SACCSIV – blog ortodox

“Da-le voma”

Posted in MASS-MEDIA by saccsiv on martie 22, 2010

   Cu vreo trei ani in urma, in cadrul unei emisiuni a unui post tv cu acoperire nationala, in timpul careia se discuta cam care ar fi misiunea mass-media pe acest pamant, toti realizatorii de programe si analistii stransi la acea masa au fost de acord in a critica un mare sef al unei televiziuni nenumite, dar pe la care se parea ca trecusera majoritatea. Si toti s-au aratat indignati de o expresie ce acel sef e pare ca o folosea pe vremea aceea repetat: “Da-le voma”. Pretioasa indicatie era adresata realizatorilor de programe ale respectivului post, iar “voma” trebuia data telespectatorilor. Nu au specificat numele personajului, dar am o banuiala. Dar cum banuiala nu e certitudine, ma abtin de la a o expune public. Pot spune doar ca sigur nu este Dan Diaconescu, in caz ca va duce gandul la OTV.

   Conteaza insa mai putin numele aceluia, ci “filozofia” sa. De fapt, diferenta dintre el si ceilalti sefi de televiziuni este ca a recunoscut a face ceea ce cu totii fac. Iar acei realizatori de programe si analisti, ce s-au aratat oripilati de expresie, in variante mai mult sau mai putin soft, fac acelasi lucru …

   Stirile, emisiunile de divertisment, “mesele rotunde”, documentarele, dezbaterile, aproape in totalitate nu fac decat sa ofere laturi menite a tembeliza telespectatorii. Rare sunt exceptiile. Atat de rare, incat ajungi sa te intrebi “Cum de au dat asa ceva?”   

   Auzim aproape cu obstinatie din partea “analistilor” si realizatorilor frazele “televiziunea nu are rol educativ” si “asta se cere, asta dam”. Cu alte cuvinte, ce are rating, aia e bun. Dar oare au oferit publicului si altceva, dupa care sa compare ratingul? Desigur ca nu, caci scopul lor era de a dezobisnui masele sa gandeasca. Si evident, ca dupa ce ani de zile a oferit grile de programe imbecilizatoare, populatia chiar ca incepe sa refuze si altceva.

   Mass-media a reusit astfel sa-si aduca o contribuite importanta in formarea omului abtibild, bidimensional, fara profunzime, prada strict instinctelor, ce se manifesta din ce in ce mai des subanimalic. El nu mai are notiunea de sus-jos, pentru el tot ceea ce conteaza este lumea din dimensiunea sa:casa, masina, mancare, bikini, bere, fotbal, manele, bikini, circ politic, telenovele, bikini, job bine retribuit, bikini, o invarteala, bikini, bikini, bikini … Astea au ajuns “idealurile” sale in viata. Cu cat sunt mai multe cele de mai sus, cu atat crede ca este mai fericit. Desigur, bikini pentru masculi, pentru femele, cosmetice.

   A se mai uita in sus sau in jos, deja e pentru el nebunie, caci iese cu totul din zona materiala in care s-a cimentat. Dumnezeu, suflet, idealuri … sunt pentru el de neinteles. S-a dezobisnuit sa mai gandeasca. Dupa cateva minute de efort intelectual oboseste. S-a obisnuit insa sa se hraneasca cu mancare mestecata si predigerata: VOMA

   Cititi va rog si:

VIDEO: Reclamele la HULU sau ceva de genul “v-o spunem pe fata si va place, atat de tare v-am tampit”

22 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 22, 2010 at 6:43 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

  • ozana said, on noiembrie 14, 2013 at 6:09 pm

   @ saccsiv. Doamne,cit mi-a placut articolul asta.Musteste de umor fin si observatii pertinente.O analiza la microscop a socieatii decazute in care am fost fortati sa traim prin imbecilizare. In 26 de rinduri sinteza a tot ce se mai poate comenta despre societate si oamenii secolului 21.Esti formidabil.Stiu ca tataia isi scutura aratatorul spre mine dojenindu-ma ca ispitesc dar nu ma pot abtine sa nu te felicit,Chiar ca ar trebui sa scrii o carte.

   Apreciază

 2. Crestin said, on martie 22, 2010 at 7:48 pm

  Imi poate explica si mie cineva cateva invataturi grestile ale sectantilor?
  Adica daca ma intreaba cineva ce e gresit la invataturile lor eu ce sa raspund ?
  As dori un raspuns cat mai argumentativ.

  PS: Daca nu cer prea mult as vrea sa stiu si care e diferenta religiei ortodoxe fatza de cea catolica.

  Multumesc !

  Apreciază

  • ioana said, on martie 24, 2010 at 7:39 am

   Cu sectantii nu prea are rost sa va osteniti, pt ca e greu sa ii scoti din ale lor, oricat de multe argumente le-ati aduce.Nu ii dispretuiesc, dar din experienta altora, stiu ca e o munca inutila cu ei.
   Despre diferenta dintre ortodocsi si catolici:
   1.Cititi „Ortodoxie si catolicitate”scrisa de John Mayendorff.
   2.Si Parintele Rafail Noica explica ffff bine de ce „filique”,care la prima vedere este doar un singur cuvant adaugat la textul Crezului distruge toata dogma Sfintei Treimi. Asta ne desparte definitiv de ei.
   3.Catolicii cred gresit si despre conceptia Maicii Domnului, spunand ca este fara de pacat, asemeni Domnului Iisus. Daca ar fi fost asa, nu ar mai fi fost nevoie sa o umbreasca Duhul Sfant inainte de zamislire. Duhul a umbrit-o, ca sa stearga pacatul originar pe care si ea l-a mostenit de la Adam.Maica Domnului nu a avut pacate personale, dar pe cel al lui Adam il mostenise si ea.
   4.Catolicii cred ca papa nu poate gresi. Cred ca el este inlocuitorul lui Hristos pe pamant, ceea ce este in contradictie cu cuvantul Domnului Iisus care spune Apostolilor ca va ramane cu Biserica Sa pana la sfarsitul veacului. Aceasta cred ca este erezia lor cea mai mare – sa crezi ca un om nu poate gresi.
   Dumnezeu sa va ajute, ca El poate!

   Apreciază

 3. […] “Da-le voma” Cu vreo trei ani in urma, in cadrul unei emisiuni a unui post tv cu acoperire nationala, in timpul careia se discuta cam care ar fi misiunea mass-media pe acest pamant, toti realizatorii de programe si analistii stransi la acea masa au fost de acord in a critica un mare sef al unei televiziuni nenumite, dar pe la care se parea ca trecusera majoritatea. Si toti s-au aratat indignati de o expresie ce acel sef e pare ca o folosea pe vremea aceea repetat: “Da-le voma”. Pretioasa indicatie era adresata realizatorilor de programe ale respectivului post, iar “voma” trebuia data telespectatorilor. Nu au specificat numele personajului, dar am o banuiala. Dar cum banuiala nu e certitudine, ma abtin de la a o expune public. Pot spune doar ca sigur nu este Dan Diaconescu, in caz ca va duce gandul la OTV. Conteaza insa mai putin numele aceluia, ci “filozofia” sa. De fapt, diferenta dintre el si ceilalti sefi de televiziuni este ca a recunoscut a face ceea ce cu totii fac. Iar acei realizatori de programe si analisti, ce s-au aratat oripilati de expresie, in variante mai mult sau mai putin soft, fac acelasi lucru … […]

  Apreciază

 4. Tania said, on martie 23, 2010 at 8:20 am

  sa fie oare vorba de adrian sarbu….? omul asta a „educat” o tara intreaga.

  Apreciază

 5. Anamaria said, on martie 23, 2010 at 1:33 pm

  @Crestin

  Dupa parerea mea nu trebuie intrat in polemici cu sectantii – ei pot fi intorsi doar de un exemplu bun.
  In ceea ce priveste diferentele dintre catolici si ortodocsi nu sunt prea multe si in realitate nici prea importante. Un ortodox de buna credinta nu va gasi nimic gresit in invatatura oficiala a BC si viceversa.
  Problema este ca BO fiind minoritara se teme sa nu-si piarda credinciosii daca recunoaste prea deschis ca BC e OK. De acee multi inalti prelati si credinciosi ii numesc pe catolici eretici si se leaga de amanunte gen : Dogma neprihanitei zamisliri sau Filioque. Daca s-ar deranja sa citesca si sa aprofundeze putin invatatura BC n-ar gasi nici o erezie.
  Noroc ca marea majoritate a ortodocsilor traiesc in buna intelegere cu marea majoritate a catolicilor.
  A.M

  Apreciază

  • Tania said, on martie 24, 2010 at 12:54 pm

   Anamaria, dogma neprihanitei zamisliri e o problema serioasa pentru ca prihaneste nunta. Este o gandire distorsionata care se propaga si in alte aspecte ale vietii, ale intelegerii ei. Asemenea, filioque este o interpretare a scripturii care nu se bazeaza pe nimic. Ideea este ca cu cat te raportezi mai corect la Dumnezeu (adica si dogmatic) cu atat sansele de a avea o relatie adevarata cu el cresc. E bine ca ortodocsii se inteleg bine cu catolicii, omeneste vorbind, insa nu putem face concesii dogmatice din acest motiv pentru ca nu il putem negocia pe dumnezeu. El este exact asa cum este.

   Apreciază

  • trandafir said, on martie 25, 2010 at 1:42 am

   Problemele catolicilor nu sunt doar Filoque, celibatul preotilor sau infaibilitatea papala, ci faptul ca au iesit din comuniunea Bisericii inventand aceste lucruri, dupa interese mai degraba lumesti. Au intrat asadar sub anatema, si au devenit eretici – in conformitate cu ce hotarasera Sinoadele la care participasera si episcopii Romei. E ca si cum cineva trece strada pe rosu si ar spune ca asa e bine…
   Grav a fost ca BC s-a preocupat mai mult de cele lumesti incepand cu secolele X-XI, si au urmat episoade destul de intunecate in istorie (anti-papii, catharii, Inchizitia, etc.) – din fericire, lucrurile stau altfel astazi.
   Cel mai grav a fost ca au deschis cutia Pandorei, si au aratat ca fiecare poate interpreta Scriptura dupa capul sau. Asa au aparut si „crestini” precum secta din Timisoara, despre care s-a scris de curand in EvZ: adeptii ei pretind ca Domnul a spus sa ne iubim unii pe altii, si in consecinta femeile din secta sunt „la comun”.

   Buna intelegere cu catolicii e cu totul altceva, si nu trebuie sa facem confuzia intre om si deprinderile sale. O mama isi cearta copilul a-l determina sa renunte la apucaturi gresite – insa mama isi iubeste copilul.

   Apreciază

  • ioana said, on martie 25, 2010 at 12:24 pm

   Anamaria,
   sunt de acord ca este un lucru fff bun ca multi ortodocsi traiesc in bune relatii cu catolicii. Raul cel mare este ca ierarhii BOR „traiesc” in relatii bune cu catolicii! Aici este intr-adevar durerea cea mare a Bisericii Ortodoxe.
   Numai ortodocsii de buna credinta cunosc diferentele de dogma si nu le accepta pt ca sunt eretice,intrucat ceilalti, nu stiu nici ce este in Biserica Ortodoxa, ce sa mai vorbim de diferente intre Adevarul in care s-au nascut si celelalte confesiuni.
   Biserica Ortodoxa nu isi face probleme legate de minoritatea ei, de aceea nici nu face prozelitism.
   Ce zici despre faptul ca papa nu poate gresi??? Ca despre celelalte diferente dogmatice ti-ai spus parerea…
   Cum ma va Judeca Hristos, si cum va judeca El lumea, eu nu stiu, dar ca Biserica Ortodoxa este Biserica pe care El a intemeiat-o pe pamant, sunt sigura!!! De aceea, te invit in Biserica lui Hristos, Biserica Ortodoxa!

   Apreciază

 6. kosk said, on martie 23, 2010 at 6:24 pm

  televiziunile romanesti(anexe) tampesc pe o parte, alea straine cu”staif” promoveaza pe fata nwo.
  http://www.dsc.discovery.com/…/next-world.html
  „Mirifica” lume noua plina de cyborgi.

  Apreciază

 7. Anamaria said, on martie 25, 2010 at 1:43 pm

  @Ioana si Trandafir

  In primul rand va multumesc pentru tonul prietenos.Chestia cu mama care-si iubeste copii chiar daca ii cearta mi-a placut.
  Nu voi intra in polemica cu voi pe subiecte de dogma ca nu are sens. S-au scris tomuri si se vor mai scrie si fara prea mare succes.
  Ceea ce as vrea eu sa va fac sa intelegeti este ca prietenii lui Isus Cristos trebuie sa fie prieteni si intre ei.
  Cel care crede ca Isus Cristos este Domn si Dumnezeu si traieste conform poruncilor lui Dumnezeu acela se va mantui indiferent ca este catolic, ortodox sau penticostal sau baptist.
  Nu sariti in sus! Nu pun egalitate intre catolici , ortodosci sau protestanti!
  O sa va zic unul dintre exemplele pe care le-am dat eu copiilor mei privind aceasta problema: Am comparat ajungerea in imparatia lui Dumnezeu cu escaladarea unei stanci inalte si abrupte. Toti care cred in Dumnezeirea lui Isus Cristos sunt la baza stancii corecte insa diferenta intre ei este ca unii (catolicii, ortodocsii) sunt bine legati, au piroane pe care sa-si sprijine picioarele(Traditia Bisericii, Sacramentele) si au si acolo sus niste prieteni (Maica Domnului, Sfintii) care ii trag de sfoara in sus. Ceilalti incerca din greu cu toata bunavointa insa separandu-se de Biserica refuza ajutorul sfintilor, refuza sa se asigure cu sfoara si nu vor sa foloseasca piroanele. Evident cu mult mai mare efort si risc pot si ei ajunge sus insa e foarte probabil sa cada.

  Pentru mine Biserica lui Isus Cristos este Biserica Catolica. De ce? Pentru ca m-am nascut in acesta Biserica, pentru ca am convingerea ca este cladita de insusi Isus pe Stanca -Petru – si ca portile iadului nu o vor invinge. Pentru ca are un raspuns la toate intrebarile mele atat spirituale cat si pentru cele mai pragmatice evenimente din viata mea de zi cu zi.
  Si o iubesc si o consider Mireasa lui Cristos!
  Probabil ca si mine simtiti si voi, ortodocsi pentru Biserica voastra! Diferenta intre noi este ca eu nu va consider eretici si nu ma simt nici pe departe indreptatita sa judec cu cine alege Isus Cristos sa aiba o relatie personala si pe cine refuza de la Imparatia Sa!
  Nu stiu daca m-am exprimat suficient de clar.Sunt lucruri profunde care nu pot fi spuse in cateva randuri.

  Privind infailibilitatea papala va socheaza pentru ca de fapt nu stiti exact ce inseamna. Nu inseamna ca orice zice papa e sfant si infailibil.Nici pe departe. Papa este om si poate avea pareri proprii ca noi toti. Este adevarat ca atunci cand face declaratii le face cu grija.
  Ceea ce este infailibil este cand Papa de la catedra lui Petru decreteaza anumite lucruri ca adevaruri de credinta. Si asta o face rar, numai cand se sfatuieste cu ceilalti cardinali, nu stiu exact procedura.
  Banuiesc ca si in BO cand se aduna soborul Bisericii si hotarasc ca ceva este adevar de credinta voi credeti si nu va ganditi ca peste cativa ani un alt sobor se va aduna si va zice exact pe dos.
  Oricum ideea este ca daca particip pe acest blog la anumite discutii nu o fac pentru a polemiza ci pentru a va face sa intelegeti ca suntem frati si trebuie sa fim uniti in fata dusmanului comun si nu sa ne mancam intre noi.
  A.M

  @saccsiv
  Felicitari pentru onestitate si curaj!

  Apreciază

  • ioana said, on martie 26, 2010 at 8:12 am

   Anamaria,
   nu trebuie sa ne multumesti pt tonul prietenos. E normal, intre oameni civilizati. Si apoi, Hristos nu se cearta nimeni, iar noi vrem sa fim asemenea Lui. El isi spune parerea si asteapta sa rodeasca Cuvantul…
   Iti spun ceva frumos:Parintele Sofronie Saharov se ruga cu multa durere in suflet intrebandu-se de ce Domnul a ingaduit cele doua razboaie mondiale (sfintia sa le-a trait pe amandoua) si a auzit un raspuns in inima sa: te-ai rastignit tu pentru lume? Ii iubesti tu mai mult decat ii iubesc Eu? Stii tu cate suflete am bagat Eu in rai la Hiroshima si Nagasaki? Evident, era vorba si de suflete de pagani, nu??? Deci, ortodocsii nu afirma ca nu se mai mantuieste nimeni in afara lor, dar sustinem intemeiat ca din momentul in care s-au despartit de Biserica intemeiata de Hristos catolicii sunt in ratacire. Despre asta, nu negociem.
   Domnul sa ne adune pe toti in Biserica Sa cea Una, Soborniceasca si Apostoleasca, Biserica dreptslavitoare!!!

   Apreciază

  • ioana said, on martie 26, 2010 at 12:19 pm

   Anamaria, revin pt o mica lamurire.
   Biserica este cladita de Hristos pe ceea ce a spus Petru in acel moment (TU ESTI HRISTOSUL, FIUL LUI DUMNEZEU), nu pe persoana lui Petru. Deci, pe credinta lui Petru in dumnezeirea lui Iisus.
   Petru a gresit (vezi cum se „cearta” cu Pavel si acesta din urma ii dovedeste ca greseste),deci nu pe el se poate intemeia Biserica, caci el a gresit nu numai o data, deci, corect este sa cred ca si papa, de la inaltimea catedrei lui Petru, poate gresi, chiar daca se sfatuieste si cu altii…
   Si in Biserica Ortodoxa au gresit Sinoade intregi, dar din fericire Dumnezeu a pastrat dreapta credinta prin alesii Lui, (vezi Sfantul Maxim Marturisitorul!!!) cum nu s-a intamplat la catolici, ceea ce a dus la formarea atator asa zise biserici.
   Daca ceea ce iti spun te mahneste, iarta-ma, dar eu am datoria de a marturisi ceea ce spune Biserica Ortodoxa.

   Apreciază

 8. Anamaria said, on martie 26, 2010 at 12:45 pm

  Draga Ioana,
  Ti-am zis: eu te inteleg si-ti inteleg pozitia ta – e firesc Sa fii fidela Bisericii tale.
  Nu vreau sa intru in discutii si polemici – nu ca n-as avea raspuns: fiecare are raspuns pentru pozitia sa. Problema este ca nu am ajunge nicaieri.
  Eu atat as vrea sa accentuez: indiferent de ceea ce credem noi ca este adevarul trebuie sa avem respect si iubire pentru toti oamenii, insa in mod special pentru cei care il iubesc si slujesc pe Domnul nostru Isus Cristos, chiar daca noua ni se pare ca in anumite puncte gresesc sau ca s-au indepartat de dreapta credinta, etc. etc.
  Pe mine nu ma mahneste faptul ca ortodocsii cred altceva decat catolicii in anumite privinte ci ca unii din ei cred ca duc un razboi sfant denigrandu-i pe catolici, numindu-i eretici, ferindu-se sa intre in Bisericile Catolice ca sa nu se spurce, etc.
  Oricum nu cred ca eu (care n-am nici timpul nici priceperea) voi schimba ceva din aceasta atitudine.
  Asa va iti doresc un Paste fericit, binecuvantat si Domnul nostru Isus Cristos sa te aiba in paza!
  A.M

  Apreciază

 9. Caarol Duhul Capitanului said, on ianuarie 28, 2011 at 4:34 pm

  sa va uitati aici,ca am incercat si eu sa arat cum manipuleaza mass media

  Apreciază

 10. Caarol Duhul Capitanului said, on ianuarie 28, 2011 at 4:35 pm

  aici vorbeste despre influenta grupului bilderberg, iar aici bagatelizeaza subeictul masoneriei

  deci se contrazice singur

  Apreciază

 11. […] “Da-le voma” […]

  Apreciază

 12. Pretul vomei | Saccsiv - Weblog said, on august 27, 2015 at 11:38 pm

  […] “Da-le voma” […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: