SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Cititi revista “FAMILIA ORTODOXA”

Posted in FAMILIA ORTODOXA by saccsiv on februarie 28, 2010

   A apărut nr. 13 al revistei Familia Ortodoxă

    Din sumarul acestui număr :

• De ce suntem atât de neputincioşi ?

Editorialul răspunde frământărilor acelora dintre noi care ne plângem de faptul că lucrurile merg tot mai rău în ţara noastră. Dar dacă l-am căuta cu adevărat pe Dumnezeu, dacă am duce o viaţă cu adevărat creştină, am realiza  că în noi stă puterea de a schimba ceva în bine. Din păcate ne irosim energia în faţa televizorului, urmărind şi comentând tot felul de informaţii inutile, ştiri morbide, filme de groază sau de senazaţii tari. Ceea ce-i lipseşte omului de astăzi este harul lui Dumnezeu, singurul care ne poate dărui puterea lăuntrică de a lupta până la jertfa de sine, până la moarte pentru adevăr şi bine, aşa cum au făcut înaintaşii noştri.

Oare când vom înţelege faptul că între Dumnezeu şi mamona nu este nici o învoială, că este cu neputinţă să ne hrănim din duhul lumii şi să păstrăm în acelaşi timp şi Duhul lui Dumnezeu în inimă.

• Prăznuri – Valeriu Gafencu, « Sfântul închisorilor »

Nume dulce şi scump tuturor românilor iubitori ai adevărului lui Hristos, Valeriu Gafencu este poate exemplul cel mai limpede pentru zilele noastre că sângele martirilor rodeşte viaţă până la sfârşitul veacurilor. În temniţele comuniste prin care a trecut (Aiud, Piteşti, Văcăreşti, Târgu-Ocna) a fost un adevărat mărturisitor al lui Dumnezeu, arătând celor din jur că oricât de grele ar fi condiţiile de viată, oricât de mari ar fi încercările, dacă îl ai pe  Dumnezeu în suflet, ai totul. În ciuda condiţiilor foarte grele de detenţie şi a comportamentului diabolic al torţionarilor, Valeriu şi-a păstrat permanent demnitatea creştină şi nu a vrut să facă niciun compromis. La propunerea unui temnicer de a primi streptomicină, medicament care i-ar fi putut salva viaţa, în schimbul trădării lui Hristos, a  răspuns foarte ferm : „Dumnezeu nu este de vânzare. Tranzacţii de conştiinţă nu se pot face. Pentru libertatea mea sufletească iau decizia de a muri”. Citind articolul veţi descoperi atât aspecte legate de viaţa sa, precum şi o scrisoare care nu a mai fost publicată şi prin care Valeriu îşi îndemna familia la o viaţă simplă şi curată.

• Educaţia copiilor în epoca noastră

Prezintă o parte din cuvântul despre creşterea şi educaţia copiilor rostit de Mitropolitul Ierotei Vlahos al Nafpahtei la Paraclisul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” în octombrie anul trecut. Părintele pleacă de la ideea că orice copil este un dar al lui Dumnezeu şi, în consecintă, părinţii au obligaţia de a-i lega de Biserică pe pruncii lor încă de mici, astfel încât aceştia să înceapă să meargă pe drumul care duce către unirea cu Dumnezeu. Scopul educaţiei creştine, spune mitropolitul Ierotei, este „acela ca părinţii să-şi ajute copilul să crească în Biserică şi să se sfinţească, să ajungă buni fii ai lui Dumnezeu”.

• Doamne, curăţeşte, rogu-te sufletul copilului meu! – de vorbă cu o mamă preocupată de mântuirea copilului ei grav bolnav

Dialogul cu o Maria, o femeie simplă dintr-un sat din Moldova, dar cu frică şi dragoste faţă de Dumnezeu, este o lecţie de credinţă pentru mulţi dintre părinţii care acceptă ca fii lor să trăiască în desfrâu, pentru că „aşa se poartă acum”. Maria ne povesteşte cu sinceritate necazurile pe care le are cu feciorul ei cel mic George, grav bolnav. Ştiind că ne vom prezenta cu toţii pe rând în faţa Dreptului Judecător, Maria are o mare dorinţă în ceea ce-l priveşte pe George, aceea de a se pocăi de păcatele săvârşite şi de a-şi curăţi sufletul prin taina Sfintei Spovedanii. Oare câte mame, în zilele noastre, ar putea înălţa către Domnul astfel de rugăciuni:

„Ai grijă, Doamne, de sufletul lui! Tu ştii, Doamne, că sufletul omului e cel mai important. Dacă va fi voia Ta, Doamne, să plece din această lume, atunci să plece, dar să plece spovedit şi împăcat cu Tine!”

• Cauzele bolilor

În acest număr, Wolfgang Wodarg, medic şi epidemiolog,  Preşedintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Europeik, susţine că vaccinul împotriva gripei porcine poate conduce la tumori canceroase. Reputatul medic,  contestând diagnosticele stabilite şi gravitatea gripei AH1N1, a cerut derularea unei anchete cu privire la rolul companiilor farmaceutice în gestionarea gripei de către O.M.S. şi multe state occidentale. Wolfgang Wodarg prezintă şi modul „nesănătos” în care are loc fabricarea vaccinurilor, aratând că singurul obiectiv al companiilor farmaceutice este acela de a caştiga cât mai mulţi bani cu putinţă. 

• Spre o vieţuire creştină este o rubrică nouă în care vom prezenta de aici înainte grădiniţe şi şcoli creştine – iniţiative ce ar trebui să constituie un model pentru societatea românească.

În acest număr, grădiniţa particulară „Sfânta Ecaterina” deschisă cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat la inaugurare bucuria că, pentru prima dată de când este arhiereu, are ocazia să sfinţească o grădiniţă care uneşte duhul ortodox cu educaţia instituţională a copiilor. În interviul realizat cu Delia Crişan, una dintre educatoarele acestei grădiniţe, părinţii vor observa folosul duhovnicesc pe care îl au copii care frecventează asemenea forme de învăţământ.

• Climategate, sau despre frauda încălzirii climatice ca frauda ştiinţifică a secolului

În plin avânt al teoriei încălzirii globale, două evenimente au venit să zdruncine serios legitimitatea acesteia. Unul a fost iarna neobişnuit de friguroasă şi de bogată în zăpadă care a acoperit întreg Occidentul, iar cel de-al doilea a fost desconspirarea încălzirii globale ca cea mai mare fraudă ştiinţifică a secolului prin ieşirea la iveală a peste 1.000 emailurile schimbate între cei mai importanţi oameni de ştiinţă din domeniul climatologiei. Rapoartele acestora au fundamentat toate politicile ONU cu privire la pericolul încălzirii globale, generând isteria încălzirii climatice produse de om.
Din schimbul de mesaje dintre climatologii de top preferaţi de ONU, rezultă că aceştia manipulau datele pentru a demonstra o încălzire care, de fapt, nu are loc; că încercau să distrugă mărturiile istorice care arătau că în Evul Mediu a existat o perioadă de încălzire climatică mult mai mare decât în secolul XX şi aceasta nu putea fi determinată de om; nu în ultimul rând, încearcau să-i discrediteze şi să-i izoleze pe cercetătorii care au pus serios sub semnul întrebării pretenţiile ştiinţifice ale încălzirii globale.

• „Cultura desfrâului a ieşit să vă vâneze copiii”

În societatea de astăzi, în care conducătorii lumii fac tot ce pot pentru distrugerea familiei, avem de-a face, aşa cum ne arată profesorul Patrick F. Fagan, directorul Centrului pentru Cercetarea Familiei şi Religiei, cu un conflict ce tinde să devină axul central al dezbaterii contemporane. Este conflictul între cultura familiei tradiţionale monogame şi cea a unei noi culturi: a desfrâului generalizat care implică eliberarea şi promovarea sexualităţii sub diferitele ei forme, de la manifestări sexuale aberante precum onania, până la homosexualitate, pedofilie mascată şi chiar incest.

Profesorul Fagan descrie această cultură ca fiind o poligamie în serie, extrem de variată în expresiile sale sexuale, şi o denumeşte prin sintagma de „cultură poliamoroasă”, expresie ce cuprinde întreaga paletă de manifestări sexuale enumerate mai sus.

• Ce înseamnă să simţi lucrarea Harului ?

O frumoasă poveste în care Părintele Porfirie ne arată cum a reuşit Dimas, un bătrân cu o vieţuire simplă, dar în care sălăşluia Hristos, să-i transmită involuntar, în timp ce se ruga şi făcea metanii, din Harul Duhului Sfânt.

• Călătoria mea plină de peripeţii în căutarea Adevărului – cum a descoperit o călugăriţă romano – catolică plinătatea Adevărului în Biserica Ortodoxă, partea a II-a  (continuare din nr. 12)

Maica Mateea povesteşte cum, urmând glasul inimii şi cu ajutorul Celui de Sus, a depăşit piedicile  pe care îndrumătorul  spiritual i le punea în calea convertirii ei la Ortodoxie. Încredinţată fiind de faptul că Biserica Ortodoxă este este adevărata Biserică, ce păstrează nealterate învăţăturile Sfinţilor Părinţi  a stat de vorbă cu monahi, preoţi şi chiar cu Patriarhul Ierusalmului despre venirea ei la Ortodoxie. A fost botezată la Mănăstirea Sfântul Gherasim din Ţara Sfântă şi a primit numele de Mateea, de la numele Sfântului Apostol Matei. A doua zi după botez a intrat în monahism, maica considerând că acestea sunt cele mai frumoase zile din viaţa ei, întrucât după o perioadă grea de încercări, căutări şi frământări a ajuns acasă.

• Cuvântul Duhovnicului 

În acest număr, un interviu cu Patriarhul Pavle al Serbiei, mutat de curând la Domnul. În prima parte, Patriarhul vorbeşte despre anii copilăriei Preafericirii sale, despre anii de studiu la Academia Duhovnicească, despre felul cum a rânduit Domnul să devină monah şi apoi patriarh. În partea a doua, Patriarhul Pavle răspunde întrebărilor legate de modul în care putem câştiga Raiul încă de aici de pe pământ.

 Tot la rubrica Cuvântul Duhovnicului, mai puteţi găsi un extras dintr-o convorbire a Stareţului Dionisie de la Colciu despre importanţa duhovnicului şi a Tainei Spovedaniei în viaţa fiecărui creştin. Părintele Dionisie ne învaţă că în timpul spovedaniei este prezent Hristos Dumnezeu şi „dacă te spovedeşti cu sinceritate şi n‑ascunzi nimica, ţi se iartă păcatele. Dar aşa, dacă te duci cu vicleşug, unele le spui, iar altele nu le spui, te păcăleşti singur. Nu‑l poţi înşela pe Dumnezeu”.

• În dialog cu cititorii
Publicăm două scrisori una din care vedem cu percep copiii sfinţenia lui Valeriu Gafencu, iar cealaltă în care ni se descrie o minune a Sfântului Antipa de la Calapodeşti săvârşită cu un grup de pelerini români aflaţi în pelerinaj în Rusia.

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on februarie 28, 2010 at 7:08 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Aurelian said, on martie 1, 2010 at 8:23 am

  Ma bucur ca a aparut numarul 13,dar eu nu am reusit sa il cumpar nici pe 12.Mi se spune ca nu a venit.Revista este minunata,dar din pacate nu am numerele 1,10 si 12.

  Apreciază

 3. Valentin said, on martie 1, 2010 at 5:31 pm

  Adevarul despre 8 Martie

  http://doarortodox.wordpress.com/2010/02/24/despre-ziua-de-8-martie/

  Apreciază

 4. […] VIDEO: Cititi revista “FAMILIA ORTODOXA” […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: