SACCSIV – blog ortodox

VATICANUL este forţat să se apere impotriva cazurilor de ABUZ SEXUAL

Posted in abuzuri sexuale, VATICAN by saccsiv on martie 11, 2010

   Citez din articolul Vatican forced to defend itself over abuse cases:

   In timp ce istoricele acuzaţii de abuz sexual din partea romano-catolicilor se ivesc într-o altă ţară europeană, Vaticanul a insistat ca a rezolvat aceasta „problemă foarte gravă”, prompt şi decisiv.

   După dezvaluirile recente ale abuzului larg răspândit în Irlanda, şi plangeri similare privind acte de maltratare a copiilor de către preoţi în Austria şi în Germania, episcopii catolici din Ţările de Jos au stabilit o ancheta independenta care sa cerceteze aceste afirmatii.
   In ultimele zile, mai mult de 200 de rapoarte de abuz au fost depuse la o organizaţie de sprijinire a victimelor.
   Episcopii din Ţările de Jos si-au oferit scuzele lor la cei care au fost agresati.
Biserica din Irlanda se chinuie sa repare relaţiile cu un public deziluzionat, după trei rapoarte oficiale detaliate de abuz, în ultimii cinci ani, care se întind pe mai multe decenii şi care condamna Biserica pentru păstrarea secretului.
   Papa Benedict este de aşteptat să emită o scrisoare care va fi citita în bisericile catolice din Irlanda, la sfârşitul acestei luni, în care el va răspunde public referitor la acest scandal.
   „Zidul tăcerii”
   Acuzaţiile din Germania sunt deosebit de sensibile, deoarece Papa s-a născut în aceasta ţară, şi pentru că acestea includ un cor condus de fratele său Georg.
Rapoarte apărute luna trecută arata că preoţi catolici au abuzat sexual mai mult de 170 de copii din cadrul şcolilor iezuite din Germania.
   Aceste au fost urmate de proaspete acuzaţii de abuz, la trei şcoli catolice din Bavaria, şi în cadrul unui cor de baieti, care a fost dirijat 30 de ani de către Monseniorul Georg Ratzinger.
   Mons Ratzinger a spus că era in cunoştiinta de cauza de faptul că copiii au fost bătuţi, la şcolile la care invatau coristii.
Cu toate acestea, el a spus că nu ştia nimic de cazul de abuz sexual care acum a fost raportat.
   În Austria, capul unei mănăstiri benedictine din Salzburg, a demisionat după admiterea faptului ca a abuzat sexual de un băiat de 12 ani cu mai mult de patru decenii în urmă.
   Critica impotriva Bisericii s-a intensificat în Germania, cu o acuzaţie a ministrului justiţiei asupra episcopilor care au rezolvat in secret cazuri mult mai severe de abuz.
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a declarat: „In multe scoli a existat un zid al tăcerii care a permis abuzurile si violenta.”
   Oficialii bisericii au numit „absurde” remarcile ministrului şi Vaticanul a insistat ca liderii romano-catolici au „arătat intotdeauna o dorinţă pentru transparenţă„.
   Autoritatea in pericol
   Purtătorul de cuvânt al său, Frederico Lombardi a declarat ca Biserica a accelerat procesul de dezvaluire a abuzului prin încurajarea victimelor de a vorbi despre cazurile mai vechi.
   Frederico Lombardi a recunoscut „gravitatea suferinţei prin care trece Biserica„, adăugând că a fost pentru lupta pentru o mai bună protecţie a copiilor, la fel ca şi propria sa „purificare”.
   Cu toate acestea, el a insistat asupra faptului că problema abuzului sexual – deşi condamnabil mai ales atunci când se întâmpla în interiorul Bisericii – este o problemă ce aparţine întreagii societati.
   Biserica duce deja o luptă împotriva secularizarii Europei de Vest şi a eroziunii continue a influenţei sale.
   Există cereri moderniste, în special referitor la renuntarea celibatului preoţilor, caruia se opune cu înverşunare Papa Benedict.
   Experienţa Bisericii Catolice din Statele Unite arată, de asemenea, cat de devastator poate fi un lung scandal de abuz sexual asupra autoritatii şi prestigiului Bisericii în Europa.

   Cititi va rog si:

Scandal homosexual la Vatican

 

Reclame

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 11, 2010 at 12:10 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. adris1919 said, on martie 11, 2010 at 5:28 pm

  …iar pe plaiurile noastre mioritico – manelizate se face caz teribil cu filmulete trucate in care apar calugari greci dansand pe muzica populara de-a lor.
  Parerea mea e ca aceste „rasuflari” in mass-media occidentala sunt doar pentru a alimenta curentele (ratacite) anti NOM. Eu zic sa ne manifestam cat mai „deloc” spiritul critic, in sensul ca nu cumva sa ne apucam sa-i judecam si condamnam (in sinea noastra) pe „pacatosii” pastori (sau ce-or mai fi ei) iubitori de carne frageda. Are Dumnezeu grija de noi, de toti. Sa ne-ngrijim sa-i aducem multumire pentru vietile noastre si sa-L induplecam spre milostivirea noastra.
  Da-ne, Doamne, harul Tau, dupa voia Ta, sa ne putem taia poftele si sa ne infranam de la savarsirea de pacate.

  Apreciază

 3. iop said, on martie 11, 2010 at 6:17 pm

  pai cred ca nici renuntarea la celibat nu ar fi o solutie (cu toate ca s-ar mai potoli hormonii), ci afara cu cei ce sunt prinsi, fara nici o sansa sa mai intre vreodata in preotie…

  oricum, si ei fac ceea ce li s-a facut cand erau mici sau prin seminarii ;).

  Apreciază

 4. CUPRINS O – W « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 5:58 pm

  […] VATICANUL este forţat să se apere impotriva cazurilor de ABUZ SEXUAL […]

  Apreciază

 5. haiku said, on decembrie 15, 2011 at 3:08 am

  lista cu abuzurile clerului nu incape aici 😀
  Link: http://www.rickross.com/groups/clergy.html

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: