SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul de Constantinopol crede în unitatea cu Biserica Catolică

Posted in ECUMENISM, ECUMENISMUL, Patriarhul BARTOLOMEU by saccsiv on decembrie 3, 2009

   Citez din articolul Patriarhul de Constantinopol crede în unitatea cu Biserica Catolică:

   Prezenţa delegaţiei Sfântului Scaun la Istanbul pentru sărbătoarea Sf. Andrei este „o confirmare a dorinţei de a elimina impedimentele acumulate în decursul unui mileniu şi de a ajunge la deplinătatea comuniunii„, consideră Patriarhul ecumenic Bartolomeu I. Arhiepiscopul de Constantinopol i-a primit luni, 30 noiembrie 2009, cu căldură, pe Cardinalul Walter Kasper, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, pe Episcopul Brian Farrell, secretar al dicasterului, pe rev. Andrea Palmieri şi pr. Vladimiro Caroli, oficiali ai secţiunii orientale, trimişi de Papa Benedict al XVI-lea la Istanbul pentru celebrarea sfântului patron al Patriarhiei ecumenice.

   Vizita se înscrie în cadrul schimbului anual de delegaţii dintre Vatican şi Istanbul, cu ocazia sărbătorilor patronilor – întâlnirea la Roma are loc în 29 iunie, cu ocazia sărbătorii Ss. Petru şi Paul. „Acordăm o mare semnificaţie simbolică prezenţei voastre aici – a afirmat Patriarhul Bartolomeu I în mesajul său, redat parţial de agenţia SIR – deoarece arată şi dorinţa Sfintei Biserici de la Roma de a face tot posibilul, din partea sa, pentru regăsirea unităţii noastre în aceeaşi credinţă şi în comuniunea sacramentală după voinţa Celui care ne-a chemat la unitate pentru ca lumea să creadă”.

   Drumul către comuniunea deplină, „aşa cum a fost trăită de Bisericile noastre în primul mileniu, este întreprins prin dialogul iubirii şi al adevărului şi continuă cu harul lui Dumnezeu, în ciuda dificultăţilor ocazionale”, a afirmat Patriarhul, amintind „marea atenţie” şi „rugăciunea neîntreruptă” cu care este urmat procesul dialogului teologic oficial dintre catolici şi ortodocşi. Patriarhul Bartolomeu I a citat, în particular, problema eclesiologică a primatului în general şi a rolului Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu, temă care s-a aflat în centrul celei de-a XI-a sesiuni plenare a Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic desfăşurată la Paphos (Cipru) din 16 în 23 octombrie.

   „Cu toţii suntem conştienţi că această problemă spinoasă a provocat un grav conflict în relaţiile dintre cele două Biserici ale noastre„, a spus Patriarhul ecumenic. „Iată de ce eliminarea unui astfel de impediment dintre noi ar favoriza cu siguranţă drumul nostru spre unitate„. Studiul asupra istoriei Bisericii în primul mileniu „va oferi şi piatra unghiulară pentru evaluarea dezvoltărilor ulterioare în decursul celui de-al doilea mileniu„, a concluzionat Patriarhul Bartolomeu I, invocând darul umilinţei şi al dialogului pentru acceptarea adevărului.

   Cititi va rog si:

VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York

„CATHOLICA”: Comisia ortodoxo-catolică a continuat studiul primatului petrin

COMISIA MIXTA DE DIALOG TEOLOGIC INTRE CATOLICI SI ORTODOCSI se intruneste anul acesta in Cipru la sfarsitul lui octombrie

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 3, 2009 at 6:26 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. kery said, on decembrie 3, 2009 at 8:10 pm

  Asta nu e nimic iesit din comun!
  Si Patriarhul Daniel este de acor cu asta !

  Apreciază

 3. […] Vezi si: Patriarhul de Constantinopol crede în unitatea cu Biserica Catolică […]

  Apreciază

 4. […] Patriarhul de Constantinopol crede în unitatea cu Biserica … December 9th, 2009 Citez din articolul Patriarhul de Constantinopol crede în unitatea cu Biserica Catolică: Prezenţa delegaţiei Sfântului Scaun la Istanbul pentru sărbătoarea Sf. Andrei este “o confirmare a dorinţei de a elimina impedimentele acumulate în … […] […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: