SACCSIV – blog ortodox

„PREOTUL STILIST” Florian BICHIR elogiaza MASONERIA …

Posted in FLORIAN BICHIR, MASONERIA, MASONERIE by saccsiv on ianuarie 24, 2010

   Citez din articolul BICHIR – 130 de ani de masonerie:

   Astăzi, masoneria română serbează 130 de ani de existenţă. Mai exact 130 de ani de la Înfiinţarea Marii Loji Naţionale din România sub conducerea Primului Mare Maestru Constantin Moroiu.
   Asta pentru că – strict documentar şi nu conform tradiţiei – de existenţa acestei Confrerii pe teritoriul Ţărilor Române putem vorbi din 1734. Atunci, Anton Maria del Chiaro, secretar al domnitorului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, iar ulterior secretarul lui Constantin Mavrocordat, domnitorul Moldovei, a înfiinţat o lojă masonică la Galaţi, urmată apoi de o alta la Iaşi.
   Nu ştiu dacă 130 de ani este mult sau puţin. Ştiu doar că numai exprimarea acestui cuvânt masonerie sau francmasonerie trezeşte sentimente diverse: admiraţie sau, dimpotrivă, o ură teribilă. Niciodată masoneria nu a rămas indiferentă marelui public, iar pe seama ei s-au spus vrute şi nevrute.
   În DEX, francmasoneria este definită drept: „Asociaţie secretă răspândită în diverse ţări, ai cărei membri, organizaţi în loji, sunt adepţii principiului fraternităţii şi se recunosc între ei prin semne şi embleme” şi „Curent religios şi filosofic care se caracterizează prin ritualuri mistice şi prin îmbinarea lor cu principiile etico-morale şi politice”.
   În România, istoria masoneriei este inevitabil legată de relaţia cu Biserica, relaţiile celor două fiind sinuoase. Masoneria a avut parte în timp atât de sprijinul Bisericii Ortodoxe, cât şi de afurisirenea ei de către aceeaşi Biserică. Loja creată de Mavrocordat a fost condusă de mitropolitul Leon Gheuca.
   În anul 1787, o altă faţă bisericească, şi anume arhimandritul Gherasim, de la Mitropolia Moldovei, traducea din franceză un manuscris deosebit de important pentru istoria francmasoneriei, „Taina francmasonilor“, scris de abatele Gabriel Perau în 1742. Masoneria a fost cultivată de pleiada de călugări şi de ierarhi aplecaţi spre cultură.
   Loja Moldova avea, la vremea aceea, mai mulţi membri din cler decât laici. Patriarhul Miron Cristea, episcopul Melchisedec Ştefănescu, Filaret Scriban, Dionisie Lupu, Atanasie Stoianescu, Irineu Mihălcescu, autor al unor răsunătoare studii antimasonice, au fost membrii „Ocultei”.
   În schimb, adversarii masoneriei nu uită să amintească Temeiul nr. 785/1937, al Sfântului Sinod din 11 martie 1937, prin care francmasoneria era condamnată. Atunci s-a hotărât că „Biserica le va refuza la moarte slujba înmormântării, în caz că până atunci nu se căiesc. De asemenea, le va refuza prezenţa ca membri în corporaţiile bisericeşti”.
   O decizie ciudată, caducă, din moment ce din 1937 şi până În prezent nu a existat vreun caz în care unui mason să i se interzică slujba de înmormântare! Şi în present, în România, părerile sunt împărţite. Unii consideră masoneria o organizaţie care lucrează pentru binele omenirii, alţii o hulesc. Numai la citirea numelor celor care au aparţinut masoneriei, unii precum Ion Antonescu au renunţat să mai critice această Frăţie.
   Alţii cred în scenarii apocaliptice, în acea „hidră iudeo-masonică”, o fac vinovată de toate relele din lume, vorbesc de planurile diabolice de a cuceri lumea sau alte baliverne. În funcţie de părerea şi educaţia dumneavoastră, le puteţi spune „La mulţi ani!” sau să-i blestemaţi!

   Comentariu saccsiv:

   Din informatiile pe care le gasiti la FLORIAN BICHIR (laudatorul PATRIARHULUI DANIEL) il ataca pe PS VARSANUFIE. Patriarhia s-ar parea ca-l apara pe ierarh. S-o credem?, s-ar parea ca Florian Bichir este preot la o biserica ce tine calendarul vechi. Nu stiu daca ma este, dar oricare ar fi biserica de care apartine la ora actuala, consider ca trebuie sa se delimiteze de parerile acestuia. Daca nu, putem presupune ca le aproba …

   Cititi va rog si:

OSANALE: Marea Lojă Naţională din România aniversează 130 de ani de la înfiinţare

99 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. spellmaker said, on ianuarie 26, 2010 at 9:57 am

    Rabdare ,sa nu generalizam.Nu toti sunt tradatori

    Apreciază

  2. Cosmin S. said, on ianuarie 26, 2010 at 11:24 am

    Un om care iubește dreptatea. Cine esti frate, ca imi place cum vorbesti?

    Apreciază

  3. dardala said, on ianuarie 26, 2010 at 12:13 pm

    Un creştin_ortodox,
    Eu ţi-am adus argument concret din Sfintele Canoane, conform cărora hirotonia de către un singur episcop, ÎN ANUMITE CONDIŢII, şi nu din dorinţa lui, precum spui, este valabilă. Acele condiţii enumerate erau îndeplinite în momentul în care ierarhul de la Slătioara a hirotonit un alt ierarh.

    „…înseamnă abrogarea canonului 1 apostolic…” – asta tot la facultate te-au învăţat? Vezi că e o replică foarte îndrăzneaţă din partea ta
    mdn(.)md/index.php?view=viewarticle&articleid=5023 – vezi aici de ce un sinod numit ecumenic, din definiţie nu poate abroga canoanele ortodoxe, mai ales apostolice (!!!)

    Apreciază

  4. gil said, on ianuarie 26, 2010 at 3:37 pm

    da cosmine asa e:omu iubitor de dreptate,dardala..sant cativa care au ceva de spus numai ca nu prea are cine sa auda!!

    Apreciază

  5. john said, on ianuarie 26, 2010 at 5:22 pm

    Ma gindesc ca cearta calendar vechi/nou are deja un loc al ei pe site-ul asta. Problema nu e daca individul asta e stilist sau nu, pina la urma.

    In rest, nu trecerea la calendarul vechi e solutia. Traim vremuri care au depasit cu mult „erezia” calendarului prin gravitatea lor. Acum important este sa tinem de ce este cu adevarat… important.

    Apreciază

  6. Un om care iubește dreptatea said, on ianuarie 26, 2010 at 8:25 pm

    @ Cosmin S.
    Mulțumesc.
    Cine sunt eu? Grea întrebare mi-ai pus. Poate cea mai încuietoare și mai profundă întrebare, pe care și-o poate pune fiecare dintre noi în parte, este: cine sunt eu?
    Îmi spunea un Părinte: mă apropii de vârsta de 40 de ani și nu am ajuns să mă cunosc pe mine în întregime. Și avea mare dreptate. Pentru că și una dintre Rugăciunile de dimineață spune: „Doamne Atotțiitorule, Dumnezeul puterilor și al tuturor trupurilor, Care între cele de sus locuiești și spre cele de jos privești; Cel ce ispitești inimile și rărunchii și tainele oamenilor le știi cu adevărat …”
    „Tainele oamenilor le știi cu adevărat” – doar Dumnezeu știe cu adevărat ce suntem și cine suntem fiecare dintre noi. Egoul, falsul nostru sine, pe care ni-l făurim fiecare aici pe pământ nu are nici un fel de importanță.
    Cu fiecare zi ce trece îmi dau seama cât de mic sunt eu și cât de mare este Dumnezeu.
    Stau și mă uit la Părinții aceștia mari ai noștri și văd că omul a dispărut, în jurul lor se simte doar prezența lui Dumnezeu.
    Așa că numele meu nu are nici un fel de relevanță.
    Ceea ce pot să spun este că sunt unul care a zis, zice și cu ajutorul lui Dumnezeu va mai zice.
    Sunt unul dintre cei care au zis, încă de acum doi ani, că acest Ciobotea nu are ce căuta în fruntea BOR. De fapt la vremea respectivă i-am trimis Înaltului Bartolomeu o scrisoare, ca mulți români de altfel, pentru a-l ruga să candideze la scaunul de Patriarh.
    Sunt cel care astăzi zice: vor plăti scump, o lovitură de moarte vor primi toate organizațiile antihristice și toți cei care batjocoresc astăzi numele Domnului.
    Din cea mai adâncă umilință un nou popor ales al lui Dumnezeu se va ridica.
    Sunt cel care va mai zice.

    Apreciază

    • Jao said, on iunie 19, 2020 at 11:54 pm

      Numai cretinatati si oameni cu orientare primitiva.. Clar cosmin ca esti mason.. L am vazut si pe inapoiatul de costel iancu cu pretentii de erudit.. Cum va critica cineva cum cautati sa l sapati pe la spate.. Sau chiar sa l ucide ti. Aveti un orgoliu grotesc care mimeaza in public in umil slujitor al binelui. Costel iancu se lauda cu valorile lui din politica care sunt masoni.. Pai e suficient sa intrebi orice om din tara asta ce parere are despre guvernanti si iti va spune ca sunt niste mizerabili, viciosi si lasi. Si atunci incepi sa ti dai seama care e fata adevarata fata a masoneriei daca acesti politicieni sunt luati ca repere morale si cam cu ce se ocupa ea.. Recunosc ca inteligenta lui nenea iancu nu prea da roade… Si l ati mai scos si in fata..

      Apreciază

  7. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 26, 2010 at 10:08 pm

    Numai dumnezeu stie cine e acel din imagine dar sa bage vrajba si ura de aceia apar tot felul de speculati. Dumnezeul meu e Dumnezeu peste toti Dumnezeii acesta e adevarul si de aceia vrea domnul papa sa rupa tot sa nu uitam ca Ortodoxi pe nou au toate sarbatorile mai putin Sfintele Pasti cu catolici si cu sectanti deci in concluzie se pot uni mai usor deci Dumnezeii vostri sunt mai micuti .Al nostru e mai vechi de aceia se naste se boteaza si face toate minunile cu doua saptamani in urma.Filozofi si Farisei cei invatati lau omorat pe Hristos iar acum acesti invatati inpreuna cu papa arunca cu pietre in Dumnezeul cel adevarat si Dumnezeu peste toti Dumnezeii. Deci sa meditam mintile noastre si sa punem cele sufletesti in lumina.Si sa vorbim din dragostea cea adevarata in Dumnezeul cel adevarat.Ziceti de noi ca suntem masoni cand mitropolitul nostru sta ascus sa nu fie ucis ca celalalt mitropolit Silvestru dupa cea vorbit cu Prabucurosul vostru Daniel peatunci nu era Patriarh.Sa nu mai vorbim de parlament cine se duce zi de zi si ia medali de la presedinte daca nu cunva Domnul Danil.Mitropolia noastra e in munti nu langa parlament.Dar Hoti striga Hoti in ziua de azi veti da raspuns in fata judecatorului la sfarsitul vieti pentru dusmania pe care o purtati asupra fratiilor vostri . de ce purtati asa mare razboi cu noi mai mare decat cu catolici pentru ca va platesc catolici sa nu ajungeti sa fiti uneltele lor .Ma rog la Dumnezeul meu sa va dea inima buna si minte sa va ganditi la sufletele si la patimile pe care tre sa le purtam.Noi nu vrem sa ne unim cu nimeni ci doar sa pastram cea lasat stramosi nostri si nu ati putut cei de pe nou sa pastreze Dumnezeu sa ne ierte si sa ne linisteasca sufletele pline de pacate.

    Apreciază

  8. ortodox pe stil vechi said, on ianuarie 26, 2010 at 10:43 pm

    Cum sa despartit DUMNEZEU in Ortodox pe vechi si Ortodox pe nou.Cei de pe vechi e Barbatul cere tace cel de pe nou in urma cualitiei cu papa e considerat Femeie.In urma partajului pe care pe pamant statul al are puterea ai da dreptate femei.Barbatul acela Glicherie de care sa pomenit nu a primit nimic dar femieia care se alaturase papei si calendarului sau a primit taoata casa lui Dumnezeu cel adevarat si copii sai .Adica acestia care fac atata galceava precum a invatat de la femeia cea nestatornica.Barbatul a luat Blagoslovenie de la un arhereu din Ierusalim si a venit sa refaca intr-o mica parte o turma care sa urmeze ce a urmat si stramosi nostri.Concluzie :
    Dumnezeul cel adevarat sa mislocit in aceasta mica turma sa pastreze ce pastreaza si Rusi Ucrainieni ,Sarbi o parte din Greci si cei care sunt pe stil vechi din alte tari.Daca a-mi fi singuri da eram in erezie dar asa nu avem nici o suspiciune ca Dumnezeul nostru cel adevarat ar exista doar in Romania .Se gaseste si la Rusi Ucrainieni ,Sarbi o parte din Greci si cei care sunt pe stil vechi din alte tari.E si normal papa va alimentat cu ura asupra noastra si voi le ascultati sfaturile .Cu cine se patriarhi vostri si fac rugaciuni.?daca nu cumva cu domnul Papa.Iertati-ma dar daca nu spunem noi cine o sa vorbeasca eu nu vin cu date ca nu sunt DE LA SRI deacuma sa zic si ora si perioada dar daca nu ai inima buna Dumnezeu nu poate sa te lumineze.

    Apreciază

  9. uncrestinortodox2 said, on ianuarie 27, 2010 at 6:13 am

    Măi Dardala, de ce nu am voie să folosesc cuvinte din D.E.X? E prea mult pentru tine? Ai grijă ce spui că limba pe care o foloseşti tu azi, româna pe care o vorbim de altfel cu toţii, şi scrisul pe care îl avem, nu se utilizau în vremea Sinoadelor Ecumenice. Aşa că…ai grijă să nu cazi sub anatema, dacă te exprimi în continuare în această limbă!
    Cât despre ortodox pe stil vechi…Atât îi spun: Şi yoghinii au luat aceleaşi măsuri ca şi voi. Interesează-te şi ai să vezi! (împotriva masoneriei şi a cipurilor)

    Apreciază

  10. spellmaker said, on ianuarie 27, 2010 at 9:21 am

    uncrestinortodox 2,”Aceleasi masuri ca si voi” ? Crezi ca tu sau alti credinciosi care zic ca respecta Legile lui Dumnezeu nu ar trebui sa se opuna macar cipurilor ?

    Apreciază

  11. uncrestinortodox2 said, on ianuarie 27, 2010 at 9:34 am

    Cine a zis că eu nu mă opun cipurilor? Am semnat cu toţi ai casei, când a fost nevoie, acea petiţie. Multor oameni le-am explicat de ce nu e bun cipul şi să nu-l ia. Chiar cu mama mea am avut o discuţie tare dură, că ea l-ar fi luat. În plus am vorbit oamenilor şi despre nocivitatea vaccinului gardasil şi a celui împotriva gripei porcine.

    Apreciază

  12. gheorghita rogozan said, on februarie 14, 2010 at 4:43 pm

    florian bichir e un nebun noaptea popa ziua ziarist de scandal.e tare nuu

    Apreciază

  13. […] vremurile apocaliptice nu este real. Tare. Sa vedem ce-i si cu acest foarte activ comentator. La https://saccsiv.wordpress.com/2010/01/24/%e2%80%9epreotul-stilist%e2%80%9d-florian-bichir-elogiaza-ma… se defineste […]

    Apreciază

  14. triifan gabriel iosif said, on iulie 16, 2010 at 12:25 pm

    as vrea sa stiu mai muylt despre acest articol pt ca preoti stilisti sau lipoveni st rupti d eortodoxie si de rusia st ai nimanui

    Apreciază

  15. Delacruce said, on septembrie 17, 2014 at 11:48 am

    mai fratilor , voi sunteti siguri ca acela este Bichir ? uite eu spun ca nu . prea sunteti infailibili !!!

    Apreciază

  16. […] „PREOTUL STILIST” Florian BICHIR elogiaza MASONERIA … […]

    Apreciază

  17. […] „PREOTUL STILIST” Florian BICHIR elogiaza MASONERIA … […]

    Apreciază

  18. […] „PREOTUL STILIST” Florian BICHIR elogiaza MASONERIA … […]

    Apreciază

  19. […] „PREOTUL STILIST” Florian BICHIR elogiaza MASONERIA … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.