SACCSIV – blog ortodox

Unei familii germane I S-A ACORDAT AZIL IN SUA, deoarece in Germania HOMESCHOOLING (educatia copiilor la domiciliu) ESTE INTERZISA

Posted in HOMESCHOOLING by saccsiv on martie 4, 2010

   Citez din articolul Homeschooling: German Family Gets Political Asylum in U.S.

   Romeikes nu sunt solicitanţi tipici de azil politic. Ei nu au venit in Statele Unite pentru a fugi din ţara lor natală de război sau de despotism. Nu, aceste cadre didactice de muzică au părăsit Germania pentru că lor nu le plăcea ceea ce copiii lor învăţau în şcolile publice – şi pentru că educaţia la domiciliu este ilegala acolo. (A se vedea fotografii cu educaţia la domiciliu ale copiilor familiei Tennessee.)

   „Este dreptul nostru fundamental de a decide modul în care vrem să-i învăţăm pe copiii noştri„, spune Uwe Romeike, un creştin evanghelic şi un pianist concertist, care si-a vândut preţuitul pian Steinway pentru a plati cheltuielire mutarii.

   Romeike a decis sa-si stramute familia, în 2008, după ce el şi soţia lui au acumulat aproximativ 10.000 de dolari in amenzi pentru educaţia la domiciliu, a celor mai in varsta trei copii a lor iar poliţia a aparut la usa lor şi a escortat copiii la şcoală. „Copiii mei au plâns, dar nimanui nu parea sa-i pese” a spus Romeike despre incident. (A se vedea imagini dintr-un grup divers de adolescenti americani.)

   Deci, de ce a solicitat azil în Statele Unite, mai degrabă decât să se mute in apropiere, in Austria sau o altă ţară europeană care permite educaţia la domiciliu? Hannelore, sotia lui Romeike, spune revistei TIME ca familia a fost contactata de Home School Legal Defense Association (HSLDA) din Virginia, care a sugerat ca ei sa vina in SUA şi sa se stabilească în Morristown, Tenn. Organizatia non-profit, care apără drepturile comunităţii celor ce educa la domiciliu copiii din SUA – cu o estimata cifra de 2 milioane de copii, sau aproximativ 4% din totalul populaţiei de vârstă şcolara – isi extinde activitatea sa si peste ocean. Şi pe 26 ianuarie, HSLDA a ajutat Romeikes sa devina primii oameni ce li s-a acordat azil în Statele Unite, deoarece au fost persecutaţi pentru educaţia la domiciliu a copiilor lor. (A se vedea poze din Germania de Est care aduc lumina trecutului.)

   Hotararea este înşelătoare din punct de vedere politic pentru Washington şi aliaţii săi din Europa, în cazul în care mai multe ţări – inclusiv Spania şi Ţările de Jos – permit educaţia la domiciliu numai în situaţii excepţionale, ca de exemplu atunci când un copil este extrem de bolnav. Acet lucru explica de ce la sfarsitul lunii februarie, U.S. Immigration and Customs Enforcement în mod oficial a facut recurs la hotarerea data lui Romeike, care a fost emisa de un judecător de imigraţie din Memphis, Tenn. Decizia sa fără precedent a ridicat îngrijorarea că deja foarte aglomerate, instanţele de imigrare, vor fi inundate cu petiţii de azil pentru educatie la domiciliu a celor din ţările ce sunt considerate ca având guverne nerepresive.

    „Este foarte neobişnuit pentru oamenii din ţările occidentale să li se acorde azil în Statele Unite„, spune David Piver, un avocat de imigrare, cu birouri într-o suburbie a Philadelphiei şi Flagstaff, Arizona. În 2008, cel mai recent an pentru care există date disponibile, doar cinci germani au primit azil în Statele Unite (Departamentul de Justitie a refuzat sa comenteze despre cazurile respective). Piver, care nu este implicat în cazul Romeike, a prezis ca guvernul SUA va face recurs la decizie „, astfel încât să nu ofenseze un aliat apropiat„.

   Petiţii de azil cu succes, de obicei implica solicitanţii ale căror situaţii sunt mai cumplite, cum ar fi femeile care au fost nevoite să facă avorturi sau sa se mutileze genital, sau bărbaţilor ale căror vieţi au fost amenintate pentru că sunt homosexuali sau disidenţi politici. Dar Piver consideră că judecătorul Memphis a acordat corect dreptul de azil pentru Romeikes, deoarece legea acopera si grupurile sociale cu „o temere bine întemeiată de persecuţie” în ţara lor de origine.

   În Germania, frecventarea obligatorie a şcolii datează din 1717, când a fost introdusa în Prusia, şi aceasta politica a fost în mod tradiţional privita ca un bun social. „Această lege protejează copiii„, spune Josef Kraus, presedintele Asociatiei Profesorilor Germani. Curtea Europeană a Drepturilor Omului este de acord cu el. În 2006, Curtea a respins cazul educaţiei la domiciliu atunci când a considerat legea de şcolarizare obligatorie din Germania ca fiind compatibila cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, un tratat internaţional, redactat în 1950. Având în vedere acest context, este puţin de mirare ca Romeikes s-au lovit de un perete de opoziţie atunci când au încercat să vorbesca cu Directorul şcoalii despre beneficiile educaţiei la domiciliu.

   Una din preocupările lui Romeikes a fost despre hărţuirea copiii lor. Însă obiecţia lor principala referitoare la ceea ce se predă in clasă: „Curriculum-ul este împotriva valorilor noastre creştine„, spune Uwe. „Şcolile germane folosesc manuale care impun cu forta subiecte inadecvate la copiii mici in poveşti cu personaje ce promoveaze vulgaritatea şi lipsa de respect.”

   Deşi nu există cifre oficiale, se estimeaza la 1.000 numarul de familii germane care isi educa la domiciliu copiii. Elisabeth Kuhnle, un purtator de cuvant al unui grup german ce promoveaza o reţea pentru libertatea învăţământului, spune ca o întâlnire recentă despre educaţia la domiciliu a atras aproximativ 50 de familii în statul Baden-Württemberg, unde Romeikes obisnuiau sa locuiasca. Ea crede, de asemenea, ca multe familii germane adepte ale educaţei copiilor la domiciliu s-au mutat în ţări ca Franţa şi Marea Britanie, unde educaţia la domiciliu este permisa.
   În 2007, Curtea Suprema a Germaniei Federale a emis o hotărâre – care nu a implicat în mod specific pe Romeikes – părinţii ar putea pierde custodia copiilor lor, dacă aceştia continua să ii educe acasa. „Am fost sub o presiune constantă, si am fost speriati de ideea ca autorităţile germane ne-ar lua copiii noştri„, spune Romeike. „Aşa că am decis să plecam in SUA

   Oficialii germani, la rândul lor, au precizat că Romeikes au avut si alte opţiuni. „În cazul în care părinţii nu vor să-si trimită copiii la o şcoală publică, ei pot să-i trimită la şcoli alternative private”, spune Thomas Hilsenbeck, un purtător de cuvânt pentru landul Baden-Württemberg al ministerului educaţiei. Sustinatorii educatiei la domiciliu spun că există câteva şcoli private în Germania, şi au tendinţa de a fi costisitoare. Dar dincolo de faptul acesta, mulţi părinţi religiosi au probleme cu educaţia sexuală şi alte cerinţe curriculare. „Indiferent dacă este o şcoală de stat sau privată, există un curriculum, care este forţat impus copiilor”, spune Kuhnle. (A se vedea imagini cu visele copiilor unei şcoli din Detroit despre viitorul lor.)

   Si apoi mai sunt aspectele sociale referitoare la mersul la şcoală. Părinţii copiilor educati la domiciliu au tendinţa de a-i proteja de influenţele negative. Dar acest lucru este în contradicţie cu ideea că şcolile reprezinta societatea şi contribuie la promovarea toleranţei. „Nici o familie nu poate oferi o paleta larga de educaţie [care sa poata]  înlocui profesorii cu experienţă„, spune Kraus, Asociaţiei Profesorilor Germani. „Copii, de asemenea, pierd contactul cu colegii lor.”

   Ingrijorarile că educaţia la domiciliu ar putea conduce la izolare – sau, mai rău, aşa cum zice Kraus, „ar putea ajuta favorizarea dezvoltarii unei secte” – modeleaza dezbaterile politice în ţările europene. In Marea Britanie, spre exemplu, Parlamentul are în vedere o legislaţie care ar crea un nou sistem de monitorizare pentru a se asigura că copiii educati acasa primesc o educaţie corespunzătoare.
   În Suedia, unde părinţii trebuie să solicite permisiunea de a preda copiilor lor la domiciliu, guvernul intenţionează să impună restricţii, chiar mai dure pentru acestia. Şi în Spania, părinţii nu au voie să educe copiii lor la domiciliu. Punct! Dacă un copil are nevoi speciale, care îl împiedică să meargă la şcoală, un profesor va fi trimis la casa lui.

   Prin contrast, educaţia la domiciliu este legala în toate cele 50 de state ale SUA, dintre care unele nu necesită ca familiile sa notifice autorităţile cu privire la intenţia lor de a preda copiilor lor la domiciliu. Tennessee se numără printre statele care necesita o anumită formă de notificare, precum şi teste de evaluare periodică.

   Când Uwe şi Hannelore au auzit că judecătorul a decis in favoarea lor, au sarbatorit prin luarea copiii lor, cinci la numar, care sunt cuprinsi în intervalul de vârstă 4-12 ani, pentru a manca o inghetata la Baskin-Robbins. Dar a doua zi, ei s-au intors la programul lor obişnuit. Lectiile incep la 9 dimineaţa şi se termină la circa 4 pm. Copiii de vârstă şcolară învăţa toate subiectele obisnuite – matematică, ştiinţă, etc – cu ajutorul manualelor şi a altor materiale didactice, în conformitate cu legislaţia statului. Familia sa alăturat, de asemenea, unui grup local care organizează, o dată pe săptămână, activităţi şi excursii tematice pentru copii educati la domiciliu.

    Între timp, HSLDA spune că lucreaza pentru a apăra o familie ce-si educa la domiciliu copiii din Suedia şi investigheaza cazuri din Brazilia, unde educaţia la domiciliu este interzisă – toate subiecte bune pentru un studiu guvernamental comparativ, indiferent dacă educatia este predata in scoala sau la domiciliu.
   Cititi va rog si:

EDUCATIA ACASA (HOMESCHOOLING) – ce face statul copiilor nostri si ce putem face noi?

 

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 4, 2010 at 10:13 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. ROrtodox said, on martie 4, 2010 at 10:25 am

  Azi noapte cutremur de 6.4 in Taiwan

  Apreciază

 3. […] Unei familii germane I S-A ACORDAT AZIL IN SUA, deoarece in Germania HOMESCHOOLING (educatia copiilo… Romeikes nu sunt solicitanţi tipici de azil politic. Ei nu au venit in Statele Unite pentru a […]

  Apreciază

 4. Intrebare said, on martie 4, 2010 at 2:26 pm

  La noi se poate homeschooling?

  Apreciază

 5. […] Unei familii germane I S-A ACORDAT AZIL IN SUA, deoarece in Germania HOMESCHOOLING (educatia copiilo… […]

  Apreciază

 6. […] Unei familii germane I S-A ACORDAT AZIL IN SUA, deoarece in Germania HOMESCHOOLING (educatia copiilo… […]

  Apreciază

 7. […] Unei familii germane I S-A ACORDAT AZIL IN SUA, deoarece in Germania HOMESCHOOLING (educatia copiilo… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: