SACCSIV – blog ortodox

CATEDRALA MANTUIRII, un hibrid ortodox-catolic

Posted in CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI by saccsiv on decembrie 12, 2009

   Citez din articolul Catedrala Mântuirii, un hibrid ortodox-catolic:

   Un grup de 75 de ingineri şi arhitecţi s-au întrunit la Palatul Patriarhiei, pentru a discuta despre viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, al cărei proiect a fost deja conturat.
   Punte între Răsărit şi Apus
   Preafericitul Daniel, prezent şi el la deschiderea simpozionului, a prezentat argumentele teologice pe baza cărora s-a făcut proiectul.
  Astfel, „clădirea va trebui să îmbine forma de navă cu cea de cruce şi cu forma potirului, pentru că prin potir, trupul euharistic al lui Iisus Hristos se dăruieşte credincioşilor, care devin astfel trupul său mistic”, a explicat PF Daniel, citat de agenţia de ştiri Basilica.
   Patriarhul a mai subliniat că, prin stilul său, catedrala trebuie să evidenţieze rolul ortodoxiei româneşti, de punte între Răsărit şi Apus.
   Şapte ani de lucru, 5 niveluri, 38.000 de metri pătraţi

   Cât despre detaliile tehnice ale Catedralei, acestea au fost discutate de arhitecţi şi ingineri, fără însă ca presa să aibă acces la simpozion.
   Scopul principal a fost acela de a dezbate principiile de proiectare, caietul de sarcini şi condiţiile de selecţionare a firmei ce va executa lucrările, iar discuţia va continua şi astăzi. Aceasta este a treia manifestare dedicată proiectului, organizată de Sectorul „Catedrala Mântuirii Neamului”.
   Execuţia este estimată la şapte ani, dintre care trei ani pentru faza de „roşu”.

 • Clădirea va totaliza 38.000 de metri pătraţi, pe cele cinci niveluri, iar cu această suprafaţă va fi de zece ori mai mică decât Casa Poporului.
 • Capacitatea bisericii va fi de 5.000 de locuri, însă alte 120.000 de persoane vor putea participa la slujbe în curte, unde vor fi amplasate permanent două ecrane-gigant.

   Cost estimativ: 400 de milioane de euro
   Deşi va fi amplasată la intersecţia străzilor 13 Septembrie şi Izvor, adică în spatele clădirii parlamentului, crucea sa va putea fi văzută din Piaţa Unirii.
   Alături de ea, pe terenul de 11 hectare primit de Patriarhie, va fi ridicată şi o clădire administrativă, precum şi Casa Pelerinul, cu 500 de locuri de cazare.
   Hramurile Catedralei vor fi Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, pentru paraclisul de la demisol fiind probabilă şi declararea unui al treilea hram, Sfântul Dionisie.
   Piatra de temelie a catedralei a fost pusă pe 29 noiembrie 2007, până acum fiind obţinute aproape toate avizele necesare demarării lucrărilor. Inclusiv terenul a fost pregătit pentru deschiderea şantierului, prin defrişare, însă data începerii lucrărilor nu este cunoscută încă.
   O parte din suma necesară, estimată de Patriarhie la 400 de milioane de euro, a fost deja strânsă prin donaţii.

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 12, 2009 at 4:01 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Florin said, on decembrie 12, 2009 at 4:05 pm

  Ce de-a bani pt saraci..

  Apreciază

 3. john said, on decembrie 12, 2009 at 5:17 pm

  Eu n-am inteles niciodata obsesia asta pentru o constructie de care, parerea mea nu avem nevoie! Chestia este mostenire de la Teoctist si preluata de Daniel. N-avem nevoie in varianta de mastodont. Avem nevoie de constructie de biserici de cartier, de bani pentru bisericile de la sate, de muuulte alte chestii mai importante. Si cit ziceati? 400 milioane de Euro??????!!!!!! Pai banii astia de unde sa iau? Imprumut FMI??

  Apreciază

 4. naayram said, on decembrie 12, 2009 at 5:30 pm

  stiti ce au profetit sfintii pentru timpurile actuale..de ce va intrebati?biserici ..ziduri goale..nu avem nevoie de biserici de cartier…ca doar nu vom face pretoi pe banda rulanta…peotul nu mai face misiune…ce tot vorbiti prostii?lumea nu stie de ce trebuie sa-si faca cruce si cine este Hristos si noua ne trebuie biserici de cartier…dupa blocurile gri stam noi cei cu biserici moarte…

  Apreciază

 5. agerstress said, on decembrie 12, 2009 at 5:50 pm

  Intr-adevar, catolicii sunt obsedati de grandoare, de impunator pe cand ortodocsii prefera smerenia, modestia, umilirea. In final rodul cel mai bun va avea aprecierea cea mai mare. Noi alegem ortodoxia, usa cea stramta si joasa in fata careia trebuie sa te apleci pentru a intra.

  Apreciază

 6. john said, on decembrie 12, 2009 at 5:50 pm

  Cred ca ai o problema mai adinca tu!! Si nici tie nu ti-e foarte clar!

  Apreciază

 7. EUGEN said, on decembrie 12, 2009 at 5:50 pm

  ŞI URîTĂ… ŞI SCUMPĂ !!!

  Apreciază

 8. valentin said, on decembrie 12, 2009 at 6:06 pm

  …”Cât despre detaliile tehnice ale Catedralei, acestea au fost discutate de arhitecţi şi ingineri, fără însă ca presa să aibă acces la simpozion.”

  cine stie ce camera secrete or sa apara pe acolo …

  Apreciază

 9. eugenia said, on decembrie 12, 2009 at 11:13 pm

  De ce atata potrivnicie cand este vorba de Catedrala?
  Se cauta nod in papura numai de dragul carcotelii.
  Porcaria aia de cavou comunist din Parcul Carol pentru care romanii au paltit sume nerusinat de mari unui arhitect evreu, nu a putut fi zmintita din loc.
  Muzeul Satului, spatiu sacru, a fost flancat de un monstru de beton si nu am auzit sa protesteze cineva.
  Nu am auzit ca cineva sa protesteze macar impotriva zonei in care a fost asezat Memorialul Holocaustului, ca sa nu mai vorbim ca unii s-ar fi asteptat ca evreii sa construiasca un Monument al Recunostintei fata de poporul roman care l-a protejat in vremuri dificile, asa cum afirma Marele Rabin Alexandru Safran care sustinea intr-un interviu acordat pe cand traia in Elvetia, ca poporul nostru merita titlui de „Drept intre popoare”pentru atitudinea avuta in timpul prigoanei.
  Poporul nostru ce a imbratisat calea crestina cu sute de ani inaintea multor natii, ce a dat ortodoxiei sfinti martiri si a facut zid in calea islamizarii Europei, ara dreptul sa ridice pe locul in care maladia demonica atee hotara sa naruie locuri de cult, case de patrimoniu, vieti, Biserica Catedrala
  , loc al Scaunului Patriarhal.
  Ca o fi inalta, ca o fi mai incapatoare decat bisericuta mea de la Elefterie vechi, eu stiu ca ma voi simti bine in ea. In Biserica, in orice Biserica te simti in primul rand crestin. Te imbraci in icoane cu toata iubirea, cu toate bucuriile si necazurile si cand iti cinta sufletul:”Cuvine-se cu adevarat..”, esti acasa.

  .

  Apreciază

 10. spellmaker said, on decembrie 13, 2009 at 4:11 pm

  @naayram.cred ca ai o problema.De altfel fiecare vede intr-o biserica ceea ce poate si ceea ce ii place.Tu vezi tare putin.Nu cred ca e cazul sa vorbesti tocmai tu despre oamenii care nu il stiu pe Dumnezeu sau altceva legat de El.Daca ai vazut asa ceva si nu te-ai implicat in a ordona situatia . asa cum ar face un crestin adevarat ,nu mai scrie despre acest subiect.Fa ceva bun ,iubeste pe aproapele tau,indiferent de rasa ,implicate in a face bine celor din jur si cauta sa vezi binele intai si nu raul.Inca preoti adevarati exista.

  Apreciază

 11. parereamea said, on decembrie 13, 2009 at 7:03 pm

  Sa inteleg ca ne vom mantui prin acest colos? Ma ia groaza numai cand ma uit la foto. E oribil de disproportionata.

  Apreciază

 12. Dan said, on decembrie 14, 2009 at 8:45 am

  Dupa cate se pare va fi pregatita ca si punte de legatura cu catolicii, deci care este rolul ei pana la urma?

  Apreciază

 13. gina said, on decembrie 30, 2009 at 11:43 am

  daevreii conduc lumea.si ce daca?.ne lasam condusi de ura impotriva lor si uitam ca noi ar trebui sa ne schimbam.sa fim mai uniti.sa ne organizam in grupuri.sa consumaqm ce producem la noi in tara.sa cumparam si de la tarani.mai putine vizite la mall.degeaba asteptam sa vina cineva sa ne salveze daca noi nu facem nimic.
  am postat un comentariu la ”catedrala mantuirii” dar vad ca a disparut.de ce ?

  Apreciază

 14. […] CATEDRALA MANTUIRII, un hibrid ortodox-catolic […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: