SACCSIV – blog ortodox

30 noiembrie 2009: Serie de CUTREMURE in zona Marea Neagra – Bulgaria. CUM NE PREGATIM?

Posted in Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur, cutremur by saccsiv on noiembrie 30, 2009

   Un cutremur de 4,4 grade pe scara Richter a fost resimţit  în dimineaţa zilei de 30 noiembrie la Constanţa. Epicentrul a fost în localitatea Loznitsa, (7 km est de localitatea Shabla) din Bulgaria, la o adâncime de 10 kilometri, 27 km sud de orasul Mangalia.

   Seismul s-a produs la ora 7.48, potrivit spuselor lui Gheorghe Mărmureanu, şeful Institutului de Fizica Pământului. El a mai adăugat că în ultimele patru zile au mai fost înregistrate cutremure cu epicentrul la Corbu, judeţul Constanţa, ceea ce constituie o mare curiozitate deoarece în această zonă nu s-au mai produs seisme. Mişcările faliilor nu au fost resimţite, având o putere de numai 1.2 grade pe scara Richter.

   Din datele furnizate de Institutul Naţional de Fizica Pământului, în afară de seismul cu epicentul la Loznitsa, în această dimineaţă au mai avut loc altele două în Marea Neagră cu o magnitudine de 4.2 grade pe scara Richter. Seismele au avut loc la ora 5.48 la o latitudine de 43.3290N şi longitudine de 28.8278E.

   Activitatea seismica este mai intensa in zona Mangalia-Shabla-Kavarna, pe un aliniament paralel cu litoralul Marii Negre pana in nord-estul Bulgariei. Ultimul seism catastrofal in zona a avut loc la 31 martie 1901, si a atins o magnitudine de 7,2; seismul din 1901 a fost resimtit intens si in sudul Romaniei.

   Sa ne mai amintim si ca pe 05.08.2009, in jurul orei 10,30 a avut loc un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter, avand epicentrul in Marea Neagra, in zona litorala bulgara, la 10 km adancime.

   Pe 10.09.2009, a avut loc cea mai mare SIMULARE de interventie in caz de CUTREMUR organizată în România. La acel exerciţiu au participt cinci state europene în afara României: Austria, Germania, Croaţia,  Bulgaria şi Ungaria. 

   Cititi va rog si:

Statisticile arata ca in ultimii ani S-A MARIT SPECTACULOS NUMARUL SEISMELOR pe intreg globul

   Desigur ca aceste statistici le sunt cunocute si autoritatilor statelor si de aceea se si pregatesc, insa consider ca ar fi necesara si o educare a intregii populatii:

Cum sa ne comportam in timpul unui cutremur

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on noiembrie 30, 2009 at 8:31 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. kyky said, on noiembrie 30, 2009 at 11:51 am

  s-a simtit bine la mangalia!

  Apreciază

 3. Aurelian G said, on decembrie 2, 2009 at 9:17 pm

  Traiesc in COnstanta de multi ani.In ultimii 20 de ani marea a castigat teren contra uscatului …..mai bine zis plajele s-au micsorat incontinu. De catava vreme cred ca nu intamplator exact de pe cand au inceput cutremurele in Zona Mari Negre(anul acesta) marea a inceput sa scada. Mai bine zis cine cunoste plajele din mamaia poate vedea cum aceste s-au marit cu cel putin 15-20 metri (cel mai bine se poate observa in dreptul Hotel PARk mamaia pescarie) Diferenta de nivel intre 2008 si nivelul de azi este de aproximativ 40-70 de Cm .(se poate observa studind nivelul algelor de pe stabilopozi …..algele care odinoara erau sub apa acum sunt deasupra nivelului marii cu marja pe care am mentionat-o mai sus ….nu am stat sa masor cu ruleta exact) Marea neagra nu are flux si reflux decat 5-10 cm ….Nivelul marii este prea putin influentat de cantittea de apa ce vine de pe Dunare (au fost ani secetosi cand acest nivel a ramas la fel). Nu ramane decat o explicatie Placa tectonica (uscatul) S-A RIDICAT cu 50 cm ori se intmpla ceva cu scoarta ( axa) terestra . Observatiile mele pot fi confirmate de martori …. veniti la Mamaia si vedeti zone care alta data erau sub apa acum la 10-metri de mal pe uscat….

  Apreciază

 4. […] Comentariul zilei (02.12.2009): Se petrece ceva bizar pe litoralul romanesc al Marii Negre? Are vreo legatura cu seria de cutremure? Posted in cutremur by saccsiv on decembrie 3, 2009    Iata ce scrie cititorul Aurelian G la articolul 30 noiembrie 2009: Serie de CUTREMURE in zona Marea Neagra – Bulgaria. CUM NE PREGATIM?: […]

  Apreciază

 5. CUPRINS A – N « Saccsiv's Weblog said, on august 8, 2010 at 5:28 pm

  […] 30 noiembrie 2009: Serie de CUTREMURE in zona Marea Neagra – Bulgaria. CUM NE PREGATIM? […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: