SACCSIV – blog ortodox

Taranul roman a fost ateu? MUZEUL TARANULUI ROMAN va scoate expunerea Horia Bernea – Crucea

Posted in Horia Bernea, MUZEUL TARANULUI ROMAN, Sorin Dumitrescu, Vintila Mihailescu by saccsiv on februarie 12, 2010

Potrivit proiectului initiat de actuala conducere a Muzeului Taranului Roman depus la Ministerul Culturii, in baza caruia s-au obtinut banii pentru reconsolidarea cladirii, din luna mai a acestui an se va trece la strangerea expunerii Horia Bernea. Concluzia majora care reiese din el este ca expunerea Bernea va fi fotografiata, filmata si expusa in mediu virtual, pe internet.
Asa-zisa dezbatere de vineri, 5 februarie 2010, a fost o falsa dezbatere intrucat decizia fusese deja luata si era aprobata de Ministerul Culturii.
Nicaieri in proiect nu se specifica faptul ca acest demers de trecere din real in virtual va fi temporar, doar pentru perioada santierului, sau ca va fi o dublare a realitatii, dimpotriva.

Intentia este cat se poate declara. Ea reiese si din comunicatul difuzat in mass-media. Au fost invitati sa isi dea cu parerea toti, mai putin cei direct interesati de aceasta problema: prietenii lui Horia Bernea. Nicaieri nu exista o dovada adusa de
un specialist – arhitect – sau de un grup de specialisti din care sa reiasa faptul ca inceperea lucrarilor de consolidare a cladirii este sau ar trebui sa fie iminenta.

Maniera in care este pusa problema este perversa:

1.trebuie neaparat sa consolidam cladirea;

2.o refacere a salilor lui Bernea este imposibila si inutila intrucat se modifica drastic spatiul;

3. prin urmare, nu este mai bine sa renuntam de tot la ea?

In acest fel se sterge pentru totdeauna orice urma a lui Horia Bernea si dispare un loc in care valorile Bisericii Ortodoxe au stat la vedere timp de 20 de ani spre folosul duhovnicesc al zecilor de mii de vizitatori.

O palma pe obrazul lui Hristos si o noua moarte a creatorului Muzeului.
O victorie a ideologiei corectitudinii politice deloc de neglijat.

„Dezbaterea” din data de 5 februarie a fost una consternanta pentru cei prezenti. Am audiat cu oroare discursul Ancai Oroveanu (Rautu), reputat critic de arta si prieten intim al lui Horia Bernea. Din spusele dumneaei reiesa ca a milita pentru caracterul intangibil al expunerii Crucea ar fi echivalent cu a-l iubi in chip idolatru pe creatorul Muzeului, Horia Bernea.

Singura pozitie, transanta, limpida, lipsita de orice urma de echivoc, au adoptat-o pictorul Sorin Dumitrescu si prietenul vechi al Muzeului, Mugur Vasiliu. Concluzia lor a fost ca cine se atinge de nucleul expunerii Bernea- Crucea – atenteaza la identitatea muzeului.Nu ne putem imagina un taran roman ateu. Taranul recent, categorie sociologica inventata de actuala conducere a muzeului este, in fapt, o struto-camila menita sa fie folosita ca instrument pentru actualii directori ai muzeului. Pe ei nu ii intereseaza ceea ce subzista intr-o fiinta sau intr-o forma de viata, ci doar ceea ce este tranzient, miscator, rupt de orice legatura cu Dumnezeu.

Dar la ce ne putem astepta din partea unui antropolog, crescut la scoala darwinismului, adept al relativismului, fantosa a grupului de intelectuali care pupa la popou orice miscare a ideologiei corectitudinii politice?

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on februarie 12, 2010 at 3:44 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. wolfwie said, on februarie 12, 2010 at 4:56 pm

  sunt o sumedenie de cruci cioplite din piatra sau din lemn pe cale de disparitie, dar asta este una dintre pasiunile mele, sa fac poze la cat mai multe astfel de cruci, in special cele vechi de prin munti, hauri…….cat mai sunt in „picioare”.

  Apreciază

 3. Vasile C said, on februarie 12, 2010 at 7:36 pm

  Muzeul Taranului Roman, alaturi de Muzeul Satului, este una dintre cele mai mari vestigii ale unei civilizatii, din pacate, apuse.. Civilizatie pentru care credinta, familia, simplitatea, castigul onest erau valorile principale; o lume ramasa in istorie, pe care au ocazia sa o vada si cei tineri, copiii, dar si cei mai in varsta.

  Rusine acestor atei, din varful ministerului si din posturi de conducere, care ne fac de rusine si ne spurca cultura, prin interesele lor.

  Sa nu uitam ca Institutul Incultural Roman, care probabil are legaturi puternice cu Ministerul Inculturii, a avut o celebra expozitie de toata greata si vulgaritatea la New York, in urma cu ceva timp… in care, printre altele, Romania era prezentata ca in visele lor nerusinate..

  Apreciază

 4. Aurora said, on februarie 12, 2010 at 10:58 pm

  Pacat, mare pacat ! Aveam alta impresie despre antropologul Vintila Mihailescu !

  Apreciază

  • român said, on februarie 13, 2010 at 9:39 am

   Nu degeaba oamenii din branșă dar iubitori de neam românesc vorbesc nu de azi de ieri despre „Muzeul Jidanului Roman” (MJR).

   Apreciază

  • dida said, on mai 13, 2010 at 6:25 am

   Impresia fata de o persoana se obtine personal. nu prin intermediari.

   Apreciază

 5. Andrei Dirlau said, on februarie 13, 2010 at 10:58 am

  Are perfecta dreptate maestrul Sorin Dumitrescu, a desfiinta fizic expunerea Bernea – CRUCEA – ar echivala cu un atentat la identitatea muzeului, respectiv cu un act de terorism cultural si spiritual. Faptul ca e un terorism de stat nu-l face mai putin grav, dimpotriva.
  Evident ca pe urma va le va fi mult mai usor sa stearga si expozitia ramasa doar in spatiul virtual. Nu, taranul roman n-avea cum sa fie ateu. Poate doar „Taranul recent”, intr-adevar.

  Exista vreo solutie pt a impiedica acest gest oribil, opera complexului birocratico-ateist sustinut de „societatea civila corecta politic”?
  Daca se face o lista de semnaturi, evident, semnez. Dar catre cine sa fie Apelul? Poate catre Comisia pentru Cultura din Parlament?
  Doamne ajuta!

  Apreciază

 6. cornel diamandescu said, on februarie 13, 2010 at 2:21 pm

  Pentru inceput va propun sa reactionam prin comentarii la acest articol.
  Este o fapta odioasa pentru care vor da seama in fata lui Hristos la sosirea vremii. In nici o alta institutie publica nu vezi expusa Predania. La Muzeul Taranului gasiti icoane pe lemn, pe sticla, interior de biserica sau chiar o biserica din lemn expuse in interiorul cladirii. Sub portretul Parintelui Paisie sta scrisa pe perete Rugaciunea lui Iisus. Conducerea antihrista a acoperit Rugaciunea inimii cu o carpeta.
  Dar acesta e doar inceputul.

  Apreciază

 7. daniel said, on februarie 14, 2010 at 6:46 am

  Durerea e in afara, dar in inimile noastre de ce este tristete?
  asta e credinta: vedem cum se darama tot in jurul nostru, noi sa ramanem plini de speranta si bucurie, incercand smerenia inimilor noastre, in Domnul nostru Iisus Hristos.

  va multumesc ca ati citit,

  Daniel

  Apreciază

 8. dana said, on februarie 14, 2010 at 12:44 pm

  Pentru mine devine din ce in ce mai clar. Suntem ca bizonii din filmul cu Jane Fonda , foarte multi ani in urma. Ni s-au deschis portile , dar nu cunoastem alta viata si necunoscutul ne sperie. Deci ramanemi unde am fost si continum sa ne meritam soarta.

  Apreciază

 9. […] lumea s-a desprins imediat în păgîni darwinişti şi dreptcredincioşi. Citez din scrisoricile (aici si aici, de ex) care au tot umplut netul: O palma pe obrazul lui Hristos si o noua moarte a […]

  Apreciază

 10. Mihai FLOAREA said, on februarie 27, 2010 at 8:06 pm

  Cred că s-ar putea iniţia măcar o petiţie on-line! Mă gîndesc şi la proteste de tip „Scrisoare deschisă” ori chiar să trimitem fiecare cîte o scrisoare pe tema acestui sacrilegiu parlamentarilor, guvernului şi preşedinţiei (imaginaţi-vă ce-ar însemna, de pildă, o mie de scrisori primite deodată pe tema aceasta de către Ministerul Culturii!!)

  Apreciază

 11. […] Taranul roman a fost ateu? MUZEUL TARANULUI ROMAN va scoate expunerea Horia Bernea – Crucea […]

  Apreciază

 12. CUPRINS O – W « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 5:54 pm

  […] Taranul roman a fost ateu? MUZEUL TARANULUI ROMAN va scoate expunerea Horia Bernea – Crucea […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: