele mai periculoase se numara benzofenonele, care produc alergii sau PABA, care formeaza nitrozamine (cu efect cancerigen), in amestec cu alte substante chimice. Pe piata exista doua tipuri de creme antisolare: cele care protejeaza pielea de arsurile solare si cele care blocheaza razele solare. In British Medical Journal a aparut un articol care arata ca persoanele care folosesc cremele protectoare solare se expun unui risc crescut de aparitie a cancerului de piele. Altfel spus,cu cat folosim mai multa crema antisolara, cu atat cresc sansele de a avea cancer de piele. De fapt nu soarele produce cancerul pielii, ci cremele antisolare!”

  Si articolul http://roaim.co.nr/?a=articles&p=47

  Se mai produce si un cerc vicios al pierderii de timp pentru alegerea produselor cosmetice, pentru alegerea lor la aplicare, pentru aplicarea lor si pentru a face banii pentru a le aplica in loc sa ne ocupam de alte treburi mult mai utile.

  E greu de descris si efectul operatiilor estetice care multe nu pot fi reversibile (operatiile de micsorare de nas), cunosc pe cineva care atunci cand avea nasul mare avea sarm, farmec(gen. Salma Hayek) iar acum dupa micsorare arata banal, tipic, sablonist (gen. Beyounce). „Montarea” sanilor mai mari nu face nimic altceva decat sa transforme femeile in obiecte ale placerii barbatilor, sa atraga priviri(pacate caci „atunci cand te-ai uitat la o femeie ai si preacurvit cu ea”) si sa isi faca pacatul mandriei (ca uite ce buna sunt).

  Din nefericire toate acestea se manifesta precum niste cercuri vicioase si pana omul nu invata pe propria-i piele ii este greu a crede.

  Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze!

  Apreciază

 11. Ciprian said, on iunie 2, 2010 at 1:21 pm

  A se vedea rolul pe care il joaca televizorul in modelarea comportamentului catre moda http://blog.pustniculdigital.info/articole/73/

  Apreciază

 12. Maria said, on iunie 24, 2010 at 4:34 pm

  Apreciază

 13. VIDEO: SEXY-INC « Saccsiv's Weblog said, on octombrie 8, 2010 at 6:46 pm

  […] VIDEO: Actuala DEGENERATIE de copii […]

  Apreciază

 14. Coafor said, on aprilie 28, 2011 at 6:18 pm

  Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: