SACCSIV – blog ortodox

PREOT CRESTIN in tabara ANTI CRESTINA: ADEVARATUL motiv al actiunii preotului LUCIAN GRIGORE a iesit la iveala, prin aparitia articolului din Evenimentul Zilei „Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, între taină şi igienă”

Posted in preotul LUCIAN GRIGORE, Sfanta Impartasanie by saccsiv on martie 14, 2010

   In zi Sfanta de Duminica, ziua Invierii, pe prima pagina a Evenimentului Zilei, apare un nou articol anti crestin, de tipul celor cu care mass-media deja ne-a obisnuit. Trist este ca la caruta asta anti ortodoxa s-a inhamat si preotul LUCIAN GRIGORE, din Pitesti.

   Iata articolul Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă, între taină şi igienă:

   Împărtăşania este poate cea mai importantă dintre tainele din religia ortodoxă. Pentru creştini, ea înseamnă împărtăşirea cu trupul şi sângele lui Hristos şi se face de mai multe ori de an. De obicei, în bisericile din România, acest ritual se practică folosind aceeaşi linguriţă. Din acest motiv, medicii atrag atenţia că normele de igienă sunt încălcate, iar oamenii pot contacta diferite boli, unele dintre ele foarte grave.
   „Este complet contra normelor igienice”
   „Este o problemă de igienă majoră. Boli precum hepatita A sau mononucleoza infecţioasă (boală provocată de virusul Epstein-Barrse, care se manifestă prin febră şi angină) se transmit prin salivă şi sunt boli redutabile, contagioase, care pot duce la epidemii pe această cale. Este un lucru complet contra normelor igienice”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru. „Alte boli care se pot transmite sunt aftele şi toate bolile infecţioase de la nivelul cavităţii bucale”.
   Medicul Vasile Benea, specialist în boli dermato-venerice de la Spitalul „Prof. Dr. Scarlat Longhin”, spune că prin împărtăşania cu aceeaşi linguriţă se pot transmite microbi, streptococi sau ciuperci precum candida (boala se manifestă prin senzaţia de arsură la nivelul gurii, pete albe, scăderea apetitului la sugari). Din punctul său de vedere, o soluţie ar fi împărtăşirea cu mai multe linguriţe sau punând vinul pe pâine.
   „Nu există altă soluţie decât folosirea unei singure linguriţe de plastic, de unică folosinţă, pentru fiecare persoană”, avertizează şi medicul Ciubotaru.
   De asemenea, printre oameni este destul de răspândită credinţa potrivit căreia argintul ar împiedica transmiterea de microbi sau de boli şi, deoarece linguriţa folosită la împărtăşanie este din argint, ei sunt astfel protejaţi.
   Referitor la proprietăţile miraculoase ale argintului, Ciubotaru spune că e vorba de un mit: „Nu este adevărat. E pur şi simplu o explicaţie religioasă, la fel şi cea potrivit căreia vinul e dezinfectant. Din punct de vedere medical e complet fals. Soluţia de vin e prea diluată şi timpul e prea scurt pentru a dezinfecta linguriţa”.
   Utilizarea mai multor linguriţe, o practică „stupidă” şi „comică”
   Problema linguriţei se dezbate de ceva vreme pe blogurile cu specific religos, dar şi pe forumurile pentru proaspeţi părinţi. Unii dintre ei văd în utilizarea aceleiaşi linguriţe un pericol pentru nou-născuţii care sunt duşi la împărtăşanie.
   Părerea credincioşilor este împărţită. În timp ce mulţi dintre ei spun că nu sunt deranjaţi de această practică, alţii au explicat că şi-au mai pus această problemă.
   „Da, ne-am pus-o, mai ales cu copilul. Pentru că ei sunt mai sensibili. Tatăl copilului spune că nu are nimic, că de asta te împărtăşeşti. Eu zic că ar fi bine ca fiecare să folosească o linguriţă de unică folosinţă, care să nu meargă de la mine la tine”, spune Crina, de 40 de ani, care are un copil de un an şi 10 luni.
   „Dacă o luăm istoric, ar trebui să rămână cum e acum. Cei 12 apostoli au luat vin din aceeaşi cană. Din punct de vedere al igienei, probabil că ar trebui să avem linguriţe de unică folosinţă”, crede Andreas, un tânăr de 25 de ani.
   Alţii exclud din start problema igienei: „Cum să te îmbolnăveşti când te duci la împărtăşanie?”, se întreabă Sonia Hristu, studentă în Bucureşti, de 21 de ani. Iar Andrei Dănilă, de 31 de ani, spune că i se pare „stupid” şi „comic” să fie folosite mai multe linguriţe.
   Doamna V.P., în vârstă de 71 de ani, spune că nu a fost niciodată deranjată că linguriţa trece de la un om la altul: „Iei trupul şi sângele Mântuitorului. Mii de oameni s-au împărtăşit de-a lungul anilor şi nimeni nu s-a îmbolnăvit de la o linguriţă”.
   „Nu mă deranjează pentru că nu suntem ca la doctor. Puterea împărtăşaniei este extraordinar de mare şi eu nu ştiu cazuri medicale legate de acest cult. Şi cred că avem sistemul imunitar destul de puternic. Nu cred că e mare pericol”, spune şi C.M., o femeie în vârstă de 38 de ani.
   „De mică, de când mă împărtăşesc, m-am împărtăşit cu o singură linguriţă şi nu am păţit nimic”, spune Alexandra, în vârstă de 23 de ani.
   „N-am auzit pe nimeni să facă o aftă”, povesteşte Mihai Ionescu, de 64 de ani, dar subliniază faptul că linguriţa respectivă trebuie folosită numai la împărtăşanie, nu şi pentru a mânca miere din borcan: „La noi, linguriţa pe care o foloseşti la împărtăşanie e folosită numai la împărtăşanie. Aşa e normal, dar nu poate nimeni să stea după catapeteasmă să vadă ce face popa. Acea linguriţă nu trebuie să se schimbe: e la împărtăşanie, la împărtăşanie moare”.
   Sunt preoţi care văd în împărtăşirea cu o singură linguriţă o „dogmă” de neatins
   Poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe Române este că nimeni nu s-a îmbolnăvit niciodată din cauza utilizării aceleiaşi linguriţe în ritualul împărtăşaniei şi că obiceiul trebuie să rămână neschimbat.
   Există însă şi preoţi care, atât din motive de igienă, cât şi teologice, au decis să îi împărtăşească pe credincioşi cu linguriţe diferite.
   „Am luat decizia de a împărtăşi credincioşii cu linguriţe dedicate fiecăruia din dorinţa de a-i împărtăşi pe aceştia numai cu ceea ce se cuvine a-i împărtăşi, adică cu Sfintele Taine şi nu cu altceva – cu materie salivară ori bacteriană de pe limba şi din cavitatea bucală a altora”, îşi explică decizia preotul paroh Lucian Grigore, de la Biserica Domnească Sfântul Gheorghe din Piteşti.
   El spune că principalul motiv care l-a determinat să ia această hotărâre a fost acela de a-i face pe oameni să vină cu inima deschisă la împărtăşanie, fără teama că s-ar putea îmbolnăvi.
   Din punct de vedere teologic, Grigore spune că preotul are datoria de a se îngriji ca în potirul pentru împărtăşanie, iar mai apoi pe buzele credincioşilor, să nu ajungă diferite impurităţi.
   Grigore s-a gândit la un moment dat să înainteze un document către forurile superioare din Biserica Ortodoxă din România pentru a-şi prezenta argumentele şi pentru a se lămuri situaţia la nivelul întregii biserici, dar s-a lovit de o serie de împotriviri : “Cu privire la această problemă, sunt preoţi care văd în această lucrare a împărtăşirii cu o singură linguriţă o „dogmă” de neatins – care ar fi în măsură să probeze măsura credinţei noastre în puterea lui Dumnezeu de a curăţa necurăţiile”.
   Oamenii, puşi în mod forţat în faţa unei dileme
   El spune că, de obicei, credincioşii sunt puşi în mod forţat în faţa dilemei: “ori crezi că Dumnezeu este în măsură să te ferească de bolile (contagioase) ale celui de dinaintea ta şi te mântuieşti, ori nu crezi în puterea Sfintei Împărtăşanii şi nu te mântuieşti. Să ne trezim! Preotul care pune credinciosul să meargă pe tăişul acestei dileme nu dovedeşte nici credinţă şi nici cuviinţă dreaptă faţă de oameni”.
   „Împărtăşania nu are destinaţia de a se transforma în dezinfectant”, mai spune el vizavi de părerea comună potrivit căreia este imposibil ca o persoană să se îmbolnăvească dacă foloseşte aceeaşi linguriţă ca şi cei dinaintea lui. Preotul consideră că, deşi  Dumnezeu face minuni, “minunea nu se cere şi nu se forţează”.
   Am împărtăşit odată un bătrân care era răcit, tuşea şi îi curgea abundent nasul. L-am invitat să se şteargă mai întâi şi apoi să se apropie. Omul era atât de bolnav şi necăjit încât nu-i stătea mintea nici la ce îi zicem eu şi nici la grija la care îl chemam. Sumar a făcut gestul de a se şterge. Pe cei mai catolici decât Papa, care ne pun pe noi în astfel de dileme, i-aş întreba: v-aţi putea împărtăşi vreodată copilul cu o linguriţă ca cea despre care zic eu când povestesc despre bătrân ? Să nu fim ipocriţi, ci să fim cinstiţi cu noi înşine”, spune Grigore.
   “Eu nu găsesc un impediment în a sfinţi în loc de una singură mai multe linguriţe şi a le folosi în cult la momentul cuvenit. Rugăciunea necesară sfinţirii linguriţei poate fi citită mai multora la fel de bine cum se citeşte uneia”, oferă el o soluţie.
   Grigore mai spune că, din punct de vedere teologic, linguriţa este doar un mijloc pentru a primi împărtăşania, iar comunitatea credincioşilor nu este simbolizată de linguriţă, ci de potir.
   Preotul spune că cea mai potrivită soluţie pentru a împărtăşi este cea folosită în Biserica Ortodoxă Rusă. “După ce credinciosul vine înaintea uşilor împărăteşti ale Sfântului Altar, i se aşează sub bărbie procovăţul (o bucată de pânză de culoare roşie). Cu această operaţie se ocupă paracliserul (la nevoie), dar de cele mai multe ori diaconul sau un alt slujitor. Având dinainte un credincios cu fruntea orientată spre vârful catapetesmei şi gura deschisă, preotului îi vine uşor, adică la îndemână să transporte pe deasupra procovăţului linguriţa – purtând cele sfinte – şi să le lase să se prelingă în cavitatea bucală a primitorului, fără să o atingă. Astfel, linguriţa cea unică a preotului rămâne la fel de curată la sfârşitul împărtăşirii a o mie de credincioşi precum a fost şi la început. Totul însă ţine de educaţia pe care s-ar cuveni să o facem credincioşilor în acest sens. Dacă forurile noastre ocârmuitoare s-ar îngriji să poruncească şi la noi, în Biserica Ortodoxă Românească, o astfel de practică, am scăpa de „dilema linguriţei””.
   „Nu există cazuri de îmbolnăvire”
   Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, nu este de acord cu folosirea mai multor linguriţe pentru împărtăşanie: „Dintotdeauna, în tradiţia ortodoxă, la împărtăşit se foloseşte aceeaşi linguriţă. Acolo avem trupul şi sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, suntem feriţi de boli şi de alte pericole”.
   „Este exclusă îmbolnăvirea de la Sfânta Împărtăşanie. Suntem cu toţii păziţi de orice boală în momentul în care ne împărtăşim. De 2000 de ani, biserica foloseşte împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă ”, mai spune el.
   „Ceea ce e important de subliniat e că nu sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire. Nu există aşa ceva, nimeni nu a reclamat vreodată aşa ceva. Nu avem de ce să ne temem. Credincioşii bisericii noastre niciodată nu vin cu reţinere la sfântul potir atunci când se împărtăşesc”, susţine Stoica.
   Comentariu saccsiv:

   Pasajul scris cu albastru face parte dintr-un interviu mai larg pe care preotul din Pitesti l-a acordat Evenimentului Zilei si pe care il puteti citi integral la:

Ratacirea preotului LUCIAN GRIGORE, din Pitesti, cel ce da SFANTA IMPARTASANIE CU MAI MULTE LINGURITE … Sau „Sa mai zica cineva ca nu e vremea cernerii cumplite…”

   Articolul din Evenimentul Zilei dovedeste indubitabil motivele reale care l-au determinat pe preotul LUCIAN GRIGORE sa dea acel interviu. Exact ceea ce fratii de la RAZBOI INTRU CUVANT, eu si majoritatea comentatorilor avertizau ca se va intampla, aceea s-a si intamplat:

“Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE

„COINCIDENTE”: Preotul LUCIAN GRIGORE, cel ce promoveaza, prin producerea SCARBEI, folosirea mai multor lingurite la Sfanta Impartasanie, DORESTE SI UN CALEDAR UNIC …

   Asa ca “explicatiile” preotului pe care le gasiti la sectiunea comentarii a articolelor amintite se dovedesc a fi mincinoase si inselatoare

   Intre timp, la articolul Dilema linguriţei de pe blogul preotului LUCIAN GRIGORE si la http://laurentiudumitru.ro/blog/2010/03/09/dilema-linguritei/ a aparut urmatorul anunt:

   „Întrucât tema abordată aici – de o deosebită importanţă pentru practica liturgică şi pentru viaţa Bisericii Ortodoxe – a fost supusă unor aprecieri neautorizate, anonime (de orientare stilistă), articolul a fost retras până la finalizarea unei dezbateri specializate. 

   În aşteptarea acestui moment, oprim aici orice fel de frământări şi tulburări pe acest subiect.”

   Trebuie subliniat urmatorul aspect. Chestiunea linguritei este doar varful ice-bergului sau mai bine zis, fisura ce se doreste a se produce in zid, ce o data realizata, va permite apelor sa sparga intregul baraj.

   Sa ne amintim ce spunea Sf. Lavrentie de Cernigov:

   „Vine timpul, şi nu e departe, povestea stareţul, când foarte multe biserici şi mănăstiri se vor deschide în slujba Domnului şi se vor repara, le vor reface nu numai pe dinăuntru ci şi pe dinafară. Vor auri şi acoperişurile atât ale bisericilor, cât şi ale clopotniţelor, dar preoţimea nu va lucra la sufletul credinciosului ci numai la cărămizile lui Faraon. Preotul nu va mai face şi misiune. Când vor termina lucrările nu se vor putea bucura de slujbe duhovniceşti în ele că va veni vremea împărăţiei lui antihrist şi el va fi pus împărat 

   Luaţi aminte la toate cele ce vă spun căci totul se pregăteşte cu foarte mare viclenie . Toate bisericile şi mănăstirile vor fi într-o bunăstare imensă, pline de bogăţii, ca niciodată, dar să nu mergeţi în ele. Antihrist va fi încununat ca împărat în marea biserică din Ierusalim cu participarea clerului şi a Patriarhului. Intrarea şi ieşirea din Ierusalim va fi liberă pentru orice om, dar atunci să vă străduiţi să nu vă duceţi, căci totul va fi spre a vă linguşi pe voi, ca să vă atragă în ispită.

   Bisericile vor fi deschise, dar creştinul ortodox (trăitor, viu cu sufletul) nu va putea intra în ele să se roage, căci în ele nu se va mai aduce jertfa fără de sânge a lui Iisus Hristos. În ele va fi toată „adunarea satanică”.

   Nu mai este mult pana in zilele acelea, dar trebuie sa intelegem ca scenariul de mai sus nu se va realiza peste noapte, ci prin etape premergatoare, care desi se vor succeda cu rapiditate, ele trebuie sa existe. Iar cele ce le-ati citit in Evenimentul Zilei si cele asemanatoare acestui articol reprezinta una dintre ele.

   Sa ne amintim ca La REALITATEA s-au descoperit vinovatii raspandirii GRIPEI PORCINE si ai refuzului vaccinarii: CRESTINII …:

   Tudor Octavian de exemplu, n-a ratat momentul pentru a-si uni fortele cu Val Vilcu, intr-un atac furibund impotriva crestinismului, pe postul Realitatea, la inceputul lui ianuarie 2010.

   Astfel, au ajuns ei la concluzia ca focarele de gripa porcina din Romania au aparut datorita maselor de credinciosi stransi la Sfintele Moaste dar si obiceiului de a saruta in general icoanele. Ca atare, au sfatuit autoritatile sa ia masuri in acest sens, iar Patriarhiei i-au cerut sa promoveze intens campania de vaccinare.

    Val Vilcu a mers insa mult mai departe si amintind de fostul imperiu Britanic ce-si vaccina obligatoriu soldatii, a considerat ca prea multa democratie strica si ca nu-i normal “sa ne rugam de lucratorii ministerelor sanatatii, apararii sau internelor sa se vaccineze” …

   Tot el s-a plans ca “grupuri religioase” folosesc internetul intr-o campanie anti vaccinare foarte eficienta si ca atare actiunea lor ar trebui sanctionata penal.

   La vremea aceea, crestinii erau periculosi caci favorizau pandemia:

Articolul zilei (13.10.2009): ziarul „ADEVARUL” ataca Fundatia “Sfintii Martiri Brancoveni”, datorita campaniei sale ANTI-VACCINARE …

Cotidianul, vaccinul si blogurile

Mass-media ataca blogurile crestine: ADEVARUL pe Apologeticum si NU VACCINURILOR!!! iar Costi Rogozanu (COTIDIANUL) pe RAZBOI INTRU CUVANT

   De aceea si avertizam:

Din cauza GRIPEI PORCINE, se vor interzice slujbele religioase si eventual chiar Sfanta Impartasanie?

   Porcina insa s-a dus, dar asta nu a fost de natura sa-i determine pe furibunzii anti crestini sa renunte. Atacurile impotriva ortodoxiei din mass-media sunt diverse:

„VIP” ii explica parintelui SAVATIE BASTOVOI cum e treaba cu TEORIA CONSPIRATIEI

Anti crestinismul revistei TABU nu are limite …

In seria „REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre” aflati despre inexistenta lui IISUS HRISTOS, a NOII ORDINI MONDIALE, a EVREILOR bogati, dar si despre existenta EXTRATERESTRILOR …

Taranul roman a fost ateu? MUZEUL TARANULUI ROMAN va scoate expunerea Horia Bernea – Crucea

VIDEO: Care este motivul pentru care PAVEL CORUT, varfurile masoneriei, yoghinii sau adeptii new age, NEAGA EXISTENTA DRACILOR si ca IISUS HRISTOS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU?

VIDEO: Un trucaj ieftin este intens mediatizat: „TREI PREOTI DANSEAZA MANELE” … Va prezint FILMUL ORIGINAL

   Insa cele, precum articolul din EZ, ataca elementul central al crestinismului: impartasirea cu TRUPUL SI SANGELE MANTUITORULUI. Cu chestiunea linguritei unice ce infecteaza se deschide o bresa, cu afirmatii de tipul „sarutatul icoanelor si masele de oameni stranse de sarbatori duc la epidemii” aceasta se largeste iar cu inducerea scarbei cand vorbesti de potir, precum o face preotul din Pitesti („COINCIDENTE”: Preotul LUCIAN GRIGORE, cel ce promoveaza, prin producerea SCARBEI, folosirea mai multor lingurite la Sfanta Impartasanie, DORESTE SI UN CALEDAR UNIC …) bresa din zid devine suficient de mare pentru a navali apele. Din acest moment atacurile se vor inteti intr-un ritm dracesc si cat de curand barajul se va rupe …

   Preotul LUCIAN GRIGORE figura a fi luptator anti sistem:

“Biserica nu este doar Sinodul si nici Sinodul nu este in chip deplin Biserica”

   Actiunea lui dovedeste indubitabil ca a lua atitudine impotriva actelor cu cip nu este deajuns. Caci multi necrestini o fac de asemenea, dar acestia de fapt pregatesc mentalul maselor cu doctrina realei NOI ORDINI MONDIALE, precum miscarea anti crestina Zeitgeist

Ultima revolutie: NOUA ORDINE MONDIALA reala impotriva falsei “Noi Ordini Mondiale”

   De fapt despre asta si este vorba cu acest preot. S-a inhamat in sinistra miscare ce pregateste lumea noua antihristica. Daca cele de mai sus nu va sunt suficiente pentru a intelege, cititi va rog cu rabdare si articolul sau:

The Book of Eli (Cartea lui Eli), o cronica a filmului, Pr. Lucian Grigore

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 14, 2010 at 6:28 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. nuconteazanumelemeu said, on martie 14, 2010 at 6:53 am

  Va rog sa ma iertati!

