SACCSIV – blog ortodox

O NOUA ARHITECTURA GLOBALA, un articol scris de evreul GEORGE SOROS

Posted in CHINA, EVREI, George Soros, GUVERN MONDIAL, GUVERNUL MONDIAL, NOUA ORDINE MONDIALA by saccsiv on noiembrie 11, 2009

   Conform articolului A New World Architecture (http://www.project-syndicate.org/commentary/soros52) semnat de George Soros, la 20 de ani dupa caderea zidului Berlinului si a comunismului lumea este pusa in fata unei alte alegeri intepenite intre doua forme fundamental diferite de organizare: capitalism international sau capitalism statal. Primul, reprezentat de SUA, s-a demolat, iar ultimul, representat de China, este in plina dezvoltare. Urmand calea rezistentei celei mai slabe va duce la dezintegrarea treptata a sistemul financiar international. Un nou sistem multilateral bazat pe principii mai solide trebuie inventat.

   In timp ce cooperarea internationala pe reforme regulatoare este dificila de obtinut pe o baza precara, ar putea fi obtinuta intr-un aranjament masiv care rearanjeaza intreaga ordine financiara. O noua conferinta BRETTON WOODS, precum aceea care a stabilit arhitectura financiara de dupa cel de-al doilea razboi mondial, este necesara pentru stabilirea noilor reguli internationale, incluzand aici tratamentul institutiilor financiare care sunt prea mari pentru a fi distruse si rolul controlului de capital. Va trebui deasemenea sa reconstituie FMI sa reflecte mai bine ordinea intre state si sa revizuiasca metodele sale de operare.

   In plus, o noua conferinta Bretton Woods ar trebui sa reformeze sistemul valutar. Ordinea post-razboi, care a privilegiat US fata de alte state, a produs dezechilibre periculoase. Dolarul nu se mai bucura de increderea si siguranta care o avea odata, desi nici o valuta nu poate sa-i ia locul.

   USA n-ar trebui sa fie intimidata sa-si foloseasca drepturile speciale de retragere din cadrul IMF. Deoarece SDR-urile sunt denominate in cateva valute nationale nici o valuta unica nu s-ar bucura de vreun avantaj nedrept.

   Clasa valutelor incluse in SDR-uri ar trebui largita, si unele valute noi adaugate, incluzand renminbi, s-ar putea sa nu fie convertibile complet. Acest lucru ar permite totusi comunitatii internationale sa forteze China sa abandoneze cursul propriu de schimb dolarului si ar fi cel mai bun mod de a reduce dezechilibrele internationale. Dolarul ar ramane astfel valuta de rezerva preferata, daca este tinut sub observatie.

   Unul din marile avantaje al SDR este ca permit crearea internationala de bani, care e in particular folositoare in timpuri cum e cel prezent. Banii ar fi directionati unde este mai mare nevoie de ei, nu cum se intampla in mod curent. Un mecanism care permite tarilor bogate care nu au nevoie de rezerve aditionale sa transfere acesti bani catre cei care au nevoie este deja disponibil, folosind rezervele de aur ale IMF.

   Reorganizarea ordinii mondiale va presupune extinderea peste sistemul financiar si implicarea ONU, in special membrii Consiliului de Securitate. Acest proces trebuie sa fie initiat de USA, dar China si alte tari in dezvoltare ar trebui sa participe ca parteneri egali. Exista membri importanti ai institutiilor Bretton Woods care sunt dominati de tari care nu mai sunt dominante. Puterile emergente trebuie sa fie prezente la crearea acestui sistem noi pentru a asigura ca ei se vor implica activ ca suporteri.

   Sistemul nu poate supravietui in forma sa prezenta, si USA are mult de pierdut nefiind in fruntea celor care il reformeaza. USA este inca intr-o pozitie de conducere, dar, fara previziune pe timp indelungat, pozitia sa relativa continua sa fie diminuata. Nu mai poate sa-si impuna voia sa altora, cum a dorit administratia George W. Bush sa faca, dar ar putea conduce un efort de cooperare care sa implice atat tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare, astfel restabilind o conducere americana intr-o forma acceptabila.

   Alternativa este infricosatoare, deoarece o superputere in scadere ce pierde atat dominanta politica si economica dar care pastreaza suprematia militara este un amestec periculos. In trecut obisnuiam sa ne reasiguram sub generalizarea ca tarile democratice cauta pacea. Dupa presedintia Bush, aceasta regula nu se mai sustine, sau poate niciodata nu s-a sustinut.

   De fapt democratia este intr-un mare pericol in America. Criza financiara si-a aratat efectele dezastroase asupra unei populatii careia nu ii convine realitatea cruda. Presedintele Barack Obama a marit “multiplicatorul increderii” si sustine ca a stabilizat recesiunea. Dar daca exista o recesiune “cu doua caderi, americanii vor deveni susceptibili la toate tipurile de frica si demagogie populista. Daca Obama esueaza urmatoarea administratie va fi tentata sa creeze diversiunea fata de problemele de acasa – un mare pericol pentru intreaga lume.

   Obama are viziunea corecta. El crede in cooperare internationala, decat filozofia “cel mai tare are dreptate” al erei Bush-Cheney. Crearea G-20 ca primul forum al cooperarii internationale si revizuirea procesului de acord din Pittsburgh sunt pasi in directia corecta.

   Ce lipseste, totusi, este o recunoastere generala ca sistemul e defectuos si trebuie reinventat. In cele din urma sistemul financiar nu a cazut peste tot la fel, si administratia Obama a facut o decizie constienta sa revitalizeze bancile cu subventii ascunse decat sa le recapitalizeze pe o baza obligatorie. Aceste institutii care au supravietuit vor detine o pozitie pe piata mai puternica ca oricand, si vor rezista reinnoirii sistematice. Obama e preocupat de multe probleme presante, si reinventarea sistemului financiar international este putin probabil sa primeasca intreaga sa atentie.

   Conducerea Chinei trebui sa priveasca pe un termen si mai lung decat Obama. China inlocuieste consumatorul american ca motor al intregii economii. Din moment ce e un motor mai mic economia mondiala va creste mai incet, dar influenta Chinei va creste foarte repede.

   Momentan, publicul chinez este dispus sa isi subordoneze libertatea individuala pentru stabilitate politica si avans economic. Dar s-ar putea sa nu continue definitiv – si restul lumii nu isi va subordona niciodata libertatea pentru prosperitatea statului chinez.

   Pe masura ce China devine lider mondial, trebuie sa se transforme intr-o societate deschisa pe care restul lumii doreste sa o accepte ca lider mondial. Relatiile puternice militare fiind asa cum sunt, China nu are alta alternativa catre o dezvoltare pasnica, armonioasa. Intra-devar viitorul lumii depinde de asta.

   Comentariu saccsiv:

   Cititi va rog si:

VIDEO (si transcriptul) – GEORGE SOROS: China va avea un rol important in crearea NOII ORDINI MONDIALE

   Bine zicea Chester Ward, Amiral si fost judecator în Marina Militara SUA, membru în Council on Foreign Relations timp de 15 ani spunea:

   “Scopul principal al CFR este slabirea suveranitatii SUA si a independentei nationale si supunerea ei unui guvern unic mondial.“

  ELITELE au creat criza si acum ofera solutii … Cititi va rog si:

Criza financiara din SUA, etapa principala in edificarea NOII ORDINI MONDIALE

Personalitati si organizatii: ATLANTIC CHARTER

Personalitati si organizatii BRETTON WOODS

Detalii esentiale despre PAPUSARII si sforile prin care este manuit presedintele marioneta Barack Obama

Dailybusiness: „De la teoria francmasonica la fapte: Guvernul mondial devine realitate”

Reclame

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on noiembrie 11, 2009 at 1:37 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. […] marfurilor” (!). In noiembrie anul trecut scria un articol in care pleda negru pe alb pentru “o noua arhitectura globala” si vorbeste frecvent de “o noua ordine financiara mondiala”, in care China ar trebuie […]

  Apreciază

 3. […] marfurilor” (!). In noiembrie anul trecut scria un articol in care pleda negru pe alb pentru “o noua arhitectura globala” si vorbeste frecvent de “o noua ordine financiara mondiala”, in care China ar trebuie […]

  Apreciază

 4. […] ale marfurilor” (!). In noiembrie anul trecut scria un articol in care pleda negru pe alb pentru “o noua arhitectura globala” si vorbeste frecvent de “o noua ordine financiara mondiala”, in care China ar trebuie sa joace […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: