SACCSIV – blog ortodox

Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica?

Posted in BISERICA, FEMEIA, feminismul, rubrica incepatorului by saccsiv on februarie 21, 2010

   Chestiunea ar trebui sa fie extrem de simpla, insa o complica tare mult dracul folosindu-se de slabiciunile si pacatele omului.

   Capul acoperit, nesulemenita si imbracata pentru a nu ispiti. Iar dupa ce a intrat in biserica, daca a intarziat, sa-si gaseasca un loc si acolo sa incremeneasca, fara a sporovai cu prietenele. Sa nu se apuce sa aprinda lumanari si sa se fataie de colo colo sarutand icoanele. Sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a trece cat mai neobservata. Inclusiv cand canta.

   Si aici ar trebui sa inchei articolul, dar nu-i asa de simplu …

   Poate o femeie sa mearga la biserica nefardata, nerujata, nerimelata? Mai greu, dar cat de cat, poate.

   Cand e vorba insa de acoperamantul capului si mai ales de vesminte … Pai sa fie batic sau ce? Daca e batic, cum sa fie legat? La spate sau sub barbie? Dar pantaloni de ce nu? Dar fusta? Lunga, dar cat de lunga? Mulata sau larga? Subtire sau groasa? Cu jupa sau fara? Vara, rochia e buna? Daca nu e rochie, o bluza e buna? Nedecoltata, dar cat de nedecoltata? Cu maneci sau fara? Cat de fara maneci? Subtire sau groasa? Mulata sau larga? Dar incaltamintea? Pantof sau sanda? Cu toc sau fara? Cat de fara toc?

   Multe grii pe capul bietelor femei. Al celor tinere, desigur.

   In vechime era un obicei. Femeile nu stateau nici in dreapta, nici in stanga, ci in spate. Nu stiu cat de generalizat era, dar era un obicei bun. Caci femeia ispiteste. Si cand nu vrea, dar cu atat mai mult cand vrea. Asta e una din slabiciunile barbatului, sa zicem o problema a lui, pe care fetele o descopera si o speculeaza inca de foarte tinere. Dar si fetelor si tinerelor femei le place sa ispiteasca, sa starneasca, sa fie admirate. Ele “se fac frumoase” exact din acest motiv iar cele ce nu recunosc, sunt mincinoase. Daca dintr-un anumit motiv stiu ca stau in casa de dimineata pana seara, vor mai pierde zeci de minute in fata oglinzii sa se bibileasca? Desigur ca nu, caci nu le vede nimeni. Dar cand stiu ca ies, de ce o fac?

   Ele stiu exact ce le sta bine, ce sa scoata in evidenta si ce sa acopere. Daca au laba si degetele de la picioare frumoase, vor prefera sandaua. Daca au gambe frumoase vor prefera sa si le arate. Daca au fund frumos, vor prefera ceva mulat. Dar daca unul din acestea sunt urate, le vor acoperi. Tot la fel vor proceda si pentru trenul superior. Si fac aceasta de foarte tinere si la un moment dat devine atat de firesc incat cu foarte mare greutate mai renunta la acest comportament. Sau daca o fac, o fac partial.

   Ce inseamna a fi admirata de un barbat? Inseamna sa-l faci sa te doreasca, sa-l ademenesti, mai direct spus, sa-l exciti. Suna dur? Asa si trebuie, caci pana la urma despre asta e vorba, sa-l faci sa te pofteasca.

   Dupa ce s-au trezit, dupa ce au descoperit calea cea dreapta, unele femei o rup cu totul cu acest comportament. Si atunci, stiind bine tot ce anume poate starni un barbat, fac tot ce pot pentru a evita. Altele insa, care de abia intrezaresc calea, renunta cu greu la vechile metehne si mai lasa pe ici pe colo cate ceva. Si pentru a se scuza, striga: “dar cine ii pune pe barbati sa se uite?”. Le zic acestora: voi. Ca degeaba vii la biserica in fusta lunguta, dar avand picioare frumoase lasi gambele la vedere si incalti sandale cu toc. Ele vor sari in ochii oricarui barbat potent, de la cei foarte tineri, pana la cei in pragul batranetii. Si te vor dori in gandul lor. Pentru o fractiune de secunda sau cu mult mai mult. Si ii vei perturba. Si le va zbura gandul de la cele ce se cuvin spre tine. Chiar daca sunt mai tari si alunga aceasta sminteala, si isi muta privirea sau chiar se muta cu totul pentru a nu te mai avea in raza lor viziuala, tot inseamna ca le-ai facut un rau. Si am dar un exemplu relativ “nevinovat”. Ce sa mai zicem daca se vad prin materialul fustei chiloteii sau coapsele sau daca se muleaza tocmai bine pe niste fese? Ce rugaciune mai face bietul barbat? Si nu tu esti vinovata in acest caz?

   Intr-un cuvant, voi tinerelor femei incepatoare si usor razvratite, stiti bine ce face sa fiti atragatoare. Si nu doar haine, ci si modul cum priviti, modul cum va miscati, modul cum vorbiti. E in gena voastra. Toate acestea, care pot starni un barbat, eliminate-le. Ca si daca puneti un batic pe cap, stiti bine ca si acesta se poate pune de asa natura incat sa “stea bine”, sa scoata in evidenta o fetisoara dragalasa, sa aiba o culoare care sa se asorteze cu ochii, etc. Desigur si starnitul asta se face uneori in etape. Ca nu toti sunt obsedati sexual sa te pofteasca daca ai chip si ochi frumosi, insa poate reprezenta un inceput. Si nu e bine. Ca daca stiti ca aveti ochi “ce va avantajeaza”, stati cu privirea in pamant.   

   Si daca pana la urma, orice ati face, tot va repereaza radarele, caci nu-i asa, un corp frumos se ghiceste si intr-un sac, atunci stati si voi mai ferite, mai pe dupa un stalp. Totul e sa va faceti datoria de a nu ispiti. Mai departe, daca exista totusi barbati care cu tot dinadinsul va studiaza pentru a cantari ei ce si cum, deja nu mai este problema voastra.

   Despre cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace barbatii in biserica, voi scrie intr-un viitor articol.

   Cititi va rog si:

Indragostite de duhovnici …

230 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. em said, on februarie 23, 2010 at 6:46 pm

    Am trait destul si mi-am dat seama ca nu hainele deosebit de modeste sunt solutia, mai ales in cazul femeilor tinere si frumoase. Hainele modeste au un defect: nu pun nici o bariera intre persoana care le poarta si ceilalti; ele indica o persoana vulnerabila, usor de dominat. Nu stiu cum sa spun sa se inteleaga mai bine… e ca si cum orice comportament ai avea fata de o persoana modesta nu suferi consecinte neplacute.
    Sunt de preferat haine clasice, alese cu gust (nu trebuie sa fie scumpe ci sa aiba stil, sa se potrivesca, sa nu fie tipatoare). Acelea, impreuna cu seriozitatea si curatenia pot tine la distanta, prin intimidare, aproape orice reprezentant al speciei masculine in care tropaie hormonii.
    Un rol f important in relatiile dintre barbati si femei il joaca seriozitatea. Pana la urma poti sa ai 7 haine lungi pe tine, daca te hlizesti aiurea normal ca atragi atentia.
    Iar in biserica e mai bine pt tine si pt cei din jur sa nu vii „cu fundul gol”. Biserica nu e podium pt moda. Intri, taci, te faci mic, asculti slujba, inveti ce poti si pleci acasa. E penibil pt toti sa-ti vada expuse carnurile. Daca vrei sa iti arati pielea mergi la plaja.
    Si incearca sa intri in biserica nerujata. Nu ti-au gresit cu nimic icoanele si nici mana preotului ca sa le manjesti tu.
    A… mai am un of: ma enervaza pantalonii astia care imbraca doar jumatate de fund. Mi se pare ca nu au absolut nimic sexi in ei; sunt de-a dreptul oribili. O multime de fete frumoase sunt deformate de pantaloni caraghiosi care le coboara fundul la genunchi, scot sunculitele deasupra si le fac sa semene cu niste carnati din aceia de li se zice chisca. Nu stiu, poate un barbat vede lucrurile altfel, insa eu ma tot uit si mi-e mila de tineretea lor deformata de haine urate care nu li se potrivesc.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Valentin said, on februarie 23, 2010 at 7:27 pm

    Lummeeeee, cate comentarii!!! Are dreptate saccsiv. Tine-o tot asa. 🙂

    Apreciază

  3. madalina said, on februarie 23, 2010 at 8:34 pm

    Hopaa ce s-a intimplat cu art

    Apreciază

  4. madalina said, on februarie 23, 2010 at 8:45 pm

    Scuze,

    vroiam sa spun: de ce ai sters articolul lui John SAACSIVE? AM apucat sa-l citesc si eu si ma pregateam sa-l recitesc acum pentru un raspuns.

    Ce faci SAccsiv? De ce spui ca minte si spune ticalosii? Imi aduc bine aminte ce a spus in linii mari:
    – Logica de la care pornesti tu conduce la o gindire de tip islamic cu ascunderea completa a femeii, inclusiv a capului, a fetzei. El nu spune ca tu spui asta explcit ci doar ca logica argumentarii tale conduce aici.
    – Te sfatueste alta data sa faci bine si sa dai citate din Sf. Parinti ca sa nu mai lasi loc de sminteli si misoginisme
    – te mai sfatuesti sa ramii la subiectul principal lupta anti-sistem… ca e mai bine.

    Vad ca esti foarte grabit sa ne faci ticaloase, razvratite …. adica ne judeci. Si de ce? CA nu acceptam logica ta patimasa? Ba m

    NU-ti face griji ai scapat si de mine – ma auto-exclud asa cum a facut si Azucena, si asa cum ai facut si cu John. Ramii intre barbatii cei despatimiti si victime ale ispitelor ticaloaselor de femei.
    Paste fericit si poate mai multa lumina!

    Apreciază

  5. shade said, on februarie 23, 2010 at 8:56 pm

    cred ca esti prea dur cu fetele.Da,tinuta trebuie sa fie decenta da frate suntem animale si nu ne putem controla deloc ?Unde e farmecul luptei contra pacatului ?Unde e efortul barbatului ?Sau unii chiar nu au ceva numit auto-control ?
    Oricum numai stiu cine a zis ca fiecare vede ce vrea deci daca nu va puteti lua gandu de la chestii indecente si cand o fata e imbracata decent atunci am 2 cuvinte :problema voastra(sau obsedati sexual da prefer chestia cu problema voastra).Tinuta trebuie sa fie decenta da hai sa fim seriosi auto control avem si noi (sau il putem dobandi).

    Apreciază

  6. madalina said, on februarie 23, 2010 at 9:17 pm

    A, si ca sa nu mai ramina loc de acuzatii gen: vreti sa veniti imbracate ca niste dezmatate la biserica,d-aia ma atacati pe mine Saacisv!

    Saccsiv numai un prost sau unul care nu vrea sa inteleaga pentru ca nu-i convin argumentele incomode ar fi dedus ca eu, Azucena, John, Alexandra, Teodora, am fi negat ideea de baza: decenta in biserica. Si prost NU esti. Nenorocirea a fost ca tu pelinga ideea de baza,care este buna ai venit cupropriile tale idei iesite din mintea si experienta ta de barbat ortodox oarecare. Pentru ca nu uita, tu nu esti nici preot, nici teolog, nici nu stiu ce sfint in devenire. Esti un barbat oarecare cu patimile lui. Tu nu esti duhovnicul meu, sotul meu, tatal meu. Tu nu ma cunosti pe mine, sau pe Azucena, sau pe Teodora. DEci cum iti permiti tu sa ne faci ticaloase si dezmatate?Tocmai TU!

    De altfel atit din postarile de-alungul timpului ale azucenie cit si ale lui John s-a observat ca sint oameni inteligenti, cu bun simt, si mai ales echilibrati. Nu e cazul meu. Dar astia sint genul de oameni pe care tu i-ai exclus din orgoliu (strict!- cazul lui John) sau pe care i-ai indepartat.

    Stiu ca eu nu sint mare pierdere pentru site, dar ei DA.

    Si cu asta chiar am incheiat….definitiv cu stie-ul asta!

    Apreciază

  7. Emilia said, on februarie 23, 2010 at 9:40 pm

    In mod normal,odata cu avansarea spirituala se rezolva de la sine problema tinutei vestimentare.
    Ca sa ai o tinuta decenta trebuie sa te preocupi din timp de vestimentatie, altfel esti nevoita sa renunti de a merge la biserica.
    Dar daca totusi te-ai incumetat, altadata nu vei mai avea chef sa faci metanii in pantaloni.sau in fusta scurta. O stiu din experienta.
    Vreau sa zic, ca mai gresim noi, femeile la acest capitol, dar nu neaparat din dorinta de a-i sminti pe barbati, ci din lipsa unei garderobe corespunzatoare.

    Apreciază

  8. parereamea said, on februarie 23, 2010 at 11:44 pm

    Multi de aici trebuiau sa isi tina gura, caci se vede clar cum si-au varsat patimile ascunse si orgoliile refulate taman acum in Postul Mare (nu au rezistat ispitei) si in plus total pe langa subiectul articolului. Adica, hai sa ne aflam si noi in treaba, sa despicam firul in 14 legat de vesnica dilema femeie – barbat. Sau barbat – femeie, ca sa nu starnim iar niste orgolii?? De parca acest subiect ar putea fi vreodata epuizat.
    Eu nu-i inteleg pe unii de ce se ataca daca se intampla ca saccsiv sa aiba alta parere decat a lor. Ca doar nu e saccsiv sub „ascultarea” lor.
    Daca taceau, filosofi ramaneau…
    O idee buna ar fi limitarea in lungime a comentariilor. Super ar fi! Si comentarea la obiect.
    Eu personal intru pe un articol daca ma intereseaza, si citesc comentariile cu speranta ca mi-ar aduce informatii in plus ce completeaza tema articolului.
    Divagari kilometrice, „experiente de viata” total pe langa subiect nu ma intereseaza si nici nu am timp sa le citesc.
    Saccsiv trebuie sa faci ceva.
    Unii se supara orgoliosi ca nu sunt lasati sa-si verse tot sacul cu vasta lor experienta personala, eu ma supar ca nu am ce comentarii folositoare citi.
    Cine doreste sa se exprime mai mult sa-si faca blog si sa posteze aici doar linkul cu eventuala lor reactie. Asa ar fi onest. In rest, obosesc mult prea mult.
    Sa ne auzim cu bine la finalul postului, iar pana atunci va doresc la toti cat mai putine dileme existentiale ca cea despicata in 14 aici.
    Iertare va cer de la toti.

    (John, bine faceai daca taceai pana dupa post cum ai promis intr-un comentariu anterior.
    Rufin, unde esti? Rezisti tu ispitei de a nu comenta exhaustiv o astfel de comoara de subiect 😉 ? Felicitari ca da.)

    Semnat, o muiere…

    Apreciază

    • fane said, on februarie 25, 2010 at 6:33 am

      chiar esti ” o muiere ” adica femeie ? Daca raspunsul este ” da ” , inseamna ca ti-ai inmultit cu mult talantii primiti si Duhul si Harul au coborat ia inima ta pentru ca gandesti dupa Cuvantul Adevarului . Sa-ti dea Bunul Dumnezeu dupa Voia Sa cea buna si dupa inima ta cea smerita .

      Doamne ajuta !

      Apreciază

  9. madalina said, on februarie 24, 2010 at 7:53 am

    am uitat sa mai spun ceva aseara.

    John a fost interzis COMPLET pe acest site (asa ca @parerea mea nu o sa mai ai probleme cu el). Cum mi-am dat seama? Daca ar fi fost doar articolul trimis la spam, John, asa cum am facut si eu si multi altii ar fi intrebat… da de ce mi l-ai sters? Dar nu. NImic. Asa ca Rufine, tu ai fost mai norocos probabil ca nu i-ai ranit orgoliul in halul in care a facut-o celalalt. SI Saacsiv nici macar n-a anuntat asa cum a facut inalte cazuri: vedeti ca lu’ asta i-am interzis.

    Apreciază

    • ovidiu said, on februarie 24, 2010 at 9:29 am

      Tu esti genul de femeie-„barbatoasa” din cauza carora devin unii barbati misogini.Mindra,fudula si extraordinar de guraliva!!”Ferice” de barbatii care au asemenea neveste numa` bune de pus pe rana(ca sarea,eventual).

      Apreciază

      • shade said, on februarie 24, 2010 at 10:27 am

        FUDULA ?arata-mi de unde reiese chestia asta ca eu nu vad.Parca crestinii nu aruncau imediat cu pietre.

        Apreciază

      • ovidiu said, on februarie 24, 2010 at 3:12 pm

        din cauza -caruia-

        shade(ce nume cool,cum se citeste?),considera „fudula”eliminat din text,daca te face fericit, insa iti dedic restul.

        Apreciază

  10. maria a said, on februarie 24, 2010 at 8:54 am

    Baticul, fusta, lunga si in general comportamentul decent se naste fratilor. Daca Dumnezeu nu e Cel care iti da hrana (adica te invata cat si cand sa mananci), care iti da haine (decente, nesmintitoare) degeaba se striga in gura mare…femeilor vrajmasul isi bate joc de voi. Ele se vor cutremura pe moment insa cand trebuie sa iasa afara din casa nu vor gasi „energia”, puterea necesara sa puna in practica. Aceasta este data numai de Dumnezeu prin voia noastra. Mai bine sa le invatam pe aceste fete sa spuna „Doamne Iisuse Hristoase…” sa citeasca niste rugaciuni care numai ele, prin Harul Duhului Sfant le va povatui, le va invata si le va da puterea necesara.

    Cuvantul e sec daca nu exista resurse, putere (Har) pentru a fi pus in practica.

    Eu nu eram atenta cu felul care arat, mergeam chiar si in pantaloni la Biserica. Auzeam ca trebuie batic si fusta, dar cum sa-L pui cand in tine conduce sinele, eul si nu Dumnezeu. Cum sa ascult de Cineva pe Care nu Il aud, şi nu „Il vad” ??? Normal ca scultam de sinele meu pe care il auzeam, asa e si cu fetele tinere care inca nu Il cunosc pe Dumnezeu.

    Dumnezeu da ploaie si peste cei buni si peste cei rai…asa ca un sfat de bine(in care sa nu se gaseasca şi sentinte urmare a unor judecati) e suficient.

    Si la multi ani! sa nu uitam ca astazi serbam ziua iubirii.

    Apreciază

  11. reactie said, on februarie 24, 2010 at 12:56 pm

    @shade
    Pai ce te mira? Asa au inteles oamenii astia crestinismul. Nu zici cum zic ei – “jap” te-au si executat: fie esti jignit in fel si chip, fie ti se taie dreptul la replica.
    Asa ca mie asta mi se pare ca ar fi problema: sunt ei crestini au ba? Toti zic din gura ca sunt, numai ca faptele ii vadesc ca nu’s. Caci daca ar fi fost cu adevarat crestini, ar fi tinut cont de cuvintele Mantuitorului Hristos: “Sau cum poti sa zici fratelui tau: Frate, lasa sa scot paiul din ochiul tau, nevazand tu barna care este in ochiul tau? Fatarnice, scoate mai intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau” (Sf. Evanghelie dupa Luca capitolul 6 versetul 42).
    Unii de pe aici se comporta de parca ar fi detinatorii adevarului absolut, dar uita un lucrul esential, anume ca: Adevarul este o Persoana si nu poate fi monopolizat de nimeni, nu este proprietatea nimanui, ci El se reveleaza oricui Il cauta cu sinceritate si Il primeste de buna voie in inima sa. Adevarul nu se impune cu forta. Niciodata! Inima Il primeste atunci cand este pregatita. Si vad ca nu se intelege un lucru: niciun om nu poate schimba pe un altul, indiferent de ce ar face pentru asta. Numai Dumnezeu are aceasta putere. Noi de multe ori nu putem sa ne schimbam pe noi insine, dar avem pretentia (sau sa-i spun mai degraba TUPEUL) sa ii schimbam pe ceilalti …
    Mai constat cu tristete ca s-a uitat si de: “Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul” (Sf. Evanghelie dupa Ioan capitolul 13 versetul 34).
    In ziua de azi toata lumea este buna sa dea sfaturi, sa critice, sa taxeze cu asprime orice greseala (cat de mica) a aproapelui, uneori chiar in numele “iubirii”, al “binelui” pentru acest aproape. S-a uitat insa ca trebuie sa ne ingaduim unii pe altii, sa avem intelegere fata de neputintele aproapelui, s-a uitat ca indreptarea se face cu duhul blandetii si nu cu paru’ in mana, s-a uitat ca trebuie sa fim atenti la ce spunem si cum spunem ca sa nu-i smintim pe cei din jurul nostru … si exemplele ar putea continua la nesfarsit. Am uitat sa iubim asa cum ne-a cerut Hristos. Am ramas crestini doar cu numele, pentru ca Il cinstim pe Dumnezeu numai cu buzele, iar inima ne este departe de El. Oare nu s-ar cuveni sa fim atenti mai mult la aceste aspecte care ne definesc pe noi ca adevarati crestini ortodocsi? N-ar fi mai bine sa vedem ce anume ne lipseste si ce putem corecta in noi si sa lasam pacatele aproapelui ca nu raspundem noi pentru ele? Haideti sa fim aspri cu noi insine, cu pacatele noastre, iar fata de aproapele sa ne purtam cu ingaduinta. Haideti sa facem ce suntem datori sa facem, ca sa implinim astfel porunca lui Hristos.
    Asa ca am si eu o propunere: pentru ca tot suntem in Postul Mare, invit pe toata lumea la introspectie si la citirea cu marea atentie a Sfintei Scripturi, caci vad ca unii din prea mult zel s-au indepartat exact de ceea ce cred ca propovaduiesc.

    Saccsiv, ramane la latitudinea ta daca imi stergi sau nu comentariul.

    Apreciază

  12. Maria said, on februarie 24, 2010 at 1:01 pm

    azi ma gandeam ca s-ar putea sa aiba dreptate cele care spun ca societatea le impune femeilor un anumit mod de imbracaminte si le mai impunesi machiajul. insa nu e deloc adevarat. cei care cred ca societatea le impune nu stiu ce gresesc, pentru ca e de-adreptul o prostie sa spui ca barbatii cauta numai fete machiate sau imbracate indecent. nimic adevarat.
    un raspund foarte bun il da Dragos Bucurenci aici:

    Manifest împotriva fondului de ten

    Draga mea, te rog să nu mi-o iei în nume de rău dacă am să-mi bag puţin nasul unde nu-mi fierbe oala, dar am un of care nu-mi dă pace: fondul de ten.

    Vreau să încep prin a recunoaşte virtuţile acestui produs cosmetic care oferă de sute de ani confort şi camuflaj tenului creat după chipul şi asemănarea fâşiei Gaza. Nu trebuie să-mi spui, am observat şi eu că există momente când şi cea mai frumoasă faţă din lume poate ajunge să arate ca un calcan netencuit care stă să se dărâme. Înţeleg şi îţi respect nevoia de a te ascunde uneori în spatele unei măşti care te face o vreme părtaşă la o iluzorie perfecţiune.

    Nici nu pot fi ipocrit. Dacă m-ai văzut vreodată pe sticlă, mai mult ca sigur trecusem pe la Machiaj, acest Serviciu de Informaţii al oricărei televiziuni care se respectă. Ştiu bine că fotografia, cinematograful, televiziunea, publicitatea şi star-system-ul datorează atât de mult fondului de ten, încât acesta ar merita să aibă propria stea pe Hollywood Walk of Fame. O stea pudrată, cu urma unui bureţel încrustată în ea.

    Admit că machiajul joacă un rol asemănător cu îmbrăcămintea şi cu accesoriile. E dreptul lor să falsifice pentru ca, în cele din urmă, să înfrumuseţeze. Nu sunt un purist care-şi doreşte să cunoască la fiecare dineu sau la fiecare colţ de stradă femeia-în-sine. Dimpotrivă – îmi place să admir şi să mă delectez cu minciuna frumoasă pe care stilul o construieşte în jurul fiecăruia dintre noi, iar pictura pe faţă, pentru că, până la urmă, despre asta vorbim, este o artă şi o armă legitimă în acest demers.

    Dar dă-mi voie să-ţi reamintesc, pentru că uneori îmi pare că uiţi, că tot acest joc este o convenţie. Ştim amândoi că nici hainele, nici machiajul, nici accesoriile nu fac parte din noi. Ele sunt încă un înveliş cu care civilizaţia ne-a obişnuit să ne protejăm intimitatea. Codul vestimentar spune foarte bine această poveste: dacă nu m-ai văzut până acum decât în costum şi cu nodul bine strâns la cravată, cel mai probabil e că nu ne cunoaştem cu adevărat. Dacă mă ştii în blugi şi cămaşă, înseamnă că suntem ceva mai apropiaţi. Dacă m-ai văzut în pantaloni scurţi sau de trening, mai mult ca sigur că suntem prieteni sau vecini.

    Gândeşte-te acum cât de ciudat ar fi ca eu să apar într-o ţinută de gală la o cină cu prietenii, fără să am o explicaţie pentru acest exces vestimentar. Sau ca tu să petreci o zi de vacanţă purtând taior şi pantofi cu toc. Lucrurile astea nu se întâmplă pentru că tendinţa naturală a omului este să se îmbrace cât mai comod, iar ţinutele, pe măsură ce devin mai formale, sunt şi mai obositoare. Aşa că, dacă nu eşti Marian Dârţă, nu te îmbraci niciodată mai formal decât este cazul.

    Cu machiajul, lucrurile ar trebui să stea, cel puţin în teorie, la fel. E mai comod fără. Iar între oameni care se cunosc bine, n-ar avea, în mod normal, ce să caute. Pentru că nu are, cu adevărat, ce să ascundă. Nu te-ndrăgesc mai mult, nu te apreciez mai tare, nu mă simt mai bine cu tine dacă între noi doi stă o peliculă de oxizi de fier. Crede-mă pe cuvânt, indiferent ce-ţi spun toate prietenele tale…

    Te privesc uneori şi mă gândesc că te-ai obişnuit atât de tare cu reflexia ta mată în oglindă încât ţi se pare mai comod să fii machiată decât să nu fii. Sper că îţi dai seama că asta e nevroză curată. Şi, dacă tot suntem la ora francheţii, trebuie să-ţi mai spun ceva: nu e suficient să foloseşti fond de ten, ar trebui să-mi picuri şi atropină în ochi ca să nu mă prind că ceea ce văd nu e tenul tău.

    Aşa că ce rost are cu adevărat mascarada asta? Nu spun că imperfecţiunile tenului sunt plăcute la vedere, dar, privită de aproape, nici o peliculă de oxid nu e mai brează. Iar dacă doar astea sunt opţiunile, daca un ten curat şi sănătos e în afara discuţiei, am să prefer mereu să contemplu o faţă de om mai degrabă decât o mască de praf.

    Sunt conştient că nu vorbesc în numele tuturor bărbaţilor. Dar cred că nu suntem puţini cei care ne cerem dreptul la autenticitate atunci când convenţiile, barierele şi hainele cad. Observi că nu cerem dreptul la cămăşi nepătate şi nici la un mediu sănătos (ce conţin prafurile alea te priveşte, dar nu strică să mai arunci un ochi şi aici când ai vreme). Cerem doar un strop de adevăr cu care să ne fardăm iluziile.

    Acestea fiind spuse, sper să nu ţi se pară nepotrivită rugămintea mea. Fă-mi pe plac şi foloseşte fondul de ten mai des pentru ceilalţi şi mai rar pentru mine. Oricum, dimineaţa, când îţi descopăr întâi umărul, apoi gâtul şi abia cu al treilea sărut obrazul, între noi doi nu mai stă aproape nimic.

    Saccsiv, poate ar fi bine sa pui articolul lui undeva sa fie mai vizibil. sau macar cateva fragmente.
    Dumnezeu sa te ajute. Post cu folos.

    Apreciază

  13. Geo said, on februarie 24, 2010 at 5:47 pm

    Draga saccsiv,pe vremea cand eram si tanara(acum am aproare 55 ani) si frumoasa si purtam si eu „minijup”(ca asa era moda si ca nu prea aveam treaba cu religia,Dumnezeu sa ma ierte) nu prea intram in Biserica dar de putinele ori cand am intrat am facut-o cu respect si oarece teama.Nu-mi amintesc ce purtam ,cu siguranta nu era ceva prea decent.In clipa in care L-am simtit pe Hristos(pentru ca eu asa l-am cunoscut simtindu-i prezenta)sa nu crezi ca brusc m-am transformat,nuuuuu,nici vorba!A fost un proces lung si elaborat.Am luptat mult cu mine si nu s-a mai terminat aceasta lupta.De aceea privesc cu oarecare ingaduinta atitudinea tinerilor.S-ar putea ca ei la un moment dat sa ne depaseasca in credinta si sfintenie(nu gasesc cuvantul potrivit) adica sa fie cei dintai pentru ca lupta lor a fost mai mare.Nu toti se nasc in familii religioase sau macar bisericoase.Ai fost un pic prea dur.Pana si eu m-am simtit trasa de urechi.La Biserica pe care o frecventez eu acum vin 10-15 babe si cu mine 16 si cam 3 barbati si in zilele bune 5.Babutele nu sunt atente in jurul lor fiind bagate cu capul total in cosul cu pomana iar mosii dormiteaza .Din nefericire nu vin tinerii aceia desuchiati si cand nu vor mai fi batranii o sa ramana preotul singur ca el e mai tanar.Asta consider eu ca e o drama,drama ortodoxiei romane.Dumnezeu ne asteapta asa cum suntem ca ne lamureste EL mai apoi prin foc.Trebuie doar sa pasim fie si cu un pas in Biserica ca ne va trage ELmai departe, dar pe multi ne asteapta in zadar.Cele pe care le vedeti mai decoltate sunt la inceput,se vor schimba daca nu le vom alunga din Biserica.

    Apreciază

    • em said, on februarie 24, 2010 at 6:59 pm

      Maria imi place cum suna manifestul acela.
      Geo ai dreptate. Indiferent cum ar veni imbracati tinerii la biserica e bine sa nu fie goniti. Cu timpul vor adopta singuri o tinuta corespunzatoare.

      Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 24, 2010 at 7:13 pm

      Geo

      Articolul nu-l consider dur. Vor fi insa altele intr-adevar dure si culmea, nu strict la adresa femeilor.

      Ai ridicat o tema foarte importanta. Ce facem cand o tanara intra in biserica imbracata neadecvat?

      In primul rand ne rugam pentru ea si nu zicem nici macar in gand „uite-o si pe curva asta stricata”. Daca suntem barbati si s-a asezat langa noi, nu ne indulcim cu privelistea, dar nici n-o luam de-o aripa s-o dam afara. Pur si simplu ne mutam. Ce facem insa mai departe?

      In bisericile mari, sa le zicem celebre, de obicei cei „ai casei” sunt relativ putini fata de cei nou sositi, ce de cele mai multe ori nici ca mai vin, sau o vor face rar. Asa ca ramanem la a ne ruga pentru ea si consider ca e bine sa nu ne bagam in seama, explicandu-i ce face rau si de ce.

      In celelalte biserici insa, proportia e inversa, iar cei „ai casei” se cunosc cat de cat intre ei. La prima aparitie, consider ca trebuie sa facem precum am scris mai sus. Trebuie sa intelegem ca incepatorii vin la biserica din diverse motive: dintr-un necaz sau uneori dintr-un motiv de mare bucurie. O boala, o deceptie in dragoste, un examen sau li se aprinde un beculet in cap si simt nevoia sa-i multumeasca bunului Dumnezeu pentru un mare „noroc” ce a dat peste ei. La acest nivel, ei nu stiu probabil nici cum sa se imbrace, nici ce anume sa faca in timpul unei slujbe. Insa Dumnezeu lucreaza si unii dintre ei se vor trezi si vor urma calea cea dreapta. Dar si noi, ca niste crestini ce suntem, suntem datori a-i grabi revenirea.

      Aceasta nu se face insa cu parul, caci nu-i asa, nu pui petec nou pe haina veche. Trebuie RABDARE. Si ca atare trebuie sa gaseasca in biserica un mediu care s-o atraga. Evident, nu de tip club si nici ea nu se asteapta la asa ceva. De obicei un rol important in aceasta etapa il au femeile „vechi ale casei”. Un zambet, o vorba scurta dar asezata, venita de la niste crestine ce s-au debarasat de meteahna de a iscodi, descoase si barfi. Dar si barbatii pot avea rolul lor, printr-un comportament adecvat, fara priviri de masculi starniti, dar nici cu o atitudine de dispret. S-o salute, dar sa nu se bage ca libidinosii in seama. Ca de lupi hamesiti care sa roiasca in jurul ei are parte din plin in afara bisericii. Nu pentru asta a venit.

      E foarte posibil ca in foarte scurt timp sa se spovedeasca la preotul locului. Va avea grija atunci duhovnicul sa-i spuna ce si cum. Daca nu este dintre cei ce indruma, ci vrea doar sa „merga banda” si sa curga nuntile, atunci indubitabil nici voi nu aveti ce cauta acolo.

      Asadar, de spus ii va spune preotul si despre haine, dar posibil sa priceapa mai greu. Ajunsa insa in faza asta, ceva timp deja a trecut si s-a mai „invechit” oleaca, deci problema poate fi abordata cu tact si de una din crestinele „casei”.

      Dar cand apare o astfel de nou venita, nu trebuie sa ne limitam a o invata doar despre vestimentatie. Trebuie sa dovedim ca suntem crestini adevarati si sa-i aratam ca poate intra intr-un soi de familie. Si dupa ce s-a apropiat ea cat de cat de un grup sau altul, aceia sunt datori a cerceta crestineste care e necazul ei, daca un necaz a adus-o in biserica. Daca e saraca, ca a ramas fara serviciu, nu stam ca momaile sa-i dam doar sfaturi. Bagam si mana in buzuna. Si aici trebuie subliniat un lucru: in fundul gol ne-am nascut, in fundul gol vom putrezi, nu suntem decat administratori de eventuale averi pe acest pamant. Asadar sa le administram bine. Revenind, trebuie s-o ajutam, in functie de problema ei. Cu bani sau cu un doctor pe care-l stim sau cu un sef ceva pentru o angajare, cel putin pana trece de impas. De asemena, e bine sa-i facem si cadou o carte sau mai multe, folositoare la nivelul la care este. Si neaparat Sfanta Scriptura.

      Iar daca ne intreaba de una, de alta, despre crestinism, sa dam dovada de rabdare si sa-i explicam pe indelete, dupa puterea ei de intelegere.

      Si uite asa, mai repede sau mai greut, vom observa la ea schimbari majore in vestimentatie, in comportament, in gandire. Si ne vom bucura, caci a mai fost salvat un suflet.

      Apreciază

      • stefan said, on februarie 24, 2010 at 8:17 pm

        +1 !

        Apreciază

      • shade said, on februarie 25, 2010 at 7:07 am

        daca te exprimai asa in articol nu primeai nici un sfert din ”critici”(daca primeai vreuna).

        Apreciază

      • carmen said, on februarie 25, 2010 at 8:37 am

        minunat spus

        Apreciază

      • reactie said, on februarie 25, 2010 at 9:30 am

        @Saccsiv
        Vezi frate ca daca vrei poti? Uite, acum dai dovada ca barbatii pot uza si de ratiune si de autocontrol daca vor. Toti gresim, dar important e sa ne acceptam greselile si sa ne indreptam. Cu comentariul asta deja ai facut acest pas (desi se simte pe ici-colo cate o nota de ironie, dar nu-i bai). Doamne ajuta!
        Si acum, daca tot am zis sa ne purtam ca niste crestini adevarati, ar fi bine sa ne si iertam unii pe altii. Pana la urma poate tot raul a fost spre bine. Cred ca fiecare dintre cei implicati a invatat ceva din aceasta disputa de idei.
        Saccsiv, poate te mai gandesti in legatura cu John si Rufin, pentru ca ai fost nedrept cu ei. Daca ar fi fost niste eretici intelegeam sa le inchizi usa in nas, dar asa … Destul ca suntem din ce in ce mai putini ortodocsi care mai tinem de credinta (fiecare dupa putere), destul ca suntem zilnic bombardati cu fel de fel de probleme carora nu le mai facem fata. Sa ne mai si certam intre noi, parca e prea mult. Nu e bine sa fim dezbinati in vremurile astea. Si ar fi bine sa nu mai tinem atat de mult la orgolii, caci pacea este mai mare decat dreptatea. Cei doi chiar sunt niste “piese grele” pe acest blog si chiar li se simte lipsa. Faci cum crezi.
        Mie mi-a trecut “inervozarea” pe care mi-ai provocat-o cu articolul asta si te-am iertat deja. Iarta-ma si tu, frate.

        Apreciază

  14. Geo said, on februarie 25, 2010 at 5:46 pm

    Apreciez,draga saccsiv ca esti de fapt un idealist revoltat si nu esti (Doamne fereste) vreun misogin.Astept cu nerabdare subiecte „dure” cu adevarat.In perioada fierbinte cu cipurile din pasapoarte,am intrebat pe unul din cei 3-5 barbati care vin la Biserica din comuna( unde am o casuta de vacanta) daca a auzit de anticrist .Mi-a spus ca da ,zilele trecute de la televizor.Era sa cad in noroiul drumului,mai ales ca el citeste Apostolul si e nelipsit de la slujbe.Ma intreb cu cine se vor insoti crestinii care vor dori sa plece spre munti atunci cand va veni vremea.Ai mei toti sunt crestini si cred in vremurile din urma pe care le traim dar parca tot nu suntem destui ca sa putem supravietui in munti.Preotul din sat nu crede ca cipurile sunt semne ale vremurilor vestite in apocalipsa.Am incercat sa vorbesc cu oamenii despre ce va veni dar ma lovesc de ziduri surde.Cei cativa care vin la Biserica asteapta de la preot indemnuri crestine dar el inca nu s-a lamurit.Asta zic eu ca este o problema majora.Se spune ca anticrist va face multi mucenici.Eu nu sunt vrednica de mucenicie asa ca am sa fug.Nu stiu care este situatia in alte sate romanesti dar in comuna mea e un somn profund care va dura pana la sfarsit,probabil.Voi cum vedeti lucrurile?

    Apreciază

    • Roxie said, on august 29, 2010 at 5:33 pm

      Nu e peste tot asa, preotul din satul unde a fost bunica mea, din Ardeal il are ca duhovnic pe parintele Iustin Parvu si vorbeste oamenilor foarte des in predici despre cipuri, Anticristi si vremurile din urma. Sa nu deznadajduim, mai exista speranta asa cum si pe vremea lui Ilie mai erau inca 7000 de barbati ai lui Dumnezeu. Sunt convinsa ca si acum sunt oameni care sunt constienti de vremurile pe care le traim dar probabil ca multi se simt izot lati in zonele in care sunt pt. ca nu stiu ca exista si altii ca ei.

      Apreciază

  15. […] Posted in BARBATI, FEMEIA by saccsiv on martie 1, 2010    Dupa cum am promis in articolul Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica?, am inceput lucrul la un material in care abordez comportamentul si vestimentatia barbatului […]

    Apreciază

  16. daniela said, on martie 1, 2010 at 1:08 pm

    nu sunt o forumista… dar subiectul asta chiar e important
    sunt o persoana, la 42 de ani, care tot timpul am manichiura facuta si unghiile date cu oja asortata cu imbracamintea, dar…. nu pot intra in biserica rujata (efectiv iau un servetel si imi sterg rujul) machiata, cu capul descoperit , cu bluze decoltate sau in blugi…
    datorita faptului ca ajung la biserica(atat la biserica din cartier cat si la manasterea radu-voda) si in cursul saptaminii sant cateodata imbracata in pantaloni, dar nu pantaloni stramti sau trei sferturi sau colorati… sub nici o forma
    chiar saptamana trecuta ma gandeam ca va veni primavara (ca iarna mai e cum mai e datorita frigului) si iar vor apare in biserica tocuri, fuste scurte, bluze decoltate, dar si pantaloni scurti, chiar sorturi, slapi si maieuri (in cazul barbatilor)etc…
    e f adevarat o sa spuneti unii dintre voi ca nu in asta consta credinta … poate…
    dar bunul simt… decenta… fac parte din conduita crestinului … a oricarui om cu bun simt, pana la urma
    astfel incat tinuta decenta trebuie sa fie chiar daca ajungi intamplator la o biserica… mai bine nu intri

    Apreciat de 1 persoană

    • marieta said, on septembrie 20, 2013 at 11:02 pm

      Ai dreptate Daniela. cum se deosebeste crestinul de ,,cei din lume”si cum il marturiseste pe Hristos?
      Prin toate: prin comportare, infatisare (exterioara) prin fapte…pin toate.pe cine luam noi model si de imbracaminte? Pe Maica Domnului si Sf.femei mironosite-nu pe laydi -gaca…

      Apreciat de 1 persoană

  17. […] Apoi, in indrumarul de spovedanie este clar scris ca este un pacat ca femeile sa se imbrace ca barbatii (pantaloni in loc de fusta) si, daca tot nu respecti aceasta cerinta in viata cotidiana, macar in Biserica se poate faca o concesie de la stilul vestimentar masculin si se poate adopta o tinuta feminina smerita asa … ca sa nu ma smintesc eu si saccsiv. […]

    Apreciază

  18. […] Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica? | Saccsiv's Weblog I want to die on Mars, Just not on impact. – Elon Musk Reply With Quote […]

    Apreciază

  19. CRESTINELE SI PANTALONII | Saccsiv's Weblog said, on septembrie 19, 2013 at 7:48 pm

    […] Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica? […]

    Apreciază

  20. marieta said, on septembrie 20, 2013 at 10:45 pm

    Da. astazi,este plin de ,,mironosite”in pantaloni,cu parul vopsit si cuafat,cu cercei, sau cu fuste scurte.
    se mai duc si fac scheme pe la icoane in timpul slujbei,sau si mai grav, prin occident,o fac si pe paraclisierita:)
    Este mare dihonie-nu se mai tine cont de nimic,si preotii nu le mai spun, caci asa mai sunt si unele preotese.Ba chiar am mai auzit,ca nu-si mai pun batic pe cap,sa nu sminteasca-ce sa mai asteptam?
    Nu se mai pune problema buneicuviinte-doar a bunului simt.
    Gasesc tot felul de scuze: ca nu conteaza,(daca nu conteaza de ce nu vin cum trebuie?) ca Dumnezeu le primeste oricum, ca au credinta in inima(?) Oare poate cineva sa fie sfint in inima si sa arate ca un diavol?
    Care-i lupta crestinului? sau calea cea strimta?,daca noi cautam numai comoditatea si sa fim apreciati (de cine?).
    Daca nu suntem in stare nici la cele mai elementare lucruri vom fi in stare sa facem fata urgiei care v-a veni?
    Am mai auzit, unii (preoti) spunind,ca ,biserica nu-i armata(???).Da ce-i biserica piata,pestera de tilhari???
    Mamele noastre,munceau la cimp,si nu erau nici vara nici iarna in pantaloni…oare ele stiau ce-i aia comoditate?
    nu stiau-dar stiau ce-i ala bun simt si ce-i aia evlavie…
    Domnul sa ne pazeasca de toata sminteala din lume!

    Apreciat de 1 persoană

  21. […] Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica? […]

    Apreciază

  22. ioansperling said, on ianuarie 21, 2019 at 6:48 am

    Foarte bun articol!!! Parca cineva a scris gandurile mele cuvint cu cuvant! Părinții spun sa fugi de războiul care nu-l poti castiga! Dar unde sa fugi ca in toate bisericile e la fel?
    Oricum nu cred ca se va schimba ceva fiindcă îmbrăcămintea e doar o consecință a emancipării înțelese greșit iar emanciparea e in plin avant!

    Apreciază

  23. […] Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica? […]

    Apreciază

  24. […] Cum trebuie sa se comporte si sa se imbrace femeile in biserica? […]

    Apreciază

  25. Viorel Horia said, on ianuarie 29, 2024 at 3:39 pm

    Femeia imbracata obscen este Satana, pentru ca Satana este cel care ispitește prin definiție. Și ea va avea plata diavolului, pentru ca face munca diavolului.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.