SACCSIV – blog ortodox

Demonstratia faptului ca cercetatorii adepti ai schimbarii climei au gresit calculele referitoare la topirea ghetarilor himalayeni

Posted in Himalaya, incalzirea globala by saccsiv on decembrie 7, 2009

   Conform articolului Himalayan glaciers melting deadline ‘a mistake’ (Termenul de limita al topirii ghetarilor himalayeni – ‘o greseala’):

   Raportul ONU in legatura avertizarea schimbarii climei, conform careia  ghetarii himalayeni s-ar putea topi ajungand la o cincime din nivelul actual pana in 2035 este inexacta, a afirmat un academician.

   J Graham Cogley, profesor la Ontario Trent University afirma ca din punctul sau de vedere cercetatorii ONU si-au extras datele dintr-un raport mai vechi gresit cu o perioada mai mare de 300 de ani.

   El este socat “cum au putut acei cercetatori sa citeasca in loc de 2350, 2035“.

Autorii raportului resping acuzele. 

   Specialistii in glaciologie afirma ca raportul a cauzat confuzie si “un catalog de erori in glaciologia himalayana.“

   In Himalaya se afla cea mai mare cantitate de gheata din afara calotelor polare – o cantitate estimata de 12 000 de km cubi de apa. Din aceasta gheata se  alimenteaza multe din cele mai mari rauri din lume – Gangele, Indusul, Brahmaputra – rauri de care depind milioane de oameni.

  ‘Rata catastrofica’

   In raportul sau din 2007, castigatorul premiului Nobel al Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) afirma: “Ghetarii din Himalaya scad mai repede decat in alte parti ale lumii si, daca va continua acest lucru, probabilitatea ca acestia sa dispara pana in anul 2035 si poate chiar mai devreme este foarte mare daca pamantul continua sa se incalzeasca.“

   Dar Profesorul Cogley a descoperit un document din 1996 realizat de un important hidrolog, VM Kotlyakov, ce mentioneaza anul 2350 ca fiind anul in care vor fi topiri masive si precipitate ale ghetarilor.

   Mr Cogley a afirmat ca este uimitor ca nici unul dintre cei 10 autori ai raportului IPCC din 2007 nu a sesizat eroarea si toti “au citit gresit in loc de 2350, 2035

   “Sugerez ca intreaga comunitate glaciologica sa ii sfatuiasca pe cei de la IPCC sa evite in viitor aceste erori teribile cum ar fi confuzia dintre 2035 si 2350“, a afirmat Mr Cogley.

   Cand a fost intrebat cum s-a putut strecura aceasta eroare, RK Pachauri, cercetatorul indian ce se afla la conducerea IPCC a afirmat: “Nu mai am nimic de adaugat.“

   Rapoartele din care s-a inspirat IPCC sunt: un raport asupra ghetarilor al World Wide Fund for Nature din 2005, un document de hidrologie din 1996 de la Unesco si un raport de stiri din 1999 publicat in New Scientist.

   De altfel, nici unul dintre aceste documente nu a fost revizuit de profesionisti, asa cum sunt obligati sa procedeze cei de la IPCC.

   Murari Lal, un expert in domeniul climei, care a fost unul dintre autorii raportului IPCC din 2007 a negat faptul ca acest raport ar contine erori cu privire la topirea ghetarilor himalayeni.

   Dar a recunoscut ca acest raport s-a bazat pe documente nerevizuite – sau ’nepublicate’.

  ‘Alarmista’

   Recent, Ministrul Mediului din India, Jairam Ramesh, a publicat un studiu despre ghetarii din Himalaya, studiu ce sugera ca este posibil sa nu se topeasca atat de mult din cauza incalzirii globale cum se tem oamenii.

   El a acuzat IPCC ca fiind “alarmista“.

   Mr Pachauri a catalogat studiul ca fiind “stiinta voodoo“.

   Dar intr-o declaratie comuna, cativa dintre glaciologii mondiali, ce au participat si la raportul IPCC au afirmat: “Acest catalog de erori in glaciologia himalayana… a cauzat multa confuzie, ce putea fi evitata daca regulile de publicare, prin revizuirea rapoartelor,  ar fi fost respectate.“

   Michael Zemp de la Centrul de Monitorizare a Ghetarilor din Lume,serviciu ce se afla la Zurich a afirmat de asemeni ca raportul IPCC a cauzat “o confuzie majora in media.“

   “Acest raport nu ar fi trebuit publicat deoarece nu este bazat stiintific.“

   “Din ceea ce se cunoaste in prezent, nu este plauzibil ca ghetarii himalayeni sa dispara complet in urmatoarele decenii. Nu cunosc nici o dovada stiintifica in legatura cu disparitia completa a acestor ghetari in acest secol“.

   Cititi va rog si:

VIDEO (si transcriptul): liderul GREENPEACE admite ca s-a exagerat in legatura cu topirea stratului de gheata arctic

Demonstratia faptului ca in evul mediu a fost cu mult mai cald decat acum

VIDEO: CLIMATEGATE? Hackeri au oferit opiniei publice corespondentele private ale cercetatorilor implicati in studierea schimbarii climei. S-A DEMASCAT INSELATORIA?

EDIFICATOR: Cand a inceput nebunia masurilor impotriva INCALZIRII GLOBALE? Conexiunea cu EUGENIA

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 7, 2009 at 3:36 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. adris said, on decembrie 7, 2009 at 7:51 pm

  Legat de „grija” GreenPeace pentru mediu, le-am scris, in perioada mea de maxima naivitate (acum 7-8 ani, cu revenire acum cca 2 ani si ceva) cu intentia concreta de a ma alatura „trup si suflet” activitatilor de protejare a mediului, fiind de meserie „cultivator de padure”. Dupa ce am primit doua raspunsuri ca pot fi, din punctul lor de vedere, un foarte bun „cyberactivist”, le-am comunicat ca pot face mult mai mult de atat, data fiind experienta mea, mi-au tras un raspuns abrupt sa-mi vad de altele, ca n-au ei timp de „activisti” d-astia ca mine.
  Am inceput sa fac ceva cercetari legate de activitatea lor la nivel local si zonal, afland ca acesta este minunata, exceptionala, dar lipsesc cu desavarsire.

  Apreciază

 3. […] Demonstratia faptului ca cercetatorii adepti ai schimbarii climei au gresit calculele referitoare la… […]

  Apreciază

 4. […] Demonstratia faptului ca cercetatorii adepti ai schimbarii climei au gresit calculele referitoare la… […]

  Apreciază

 5. […] Demonstratia faptului ca cercetatorii adepti ai schimbarii climei au gresit calculele referitoare la… […]

  Apreciază

 6. […] Demonstratia faptului ca cercetatorii adepti ai schimbarii climei au gresit calculele referitoare la… […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: