SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul Daniel ne explica cum e treaba cu MOS CRACIUN

Posted in CRACIUN, MOS CRACIUN, Pastorala de Craciun, PATRIARH, PATRIARHUL DANIEL by saccsiv on decembrie 28, 2009

   Iata ce putem citi in Pastorala de Craciun Nasterea Domnului – inceputul luminarii noastre despre Mos Craciun:

   În această perioadă a sărbătorii Naşterii Domnului auzim colinde multe şi frumoase despre Moş Crăciun, dar mai nou apare în societate şi un fel de Moş Crăciun secularizat şi comercial, simbol al consumismului şi al materialismului individualist. Totuşi, adevăratul înţeles al lui Moş Crăciun se află în iubirea părintească a lui Dumnezeu-Tatăl, iubire care se arată în lume prin naşterea Fiului Său Celui veşnic, Mântuitorul lumii.

   Moş Crăciun vine dintr-o ţară îndepărtată – de obicei se spune că vine din Nord, de acolo unde este frig şi întuneric mai mult, adică în mod simbolic el vine de acolo unde este transcendenţă şi mister, unde este inaccesibilitate şi nepătrundere a înţelesurilor. Însă, Moş Crăciun se arată nouă într-un mod minunat, care contrastează cu întunericul şi cu frigul, şi anume el aduce lumina feţei sale şi căldura interioară a inimii sale, aduce atâta iubire milostivă şi atâta dărnicie, încât întunericul, îndepărtarea şi frigul sunt biruite de bunătatea şi căldura sa sufletească. Prin aceasta, Moş Crăciun ne mai arată că iubirea lui Dumnezeu-Tatăl este mai tare decât întunericul păcatului şi decât răceala sau frigul înstrăinării omului de Dumnezeu şi al înstrăinării oamenilor unii faţă de alţii.

   Moş Crăciun cel bun este iubirea lui Dumnezeu – Tatăl Cel Bun, Părintele luminilor, de la Care vine „toată darea cea bună şi tot darul“ (Iacov 1, 17) şi Care ne-a dăruit pe Fiul Său ca Mântuitor (cf. Ioan 3, 16).

   Astfel, Moş Crăciun, care personifică iubirea Tatălui ceresc, ne îndeamnă să fim buni, să răspundem la bunătatea lui Dumnezeu cu bunătatea noastră faţă de El şi faţă de semeni, să răspundem prin rugăciune de mulţumire şi prin fapte bune, prin daruri ale recunoştinţei faţă de Dumnezeu şi prin daruri ale iubirii noastre faţă de săraci şi străini, bolnavi şi bătrâni, orfani şi călători.

   Comentariu saccsiv:

   Eu nu sunt atat de open mind precum iluminatul exagerat de fericit Patriarh Daniel si ca atare nu constat nimic crestinesc la Mos Craciun cel venit din tinuturile polare in sania sa trasa de reni si plina cu jucarele construite de spiridusi. Daca stam sa fortam explicatii precum cele ale patriarhului la chestiunea Mos Craciun, ajungem sa gasim elemente crestine exact si acolo unde te-ai astepta mai putin.

   Cititi va rog si:

Articolul zilei (27.05.2009) si completari utile despre NEW AGE si MASONERIE: „Obiectivul Patriarhului, acelasi cu al masoneriei: “Unitatea spirituala a lumii””

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SPIRITISMULUI …

 

51 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 28, 2009 at 5:48 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Adrian said, on decembrie 28, 2009 at 6:00 pm

  Se stie ca Mos Craciun a aparut in protestantism prin influenta masonilor.Ei doreau astfel un simbol comercial dar cel mai mult doreau sa-i indeparteze pe copii de Hristos inca de la o varsta frageda.[il inlocuiau pe Hristos cu Mos Craciun].Nu inteleg de ce nu se spun pe fata lucrurile (in BOR) si se incearca o indulcire a lor prin fel si fel de simbolstici.

  Apreciază

 3. adris1919 said, on decembrie 28, 2009 at 6:42 pm

  Adrian, daca nu intelegi, atunci ai o problema! Ma mir, pentru ca totusi ai folosit in aceeasi fraza cuvintele cheie, care explica fara dubii dilema ta. Nu intru in detalii, sunt din plin pe acest extrem de documetat blog.
  Multumesc pe aceasta cale autorului pentru munca laborioasa si pentru bunele intentii.
  Sa te ajute Dumnezeu in continuare sa dai stralucire talantului primit.
  Doamne-ajuta!

  Apreciază

 4. ender said, on decembrie 28, 2009 at 6:49 pm

  Filmul „Pharmacratic Inquisition” ofera raspunsuri bine documentate in legatura cu ce reprezinta mos craciun (partile 7-8 in varianta youtube).

  http://www.pharmacratic-inquisition.com/main/

  Pe scurt, toate caracteristicile lui mos craciun se incadreaza in descrierea unui saman.
  Ce reprezinta pomul de craciun? Ce reprezinta globurile agatate in pom? De ce intra mosul pe hogeagul casei? De ce este trasa trasura zburatoare de reni? Altfel spus, mos craciun este originar un saman siberian.
  Filmul nu este idicat fundamentalistilor crestini. Este cumva realizat in aceeasi maniera cu Zeitgeist, si vine ca o completare la acest film. La capitolul spiritualitate Zeitgeist este aproape zero.

  Apreciază

  • Mihai said, on februarie 10, 2010 at 6:17 pm

   Chiar daca elitele ar fi creat aceasta manipulare cu Mos Craciun si cu celelalte (pomul, globurile, cadourile etc) legate de Nasterea Domnului, noi tot putem sa le preluam si sa le intoarcem impotriva lor, si sa ne folosim duhovniceste din ele. De exemplu, in bradul de Craciun putem vedea simbolul Pomului Vietii, care e Hristos. Globurile, sau cadourile, sunt darurile lui Hristos asupra noastra. La fel cum Bradul tine globurile pe el, asa are Hristos darurile, si le da fiecaruia cum voieste El.

   Apreciază

 5. parereamea said, on decembrie 28, 2009 at 7:04 pm

  Comparati discursul de mai sus cu discutia din emisiunea cu Danion Vasile, din 25 dec.

  Apreciază

  • Anda said, on decembrie 29, 2009 at 10:34 am

   Va rog mult sa-mi spuneti daca exista undeva inregistrarea acestei emisiuni (pentru cei care nu sunt acasa in acest moment). Va multumesc.

   Apreciază

   • Anda said, on decembrie 29, 2009 at 10:38 am

    La o privire mai atenta, l-am gasit. Cer scuze si va multumesc.

    Apreciază

 6. Adrian said, on decembrie 28, 2009 at 7:13 pm

  @adris1919. Nu mai incerca sa agiti si mai mult apele crezi ca nu stiu ce este in BOR [ce influente] ma refeream la toata Biserica inclusiv la preotii de mir nu neaparat acolo unde e buba mai groasa.

  Apreciază

 7. Saurian said, on decembrie 28, 2009 at 7:41 pm

  Doar mie mi se pare că în cazul ăsta saccsiv face exces de zel? Nu neg că Naşterea Domnului a ajuns una din cele mai păgânizate sărbători dar de aici la a spune că lumina creştină ce a vrut să o dea Patriarhul Daniel lui Moş Crăciun e cine ştie ce mi se pare că e cam mult. Adică asta ar însemnă să nu mai mergem la bisericile şi mănăstirile care au pom de Crăciun. Şi cel puţin în oraşul unde sunt eu nu există o astfel de biserică iar din ce ştiu chiar şi la Mănăstirea Petru Vodă se împodobeşte pomul. Mi se pare că se potriveşte foarte bine aici povestea din Pateric: „Nişte călugări îl întreabă pe avva Iov ( parcă ) ce este cuvântul din Cartea lui Iov că nici cerul nu e curat în faţa lui Dumnezeu (sau ceva de genul ăsta. nu ştiu clar). Iar avva Iov spune: ‘Fraţii au lăsat păcatele lor şi acum cercetează cele cereşti'”. Aşa mi se pare şi aici: avem probleme mult mai mari decât Moş Crăciun în Ortodoxie ( ca să nu zic că şi în viaţa noastră duhovnicească ). Doamne ajută!

  P.S.: Nu sunt mason şi nu lucrez la Patriarhie. Precizez asta că deja unul de pe apologeticum m-a şi bănuit de respectivele acuze când mi-a citit un mesaj. :))

  Apreciază

  • parereamea said, on decembrie 28, 2009 at 7:59 pm

   Trebuie vorbit despre asta pentru a constientiza cat mai multi ca nu de la Hristos ne vine pomul de Craciun, nu de la Hristos de vine poveste cu mos Craciun, etc. Sa nu dam mai multa importanta acestora decat Sarbatorii Nasterii Mantuitorului. Trebuie departajate bine aceste aspecte. Nu cred ca a spus nimeni aici scoateti bradul din casa. A devenit deja traditie, asta e, cine intelege despre ce e vorba si aprofundeaza problema nu o sa-si mai faca brad, cine nu are incotro ca-i sar copii in cap, o sa faca brad si la anul si tot asa. Ai ascultat emisiunea cu Danion Vasile? Zice explicit acolo ca la greci , de ex., nu se face brad in biserica. Noi suntem mai permisivi, am inghitit usor toate paganismele. De vina sunt si cei 50 de ani de comunism desigur, cand Mos Gerila e tot ce ne mai ramasese.

   Apreciază

  • Nihil sine Deo said, on decembrie 29, 2009 at 10:55 am

   @Saurian,

   Nu cred ca Saccsiv a facut exces de zel in acest comentariu. Pe mine unul nu ma mai mira nimic la Patriarhul Daniel. Se distinge clar directia in care vrea sa duca B.O.R. si cred ca daca lucrurile vor continua in directia aceasta o sa asistam la o catolicizare a BOR

   Apreciază

 8. solo said, on decembrie 28, 2009 at 8:05 pm

  Ma indoiesc ca Moş Craciun e creatia protestantilor , poate corespondentul sau , Moş e un cuvant cu etimologie necunoscuta care insa a dat nastere unei familii de cuvinte cu adevarat impresionanta : moş , moşie , moştenire , moşnean , moşier , stramoş ( etc ) precum si derivate muşat ( frumos ) , fara sa fac speculatii ( intelesurile vorbesc singure ) si mai mult ca sigur provine din fondul dacic sau predacic iar Craciun are sensul de butuc in albaneza de unde putem presupune ca si dacii il aveau . Deci ar putea insemna batranul / vechiul butuc / foc un foarte vechi simbol , probabil din neoliticul autohton . Desigur , ca in multe alte cazuri , sensul e denaturat si Moşul nostru a ajuns o simpla cola .

  Apreciază

 9. nea Anderthal said, on decembrie 29, 2009 at 2:34 am

  ..Nu ma mai mira nimic la managerul BOR!Astept sa se dea pe fata!Daca este dusman al biserici atunci sper ca v-a avea SFARSITUL LUI ARIE !

  Apreciază

 10. Petru said, on decembrie 29, 2009 at 2:37 am

  Bradul din casele oamenilor si prezent in unele biserici Ortodoxe este un element decorativ, ce poate fi impodobit cu icoane iar steaua din virf poate fi chiar o cruce. Acest arbore decoreaza interiorul, aducind aminte omului si de frumusetea Creatiei. In ceea ce priveste mos craciunul, care ar simboliza chiar pe Dumnezeu Tatal … Doamne fereste!!! Este asa de evident ca reprezinta imaginea cu care se chinuie multi sa-L inlocuiasca pe Hristos. Dar cine poate sa-L inlocuiasca? Nimeni! Dar acest „nimeni” va veni intr-o zi spre a ne teroriza, dar pentru un timp scurt. Dar Cel ce a creat totul il va trimite inapoi din nimicul de unde a venit. Pina atunci ne chinuie si ne ispitesc tot felul de oameni, mai mari sau mai mici, fericiti sau mai putin fericiti cu lumea asta trecatoare…

  Apreciază

 11. Roland said, on decembrie 29, 2009 at 3:35 am

  Nota 10 comentariu Petru.

  Apreciază

 12. gil said, on decembrie 29, 2009 at 7:47 am

  petrica a pune bradul in biserici este o idee omeneasca sau este o randuiala Dumnezeiasca?? Vorbesti frumos dar cu doua intelesuri:vrei sa placi si oamenilor(lumesti,antihristi)si lui Dumnezeu !! Ai putea sa spui ca santem usor ademeniti de ceea ce nu este crestin si sa plingem pentru slabiciunile noastre,dar tu nu vezi nimic in bradul adus in biserici !! O capra sau un urs,niste nebuni imbracati in doctori si celelate traditii pagane cu niste icoane puse pe ele ce zici? Bai papagalule!

  Apreciază

 13. gil said, on decembrie 29, 2009 at 8:13 am

  este dragut ca mosul vine de la nord de unde si in vechiul testament venea dracul !!Si sfintii parinti ne spun sa dormim cu capul la rasarit(apus sau sud)niciodata la nord,dar yoginii invata sa dormim cu capul spre nord ca dacolo vine energiile puterii cosmice bla bla,la fel cu frigul nordic sau intunericul,dragut ! Il tin minte pe patriarh cum la manastirea Sihla tinea un discurs despre crestinismul din brad !! asta o spun ca mi au placut parintii din emisiunea de pe b1-maica ecaterina,danion si ceilalti,i am vazut si cand au fost in iasi,pacat ca putini au urechi pentru ei !! Mai este un obicei satanist:suflatul in luminaru de ziua de nastere:lumina luminarii inseamna viata,suflatul in luminare se foloseste in magia neagra care trimite drac ucigas,acest ritual este si in reviste pentru copii !!!(vicka…) (am o reputatie proasta caci si eu am facut vrajitorie ani de zile,dar pot sa vad in la asa zisii crestini multe satanisme cu toate ca sant carti crestine care arata ce e de la Dumnezeu si care nu)

  Apreciază

 14. solo said, on decembrie 29, 2009 at 8:46 am

  Incep sa ma indoiesc de sanatatea mintala a unor creştini de pe aici , satana in jos , satana in sus , paranoia e in floare , ar fi timpul sa acceptati ca ortodoxia româneasca cuprinde mult din cultura dacilor , romanilor , germanilor si slavilor , o gasim in celebrarea sanzaienelor , a lupilor , in serbarile iernii , unde majoritatea colinzilor si obiceiurilor pastreaza substrat pre-crestin , sa nu uitam ziua de Ignat , special dedicata jertfelor sangeroase si taierea mielului ( provenit de la evrei ) de Paste care de asemenea e pre-crestin . Daca aceste traditii au supravietuit mii de ani ma indoiesc ca niste fanatici pot sa schimbe asta , orice incercare de a transforma ortodoxismul in fanatism tip islam e sortita esecului , nu avem nevoie de ipocriti care sa aleaga , chipurile , in numele lui Isus . De a lungul istoriei s a cam exagerat cu asta , de la 666 la sfinti facuti la apelul bocancilor , ” interdictia ” de a rade , asa ceva doar o minte bolnava putea nascoci . Tot ce e scris e scris de om iar daca cineva va arata o ineptie in credeti , nu recunoasteti asta ci rastalmaciti vorbe si strigati : blasfemie , rataciri ! Asa ca opriti ipocrizia .

  Apreciază

  • valentin said, on decembrie 29, 2009 at 9:53 am

   iar ai scris numele Mantuitorului fara un i …

   Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 29, 2009 at 10:29 am

   Solo

   O trasatura comuna a celor ca tine este negarea existentei dracilor sau in cel mai bun caz o gresita definire a lor.

   Daca tu esti atat de pornit impotriva celor ce inteleg exact ce si cum cu ingerii cazuti, incat ii faci nebuni, vei fi la SPAM. Altfel, vei calca pe acceleratie si vei veni si cu injurii.

   Apreciază

  • parereamea said, on decembrie 29, 2009 at 11:32 am

   Nu faci distinctie (pentru ca nu stii, nefiind un crestin practicant) intre traditiile, in majoritatea lor foarte vechi, de origine pagane, pe care oamenii le-au adus inspre biserica (le-au asociat, le-au suprapus peste sarbatori crestine – de ex. sanzienele) si traditia Bisericii care se pastreaza in Biserica Ortodoxa nealterata de mii de ani si care nu are nici o legatura in fond cu ignatul sau ce mai enumeri tu acolo. Daca vrei sa afli mai multe, sigur vei putea.
   Daca ai fi implicat cat de cat ca si crestin-ortodox in randuiala Bisericii, ai face cu usurinta distinctie intre aceste doua aspecte, si nu ti s-ar mai parea atat de smintitor. Un ortodox foarte ravnitor nu ai sa-l vezi la ignat pentru ca pur si simplu nu mananca carne deloc. Nu prea ma pricep cum sa-ti explic toate acestea, de aceea mai pe scurt ti-as spune: vezi cum e viata intr-o manastire. Intre viata din manastire si viata unui necredincios se desfasoara viata noastra a celorlalti, mai aproape sau mai departe de una din extreme.
   Dumnezeu nu ne-a lasat simpli pe Pamant si mai ales ne-a lasat liberi. Din aceasta libertate vine diversitatea obiceiurilor de care vorbesti. Masura este ceea ce trebuie sa avem in vedere, iar aceasta Masura trebuie sa o luam de la Dumnezeu, altfel suntem pierduti.

   Apreciază

 15. Petru said, on decembrie 29, 2009 at 9:55 am

  Pentru Gil:
  „a pune bradul in biserici este o idee omeneasca sau este o randuiala Dumnezeiasca??” – desigur ca este o rinduiala omeneasca; este un copac frumos, miroase excelent si improspateaza aerul. Ca se poate fara acest brad? Cu siguranta! Altfel, poate deveni un brad frumos impodobit si atita tot!

  „Vorbesti frumos dar cu doua intelesuri:vrei sa placi si oamenilor(lumesti,antihristi)si lui Dumnezeu!!” – nu vreau sa plac oamenilor, dar vreau sa vorbesc cit de frumos se poate!

  „Ai putea sa spui ca santem usor ademeniti de ceea ce nu este crestin si sa plingem pentru slabiciunile noastre,dar tu nu vezi nimic in bradul adus in biserici !!” – absolut adevarat, Gil! Suntem intotdeauna ispititi de lumesc! Bradul in biserica? Cum am mai scris, este un fel de a decora Spatiul Sacru al Bisericii, in intimpinarea Nasterii Domnului! Acelasi lucru se poate face cu flori si alte prinoase. In alte parti ale lumii, nu prea sunt brazi, si atunci ar putea folosi alte plante (dar numai daca vor…)

  „O capra sau un urs,niste nebuni imbracati in doctori si celelate traditii pagane cu niste icoane puse pe ele ce zici?” – ce sa zic? Cum ai scris: traditii pagine! Aceste paginisme nu au de a face cu Ortodoxia! Sunt foarte straine de duhul Crestin!!! Asa este: niste nebuni! Mos craciunul este parte a acestei ‘traditii’, si din pacate da nastere la … cearta! Sa nu fie! Mila Domnului cu noi toti!

  Apreciază

 16. Lupescu said, on decembrie 29, 2009 at 10:47 am

  Dragii mei,
  sa fim seriosi! Voi nu vedeti ca singurul scop al tuturor predicilor este banutul? BANUL cu „B” sau cu „b”, nu conteaza, se aduna tot, cu mic, cu mare, catre vistieria cea dorit nesecata a bossilor postmodernisti, postrevolutionari, postcrestinisti, etc! Ce unitate, ce ecumenism, ce ajutorare crestineasca, ce milostenie, ce pomana, ce infratire??!! Infratirea BANILOR poate. Nu virtutile reprezinta vreun scop important, ci subliminarea ideii de a darui bisericii, (cu orice ocazie, direct sau indirect) cat mai mult din buzunarul tau curat/murdar … In rest, poti fi orice, pocait, transcedental, ortodox, tremurici, nepocait, nebotezat … BANUL nu are miros, dar este in schimb un odeur de mare pret fara de care acesti bossi nu pot exista! Nu va faceti griji ca va cadea vreun boss in alta erezie ci doar in micul delict al mandatului de boss si al adunarii de arginti (pardon auroi…)

  Apreciază

 17. Solo said, on decembrie 29, 2009 at 1:23 pm

  @ saccsiv : dar crestini practicanti au voie sa numeasca papagali pe unii daca nu le convine ceva ? Daca asta iti era spaima , ca o sa injur , o sa ti spulber teama asigurandu te ca nu sant un copil care vrea sa si vada injuraturile pe blogul tau . Totusi ramane un semn de intrebare , ma repet , au existat unii care vroiau sa fuga in munti , la intrebarea : cum veti trai acolo , el a raspuns : ” ne va ajuta Dumnezeu ” , romanul are o vorba : Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista , intelegi cat de penibii sant unii cu astfel de gandire , nu incerca sa i gasesti omului acela o explicatie pentru ca ai cadea si tu in aceasi oala cu el . Iar ipocrizia exista , degeaba mi e data paralela : ” du te sa vezi cum se traieste in manastire ” pentru ca am vazut cum se traieste si acolo , cati sant curati si acolo ? 10-20 % Jos palaria in fata lor si le ajute Dumnezeu sa si curete ograda de homosexuali , vrajitori , curvari si avari . Drac e alt cuvant pervertit , diavolul nu exista , sant doar incercari jalnice ale omului de a si justifica greselile , cei invinsi de oastea lui Dumnezeu nu aveau cum sa supravietuiasca pana azi , satana=potrivnicul nu e o fiinta ci o miscare contrara planului initial al lui Dumnezeu , pornita si continuata de urmasii celor izgoniti de Dumnezeu . Ma indoiesc ca lucifer a fost vreodata o aratare cu coada si coarne pentru ca , nu i asa , el , initial era unul din ingerii lui Dumnezeu . Planul initial era ca oamenii sa duca o viata simpla , fara razboaie si cu un impact cat mai mic asupra mediului si resurselor precum si cu o mentinere sub control a numarului populatiei . Tabara opusa , izgonitii au lucrat invers , exploatand puternic slabiciunile omului . La un moment dat trebuie ca Dumnezeu sa faca ordine . @ Valentin : sa nu mi spui ca Isus cu un singur I inseamna magar pentru ca trebuie sa mi aduci dovezi ferme , eu nu am gasit asa ceva . E o scorneala in genul catolicei : crede si nu cerceta .

  Apreciază

 18. parereamea said, on decembrie 29, 2009 at 2:07 pm

  Isus era un nume foarte comun in acea vreme. De aceea, pentru a-l diferentia pe Mantuitor de restul, i s-a adaugat inca un i la nume. In semn de cinstire nu trebuie sa il scriem altfel.
  Te proptesti in aceeasi pozitie de a absolutiza totul. Tocmai ti-am zis mai sus: suntem liberi si nicidecum simpli. Nu rezolvi nimic daca privesti totul matematic, in procente sau cautand acul (greseala) in carul cu fan.
  Cea mai mare calitate a diavolului e de a te face sa crezi ca nu exista.
  Am pus special pentru tine un link la un articol ulterior. Nu stiu daca l-ai remarcat. Il reiau. Cred ca acel om vorbeste mai pe limba ta.

  conferinta Klaus Kenneth

  Apreciază

  • parereamea said, on decembrie 29, 2009 at 2:07 pm

   pt. Solo

   Apreciază

  • Roxana said, on decembrie 29, 2009 at 5:07 pm

   Subscriu celor spuse. Toate conferintele si interviurile acestui om extraordinar, Klaus Kenneth, pot fi gasite atat pe Vimeo cat si pe blogul Editurii Agnos, editura care a publicat si cartea in care el si-a povestit dramaticul drum al intoarcerii la credinta cea adevarata, ortodoxa: „Doua milioane de kilometri in cautarea Adevatului”. Un exemplu de firesc, de smerenie si de traire adevarata in Hristos. Echivalentul mioritic al lui Klaus Kenneth, cum este el oare???

   Apreciază

   • parereamea said, on decembrie 30, 2009 at 10:56 am

    Multumesc de mentionarea blogului editurii.
    Totusi… as fi preferat sa nu fi dat mai multe amanunte despre link. Speram ca numele strain al persoanei sa-l atraga si sa dea click si sa asculte pana la capat.
    Ma tem de incapatanarea unora de a nu inghiti nimic din ce ar putea contravine conceptelor lor deja formate.
    Sper sa fi vazut anterior flmul.
    Asa-i, Solo? 😉

    Apreciază

 19. agerstress said, on decembrie 29, 2009 at 4:02 pm

  Poate ne spune patriarhul in ce pozitie se afla „Mos Craciun” in raport cu adevarul. Ma mir ca nu l-a justificat si pe „mos Gerila”…
  Povestea cu „Mos Craciun” este o tentativa grosolana de daturnare a adevaratei sarbatori pe care crestinii o praznuiesc in ziua aceea: „Nasterea Domnului”.
  O incercare de a abate atentia omului de la nepretuitul dar pe care Dumnezeu L-a facut omului prin intruparea spre jertfa a propriului Sau Fiu, (acest dar este pentru mantuirea omului) catre darurile care se pretind in mod mincinos ca ar proveni de la „Mos Craciun”. Dar lucrurile nu se opresc aici. Toata povestea cu Mos Craciun de la cap la coada (cu spiridusii, cu sania cu reni care zboara, cu intrarea pe cosul sobei, etc) este un intreg lant de minciuni si nu putem accepta sa le ridicam la rang de religie dupa cum nu putem accepta suprapunerea acestei sarbatori mincinoase peste una dintre cele mai mari sarbataori crestine.
  Daca nu vi s-a parut dubioasa implicarea cu exces de zel a Holywood-ului si a intregii massmedia in promovarea lui Mos Craciun (televiziunile n-au pomenit mai nimic de nasterea Domnului Iisus Hristos in schimb au abundat in filme si emisiuni cu Mos Craciun) ar trebui sa va dea de gandit macar de acum incolo.

  Doamne ajuta!

  Apreciază

 20. Svetlana said, on decembrie 29, 2009 at 6:22 pm

  Jidanii rusi „avanseaza”…vezi:
  http://mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=5642
  „JIDOVISM EXTREM: Vodka „KABBALA pe bază de prunci creştini”
  De curînd, compania EZ Protocols a anunţat lansarea brandului de vodcă „Kabbala (pe bază de prunci creştini)” – cel mai nou etalon al calităţii din acest segment super-premiu al pieţei ruseşti.”

  „Un gust nobil de grîu.
  Apa îmbogăţită cu ioni de argint, aur şi platină.
  Design laconic şi stilat ne întoarce la cele mai bune tradiţii ale chefurilor ritualice.
  În fiecare sticlă – cîte un prunc unic, lucrat manual din sticlă dură.”

  Apreciază

 21. solo said, on decembrie 29, 2009 at 7:22 pm

  @ rufin liban : eu cand am dat definitia satanei m am bazat pe ceea ce am citit , e regretabil ca daca intrebi cine e satana o sa ti raspunda ca e un un fel de zeitate opusa lui Dumnezeu . Ma intreba cineva de unde stiu ca Dumnezeu dorea sa tina numarul populatiei sub control , pai , din Biblie , a facut doar pe Adam si pe Eva dupa care nu a mai facut alti oameni si nici nu le a ingaduit sa procreeze decat dupa ce au fost izgoniti pentru ca au cedat tentatiei ( carnale ) . Desigur interpretarea Adam si Eva , doar doua persoane , e gresita , Adam/Omul si Eva/Viata erau mai multe persoane , mai era si Lilith ( ne mentionata decat la evrei ) dar ideea restrictiilor ramane . Referitor la Iisus cu doi de I , multumesc , nu stiam dar am inteles .

  Apreciază

 22. kosk said, on decembrie 29, 2009 at 7:53 pm

  @solo ‘eu cind am dat definitia satanei m am bazat pe ceea ce am citit’ pai ce ai citit@solo? Ca Sfanta Scriptura in nici un caz.
  deoarece nu esti ortodox, habar nu ai despre fuga in munti in timpurile antihristului, citeste Sf Efrem Sirul.
  Tu cum consideri Sfanta Scriptura, cuvant revelat ori nu? ai habar de talcuirile Sfintilor Parinti la textele scripturistice, sau ai compilat diferite invataturi gen waldorf, ale unor ‘maestrii’ antroposofi si le trintesti pe un blog ortodox.
  cit despre dacomania ta, no comment(inca).

  Apreciază

 23. solo said, on decembrie 30, 2009 at 12:29 pm

  @ parerea mea : nu pot sa vad filmul deoarece intru de pe telefon , nici nu am incercat , se poate ? Mi a placut citatul cu : sa l facem pe om dupa chipul si asemanarea NOASTRA ! ! Erau mai multi ? Cum am spus , se vede nivelul intelectual destul de scazut al celor ce au scris aceste paragrafe , ” dupa asemanarea noastra ” se refera la trup sau comportament ? Caci daca se refera la trup , ma indoiesc , Dumnezeu nu e trup , el s a intrupat doar o data , in Hristos , nici nu ar putea sa se refere la trup , oamenii sant galbeni , negrii , albi etc ; Dumnezeu nu putea fi cameleonic . Daca se refera la personalitatea lui Dumnezeu , e mai grav , unii oameni aleg sa si o exprime intr un mod animalic si orice referire la o astfel de asemanare e blasfemie. Tutenes , ce mi spui tu nu e planul initial , ai ales rastalmacirea , mai grav e ca Rufin Liban ti a laudat ” sargul ” , stii bine ca la inceput Adam si Eva nu cunosteau nici binele nici raul si nu primisera nici poruncile de care vorbesti , mai mult , nu aveau in stapanire nici animalele .

  Apreciază

  • agerstress said, on decembrie 30, 2009 at 4:41 pm

   Si ca o completare la cele spuse de „tutenes”, termenul „asemanare” nu este acelasi lucru cu termenul „identitate”, „copie” sau „clonare”. Nu merge atat de departe. Asemanarea tine cont de anumite proportii.

   Apreciază

  • parereamea said, on decembrie 30, 2009 at 4:48 pm

   http://www.bibliaortodoxa.ro/
   Ca reper te poti folosi de pe tel de acest link. E de preferat sa citesti intai Noul Testament, sa lasi preocuparile pentru „misterele” din Vechiul Testament pentru mai tarziu. Marile intrebari ti le va ridica Noul Testament, te asigur, pentru ca Iisus Hristos a fost cel care a intors lumea pe dos, si trebuie sa fii „nebun” (dupa conceptele lumii normale) ca sa-l intelegi.
   Nu am idee daca merge de pe tel acel site vimeo.com care e dedicat pentru uploaduri de filme. Incearca. Iti dau doar un „citat” din film: „De la creier la inima sunt doar 30 cm, dar unora le trebuie o viata sa parcurga aceasta distanta…”
   Trebuie sa-ti spun, fara nici o urma de jignire, ca din punctul de vedere al unui crestin-ortodox care stie cat de cat ce e cu el, esti total haios prin afirmatiile, intrebarile pe care le pui. Dar nu mi se mai pare deloc comic daca-mi aduc aminte ca si eu aveam aceleasi ganduri in cap pana nu demult.
   Pe scurt, iti dai seama ca e imposibil sa afli aici toate raspunsurile, dar poti gasi indrumare, repere. Carti sunt cat sa nu poti citi tu in toata viata. Nu cred ca exista o alta religie cu o bibliografie mai bogata. Cum zicea careva tot pe aici, si o zicea cu ciuda caci era un necredincios: ortodoxismul cade mereu in picioare ca un hopa-mitica. Are mereu toate raspunsurile.

   Apreciază

 24. solo said, on decembrie 30, 2009 at 9:19 pm

  Cunosc bibliaortodoxa.ro , din pacate , din ce citesc mai mult, imi pun mai multe intrebari , promit sa citesc mai mult , m am documentat si despre Klauss Kenneth , ce pot sa spun , le a cam incercat pe toate , din punctul unui ortodox e in regula ca el a ales acum ortodoxia dar daca ar fi spus ca dupa toate cautarile , doar in catolicism a gasit pe Dumnezeu , l ati fi catalogat schismatic si ratacit ? Asta am spus o pentru a demonstra cat schimbator e omul .

  Apreciază

 25. solo said, on decembrie 30, 2009 at 9:47 pm

  Hopa , sa inteleg ca la inceput oamenii erau asemenea lui Dumnezeu , imateriali , ca sa te surprind , am citit mai departe , va aduceti aminte ca spuneam ca Vechiul Testament e cel ce ma intriga , acolo sant neconcordante si neclaritati crase . Bun , daca spui ca oamenii erau asemenea lui Dumnezeu , atunci cum sa ” creasca si sa se inmulteasca ” , poate ceva imaterial sa creasca si sa se inmulteasca ? Mai ales ca ei erau restrictionati la Eden . Referitor la Sfanta Treime , cum sa nu o cunosc , Tatal , Fiul si Sfantul Duh , totusi am invatat ca nu sant mai multi , e doar Unul . Desigur , unii contesta asta ( muslimii de ex ) afirmand ca de fapt crestinismul nu e monoteist . De remarcat ca in facere nu se pomeneste de Fiu si Duh si ca oamenii sant creati tarziu , dupa animale , logic e ca fiind asemenea lui Dumnezeu sa fie creati inaintea animalelor . De altfel se arata clar ca sant materie cand se spune ca erau goi , ori o fiinta imateriala nu are nevoie de haine.

  Apreciază

 26. solo said, on decembrie 30, 2009 at 10:19 pm

  acum cateva citate : ” Apoi a zis Dumnezeu : ” Iata va dau iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in ea . Aceasta va fi hrana voastra . ” 1) Omul nu avea drept de viata si de moarte asupra animalelor . 2) Omul era trup din carne si sange ca acestea . 3) Omul era material , altfel nu avea nevoie de hrana . 4) Dumnezeu a interzis consumul bananelor . Ele nu au seminte . Alt citat : ” Apoi a cunoscut Cain pe femeia sa , zamislind a nascut pe Enoh ” . De unde a aparut femeia lui Cain ? Citatul 3 : ” Fii lui Dumnezeu , vazand ca fiicele oamenilor sant frumoase , si au ales dintre ele sotii , care pe cind a voit ” . 1) Reiese ca formularea : Dupa chipul si asemanarea Noastra , nu se refera la Sfanta Treime , de altfel Isus ,Fiul nu apare in aceasta forma decat mai tarziu . .2) De unde apar fii ? 3) Acesti fii au zamislit , deci nu erau materie . Se face explicit diferentierea dintre oameni si acesti fii . Va urma , mai am cateva tarziu acum .

  Apreciază

 27. solo said, on decembrie 30, 2009 at 10:19 pm

  acum cateva citate : ” Apoi a zis Dumnezeu : ” Iata va dau iarba ce face samanta de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta in ea . Aceasta va fi hrana voastra . ” 1) Omul nu avea drept de viata si de moarte asupra animalelor . 2) Omul era trup din carne si sange ca acestea . 3) Omul era material , altfel nu avea nevoie de hrana . 4) Dumnezeu a interzis consumul bananelor . Ele nu au seminte . Alt citat : ” Apoi a cunoscut Cain pe femeia sa , zamislind a nascut pe Enoh ” . De unde a aparut femeia lui Cain ? Citatul 3 : ” Fii lui Dumnezeu , vazand ca fiicele oamenilor sant frumoase , si au ales dintre ele sotii , care pe cind a voit ” . 1) Reiese ca formularea : Dupa chipul si asemanarea Noastra , nu se refera la Sfanta Treime , de altfel Isus ,Fiul nu apare in aceasta forma decat mai tarziu . .2) De unde apar fii ? 3) Acesti fii au zamislit , deci nu erau materie . Se face explicit diferentierea dintre oameni si acesti fii . Va urma , mai am cateva , e tarziu acum .

  Apreciază

 28. spellmaker said, on decembrie 31, 2009 at 11:10 am

  @solo,iti pui prea multe intrebari.Nu poti gasi raspuns la toate o data ci pe rand.Cum ti-am mai scris intr-alta parte ,iti spun si acum: gaseste-ti un duhovnic bun.Cu timpul ,daca nu te grabesti vei afla raspuns la multe.Am retinut ca nu ai inteles cum sta treaba cu „sa facem om dupa chipul si asemanarea noastra”. Treaba e simpla aici.Cand Dumnezeu a facut cerul si pamantul, a facut si fiintele care le populau.In ceruri ,ingeri (o ierarhie complexa ) si pe pamant animale si pasari.Dumnezeu in creatie, ultima oara la facut pe om.Omul a fost piatra de incercare a creatiei.Deci omul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu ,dar cu asemanarea e alta poveste.Ca omul sa ajunga sa se asemene lui Dumnezeu …sti cum e ,omul are de muncit.Asemanarea cu Dumnezeu este deci partea de efort a omului.Studiaza bine cuvantul: ASEMANARE.Poate omul sa o aiba sau nu.Poate sa fie sau nu.POti s-o ai sau poti s-o pierzi.Iti aduci aminte inclusiv la caderea lui Lucifer,raboiul lui cu Arhanghelul Mihail…deci Dumnezeu nu era singur cand la creat pe Adam.Asa ca vedem ca erau multi pe acolo ,inclusiv vreo doua armate.Omul era material,cotat un element grosier in creatie.Era la trup ca animalele. Intr-o carte veche care vorbeste despre revelatiile sfintilor parinti scrie ca Dumnezeu facandu-l pe om ,la prezentat ca ultimul element in creatie si a zis tuturor fiintelor care populau cerul sa i se inchine.Lucifer,vazandu-l pe om material,nu imaterial,nici divin,nici sublim,nu a respectat voia lui Dumnezeu si din cauza orgoliului s-a rasculat.Deci omul ,de la inceput a fost trup.Gasesti multe explicatii de acest fel in cartile ortodoxe,dar trebuie sa ai rabdare si sa studiezi,nu sa citesti.Nu te lasa purtat de deductiile personale ca risti sa faci greseli.Cercetari spirituale face cel care are o baza solida si pe Dumnezeu aproape.Noi sa ne multumim sa invatam.Pace si armonie

  Apreciază

 29. solo said, on decembrie 31, 2009 at 8:34 pm

  @ spellmaker : raspunsul tau e rational , il gasesc interesant . Retine ca eu nicioadata nu l am atacat pe Dumnezeu , am insa impresia El a transmis anumite mesaje , pentru ca oamenii respectivi sa le inteleaga , a trebuit sa le transmita la nivelul lor de cunostinta , apoi de a lungul istoriei le au mai prelucrat putin si oamenii . Oricum am ambitia ca in 2010 sa citesc mult mai mult in acest domeniu . Dupa ce pentru 2009 mi am impus ( si am reusit ) sa renunt la un viciu , aceasta e noua provocare pe care mi o propun pentru anul care vine .

  Apreciază

 30. spellmaker said, on ianuarie 1, 2010 at 3:13 pm

  @Solo.Dumnezeu sa fie alaturi de tine

  Apreciază

 31. pop florina said, on februarie 5, 2010 at 11:44 am

  sunt perfect deacord cu tutenes….ma lasa rece patriarul asta….vreau sa ami adaug faptul ca il apareciez foarte mult pe scriitorul ortodox Danion Vasile pentru activitatea publicistica pe care o are precum si pentru frumoasele si bunele conferinte…vorbeste numai de la Sfintii Parinti,marturisete adevarul de credinta fara frica,ne incurajeaja sa fim marturisitori ai lui Hristos…avem multe de invatat de la el,merita sa-l ascultam; insa nu trebuie sa ascultam de patriarh care batjocoreste Ortodoxia…

  Apreciază

 32. asyleea said, on martie 23, 2010 at 10:40 pm

  ma baieti de dumitru staniloae ati auzit?
  in revista Ortodoxia din1980 parca are un studiu in careexplica si argumenteaza ca mos craciun din colinde (nu cel din reclame)este Hristos
  daca cineva vrea sa vanda mai multe bomboane si foloseste o imagine sacra sau macar sacralizata atunci e rea imaginea?
  are multe greseli pf daniel dar in teologie e tare

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: