SACCSIV – blog ortodox

Un ATAC ISRAELIAN impotriva Iranului ar fi un DEZASTRU ECONOMIC pentru SUA si UE

Posted in IRAN, ISRAEL by saccsiv on ianuarie 20, 2010

   Citez din articolul Israeli attack on Iran could be disaster — for U.S. economy

   Israel nu va fi complice la un al doilea Holocaust. Dacă Iran sau orice altă naţiune care ar vrea distrugerea Israelului este pe punctul de a achiziţiona arme nucleare, israelienii vor incerca să distrugă posibilităţile de imbogăţire a resurselor de uraniu ale naţiunii în cauză. În iunie 1981, Israel a lansat cu succes un atac aerian asupra unui reactor nuclear irakian, iar in 2007 a bombardat o fabrică din Siria suspectată de producerea de rachete cu plutoniu.
   Dar americanii ar trebui să fie conştienţi de faptul că atunci când Iran devine următoarea ţintă, va fi o lovitură pentru revenirea economică a SUA.
   Într-un efort de prevenire a intervenţiei militare asupra acestei probleme, „clubul” nuclear a încercat să convingă Iran să oprească programul de înarmare nucleară. Dar preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a răspuns recent prin ameninţarea construirii unor 10 noi locuri de îmbogăţire cu uraniu. Nu există nicio dovadă că sancţiunile îl vor convinge pe domnul Ahmadinejad să renunţe la oportunitatea pe care o preconizează ca să-şi distrugă inamicul. Ceea ce face ca Israelul să nu aibă de ales.

   Repercursiunile economice ale unui atac vor avea bătaie lungă şi vor fi dureroase. Preţul petrolului va creşte vertiginos. Judecând după ceea ce s-a întâmplat în 1973, preţul ar putea ajunge în scurt timp la 300 de dolari pentru 1 baril de petrol. Vor fi din nou lungi cozi la staţiile de benzină şi probabil un program de raţionalizare a combustibilului. Ceea ce se va întâmpla pe termen lung va depinde foarte mult de poziţia Arabiei Saudite, dar pe termen scurt, lipsa petrolului va reprezenta un şoc puternic pentru economia SUA. Şomajul va depăşi în scurt timp nivelul celui înregistrat după al doilea Război Mondial, între 1980 şi 1981 – când a atins cote maxime. Instituţiile financiare abia şi-au revenit din Marea Recesiune şi se vor cufunda într-o altă criză.
   Impactul imediat asupra economiei europene va fi traumatizant. Mult mai dependentă decât SUA de rezervele de petrol din Orientul Mijlociu, Uniunea Europeana va înregistra o producţie în scădere şi rata şomajului va creşte din nou. În Franţa, unde au avut loc manifestări de stradă legate de şomaj în 2009, criza socială şi economică se va adânci şi va ameninţa stabilitatea actualului guvern. Germania este în mod special vulnerabilă faţă de orice ameninţare asupra pieţei de export a ţării, o schimbare care va avea loc foarte curând.
   Declinul Europei va trimite acele companii americane dependente de pieţele străine într-o nouă spirală descendentă. Exporturile SUA către Europa au rămas relativ constante în 2009. Ele sunt în mod substanţial mai jos decât cifrele înregistrate în 2008, dar au planat în jurul a 19 miliarde până la 23 de miliarde de dolari în acest an dificil. O prăbuşire bruscă în capacitatea Europei de a cumpăra bunuri şi servicii americane va reprezenta un al doilea şoc pentru multe companii şi comunităţi sin SUA.

   Această lovitură va şi mai pregnantă dacă Rusia va răspunde situaţiei de criză prin reducerea sau tăierea resurselor de gaz şi petrol furnizate către economiile din UE. În acest moment, este dificil de previzionat cum va reacţiona guvernul rus la un atac israelian, dar nu este niciun motiv să credem că liderii acestei ţări nu vor profita de această oportunitate pentru a consolida poziţia Rusiei la nivel mondial.
   Dacă producţia SUA se va micşora şi rata şomajului va creşte, economia va experimenta din nou stagnarea economică şi o inflaţie crescută. În 1970, două crize ale petrolului au subminat prosperitatea americană şi au lăsat afacerile vulnerabile la un deficit financiar de la nivelul anilor ’60. Să rememorăm: anii ’60 au fost aceia în care preşedintele Lyndon Johnson a anunţat grandios cum că SUA îşi poate permite şi armament şi unt. Nu a mers atunci, nu va merge nici acum.
   „Stimulentul adăugat” (stimulus plus) planează asupra economiei de astăzi. Stimulentul a mers, dar Congresul a adăugat o încredibilă arie de alocare a acestuia şi alte măsuri create pentru a mulţumi grupuri bine definite de votanţi şi alţi „prieteni financiari”. Atunci când republicanii controlau Congresul, au făcut acelaşi lucru. Acum trebuie să găsească cu toţii o soluţie la ieşirea de sub avalanşa de datorii care atârnă de economia ţării. Următoarea etapă a revenirii economice a SUA va fi călătorie dificilă, chiar şi în circumstanţe normale. După un atac israelian împotriva armelor nucleare, circumstanţele vor fi departe de normalitate.
   Având în vedere potenţialul crescut pentru un alt colaps al economiei, votanţii şi alte grupuri de interes ar trebui să facă zarvă pentru acţiuni mai concludente. Dar nu o fac. Axaţi pe probleme locale – aproape întotdeauna prioritare în SUA – ei nu acordă prea multă atenţie Iranului.
   Administraţia şi Congresul trebuie să se mişte rapid – înainte să de a deveni un fapt – pentru a alerta americanii în legătură această nouă ameniţare asupra securităţii economice. Oamenii, asemenea liderilor acestora, trebuie să înţeleagă că ceasul încă ticăie pentru această criză.
   Louis Galambos este istoric în economie şi editor la Universitatea Johns Hopkins pentru documentele preşedintelui Eisenhower. A scris de curând un studiu intitulat „Societatea creativă – şi preţul pe care americanii l-au plătit pentru aceasta”.

   Comentariu saccsiv:

   Oare capacitatile nucleare iraniene sunt la fel de fantomatice precum vestitele rachete ce au constituit motivul invaziei Irakului?

Directorul General al Agentiei Internationale a Energiei Atomice: „NU EXISTA NICI O EVIDENTA CREDIBILA” A ARMELOR NUCLEARE IRANIENE

   Nu conteaza. Daca vor sa atace, vor ataca.

NE PUTEM PREGATI DE RAZBOI. Analiza unui document marca Brookings Institute (think tank ROCKEFELLER) despre IRAN …

Va fi folosit Iranul pentru declansarea celui de al treilea razboi mondial? Elemente esentiale din istoria sa contemporana (ce nu apar insa in marea mass-medie actuala)

   Daca asta inseamna o criza economica puternica, foarte bine, iar daca va declansa un razboi mondial, si mai bine:

Al treilea razboi mondial 

   De ce „bine”? Pentru ca ELITELE asta isi si doresc, un mare haos pentru a pune lucrurile pe fagasul dorit de ei: GUVERNUL MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on ianuarie 20, 2010 at 12:38 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. ovidiu said, on ianuarie 20, 2010 at 3:41 pm

  Tocmai de asta mi se pare cu atit mai plauzibil.Asta sa fie scinteia?Dupa lincezeala asta de acum va incepe marea vinzoleala?

  Apreciază

 3. ROrtodox said, on ianuarie 20, 2010 at 5:37 pm

  Doua lucruri interesante: despre Mahmoud Ahmadinejad s-a aflat ca ar fi evreu, e clar .. si tot o spune pe`aia care o spun toti cu ” avem nevoie de o noua ordine mondiala ” … Deci ???

  Apreciază

 4. mady 6614 said, on ianuarie 21, 2010 at 1:56 pm

  toate, ce sunt scrise se vor intampla mai devreme sau mai tarziu asa ca :citez sf. Ioan Botezatorul „POCAITIVA CA S-A APROPIAT IMPARATIA CERURILOR” nu ne mai poate rabda DUMNEZEU si ne pedepseste poate, poate ne trezim in al 12-lea ceas ,dar noi ne inraim mai tare ,facem arme mai sofisticate sa ne omoram aproapele cum ne va gasi moartea ,tot asa vom si muri .cumplita va fi moartea pacatosului !DUMNEZEU SA-SI INTOARCA FATA CATRE NOI SI SA NE MILUIASCA AMIN!

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: