SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (04.03.2010): Adevăratele motive pentru care africanii nu au ce mânca

   Citez din articolul Adevăratele motive pentru care africanii nu au ce mânca:

   Numărul africanilor care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi creşte din ce în ce mai mult în ciuda ajutoarelor pe care ţările sărace de pe continent le primesc şi în contextul existenţei unor terenuri agricole ce se întind pe mii sau chiar sute de mii de hectare. Ce se întâmplă cu agricultura africană şi de ce nu poate susţine necesarul de hrană al populaţiei?

   Nu demult, capital.ro scria despre fundaţiile Gates şi Rockefeller care investesc miliarde de dolari pentru a umple Africa de seminţe hibride şi pesticide, în numele unei Alianţe pentru o Revoluţie Verde în Africa. De asemenea, un rol important în dezvoltarea economică a Africii îl are China, care a început să fie foarte interesată de investiţii în această zonă.

   Adevărul este că terenurile agricole africane sunt un adevărat aur verde pentru occidentali şi, mai nou, pentru elveţieni.

   Despre ce este vorba mai exact? Compania Addax Bioenergy, prezentă în 15 ţări africane de peste 30 de ani, intenţionează să folosească 10.000 de hectare de teren agricol din Sierra Leone pentru a nu planta nimic altceva decât sfeclă de zahăr, plantă care va fi utilizată pentru producerea de bioetanol. Acesta va fi exportat începând cu 2012 în Uniunea Europeană.

   10.000 de hectare şi o sută de mii de tone de bioetanol

   Sierra Leone este una dintre cele mai sărace ţări din Africa. Are un PIB pe cap de locuitor de 900 de dolari raportat la puterea de cumpărare (PPP). Ca un termen de comparaţie, România are un PIB per capita (PPP) de 11.000 de dolari.  

   Pe 9 februarie, preşedintele Sierra Leone a semnat cu elveţienii de la Addax Bioenergy noul proiect de cultivare a celor 10.000 de hectare a căror producţie se va întoarce tot la europeni: 100.000 de tone de bioetanol.

   Mesajul transmis atât de autorităţi cât şi de investitori este următorul: agricultura acestui stat a fost afectată de lipsa investiţiilor timp de 25 de ani. Aceeaşi idee avansată şi de fundaţia lui Gates. Africa nu are şi nu poate dezvolta singură tehnologia necesară pentru a construi o agricultură eficientă, motiv pentru care este nevoie de mijloace şi know-how occidental.

   Trebuie precizat că fenomentul depăşeşte cazul investiţiei elveţiene. 1,1 milioane de hectare de teren agricol din Africa subsahariană este destinat producţiei de bioetanol în timp ce mai multe ONG-uri denunţă efectul pervers al acestor investiţii.

   Care ar fi avantajele? Deşi nu există un recensământ oficial, în zona unde va fi dezvoltată cultura de sfeclă trăiesc 17.000 de oameni organizaţi în 40 de sate. Uzina de bioetanol construită în zona va putea crea, spun investitorii, 4.000 de locuri de muncă.

   Muncă plătită cu 5 dolari pe zi

   Theophilus Gbenda, un jurnalist local spune pentru Le Temps: „Aceste plantaţii nu umplu stomacul niciunui locuitor din Sierra Leone. Aşa că ele nu aduc niciun beneficiu ţării noastre„, însă când un investitor de acest gen vine să investească într-una dintre cele mai sărace ţări din lume, autorităţile nu pot refuza.

   Investitorii se apără: din cele 5 milioane de euro cheltuite până la ora actuală, jumătate au fost pentru proiecte de fezabilitate al căror rezultat poate fi consultat de către oricine pe internet, fapt ce demonstrează că totul se realizează într-un mod cât se poate de transparent.

   Cu girul Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Africane pentru Dezvoltare, proiectul îşi propune să ofere 20 de dolari pentru fiecare hectar de teren, din care 64% se duc direct în buzunarul proprietarului. De asemenea, fiecare lucrător pe plantaţie (la propriu) primeşte 5 dolari pe zi.

   În plus, ca o consecinţă indirectă, uzina produce 15 MW de electricitate, adică un sfert din producţia naţională la ora actuală. Mai mult, conform studiilor de care aminteam mai sus, fiecare angajat ar hrăni aproximativ 20 de guri.

   Problema este însă că se pune în balanţă menţinerea securităţii alimentare în zonă  cu producerea de sfeclă de zahăr pentru biocarburanţi.

   „Menţinerea ţării pe o agricultură de supravieţuire nu e o soluţie„, spun cei de la FAO, care sunt de părere că aceasta trebuie profesionalizată şi adusă la o piaţă mult mai largă.

   Cert este că în loc să fie cultivat cu plante care pot asigura consumul populaţiei extrem de sărace, terenurile agricole vor servi maşinile ecologice ale europenilor, iar agricanii vor mânca din ajutoarele internaţionale, fapt ce face si mai adevărată afirmaţia unui economist local: „Am construit piramidele, însă nu avem ingineri, ne tratăm bolnavii prin remedii tradiţionale, însă principiile active ale plantelor sunt exploatate de întreaga industrie pharma, am inventat stofa, dar India şi China îmbracă toată lumea, dansăm în sunet de tobe de secole întregi însă acestea sunt fabricate în Taiwan, producem alune, însă Olanda este cel mai mare exportator, muzica congoleză răsună pe tot globul, însă producătorii americani şi cei europeni sunt cei care obţin profit din ea”

   Comentariu saccsiv:

   Mii de ani Africa n-a suferit de foame, exceptand scurtele perioade se seceta locala. Iar in epoca moderna, de zeci de ani, aproape intreg continental are parte de o cumplita drama. La minutul 1:09:00 din DOCUMENTARUL: “Viitorul alimentatiei” (subtitrare in limba romana si o analiza a sa, un excelent film despre revolutia verde si controlul ELITELOR asupra hranei) se specifica foarte clar ca biotehnologiei a inceput la un moment dat sa i se faca o foarte sustinuta dar mincinoasa reclama, cum ca ar rezolva problema foametei … Dar se mai spune o chestiune esentiala, anume motivul pentru care s-a ajuns la foamete: BANCA MONDIALA.

   Asta este cumplita realitate: ELITELE au infometat sute de milioane de oameni pentru ca tot ele sa vina apoi cu “solutiile”. Nu intru aici in detalii despre cum a fost creata Banca Mondiala si cine o conduce in fapt, pentru aceasta cititi va rog articolul:

Instrumente ale crearii GUVERNULUI MONDIAL (partea 1): BANCA MONDIALA

   Insa trebuie specificat ca la 11 martie 1955 Banca Mondiala anunta crearea Economic Development Institute cu finantare Rockefeller Foundation iar in 1956 Banca Mondiala crea International Finance Corporation si in 1960 International Development Association (IDA), ambele foarte controversate, deoarece au fost folosite pentru ingradirea dezvoltarii economice independente si reale a tarilor din lumea a treia. IDA a jucat si un rol determinant in implementarea „Green Revolution„. Insa tot ROCKEFELLER FOUNDATION a declansat si finantat aceasta “revolutie verde”, constand din reforme in agricultura pe plan mondial, introducandu-se noi tehnologii pentru cresterea productivitatii, hibridizari, modificari genetice … Lucrurile se leaga prieteni.

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on martie 4, 2010 at 12:05 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. adris1919 said, on martie 4, 2010 at 7:56 pm

  Cati iaU!
  Eu iau
  tu iei,
  el/ea ia
  noi luam
  voi luati
  ei/ele iau
  Poate cei care au fost cu marean la scoala vor invata vreodata sa conjuge verbele din limba noastra dulce si frumoasa.
  Ce e drept, ideea nu e rea, cunosc multe sate extrem de sarace de prin moldova din zona de deal-campie, unde „ziua de munca” la camp nu se platea anii trecuti cu mai mult de 20-250 lei, iar acum, ca e criza, probabil va mai scadea. Asa ca si la noi e ca la ei!

  Apreciază

 3. adris1919 said, on martie 4, 2010 at 7:58 pm

  20-25 lei

  Apreciază

 4. ROmanul said, on martie 5, 2010 at 2:23 am

  Sa nu uitam ca multe tari din Africa au fost colonii. Oamenii au fost luati de acolo, dusi in sclavie, iar resursele le-au fost luate sau li se ia. Nigeria e unul din marii producatori de petrol, si totusi oamenii mor de foame. Coruptia liderilor lor, si politica dezbina si domina functioneaza si la ei. Tradatori de tara sunt si la ei ca si la noi. Si la ei ca si la noi, cei care vin sa ne fure sunt numiti investitori. Politicienii nu-si mai incepeau in piele de bucurie ca au dat Sidexul, ca au dat tot petrolul romanesc nu doar rafinariile, acum sustin sa ni se fure aurul din munti. Si apoi ne miram ca nu sunt bani… sau ca traim asa cum traim. Se aude ca vor sa vanda toate hidrocentralele Romaniei! Pamantul agricol al Romaneiei este4 vandut bucata cu bucata strainilor, vom ajunge ca africanii.

  Apreciază

 5. blogideologic said, on martie 5, 2010 at 1:37 pm

  Corect.

  Apreciază

 6. Constantin Teodorescu said, on martie 6, 2010 at 1:35 pm

  N-am ştiut cum să trimit altfel un mesaj, sper ca acesta să ajungă să fie moderat!

  Posibil material pentru blogul dumneavoastră, dacă vă place ce vedeţi, bineînţeles : http://brailateo.blogspot.com/2009/03/concerte-mozart-rocks.html

  Cu mulţumiri,
  Teo

  Apreciază

 7. dr. D Simion said, on martie 6, 2010 at 8:59 pm

  in ultimul timp ma prinde si pe mine ” teoria conspiratiei” pare atat de logic…….
  ps- nu ma pot abtine- am aruncat o privire peste comentarii- de ce nu stiu acesti oameni sa scrie corect in limba lor?!

  Apreciază

 8. […] Articolul zilei (04.03.2010): Adevăratele motive pentru care africanii nu au ce mânca […]

  Apreciază

 9. […] Articolul zilei (04.03.2010): Adevăratele motive pentru care africanii nu au ce mânca […]

  Apreciază

 10. […] Articolul zilei (04.03.2010): Adevăratele motive pentru care africanii nu au ce mânca […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: