SACCSIV – blog ortodox

Rubrica incepatorului: MATANIILE, cum le facem?

Posted in MATANII, mătanie, rubrica incepatorului by saccsiv on decembrie 26, 2009

   Am auzit de ele, dar cei mai multi dintre noi nu le facem corect. Unii le fac repede, gresit, foarte multe si cu gandul aiurea. Asta deja e exercitiu fizic.

   Iata cum se face o mătanie:

   Se porneste din stand in picioare, cu spatele drept. Se face corect semnul crucii, precum gasiti explicat la:

Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII?

   Evident, spunand „In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”, precum gasiti scris acolo. Apoi ingenunchem, punem palmele si fruntea pe podea. Nu stam in pozitia asta, ci ne ridicam imediat in pozitia de drepti si iar facem corect semnul crucii.

   In timpul in care incepem sa ingenunchem si pana ne ridicam in pozitia de drepti spunem RUGACIUNEA LUI IISUS: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!”. O data la fiecare matanie.

   Apoi repetam miscarea cu a doua matanie, a treia si tot asa. Deci fiecare matanie incepe si se termina cu semnul crucii.

   Facem cate ne pune duhovicul sa facem. Unii dau un numar fix. Altii, precum parintele Arsenie Papacioc, te pun sa faci un numar minim, lasand la ravna fiecaruia sa faca in plus cat mai multe.

   Din pacate sunt si duhovnici care daca te vad mai corpolent, considera ca daca te pun sa faci cat mai multe, iti fac un bine, ca slabesti. Trebuie insa inteles ca mataniile NU SUNT EXERCITIU FIZIC. Iar daca sunt prea multe, mai ales in cazul incepatorilor, atunci ori nu le faci corect, ori te lasi de ele.      

   E foarte posibil insa ca la inceput sa para multe oricat de putine ar fi. In acest caz, e bine sa le grupam in cateva serii, cu pauze intre ele.

Tagged with:

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 26, 2009 at 5:20 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. ovidiu said, on decembrie 26, 2009 at 6:12 pm

    Foarte oportun si necesar acest articol.

    Apreciază

  3. valentin said, on decembrie 26, 2009 at 6:23 pm

    multumesc !

    Apreciază

  4. Veaceslav said, on decembrie 26, 2009 at 6:32 pm

    Multumim!

    Apreciază

  5. vio said, on decembrie 26, 2009 at 8:30 pm

    Foarte interesant! La fel se inchina musulmanii, bine, se intelege ca fara sa isi faca semnul crucii.

    Apreciază

    • parereamea said, on decembrie 27, 2009 at 6:48 pm

      Plimba ursu

      Apreciază

      • vio said, on decembrie 27, 2009 at 8:57 pm

        parerea ta prietene…vb frumos, am locuit aproape un an in tara musulmana asa ca pot eu sa iti spun sa plimbi ursul…

        Apreciază

  6. babi said, on decembrie 26, 2009 at 11:43 pm

    Craciun binecuvantat cu pacea Domnului in suflet! Multumiri pentru indrumarile crestinesti,am convingerea ca foarte multa lume are nevoie de aceste cunostinte,Dumnezeu sa ne ierte si sa ne miluiasca pe noi pacatosii,ca nici acestea nu cunoastem cu adevarat! Doamne Iisuse Hristoase,Fiul Lui Dumnezeu,apara,miluieste,mantuieste,lumineaza,binecuvanteaza ROMANIA si pe poporul roman,pe toti credinciosii crestin-ortodocsi!

    Apreciază

  7. babi said, on decembrie 26, 2009 at 11:58 pm

    @ Indezirabilul,de aceasta ce zici?!? Parintele Arhimandrit Iustin Parvu de la Sfanta Manastirea Petru Voda, supranumit Duhovnicul Neamului, este calugarul care nu doarme niciodata, la cei 90 de ani ai sai. Daca nu este la slujba sau la caminul de copii sau in inspectie la spitalul si azilul de batrani al Manastirii de maici, atunci trebuie sa aiba grija de zecile de credinciosi care-l asteapta, zilnic, in holul si in fata micii sale chilii, plina de carti si icoane. Intr-un rastimp, la sarbatoarea Nasterii Domnului, Parintele Iustin Parvu ne-a oferit un Cuvant de indrumare pentru romani pornind de la exemplul Mantuitorului.
    Ascultati mesajul Parintelui in inregistrarea video atasata!
    V.R. Este drept,aceasta s-a publicat in ziarul „Ziua” din 30.dec.2008 si se gaseste impreuna cu un video in care se afla si UN CUVANT AL PARINTELUI JUSTIN, iata-l aici: http://www.ziua.net/news.php?data=2008-12-30&id=18590 Poate nu este singurul ortodox care face acestea,dar poate,mai ales,incercam sa nu mai judecam!?! Doamne ajuta si iertare!

    Apreciază

  8. daniel said, on decembrie 27, 2009 at 4:31 am

    dragi prieteni,

    castigul cel mare al omului, spre slava lui Dumnezeu, este nasterea inimii noi, duhovnicesti. iata cum se distruge (in sens spiritual vorbind) omul vechi, egoist si se zideste (interior) omul care tanjeste clipa de clipa dupa Pruncul Minunat si Sfant.
    ca si-a impregnat talpile in lemn pe durata rugaciunii; (oare ce rugaciune poate face un budist !?) nu are importanta pentru mantuire.
    Parintele Iustin nu doarme, dar el se odihneste in Duh de eforturile Sfintiei sale.
    de ce invinge trupul: pentru ca are o inima noua, inima care apartine Cerului.
    inainte de metanii si dupa metanii si, cat mai des, haideti sa ne intrebam starea inimii in fata Domnului Cel Nascut. asa, incet, temeinic, avansam si Il bucuram pe EL.
    asa sa fie,

    va iubesc pe toti,
    Daniel

    Apreciază

  9. elena said, on decembrie 27, 2009 at 12:19 pm

    Cat sunteti de rai!

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 27, 2009 at 1:34 pm

      elena

      cine anume sunt atat de rai?

      Apreciază

      • elena said, on ianuarie 2, 2010 at 12:25 pm

        „Ereticule neoprotestant, ca orice slugoi al dracului, ai foarte mult tupeu sa pui semnul egalitatii intre ce facea acel slujitor ce se inchina satanei si mataniile ortodocsilor”
        sau: „Plimba ursu”.

        Mai e nevoie sa specific la cine ma gandeam?

        Apreciază

  10. Roxana said, on decembrie 27, 2009 at 12:38 pm

    Saccsiv, poate ar fi fost util sa spui si ceva despre: Mataniile, CAND la facem.

    Apreciază

  11. daniel said, on decembrie 27, 2009 at 5:27 pm

    da tu cand iubesti pe Dumnezeu si pe aproapele?

    Apreciază

  12. Roxana said, on decembrie 27, 2009 at 6:30 pm

    @ daniel
    Daca te referi cumva la comentariul meu si daca esti un crestin ortodox cat de cat practicant, cred ca stii ca exista niste reguli in ceea ce priveste zilele (saptamanile) anului, cand se fac mataniile mari. De exemplu nu este permis sa se faca sambata si duminica (din cate stiu eu). Eu nu cunosc aceste reguli in totalitate, de aceea am sugerat ca ar fi bine ca pe langa „cum” se fac mataniile sa se stie si „cand” este permis sa se faca acestea.
    In ceea ce priveste iubirea de Dumnezeu si de aproapele, aceasta ar fi bine sa fie permanenta (pentru cine poate).
    Sper sa te fi lamurit raspunsul meu.

    Apreciază

  13. spellmaker said, on decembrie 27, 2009 at 6:55 pm

    Mataniile se fac oricand cu cateva exceptii:duminica si de sarbatorile mari si in perioada de la Paste la Inaltare.In zilele in care nu se pot face matanii se pot face inchinaciuni cu aplecare si atingerea solului cu mana.Cand se face o matanie trebuie sa existe umilinta in suflet.In ansamblu o metoda e cam asa: Se face o inchinaciune.Urmeaza plecaciunea pe care o facem fiind atenti sa atingem solul cu amandoi genunchii in acelasi timp,apoi urmeaza palmele si apoi fruntea.In aceasta miscare se spune in inspiratie ( de aer ),”Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu”.Apoi urmeaza ridicare ,prin expiratie cu „Miluieste-ma pe mine pacatosul (sau pacatoasa).Unii cuprind textul rugaciunii in doua plecaciuni avand inchinaciune la fiecare ridicare.O metoda buna la rugaciuna inimii este cea a Parintelui Arsenie Boca a dat-o si anume:la „Doamne” se tine plamanul gol de aer.Se inspira cu „Iisuse Hristoase fiul lui Dumneze” si se expira cu „Miluieste-ma pe mine pacatosul”.In ansamblu despre respiratie in aceasta rugaciune putini dau explicatii si pe undeva chiar usor nu este pentru ca trebuie inspirat in acelasi timp si pe nas si pe gura (asta cand stam la rugaciune ,nu cand muncim sau mergem pe strada) si trebuie sa fim atenti sa nu inspiram peste 75% din capacitatea plamanului.Expiratia se face numai pe gura sau si pe nas si pe gura in acelasi timp.Cand facem matanii este bine sa le facem in fata unei icoane si daca se poate catre rasarit.Sa fie cu mult folos.

    Apreciază

  14. Anda said, on decembrie 27, 2009 at 7:28 pm

    Craciun binecuvantat tuturor!
    Ce minunat vorbeste Maica Siluana despre metanii aici:
    http://www.sfintiiarhangheli.ro/node/143

    Cer permisiunea domnului admin, sa ne bucuram impreuna de sfaturile Parintelui Porfirie (Grecia)
    Valoarea metaniilor
    „La o tanara atletica, ce mergea adesea la Parintele sa-i ceara sfatul in diversele ei probleme tineresti, ii placea mult gimnastica, pentru ca o relaxa dupa surmenajul lectiilor. Parintele Porfirie, care avea darul de a-i indruma chiar si pe oamenii de stiinta in domeniile in care acestia erau specializati, i-a spus fetei ca nu exista o gimnastica mai buna decat metaniile si i-a spus cum se fac: dupa ce ne-am facut cruce , ingenunchiem , atingem pamantul cu fruntea, apoi ne ridicam facand aceasta iar si iar, in timp ce sufletul suspina in fata lui Dumnezeu, rostind rugaciunea vamesului: „Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului!” sau orice alta rugaciune pe care ne va lumina Duhul sfant sa o rostim. Astfel, a incheiat Batranul, timpul irosit cu gimnastica va fi valorificat prin metanii.
    Dupa metanii urmeaza bucurie mare, usurare, pace in suflet, iar trupului nu-i va mai ramane nici un singur madular nefolosit si nepus la lucru. Pentru a accentua importanta metaniilor, Parintele i-a mai spus ca, dupa cum, ne-o arata Evanghelistul, Hristos Insusi a facut si el metanii cand se afla in gradina Ghetsimani, cazand cu fata la pamant si apoi ridicandu-Se. Metaniile fac bine si sufletului si trupului. De aceea, ascetii nu patesc cu una cu doua infarcturi ori alte boli de inima etc., intrucat prin metanii , arterele si vasele de sange se pastreaza excelent, iar sufletul se linisteste, spulberand supararile.
    Metaniile nu sunt de la om , ci descoperire dumnezeieasca si, nefericit este omul care n-a aflat taina lor.
    Cei ce fac metanii noaptea, inainte de a adormi, alunga din minte grijile de zi cu zi, se linistesc si dorm mai bine”…(Parintele Porfirie-Antologie de sfaturi si indrumari, Ed. Bunavestire, Bacau, pag 244-245)
    Sa ne fie de folos.

    Apreciază

  15. laura said, on decembrie 27, 2009 at 8:49 pm

    Ai inceput sa raspunzi si intrebarilor gandite,dar nerostite…Continua,ne esti de un real folos.

    Apreciază

  16. Viorica said, on decembrie 28, 2009 at 8:23 am

    @Mircea : nu vreau sa te supar, dar Parintele Arsenie face referire la faptul ca suntem caldicei; nu avem credinta tare si nici nu ne rugam Tatalui sa ne ajute – ne multumim ca suntem – cu numele…
    @saccsiv – multumiri: este vital sa alegem – atunci cand vrem sa luam hotararea cea buna de a urma pa Hristos – sa lucram cele drepte; multi dorim sa punem inceput bun – dar ratacim cautand : ce sa facem, cand sau cum sa facem ….multumiri tuturor celor care impartasesc din experienta lor duhovniceasca sprijinind, luminand drumul catre Acasa….
    Doamne ajuta !

    Apreciază

  17. spellmaker said, on decembrie 28, 2009 at 5:02 pm

    @Indizerabilul…..ar trebui sa mergi sa vezi cu ochii tai cam la ce nivel a ajuns budismul pe planeta asta.Din punc de vedere spiritual sunt ceva de genu nota 1 fata de 9 al ortodoxilor din 10.Asa ca nu vorbi ca esti in necunostinta de cauza.La ei spiritualitatea sa dus de mult.Banu e la putere.Si nu inteleg ,chiar daca cineva din alta religie ar avea o reusita ,tu crezi ca asta ar trebui sa aduca rusinea neaparat pe capul ortodocsilor?Oricum pozitia de rugaciune la budisti nu se face in picioare.Asa ca urmele talpilor nu prea vad cum s-ar putea imprima in podeaua de lemn.

    Apreciază

  18. laura said, on decembrie 28, 2009 at 7:43 pm

    este adevarat ca nu se ingenuncheaza pana la Boboteaza?

    Apreciază

  19. Mihaela said, on decembrie 29, 2009 at 4:42 pm

    Laura,
    În Pravila de comportare în Biserică spune aşa, citez:
    „În Biserica Ortodoxă, îndeosebi la slujba comună, nu se obişnuieşte a îngenunche în mod arbitrar. În biserică îngenunchierile sunt admise doarîn timpul unor rugăciuni deosebite. În astfel de momente, preotul previne poporul cu cuvintele: „Plecaţi-vă genunchii…” De obicei, îngenunchierile se fac după vosglasul „Îţi mulţumim Ţie Doamne…” şi pâna la sfârşitul cântării „Ţie îţi cântăm…” Ca atare, îngenuncherile nu sunt deloc o poziţie potrivită de rugăciune în Biserica Ortodoxă. Noi, creştinii ortodocşi, folosim închinăciunile (mătăniile) până la pământ. Dar şi închinăciunile până la pământ şi îngenuncherile sunt oprite, nu numai duminica, ci şi în toate sărbătorile împărăteşti, cât şi în perioada dintre Sfintele Paşti şi Cincizecime. Îngenuncherile au fost interzise de canonul 20 al Sinodului I ecumenic, canonul 90 al Sinodului VI ecumenic, canonul 15 al Sf. Ap. Petru şi canonul 91 al Sfântului Vasile cel Mare, care lămureşte motivele acestei interdicţii: ” Prin starea la rugăciune în această zi (duminica) ne aducem aminte că este icoană a veacului ce se aşteptă…” De aceea Tipiconul ne învaţă că, în această zi, „trebuie,dar, ca rugăciunile să le facem stând în picioare, pentru a ne transpune gândurile de la prezent la viitor, spre viaţa nesfârşită, ca semn de aducere aminte a nînvierii ce se aşteaptă în veacul viitor”.
    Unicul loc în Sânta Scriptură unde se menţiomează îngenuncherea, este atunci când ostaşii au îngenunchiat, batjocorindu-L pe Hristos. Închinăciunea cu fruntea până la pământ simbolizează inmormântarea şi Învierea lui Hristos.
    La Sfântul Vasile cel Mare: ” În fiecare plecare de genunchi şi ridicare arătăm că, prin păcat ne-am arunct la pământ, iar prin iubirea de oameni a Celui Carele ne-a zidit, ne-am ridicat la ceruri”, inchei citatul si pravilă.
    Cee e înţeles de aici – metania nu este acelaşi lucru cu îngenuncherea.
    Saccsiv,
    Multumim pentru strădnia de a ne îndruma pe noi începătorii
    Am scris pe celălalt blog al meu un articol cu folos pentru începătorii începători. Sper să fie de folos : http://ortodoxulincepator.wordpress.com/2009/12/29/despre-sfanta-liturghie/
    Doamne ajută!

    Apreciază

  20. Cristi said, on martie 31, 2010 at 6:05 pm

    Multumesc !

    Foarte necesar acest articol si foarte bine explicat 🙂

    Apreciază

  21. Un pacatos said, on aprilie 27, 2012 at 7:44 am

    Preaiubitilor, viata asta e un mare razboi, cine vrea lupta, cine nu vrea nu lupta! Daca vrei sa-ti mantuesti sufletul, negresit trebuie sa lupti. Uitati care sunt cele mai importante lucruri care daca le faci in adevar, sa fi sigur ca te mantuiesti: CREDE IN IISUS HRISTOS CA ESTE FIUL LUI DUMNEZEU!!! Daca crezi din toata inima ta negresit toate celelalte vine de la sine: suferinte, umilinte, batjocuri, indurari, plansete, si tot felul de necazuri. Cum vezi ca lumea nu te primeste, sa fi sigur ca te primeste Domnul Iisus Hristos in Imparatia Tatalui nostru care este in ceruri!!! Pe Iisus lumea nu L-a primit, nici pe oile Sale nu o sa le primesca lumea aceasta. Va mai rog sa iubiti pe Domnul Dumnezeu (Tatal, Fiul, Sfantul Duh) din toata inima voastra, cu toata puterea voastra, cu tot cugetul vostru si cu toata mintea voastra, si pe aproapele vostru ca pe voi insiva!!! Daca simtiti in inima voastra ca va incadrati in acestea, negresit ve-ti avea viata vesnica!!! Va iubesc fratilor si surorilor, pacea Domnului nostru Iisus Hristos sa fie cu voi cu totii! Amin.

    Apreciază

  22. […] Rubrica incepatorului: MATANIILE, cum le facem? […]

    Apreciază

  23. […] Rubrica incepatorului: MATANIILE, cum le facem? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.