SACCSIV – blog ortodox

BLOOMBERG: „Bancherii de la GOLDMAN SACHS isi cumpara pistoale pentru a se proteja de public”

Posted in BLOOMBERG, Goldman Sachs by saccsiv on decembrie 3, 2009

   Citez din articolul Arming Goldman With Pistols Against Public: Alice Schroeder   (un comentariu de Alice Schroeder):

   1 Decembrie (Bloomberg) – „Tocmai am facut prima cerere pentru un permis de arma”, mi-a spus un prieten, care mi-a povestit despre un bancher al Goldman Sachs Group Inc. care a depus o cerere pentru un permis la politia locala pentru a-si cumpara un pistol. Bancherul i-a povestit acestui prieten al meu ca oamenii cu vechime ai firmei Goldman si-au luat arme si sunt echipati acum sa se apere daca va exista vreo rascoala populista impotriva bancii.

   L-am sunat pe purtatorul de cuvant al Goldman Sachs, Lucas van Praag, pentru a-l intreba daca este adevarat ca partenerii Goldman simt ca ar avea nevoie de arme pentru sa se proteja de proletariatul furios. Nu m-a mai sunat inapoi. Departamentul Politiei din New York (NYPD) a afirmat ca crede ca unii dintre bancherii pe care i-am intrebat au deja permise pentru arma, „ca masura preliminara„. NYPD a mai spus ca ar putea trece ceva timp pana cand va putea da nume.

   Intre timp, Goldman s-a refugiat sub steagul lui Warren Buffett, impreuna cu care va dona 500 milioane dolari, ca parte a unui efort de a-si curata imaginea – si de a castiga noi clienti pentru Goldman. Directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein si-a schimbat declaratia dupa ce a numit lacomia Goldman „lucrarea lui Dumnezeu” si si-a cerut scuze la inceputul lunii acesteia pentru ca a participat la lucruri ce erau „evident gresite„.

   Chiar la aceasta s-a ajuns? Imaginati-va ce emotii trebuie sa fie pe holurile Goldman Sachs incat sa se ajunga in situatia de a-si cere scuze. Zvonul ca bancherii Goldman Sachs s-ar fi inarmat pentru a se apara ar putea parea hilar, daca nu ar fi de fapt o metafora a modului in care cei mai de succes oameni de pe Wall Street au devenit o tinta a furiei publicului.

   Inarmati si pregatiti

   Simtul practic va spune ca un pistol probabil nu este chiar asa de folositor. Sa presupunem ca un intrus se furiseaza dupa portar sau sare noaptea gardul securizat. Pana cand scoti arma din seif, gasesti munitia, si iti incarci arma, Fifi Pomeranianul a fost luat deja ostatic si arma nu iti va servi la nimic. Cat despre a purta un pistol incarcat cand te aventurezi pe afara, viseaza in continuare. Permise port-arma ascunse sunt aproape imposibil de obtinut pentru cetatenii normali din New York sau statele invecinate.

   Cu alte cuvinte, un pic de umilinta si remuscare sunt probabil alegerea potrivita.

   Pana acum cateva saptamani acest lucru era evident pentru toti, cu exceptia firmei Goldman, faimoasa pentru premeditare si aroganta. Afisandu-le pe ambele, Blankfein a inceput sa-si  imbunatateasca securitatea personala inca de la inceputurile crizei. El detine o resedinta de vara langa cartierul Hamptons, unde accesul nerestrictionat al publicului l-ar pune in pericol daca gloatele furioase s-ar rascula si ar marsalui pana in  East End, Long Island.

   Pe baricade

   El a incercat sa cumpere o casa in alta parte fara sa atraga atentia, pe masura ce incepea criza financiara in 2007, o miscare care a fost dezvaluita de ziarul New York Post. Apoi, Blankfein a obtinut de la autoritatile locale permisiunea de a-si  instala o poarta de siguranta acasa, cu doua luni inainte ca Bear Stearns sa dea faliment.

   Aceasta e previziunea pentru care Goldman Sachs este faimoasa. Blankfein a anticipat cumva complexul persecutiilor pe care in curand amicii sai bancheri il vor suferi. Cu siguranta, asadar, acest om care isi permite sa se inconjoare cu o armata privata de gardieni nu doarme tinand sub perna cheia de la seiful cu arme. Gandul acesta este prea bizar ca sa fie adevarat.

   Asadar poate alti seniori ai Goldman Sachs si-au cumparat arme, si ei stiu ceva. Dar ce anume stiu?

   Henry Paulson, secretarul trezoreriei Statelor Unite din timpul bailout-ului si fost CEO al Goldman Sachs, a marturisit in fata Congresului vara trecuta, cand a explicat de ce era atat de critic sa salveze Goldman Sachs, si – binenteles – celelalte banci. Oamenii „erau nemultumiti de marile diferente de averi, dar cel putin ei cred in sistem si intr-o forma de capitalism  condus de piata. Dar daca am fi avut un colaps complet populatia ar fi pus la indoiala bazele sistemului.”

   Cortina intristarii

   Si iata ca s-a produs. Salvarea a fost menita sa tina cortina trasa pentru a acoperi  modul in care cei bogati fac bani, nu dintr-o piata libera, ci din lipsa ei. Goldman Sachs si-a distrus acoperirea cand profiturile din comert ale firmei au ajuns la un record de 27 miliarde dolari in primele 9 luni ale acestui an, si un public care se zvarcolea in agonie financiara s-a prins ca profiturile castigate pe seama capitalului platitorilor de taxe urmau sa plateasca bonusurile angajatilor acestor giganti.

Dezvaluirea a lasat celelalte banci fericite si dezvinovatite fata de Goldman, care este nepopulara in bransa ei deoarece intotdeauna castiga pe cheltuiala celorlalti.

   Multi dintre cei de pe Wall Street sunt ingrijorati de marile diferente in bogatie, si cred ca ridicarea unei elite conducatoare a bogatilor asupra industriei financiare este nedreapta. Aceasta  nu inseamna totusi ca ei sunt dispusi sa se mute intr-un cort mobil ca dovada a solidaritatii fata de oameni.

   Lloyd cel cu sange rece

   Nu, a vorbi despre Goldman si arme este exact modul in care celor de pe Wall Street le place sa se gandeasca la ei insisi. Chiar si cei ce au fost salvati cred ca ei sunt asemenea lui Clint Eastwood, niste macho ai ultimei frontiere financiare, protejand-o cu un pumn de dolari intr-o mana si cu arma Glock in cealalta. Ultimul lucru pe care il doresc e sa fie platiti rezonabil asfel incat taranii sa nu aiba nici un motiv sa-i linseze.

   Si daca proletariatul chiar apare ridicand furci la usile Park Avenue si la portile Round Hill Road, puteti fi siguri ca cei de la Goldman si familiile lor se vor inchide in camerele lor cu armele lor. In cazul in care nimic altceva nu se va intampla, acel permis ar merge din mana in mana cu explicatia ca ei nu vor fi alaturi cu multimea, tristi si umiliti, spunand, „La naiba, din nou am fost de partea gresita impreuna cu Goldman Sachs.”

   (Alice Schroeder, autoare a articolului  “The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life” si fost director la Morgan Stanley, este un gazetar la Bloomberg News. Opiniile exprimate sunt ale ei insasi.)   

   Comentariu saccsiv:

   Asadar, in publicatia unui evreu scrie o fosta directoare de la Morgan Stanley despre evreii de la Goldman Sachs. Mai trebuie mentionat ca Morgan Stanley a fost co-fondata de urmasul lui J. P. Morgan (unul din cei mai importanti locotenenti ai familiei de evrei Rothschild).

   Am tot scris in cuprinsul acestui blog ca atunci cand vorbim despre colosii din domeniul financiar-bancar, nu trebuie sa-i privim ca pe niste companii real concurente. Cititi va rog si:

„The Money Masters” – un excelent documentar despre modul in care ROTHSCHILD si locotenentii lor stapanesc sistemul financiar-bancar mondial

   De ce a aparut un asemenea articol? Consider ca raspunsul poate fi gasit la:

Ultima revolutie: NOUA ORDINE MONDIALA reala impotriva falsei “Noi Ordini Mondiale”

   Cititi va rog si:

EVREII de la GOLDMAN SACHS spun ca fac LUCRAREA LUI DUMNEZEU. Care dumnezeu? Detalii importante despre gigantul bancar

GOLDMAN SACHS: ne cerem scuze pentru criză

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 3, 2009 at 1:22 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. […] BLOOMBERG: „Bancherii de la GOLDMAN SACHS isi cumpara pistoale pentru a se proteja de public” […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.