SACCSIV – blog ortodox

ASPARTAMUL a fost numit AminoSweet si va fi considerat indulcitor natural …

Posted in AminoSweet, aspartam by saccsiv on februarie 16, 2010

   Citez din articolul Aspartame has been renamed and is now being marketed as a natural sweetener:

   (NaturalNews) Ca răspuns la creşterea conştientizării cu privire la pericolele aduse de îndulcitorii artificiali, ce face producătorul unuia dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali? Ei bine, redenumeşte produsul şi începe să îl comercializeze ca fiind natural, bineînţeles. Exact aceasta este strategia companiei Ajinomoto, producătorul aspartamului, care speră să ia ochii publicului cu versiunea rebranduită a cunoscutului îndulcitor, numită „AminoSweet”.
   Acum mai bine de 25 de ani, aspartamul a fost pentru prima dată introdus în aprovizionarea cu produse alimentare a Europei. Astăzi, este o componentă obişnuită pentru majoritatea băuturilor dietetice, deserturilor fără zahăr şi gumelor de mestecat din ţările din întreaga lume. Dar roata s-a întors din cauză că publicul larg începe să afle adevărul cu privire la îndulcitorii artificiali precum aspartamul şi pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate. Cea mai recentă schemă de marketing a aspartamului este un efort disperat de îndoctrinare a publicului să accepte îndulcitorul chimic ca fiind unul natural şi sigur, în ciuda dovezilor contrare.

   Aspartamul a fost o descoperire accidentală făcută de James Schlatter, un chimist care a încercat să producă în 1965 un medicament farmaceutic anti-ulcer pentru G.D. Searle & Company. Prin amestecarea acidului aspartic şi fenilaninei, doi amino-acizi naturali, acesta a descoperit că noul compus are un gust dulce. Compania doar a schimbat cererea pentru aprobarea din partea FDA (Food and Drug Administration – Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA) de la medicament, la aditiv alimentar şi, gata, aspartamul a luat naştere.  
   G.D. Searle & Company a patentat prima dată aspartamul în 1975. O înştiinţare din interiorul companiei, pusă în circulaţie în acelaşi an, îi îndemna pe directorii companiei să lucreze la convingerea FDA-ului să adopte „obiceiul de a spune da” şi încurajarea unui „spirit inconştient de participare” la obţinerea aprobării pentru acest produs chimic.  
   G.D. Searle & Company a înaintat prima petiţie către FDA în 1973 şi s-a luptat ani de zile pentru a câştiga aprobarea FDA, punând la dispoziţie propriile lor studii de siguranţă pe care mulţi le-au considerat neadecvate şi dezamăgitoare. În ciuda a numeroase obiecţii, înclusiv unele venite din partea propriilor cercetători, compania a reuşit în 1974 să convingă FDA să aprobe aspartamul pentru folosirea în scop comercial în câteva produse, declanşând astfel o serie de controverse.
   În 1976, Comisarul FDA Alexander Schmidt a trimis o scrisoare către senatorul Ted Kennedy, prin care îşi exprima îngrijorarea cu privire la „integritatea discutabilă a datelor furnizate despre siguranţa aspartamului”. Consilierul Şef al FDA, Richard Merrill, credea că un juriu special ar trebui să investigheze G.D. Searle & Company pentru faptul că a minţit în rapoartele sale în legătură cu siguranţa aspartamului şi pentru ascunderea mărturiilor care dovedesc că această substanţă chimică este periculoasă pentru consum.

   În ciuda nenumăratelor dovezi aduse de-a lungul anilor, care arată că aspartamul este o toxină periculoasă, a rămas pe piaţă globală, cu excepţia câtorva ţări care l-au interzis. De fapt, a continuat să fie aprobat pentru consum în noi tipuri de alimente, în ciuda dovezilor care arată că provoacă, printre altele, afecţiuni neurologice, tumori canceroase şi dereglări endocrinologice.
   Detalii despre istoria aspartamului sunt foarte multe, dar rămâne problema că această substanţă cancerigenă a fost aprobată în mod ilegitim ca aditiv alimentar prin intermediul presiunilor imense exercitate de către o corporaţie puternică, având propriile ei interese. Practic, toate medicamentele şi aditivii alimentari sunt aprobate de FDA nu pentru că ştiinţa susţine că ele sunt sigure, ci pentru că există companii care fac lobby către FDA prin retribuţii în bani şi completează procesele de aprobare de milioane de dolari ale agenţiei.
   Schimbarea numelui aspartamului în ceva care este „atrăgător şi memorabil”, după cum compania Ajinomoto a declarat, ar putea lega la ochi pe unii, dar sperăm ca cei mai mulţi vor respinge această tactică abilă de marketing ca fiind o tentativă disperată de a păstra „vaca de muls” de milioane de dolari a companiei. Nu vă lăsaţi păcăliţi.
   Surse:
Ajinomoto brands aspartame ‘AminoSweet’ – FoodBev.com
Aspartame History Highlights – Janet Starr Hull
FDA’s approval of aspartame under scrutiny – The Globe and Mail (Canada)
An Overdue Ban On A Dangerous Sweetener – Huffington Post
 

   Comentariu saccsiv:

   In 1985 Monsanto cumpara G. D. Searle & Company, producatorul de aspartam devenindu-i o subsidiara. De mentionat ca in urma procesului de metabolizare in organism, aspartamul se descompune in: fenilalanina (~50%), care are efecte neurotoxice si poate produce fenilcetonurie si stari de apoplexie; dicetopiperazina, care are potential cancerigen la nivelul creierului; acid aspartic (~40%), care afecteaza procesul de dezvoltare a creierului si functiile acestuia si metanol (~10%), care inhiba metabolismul oxigenului, produce orbire si a carui produsi secundari au efecte teratogene (pot produce mutatii genetice).

   Cititi va rog si:

DOCUMENTARE CELEBRE: “Viitorul alimentatiei”, subtitrare in limba romana si o analiza a sa, un excelent film despre revolutia verde si controlul ELITELOR asupra hranei

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on februarie 16, 2010 at 7:29 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. wolfwie said, on februarie 17, 2010 at 8:39 am

    sunt o gramada de documentare pe tema sanatati, despre mancare , despre sucuri, despre E-uri, cand spun ca sunt o gramada de documentare ma refer in afara celor care le stim cei mai multi dar nu au traducere la noi. La noi gasesti MULTE traduceri, la „trezire spirituala, cunoasterea eu`lui…………….”, numai ceva interesant gasesti la un an sau doi, in rest bate vantul cu aiureli. Eu recunosc , sunt afon si nu cunosc engleza ca le faceam eu traducere.

    Apreciază

  3. daniel said, on februarie 17, 2010 at 9:47 am

    Situatia se inrautateste in asa masura ca in curand vom vedea ca la Sfantul Mormant nu mai vine lumina din Cer. Ar fi un indemn dur pentru pocainta.
    (in inimile evlavioase intotdeauna vine, mai ales de Sfintele Pasti).
    Alimentatia se artificializeaza intr-atata incat este posibil ca apele si multe roade ale pamantului sa fie retrase (sa se ridice binecuvantarea de pe ele).
    Multe plante sa fie retrase (Dumnezeu le pune la adapost), animale si pesti.
    Cu alte cuvinte, abundentei de acum sa succeada o seceta de ne crapa gura de foame.
    Cu adevarat asta am merita, pentru ca unii frati de-ai nostri, in loc sa aprecieze darul minunat in a pune o paine pe masa, alearga zi si noapte dupa bani si putere.

    Cat de adevarat este sa IL chemam acum pe Domnul in inima.

    va multumesc,

    Daniel

    Apreciază

  4. Lavinia said, on februarie 17, 2010 at 10:47 am

    E adevarat ca situatia e din ce in ce mai grava, dar lumea inca nu realizeaza ce se intampla…am intalnit mame care incurajeaza copiii la consumul de alimente daunatoare cum ar fi dulciuri, iaurturi,etc fara a incerca macar sa le explice ca nu sunt atat de sanatoase…am intalnit la tara o batrana care si-a vandut vaca pentru ca nepoteii ei nu mai vor lapte si derivatele sale pt ca e danonino mai bun acum!……Problema e ca oamenii, in general, nu vor sa accepte aceasta schimbare in rau a societatii noastre….te cred nebun daca le spui ceva rau despre produsele cumparate de ei, te cred iesit din minti daca ii avertizezi asupra posibilelor boli!

    Cum putem ajuta astfel de oamnei?

    Apreciază

    • wolfwie said, on februarie 17, 2010 at 3:32 pm

      Lavinia treaba cu, copii nu ai ce face si chiar daca reusesti sa zicem sa „indrepti” ceva mai mult ca sigur iti sar parintii in cap. Iar parintii fiecare in parte se plang de viata asta grea dar in schimb nu fac nimic……au o viata, trebuie sa o traiasca asta e…….asta ti`se va raspunde, nici macar nu cauta solutii, cel mult scuze, „e prea departe sa merg la piata sa cumpar ceva alimente cat de cat naturale sau nu am timp sa mai stau sa citesc eticheta, sau mai grav cum am auzit eu, ca la tarani nu este IGIENIC” si mai poti face ceva. Apropo este o piata undeva inspre schitul Sitaru, unde mai este o piata cat de cat din curtea taranului. Am flat de la cineva de acolo ca vin si isi fac cumparaturile mai ales pe timp de vara doctori, cadre militare, etc…..revenind la subiect nu ai ce face mare lucru.

      Apreciază

  5. Hârjoghe Cătălin said, on februarie 17, 2010 at 1:24 pm

    Toate cele bune! Nu s-ar putea face ceva ca să avem toate articolele cu diacritice?? Urmăresc mai multe situri scrise de creștini și e tare neplăcut cînd văd asta și la alții… Frate Saccsiv, poate că o tastatură cu caractere românești v-ar fi de folos sau poate vă ajută cineva în privința asta. Eu m-aș bucura să văd articolele acestea – pe care le citesc de cîteva luni – în limba noastră neaoșă… Succes!

    Apreciază

  6. wolfwie said, on februarie 17, 2010 at 5:21 pm

    astazi la stirile de la protv, in timp ce prezentau reportajul „ceai periculos”, in dreapta reportaritei era un calendar crestin-ortodox, interesant este ca icoana din centrul calendarului era „acoperita” cu o imagine stearsa pt a nu deranja banuiesc celelalte culte……

    Apreciază

  7. rastoaca olivia said, on februarie 21, 2010 at 10:21 pm

    nu este cinstit ce fac!
    promoveaza otrava ca aliment?!

    Apreciază

  8. maria said, on septembrie 26, 2012 at 3:59 pm

    Un produs 100 % natural este Xylitolul – alternativa de indulcitor care are cumuleaza intr-un singur produs toate beneficiile oferite de indulcitorii buni gen stevie, agave, miere de albine) si anume : natural 100% (se produce prin fermentatie naturala), slab glicemic (indice glicemic 7 comparativ cu 85 al zaharului) si slab caloric (-40% calorii),arata si se comporta ca zaharul (aceeasi putere de indulcire), are proprietati antibacteriene, nu altereaza gustul alimentelor, se poate folosi la temperaturi inalte, se dizolva si la temperaturi mici, nu are contraindicatii, se foloseste de catre diabetici si in cure de slabire precum este XyloSweet – 100% xylitol, 100% natural. Pentru mai multe amanunte puteti accesa http://www.xlear.ro unde puteti gasi si celelalte produse ale lor, toate produse pe baza de xylitol .

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: