SACCSIV – blog ortodox

In aceste timpuri tulburi de criza, se cuvine a se incepe construirea CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI? Patriarhia zice ca da, cu atat mai mult acum …

Posted in CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI, criza economica, PATRIARHIA ROMÂNA by saccsiv on mai 13, 2010

   Citez din articolul Patriarhia Romana: Pentru a depasi criza economica  trebuie continuate lucrarile la biserici:

   Biserica Ortodoxa Romana considera ca actuala criza financiar-economica este rezultatul „unei profunde crize spirituale si morale care poate fi depasita prin sporirea credintei, a rugaciunii si cooperarii pentru a finaliza un lacas de cult care aduna oameni, care sunt invatati sa se respecte si sa se ajute reciproc„.
   Toate lacasurile de cult aflate in diferite stadii de constructie si cele care urmeaza sa fie ridicate trebuie finalizate fie si intr-un ritm mai lent, chiar daca Romania se confrunta cu o severa criza economico-financiara, considera Patriarhia, ca raspuns la sugestiile privind oprirea lucrarilor.
   „Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare. In eventualitatea intreruperii lucrarilor deja incepute sau a amanarii inceperii construirii de noi biserici deja proiectate exista riscul deteriorarii rapide a constructiei aflate in curs de executie, precum si a materialelor de constructie achizitionate”, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Mediafax.
   Potrivit reprezentantilor BOR, a opri lucrarile deja incepute nu inseamna doar restrangerea unei activitati cu scopul economisirii de bani, ci si o „consacrare a esecului” unui lucru bine inceput, cu speranta, dar nefinalizat.
   „De aceea, tocmai pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent. In plus, continuarea lucrarilor de construire a bisericilor, ca si inceperea construirii altora, asigura noi locuri de munca si combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate sociala”, se arata in comunicatul de miercuri al Patriarhiei Romane.
   Conform ultimului recensamnat efectuat in 2002, Biserica Ortodoxa Romana are 18,8 milioane de credinciosi, adica 85% din intreaga populatie a Romaniei. Potrivit unei anchete realizate de Business Standard, averea BOR s-ar ridica la peste 3 miliarde de euro, iar veniturile sale anuale s-ar cifra la circa 90 de milioane de euro.
   Averea BOR consta in peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni detinute la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio.
   In luna august a acestui an sunt programate sa inceapa si lucrarile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administratiei patriarhale. Potrivit estimarilor, constructia va dura aproape patru ani, fara stadiul de finisaje.
   Costurile necesare pentru ridicarea noii catedrale sunt estimate la 400 de milioane de euro, o jumatate din suma urmand sa fie alocata pentru constructia la rosu, iar cealalta jumatate pentru lucrarile de finisaj, pictura, impodobirea lacasului si instalarea retelei electrice si incalzirii.
   Comentariu saccsiv:

   Parerea mea, e ca acea Catedrala a Mantuirii Neamului n-ar trebui construita, indiferent ca este criza sau nu.

   Dar pentru ca e criza, cu atat mai putin …

   Spunea Sf. Lavrentie de Cernigov:

   „Vine timpul, şi nu e departe, când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat

   Consider ca vremurile despre care vorbeste Sfantul, bat deja la usi …

Articolul anului: „DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST SI REVENIREA PROROCULUI ILIE, CA „AL DOILEA INAINTEMERGATOR AL VENIRII LUI HRISTOS””

   Ca atare, nu construirea de biserici lipseste actualmente crestinilor.

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 13, 2010 at 11:49 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. luchiana said, on mai 13, 2010 at 12:12 pm

    Frati crestini,

    E necesara „construirea” in primul rand a unei catedrale vii a neamului nostru stramosesc….
    Primul patriarh a dorit construirea uneia din ziduri, de mai mare dimensiune…Daca bani sunt, care ar fi problema noastra? numai cea de a ne invia sufletul nostru nemuritor.

    Doamne miluieste-ne!

    Apreciază

    • Maria said, on mai 15, 2010 at 8:25 pm

      luchiana ,
      Cum bine a spus un parinte la o predica recenta ” MAI INTAI SA ZIDIM O BISERICA DE SUFLETE, SI CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU ,O VOM TERMINA SI PE CEA MATERIALA ” .
      Mi-ar fi placut sa gandeasca asa -toti 🙂 Dar cine stie , daca Dumnezeu chiar vrea ,apare Gigi Becali si o termina si pe asta 🙂

      Apreciază

  3. uncrestinortodox2 said, on mai 13, 2010 at 12:28 pm

    Ziduri…

    Apreciază

  4. bog said, on mai 13, 2010 at 12:39 pm

    Frate sacciv, astia nu s-au saturat de ziduri?
    Orice preot este avansat numai daca face ziduri. Nu conteaza prestatia duhovniceasca in parohie, ci cate caramizi a mai pus sau ce odoare a mai luat.

    Pe bune, Patriarhia Romana, ori e oarba ori sunt rupti total de realitate.

    Apreciază

    • GigiC said, on mai 13, 2010 at 8:22 pm

      As completa la „Orice preot este avansat numai daca face ziduri”; in spiritul Patriarhiei de azi as adauga orice preot este mentinut numai daca scoate bani adica daca parohia produce ceva care sa fie ciugulit si mai sus.

      Apreciază

  5. Manfred said, on mai 13, 2010 at 12:55 pm

    Hristos S-a Inaltat!

    Ma gandesc ca o lucrare de zidire duhovniceasca necesara ar fi canonificarea si cinstirea corespunzatoare mucenicilor si marturisitorilor din inchisorile comuniste. Fie ca rugaciunile lor sa ne intareasca si sa ne calauzeasca in aceste vremuri din ce in ce mai tulburi.

    Doamne-ajuta!

    Apreciază

  6. Adrian said, on mai 13, 2010 at 1:13 pm

    Daca si ctitorii bisericilor si manastirilor pe care le avem azi ar fi gandit tot ca si noi ca sunt doar ziduri,noi nu am mai fi mostenit acele locasuri unde inima se infioara de linistea si pacea pe care o emana si vraind,nevrand gandul te poarta spre Dumnezeu.
    Sa construiasca acum, cat se mai poate ca nu se stie daca copiii nostri vor mai avea aceasta dorinta in sufletul lor ori daca le va mai fi permis sa construiasca.
    Si sa nu uitam ca pe vremea cand au fost construite acele locasuri mai sus amintite era saracie si tarile romanesti erau macinate de razboaiele cu otomanii fapt care insa nu i-a oprit nici pe popor si nici pe conducatorii lor de a nu aduce Slava lui Dumnezeu.

    Apreciază

    • saccsiv said, on mai 13, 2010 at 1:40 pm

      Adrian

      Tu ignori total cele ce le-am comentat la sfarsitul articolului.

      Intreaba si invers: cei ce au construit atunci biserici, oare azi ar mai construi?

      Apreciază

  7. stefan said, on mai 13, 2010 at 1:18 pm

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8679848.stm

    mesa de la Fatima…

    Si intr-o alta ordine de idei,
    http://en.rian.ru/business/20100512/158990944.html oare ceva asemanator recentei intelegeri Rusia-Ucraina ar avea potentialul ajutorului ( cel putin financiar/material) in ceea ce priveste Grecia?

    Apreciază

  8. stefan said, on mai 13, 2010 at 1:26 pm

    http://www.russiajournal.com/node/19129

    Interesant ca bulgarii se opun inceperii proiectului. Se pare ca (deocamdata) proiectul se va face impreuna cu turcii.

    Apreciază

  9. stefan said, on mai 13, 2010 at 1:40 pm

    Aici ceva mai de ansamblu ce priveste Mediterana de est
    http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/05/20105127442446133.html

    Apreciază

  10. cristian said, on mai 13, 2010 at 1:50 pm

    Eu cred că ar fi bine să înceapă construcţia catedralei. Imediat după ce BOR împreună cu statul român au rezolvat în spirit creştinesc şi definitiv problemele avortului, cipuirii şi a oficializării homosexualităţii.

    Apreciază

    • stefan said, on mai 13, 2010 at 2:04 pm

      Din pacate Cristian… asa ceva nu se poate, deoarece ar intra in fagasul si categoria normalului. Iar asta nu se poate face, ce se poate face este doar invers,anti si impotriva.
      Exemplele date de tine mai sus sunt probleme centrale si de importanta vitala iar rolul indivizilor este NU de a le rezolva ci de a le promova si aplifica.

      Apreciază

  11. Costi said, on mai 13, 2010 at 2:00 pm

    Oricand este potrivita construirea de biserici. Cu atat mai mult azi. Nu exista biserica deajuns de mare pentru slava lui Dumnezeu. E saracie, e criza, dar uitati ca toate sunt in puterea lui Dumnezeu si atunci cand se face acest efort de a se construi o catedarala in care sa fie slavit, El se va recompensa pentru cinstea care I se face. Daca ai un ban si ai de ales intre a-i da pentru cladirea unei biserici sau a ajuta un sarman, ii dai pentru costruirea bisericii, deoarece Dumnezeu nu va ramane indiferent fata de acel sarman care la acel moment a fost lipsit de milostenie. Pentru orice alte tipuri de constructii, construirea a altceva cu atat de multi bani si asa de mare ar putea fi considerat lux inutil si risipa, dar nu si pentru casa lui Dumnezeu. Nu judecati lumeste. Patriarhul poate are pacate, dar in privinta ridicarii Catedralei, eu cred ca el nu greseste.

    Apreciază

    • bog said, on mai 13, 2010 at 3:16 pm

      Duceti-va pe Dealul Patriarhiei cand e vreun sinod sa vedeti ce „masinute” amarate au episcopii. Sa-si vanda masinile de lux si sa le doneze pentru construirea de biserici.

      Biserica Ortodoxa Romana are nevoie de preoti destoinici, de implicare mai activa in viata societatii, nu de catedrale ce te strivesc cand intri in ele.

      Apreciază

      • Costi said, on mai 13, 2010 at 4:33 pm

        Are nevoie si de unele si de altele. Nici una nu se exclud intre ele.

        Apreciază

  12. umilinta said, on mai 13, 2010 at 2:10 pm

    De acord sa se construiasca, ( doar cu muncitori care nu fumeaza , fara alcool , carne , cu post miercurea si vinerea si cu ruguciunea mintii zisa de lucratori).

    Apreciază

    • stefan said, on mai 13, 2010 at 2:35 pm

      De parca eventuali lucratori/muncitori vor fii dintre cei amarati,fara locuri de munca… nu
      Probabil for alege vreo corporatie ceva s-o faca vrun bechtel ceva.

      Apreciază

  13. stefan said, on mai 13, 2010 at 2:14 pm

    Uite ce se pare ca a survenit, evident dupa parerea mea:

    Faza1.
    Grecia se gaseste la inceputul anului in curs in probleme mari (etc etc stim cu totii)
    Rusia are gaz si ofera la modul oficial posibilitatea construirii pe teritoriul Greciei a unei concrete tevi ce transporta gaz spre occident.
    > http://abcnews.go.com/Business/wireStory?id=9852445 <

    Faza2.
    Din motive globalisto-anticrestine oficialii greci refuza treaba cu teava de gaz (in paralel a se observa faptul ca Ucraina accepta ceva asemanator) se intample ceea ce cu totii stim adica se vand evectiv fmi etc etc

    Aici este ceea ce se pare ca Putin ai spune lu Papandreou ca urmare a refuzului acestuia de a accepta forma de ajutor…
    http://www.reuters.com/article/idUSLDE61F12M20100216

    Sigur trebuie mult citit printre randuri, iar si mai sigur este ca pot sa gresesc… doar ca de ceva vreme nu mai cred ca exista concidente iar cum altcineva spunea in alta parte… toata mizeria asta are constitutia unui algoritm, un algoritm diavolesc.

    Apreciază

  14. Aurora said, on mai 13, 2010 at 2:49 pm

    Nu am caderea de a judeca daca sa se construiasca sau nu catedrala aceasta imensa, dar cred ca nu zidurile ne mantuie. Sa zidim mai intai biserica din noi, cum a spus cineva mai devreme,sa ne curatim intai de patimi, altfel zidurile nu vor dura. Referitor la bisericile pe care le ridicau voievozii, acestia lucrau la mantuirea lor si a supusilor lor, iar ctitoriile lor nu sufereau de maretia si grandiosul marilor catedrale, ci erau modeste si smerite – vezi Putna, Voronetul , Cozia , nimic impunator, totul tainic. Mi-amintesc ca prin anii ’70, cand am inceput eu sa merg frecvent la biserica, o doamna la care stateam in gazda, mi-a recomandat Biserica Sf. Elefterie , unde canta si corul de la Opera. Vreau sa va spun ca nu mi-a placut. Doamnele erau prea simandicoase, elegante, domnii, la fel, bine-crescuti, pusi la cravata, preotii erau ca si credinciosii, politicosi, cu prestanta unor preoti care slujesc in centrul Capitalei, nu la periferie. Toate bune si frumoase, dar eu nu-l gaseam pe Dumnezeu – veti spune ca era vina mea si poate aveti dreptate, insa simteam ca nu e locul potrivit pt. mine. Si am inceput sa caut. Pana cand am dat de biserica Stavropoleos , unde ma simteam cu adevarat ca intr-un colt de rai. M-am imprietenit repede cu femeia de la pangar, o fosta sora de manastire, data afara cu Decretu’, m-am integrat si in micul „cor” – mie imi placea sa cant, dar ma simteam foarte utila cand sora M. ma chema sambata, dupa orele de curs (eram la liceu)
    sa o ajut la curatenie. Iertati-mi patetismul, dar n-am fost nicicand mai aproape de Dumnezeu ca atunci, intr-un spatiu eclezial mic, dar cu o incarcatura profunda, care nu se poate reda in cuvinte.

    Apreciază

  15. u.b bc3 said, on mai 13, 2010 at 3:12 pm

    eu sincer nam fost si nu o sa fiu de acord cu construtie super mari a catredalelor,parca nu prea ne repzinta neamul nostru ortodox, ( vad la catolici cum ajung catedralele super mari,goale si reci,in loc sa vina oameni la biserica ,se tin concerte…..) eu nu ma simt nici o data bine in asa zise „mega structuri”,asa ca prefer bisericile mici si calde……

    Apreciază

  16. cristi marin said, on mai 13, 2010 at 4:02 pm

    eu cred că în primul rând ar trebui întrebați marii duhovnici , câți au mai rămas.
    Dacă i a întrebat cineva , ar fi înteresant să spunem aici și părerea lor.
    Căci Marii Preoți parcă seamnă tot mai mult cu fariseii din vremea lui Iisus

    Apreciază

  17. greygrey said, on mai 13, 2010 at 4:40 pm

    nu ar trebui inceputa.
    Ganditiva la ce va zice omu de rand.Eu mor de foame si astia fac catedrala.DUPA MN CHESTIE ASTA E FACUTA CA SA STARNEASCA URA CONTRA BISERICII !!!!!!

    Apreciază

  18. Ortodox pe stil vechi said, on mai 13, 2010 at 5:13 pm

    gil iar nu poti dormi tu noaptea sa arunci cu ceva mizerie .Ce masuri sa mai ia BOSV sa dat comunicat si a condnamnat pozitia BOR inpotriva cipurilor si a deciziei luate de bor pe 25 02 09 si sa zis multe dar cine sa auda normal ca tu nu poti dormi noaptea de preocuparile tale pe care Dumnezeu le poate vedea .Catedrala noastra e in munti si dumnezeu ne apara si pre cel nemernic si pre cel drept.Pe cei drepti ai iubeste Dumnezeu exact si pre noi pacatosi ne pazeste esti multumit?Deacuma poti dormi noaptea.
    Uite articolul http://www.mitropoliaslatioara.ro/stire.php?id=59
    iar in legatura cu aceasta Frumoasa Catedrala ce pot sa zic daca ar fi data din cei doi bani ai vaduvei nimeni nu ar zice nimic restul las sa decida Dumnezeu ca a lui e inparatia si judecata .Sa ne rugam sa ne dea dumnezeu inima buna si minte treaza sa putem duce crucea pana la capat.Iar daca elitele siau pus piesele pe masa sper ca aceasta sfanta Catedrala sa nu fie pusa la numarul lor.Si as dori ca fiecare suflet sal caute pre Dumnezeu in interiorul sau ca acolo trebe sa fie adevarata revolutie adevaratele ganduri adevaratele trairi . Si sa nu uitam ca cineva ne ia timpul care tre sal dam lui Hristos ca el sa jertfit pentru noi din dragostea lui Hristos noi astazi ne oglindim si ne inveselim.

    Apreciază

    • crip 81 said, on mai 13, 2010 at 6:13 pm

      de ce scrii Dumnezeu cu litera mica ? Am observat ca o faci destul de des , nu e o greseala intamplatoare .

      Apreciază

  19. Florin said, on mai 13, 2010 at 5:44 pm

    Construim, nu construim Catedrala neamului (care?), dar cu siguranta daramam pe cele sfinte.
    MANASTIREA PETRU VODA are al treilea hram Sfintii Marturisitori si Mucenici din Inchisori, pomeniti aici la fiecare ecfonis, cu alte cuvinte maine 14 MAI este Hramul Manastirii, ziua e propusa de Parintele Justin pentru cinstirea lor in sobor (ziua in care a fost si arestat cu celelalte mii si eliberat).

    Zilele grele au venit. Astazi, intr-o sinaxa neasteptata, a fost numit staret in locul Parintelui unul, poate cel mai nereprezentativ pentru FENOMENUL PETRU VODA. Daca acum 4 ani n-au reusit sa-l depuna pe Parintele cu acel Lavrentie Carp plecat acum cine stie unde (al doilea pe lista era acesta care a reusit azi), acum temandu-se de furia maselor, au facut-o miseleste si pe ascuns.
    Tot timpul cat a fost bolnav Parintele Justin a condus Manastirea in chip minunat, a fost armonie in lipsa sa. Parintii s-au inteles foarte bine, slujbele minunate. Au fost in doua cuvinte demni de Parintele Staret, care i-a obisnuit sa se mai descurce si singuri.
    Exceptia facand aceste cozi de topor, care acum se suie pe scaunul lui Moise.
    Vai de noi!
    Duminica a venit la Manastire Mitropolitul, dar nimeni nu stia cu ce gand. Iata ca nu au deloc ganduri bune, tocmai acum cand Parintele e gata de a veni sanatos acasa pentru a ne carmui pana ca si acum in Lupta cea buna.
    Doamne, nu ne lasa.

    Apreciază

  20. luchiana said, on mai 13, 2010 at 6:06 pm

    @Florin

    Chiar sunt vremurile de pe urma, care cern pe cei ce sunt si pe cei ce nu sunt in Hristos!
    Noi ne tot spunem pe aici sa ne rugam, sa fim in biserica lui Hristos cea vie, luptatoare.
    Haideti fratilor sa ne unim pe bune….vorbele daca nu se incununeaza cu faptele…desertaciune…

    Apreciază

  21. Witness said, on mai 13, 2010 at 6:18 pm

    Deh, la un asemenea Patriarh ii trebuie biserica pe masura! Se vede treaba ca Preafericirea sa nu mai incape in biserica veche in care trebuia sa-si plece capul sa intre..

    Apreciază

  22. crip 81 said, on mai 13, 2010 at 6:34 pm

    n-am mai pomenit asa ceva , ca proprii credinciosi ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe sa nu doreasca construirea de lacasuri de cult . Ce sa ma mai mir de dusmanii crestinilor ( dintre care si f multi asa zisi ortodocsi , ce nu au dat niciodata in viata lor pe la Biserica ) care se lupta cu mare ravna sa nu se construiasca Biserici . Preotii care le construiesc va pot confirma cate necazuri au din partea lor .
    Nu inteleg cu ce va deranjeaza ca e mare . Din totdeauna ce-i care au iubit pe Dumnezeu au dorit sa construiasca ceva maret , pentru a arata maretia Domnului . Sa nu uitam de Templul din Ierusalim , catedrala Sf Sofia , catedralele rusesti , care sunt imense . Voi nu vedeti cata ura au antihristii astia de la conducera tarii ,ca nu ne lasa sa o construim . De atatia ani baga bete -n roate numai sa nu se zideasca . Si noi ce facem , le dam dreptate ?

    Apreciază

    • stefan said, on mai 13, 2010 at 7:08 pm

      -un alt caz in care omu’ nu pricepe ideea-

      Mai crip 81, ideea aici nu-i ca ridicarea bisericilor este un lucru rau in sidea lui.Ba dimpotriva, este bine a se construi.
      Ceea ce scoate acest articol in lumina este, daca vrei, antiteza celor doua stari/actiuni care in mod normal ar trebui sa se intrepatrunda si sa actioneze la unison.
      Acestea sunt partea ‘exterioara’, fizica, vizibila cu ochiul biologic – in cazul nostru biserica ca si cladire SI partea ‘interioara’ sufleteasca/mistica.

      Ideea aici este ca in ziua de azi se elimina ‘lucrarea’ comuna a celor doua aspecte pe de o parte. iar pe de alta se promoveaza partea exterioara/materialiceasca in acelasi timp excluzandu-se complet si cu voie partea mistica si sufleteasca.
      Aia-i problema.

      Hai sa ne dam seama…

      Apreciază

    • Witness said, on mai 13, 2010 at 9:56 pm

      pt crip 81

      Biserica unei tari poate fi distrusa atat prin distrugerea locasurilor de inchinaciune cat si prin construirea prea multora si/sau formarea prea multor preoti. In toate trebuie sa exista randuiala, masura si echilibru, intruca atat lipsa cit si excesul sunt extreme, adica ale diavolului. Dumnezeu nu ne cere sa umplem tara de biserici care sa stea goale, ci sa le umplem pe cele care sunt cu prezenta noastra! Iar credinta unui popor nu sta in numarul si maretia bisericilor (oricum n-o sa-i intrecem niciodata pe catolici care au o traditie de doua mii de ani) ci sta in iubirea din oameni si in prezenta lor la sfintele slujbe.
      Uitati-va de exemplu la numarul imens de preoti care ies de pe bancile facultatilor de teologie (aparute ca ciupercile dupa ploaie) in fiecare an. Ce se va intimpla cu acestia care deja sunt prea multi? Vor incepe sa se bata pe posturi, sa utilizeze influenta, coruptie etc. Altii vor pleca in strainatate unde NU vor gasi parohii, intrucat si acolo sunt deja preotii vechi care nu sunt grabiti sa-i primeasca si nu au incredere in ei. Si pe buna dreptate, astazi in facultatile de teologie intra oricine, nu se mai cer aptitudini, nu se mai verifica starea morala si nici chemarea candidatilor. (Se intimpla la fel ca in invatamant, unde alta data ca sa fii profesor ti se cerea o anumita statura morala, azi tot felul de golani care ajung de se imbata si se drogheaza in clase sau pitipoance in stare sa se culce cu elevii din clasele mai mari ajung sa ne faca educatia copiilor)! O alta parte din absolventi se vor baga functionari pe la mitropolii si episcopii.. ce sa mai povestesc, mare misiune si mare folos pentru Dumnezeu!
      Nimic din ce se face astazi nu e la intamplare: biserica este atacata din interior precum lemnul e mancat de cari: prea multe biserici, prea multi preoti, prea multa bogatie, podoabe, lux si excese peste excese. Si peste toate astea vor sa mai construiasca si o Patriarhia megalomanica, demna de faraonii egipteni, nu de o umila tarisoara ortodoxa…
      Ne place sa zicem ca Hristos e capul bisericii ortodoxe. Dar El a fost sarac de nu avea unde sa-si plece capul! Cum se face atunci ca episcopii, mitropolitii si patriarhii nostrii se scufunda in lux, masini straine si catedrale cu lifturi si clopote cu telecomanda? Care Iisus este modelul lor? In nici un caz cel cu cruce… Ma intreb cum de nu le e frica, ca de faza de rusine au trecut de mult…

      Apreciază

  23. u.b bc3 said, on mai 13, 2010 at 7:01 pm

    crip 81- mai frate tu compari rusia,jerusalimu-cu romania cred ca tu nu prea te ai gandit prea bine cea ce spui. 1 rusia-cat de bogata,cat de mare,cati sfintii au rusii,presupun ca au de unde sa faca catedrale si cupolele poleite din aur? nu? dar romania ce bogatie are ca sa faca asa imensa catedrala? bani nostri se duc la fmi de acun incolo,nu mai avem cam nimik,noi cu adevarat e ca am ramas cu sfinti nostri romani!! sunt manastiri,biserici,neterminate,sarace, si tu faci catedrale.. si la mine in bacau se face una da e in constructie de 10 ani si nui terminat,,sicer sa fiu eu cred ca nu era nevoie de asa ceva..in finee.. (tara arde baba se piaptana) sper sa nu fie cu suparare cometariul meu! SLAVA DOMNULUI ca inca ie bine!!

    Apreciază

  24. nuconteazanumelemeu said, on mai 14, 2010 at 3:45 am

    Din 400 de milioane se pot construi cel putin 1000 de biserici mai mici asa cum e specific romanilor, dand de lucru la 1000-2000 de preoti ce pot evangheliza milioane de oameni.

    Apreciază

  25. cristian said, on mai 14, 2010 at 7:49 am

    Fraţilor, nu vă pierdeţ în controverse păguboase pt toţi ref la mărimea şi planificarea catedralei. Păr Daniel are dreptate când doreşte o catedrală mare! Actuala catedrală din deal este mică, neîncăpătoare la o slujbă normală, darmite la una arhierească de praznic împărătesc. Şi duminica stau mulţi pe afară, căci nu au loc sau aer înăuntru. Este drept că avem nevoie de ceva reprezentativ. Apoi visul construirii catedralei a fost nu numai al păr. Daniel, ci a mai tuturor patriarhilor României, începând de la păr Miron. Şi nu pot crede, că toţi patriarhii români au fost megalomani!?!
    Desigur, că cel puţin la fel de important este, ca zidurile acelea să fie sfinţite de viaţa sfântă a credincioşilor şi clericilor ortodocşi din România, de aceea nici nu am fost de acord că ridicarea catedralei este o prioritate, ci mai mult celelalte 3 probleme duhovniceşti naţionale. Cred că lui Dumnezeu îi va place catedrala aceasta de-abia după ce ne întoarcem şi noi ca popor către El! Căci mai zicem, că suntem 85-86% creştini ortodocşi în România, dar cine atunci face păcate strigătoare la cer? Ceilalţi 14-15%???
    Haida-de, că nu cred.
    Aşadar mi se pare că tb să ne schimbăm de urgenţă priorităţile şi să ne punem pe treabă imediat. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
    Altminteri nu numai că nu vom avea catedrală a neamului, dar nici ţară nu vom mai avea!

    Apreciază

    • Witness said, on mai 14, 2010 at 5:11 pm

      @cristian

      o fi fost visul mai multor patriarhi dar vad ca pana acum Dumnezeu nu le-a ajutat, ci a ramas doar un vis.. de marire. Si patriarhul Daniel se inversuneaza de vreo cativa ani desi s-a vazut ca atunci cand vrea Dumnezeu lucrurile merg parca de la sine. Chiar daca incapatanarea lui va da roade, ma indoiesc ca vor fi cele bune. Marea noastra ‘catedrala a neamului’ va sluji din pacate inchinaciunilor la diavol.

      @crip 81

      Da, Dumnezeu locuieste mai degraba intr-o biserica modesta facuta cu suflet decat intr-un templu de aur facut din ambitii omenesti

      Apreciază

  26. crip 81 said, on mai 14, 2010 at 8:48 am

    da …. bine , bine ,
    haideti fratilor sa facem 1000 de bisericute mici , mici ,mici , ( ca asa-i la romani traditia ), sa nu le mai impodobim cu aur , sa fie mai saracute ( da sa avem la noi acasa lux cat mai mult daca se poate ) , si o sa vedeti ce-o sa mai ne creasca credinta …. o sa fim cel mai evlavios popor din lume !
    mai dragilor , voi rasfrangeti ura voastra fata de patriarh spre tot ce face el , indiferent daca e bun sau rau . Aveti putin discernamant …
    Eu ma bucur ca se face o catedrala , si stiti de ce ? Pentru ca in primul rand un petec de pamant din aceasta tara va fi sfintit si oamenii care vor sta pe el vor fi mai aproape de Dumnezeu . Si ma bucur cand vad ca dusmanii Bisericii crapa de ciuda si se lupta din rasputeri ca sa nu se construiasca . Dar de va vrea Dumnezeu se va face ! Amin!

    Apreciază

  27. Florin said, on mai 14, 2010 at 12:18 pm

    Megalomani, cine stie, dar Miron Cristea a fost mason. Vezi schimbarea calendarului si „binecuvantarea ” pentru omorarea Capitanului.
    Nu stiu daca Dumnezeu ne bate ca nu facem catedrala, dar pentru ca nu-i cinstim pe acesti Mucenici, sigur ne bate. A caror praznuire o savarsim chiar azi.

    Apreciază

  28. Maria said, on mai 15, 2010 at 8:20 pm

    Mai interesant decat construirea catedralei ( care sper sa nu ajunga cuib de masoni ) e faptul ca trinitasul strange bani pentru televiziunea lor . Si ce mi s-a parut comic e ca drept rasplata , te pomenesc la catedrala lor ( de parca nu orice biserica se roaga pentru neam ) dar aici e la super – oferta .
    In loc sa ajute lumea ( sunt multi care au inceput acum sa se darame d.p. d. v financiar ) ei doresc sa fie ajutati , de aceea ne facem de ras in fata celorlalte religii . Dar asta e – vesnica noastra pomenire 🙂

    Apreciază

  29. luchiana said, on mai 16, 2010 at 11:17 am

    @Maria

    Noi crestinii suntem biserica vie luptatoare, iar sfintii sunt biserica triumfatoare.
    Daca mentinem legatura dintre aceste doua biserici, zidurile doar o contureaza material. Este nevoie de biserici ca sunt locasuri ale Domnului unde coboara sa ne sfinteasca.
    Sa facem din trupurile noastre si familiile noastre mai intai biserici vii!

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  30. Maria said, on mai 16, 2010 at 7:45 pm

    Stiu luchiana ,
    avem nevoie de biserici , dar oare profetiile raman mincinoase ? Tare mi-e sa nu vad spurcaciuni prin toate bisericile . Acum simt mai mult ca noi suntem cam ultimii oameni .
    Concerte in manastiri … ce mai …..voia Domnului.

    Apreciază

  31. eugenia said, on mai 17, 2010 at 9:50 pm

    Fooarte curioasa natie suntem… Rabdam porcaria aceea de Casa a Scanteii, loc in care propagandistii comunisti au tiparit minciuni doctrinare zeci de ani. Rabdam Casa Poporului cladita cu sacrificii, cu sangele la propriu al militarilor obligati sa lucreze gratuit si cu lacrimile celor ce si-au vazut casele distruse. Acceptam mausoleul construit de catre jidanii care au luat calea Israelului cu bani cu tot si ne impotrivim construirii unei Catedrale Ortodoxe.
    Ce sens are sa fie puse in discutie hectarele si celelalte bunuri si proprietati ale Bisericii, cand in acest caz este vorba despre afirmarea apartenentei noastre religioase intr-un moment in care slugile mondiale ale satanei planuiesc sa ne faca sa uitam ca suntem crestini ortodocsi?
    Sunt perfect de acord ca ceva mai multa modestie se impune in atitudinea inaltilor ierarhi. Nu trebuie insa sa amestecam lucrurile. Primii care vor raspunde in fata Domnului Iisus Hristos vor fi preotii si nici un gand sau fapta nu vor putea ascunde, dar aici este vorba despre altceva. Dupa decenii de comunism si domnie a banului, coruptiei si imoralitatii, este timpul sa ridicam si o catedrala Ortodoxa. Cu adevarat urmasii nostri vor trebui sa vada ca am zidit si altceva decat cazinouri si bordeluri.
    Manastirile au un loc si un rost in sufletele si istoria noastra, iar Catedrala va avea un alt loc caruia trebuie sa ii intregim noi insine duhul, pentru ca suntem Biserica lui Hristos.
    @aurora
    Ma bucur pentru faptul ca ti-ai gasit linistea la Stavropoleos. Esti probabil tanara. Pentru mine a fost exact invers. La Sfantul Elefterie am gasit Parinti cu har, severi dar cu har. Inca din 1988 aici, comunistii erau aratati asa cum sunt, cu voce tare. Picturile murale stiam ca au fost realizate si de catre Parintele Arsenie Boca, si asta conta pentru multi enoriasi. Pe cor nu trebuie sa te superi, mai ales din pricina pieptanaturilor coristelor. Canta foarte bine si o facea si la Domnita Balasa. In schimb, la Stavropoleos ma stingherea faptul ca se stia ca parintele Marchis era informator al Securitatii.
    In fond, in multe parohii erau (si mai sunt inca) Preoti cu har dar si absolventi de teologie gradati. Face parte probabil din destinul romanilor sa cearna cu greu graul de neghina.

    Apreciază

  32. crip 81 said, on mai 19, 2010 at 11:54 am

    eugenia
    AMIN ! Ai zis bine

    Apreciază

  33. […] niste eretici. Dar, cu siguranta ca nu se vrea tensionarea relatiilor cu statul, deoarece  trebuie construita Catedrala Neamului si cate multe altele lucruri pe care nu le stim.  Fata de un stat antihristic (ca urmare a legilor […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.