  In viata mea am avut de-a face cu multi oameni. Stiti ca tot patitu-i priceput. Cele mai grele lovituri le-am primit de la cei care aveau ca nume de familie, nume mici romanesti: Ion, Mihai, Stefan, Gheorghe. Unii erau francmasoni (am aflat ulterior asta), altii erau implicati in miscarea abortionista, altii in NLP etc.

  Acum sunt la fel de deschis sufleteste fata de asemenea oameni cand mai dau peste unii (cei de mai inainte nu mai indraznesc ei sa se apropie de mine) dar sunt mai precaut si ma rog bunului Dumnezeu sa-i incerce El pentru mine. Asa se intampla.

  Urmaresc de ceva vreme pe cei ce apar la Trinitas TV si mai descopar din cand in cand “cai troieni”, “conserve” puse in functii pentru a putea fi exploatate la momentul oportun. Poate ca unii sunt exploatati “in orb” (false flags). Cred ca majoritatea stiu ce-i cu ei.

  Acum citesc si despre Tudor Octavian… Poate criza lor de identitate ii face sa fie imorali si anti-crestini si anti-umani… si se inhama ca mercenarii la lupta impotriva celor ce i-au gazduit… cam stiu eu cine sunt ei dar nu vreau sa fiu acuzat de anti… ca de fapt sunt uman.

  Apreciază

 3. victor said, on martie 14, 2010 at 10:16 am

  Vad ca EVZ continua falsa controversa asupra Sfintei Impartasanii si astazi, in sfanta zi de duminica. Imi vine greu sa cred ca este doar o intamplare. Va evolua in curand intr-o campanie de presa care va lua proportii nebanuite, imediat ce vor prelua si televiziunile subiectul. Dumnezeu sa ne ajute!

  Apreciază

 4. gabriel said, on martie 14, 2010 at 12:24 pm

  Cand cineva isi saruta iubitul/iubita se gandeste la microbi?
  Dar cand se intalneste sotul cu sotia lui nu cumva se gandeste in primul rand la igiena?

  Conform celor prezentate de doctori, de maine ar trebui interzis sarutul de orice fel si mai ales cel pe gura. Nici salutul cu atingere nu sta prea bine. Iar cand sotul iubeste sotia, obligatoriu sa poarte prezervativ pentru a fi igienic. Cate boli nu se pot transmite prin contactul sexual. O gramada.

  Apreciază

 5. razbointrucuvant said, on martie 14, 2010 at 2:21 pm

  @ gabriel:

  Nu ajuta sa coboram discutia la nivelul asta. Aici e vorba de Sfintele Taine. Numai ele au puterea de depasi orice bariera de virusi, microbi, bacterii. Si Sfintele Taine sunt cele atacate puternic de tot. Nu e decat reeditarea atacurilor masonilor de la RTV din timpul pandemiei de isterie porceasca, dar acum cu sprijinul unui cal troian, al unui om din interior. Asta da o greutate imensa acelor afirmatii hulitoare.

  Apreciază

 6. a4m said, on martie 14, 2010 at 2:48 pm

  Am aflat de pe blogul lui Laurentiu Dumitru ca parintele Lucian a recunoscut , chiar daca partial, dar a recunoscut ca a gresit…dar nu se mai pot adauga comentarii nici pe blogul lui LaurentiuDumitru nici pe blogul parintelui…
  Eu consider ca cel mai mult a gresit ca a mers la Evz sa-si spuna parerea in legatura cu Sfanta Taina a Impartasaniei si nu Bisericii, a uitat ca trebuie sa se intrebe de duhovnic…sau putea sa intrebe vre-un episcop sau chiar pe Patriarh, inainte de a-si face publica parerea.
  In orice caz, ca sa ajungi sa aduni in Sf Potir atatea si atatea…substante scarboase cred ca trebuie sa-i faci la fiecare credincios un ~examen medical~ pentru a preleva secretii…altfel nu-mi imaginez cum poti sa strangi atata cantitate de secretie…
  Si inca ceva…cred ca ar fi bine sa le spuna credincioaselor care merg sa se impartaseasca sa nu se mai rujeze inainte de a merge la Biserica, sau macar sa se stearga inainte de a lua Sf Impartasanie…iar la momentul cuminecarii e rolul preotului sa intervina si sa le roage sa-si stearga buzele…

  Apreciază

 7. Rodica said, on martie 14, 2010 at 5:10 pm

  Ce vina au copiii care nu sunt impartsiti de parintii care sunt smintiti de lingurita unica?
  Mai bine sa se impartaseasca cu lingurita personala decat sa nu se impartseasca deloc !

  Apreciază

 8. razbointrucuvant said, on martie 14, 2010 at 6:04 pm

  @ a4m:

  Asta e o minciuna, n-a recunoscut in mod real nicio greseala. A manipulat cu o abilitate extraordinara si recurgand la o retorica mieroasa si inselatoare, plina de sofisme si de minciuni.

  @ Rodica:

  Da, iata inca un argument manipulatoriu foarte perfid…

  Apreciază

 9. mucenicul said, on martie 15, 2010 at 1:25 pm

  nimeni nu s-a contaminat de la Sfanta Impartasanie asa cum nici un copil n-a racit din cauza Sfantului Botez chiar daca acesta s-a facut iarna iar biserica si apa nu erau incalzite. Dumnezeu are intotdeauna grija de cei care i se inchina si in special de copii. azi-maine n-o sa ne mai putem spovedi pentru ca nu se stie ce faci inauntru cu parintele, chiar daca esti barbat,femeie sau copil. Se incearca subminarea ortodoxiei nu a bisericii. nici macar nu mi-a trecut prin gand ca m-as putea imbolnavi din cauza linguritei de la impartasanie. cei care se gandesc asa inseamna ca n-au credinta si ca se duc din rutina la slujba si la impartasanie.
  @ Rodica nu cred ca cineva se duce cu lingurita de acasa la cofetarie sau la restaurant. si n-ai vrea sa vezi cum se spala(sau doar se sterg)tacamurile.

  Apreciază

 10. Rodica said, on martie 15, 2010 at 3:36 pm

  Perfizi suntem noi !Daca se ingaduie stergerea linguritei (care este tot necredinta in puterea
  Sf. Impartasanii),atunci sa se accepte si alte forme de transmitere a Sf. Impartasanii din Sf. Potir in gura omului.
  Pe acest blog au postat ,,sporitii,, dar de ce sa nu ne gandim si la cei,,caldicei,,care pot sa inceapa sa se impartaseasca cu lingurita personala si sa se vindece( sa ajunga sa nu le pese daca folosesc aceeasi lingurita).

  Apreciază

  • saccsiv said, on martie 15, 2010 at 3:42 pm

   Rodica

   Bine spun fratii de la RAZBOI INTRU CUVANT, ca este vremea cernerii cumplite …

   Ceva pentru caldicei zici … Pai iata care e soarta caldiceilor:

   „Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte!
   Astfel, fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea.”

   Apreciază

 11. Dorutzu said, on martie 17, 2010 at 11:47 am

  Sa beti voi din aceeasi lingurita dupa care a baut un boschetar bolnav. Sunteti inconstienti.

  Apreciază

 12. […] PREOT CRESTIN in tabara ANTI CRESTINA: ADEVARATUL motiv al actiunii preotului LUCIAN GRIGORE a iesit… […]

  Apreciază

 13. […] PREOT CRESTIN in tabara ANTI CRESTINA: ADEVARATUL motiv al actiunii preotului LUCIAN GRIGORE a iesit… […]

  Apreciază

 14. […] PREOT CRESTIN in tabara ANTI CRESTINA: ADEVARATUL motiv al actiunii preotului LUCIAN GRIGORE a iesit… […]

  Apreciază

 15. Skypeon said, on august 28, 2014 at 2:21 pm

  răspunsul privitor la problema pusă în dezbatere se află aici

  http://lucianpriest.blog.com/2011/02/27/randuiala-primirii-sfintei-impartasanii/

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: