SACCSIV – blog ortodox

DANION VASILE: Un răspuns la atacurile legate de aşa-zisa „propagandă stilistă”

Posted in Danion Vasile by saccsiv on martie 30, 2010

„Toate inovaţiile sau adăugirile făcute pe lângă învăţă­tura formulată de pururea pomeniţii Părinţi ai Bisericii, să fie anatema!”

Din hotărârile Sinodului VII Ecu­me­nic

 Pentru că în ultimele zile au început să circule o sumedenie de minciuni despre mine şi despre lucrarea mea, la sfatul duhovnicului, am întocmit acest răspuns. Sunt uimit de nonşalanţa cu care acuzatorii mei mint; cel mai tare mă uimeşte că sunt atacat nu de către cei pe care i-am combătut în cuvintele mele, ci de către cei cu care mă consideram de aceeaşi parte a baricadei.

Cred însă că Dumnezeu va face dreptate, mai devreme sau mai târziu.

Întrucât am ajuns în Bucureşti abia în ziua de luni din Săptămâna Patimilor, nu am apucat să răspund mai devreme, în scris, acestor atacuri. Îl iau martor pe Dumnezeu în ceea ce spun. Dacă eu mint, Dumnezeu să vădească aceasta, spre ruşinarea mea. Dacă nu mint, Dumnezeu să vădească minciunile celor ce mă prigonesc invocând în chip mincinos învăţătura ortodoxă.

Atacurile împotriva mea au avut două momente mai importante. Unul a fost cu mai mult de două săptămâni în urmă. Anunţasem că voi veni la Mănăstirea Petru Vodă – voiam să iau binecuvântare de la părintele Iustin înaintea conferinţelor pe care urma să le ţin în ţară. Dar, din cauza unor schimbări de program în Basarabia, am intrat în ţară abia duminică, chiar înaintea conferinţei de la Adjud.

Sâmbătă am primit un telefon de la maica Fotini, de la Petru Vodă: „De ce nu aţi ajuns? Vă aşteaptă părintele să predicaţi mâine…” Am explicat că nu am putut ajunge.

Venind însă în ţară, deschizându-mi telefonul, am primit câteva informaţii ciudate, printre care şi cea că „părintele Iustin spune că sunteţi eretic”. Aşteptam să vin la Petru Vodă, să discut cu părintele direct, dar, întrucât mă invitase să predic, era clar că nu mă consideră eretic, şi nici nu avea motive să o facă.

Joi, pe 18 martie 2010, aveam programată o conferinţă la Piatra Neamţ, împreună cu părintele Hrisostom Manolescu. Datorită intervenţiei protopopului, conferinţa a fost anulată, afişele rupte, organizatorul ameninţat că rămâne fără post de cântăreţ etc.

Fiind foarte trist că nu pot vorbi în Piatra Neamţ, am rugat să fiu sunat de părintele Iustin pentru a discuta despre această temă. Părintele m-a sunat pe 18, seara, şi mi-a spus aşa: „Nu te întrista că nu ai putut vorbi la Piatra, dar mâine vei vorbi la Iaşi, şi se va duce vestea despre ce mărturiseşti peste marginile Iaşului” (sau şi în afara Iaşului, nu îmi aduc aminte formularea exactă, reproduc însă fidel ideea).

Părintele a avut dreptate – a doua zi a avut loc conferinţa de la Iaşi, de pe 19 martie, când din racla cu sfinte moaşte ale mărturisitorilor de la Aiud a izvorât mir (văzându-se clar cum mirul ieşea ca un mic izvoraş din bucata de craniu de mărturisitor – pe care o primisem cu vreme în urmă de la părintele Iustin, ca binecuvântare).

După această conferinţă, am pornit spre Petru Vodă. Am ajuns sâmbătă noaptea, între orele 1 şi 2, şi părintele se culcase deja.

Duminică am ţinut o predică în care am repetat temele prezentate în anul 2009 în conferinţa de la Iaşi: apostazia contemporană, ecumenismul, masoneria, schimbarea calendarului, globalizarea, teme care se regăseau şi în conferinţa din 2010.

La sfârşitul predicii, ducându-mă la părintele Iustin, acesta mi-a spus:

„- Ai grijă cum vorbeşti, că nu or să te mai lase să mărturiseşti.

– Am greşit cu ceva, părinte?

– Nu, nu ai greşit cu nimic, dar fii atent pe viitor. Ce bine ar fi dacă România ar avea zece ca tine…

– Zece ce, părinte? Mireni sau…

– Mireni, că nu  mai avem călugări care să mărturisească. Ai mare grijă, să poţi propovădui cuvântul mai departe.

La plecare, i-am cerut părintelui o cruce, să o am ca binecuvântare de la sfinţia sa. Când am văzut că mi-a dăruit chiar crucea cu care binecuvânta credincioşii, emoţionat l-am întrebat:

– Părinte, îmi daţi binecuvântare să o ţin în mâini la conferinţe, în timp ce vorbesc?

– Da, cu crucea înainte”, a  spus, şi mi-a dat binecuvântare de drum.

Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-am auzit din gura părintelui Iustin, duminica trecută, duminica Sfintei Maria Egipteanca. De atunci, mi s-au „transmis” tot felul de afirmaţii ale părintelui împotriva mea.

Mă simt cu inima împăcată şi aştept să ajung la Petru Vodă pentru a vedea în ce măsură părintele a fost dezinformat de către prigonitorii mei. Îi rămân oricum îndatorat pentru tot ce a făcut pentru mine în aceşti ani.

 Acum, trec la partea a doua a atacului împotriva mea. Rezumatul acuzelor se află comprimat într-un articol difuzat cu mare repeziciune pe net, intitulat „Propaganda stilista sub numele unei conferinte”. Mărturisesc cu tristeţe că oameni cunoscuţi mie au preluat şi difuzat materialul fără să îmi dea vreun telefon, fără să audă şi ce am eu de spus.

 În continuare, analizez materialul punct cu punct:

1.  În seara zilei de Buna Vestire, in cadrul unei conferinte organizata de ASTRADROM, conferinta cu tema „Semnele vremurilor de pe urma” sustinute la Oradea, teologul Danion Vasile a vorbit despre semnele vremurilor apocaliptice. Printre aceste semne spune ca ar fi si calendarul nou acceptat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1923.

Nu am afirmat că schimbarea calendarului ar fi un semn apocaliptic. Am spus doar că Sfântul Kukşa al Odessei numea noul calendar „calendarul Antihristului”. Părinţii cu viaţă sfântă din Patriarhia Rusă au protestat împotriva schimbării calendarului. De aceea Sfântul Patriarh Tihon a readus Biserica Rusă pe stil vechi, după ce tot el impusese noul calendar. Despre acest lucru nu se învaţă la nicio facultate de teologie din ţară (detalii se găsesc în cartea Elder Michael, The Last Mystic from Valaam, tipărită de părintele Serafim Rose; varianta românească a cărţii, inclusă în „Tebaida Nordului”, a fost cenzurată de traducător). Eu cred că principala problemă legată de schimbarea calendarului este schimbarea modului de raportare la Tradiţie.

 2. Aducand argumente din canoanele Bisericii Ortodoxe si ale unor Sfinti Parinti, Danion a afirmat ca in Biserica Ortodoxa Romana nu exista har.

Nu am făcut o astfel de afirmaţie.

 3. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria „a mintit credinciosii in problema calendarului”

În volumul „Călăuză în credinţa ortodoxă”, apărută la Editura Mănăstirea Sihăstria, la paginile 413-427, părintele Cleopa analizează într-un capitol problema schimbării calendarului. Pe viitor voi analiza mai detaliat acest capitol, deocamdată voi menţiona doar câteva greşeli:

 a) INVATACELUL: Dar cum si cand s-a facut aceasta indreptare? (a calendarului – n.n.)

PREOTUL: Iata cum. In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol, intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe.

La Constantinopol, în 1923, nu a fost Sinod. A fost o întrunire ortodoxă, la care au refuzat să participe Patriarhia Alexandriei, a Antiohiei, a Ierusalimului, Arhiepiscopia Sinaiului, Biserica Ortodoxă Bulgară (bulgarii erau consideraţi schismatici, şi pentru a reintra în comuniune cu Patriarhia de Constantinopol li s-a cerut să accepte schimbarea calendarului, în 1968). Patriarhia Rusă nu a avut delegaţi.

 b). Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor sfintilor parinti (notă – trebuie precizat că şi aici părintele Cleopa vorbeşte în necunoştinţă de cauză. În realitate calendarul bisericesc a fost schimbat după vestita Enciclică a Patriarhiei Ecumenice din 1920 – cu trei ani înainte de Constantinopol. În această Enciclică se precizează că: „După părerea noastră, o asemenea prietenie şi o dispoziţie primitoare a Bisericilor [este vorba de Biserica Ortodoxă şi pseudo-bisericile eretice – n.n.] între ele, poate fi arătată şi demonstrată în particular în următoarele moduri: I) prin acceptarea unui calendar uniform pentru celebrarea marilor sărbători creştine în acelaşi timp de către toate Bisericile”; celelalte puncte ale documentului se pot citi pe http://www.danionvasile.ro/blog/2009/05/20/apostazia-patriarhiei-ecumenice-%E2%80%93-enciclica-din-1920/ . Schimbarea calendarului a fost un pas spre dezbinarea Ortodoxiei şi apropierea de celelalte confesiuni. Documentul din 1920 o vădeşte cu prisosinţă.) si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie, asa cum il asezasera cei 318 sfinti si dumnezeiesti parinti de la Niceea, pe vremea sfantului si marelui imparat Constantin.

Sinodul respectiv nu a fost sinod pan-ortodox, a fost o adunare bisericească, deoarece au lipsit mai multe Biserici locale. Din vechea pentarhie, Roma era în erezie, iar din celelalte patru patriarhii vechi au lipsit trei, fiind prezentă doar Patriarhia de Constantinopol. După cum putem citi şi în volumul de Îndrumări misionare, volum elaborat de un colectiv de autori de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, apărut la Editura Institutul Biblic în 1986, „la consfătuirea inter-ortodoxă [iată termenul corect, “consfătuire”, nu “sinod” – n.n.] din Constantinopol (1923), n-au participat însă toate Bisericile Ortodoxe Autocefale sau naţionale”. De fapt, la şedinţe au participat doar nouă membri: şase episcopi, un arhimandrit (acesta fiind din partea Bisericii Române) şi doi laici. Iată marele sinod „panortodox” care a schimbat calendarul!

 c) Hotararea a fost primita de catre toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor, urmand ca fiecare Biserica sa faca indreptarea calendarului cand va gasi vreme potrivita.

Hotărârea nu a fost primită de toate Bisericile Ortodoxe. Mitropolitul Anastasie Gribanovki, din partea Sinodului rus din exil, a părăsit întrunirea, declarând că „nu are instrucţiuni precise din partea ierarhilor ruşi”. Ulterior, un ierarh din acelaşi sinod, Mitropolitul Antonie Hrapoviţki (pe care Sfântul Ioan Maximovici îl considera sfânt), afirma că „reforma calendarului nu poate fi acceptată de către Biserica Rusă, deoarece contrazice sfintele canoane şi vechea tradiţie a practicii Bisericii consfinţită de către Sinoadele Ecumenice”.

Pe 25 iunie 1923, Patriarhul Fotie al Alexandriei a numit reforma calendarului „fără rost, necanonică şi dăunătoare”, iar despre rezoluţii spunea că „duhnesc a erezie şi schismă”.

Pe 7 octombrie 1923, Patriarhul Grigorie al Antiohiei a numit reforma „nepotrivită şi dubioasă”

 d) Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Biserica Serbiei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a indreptat calendarul si Biserica noastra Ortodoxa Romana, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sarind peste cele 13 zile cu care ramasese in urma calendarul iulian.”

Şi aici, datele sunt eronate. Dacă la tipărirea ediţiilor din 1981 şi 1985 ale volumului „Călăuză ortodoxă” părintele Cleopa nu ştia cum stau lucrurile – deşi a fost în Serbia şi s-a putut lămuri că sârbii nu au schimbat calendarul şi nici nu au de gând să o facă -, totuşi, în ediţia din 1991 a cărţii sale ar fi fost potrivit ca părintele Cleopa să retracteze toate afirmaţiile inexacte.

 Revin la analiza materialului „Propaganda stilistă”.

 4. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria „a mintit credinciosii in problema calendarului, iar parintele Arsenie Boca dadea credinciosilor „invataturi in contradictie cu traditia Bisericii” si a sfintilor parinti, Ioanichie Moroi a fost un depravat etc.

În Dicţionarul explicativ al limbii române, cuvântul „depravat” înseamnă „descompus din punct de vedere moral, corupt, decăzut, desfrânat”. Pentru părintele Ioanichie mă rog aproape în fiecare seară (ca şi pentru părintele Cleopa şi părintele Arsenie). Nu am spus că este depravat, pentru că nu a fost. Am spus că am rezerve faţă de vedenia pe care a avut-o privitoare la schimbarea calendarului şi am cerut celor din sală să judece vedenia acestuia după criteriile expuse de părintele Cleopa în cartea sa „Despre vise şi vedenii”. Câtă vreme o vedenie se contrazice cu o hotărâre a unui sinod din vechime – cum este cazul acestei vedenii –, Sfinţii Părinţi recomandă prudenţă şi reţinere.

Cât priveşte cazul părintelui Arsenie Boca, afirm că învăţătura sa privitoare la catolici este eronată, străină duhului Bisericii Ortodoxe. El învăţa că cele două Biserici sunt cei doi plămâni ai Bisericii. Învăţătura greşită a părintelui privitoare la catolici se regăseşte şi în vestita pictură de la Biserica Drăgănescu. Pictură cunoscută, lăudată, dar – necanonică.

În albumul „Biserica Drăgănescu – Capela Sixtină a Ortodoxiei româneşti”, tipărit la Deva în 2005, la pagina 168 apare Francisc din Asissi zugrăvit între sfinţii ortodocşi, având aură în jurul capului, şi stă scris: „Sfântul Francisc de Asissi”… În timp ce sfinţii canonizaţi ai Bisericii Ortodoxe ne spun că sfinţii catolici nu sunt sfinţi, iar despre Francisc, Sfântul Ignatie Brianceaninov scria că a ajuns în „cea mai vârtoasă înşelare demo­nică”.

Părintele Arsenie Boca spunea chiar că putem să îi cinstim pe sfinţii catolici, important fiind însă să nu îi uităm pe ai noştri.

La Drăgănescu, părintele Arsenie a zugrăvit apostata unire dintre Biserica Ortodoxă – reprezentată de Biserica Sfânta Sofia – şi Catedrala Sfântul Petru, care a fost ridicată în secolul al XVI-lea, la multă vreme după schismă (pagina 187, în albumul mai sus menţionat).

 5. In opinia lui Danion Vasile doar sfintii de la Optina (care indeamna la necomuniune cu cei de pe stil nou) detin Adevarul de credinta.

Nu cred şi nu am afirmat aşa ceva.

 6.  Tot in cadrul aceleiasi conferinte, Danion a spus ca „Muntele Athos a cazut” si singura manastire care s-a mentinut este Esfigmenu, o manastire zelotista.

Am afirmat că singura mănăstire care a ţinut cu stricteţe tradiţia ortodoxă este Mănăstirea Esfigmenu –pe care, de altfel, nu am vizitat-o niciodată. Este foarte important de cunoscut adevărata istorie a Muntelui Athos în secolul XX. După ce patriarhul Athenagoras a ridicat anatemele contra catolicilor, stareţii athoniţi au încetat pomenirea lui. În România istoria Athosului nu este cunoscută şi foarte puţini ştiu faptul că, în timp ce asupra altor mănăstiri se făceau mari presiuni pentru schimbarea calendarului, şi au rezistat, mănăstirea Vatopedu a schimbat calendarul, izolându-se de celelalte mănăstiri. Şi abia după zeci de ani a revenit la calendarul vechi. O dovadă că Vatopedu a trecut la calendarul nou se găseşte menţionată chiar în cartea Îndrumări misionare, amintită mai sus, tipărită la Editura Institutului Biblic, p. 703.

 7. In cele din urma conferinta lui Danion Vasile s-a transformat intr-o propaganda stilista condamnand totodata oameni de valoare ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Singurele persoane care s-ar putea regăsi în descrierea de mai sus, deşi  termenul „condamnat” mi se pare total nepotrivit întrucât oricine  se poate pocăi, sunt mitropolitul Corneanu şi episcopul Sofronie. Despre părintele Cleopa am spus că a ţinut Moldova în spate.

 8. Atat Danion cat si duhovnicul sau, ieroschimonahul Hrisostom Manolescu, au sustinut ca parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda apreciaza gestul de „curaj” al celor doi „eroi” care au raspandit acelasi mesaj in mai multe orase din tara.

a) Părintele Hrisostom nu este duhovnicul meu.

b) Cât priveste susţinerea părintelui Iustin, da, părintele mi-a dat binecuvântare să ţin conferinţe în toată ţara, mărturisind adevărul Sfinţilor Părinţi împotriva ereziilor. Ultima dată m-a binecuvântat chiar în duminica de dinaintea conferinţei de la Oradea.

  9. Organizatorii conferintei ASTRADROM, se dezic de unele afirmatii la adresa duhovnicilor sus amintiti: „Danion ne-a contactat cerandu-ne sa il invitam la o conferinta in Oradea si eventual in alte orase unde avem filiale. Nu stiam ce ganduri are. Fiecare e responsabil pentru afirmatiile facute” spune Ancuta Avram, presedinte interimar a asociatiei organizatoare.

Nu aveam niciun motiv să contactez o asociaţie pentru a ţine conferinţe într-un oraş. În cazul Oradei, lucrurile stau simplu: după ultima mea conferinţă ţinută la Cluj – pe 16 decembrie 2008, părintele Eftimie m-a întrebat dacă aş putea ţine o conferinţă la Oradea. Anul acesta, ţinând conferinţe în zonă, l-am contactat pe părintele Eftimie şi s-a bucurat că pot veni. Am fost rugat să ţin şi o conferinţă în Beiuş. Nu numai că nu am cerut să mi se organizeze o conferinţă acolo, ci, fiind un oraş mic, nici nu mă gândeam să ajung acolo. Dar am mers doar pentru că fusesem invitat de părintele Eftimie.

Îi rog pe cei care îl cunosc să îl întrebe direct pe părintele Eftimie: am fost invitat sau am rugat să fiu invitat de ASTRADROM – pe care nu îi cunoşteam – la Oradea?

 10.  In ziua de Buna Vestire, Danion Vasile si parintele Hrisostom au asistat la

Liturghie la Schitul Huta unde si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca a auzit pomenindu-se numele episcopului Sofronie (din a carui subordine canonica se afla schitul). Staretul schitului de la Huta, ieromonahul Visarion, a spus ca intr-o discutie ce a purtat-o la masa in prezenta a aproximativ 20 persoane Danion i-a propus sa iasa de sub ascultarea canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Mijlocitor intre Danion si ASTRADROM a fost parintele Eftimie de la Huta care regreta ca s-a ajuns aici. L-am contactat telefonic si ne-a spus ca: „afirmatiile dure la adresa marilor duhovnici m-a surprins ca venind din partea unui om ca Danion,

a) pe mine mă suprinde că pe părintele Eftimie l-a surprins critica mea, justificată, faţă de unele greşeli ale celor doi părinţi, Cleopa şi Arsenie Boca, în loc să-l fi surprins greşelile sesizate. E puţin lucru să amesteci un catolic înşelat cu sfinţii Bisericii?

 la fel si problema calendarului care nu vad ce rost are sa o agitam acum dupa atatea decenii.

b) problema calendarului este o problemă actuală. Liderii Consiliului Mondial al Bisericilor au hotărât în anul 1997 la Aleppo, în Siria, reschimbarea calendarului, mai exact ca Paştele să fie sărbătorit de toate confesiunile în aceeaşi zi. Documentele – în engleză – pot fi consultate la adresa http://www.oikoumene.org/en/documentacion/documents/comisiones-del-cmi/comision-de-fe-y-constitucion/i-unidad-la-iglesia-y-su-mision/towards-a-common-date-for-easter-version-en-ingles/towards-a-common-date-for-easter.html.

Ne-a intrebat daca vrem sa trecem sub ascultarea canonica a unui episcop Antonie, pe stil vechi, al unei biserici numite de sub catacombe.Mi s-a parut dubioasa propunerea dar pe moment nu am realizat. Abia dupa conferinta de la Oradea m-am dezmeticit despre ce e vorba.

Părintele dă afirmaţii inexacte. Nu i-am sugerat să treacă la niciun episcop Antonie din Biserica de catacombe – chiar şi numai pentru faptul că un astfel de episcop nu există, sau nu ştiu să existe. Nu i-am indicat niciun nume de ierarh. El mi-a spus că, împreună cu 20 sau 30 de preoţi din zonă, nu l-au mai pomenit pe PS Sofronie, până ce a fost judecat de sinod. Apoi l-au pomenit din nou, sfătuiţi de mitropolitul Bartolomeu.

Apoi a căutat, împreună cu grupul de preoţi din zonă, să intre sub un mitropolit grec, dar că nici unul nu a vrut să îi primească. Mi-a spus că mai încearcă să intre sub o jurisdicţie grecească din Constanţa, de care eu nu am auzit până acum.

Eu i-am spus că degeaba încearcă să fie primit de Biserica Greacă, întrucât nimeni nu va avea curajul de a-i primi, şi i-am recomandat să cerceteze Sinodul ROCOR – partea care nu s-a unit cu Moscova, sau chiar Biserica din catacombe.

Tare ma tem ca cineva profita de zelul lui Danion si vrea sa faca o dezbinare in Biserica, ceea ce nu foloseste nimanui. Nu cred ca trebuie condamnat ci mai degraba sa il ajutam sa se linisteasca.

Mulţumesc pentru grijă, dar sunt foarte liniştit. Nu ştiu cât de liniştiţi sunt cei care mă acuză pe nedrept. Oare chiar nu le e teamă de Dumnezeu?

A facut multe lucruri bune si ar fi pacat ca acum sa dea cu piciorul in tot.

Eu nu dau cu piciorul în nimic, apăr aceleaşi lucruri de ani de zile.

Extremele acestea nu sunt bune, nici ecumenismul dar nici stilismul”.

A pomeni un episcop pe care îl consideri eretic e o dovadă de ecumenism, aşa că nu înţeleg delimitarea de ecumenism. Cât priveşte faptul că apăr vechiul calendar, în timp ce noul calendar se află sub anatema mai multor sinoade, iată un pasaj din hotărârea Sinodului din 1583, de la Constantinopol.

„VII. Orişicine nu ar urma hotărârile Bisericii statuate în cele Şapte Soboare Ecumenice şi Sfintele Paşti socotite pentru a le urma, ci vrea să urmeze noua invenţie a pascaliei şi a noului calendar al astronomilor atei papişti, şi vor să răstălmăcească şi să distrugă dogmele şi tradiţia Bisericii pe care noi le-am moştenit de la Sfinţii Părinţi, anatema unora ca aceştia şi să fie îndepărtaţi de Biserică şi de împărtăşirea credinţei. (…)

Semnăturile ierarhilor:

† Ieremia al Constantinopolului

† Silvestru al Alexandriei

† Sofronie al Ierusalimului

dimpreună cu tot soborul episcopilor prezenţi în Sfântul Sinod.” (Documentul, numit Sigilion, a apărut prima dată tipărit la Bucureşti, în anul 1881, în revista „Biserica Ortodoxă Română” nr.12, de arhimandritul rus Porfirie Uspenski, care l-a copiat dintr-un manuscris al bibliotecii Mănăstirii Sinai – Codexul 772 din biblioteca Mănăstirii Sf. Pantelimon şi în mss. Codex 285 în chilia “Imnul Acatist” din Schitul Kapsocalivia din Sfântul Munte Athos. Se poate citi pe integral la adresa: http://209.85.135.132/search?q=cache:Qq7PvkGp4bsJ:logos.md/2007/12/21/istoria-schimbarii-calendarului-bisericesc-ii/+sigilion,+1593&cd=1&hl=ro&ct=clnk&client=firefox-a)

Documentul osândeşte precis nu doar schimbarea Pascaliei, ci şi a calendarului.

E important de menţionat că, în 1903, Biserica Ortodoxă a României a decis: „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere şi propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl foloseşte de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.

   Pentru a afla pozitia parintelui Iustin Parvu ne-am deplasat pana la manastirea Petru Voda. Aici am aflat ca ieroschimonahul Hrisostom care pretindea ca e trimis de parintele Iustin sa marturiseasca nu a mai fost prin aceasta manastire de cativa ani. „A fost mai demult pe aici – spune un monah – dar nu a rezistat sa stea mult. Tot il vorbea de rau pe parinte”.

Părintele Hrisostom nu a pretins că e trimis de părintele Iustin, ci chiar s-a mirat că a fost întrebat dacă vorbeşte cu binecuvântare de la părintele Iustin, precizând că a luat binecuvântare de la duhovnicul său.

  Intrebandu-l pe parintele Iustin despre sustinerea celor doi „misionari” ne-a spus ca: Nu am nici o partasie cu oamenii Satanei care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. Cleopa, Arsenie si toti ceilalti au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru apararea si pastrarea traditiilor neamului si a bisericii noastre, cum sa ii vorbesti in halul acesta! Ce interese se ascund in spatele acestor vorbe? Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat”.

Ultima dată când m-am văzut cu părintele Iustin, m-a încurajat să lupt în continuare. Voi încerca să ajung la părintele Iustin, să vorbesc cu el faţă către faţă. Dacă a fost minţit de intermediari, spunându-i-se lucruri neadevărate, nădăjduiesc că le va retracta cât mai curând. Faptul că anumite persoane au răstălmăcit cuvintele mele nu mă priveşte pe mine, ci îi priveşte pe ei. Au produs, oricum, multă sminteală. Aştept, oricum, ca părintele Iustin să lămurească lucrurile.

ASTRADROM si-a propus sa nu il mai invite pe Danion la nici o conferinta in orasele unde are filiale si nici sa nu ii mai distribuie carti pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa.

Prima parte a formulării este exactă: „Şi-a propus să nu îl mai invite…” Se arată clar că am fost invitat, şi nu m-am autoinvitat. Deci, acuzatorii se contrazic. Cât priveşte expresia „pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa” – arată nivelul intelectual, îndoielnic, al celui care scrie…

   Parintele Eftimie considera ca orice farmitare duce la tulburare „iar acum, cand vremurile sunt tot mai tulburi, numai de asa ceva nu avem nevoie. Nu suntem ecumenisti dar nici nu trebuie sa parasim Biserica. Daca un episcop a cazut in erezia ecumenista nu inseamna ca am cazut si noi. Sa ramanem in Biserica si sa ne ducem crucea cu demnitate”.

L-am auzit pe părintele Eftimie spunând acelaşi lucru. Totuşi, dacă un episcop este eretic, preoţii nu îl pot pomeni la Sfânta Liturghie. I-am cerut părintelui Eftimie să îmi aducă un singur canon în favoarea faptului că preotul poate pomeni un episcop eretic la slujbă, şi mi-a răspuns: „Cred că, dacă citim scrierile Sfinţilor Părinţi, vom găsi.”

Afirmaţia este foarte gravă – şi mă mir că cei care au fost de faţă la discuţie păreau de acord cu părintele. Nu găsim în nici un loc la Sfinţii Părinţi o astfel de aberaţie, ci toţi învaţă acelaşi lucru, rezumat de mărturia Sfântului Teodor Studitul: „Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop ere­tic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumneze­ias­ca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de ob­şte – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] –, ar putea fi ac­cep­tat [acel preot] să binecuvânteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient păr­tăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vre­un altul [de acest fel]. Scrisoarea 49, Fiului Naucratie.

„Dacă un preot îl pomeneşte pe un eretic în public, dar, fiind chemat în particular de către un ortodox într‑o casă de rugăciune, evită să‑l pomenească pe eretic, cel ce ţine cu acrivie [ortodoxia] trebuie să se roage într‑o ase­me­nea casă de rugăciune? – Nicidecum”. Scrisoarea 384, Fiului Naucratie.

Textul „Propaganda stilistă…” este semnat:

Viorel Nistor,

Oradea, 28 martie 2010.

Nu ştiu cine este acest Viorel Nistor. Poate l-am cunoscut, dar numele nu îmi spune absolut nimic. Îi transmit atât – în cazul în care acest mesaj va ajunge şi la el. Poate să mă clevetească cât vrea şi cum vrea, dar, dacă vrea să se împărtăşească cu Sfintele Taine la acest sfârşit de post, să nu uite că o spovedanie mincinoasă îi este spre osândă…

Eu cred că e nevoie ca ortodocşii să înţeleagă că nu există Ortodoxie adevărată decât în duhul Sfinţilor Părinţi. Dacă ne lepădăm de tradiţie, chiar şi de o mică parte, ne lepădăm de Adevăr şi ne pierdem mântuirea.

144 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Anonymus said, on martie 30, 2010 at 9:25 pm

    am cateva intrebari pentru stilisti care dau cu pietre in noii calendaristi. daca voi aveti legitimitate canonica de ce nu va recunoaste patriarhia ierusalimului si nici muntele Athos? Daca sunteti in adevar cum se face ca v-ati dezbinat in grupuri si grupulete? daca har nu mai e in BOR cum se face ca AGHIASMA facuta de preoti pe nou nu se strica? si ultima intrebare: Sfinti inchisorilor ce calendar au tinut?

    Imi vine sa plang cand vad unde s-a ajuns sa se spuna ca Biserica nu mai are har , si plans e putin spus.

    Stilistilor,tine-ti calendarul vechi,tineti-l cu toata inima, dar primiti si impartasirea cu Biserica ca altfel nu va veti mantui.Sunt multe exemple ale celor care tin calendarul vechi dar pastreaza impartasirea cu Biserica (unul ar fi Muntele Athos), nu va lasati pacaliti de diavol harul nu a parasit BOR(cu toate scaderile ei). VENITI INAPOI ACASA.

    Apreciază

    • iubesc Adevarul said, on martie 31, 2010 at 5:14 am

      Pentru Anonymus:

      Ramai atunci in „sfanta ta erezie” nou-calendarista, ramai cu capul ascuns in nisip ca un strut fara de minte, ca mai buna este o minciuna repetata de 1000 de ori decat adevarul. Deci, se vede de la distanta de mai multe poste cine ne sunt talibanii, respectiv habotnicii stilului nou care profereaza injurii si ironii la adresa celor de stil vechi, pentru ca nu li s-au alaturat ierarhilor masoni a caror singura grija este propria imbuibare materiala iar pentru aceasta recurg inclusiv la falsificarea adevarurilor dogmatice.

      Vreau sa spun (in acord cu principiile celui mai de soi teoretician si practician al minciunii din secolul XX – ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels) ca o minciuna repetata cu insistenta de 1000 de ori, 10000 de ori, s.a.m.d. poate inlocui cu brio adevarul, incat minciunile repetate la nesfarsit de propaganda stilului nou (stil introdus pentru dezbinarea Ortodoxiei si pentru a netezi calea ecumenismului de catre masonii anglicani prin reprezentantul lor Meletie Metaxakis, pentru care personaj acestia au recurs la fraudarea cu ajutorul mijloacelor financiare a alegerilor din 1921 pentru Tronul Patriarhal al Patriarhiei Constantinopolului). Vai de turma voastra de oi indobitocite de propaganda mincinoasa eretico-masona si care va lasati conduse prin minciunile pe care vi le recita la nesfarsit pseudo-ierarhii vostri neo-stilisti catre chinul cel vesnic al iadului, ca nu in zadar Sinoadele Pan-Ortodoxe de la 1583, 1593, 1670, 1756 si 1848 v-au aruncat voua si ierarhilor vostri anatheme care inseamna nici mai mult nici mai putin ca ati fost dati si voi si pseudo-ierarhia voastra care nu se pricepe la altceva decat la minciuni si la imbuibarea proprie in mainile satanei si tuturor ingerilor lui. Vai tie, turma fara minte!

      Amanunte despre impunerea samavolnica a calendarului asa-zis „iulian indreptat” in locul calendarului niceo-iulian al celor 318 Sfinti Parinti ai Intaiului Sinod Ecumenic de la Niceea desfasurat in anul 325 dupa Hristos in prezenta inclusiv a Sfantului imnparat Constantin cel Mare gasesti tu si toata turma din care cu onor faci si tu parte, indobitocita de minciunile propagandei naziste a stilului nou gasesti la:

      http://despremasonerie.blogspot.com/2009/09/cum-fost-impus-calendarul-indreptat.html

      Apreciază

      • mikis said, on martie 31, 2010 at 6:45 am

        Frate, nu ai deloc dragoste in cuvintele tale si aceasta ura viscerala impotriva celor de pe stilul nou nu cred ca-ti va folosi la ceva la Judecata. Intr-adevar iti trebuie o mandrie luciferica ca sa anatemizezi o intreaga Biserica si sa-i pui pe toti ierarhii in aceeasi oala. Cine esti dumneata ca sa emiti asemenea sentinte?

        Apreciază

  2. alex said, on martie 30, 2010 at 9:49 pm

    Asa fratilor certati-va, e bine asa, ati intrat in jocul lor(dracilor) sii acum stau si rad de voi si se distreaza pe seama voastra ca nu puteti sa va abtineti nici macar in saptamana patimilor.
    Repet si voi repeta: se pare ca aceasta dezbinare nu conteneste a se opri si va spori tot mai mult in viitor. Se vor gasi subiecte la infinit si se va uita de ascultare… si uite asa va aduc aminte ca in vremurile cele de pe urma se por pierde si dreptii…
    Post usor si pace sufleteasca si ca sa-l citez pe Pr.Ilie Cleopa:”rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, …………”

    Apreciază

  3. ortodox pe stil vechi said, on martie 31, 2010 at 3:59 am

    Anonymus de ce pui intrebari pe net pune in inimioara te si lasa sa se linpezeasca totul .Fi inocent si daca sa intanplat ca si un cuplu e nevoie de un barbat si de o femeie sa tina casnicia .Femeia e cea care a facut schimbarea dar eu cred ca e un rau necesar in aceste momente grele ,ar trebui sa linpezim apele ca mergem cu toti la iad si tocmai acum cand Iisus Hristos sa pogorat la moarte si Iadul la omorat cu Stralucirea Dumnezeiiri si cand a inviat pre cei morti din cele de desupt..Hai sai dam slava lui Dumnezeu de esti pe nou de esti pe vechi si sa fim inocenti sa putem sa spunem din inima „HRISTOS A INVIA” „ADEVARAT A INVIAT”.Iertati-ma si Dumnezeu sa ne ierte.

    Apreciază

    • iubesc Adevarul said, on martie 31, 2010 at 5:22 am

      Pentru Anonymus:

      Ramai atunci in “sfanta ta erezie” nou-calendarista, ramai cu capul ascuns in nisip ca un strut fara de minte, ca mai buna este o minciuna repetata de 1000 de ori decat adevarul. Deci, se vede de la distanta de mai multe poste cine ne sunt talibanii, respectiv habotnicii stilului nou care profereaza injurii si ironii la adresa celor de stil vechi, pentru ca nu li s-au alaturat ierarhilor masoni a caror singura grija este propria imbuibare materiala iar pentru aceasta recurg inclusiv la falsificarea adevarurilor dogmatice.

      Vreau sa spun (in acord cu principiile celui mai de soi teoretician si practician al minciunii din secolul XX – ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels) ca o minciuna repetata cu insistenta de 1000 de ori, 10000 de ori, s.a.m.d. poate inlocui cu brio adevarul, incat minciunile repetate la nesfarsit de propaganda stilului nou (stil introdus pentru dezbinarea Ortodoxiei si pentru a netezi calea ecumenismului de catre masonii anglicani prin reprezentantul lor Meletie Metaxakis, pentru care personaj acestia au recurs la fraudarea cu ajutorul mijloacelor financiare a alegerilor din 1921 pentru Tronul Patriarhal al Patriarhiei Constantinopolului) au sfarsit pentru voi prin a deveni adevaruri perene.
      Vai de turma voastra de oi indobitocite de propaganda mincinoasa eretico-masona si care va lasati conduse prin minciunile pe care vi le recita la nesfarsit pseudo-ierarhii vostri neo-stilisti catre chinul cel vesnic al iadului, ca nu in zadar Sinoadele Pan-Ortodoxe de la 1583, 1593, 1670, 1756 si 1848 v-au aruncat voua si pseudo-ierarhilor vostri, care nu se pricep la altceva decat la minciuni si la imbuibarea materiala proprie, anatheme care inseamna nici mai mult nici mai putin ca ati fost dati cu totii in mainile satanei si tuturor ingerilor lui.
      Vai tie, turma fara minte!

      Amanunte despre impunerea samavolnica a calendarului asa-zis “iulian indreptat” in locul calendarului niceo-iulian al celor 318 Sfinti Parinti ai Intaiului Sinod Ecumenic de la Niceea desfasurat in anul 325 dupa Hristos in prezenta inclusiv a Sfantului imnparat Constantin cel Mare gasesti tu si toata turma din care cu onor faci si tu parte, indobitocita de minciunile propagandei naziste a stilului nou gasesti la:

      http://despremasonerie.blogspot.com/2009/09/cum-fost-impus-calendarul-indreptat.html

      Apreciază

    • iubesc Adevarul said, on martie 31, 2010 at 5:23 am

      Pentru Anonymus:

      Ramai atunci in “sfanta ta erezie” nou-calendarista, ramai cu capul ascuns in nisip ca un strut fara de minte, ca mai buna este o minciuna repetata de 1000 de ori decat adevarul. Deci, se vede de la distanta de mai multe poste cine ne sunt talibanii, respectiv habotnicii stilului nou care profereaza injurii si ironii la adresa celor de stil vechi, pentru ca nu li s-au alaturat ierarhilor masoni a caror singura grija este propria imbuibare materiala iar pentru aceasta recurg inclusiv la falsificarea adevarurilor dogmatice.

      Vreau sa spun (in acord cu principiile celui mai de soi teoretician si practician al minciunii din secolul XX – ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels) ca o minciuna repetata cu insistenta de 1000 de ori, 10000 de ori, s.a.m.d. poate inlocui cu brio adevarul, incat minciunile repetate la nesfarsit de propaganda stilului nou (stil introdus pentru dezbinarea Ortodoxiei si pentru a netezi calea ecumenismului de catre masonii anglicani prin reprezentantul lor Meletie Metaxakis, pentru care personaj acestia au recurs la fraudarea cu ajutorul mijloacelor financiare a alegerilor din 1921 pentru Tronul Patriarhal al Patriarhiei Constantinopolului) au sfarsit pentru voi prin a deveni adevaruri perene.
      Vai de turma voastra de oi indobitocite de propaganda mincinoasa eretico-masona si care va lasati conduse prin minciunile pe care vi le recita la nesfarsit pseudo-ierarhii vostri neo-stilisti catre chinul cel vesnic al iadului, ca nu in zadar Sinoadele Pan-Ortodoxe de la 1583, 1593, 1670, 1756 si 1848 v-au aruncat voua si pseudo-ierarhilor vostri, care nu se pricep la altceva decat la minciuni si la imbuibarea materiala proprie, anatheme care inseamna nici mai mult nici mai putin ca ati fost dati cu totii in mainile satanei si tuturor ingerilor lui.
      Vai tie, turma fara minte!

      Amanunte despre impunerea samavolnica a calendarului asa-zis “iulian indreptat” in locul calendarului niceo-iulian al celor 318 Sfinti Parinti ai Intaiului Sinod Ecumenic de la Niceea desfasurat in anul 325 dupa Hristos in prezenta inclusiv a Sfantului imnparat Constantin cel Mare gasesti tu si toata turma din care cu onor faci si tu parte, indobitocita de minciunile propagandei naziste a stilului nou la:

      http://despremasonerie.blogspot.com/2009/09/cum-fost-impus-calendarul-indreptat.html

      Apreciază

  4. a4m said, on martie 31, 2010 at 6:19 am

    „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.
    Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
    Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi. “ (Matei 5, 1-12)

    Apreciază

  5. Mihaela B. said, on martie 31, 2010 at 6:20 am

    Parintele Iustin Parvu respecta noul calendar…. a spus ca schimbarea calendarului a fost un eveniment rau pentru ca a produs dezbinarea Ortodoxiei , dar harul nu s-a luat! http://vlad-mihai.blogspot.com/2010/03/teologul-ioan-vladuca-prin-schimbarea.html

    Apreciază

  6. blogideologic said, on martie 31, 2010 at 6:46 am

    Părintele Iustin Pârvu este anti –parresia ? Este o întrebare pe care mi-o pun. Pentru că înfiinţarea Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, la scurt timp după tentativa ratată de asasinat asupra arhimandritului Iustin Pârvu, arată o cauzalitate Granger, mă rog, o corelaţie. Se punea în judecată, mai mult sau mai puţin dreaptă, –recunosc că acest „mai puţin” strecurat insidios de mine în text nu este chiar 100% „politiceşte corect”, dar ce mai este oare „politiceşte corect” ceva pe lumea asta foarte normată în favoarea auto-intitulatului „popor ales” ? –, Holocaustul presupus a fi fost făcut de militarii români în Transnistria. Care este un vechi teritoriu din Romania Orientală, recunoscut de către Zosimus în Historia Nova, dar cu populaţii foarte amestecate după pacea de la Kuciuk Kainargi din anul 1774. O pace pentru care făcuse un eficient lobby pro-rusesc, ilustrul Voltaire, un iluminist implicat excesiv de mult în politică, chiar şi în geo-politică, pentru că intervenţia lui a dat drepturi Rusiei să îşi facă de cap în Transnistria după ce a construit „satele lui Potemkin” pe malul Niprului. Cine a fost Potemkin ? Un mare “illuminist” rus care s-a bucurat de favorurile aceleeaşi femei puternice ca şi iluministul Voltaire. Părintele arhimandrit Iustin Pârvu, fost deţinut politic anti-comunist, după cum reiese din biografia lui a fost tînăr preot militar român în Transnistria. Ştiu că părintele Iustin Pârvu are mânia iute (sângele lui Ştefan cel Mare apă nu se face). Părintele Iustin Pârvu spunea : „Ducem lipsă de jertfă”. Totuşi, totuşi, părintele Iustin Pârvu nu se implică deloc în evaluarea activităţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Parresia (vezi prima epistolă a Evanghelistului Ioan) înseamnă curajul să vorbeşti pentru comunitatea ta! Faptul că părintele Iustin Pârvu refuză a depune benevol mărturie despre învinuirea de participare la Holocaust adusă acestei comunităţi din neamul românesc (deşi, cum spuneam în altă postare, ar fi fost sarcina profesională a cercetătorilor de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” să vină să ceară această mărturie fostului tînăr preot militar în Transnistria), învinuire adusă Românei şi armatei române, dovedeşte că părintele Iustin Pârvu nu are spiritul de “jertfă” pe care neîncetat îl cere altor români ortodocşi. Nu este prea târziu nici acum ca părintele Iustin Pârvu să cheme un notar în faţa căruia să depună mărturie cu valoare legală, o mărturie valabilă ca document certificat putând servi şi în cadrul proiectului de “istorie orală” al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Oricum, absenţa manifestărilor unei deontologii echilibrate în colectarea mărturiilor la cazul învinuirii României şi armatei române de către cercetătorii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” nu poate servi ca un alibi pentru lipsa de „spirit de jertfă” şi lipsa de parresia la părintele arhimandrit Iustin Pârvu. Spun eu cuvinte care nu sunt la locul lor ? Reamintesc că în ortodoxia românească, un laic are tot atâta drept la parresia ca şi un părinte arhimandrit!

    Apreciază

  7. iubesc Adevarul said, on martie 31, 2010 at 7:16 am

    Pentru mik is: Daca pentru tine rostirea fara menajamente a adevarului inseamna citez „ura viscerala impotriva celor de pe stilul nou” atunci asa sa fie, dupa zicerea ta proprie. Am observat din experienta ca folosirea unor cuvinte blande nu are nici un efect asupra voastra, celor de pe stilul nou. Eventual chiar imi radeti in fata: ” ce-o mai fi vrand si „stilistul” asta?”
    Pe cand tonul direct, nediplomatic, aparent dur, e posibil sa va dea la toti desteptarea din minciuna si trezirea la realitate. Altfel. in cele din urma va va rade diavolul in fata voua cand veti fi dati in urma Judecatii Particulare de Domnul pe mainile lui si a turmei lui de diavoli negroteispre a va batjocori pentru vesnicie.

    Apreciază

  8. saccsiv said, on martie 31, 2010 at 8:07 am

    Am o rugaminte. Nu sunt o perioada la calculatorul meu si nu pot vedea sau asculta inregistrari. Ca atare rog, cine are bunavointa, sa faca transcriptul de la:

    http://apologeticum.wordpress.com/2010/03/30/scopul-schimbarii-calendarului-scindarea-bisericii/

    Apoi il voi posta. Multumesc.

    Apreciază

  9. Mihail said, on martie 31, 2010 at 8:14 am

    @ Cosmin S
    Spui „Am fost martor la acea minune din acea seara de 19 martie cand din Sfintele Moaste au izvorat mir.
    Avem deci dovada ca sfintenia marturisitorilor din inchisorile comuniste nu s-a impiedicat de calendar. Erau pe calendarul nou toti.
    Nu calendarul ne mantuieste si nici nu sta in calea celor care vor sa se sfinteasca.
    Ce sa intelegem? Ca daca esti Episcop drept credincios cu viata sfanta, dar esti pe calendarul nou, nu o sa ai moaste sfinte in veci?”
    Ca sa-ti lamuresti problema cu martirii de la Aiud ar trebui sa te gandesti ca ei se incadreaza in categoria “mucenici”, a caror credinta, pana la marturisirea lui Hristos in fata ighemonilor, a tortionarilor nu are importanta. Ei s-au sfintit prin martiraj, prin mucenicie, nelepadandu-se de Hristos. Gandeste-te la ultimul mucenic din ceata celor 40: el era rau-credincios , dar a devenit drept-credincios odata cu marturisirea lui Hristos, spunand “si eu sunt crestin”. Aceeasi situatie este si cu mucenicii care s-au sfintit in inchisorile de la Aiud; martirajul intru Hristos este cel care le-a adus sfintenia si nu credinta lor de pana atunci. Din puctul acesta de vedere, titulatura de “Sfinti ai inchisorilor” este imprecisa, ar trebui sa li se spuna Mucenicii inchisorilor, iar acest lucru determina pe multi sa cada in tot felul de judecati gresite, gen “Sfintii Aiudului sunt Sfintii stilului nou”.
    In plus de asta, avem si marturia ca multi din cei inchisi in inchisori in acele vremuri – teologi, intelectuali – doreau intoarcerea la vechiul calendar: „Erau închişi acolo foarte mulţi legionari absolvenţi de teologie. Alţii fuseseră în momentul arestării studenţi în anii I, II, III la teologie…A început apoi un scandal între legionari. O parte ţinea cu mine şi altă parte era împotriva mea. S-au făcut două cete. S-a găsit în cele din urmă un bătrân legionar, avocat dintre cei pregătiţi. El a spus: „Camarazi, de ce vă certaţi între voi? Lăsaţi-l pe mâna mea!”… ” Tot interviul aici: http://www.traditia-ortodoxa.ro/interviu.htm.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  10. iubesc Adevarul said, on martie 31, 2010 at 8:40 am

    Tot pentru mik is: N-am avut eu aceasta „mandrie luciferica” ca sa anatemizez „o intreaga „Biserica”” (dupa cum spui tu), ci chiar Sfantul Sofronie (Patriarhul Ierusalimului) a avut aceasta „mandrie luciferica” de a anatemiza „o intreaga Biserica” care incalca Sfanta Traditie prin trecerea la calendarul nou/gregorian impreuna cu Patriarhul Ieremia al Constantinopolului si cu Patriarhul Alexandriei la Sinoadele Pan_Ortodoxe de la 1583-1587-1593. Mai multe amanunte despre aceste anatheme cauta singur/a pe internet.

    Apreciază

  11. Anonymus said, on martie 31, 2010 at 9:54 am

    pentru iubesc Adevarul

    frate, crezi ca daca ma faci eretic ai si dreptate?

    Inafara sa imi dai cu anateme in cap nu mi-ai raspuns la nici-o intrebare. Sau adevarul supara ca nu va recunoaste nimeni din sobornicitatea Biserici si B.O.R nu a cazut din har?

    Apreciază

    • iubesc Adevarul said, on martie 31, 2010 at 7:04 pm

      Pentru Anonymus:

      Nu sunt fratele tau. Nu pot fi frate cu un schismatic sau eretic.
      Nu ti-am dat eu cu anatheme, ci Sfintii Parinti ai Sinoadelor Ecumenice (Canonul nr. 1 al Sinodului VII Ecumenic da anathemei orice innoire asupra Sfintei Traditii si pe orice innoitor al acesteia, repetand ceea ce zice Sf. Ap. Pavel „Chiar si inger din cer de ar fi, de-ti propovaduieste alta Evanghelie decat cea lasata de noi (Sfintii Apostoli) ANATHEMA SA FIE”.).
      De asemenea Patriarhii principalelor Patriarhii Ortodoxe intruniti in Sinoadele Pan-Ortodoxe din 1583, 1587, 1593, 1670, 1756, 1848 de la Constantinopol (cu exceptia celui de la 1670) si Ierusalim (Sinodul de la 1670) iti dau in cap si tie ca urmator al calendarului indreptat (ce reprezinta primul pas spre ecumenism prin desfiintarea Sfintei Traditii) si tuturor „bisericilor” ce vor urma calendarul gregorian, indreptat cu atatea anatheme incat nu le veti putea duce si care iti paveaza si tie si „bisericii” din care faci parte drumul spre iad, dandu-va si pe tine si pe „biserica” din care faci parte in mainile satanei si ingerilor sai.

      A propos de ultima ta intrebare: fiind in Adevar n-am nevoie de recunoasterea niciunei „biserici” oficiale, patrunse pana in maduva de erezxia ecumenismului si nici de comuniunea cu ea/ele. Doar in catolicism si in „ortodoxia oficiala” pentru a fi recunoscuta ca atare, o „biserica” trebuie sa se gasesca obligatoriu in comuniune cu Vaticanul (la catolici) sau cu Constantinopolul (la „ortodocsii” ecumenisti, oficiali). Sobornicitatea „bisericii” nu e data de comuniunea cu celelalte biserici, ci de succesiunea apostolica si de validitatea Sfintelor Taine savarsite in ea. Insa pentru aceasta e nevoie de o ecleziologie curata, nepatata de erezie, cea de care ecumenistii „ortodocsi” oficiali nu dispun.

      Si cum crezi ca o „biserica” schismatica, aflata in afara Trupului Mantuitorului Hristos poate fi soborniceasca si poate oferi mantuire membrilor sai? Scuze, dar ceea ce numesti tu „biserica” nu e Biserica, ci o parasinagoga aflata sub toate anathemele mentionate ale Sfintilor Parinti si principalelor Patriarhii Ortodoxe (Constantinopol, Ierusalim, Alexandria). Si n-am nicio indoiala ca esti eretic, atata timp cat respingi Adevarul de credinta, caci Biserica nu poate fi decat Una, nu Doua, Trei si nici nu este impartita in ramuri (de asemenea teoria ramurilor este data anathemei de Sinodul Episcopilor ROCOR din august 1983.

      Dumnezeu sa te ajute sa iesi din intunericul in care te afli. Sincer, imi este mila de tine, data fiind erezia in care preferi sa te scalzi…

      Apreciază

  12. alex said, on martie 31, 2010 at 10:13 am

    Ce insemna mandria!!! Gresiti amandoi ca sunteti mandri si nu aveti timp de iertare si de rugaciune, ci aveti timp sa va balacariti pe aici. sa va fie rusine amandorura ca tulburati pe ceilalti si nu sunteti fericiti ca avem pe Mantuitorul Iisus Hristos, pe Maica Domnului, Sf.Ioan Botezatorul, pe Sf. Apostoli, pe Sf.Ierarhi, Sf.Mucenici si pe toti Sfintii nostri, ci sunteti fericiti sa-i slujiti Lui Lucifer certandu-va la nesfarsit. Este intolerabila lipsa voastra de frica de Dumnezeu.
    P.s. Imi permit sa va spun asta, chiar daca suna a judecata, fiindca intru credinta trebuie sa ne indreptam cu totii.
    Sa ne fie cu iertare.

    Apreciază

  13. […] DANION VASILE: Un răspuns la atacurile legate de aşa-zisa „propagandă stilistă”  […]

    Apreciază

  14. aspiratorul din strana said, on martie 31, 2010 at 12:26 pm

    @saccsiv Cam greu de oferit transcriptul. La sfarsit se spune ca Aghiazma Mare este taina.
    Stiam ca este taina Aghiazma Mare de cand am citit ca se foloseste Aghiazma Mare la sfintirea Marelui Mir. Daca Marele Mir este Taina negresit ca si Aghiazma Mare. Totusi Marele Mir nu are introdus in el Persoana Duhului Sfant, ci se coboara Duhul Sfant daca voieste asupra celui ce este miruit. Cand Apostolii puneau mainile peste cei botezati era ca o rugaciune si nu un mod de a forta Duhul Sfant. Asa ca blestematii de stilistoslatioristi doar Miruiesc a doua oara ,dar Duhul Sfant nu se coboara asupra celor ce dupa parerea lor ar trebui sa arate pocainta publica ca s-au lepadat de calendarul nou. Oricum Mirul stilistilor pute, parca urina nu primeste sfintire dar apa da.

    Apreciază

    • parereamea said, on martie 31, 2010 at 5:09 pm

      spurcat mai vorbesti…
      Ai fost tu personal la Slatioara sa vezi cum „pute” pe acolo sau nu?

      Apreciază

  15. aspiratorul din strana said, on martie 31, 2010 at 12:44 pm

    Degeaba tutenes faci pe duhovnicescul, toate comentariile tale pe care le-ai scris dupa ce eu am incetat de a mai scrie (aproximativ 2 luni) au aratat in ce fel esti si in ce intuneric salasluiesti. Dragostea este Lumina.

    Apreciază

  16. Anonymus said, on martie 31, 2010 at 1:17 pm

    pentru alex

    eu nu m-am certat cu nimeni, am vrut sa arat ca e o minciuna sa se spuna ca B.O.R nu mai are har.Da este adevarat am mandrie foarte multa mandrie,dar care dintre noi poate sa zica ca e smerit? deci sa luam fiecare seama la noi insine.
    Cat despre calendaristi care nu au ascultare si sunt dupa capul lor crezand ca tin de Sfinti Parinti si de Adevar le aduc aminte de evrei cei nebuni care cu Scriptura in mana l-au rastignit pe Hristos.

    Iar pentru noi cei care incercam sa ne tinem de Biserica sa ne rasune ii inima cuvintele Mantuitorului:Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenici mei,daca veti avea dragoste uni fata de alti.

    Doamne ajuta si Hristos a inviat!!!

    Apreciază

  17. parereamea said, on martie 31, 2010 at 5:11 pm

    Roncea il ataca si el virulent pe Danion.
    Ceva e foarte…. „putred in Danemarca”.

    Apreciază

  18. Emilia said, on martie 31, 2010 at 7:25 pm

    Cred ca daca nu mai era har in BOR parinti mari ai ortodoxiei ca parintele Cleopa, parintele Sofian Boghiu, parintele Galeriu, parintele Calciu-Dumitreasa, parintele Fageteanu, parintele Iustin, parintele Arsenie Papacioc si toti ceilalti (pentru ca sunt multi, totusi) ar fi trecut pe vechi….n-ar fi avut de ce sa se joace cu mantuirea proprie si a credinciosilor pe care ii au in grija, au fost si sunt mult prea constienti de responsabilitatea pe care o au fata de Dumnezeu.
    „Tainele care se săvârşesc de către cei care ţin noul calendar sunt valide, pentru că nu le săvârşeşte şi nu le sfinţeşte calendarul, ci le săvârşeşte Sfântul Duh, pe Care-L invocă şi nou-calendariştii să le sfinţească, iar omul se mântuieşte prin dreapta credinţă, prin iubire şi fapte bune, nu prin calendare…”(Fericitul Filotheos Zervakos – http://www.razbointrucuvant.ro/2009/08/27/fericitul-filotheos-zervakos-doua-minuni-doveditoare-ca-nu-mantuieste-calendarul-ci-pocainta/)
    http://www.razbointrucuvant.ro/2007/09/07/cuviosul-paisie-aghioritul-si-cele-doua-rani-opuse-ale-bisericii-de-azi-ecumenismul-si-stilismul/
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  19. Cosmin S. said, on martie 31, 2010 at 7:32 pm

    In Grecia sunt ierarhi pe calendarul nou care au moaste…

    Apreciază

  20. Anonymus said, on martie 31, 2010 at 8:19 pm

    pentru Cosmin S.

    detaliaza frate, ca ne intereseaza pe toti.

    Apreciază

  21. Părintele Mihail said, on martie 31, 2010 at 11:57 pm

    E adevărat, s-au petrecut lucruri urâte cu schimbarea calendarului la noi și în alte părți. Dar, să vedeți necanonicitatea stiliștilor de la noi… Fostul PS Galaction Gordun a fost caterisit și depus de Sfântul Sinod al B.O.R. pentru grave abateri morale și sminteli publice. Dar pentru a nu-și pierde ”privilegiile” în fața oamenilor neștiutori (off, grea boală slava deșartă și nepocăința!), moș Grigore Gordun s-a dus la stiliști ca un fur de cele sfinte, continuând să-și aroge statutul de arhiereu. Deși cu ani înainte l-a hirotonit pe Părintele Cleopa, acum fiind scos din rândul clericilor și al monahilor, a încercat să-l momească și pe părintele Cleopa sugerându-i că-l va face episcop la stiliști. Părintele Cleopa l-a avertizat că nu mai are drept de a purta rasa, necum de a mai sluji Sfânta Liturghie. Dar, iată că mândria a continuat… A ”hirotonit” fără nici un drept doi ”episcopi” necanonici, iar apoi lucrurile s-au propagat în avalanșă. De aceea, stiliștii români sunt în afara Bisericii, și sărmanii continuă mândria și înșelarea cu o bravare și dârzenie de îndrăciți… Nici o Biserică Ortodoxă, chiar pe stil vechi, nu-i recunoaște. Cât despre rebotezarea și remiruirea ortodocșilor pe stil nou, acestea sunt semne ale ereziei lor și ale hulirii Duhului Sfânt din BOR care a dat și dă mereu Sfinți, pentru că Hristos – Dumnezeul Cel Viu și Adevărat este capul Bisericii, și El își sfințește ucenicii și din vremea liniștii și din vremea prigoanelor (comunistă și post ‘89). Noi să rămânem cu dragoste și ascultare așa cum am moștenit, rugându-ne ca Dumnezeu să-l lumineze spre pocăință și ascultare și pe D.V. și pe ceilalți prozeliți ai stilismului și ai anarhiei.
    Acum doi ani, am ”pescuit” un frate de la mănăstirea stilistă din Militari care a stat și a răbdat cu stoicism 9 ani la ei și ne-a spus multe. Prefer să nu le fac publice.
    *
    După Învierea Sa, ”pe când cei unsprezece şedeau la masă, Iisus li S-a arătat şi i-a mustrat pentru necredinţa şi împietrirea inimii lor, căci n-au crezut pe cei ce-L văzuseră înviat” (Marcu 16, 14). Noi de ce nu-i credem pe Părinții noștri care L-au văzut în chip mistic pe Iisus înviat în sufletele lor? De ce căutăm să desgropăm morții și să îngropăm viii vinovați și de ce chiar trebuie să ne anatematizăm frații? Mă tem că nu înțelegem că nu-i credem pe Părinții noștri care ni L-au vestit pe Hristos Înviat și că de aceea ne mustră Domnul.
    *
    Părintele Sofian ne-a spus multe și mai ales prin viața și răbdarea sa ne-a încredințat de prezența lui Hristos și a Duhului Sfânt în BOR, așa încât să trăim și noi și să mărturisim noi credința ortodoxă pe care au trăit-o și mărturisit-o Sfinții noștri apropiați. Cu pace.

    Apreciază

  22. iubesc Adevarul said, on aprilie 1, 2010 at 5:53 am

    „Parinte” Mihail, in loc sa-ti vezi barna din proprii ochi, vezi paiul din ochii altora? De unde stii ca acel frate „pescuit” de la „stilistii din Militari” nu era/este vreunul slab in credinta si vorbeste dupa cum bate vantul? La asta „sfintia ” ta nu te-ai gandit?

    De asemenea, nu inteleg cum te poate mantui o „biserica” aflata sub anathemele Sinoadelor Pan-Ortodoxe, pe care voi, noii stilisti ecumenisti refuzati cu obstinatie sa le recunoasteti drept „ecumenice” pentru ca vezi Doamne nu a participat la ele si sora voastra intru credinta parasinagoga romano-catolica. A te afla sub anathemele Sinoadelor Ecumenice si Pan-Ortodoxe inseamna ca Parintii Sinoadelor Ecumenice si Pan-Ortodoxe te-au dat direct in mainile satanei si ingerilor lui intunecati, fiind cu totul si cu totul in afara Bisericii Dreptslavitoare (a Trupului lui Hristos). Ceea ce numiti voi „biserica” e, ca sa sintetizez, o parasinagoga sau o biserica apostata, biserica satanei, pe care urmand-o veti avea parte de chinurile nesfarsite ale iadului si de scrasnirea vesnica a dintilor „stapanilor” vostri diavolii.

    Apreciază

  23. alex said, on aprilie 1, 2010 at 8:02 am

    Asa intelegeti voi ortodoxia, fie pe stil vechi, fie pe stil nou? Acesta este modul vostru de intelegere, rugaciune, dragoste, ascultare si toate celelalte? Ortodoxia inseamna Insusi Mantuitorul Iisus Hristos. Adevarul, Calea si Viata sunt modelul de urmat si fara de care nu am exista in momentul de fata. Daca nu vom reduce absolut tot ce facem la Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu putem ne mantuim. Iar comportamentul afisat de ortocsii nostri nu este in concordanta cu a Sfintilor Parinti, trairea in Biserica aproape ca disprut din cauza acestei mandrii dracesti si prostesti: noi suntem mai aia buni, voi sunteti aia prosti, adevarul este la noi, nu la voi s.a.m.d., dar uitam ca Adevarul este Hristos, se reduce la el si nu la noi. Daca vom continua in acest fel vom ajunge, fara ascultare, fara dragoste, fara smerenie si toate celelalte, niste dezbinati, fara unitate, fara conducatori, fara nimic, si Lucifer abia asteapta acest lucru, aceasta este tactica lui noua.

    Apreciază

  24. alex said, on aprilie 1, 2010 at 8:23 am

    Trebuie sa fim inocenti/nevinovati precum niste bebelusi/copii, nu sa stam sa asteptam precum ulii sa atacam cum se aici, astept sa scrie „ala” ca sa-l combat sa-i arat eu stiinta mea, stralucirea mea, eruditia mea, credinta mea si toata ravna mea sa e duca pe apa sambetei, ca n-am putut sa-mi infranez mandria mea exacerbata. Trebuie sa ne rugam unii pentru altii si nu sa ne uram si sa ne barfim tot ce avem, valorile, traditia si tot ce avem de pret in ortodoxia noastra. Nu trebuie sa uitam in nici o clipa ca putem sa murim fara sa iubim.

    Apreciază

  25. iubesc Adevarul said, on aprilie 1, 2010 at 8:25 am

    Alex, ce sa va fac daca voi v-ati luat dupa toti (franc)masonii anathemizati si ati luat de buna schimbarea Sfintei Traditii produsa prin inlocuirea calendarului niceo-iulian cu cel gregorian sau „iulian indreptat”? Ce vina avem noi cei din BOSVR ca voi BOR-istii v-ati separat de Sfanta Biserica Dreptslavitoare intrand in schisma si sub anathemele peste anatheme puse pe capul innoitorilor Sfintei Traditii de catre Sfintii Parinti ai Sinoadelor Ecumenice si de catre Parintii celor mai importante Patriarhii Ortodoxe (Constantinopol, Ierusalim, Alexandria) la Sinoadele Pan-Ortodoxe?
    Reveniti cat mai repede la Sfanta Traditie, dati anathemei ecumenismul, pe fratii vostri catolici, protestanti si anglicani si la calendarul niceo-iulian al Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic.

    Altfel va veti gasi pentru totdeauna sub anathemele Parintilor si implicit in mainile satanei, fiind o biserica apostata!

    Apreciază

  26. iubesc Adevarul said, on aprilie 1, 2010 at 8:29 am

    Alex, ce argumente canonice sau dogmatice ai in favoarea stilului nou? Lasand la o parte vorbaria sentimentala si jignirile gen „stilisti”, caracteristice schismaticilor din BOR!

    Apreciază

    • constantin said, on aprilie 1, 2010 at 10:24 am

      ‘canoanele’ pe care d.v. le invoca, de la Sinodul local din Constantinopol 1538 si celelalte se refera la SCHIMBAREA MODULUI CALCULARII DATEI PASTILOR SI LA SARBATORIREA IMPREUNA CU IUDEII facuta de catolici. a fost o ‘salba’ de sinoade de MARTURISIRE ORTODOXA DIN CAUZA CALVINISMULUI si a luteranilor SI S-A INDREPTAT SI IMPOTRIVA CATOLICILOR. cel mai cunoscut Sinod, este cel de la Iasi din 1642, care cuprinde Marturisirea ortodoxa a Ierarhului Petru Movila, adoptata apoi de celelalte Patriarhii(pentarhia mai putin Roma cazuta in erezie) pana la 1650. A urmat Marturisirea lui Dositei(patriarhul Ierusalimului) la 1672 in Ierusalim. Nici vorba deci de vreun Sinod indreptat impotriva calendarului!!! Cat priveste chestiunea aceasta a calendarului. Pentru ultima oara in Saptamana Patimilor! Ati cazut in ura si in fariseism; ati ajuns la fel de fanatici ca fariseii care masurau numarul de pasi din ziua de sabat. Conform lor aveai voie sa faci 2000 de pasi in ziua sabatului; daca faceai mai multi riscai sa fii omorat cu pietre! Si asta era doar una din nenumaratele reguli impuse de ei. Pentru ce ii mustra Mantuitorul? Asa ati ajuns si voi, ca fariseii aceia, ca daca s-a ‘schimbat’ calendarul nu ne mai mantuim, ca suntem ‘eretici’ si toate alea. Nu vedeti unde ati ajuns? La ura, la farmitare si la cel mai mare pacat: NEASCULTAREA. Chiar sunteti convinsi de faptul ca TOTI cei din BOR sunt eretici??!!! Chiar nu va tulbura cata cearta si ura faceti in Saptamana Patimilor si cata dezbinare in Biserica de aproape 100 de ani? Stiti care e masura ratacirtii voastre? Faptul ca NICIO PATRIARHIE NU VA RECUNOASTE; NICI MUNTELE ATHOS si faptul ca SUNTETI DEZBINATI, FAPTUL CA VA FARMITATI IN CONTINUU SEMN AL LIPSEI HARULUI DUHULUI SFANT DINTRE VOI. Din cauza asta i-a atacat d.v. pe cei din Athos, pentru ca stie acest lucru. de asta l-a atacat si pe parintele Cleopa, pentru ca pe stilisti ii considera eretici. Iata explicatiile teologice si stintifice ale schimbarii calendarului, asa cum se preda in facultatile de Teologie pastorala ca sa incetati odata cu aceasta discutie:

      Calendarul Iulian avea o diferenta de 11 minute si aproape 46 de secunde/an fata de calndarul ceresc, care adaugandu-se an de an dadea nastere la o difenta de o zi la fiecare 128 de ani. Durata anului in calendarul iulian era de 365 de zile si 6 ore, iar pentru ca la fiecare 4 ani cele sase ore fac o zi, a luat nastere anul bisect. Astfel, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea s-a constatat o intarziere de trei zile fata de calendaru ceresc. Echinochtiul de primavara asezat de Sosigene(autorul calendarului iulian) la 24 martie, cadea acum la 21 martie. Sfintii parinti au hotarat ramanerea echinochtiului la 21 martie, dar nu au luat masuri pentru evitarea intarzierii calendarului iulian fata de cel ceresc in viitor(DECI SI SFINTII PARINTI AU INDREPTAT CALENDARUL IULIAN FANATICI TAMPITI SI ANALFABETI CE SUNTETI). In sec XVI papa Grigorie al XIII-lea ajutat de astronomul Luigi Lilo(anul 1582) a indreptat eroarea din calendarul iulian care ajunsese acum la 10 zile. S-a readus echinochtiul de primavara la 21 martie si s-au luat masuri pentru evitarea intarzierii pe o perioada de 4000 de ani, prin suprimarea unor ani bisecti si transformarea lor in ani comuni. Bisericile ortodoxe nu au primit indreptarea. In secolul 20 se ajunsese la o diferenta de 13 zile intre calendarul iulian si cel ceresc. In anul 1923 s-a hotarat la Constantinopol de TOATE bisericile ortodoxe indreptarea calendarului, suprimandu-se cele 13 zile de intarziere si au readus echinochtiul la 21 martie. Pentru mentinerea de bune raporturi intre Bisericile ortodoxe, la Conferinta de la Moscova din 1948 s-a stabilit ca Sfintele Pasti sa se fixeze dupa Pascalia Alexandrina(calendarul vechi iulian, neindreptat). Bisericile care uitilizeaza calendarul indreptat:

      Patriarhia Ecumenica de Constantinopol
      Bisericile din Grecia si Albania
      Arhiepiscopia Ciprului
      Biserica Ortodoxa din Polonia
      Patriarhia Antiohiei
      Biserica Ortodoxa Romana
      Patriarhia Alexandriei
      Mitropolia Ortodoxa din Cehoslovacia
      Biserica Ortodoxa din Finlanda
      Biserica din Bulgaria

      Au ramas pe stil vechi:

      Patriarhia Ierusalimului
      Biserica Rusa
      Biserica din Serbia
      Sfantul Munte Athos

      Data variabila a Pastilor este legata de un eveniment solar fix si anume echinochiul de primavara si o data variabila si anume luna plina(PRIMA LUNA PLINA DUPA ECHINOCHTIUL DE PRIMAVARA). Astfel pastile se serbeaza in prima Duminica dupa prima luna plina dupa echinochtiul de primavara. Fiecare dintre dumneavoastra poate sa vada fara nicun ‘episcop’ stilist ca in ziua de 21 martie dupa calendarul vechi nu este echinochtiul de primavara(adica ziua nu este egala cu noaptea) si in felul asta se rateaza data REALA a Pastilor. Invierea a avut loc exact in prima Duminica dupa prima luna plina dupa echinochtiul de primavara. Legand in acest fel calcularea datei Pastilor de UN EVENIMENT COSMIC, VESNIC, SI NESCHIMBATOR, AVEM CERTITUDINEA CA SARBATORIM EXACT MOMENTUL INVIERII MANTUITORULUI. deci, toata incrancenarea aceasta impotriva ‘ereticilor’ pe care o tot vad de cateva zile este lipsita de sens. Nu am dorit sa ma tulbur atat inaintea Sfintelor pasti dar vad cum cativa fanatici stilisti au umplut acest forum de toate elucubratiile. Mai grav este ca ratacesc si pe altii, nestiutori saracii. deci, NU CONTEAZA DATA DIN CALENDARUL LUMESC IMPORTANT ESTE SA CORESPUNDA EXACT, FARA NICIO ABATERE CU DATA COSMICA A ECHINOCHTIULUI DE PRIMAVARA, ASA CUM AU HOTARAT PARINTII LA NICEEA. DE ASTA S-A LEGAT PASTILE DE O DATA COSMICA. ATI PRICEPUT IN CELE DIN URMA??
      p.s. am scris pentru toti cei care sunt de buna credinta si se simt tulburati(in special pentru Ioana – da, Sfantul Atanasie cel Mare a fost diacon la Primul Sinod si a devenit figura centrala a Sinodului) dar si pentru stilisti. Poate macar unul va intelege greseala si se va intoarce.
      Pasti cu pace si bucurie tuturor si va rog, incercati sa incetati dezbinarea asta intre frati. INCETATI CU URA.

      Apreciază

  27. razbointrucuvant said, on aprilie 1, 2010 at 9:17 am

    @ Iubesc Adevarul:

    Nu te supara, nu vrei mataluta sa ne lasi pe noi in pace, sub ce numiti voi anateme si apostazii (sa nu fie!) si sa canti la alta masa? Intelegem ca acum jubilati ca v-a suflat Danion in panze, dar aveti macar bun-simt si lasati-ne in legea noastra, vedeti-va si de pacatele voastre. Sau nu aveti asa ceva? Asa cum noi nu intram pe forumuri catolice sau sectante (si nici stiliste) ca sa denigram si sa facem prozelitism, macar ca aceia sunt cazuti, asa te rugam frumos sa procedezi si domnia ta.

    Este si o rugaminte totodata pentru saccsiv, macar din minima evlavie pentru aceste ziel sfinte, care, indiferent de calendar, sunt aceleasi. Cine are cu adevarat credinta, stie cum trebuie ele traite. V-am cere oleaca de bun-simt in Saptamana Mare, dar pare-se ca n-avem cui. Daca v-ati inchina sincer si adevarat (nu ca biserica, ci ca persoane, voi care ne improscati cu anateme pe aici) lui Hristos cel ce patimeste si Se rastigneste acum pentru noi, iar nu „Sfantului Calendar”, n-ati mai cauta sfada acum. Dar asta e cand nu ne mai pasa de Evanghelie si de Hristos. Asa am eu o simtire (sigur, o sa spui ca sentimentala, problema ta) ca la judecata multi dintre grabnicii osanditori ai BOR vor avea niste surprize… Nu le doresc, dar scris este ca Judecata va fi dupa masura cu care tu insuti masori si judeci. Si atunci s-ar putea sa ne vedem pe noi insine, cei care ne umflam pieptul ca stim fiecare litera a canoanelor si ii trimitem pe toti (deci si pe unii ca parintele Justin, Arsenie, Calciu, Ioanichie, Adrian si multi altii cu viata sfanta) „in mainile satanei”, ca s-ar putea sa picam la testul mai simplu al „anatemelor” implicite in poruncile Evangheliei. Nu va doresc, repet, ci din inima va doresc sa aveti si voi parte de mila lui Dumnezeu. Mai usor deci cu hulele la adresa Bisericii si a parintilor nostri sfinti, mai slabiti putin.

    In rest, aveti pe blogul asta o sectiune de dialog ce va este dedicata. Acolo mergeti si bateti-va intre voi in liniste, stilsti cu stilisti, cum ati inceput. Cand va veti lamuri intre voi, Slatioara cu ROCOR, cu ciprianitii si cu toate celelalte sectisoare, ne spuneti si noua si mai vedem atunci. Putem discuta si teologic, cu o multime de argumente solide, dar nu cu cei care fac prozelitism, ci cu cei care cauta cu sinceritate si smerenie. In rest, sunt margaritare aruncate… cui le calca in picioare.

    Doamne, ajuta!

    Apreciază

  28. alex said, on aprilie 1, 2010 at 9:36 am

    Cand m-am dus la Parintele meu Duhovnic(asta acum mult timp) si i-am spus:”uite ce face sora mea, ce face prietenul cutare, uite ce fac altii si eu incerc sa-i ajut si sa le dau sfaturi etc.”, el mi-a dat raspunsul asta:”auzi ia vezi-ti tu de treaba ta si daca vrei sa-i ajuti roaga-te pentru ei, ca e cel mai bun lucru”. Atat poti sa faci daca esti un bun ortodox, sa te rogi si sa te mantuiesti si se vor mantui toti din jurul tau, fii tu drept si vor fi deveni si ceilalti drepti in jurul tau(parca o spus-o, daca nu ma insel, Sf.Serafim de Sarov, el ce era de stil vechi sau de stil nou, ca asta asta e de fapt cel mai important lucru, nu?).

    P.s. Iubesc Adevarul sa te ajute Dumnezeu si Maica Domnului si sa stii ca te iubesc ca pe fratele meu intru Hristos.

    Apreciază

  29. a4m said, on aprilie 1, 2010 at 10:00 am

    m-au dezamagit astia de la Astradrom:
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2010/03/comunicat-de-presa-astradrom.html

    Apreciază

  30. Anonymus said, on aprilie 1, 2010 at 10:32 am

    Fratilor eu zic sa incetam distutiile aici, e Saptamana Mare, sa ne vedem pacatele si sa ne pocaim ca asta e tot ce conteaza in viata! Dumnezeu fie cu noi, iar pe stilisti sa ii ierte.

    Apreciază

  31. razbointrucuvant said, on aprilie 1, 2010 at 11:04 am

    „Asa tre­buie sa marturisim: indrep­tand dege­tul spre noi, nu spre celalalt. Pen­tru ca, sa stiti, nu sun­tem fara de vina. Cu totii raspun­dem pen­tru rat­acir­ile din Bis­er­ica si din soci­etate – ori ca nu am actionat la timp, ori ca nu ne-am rugat cu duh de pocainta, cu totii pur­tam vina caderii celuilalt, chiar daca, intr-un anu­mit fel, el sin­gur se exclude din Trupul lui Hris­tos. Atunci cand vom reusi sa intoarcem dege­tul spre noi, atunci vom reusi sa facem orto­doxie curata si sa cura­tim invatatura Bis­ericii de zgura rat­acir­ilor. Deci nu zic sa taci, caci este ateism, dar vezi in ce duh mar­turis­esti, caci daca nu stii sa intorci dege­tul spre tine, te pozi­tionezi tot in afara orto­dox­iei, care este traire”.

    http://atitudini.com/parintele-justin-parvu-despre-dezmostenirea-ortodoxiei/

    Apreciază

    • Antoni0 said, on aprilie 1, 2010 at 11:23 am

      Razbointrucuvant, vazand ca pe site-ul vostru ati pus parerea Parintelui Serafim Rose, care zicea de Sfantul Mitropolit Philaret, intaistatorul ROCOR-ului sub care s’a dat anathema impotriva ecumenismului:

      „Among the primates of the Orthodox Churches today, there is only one from whom is always expected–and not only by members of his own Church, but by very many in a number of other Orthodox Churches as well-the clear voice of Orthodox righteousness and truth and conscience, untainted by political considerations or calculations of any kind. The voice of Metropolitan Philaret of New York, Chief Hierarch of the Russian Church Outside of Russia, is the only fully Orthodox voice among ail the Orthodox primates. In this he is like to the Holy Fathers of ancient times, who placed purity of Orthodoxy above all else, and he stands in the midst of today’s confused religious world as a solitary champion of Orthodoxy in the spirit of the Ecumenical Councils.” (Orthodox Word, vol. 12, No. 1, Jan .-Feb., 1976)

      De ce nu puneti si parerea acestui Sfant, cu moaste sfinte, despre Patriarhia Moscovei si „harul” din tainele sale? V’am scris sus un mesaj dar… nici un raspuns!

      Tot pe site-ul vostru ati pus si scrieri ale Sfantului Ioan Iacob Hozevitul! De ce, de exemplu, n’ati pus si acel fragment unde Sfantul zice ca n’a luat anafura de la un preot grec pentru ca TINEA PE NOU?

      Sa mergem inainte: tot pe site-ul vostru ati postat niste fragmente din scrierile Vladicai Averchie referitor la apostazia contemporana!

      Acest articol, de exemplu, unde se vorbeste de „stilisti” ca ADEVARATI CRESTIN-ORTODOCSI, de ce nu’l puneti pe site?

      http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/06/29/este-oare-astazi-suficienta-denumirea-de-ortodox-de-arhiepiscopul-averchie-de-jordanville/

      Dar parerea parintelui Dionisie Ignat, care zice clar ca cei de pe nou „s’au rupt” si ca noi pastram cele 7 Sfinte Soboare!

      De ce aratati oamenilor doar ce va convine? Nu credeti in marturia Parintelui Ioanichie Paraiala, care a fost la Cucova in ’36 si CARE A FOST UCENICUL SFANTULUI IOAN IACOB…

      Dar de minunea din ’25 de la Atena, cand s’a aratat Sfanta Cruce pe cer? De aia ce ziceti?

      ARATATI TOT ADEVARUL FRATILOR, NU DOAR PARTEA CARE VA CONVINE VOUA…

      Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 1, 2010 at 3:34 pm

        Antonio

        Ai un nume la adresa ce nu duce cu gandul la vechiul calendar sau la ORTODOXIE, ci aiurea … E problema ta, dar suna ca nuca in perete. Sau poate nu …

        La

        https://saccsiv.wordpress.com/2009/12/01/1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei-%e2%80%a6-care-stat-care-natiune/#comment-15169

        spui:

        „Si daca aceasta “prigoana” nu va incepe acum, ci peste 10, 50, poate 100 de ani? Vom ramane in istorie ca generatia 2012, ca niste ortodocsi cu influente “protestante”…
        Apropo, si Sfantul Calinic de la Cernica credea ca sfarsitul lumii e aproape si d’asta nici n’a mai construit o biserica.”

        Iar la:

        https://saccsiv.wordpress.com/2009/12/02/parintele-ilie-cleopa-diavolul-care-s-a-transformat-in-inger-de-lumina-dumnezeu-ii-iarta-uneori-si-pe-diavoli/#comment-15301

        Spui:

        „Parerea mea este ca se face prea mult tam-tam cu acest 2012. Se “aproprie sfarsitul”, sa “fugim in munti”, si alte mesaje de genul asta pentru ce? Si’n 2000 a fost la fel, si’n 1666 la rusi, si’n 1000 iarasi. A fost multa panica si atat. Lumea a mers inainte. Sa fie asa si’n 2012? Vom vedea…
        Observ si eu venirea vremurilor “apocaliptice”. Insa daca ai sa vezi, si stramosii nostri au trait vremuri “apocaliptice” (vezi cele doua razboaie). Si de exemplu, cip-urile biometrice sunt privite negativ de catre romani. Rusii si grecii au idei diferite. Binteinteles ca acum imi vei zice de Paisie care era si impotriva cartelelor… Dar oare n’ai si tu cartela?
        Eu cred ca omenirea va trece si peste acest 2012 si va mai trai cateva generatii. Tu cand crezi ca va veni antihristul?”

        Nu reiau acum tot ceea ce ti-am raspuns la:

        https://saccsiv.wordpress.com/2009/12/02/parintele-ilie-cleopa-diavolul-care-s-a-transformat-in-inger-de-lumina-dumnezeu-ii-iarta-uneori-si-pe-diavoli/#comment-15263

        insa am postat cateva fragmente din comentariile tale, pentru a sublinia un element comun majoritatii activistilor stilisti: voi oferiti SOLUTII LUMESTI. Chiar daca nu pare, caci vorbiti de canoane si Sfinti, „solutia” caledarului oferita de voi are, in aceste vremuri, o principala componenta cat se poate de lumeasca.

        Majoritatea dintre voi sunteti foarte siguri ca vremurile din urma nu vor incepe mai devreme de cateva decenii. Va place sa vorbiti de masoni si de cum influenteaza ei negativ multi dintre ierarhi, dar cum nu ati studiat in amanuntime SISTEMUL, nu realizati cat de departe au ajuns ELITELE in lucrarea lor. Vorbiti despre Consiliul Mondial al Bisericilor, dar nu intelegeti ca este doar o piesa dintr-un urias puzzle in care mai sunt doar cateva spatii libere … Vorbiti despre cipuri, dar considerati ca nu vor avea logistica necesara implementarii programului decat peste cateva generatii. Spuneti cate ceva despre sistemul financiar-bancar, dar va mintiti singuri ca cei ce il stapanesc n-au inca toti banii de care au nevoie.

        Am vorbit cu destui care au plecat mai apoi din BOR sau au de gand sa plece. Aproape toti erau ingroziti de cele ce le spuneam si chiar daca nu aveau argumente in favoarea ideii lor ca mai e mult pana departe, totusi, ziceau precum englezul acela dintr-un banc celebru, ce, vazand pentru prima oara in viata o girafa, exclamase: „asa ceva nu exista”.

        E mult mai greu sa accepte ca sunt timpuri de rugaciune, de marturisire, de inmultirea faptelor bune, de propovaduirea Cuvantului, de mucenicie. E mult mai simplu sa faca un pas spre o biserica, unde odata ajunsi, sa para ca au rezolvat problema. Dar chiar si ajunsi acolo, intr-o biserica de pe vechi, nu se apuca de greul drum al trairii crestine, ci considera ca lucrarea lor trebuie sa fie un atac furibund impotriva celor de pe nou.

        Lucrurile se leaga, prietene, intotdeauna se leaga. Citeste te rog si:

        https://saccsiv.wordpress.com/2010/03/19/ortodoxia-si-masoneria-ierarhi-masoni/

        Cele scrise in acest comentariu, le voi dezvolta dupa Sfintele Paste intr-un mai amplu articol.

        Acestea fiind zise, rog pe toti cititorii sa se abtina de la comentarii virulente, caci se apropie VINEREA MARE. Oricum, chiar daca n-o faceti, cum depistez o postare plina de ura, o voi sterge.

        Apreciază

  32. saccsiv said, on aprilie 1, 2010 at 11:18 am

    a4m:

    http://dl.transfer.ro/transfer_ro-01apr-31fad5bdc1de2.zip
    a doua si a treia parte din conferinta lui Danion Vasile la Oradea

    Apreciază

  33. Antoni0 said, on aprilie 1, 2010 at 11:36 am

    Continuare la partea de sus.

    Razbointrucuvant, afirmati ca cei de la Espghimenou sunt nebuni si fanatici si ca adevarata lupta se face cum a zis Paisie Aghioritul!

    Intrebarea mea este, de ce sunt „fanatici si nebuni”? Pentru ca au RUPT COMUNIUNEA si nu’l recunosc ca Patriarh legitim pe lupul de Bartolomeu? De asta sunt nebuni?

    Vorbiti, vorbiti, dar NU AVETI CURAJUL SA RUPETI COMUNIUNEA CU ACESTI ERETICI!

    Aplicati iconomia? De 80 de ani tot se aplica „iconomia”. Si Epifanie (ajuns „FERICIT” pe site-ul vostru) zicea ca aplica iconomia! Si ce s’a intamplat de atunci? S’au intors cumva la Dreapta-Credinta? NU!

    Sfantul Marcu al Efesului zice clar ca „NU EXISTA CONCESII IN MATERIE DE CREDINTA”! Dar ce conteaza…

    Mai ziceti ca Mitropolitul de Pireu merge pe „calea imparateasca”! Mai intai, acesta cauta motive pentru pomenirea ecumenistilor (afirmand ca ei defapt nu publica erezia public, uitand toate acordurile, declaratiile, rugaciunile si slujirile cu romano-catolicii, monofizitii, protestantii, s.a.m.d.) si dupa ii da anathemei! Dar n’a zis toata anathema, cea data de ROCOR in ’83, vazand ca el se afla in comuniune cu acesti lupi!

    Dumnezeu sa va ierte!

    Apreciază

  34. GigiC said, on aprilie 2, 2010 at 5:50 am

    Ziaristul Victor Roncea aluneca in extremism. La articolul http://roncea.ro/2010/04/01/cu-cine-si-unde-merge-danion-vasile-este-el-mai-presus-decat-sfintul-inchisorilor-valeriu-gafencu-si-duhovnicii-ortodoxiei-arsenie-boca-si-ilie-cleopa-ca-sa-aiba-dreptul-sa-i-foloseasca-sau-conteste/ acesta i-l ataca in mod suburban pe Danion. Am postat un comentariu cred eu decent care nu a fost aprobat de acesta. Iata continutul lui :


    Spuneti „Danion sa ia degraba o pauza de lotus si sa citeasca spusele

    Parintelui Justin” , pai asta ma duce cu gandul la Vadim si pamfletele sale

    „celebre”- tipul care scormoneste in trecutul tenebros al tintelor sale;

    domnule Roncea oricat de mare entuziasm national-crestin ati avea ar fi bine

    sa va temperati aplecarile spre extreme ca altfel primiti titulatura

    extremista atasata de sus amintitul personaj si e pacat de timpul pierdut.

    Apreciază

  35. Cosmin S. said, on aprilie 2, 2010 at 2:32 pm

    Gigi C,
    Asa la desfiintat si pe Dan Puric, in acelasi stil. Stilul jurnalistic Victor Roncea.
    E foarte greu sa fii crestin, cel mai greu. Iar daca le-am primit pe cele bune de la Dan Puric si de la Danion Vasile, nu e firesc sa le intelegem si caderile, sa-i ajutam sa revina la pozitia de dinainte, sa ne rugam pentru ei, sa le semnalam ratacirile cu fermitate dar si cu dragoste? Nu avem frati de pierdut, ci numai de câştigat.
    Doamne ajuta !

    Apreciază

  36. GigiC said, on aprilie 2, 2010 at 2:53 pm

    @Cosmin S. astfel de oameni ca Vadim si ca Roncea reusesc sa aduca problema nationala si crestina in derizoriu chiar daca li se pare ca sunt de buna credinta; de pilda acum degeaba Vadim ia atitudine in problema Tinutului Secuiesc ca spusele sale deja poarta eticheta de Balaceanca; cum Roncea „ataca” cu precadere problema Basarabia parca vad ca va avea aceeasi soarta ca Vadim; Roncea este un Vadim orientat spre Basarabia asa cum acesta din urma este calat cu precadere pe problema Transilvaniei mai mult.
    Pacat. Insa astea sunt vremurile pe care le traim, de confuzie si de ape tulburi balacite din cand in cand cu sau fara stiinta de diversi „patrioti”.

    Apreciază

  37. a4m said, on aprilie 5, 2010 at 9:42 am

    despre problema calendarului:
    http://www.mitropoliaslatioara.ro/controverse.php#1.13

    Apreciază

  38. ioana said, on aprilie 8, 2010 at 10:23 pm

    Cu adevarat in BOSV se practica al doilea botez. Si stiu asta deoarece am prieteni care au trecut de pe stilul nou pe cel vechi si a fost necesar sa se reboteze. Daca sustin ca nu este adevarat sunt mincinosi.

    Apreciază

  39. sofiai said, on aprilie 9, 2010 at 7:23 pm

    cu toate aceste aprinse discutii ar fi bine ca BOR sa ia act de doleantele credinciosilor ortodocsi si sa revina la calendarul vechi ,cel dupa care se tine Pastele..TOT ASA DE SIMPLU CUM S+A HOTARIT TRECEREA LA CEL NOU ,DUPA SUGESTIA PAISTASO+ MASONICA..SI ASTFEL PROBLEMA S+AR REZOLVA SIMPLU ..ASA CUM A INCEPUT !

    Apreciază

  40. cupluta said, on aprilie 10, 2010 at 8:26 am

    Acum cativa ani am intrat pe inserate intr-o manastire, pe atunci neterminata, din cart. Militari – nu stiam ca este pe stil vechi si nici nu stiam pe atunci ca ar exista un ‘stil vechi’ – atmosfera rece, apasatoare, persoane f. putine si priviri ‘de sus’. M-am asezat in fata icoanei de la altar si nu reuseam sa ma concentrez deloc. Am simtit o gheara deasupra stomacului care incerca sa-mi zmulga toata caldura, dragostea, lumina, linistea, speranta acumulata acolo. Am zis NU! si m-am impotrivit cu greutat ghearei, si m-am contrazis cu vocea de langa urecha stanga care sustinea ca este duhul Sfant, pina cand mi-am adus aminte de Cine se teme si am realizat ca eu nu pot sa ma lupt cu ea. Si am inceput s-o ignor, sa ma rog disperata si sa chem numele Mantuitorului pina cand vocea s-a departat amenintand, cu un scherlait de caine. Era un singur calugar in incapere care a asistat la scena, nu stiu ce a auzit si el in altar, pt ca a intrebat ‘nea cutare (aici a zis un nume) esti acolo?.., apoi a strigat catre cineva de afara ca s-ar putea sa am nevoie de ajutor, dar i s-a raspuns in deradere. Am plecat infricosata, plangand si multumind in gand, si cu foarte multe si imense semne de intrebare. Consider mult mai important decat calendarul faptul ca ne asteapta introducerea cipurilor in actele de identitate de la 1 ian 2011. Fara id card nu-ti scoti salariul din banca, si uite asa se strange latul.

    Apreciază

  41. Anonymus said, on aprilie 17, 2010 at 8:32 pm

    saccsiv nu e corect ,te rog frumos nu mai imi sterge din ce postez pentru ca nu sunt acceasi persoana cu anonymus=razvan.m=iubesc adevarul, faptul ca unul din nickurile mele Anonymus coincide cu anonymus asta nu insemna ca suntem acceasi persoana. Daca extremistu asta nu ma facea eretic nici nu imi mai bateam capul cu el, postez dupa atat de mult timp pentru ca atunci era saptamana patimilor si pur si simplu nu era potrivita o cearta.Cata nesimtire dupa ce ma face eretic si ma desfiinteaza ca persoana imi mai fura si nickul, dar cred ca ma intelegi ca si tu ai avut probleme cu el.

    Apreciază

  42. Anonymus said, on aprilie 17, 2010 at 9:31 pm

    Pentru iubesc adevarul

    Sunt curvar, sunt mandru,sunt vai de mama mea dar ERETIC NU SUNT. Nu imi place sa intru in polemici cu tine, dar pentru ca Sfinti Parinti au zis sa nu primim cand suntem facuti eretici si pentru ca ai nesimtirea sa imi ataci Biserica voi riposta si eu. Prezinti BOSV ca si cum ar fi fara pata ca si cum ar fi salvarea mult asteptata. Prost si de 3 ori prost e ala care te crede. doua chesti o sa va zic care m-au convins cum lucreaza stilisti si pe cine slujesc ei de fapt.
    Mergeam odata cu metroul si vad un parinte care miruia si strangea bani pentru Manastirea Adormiri Maici DOmnului din Bucuresti. Ca tot crestinul invatat ca mai trebuie sa ajuti din cand in cand si Biserica ca de fapt noi suntem Biserica, scot o bancnota de 5 lei si o dau. Pe atunci habar nu aveam care era faza cu Manastirea Adormiri Maici Domnului din Bucuresti.Peste putin timp doua – trei zile ajung in Gara de Nord si vad acolo magazin de obicte bisericesti . Intru in el si dau de o carte Biserica Ortodoxa de Rasarit din Romania( cu greu m-am abtinut sa nu rad ca de parca ar exista si Biserica Ortodoxa de Apus in Romania sau in general ) si vad in drepata o cutiuta ajutati Manastirea Adormiri Maici Domnului. Nu a fost greu sa ma prind, manastirea asta e un centru al stilistilor. Si am zis cata fatarnicie: astia „MARII APARATORI AI ORTODOXIEI” astia care ne considera niste „eretici” nenorociti, care spun ca in B.O.R nu sunt taine cand vine vorba de cascaval, strang bani de la „eretici” nou calendaristi pentru bisericile lor si pentru as publica din carti . frumos frumos foarte ortodox.

    Eu am vazut numai un parinte de-al lor care facea asta dar imaginati-va cati ar mai proceda la fel in toata tara. A, nu mai zic parintele acela nota numele de la cei care dateau bani pentru a le pomeni la liturghie ca alceva nu stiu ce ar fi putut face cu ele. Deci va sa zica voi ne considerati ”eretici ” spuneti ca la liturghia noastra se pomenesc nume de eretici , ca biserica noastra e cazuta din cauza asta , dar vai ca sa vezi si sa nu crezi si voi faceti la fel !!!(ca doar suntem ”eretici ” dupa parerea voastra). Inca o dovata ca BOSV e curata ca lacrima.
    Deci printr-o simpla deductie matematica orice om normal la cap poate sa inteleaga ca daca noi suntem spurcati si ei sunt la fel, indirect da sunt.

    Al doilea lucru am cumparat o carte se numea Stilisti in Romania,Istoric,Adevar Indreptare. pot sa zic ca nu sunt de acord cu modul cum a prezentat cartea aia lucrurile, dar mia atras atentia o poza, era episcopul Flavian sfintind apa. ce pot sa zic omu tinea busuiocu in mana dreapta si crucea in stanga, si culmea (ca sa vezi) in loc sa atinga apa cu crestetul Mantuitorului o atingea cu picioarele sale. Judecati si voi ,daca asta se poate numi sfintire, cred ca e erezie mai degraba. Deci nici iubiti stilisti nu sunt chiar asa cum zic,sau cum pretind „adevarati ortodocsi” dom`le nu „ciuntiti” ca noi.

    Nu mai zic ca astia care au ramas pe vechi si ataca din rasputeri Biserica oficiala nici macar intre ei nu se mai inteleg si sau despartit in grupuri si grupulete exact ca protestanti.Intelegeti fratilor ca daca astia de pe vechi ar fi fost in Adevar era o singura Biserica pe vechi nu grupuri si grupulete, batandu-se intre ele. (in Grecia numai eu cunosc 3 iar in Romania 2 dar Dumnezeu stie cate or fi,deci ma intreb ca orice bun crestin cum poate Adevarul lui Dumnezeu sa mai fie la ei ?)

    Pur si simplu m-am saturat sa aud prosti din astea ca B.O.R e cazuta din har, ca suntem eretici etc. Eu cred ca Hristos nu m-ar osandi pentru ca ierarhi din Biserica mea au facut mare greseala sa schimbe calendarul, si uni spre rusinea noastra fac ecumenism,.Nu o sa dau eu socoteala pentru pacatele lui IPS Daniel sau pentru pacatele lui Bartolomeu al Constantinopolului. Ganditi-va putin si luati aminte aghiasma facuta de preoti de pe nou nu se scrica, din osemintele sfintilor inchisorilor a izvorat mir(si hai sa fim seriosi exista vreun sfant din inchisoare din Romania care sa fi tinut vechiul calendar?), ce dovada mai clara vreti ca sa intelegeti ca har este in B.O.R. ? Mantuitorul Iisus Hristos a spus :Toata hula se va ierta oamenilor, dar celui ce HULESTE DUHUL SFANT , NU I SE VA IERTA NICI IN VEACUL DE ACUM NICI IN CEL VIITOR. Sa va fereasca Dumnezeu, frati stilisti sa fiti judecati cu hulitori DUHULUI SFANT.

    Ma astept ca dupa postarea asta sa mi se dea cu anateme.Oricum si orice s-ar intampla cat timp cat inca B.O.R asa stangaci mai tine dreapta credinta eu raman in ea.iar stilistilor desi ar crede ca le sunt un potrivnic inversunat le transmit :VENITI INAPOI ACASA.

    Apreciază

  43. mihai said, on aprilie 23, 2010 at 1:20 pm

    Hristos a inviat!

    Fratilor ortodocsi,(ma adresez voua astfel incat sa evit orice sesizare din oficiu a stilistilor), indiferent daca Danion a declarat ce a declarat pe la conferinte, daca o fi facut ceva bun sa aiba plata cereasca insa „ravna” omului astuia este smintitoare si asta trebuie sa se vada de la o posta. N-am nimic personal cu el dar fiecare luare de pozitie a lui a fost ca o revolutie. Sitemul lui axat pe silogisme si logica fortata oare nu pune pe nimeni pe ganduri. L-am urmarit in cateva luari dec pozitie si mai toate frazele lui incep cu”Sfantul cutare a zis ca…..deci Xulescu intra sub anatema, Cutarescu e in afara comuniunii, nu stiu mai care nu se mantuieste samd. Sunt satul de deductii ieftine si de speculatii mai mult sau mai putin relevante. Dl Danion e un avocat prost al ortodoxiei care aplica neintelept reguli de intelegere si de conformare Adevarului atat de greu de patruns. De mult s-ar fi surpat Biserica daca Parintii prezenti in Sinoadele importante sau la carma Bisericii ar fi aplicat pledoariile lui Danion si maniera discretionar exigenta dupa care se ghideaza. Va rog sa faceti abstractie de subiectele de interes national pe care le propune si sa analizati logica cu care isi construieste discursul, de cele mai multe ori unilateral dezvoltat, belicos, sententios si infailibil. Si culmea culmilor (parerea mea) tributar celei mai mari erezii pe care o comdamna, INFAILIBILITATEA, de cele mai multe ori manifestata prin punerea sub umbrela autoritatii unui parinte cu viata imbunatatita. Pr Iustin in sus si in jos saracul exploatat la maxim de dorinta avida de a gira cu autoritatea sa, toate atacurile asa zise impotriva raufacatorilor din Biserica. Va rog sa luati aminte pe viitor la felul cum isi construieste Danion temele de discutie si sa mai discutam pe urma ce concluzii ati tras. A nu se intelege ca instig pe cineva la ura..judecata samd…..cine a inteles a inteles!
    Cu bine!

    Apreciază

  44. Sim said, on mai 16, 2010 at 2:00 pm

    Cine stie sa imi raspunda la urmatoarea intrebare:
    In ce data si la ce ora, LUMINA SFANTA se pogoara din cer, la Ierusalim, de Sfintele Sarbatori ale INVIERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS?

    Apreciază

  45. minado said, on iulie 7, 2010 at 3:51 pm

    Nu cred ca ne mantuieste calendarul.Sunt linistit in privinta acestui subiect,mai ales dupa ce am citit cartea Arhim.Efrem Filotheitul-„Staretul meu Iosif Isihastul”-\pg.301-
    Despre calendar.

    Apreciază

  46. La inceput de tinerete said, on aprilie 19, 2013 at 11:35 am

    ”- Parinte, de ce a fost nevoie sa se schimbe calendarul vechi, numit si calendarul Iulian ?
    – Calendarul vechi nu s-a schimbat, ci s-a indreptat, caci avea mare nevoie de indreptare. Acest calendar a fost intocmit de filosoful pagan Iulian Sosigene din Alexandria in anul 44, inainte de venirea Domnului, din porunca imparatului Romei, Iulius Cezar. Acest calendar a fost intocmit si asezat la acea vreme potrivit cu izomeria ( echinoctiu ), care era la data de 24 martie si 24 septembrie. Dar dupa intocmirea acestui calendar, astronomii cei vechi au observat ca acest calendar ramanea in urma, fata de calendarul ceresc, la 300 de ani cu o zi si cu o noapte.
    Deci se vede clar, caci crestinii, inca de pe vremea Sfintilor Apostoli nu se mai tineau de echinoctiul calendarului iulian ( cel vechi ), care, dupa cum am vazut, ramanea in urma. Asa ca Sfintii Parinti de la Niceea fac prima indreptare a aclendarului iulian – dupa cum si Sfintii Apostoli mai inainte de ei au facut-o – si echinoctiul cel de la 24, 23 si 22 martie, gasindu-l in urma cu trei zile pana la venirea lor, il fixeaza la 21 martie unde era atunci.
    – dar eu am auzit pe cei cu stilul vechi spunand despre calendarul nostru indreptat ca este catolic, ca cel gregorian, indreptat de Papa Grigorie al XIII-lea la anul 1582.
    – Nu este asa, iubite frate. Sa stii ca ramanerea in urma a calendarului era cunoscuta in Biserica noastra cu sute de ani inainte. Accest lucru se arata in marturia arhim. Nichifor, care, la sfarsitul Ceaslovului tiparit in anul 1816, arata ca din cauza greselilor calendarului si pascaliei vechi suntem cu 13 zile in urma. ” http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/25stilvn.htm
    As dori si eu o lamurire clara asupra schimbarii calendarului. Imi doresc din tot sufletul ca Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa din Rusia impreuna cu toti ortodocsii care tin calendarul pe vechi sau pe nou sa nu mai fie dezbinati, pentru ca Dumnezeu nu iubeste dezbinarea !

    Apreciază

  47. Catalin said, on septembrie 8, 2013 at 3:43 pm

    Nu ma mira nimic , Danion in conferinta de la Chisinau a marturist ca se roaga sa fie ultimul lui Craciun pe stil nou :

    nu se sfieste sa recunoasca ca sfant pe Glicherie de la Slatioara :

    Pentru el Parintele Cleopa este un mare mincinos :

    Insasi viata lui Danion de pana acum a demonstrat ca este un om nestatornic : adept yoga mai apoi legat de fenomenul Vladimiresti si mai apoi Ortodoxie sa inteleg ca acum va urma trecerea sa la stilisti sunt curios dupa asta ce va urma …

    Parintele Iustin Parvu :

    Insa tot erezie este si sa te desparti de Trupul Bis­ericii fara intemeiere canon­ica, asa cum e cazul bis­ericii stiliste de la noi. Un apolo­get intelept si un ade­varat apos­tol ar vre­murilor noas­tre are dis­cer­na­man­tul mar­tur­isirii si nu mar­turis­este cu patima, fara socoteala, ci stie sa se faca tuturor toate, fara sa se abata de la Adevar. El cauta mereu sa lupte sa poata trezi in ceilalti sentimentul de aparare a Ade­varu­lui. Acesta este ros­tul marturisirii lui, dar, din pacate, tara noas­tra nu are un ast­fel de mar­tur­isi­tor la ora actu­ala. Ros­tul mar­tur­isi­to­rilor este sa faca ostasi ai apararii Ortodoxiei.

    Apreciază

  48. […] saccsiv.wordpress.com/2010/03/30/danion-vasile […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.