SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform careia UN FOST ALCOOLIC S-A REAPUCAT DE BAUTURA DATORITA VINULUI DIN … SFANTA IMPARTASANIE

   Citez din articolul Parintele profesor Mihai Valica protesteaza fata de ereziile promovate de ziarul “Lumina”:

   Dupa scan­dalul cu lin­gu­rita de impar­tasanie care ar putea infecta pe cred­in­cios, provo­cat de un preot din Pitesti, urmeaza o alta aber­atie si blas­femie pusa ca dilema duhovniceasca in inima citi­to­rilor ziaru­lui Lumina.

   Arti­colul „Un alcoolic imi spunea ca alcoolis­mul este mai grav decat can­cerul“ din ziarul Lumina din 20 aprilie 2010, reprez­inta dupa par­erea mea o grava eroare teo­log­ica intru­cat pune sem­nul egal intre vinul din pahar al alcoolicu­lui si „putinul vin” trans­for­mat prin put­erea Sf. Duh in insasi san­gele lui Iisus Hris­tos din sf. lin­gu­rita a preo­tu­lui, care a impar­t­a­sit un fost alcoolic…!

   Iata tex­tul:

   Spe­cial­is­tii au aratat ca, la cei depen­denti, pe creier apare o con­cres­centa, care nu dis­pare, chiar daca intra in remisie. La o per­soana care n-a mai con­sumat alcool de 30 de ani, de exem­plu, acea con­cres­centa poate fi reac­ti­vata printr-o can­ti­tate foarte mica de alcool. Zilele tre­cute am primit un tele­fon de la un preot din Pas­cani, care reusise sa ajute un alcoolic sa nu con­sume timp de un an. A con­sid­erat ca tre­buie sa-i dea impar­tasanie si a recidi­vat de la acel putin vin. Asadar, este foarte dificil.

   Nu cre­deti D-lor jur­nal­isti si preoti ca prob­lema pusa in aceasta maniera este o blas­femie? Cum poate Sf. Impar­tasanie sa mijlo­ceasca recidiva alcoolis­mu­lui si nicide­cum vin­de­carea sau pe Iisus Hristos?

   Sf. Ioan Gura de Aur spune ca prin vinul de la Sf. Impar­tasanie ni se mijlo­ceste insusi Iisus Hris­tos spre viata ves­nica. Nu cre­deti ca pacatul a revenit pen­tru ca pen­i­ten­tul s-a impar­t­a­sit cu nevred­ni­cie si fara pocainta sin­cera si hotararea put­er­nica ca nu va mai bea si nicide­cum putinul vin, care nu mai este vin, ci insusi San­gele lui Hristos?

   Daca mai luam in dis­cutie si arti­colul din ziarul Lumina din 26 aprilie 2010 Bis­eri­cile Orto­doxe Vechi Ori­en­tale: isto­rie si prezent unde se pune sem­nul egal intre monofiz­itii eretici si Orto­doxie, atunci eu refuz sa mai platesc acest ziar si-l voi returna la biroul de presa al Patri­arhiei Romane cu men­tiunea: nu mai pro­mo­vati erezia prin aceasta pub­li­catie platita de credinciosi!

   Pr. Prof. Dr. Mihai Valica

   Comentariu saccsiv:

   Spusele din Lumina apartin Parintelui Iulian Negru, coordonator al Programului Naţional Antidrog al Bisericii Ortodoxe Române si probabil ca ratacirea a capatat-o ca urmare a deschiderii spre o stiinta ai carei stalpi n-au nimic in comun cu  ORTODOXIA: psihologia, despre care puteti citi cateva detalii interesante la:

Comentariul zilei (22.12.2009): PAGANISMUL este imbratisat de din ce in ce mai multi factori de decizie din Romania …

   Despre aceasta deschidere ne spune chiar el in interviul din Lumina:

   M-am interesat, aşadar, despre ce s-ar putea face şi am urmat nişte cursuri făcute de psihiatri din Italia, specialişti din Olanda, nici unul dintre ei ortodocşi, pentru că în Ortodoxie nu găsisem nimic în acest domeniu. L-am informat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care mi-a dat binecuvântarea să încep o astfel de activitate la parohie. Aşa am înfiinţat un grup de suport pentru persoanele dependente de alcool.

   Apoi, în 2004 am accesat fonduri europene, echipa a crescut, am încercat să formăm în consilieri de adicţie asistenţii sociali angajaţi. De asemenea, am angajat şi preoţi, pentru că noi considerăm dependenţa o boală bio-psiho-socio-spirituală. Tocmai de aceea am gândit o echipă multidisciplinară: psiholog, preot, asistent social şi colaborări cu medici.

   Fiecare caz este preluat de un consilier, sunt stabilite şedinţe de consiliere individuală de două ori pe săptămână, timp în care intervine şi psihologul. Când este pregătit, îi facem intrarea în terapia de grup, care este realizată de psiholog şi de consilierul de egali (un alcoolic care are o perioadă de abstinenţă de cel puţin un an).

   Avand binecuvantarea exagerat de fericitului Patriarh Daniel, evident ca si acesta are aceleasi deschideri, dar episodul acesta nu-i decat inca o confirmare … Cititi va rog si:

Articolul zilei (27.05.2009) si completari utile despre NEW AGE si MASONERIE: „Obiectivul Patriarhului, acelasi cu al masoneriei: “Unitatea spirituala a lumii””

   Iata si alte rataciri din ziarul Lumina:

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SPIRITISMULUI …

ADAM A FOST UN MAIMUTOI? Ziarul Lumina promoveaza evolutionismul

   Cat despre preotul din Pitesti, la care face referire Pr. Prof. Dr. Mihai Valica, cititi va rog si:

Ratacirea preotului LUCIAN GRIGORE, din Pitesti, cel ce da SFANTA IMPARTASANIE CU MAI MULTE LINGURITE … Sau „Sa mai zica cineva ca nu e vremea cernerii cumplite…”

„COINCIDENTE”: Preotul LUCIAN GRIGORE, cel ce promoveaza, prin producerea SCARBEI, folosirea mai multor lingurite la Sfanta Impartasanie, DORESTE SI UN CALEDAR UNIC …

PREOT CRESTIN in tabara ANTI CRESTINA: ADEVARATUL motiv al actiunii preotului LUCIAN GRIGORE a iesit la iveala, prin aparitia articolului din Evenimentul Zilei „Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, între taină şi igienă”

   Bine ziceau fratii de la RAZBOI INTRU CUVANT: „Sa mai zica cineva ca nu e vremea cernerii cumplite…”. Si lovesc ratacitii exact in esenta crestinismului. Iar daca la inceput o faceau anti crestinii, precum:

La REALITATEA s-au descoperit vinovatii raspandirii GRIPEI PORCINE si ai refuzului vaccinarii: CRESTINII …

   Iata ca acum loviturile vin de la preoti …

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on mai 2, 2010 at 3:14 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. bog said, on mai 2, 2010 at 3:45 pm

  Sacciv, aici aberezi. Pe bune, tu ai citit articolul din Lumina? De ce rupi de context?

  Apreciază

 3. Aurora said, on mai 2, 2010 at 4:08 pm

  Nu abereaza Saccsiv, ci clericii care nu cunosc teologie.

  Apreciază

 4. radui said, on mai 2, 2010 at 4:47 pm

  Saccsiv citesc de mult blogul tau. Zilele trecute am dat peste previziunile unei bilgaroaice care a decedat. Multe s-au implinit din cate se pare. Numele ei este Vanga. Din ce am citit nu zice nimic despre antichrist. Ce parere ai si ce parere aveti ceilalti cititori fideli si de buna credinta a acestui blog

  Apreciază

  • saccsiv said, on mai 2, 2010 at 5:02 pm

   radui

   Am parerea ca era o vrajitoare, sluga a diavolului si ca atare n-avea cum sa dea date exacte despre antihrist.

   Apreciază

  • agerstress said, on mai 2, 2010 at 8:41 pm

   Diversiunea se poarta si la draci. Nu te lasa amagit(a).

   Apreciază

 5. AndreiV said, on mai 2, 2010 at 5:43 pm

  Vanga care zicea ca in octombrie 2010 va incepe al 3-lea razboi mondial…asta ramane de vazut.

  Si parintele Iustin Parvu parca zicea ca in 2010 antichirstul incepe sa se faca cunoscut

  Apreciază

 6. agerstress said, on mai 2, 2010 at 9:12 pm

  Efectul pe care il are Sf. impartasanie depinde foarte mult si de credinta omului. Multi dintre cei care au fost in preajma Mantuitorului, suferinzi fiind, nu s-au vindecat, in timp ce altii s-au vindecat iar acestora din urma le-a zis El: „credinta ta te-a vindecat”. Necredinta inseamna refuzul negrait fata de darul Lui Dumnezeu. De aceea, cand merge omul la impartasanie trebuie sa mearga cu inima deschisa, cu credinta in inima si fara teama de nimic altceva ci doar cu TEAMA DE DUMNEZEU (nu cu sensul de teroare ci cu sensul de teama de a nu dezamagi pe Domnul tau pe care-L iubesti). Este necesara o pregatire serioasa inainte de a face acest pas. Uneori sunt suficiente 40 de zile de post si rugaciune (ca un exemplu… pot fi si mai putine dupa sfatul duhovnicului), alteori sunt necesari cativa ani de pocainta.
  Ceea ce pentru unii este licoarea Vietii pentru altii poate fi „vinul maniei Lui Dumnezeu” iar lucrurile care fac diferenta atunci cand te-nfatisezi inaintea Lui Dumnezeu sunt sinceritatea ci nu viclenia; smerenia ci nu semetia; umilinta ci nu ingamfarea, lepadarea de sine ci nu egoismul….

  Apreciază

 7. Iubesc Patriarhul said, on mai 3, 2010 at 5:02 am

  „Spe­cial­is­tii au aratat ca” imi place foarte mult exprimarea asta. Practic nu mai ai nici un raspuns; daca specialistii au aratat….
  Daca va spuneam eu asta, nu ma credeati, dar daca au zis-o specialistii e cu totul alta treaba.

  Apreciază

 8. luchiana said, on mai 3, 2010 at 6:12 am

  „Lumina” intunecarii…

  Apreciază

 9. Mirific said, on iulie 4, 2010 at 9:39 pm

  Ce parere aveti despre vorba ca „un alcoolic tot alcoolic va ramane si nu poate fi schimbat in fel si chip’. Este corecta? Este dreapta? Ori nu are nici-o baza?

  Apreciază

 10. […] Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform… […]

  Apreciază

 11. […] Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform… […]

  Apreciază

 12. […] Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform… […]

  Apreciază

 13. […] Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform… […]

  Apreciază

 14. […] Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform… […]

  Apreciază

 15. Stau said, on iulie 28, 2016 at 3:19 pm

  Am gasit intamplator acest articol, in care se face referire si la preotul Iulian Negru, pe care am avut ocazia sa-l cunosc in urma cu vreo trei ani. Am spus „preotul”, nu „parintele”. Asa cum l-am cunoscut eu, Iulian Negru este un absolvent de studii teologice. Am spus „absolvent de studii teologice”, nu „teolog”. Poate absolvirea acelor studii il indreptatesc practice meseria de preot. Dar asta nu inseamna ca este un „parinte”. Asa cum nu este nici teolog. Dumnealui face parte dintr-o mai noua categorie de preoti, mai apropiata de spiritul O.N.G.-ist decat de cel duhovnicesc. „Conferinta”, „simpozion”, „proiect”, ” organizare”, „administrare”, „accesare”, „fond”, „fonduri”, „multe fonduri”, „mai multe fonduri”, „cat mai multe fonduri” … sunt notiuni ce par mult mai familiare preotului Iulian Negru, decat banal-arhaicele intru demitizare : „slujba”, „rugaciune”, „cantare” (unde nici Domnul nu da …), „smerenie”, „duh”, „duhovnic”, „duhovnicesc”, „duhovniceste” (apoi nu da si pace!). Amin.

  Apreciază

 16. […] Articolul zilei (02.05.2010): Pr. Prof. Dr. Mihai Valica despre RATACIREA din ziarul LUMINA, conform… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: