SACCSIV – blog ortodox

VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii de strada

Posted in Grecia by saccsiv on decembrie 11, 2009

   Citez din articolul ALARMĂ Grecia, primul stat UE aproape de incapacitate de plată:

   Zvonurile privind o iminentă intrare în incapacitate de plată a nu mai puţin de şase state UE (între care şi România) par să aibă cea mai mare îndreptăţire în cazul Greciei, ţară considerată „veriga slabă a Zonei Euro”. Mai întâi, agenţia Standard & Poor’s a atras atenţia asupra riscurilor privind capacitatea Greciei de a-şi achita datoriile, apoi Fitch a redus calificativul privind solvabilitatea, de la AAA minus la BBB plus.

   Bursa de la Atena a reacţionat imediat cu o scădere de 6% şi alte burse au înregistrat scăderi ale cotaţiilor. Potrivit Le Figaro, explicaţia dată de Fitch a fost că „această degradare reflectă îngrijorările noastre privind perspectivele pe termen mediu ale finanţelor publice, din pricina slăbiciunii instituţiilor bugetare şi a contextului politic grec„.

   Un „verdict” suficient pentru a transmite o undă de şoc înspre Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE).

   Comisarul pentru Afaceri monetare, Joaquin Almunia, a spus că „este clar că Grecia înfruntă mari sfidări economice şi fiscale„, adăugând: „Comisia Europeană este gata să ajute guvernul grec pentru a-şi pune în aplicare planul de reformă şi consolidare fiscală„. Germania (cea mai puternică economie din Zona Euro) a făcut un apel ca Grecia „să revină la finanţe publice sănătoase„.

   „Impasul financiar ameninţă suveranitatea ţării”

   Confruntat cu nemulţumiri sociale, care au răbufnit iarăşi, duminică, în lupte de stradă, premierul socialist al Greciei, Georges Papandreou, a confirmat situaţia dificilă a ţării. „Pentru prima dată din 1974 (când s-a pus capăt dictaturii militare – n.r.), impasul financiar al ţării ameninţă suveranitatea noastră naţională„, a declarat el într-o şedinţă de guvern, relatează Agerpres.

   „Suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ţine sub control enormul deficit, a restaura stabilitatea finanţelor publice şi a promova dezvoltarea„, le-a promis Papandreou partenerilor din UE, însă nu se ştie cum va reuşi să-şi îndeplinească promisiunea.

   Atena trebuie să scadă cu 3% cheltuielile publice, în condiţiile în care – la un an de la violenţele prilejuite de împuşcarea unui adolescent de către poliţie – sute de tineri au ieşit pe străzi. De duminică încoace, poliţia a efectuat 230 de arestări.

   În martie, fostul guvern de dreapta prefigura un deficit bugetar de 4% din PIB în 2010, puţin peste maximul de 3% admis de BCE statelor euro. Se pare însă că fostul premier conservator, Kostas Karamanlis, i-a minţit cu bună ştiinţă pe liderii Uniunii Europene, căci adevăratul deficit era de trei ori mai mare.

   Probleme pentru băncile greceşti

   Agenţiile de rating au scăzut calificativele şi pentru primele patru bănci greceşti (toate cu investiţii în România), pe care BCE nu le va putea împrumuta decât cu dobânzi mai mari. Este vorba de National Bank of Greece (NBG – care deţine Banca Românească), EFG Eurobank Ergasias (acţionar majoritar la Bancpost), Alpha Bank şi Piraeus Bank.

   Dacă situaţia Greciei se agravează, aceste bănci nu vor mai putea să obţină bani de la BCE pe baza unor obligaţiuni garantate de statul grec şi investitorii de pe bursele mondiale au remarcat acest risc – acţiunile celor patru instituţii de credit au scăzut cu 5-10% săptămâna aceasta.

   Conform articolului Căderea economică a Greciei, semnal de alarmă, mai aflam ca in acest moment, grecii se află într-o situaţie gravă, cu o datorie externă ajunsă la un nivel-record, de 300 de miliarde de euro, adică 125% din produsul intern brut (PIB).

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 11, 2009 at 6:23 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. john said, on decembrie 11, 2009 at 7:39 pm

    Sint voci, desi NU in Grecia ci mai mult in Anglia care spun ca Grecia ca si alte state aflate oarecum in situatia ei (vezi Spania) ar trebui sa renunte la euro si sa revina la moneda nationala pentru ca asa vor putea sa o devalorizeze astfel incit sa creasca nivelul exporturilor si deci sa scada deficitul; s-ar evita astfel si cresterea somajului si, esential, tara si-ar recistiga controlul asupra politicii sale monetare.

    Parerea mea este ca e prea tirziu…pentru asta. Grecia are un deficit bugetar real ce este estimat intre 10-15%(12,7% dupa Reuter) din PNB ceea ce este de 4-5 ori mai mult decit cel acceptat in UE (3%). Se pare ca deficitul public al Greciei ar atinge o cifra dementiala de 93% din PNB iar altii zic de 121% din PNB! Si este al 6-lea cel mai mare din lume la o populatie de 11 milioane. Mai grav este ca aprox 60% din populatia Greciei are imprumuturi la banci si multi sint deja depasiti de aceste plati.

    Cit despre ce s-a intimplat in Atena… cum sa spun, pentru cine sta aici vandalismele Koukoulofori-lor, adica a celor care poarte masti pe fata, care in general nu au mai mult de 16-18 ani si care se auto-intituleaza anarhisti, este ceva obisnuit. Aici demonstratiile se tin lant. Facultatile grecesti jumate din timp sint in greva pe diverse motive, de la pacea pamintului pina la „vrem burse mai mari”, asa ca asta n=ar fi ceva nici nou nici neasteptat. Nu stiu ce se va intimpla daca intr-adevar guvernul va declara incapacitate de plata, adica nu -si va mai plati pensiile, salariile in sectorul public, etc… atunci s-ar putea sa iasa cu nasoale in masa….

    Apreciază

  3. Gavriil said, on decembrie 12, 2009 at 7:25 am

    Pt.prima data scriu si eu. Am citit cu mult interes siteul. Frumoase lucru spui Saccsiv, si bunicica este si cartea ta.Sa dea Domnul sa o tii asa, cat s-o mai putea.
    In privinta Greciei, cred ca lucrurile sunt ai complicate. A pune in fata doar aspectul economic in detrimentul celui (moral,spiritual,si civic) nu este o idee buna. Biserica Greciei face mari eforturi ca sa tina tineretul pe linia de plutire. Acei tineri, koukoulofori, sufera de cu totul altceva decat o moralitate si un civism bun. Cred ca fiecare tara isi are usacaturile ei.
    Eu unul cred ca toate aceste „probleme” ale Greciei vin pe fondul unei incercari de „restructurare” social-religios-politic a mentalitatii grecilor.
    – Oare sa nu aiba nici o legatura si cu afrontul dat „ecumenistilor” in Cipru prin neacceptarea multor Ierarhi Ortodocsi de a nu face pact cu Papa? (stim ca Papa este un pion politic de prima clasa, cel putin in Europa)
    -Oare globalizarea-mondializarea nu trebuie sa cuprinda toate sferele relatiilor omenesti, inclusiv cel spiritual?

    Sa ne aducem aminte cand au vrut sa le schimbe buletinele in 1996 cu cele „noi-europene”, oare nu tot scandal a iesit si atunci si UE-PE au plecat cu coada intre picioare pana au revenit in forta si au aobligat totusi sa isi „schimbe” parerile?

    Nu sunt neaparat un sustinator al teoriilor conspiratiei, dar o farama de adevar se regaseste in toate, pt. ca se verifica prin acele acte marsave.

    Din nefericire, nu avem decat sa stam si sa privin cu durere ca a ami trecut un eveniment, s-a mai implinit o profetie si noi suntem mai aproape de inregimentare pe toate planurile.
    Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de asta.

    Apreciază

  4. Gruia said, on decembrie 12, 2009 at 11:20 am

    stiti de ce mi-e teama ? Ca cel mai probabil, aceste evenimente sunt un experiment la nivel planetar pt a vedea cum se comporta o natiune in fata unei mari provocari ! Sper sa k Rom. sa nu faca parte din acest experiment !

    Apreciază

  5. john said, on decembrie 12, 2009 at 11:39 am

    Eu doar incercam sa prezint o stare de fapt si sa mai aduc unele completari informationale… cit despre restul… nu stiu si e cam greu de demonstrat. Nu uita insa Gavriil ca dupa scandalul cu buletinele in Grecia din 96, in 2006 s-au introdus pasapoartele cu cip (RFID) la ei, fara nici o opozitie vizibila, fara nici un comentariu prin mass-media (cel putin din ce stiu eu, si eram in Grecia in anul ala) practic nimeni n-a suflat nimic…ca dovada, este ca multi din Romania la momentul scandalului cu pasapoartele de la inceputul anului asta, dadeau ca exemplu Grecia care s-ar fi opus introducerii buletinelor noi, fara sa stie ca mult-contestatele LA NOI pasapoarte erau deja in uz de 2 ani jumate! Interesant nu e asa?
    Cit despre Koukoulofori, da este o dovada a unei generatii tinere cam in deriva. A doua dovada ar fi numarul foarte mari de tineri narcomani care te abordeaza la orice pas pentru un banut pe care ei il dau mai tirziu o doza infima de drog, sau care stau trintiti pe jos, prin Omonia si care nu mai au nici o problema sa inspire praful pe nari in vazul tutror. Pe multi dintre ei se vad urmele unui trai bun, a existentei unei familii din sinul carora s-au desprins…. Astia imi fac cel mai rau cind ii vad.

    Apreciază

  6. em said, on decembrie 12, 2009 at 1:49 pm

    nu stiu de ce mi se pare ca oamenii, indiferent de tara, in cazul introducerii unei legi noi daunatoare (ex:casatoriile intre homosexuali), ori a cipurilor, ori indiferent ce, care este menit sa distruga moralitatea individului, reactioneaza cam asa: opozitie (uneori cu toata energia), iar dupa un oarecare timp… fssss… se dezumfla si nu mai reactioneaza nicicum iar problema impotriva careia au luptat le devine indiferenta. Ori se obisnuiesc cu ideea. Sunt tari in Europa care au organizat referendumuri pt ca nu erau de acord cu un anumit lucru. Populatia a votat corect insa peste un anumit timp iar s-a organizat referendum pt acelasi lucru si… nu a fost intampinata nici o opozitie. Prin urmare Europa a reusit sa-i impuna legile ei. Bine… in Romania nici nu se oboseste nimeni sa te intrebe daca esti ori nu de acord cu ceva.
    Oare care ar fi solutia contra oboselii si a descurajarii?

    Apreciază

    • saccsiv said, on decembrie 12, 2009 at 1:56 pm

      em

      Corecta observatie. Asta e soarta oricarei „solutii” lumesti la acest tip de problema.

      Apreciază

  7. Marius said, on decembrie 12, 2009 at 8:25 pm

    Gavriil
    Acest experiment de care vorbesti tu in cazul Greciei sa ne rugam sa nu se intample in Romania care este amenintata ca nu va mai primii transa a treia de la F M I astfel pana in martie cand va venii transa urmatoare D-zeu cu mila. Nu stiu exact cum a fost semnat acest contract de imprumut dar marile puteri doresc sa ne ingenuncheze.
    Doamne ajuta.

    Apreciază

  8. […] VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii… […]

    Apreciază

  9. […] VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii… […]

    Apreciază

  10. […] VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii… […]

    Apreciază

  11. […] VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii… […]

    Apreciază

  12. […] VIDEO: Căderea economică a Greciei, primul stat UE aproape de incapacitate de plată. Manifestatii… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.