SACCSIV – blog ortodox

Istorii minunate legate BISERICA SFANTULUI MORMANT – Biserica Invierii

Posted in BISERICA SFANTULUI MORMANT, IISUS HRISTOS, Sfintele Pasti by saccsiv on aprilie 4, 2010

   Citez din articolul Biserica Sfantului Mormant – Biserica Invierii:

   Biserica Sfantului Mormant este numita de ortodocsi Biserica Invierii, pentru ca nu moartea, ci Invierea Domnului este temelia, cununa, biruinta crestinilor. Biserica Sfantului Mormant este o constructie mareata din secolul al XI-lea, inaltata de cruciati, in locul altei biserici vechi, zidita de Sfanta Elena in secolul IV, in Ierusalim, Israel. Ea adaposteste cele mai scumpe locuri ale crestinilor: Muntele Golgota si Mormantul Domnului nostru Iisus Hristos; iar jos, in stanca de piatra, se afla pestera unde s-a descoperit Crucea Domnului de catre Sfanta imparateasa Elena. 

   In partea de rasarit a Bisericii Invierii, plecand de la Altarul inchisorii lui Iisus spre Golgota, intalnim pe rand doua paraclise mici. In primul dintre ele traditia localizeaza locul in care soldatii romani au omorat un sutas roman cu numele Longhin. Acest sutas era un fel de superior al soldatilor romani, insarcinat cu supravegherea rastignirii lui Iisus. Miscat profund de toate cele vazute, el a marturisit inaintea tuturor, zicand: „Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta.” (Matei 28, 54). Pentru marturisirea acestui adevar el a fost decapitat, iar capul sau aruncat in groapa de gunoi a orasului. O femeie oarba din oras descopera prin vedenie capul Sfantului si primeste indata vindecare. Astfel Sfantul Longhin a devenit primul martir si marturisitor al credintei crestine.

   Iata detaliat ce putem citi la http://www.calendar-ortodox.ro/luna/octombrie/octombrie16.htm:

   Acesta a fost pe vremea lui Tiberiu cezarul din Capadochia, sutas sub ascultarea lui Pilat, guvernatorul Iudeii si a fost rânduit din porunca aceluia sa slujeasca la cinstitele patimi ale lui Hristos, si la rastignire si sa pazeasca mormântul cu straja, adica cu ceata sa de ostasi ce avea sub ascultarea lui. Vazând el minunile ce se faceau, cutremurul si întunecarea soarelui, mormintele ce se deschideau, mortii care ieseau afara si pietrele care se despicau, a strigat tare, zicând: „Cu adevarat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu”. Acesta si cu alti doi ostasi care mai pe urma împreuna cu el au marturisit, n-a primit argintii care i s-au dat de catre iudei ca sa tagaduiasca învierea. Apoi lasându-si slujba ce era pe seama lui si mergând în tara sa, propovaduia apostoleste pe Hristos Dumnezeu. Deci plecându-se Pilat, mai vârtos fiind stricat prin fagaduinta de bani de la iudei, a pârât pe Longhin cu scrisori catre Tiberiu cum ca si-a lasat slujba si se afla în patria lui propovaduind pe Hristos Dumnezeu. Si Tiberiu îndata a trimis cu porunca lui de i-a taiat capul si lui si celor doi ostasi ce erau cu el si i-au adus capul din Capadochia la Ierusalim ca sa se încredinteze Pilat si iudeii de moartea lui si pentru ca sa ia Pilat cele ce i se fagaduisera.

   Deci i-au ascuns cinstitul cap afara din cetate în niste gunoi. Si peste multi ani, o femeie slavita din Capadochia, pierzându-si vederea ochilor, a mers la Ierusalim cu un fiu ce-l avea unic-nascut, ca sa poata sa-si gaseasca leacul orbirii la acele Sfinte Locuri; si ajungând-o si moartea fiului sau, îsi plângea îndoita jale. Deci aratându-se în vis fericitul Longhin, si spunându-i cine este si aratându-i unde era capul îngropat, a îndemnat-o sa sape, sa-l scoata de acolo, ca se va tamadui la ochi si îsi va vedea si pe fiul sau, ca se afla preamarit. Femeia aflând gunoiul, sapa cu mâinile si scoase capul sfântului si îndata i s-a tamaduit vederea ochilor si a vazut în vis pe fiul sau ca era împreuna cu sfântul si avea cinste acolo. Atunci a îngropat moastele fiului sau într-un loc cu capul sfântului; fiindca asa îi zisese sfântul prin vis; si s-a dus la Capadochia, ca si Saul, care cautând asinii tatalui sau, a dobândit împaratia.

   Asa si ea cautându-si lecuirea ochilor, a dobândit aceasta si pe sfântul l-a aflat de atunci cald ajutator. Drept aceea zidind ea mucenicului o biserica foarte frumoasa si punând acolo mucenicestile moaste se îmbogati si ea si toti credinciosii de izvoare de tamaduiri, întru marirea Domnului nostru Iisus Hristos.

Biserica Sfantului Mormant - coloana din care a iesit Sfanta Lumina

   In anul 1326 erau trei sultanate turcesti, unul in Damasc, unul in Egipt si unul in Babilon. Ce au zis turcii? Cand vin crestinii la Ierusalim sa serbeze Pastile sa nu le dam voie sa slujeasca, pana ce nu vor plati taxa de 9000 bani de aur, caci turcii nu cred in Hristos.

   Patriarhul ortodox Ioachim n-a avut de unde sa plateasca suma pentru ca crestinii ortodocsi erau putini in Ierusalim si doar 100 de preoti, caci erau religii altele, de tot felul. Dar sunt doua strazi de armeni in Ierusalim, mosieri, bogati mari, ei au zis: Platim noi taxa! Dar turcii i-au intrebat: „De ce iese Sfanta Lumina numai la ortodocsi si nu iese si la voi?” Armenii au zis: „Pentru ca ortodocsii numai ei slujesc la Mormantul lui Hristos si pe noi ne-au dat la o parte”. „Dar, daca veti sluji voi va veni Lumina?” Noi platim si taxa – au zis armenii – Lumina va veni la noi la armeni!

   Turcii au zis: „De nu iese lumina la voi o s-o patiti!” Noi ii scoatem pe ortodocsi din Mormant – si l-au luat pe Patriarhul Ioachim si l-au inchis in Manastirea Sf. Sava, din Ierusalim, cu toti preotii.

A zis Patriarhul: Daca nu ne lasati sa facem, slujba la Mormantul lui Hristos, o sa facem la Biserica Sf. lacob, care este aproape de Mormant, iar turcii le-au dat voie ortodocsilor la aceasta. Dar, turcii au pus de paza peste ei doi turci, generali de armata, ca sa nu vina vreun crestin la Mormant. Crestinii au inceput a plange si au zis ca s-a suparat Dumnezeu pe ei si I-a indepartat de la Mormantul lui Hristos, dar patriarhul le-a zis: „Nu va temeti, ca are sa se faca minune mare.”

   Armenii ziceau, ca Lumina la ei o sa vina. Iar Patriarhul zicea, ca de va vrea Hristos sa iasa Lumina la ei n-avem noi ortodocsii ce face. Armenii au facut slujba si ziua si noapte-a, dar n-a mai venit Sfanta Lumina. Turcii le-au zis: De ce n-a venit Sfanta Lumina, ca ati platit taxa? In acelasi timp, ortodocsii faceau slujba tocmai a doua zi, pe cand rasarea soarele si cand a zis patriarhul: „Hristos a inviat!” un stalp de marmora din Biserica Sf. Iacob a crapat si a iesit Sfanta Lumina in varful Stalpului. Patriarhul a pus o scara si au luat Sfanta Lumina din varful stalpului si in acest fel Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi.

   Generalul turc de pe varful stalpului, care pazea acolo pe stalp, a strigat: „Cred in Hristos!” Celalalt general de langa el i-a si taiat pe loc cu sabia capul, celui ce a strigat ca crede in Hristos. Moastele acestui general turc convertit si martir al Sfintei Lumini le-am sarutat si eu, sunt acolo in Ierusalim si acest turc este martirul Sfintei Lumini.

   Vazand turcii ca Sf. Lumina a iesit tot la ortodocsi, au pus un ciuber cu murdarie inaintea usii Sf. Mormant si fiecare armean trebuia sa manance cate o lingura de murdarie si in acest fel i-au spurcat turcii pe armeni. Anul 1326. De atunci a ramas o zicala: „Este bine sa te duci cu armenii la Biserica, dar sa nu mananci cu ei, ca ei cauta sa te spurce, asa cum i-au spurcat turcii pe ei, cand n-a venit Sf. Lumina”. Distanta de la Sf. Mormant pana la Biserica Sf. Iacob unde s-a aprins Sf. Lumina este de 100 m. Stalpul este fotografiat si sapat din marmura fiind pus in Altarul Bisericii Sf. Iacob. Aceasta este minunea cu armenii, din anul 1326. Generalul turc convertit si martir al Sfintei Lumini este pus in Biserica Sf. Iacob. De aici se vede, ca Iisus Hristos numai o Biserica a intemeiat – pe cea Ortodoxa – aceasta este mantuirea, lumii. Sf. Lumina este dovada sigura, ca numai ortodocsii sunt pe calea adevarului pur al lui Hristos, drum ce duce sigur la ceruri.

– extras din „Pelerinul Roman” –

   Cititi va rog si:

VIDEO: LUMINA SFANTA a venit din nou (2010). HRISTOS A INVIAT!

MINUNEA POGORARII LUMINII SFINTE LA IERUSALIM ARATA IN FIECARE AN ORICUI VREA SA VADA UNDE ESTE BISERICA. Dovezi si marturii

 

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on aprilie 4, 2010 at 1:58 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. www said, on aprilie 4, 2010 at 2:54 pm

  Doar ortodocsii,ei sunt cei mai grozavi,cei mai buni,cei mai drepti,ei,ei si doar ei,nimeni altcineva.
  Daca ma uit pe alte blog-uri o sa aflu ca catolicii sunt cei mai grozavi,pe alte aflu ca sectantii sunt cei mai tari si tot asa.
  Sa fim seriosi,ar fi culmea ca un ortodocs sa nu scrie asa ceva…

  Apreciază

 3. Radu said, on aprilie 4, 2010 at 3:40 pm

  Salut,
  Ti-am scanat ceva din Adevarul de seara, editia din 1 Aprilie:
  http://yfrog.com/b6indiaqj

  sau aici:
  http://www.filehost.ro/914584/india_jpg/
  E vorba de recensamantul din India, cu amprentarea tuturor indienilor si introducerea in aceasta tara a actelor biometrice.

  Apreciază

 4. ovidiu said, on aprilie 4, 2010 at 5:28 pm

  saccsiv,o problema total pe linga subiectul de fata insa incepe sa ma dispere tare de tot.Poate-i apasa si pe altii,totusi.Chemtrails-urile!!Poate-s eu paranoicul din Romania dar e pur si simplu exasperant!S-a mai blogarit pe tema asta dar fara vreun rezultat…Azi de dimineata cerul a fost albastru si …insorit.Poate mi se pare,dar totusi eu nu am mai vazut atita activitate pe cer.Din toate ditrectiile,x-uri,paralele,dire groase,labartzate.Pina la urma:plin de”nori”!!Ba frate,dar ce tot asteptam??Ma rog,ma lamentez si eu…Nu exista chiar deloc realizatori de emisiuni tv care sa „incerce” un subiect ca asta.Sa vezi ca pune cineva,public, niste intrebari pe tema asta.Cred ca in citiva ani or sa dea direct cu bombe si no sa mai socheze pe nici o „leguma”!Televizorul le va teleghida…behavioru`!
  Ps:albinele mor,plantele ,legumele nu prea se mai fac,boli de plamini,piele,inima,tensiune,gripe,ETC… .
  Pps:E chiar o coincidenta ca se deverseaza en gros acu cind natura infloreste? E perioada critica a polenizarii!Apicultorii se pling ca le mor albinele…Taranii,ca nu prea mai au ce recolta.Nu mai vorbesc de legislatia care extermineaza intr-o veselie turbata ideea de taran.Ideea de a fii cit de cit independent dpdv al producerii hranei.Adica,sa mai existe,pur si simplu,alternativa asta.Corporatiile au „pirghiile statului”/Flitu` in mina si spreiaza gindacii/taranii.

  Apreciază

 5. Dan Patrascu said, on aprilie 4, 2010 at 6:14 pm

  Un articol foarte interesant despre INvierea Domnului, marele praznic la care suntem cu totii partasi:

  http://danpatrascu.eu/2010/04/04/un-gand-de-inviere/

  Apreciază

 6. Cosmin S. said, on aprilie 4, 2010 at 7:26 pm

  ovidiu,
  Mai adauga ca dovada si pâcla”zoile” de pe masini de dupa anumite ploi. Niste zoi ciudate care nu se iau decat dupa spalari serioase. Inainte, dupa ploaie ramanea totul curat. Acuma ramane un praf caramiziu. Dar cine sa inteleaga? Majoritatea oamenilor considera urmele de pe cer”chemtrails” lucruri normale. Asta e…nu poti sa faci orbului cu ochiul sau sa soptesti la urechea surdului.
  Noi aici cunoastem problema, dar suntem putini. Subiect de dezbatut dupa Sfintele Pasti.
  Pana atunci, sa cinstim aceste zile.

  Apreciază

 7. Arcasul lui Stefan! said, on aprilie 4, 2010 at 9:17 pm

  Hristos a Inviat!

  saccsiv multa sanatate si Lumina Calauzitoare sa primesti in suflet sa duci la bun sfarsit ceea ce ai de facut in aceasta viata!

  Apreciază

 8. Miriam said, on aprilie 4, 2010 at 10:18 pm

  Hristos anesti ! Un imn frumos si o icoana superba:

  Apreciază

 9. Tardea Raluca Diana said, on aprilie 5, 2010 at 2:23 pm

  Hristos a Inviat!

  Apreciază

 10. PG said, on aprilie 6, 2010 at 5:47 am

  Adevarat a Inviat !

  Apreciază

 11. nicu2003 said, on aprilie 8, 2010 at 10:57 am

  multumesc ptr ce faceti ptr cei care doresc sa mai aiba putin grija de suletul lor. putin, prea putin, insa in aceste zile in care lupta e mare impotriva Bisericii, sau mai exact impotriva lui Hristos, e bine ca nu am uitat de tot de El.
  tare as dori sa putem face si mai mult de atat, insa nu sunt multi asa ca d-v.
  sa fiti sanatos
  HRISTOS A NVIAT!

  Apreciază

 12. […] Istorii minunate legate BISERICA SFANTULUI MORMANT – Biserica Invierii […]

  Apreciază

 13. GabiM. said, on aprilie 20, 2014 at 12:26 am

  HRISTOS A INVIAT,FRATE VASILE! HRISTOS A INVIAT FRATI SI SURORI INTRU DOMNUL!

  Apreciază

 14. lastunnegru said, on aprilie 20, 2014 at 3:05 pm

  Adevarat a Înviat !

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: