SACCSIV – blog ortodox

Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert de Românie

Posted in agricultura, Romania by saccsiv on octombrie 26, 2009

   Reiau integral articolul ROMÂNIA DUPĂ 20 DE ANI: Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert de Românie

   După două decenii de capitalism, agricultura României poate hrăni doar un sfert din populaţia ţării, în condiţiile în care ar putea produce pentru 80 milioane de persoane. Este cel mai mare eşec al tranziţiei. Citiţi de ce am ajuns din mândrul „grânar al Europei” importator de mâncare într-o analiză capital.ro din seria ”România după 20 de ani”.

   România realizează doar 10% din potenţialul său agricol şi importă aproape trei sferturi din necesarul intern de alimente. Din mare producător agricol, ţara noastră a ajuns să aibă o agricultură de subzistenţă, care nu poate asigura hrana propriilor cetăţeni.

   „În 20 de ani s-a reuşit neutralizarea celui mai important factor competitiv al României – agricultura. De la o agricultură de suport s-a ajuns la una de subzistenţă. Agriculura este cel mai mare eşec al perioadei de tranziţie”, spune analistul economic Mircea Coşea.

   În ciuda faptului că ar putea hrăni 15% din populaţia Uniunii Europene, agricultorii români nu pot asigura alimentele de strictă necesitate decât pentru un sfert din populaţia României. Aceasta în condiţiile în care potenţialul agricol al ţării noastre ar permite asigurarea hranei pentru 80 milioane de persoane, iar UE are 500 de milioane de locuitori.

   „Noi nu suntem în stare să producem pentru populaţia ţării. În loc să exportăm şi să fim o forţă pe piaţa agricolă europeană, am ajuns să mâncăm de la carne, până la legume şi fructe aduse din străinătate. Şi pentru a fi şi mai rău, produsele importate sunt de slabă calitate, mai ales în comparaţie cu cele româneşti. Românii sunt infometaţi pentru că agricultura a fost neglijată”, consideră Culiţă Tărâţă.

   Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din România acoperă 87% din teritoriul ţării, cuprinzând 45% din populaţie, adică 9,7 milioane de locuitori. Având o suprafaţă agricolă de 14.741,2 mii de hectare (sau 61,8% din suprafaţa totală a ţării), România dispune de resurse agricole importante în Europa Centrală şi de Est.

   Agricultura ne putea salva din criză

   Analiştii economici, politicienii şi oamenii de afaceri din domeniul agricol sunt de acord că România nu a ştiut să folosească potenţialul de care beneficiază şi că autorităţile au făcut multe greşeli în ultimii 20 de ani. În primul rând, au ignorant agricultura, considerându-o un domeniu marginal, când de fapt era printre primele sectoare care trebuiau dezvoltate pentru ca economia în ansamblu să funcţioneze bine pe termen lung.

   „La cât pământ are România şi la ce producţie agricolă ar fi putut obţine dacă se investea serios în acest domeniu, ţara noatră trebuia să treacă fluierând peste această criză economică. Dacă aveam agricultura bine pusă la punct, pământul era cultivat şi aveam o strategie de valorificare a producţiei agricole şi zootehnice, România se afla acum printre fruntaşele Europei, cu un PIB bine alimentat”, explică Culiţă Tărâţă, unul dintre principalii agricultori din ţară.

România se putea salva din criză dacă avea o producţie agricolă mare  pe care să o exporte. „Acum nu mai trăiam cu teama că nu putem asigura hrana celor 22 de milioane de locuitori. Aveam posibilitatea de a vinde altora alimente şi de a avea bani pentru a scăpa cu bine din criză”, crede Valeriu Tabără.

   Pământul, principalul atuu ratat

   Principala greşeală făcută a fost de neglijare a principalului element care trebuia valorificat – pământul.
„Nu mai există nicăieri în lume atâta risipă de teren arabil ca la noi. Fie pământul este lăsat nelucrat, fie este transferat în intravilan pentru a se construi diverse, de la case la mall-uri. Am fost în multe zone ale lumii şi peste tot oamenii sunt interesaţi să folosească şi ultima bucăţică de pământ pentru a-l cultiva şi a obţine produse agricole. Numai la noi terenul agricol a ajuns o bătaie de joc”, acuză Tabără.

   Primul pas care trebuia făcut după Revoluţie a fost ratat, spun specialiştii. Dacă împroprietărirea avea loc rapid şi fără imixtiuni, situaţia terenurilor era clară şi oamenii se puteau ocupa de agricultură. Dacă problema proprietăţii era rezolvată mai repede, agricultura ar fi fost un domeniu profitabil şi nu doar unul cu potenţial extraordinar. S-a ajuns acum în situaţia în care terenul este mult prea fărâmiţat pentru a se putea face o agricultură performantă.

   „A durat prea mult rezolvarea problemei proprietăţilor. În plus, privatizarea fostelor IAS-uri s-a făcut fără să se pună în mâna prorietarilor şi mijloacele de utilizare a pământului”, a arătat Tabără.

   Aproape jumătate din suprafaţa totală şi din efectivul total de animale se află în exploataţii de subzistenţă, care acoperă 45% din suprafaţa agricolă a României, reprezentând 91% din numărul total de ferme. Majoritatea exploataţiilor au sub 5 hectare de teren, având în medie 1,63 hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

   Majoritatea acestor exploataţii de subzistenţă nu sunt nici măcar considerate ferme. Condiţia preliminară pentru a fi înregistrat în Registrul Fermelor şi pentru a beneficia de subvenţii europene este aceea de a lucra cel puţin un hectar de teren, compus din parcele care nu sunt mai mici de 0,3 hectare.

   Analiştii economici spun că mediul rural în general a fost neglijat, nefăcându-se nici un fel de investiţii. „Nu s-a făcut nimic. Ruralul românesc s-a transferat la urbanul din Spania şi Italia. Sunt necesare servicii alternative în mediul rural, este nevoie de altceva decât agro-turism”, crede Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată.

   În plus, produsele româneşti nu beneficiază nici de o piaţă de desfacere bine reglementată şi nici de promovare. „Nu s-a reuşit crearea unei pieţe a pământului, dar nici a unei pieţe de desfacere a produselor. În plus, nu există o reţea de depozitare, prelucrare, de punere în valoare şi de distribuţie a produselor”, susţine Coşea.

   O criză alimentară ar putea îmbogăţi România agrară

   Pe termen lung, specialiştii nu dau prea mari şanse agriculturii. Aceasta nu pentru că nu s-ar putea face foarte mult în acest domeniu, ci pentru că, în continuare, autorităţile nu par a-şi da seama de importanţa agriculturii. „Nu există interes pentru a rezolva problemele acestui sector. Mai mult, pentru anii 2020-2025 se preconizează o criză mondială a alimentelor, iar ţările cu potenţial agricol vor devein atunci ceea ce sunt acum ţările petroliere, furnizoarele materiei de bază şi transformarea în nişte state super bogate”, arată Coşea.

   Specialiştii estimează că principalele sectoare în care trebuie investit sunt  infrastructura de irigaţii, tehnologia modernă şi zootehnia. „Sunt necesare investiţii masive în elementele care să ne elibereze de meteodependenţă. Aceasta înseamnă în primul rând că trebuie să punem la punct un sistem de irigaţii eficient. Apoi, avem nevoie de investiţii în industria echipamentelor agricole, pe care noi tocmai am reuşit să o distrugem şi să nu mai producem tractoare aproape deloc”, a spus Coşea.

   Pentru că România beneficiază de 4,5 milioane hectare de păşuni, dezvoltarea fermelor ar trebui să vină de la sine. „Noi am ajuns să importăm muşchi de vită din  Argentina, în timp ce păşunile sunt neutilizate”, spune Culiţă Tărâţă.

   Polonia şi Ungaria au găsit soluţii

   Dacă România nu a reuşit să se trezească la realitate nici după aderarea la Uniunea Europeană, nereuşind să atragă fondurile puse la dispoziţia agriculturii româneşti de UE, nu acelaşi lucru se poate spune de Polonia. „După integrare, polonezii au regândit întrega politică agricolă. În primul rând, au renegociat condiţiile privind agricultura pentru că şi ei, ca şi noi, n-au ştiut să negocieze de la îneput foarte profitabil. Au reuşit însă să schimbe lucrurile în favoarea lor şi acum au o agricultură tot mai performantă. Polonia este singura ţară europeană care înregistrează creştere economică în această perioadă de criză mondială şi asta se datorează şi agriculturii, căreia i s-a dat mare atenţie după aderarea ţării al UE”, spune Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

   Un alt stat din fostul bloc comunist care a ajuns să aibă o agricultură mai avansată decât a României este Ungaria. Deşi au puţin teren agricol, ungurii au ştiut să găsească exact modalităţile care să le creeze avantaje. „Ungaria are producţie bună chiar dacă are pământ puţin pentru că a înţeles să investească în sisteme de irigaţii şi în tehnologie modernă. În plus, au stimulat fermierii să investească pentru dezvoltarea pe termen lung”, a precizat Culiţă Tărâţă.

   Comentariu saccsiv:

   Si nici macar in al doisprezecelea ceas, guvernantii n-au facut nimic. Bugetul alocat anul acesta agriculturii este o bataie de joc. S-au gasit insa bani pentru turism si tot felul de proiecte nenecesare pe timp de criza.

   Consider ca in toti acesti 20 de ani, s-a dorit distrugerea agriculturii si a zootehniei, ca parte a unui plan diabolic de saracire a intregii tari ce include si „privatizarile strategice”:

PARLAMENTUL si GUVERNUL Romaniei, marionete ale PAPUSARILOR planetari

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on octombrie 26, 2009 at 11:56 am

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Adrian.V said, on octombrie 26, 2009 at 12:27 pm

    Faptul ca s-a dorit distrugerea agriculturii (si nu doar in Romania) nu contest, insa cred ca s-au facut la un momntdat si ceva exagerari; sa ne amintim de statisticle oficale care includeau stiuletzi de porum legati ca sa dea bine si multe altele.

    Apreciază

  3. lemurian said, on octombrie 26, 2009 at 12:36 pm

    Adevarat 100% . Au distrus agricultura, au distrus Romania. Trist!

    Apreciază

  4. es said, on octombrie 26, 2009 at 1:13 pm

    Condiţia aderării României la NATO şi UE a fost tocmai transformarea ţării într-o piaţă de desfacere pentru excesul de producţie al vestului. Aceasta nu se putea face decît prin distrugerea economiei locale şi a surselor de hrană.
    Tot ce o să producem noi şi o să fie peste nivelul de consum o să fie vîndut către următoarele ţării: Macedonia (FYRoM) şi Albania, sau mai bine zis viitoarele provincii ale Imperiului American.

    Apreciază

  5. kosk said, on octombrie 26, 2009 at 1:17 pm

    Pedeapsa lui Dumnezeu asupra tarii este mare si multora le ţiuie urechile, pentru mortii nevinovati din tenebrosul 89 si pentru asasinarea lui Ceausescu in stil ocult-satanist de Craciun de catre o haita de asasini. Dupa acel fatidic si blestemat an, s-au deschis portile iadului in Romania, agricultura distrusa si furata, industria demolata si vanduta la fier vechi, milioane de romani invadand „demo(no)cratiile vestice, multi prostituandu’se pentru bani, altii talharind si furand, apoi am ajuns „raiul” turismului sexual, pedofilii gasind”teren prielnic”, dupa aceea a urmat criza morala a societatii, invatamantul facut praf, analfabetismul, explozia criminalitatii, dezastrul silvic si se poate continua la nesfarsit. Si peste toate un oarecare Papa a numit aceasta tara praduita si facută desert ” gradina Maicii Domnului”…a fost odată ca niciodată.

    Apreciază

    • timisorean1 said, on noiembrie 2, 2009 at 11:16 pm

      sa nu iutam de cele aproape 1 milion de avorturi in 1990!

      Apreciază

  6. un.oarecare said, on octombrie 26, 2009 at 1:50 pm

    Vorba cuiva: „suntem o tara tampon”.

    Apreciază

  7. Veaceslav said, on octombrie 26, 2009 at 2:24 pm

    Proorociile schimonahiei Nila:

    „Au lăsat pământul de izbelişte, iar el este hrănitorul nostru. Trebuie ca toţi să muncească pământul: oamenii vor fi nevoiţi să răspundă pentru faptul că au părăsit pământul. Foamea va veni pentru aceea că pământul zace în paragină. Dacă aveţi un lot, fiecare colţişor al lui trebuie să fie prelucrat şi semănat şi pământul vă va ajuta să rezistaţi în vremea foamei. Sădiţi cartofi, legume pe toate parcelele care vi se vor oferi, creşteţi găini. Când va fi greu, veţi mânca cartofi cu castraveţi.

    – Rezervele nu vă vor salva, deoarece foametea nu va începe brusc. Din an în an va fi tot mai greu, recolta va scădea, tot mai puţin pământ va fi prelucrat. Toţi trebuie să se îngrijească să fie mai aproape de pământ, în oraşele mari viaţa va fi deosebit de grea. Foamea va fi atât de groaznică, încât oamenii vor da buzna prin case în căutare de ceva alimente. Vor sparge geamurile şi uşile, vor ucide oameni pentru hrană. Mulţi vor purta în mâini arme şi viaţa omului nu va mai avea nicio valoare.

    – La venirea lui antihrist se va lăsa aşa o foamete, încât se vor epuiza cerealele. Trebuie să pregătiţi flori de tei, urzică şi alte ierburi, să le uscaţi şi apoi să faceţi din ele ceai – această fiertură va fi de ajuns pentru hrană.”

    Apreciază

  8. lehamitea said, on octombrie 26, 2009 at 3:04 pm

    Cat de trist. Tara aqsta e fabuloasa si majoitatea oamenilor sunt geniali. Si totusi ce meritam aia primim. De ce? Pt. ce a noastra e vina ca ne conduc politicienii care ne conduc si se intampla ce se intampla. Daca Base&co. s-ar teme ca ar fi linsati in strada daca nu fac lucrurile ca lumea s-ar pune imediat pe treaba da asa nimanui, ori nu-i pasa, ori vor sa plece cat mai repede, ori dau din gura da nu fac nimc.

    Apreciază

  9. em said, on octombrie 26, 2009 at 6:13 pm

    „…cineva cu situaţie mai modestă putea să întemeieze un mic atelier, o fabrică de brânzeturi sau oricare iniţiativă prin care asigura şi locuri de muncă altora şi scotea şi pentru el, cu chiu cu vai, un beneficiu. Astăzi însă, străinii fac nişte legi prin care îi scot din joc pe aceşti modeşti întreprinzători. Se închid astfel fabricile săracilor, iar ei, străinii şi bogaţii pământului, îşi vând marfa lor. La noi nu mai rentează să faci nimic. Ei au venit să ne salveze şi ne aruncă colacul umflat cu E-uri. Astfel, săracii întreprinzători sunt daţi la o parte, oamenii se văd daţi afară din serviciu, rămânând pe drumuri, şi totul se închide.” – http://www.razbointrucuvant.ro/2009/06/27/parintele-roman-braga-si-alti-duhovnici-despre-parasirea-tarii/
    Cata dreptate are… iar daca te gandesti cati tarani amarati ar fi putut trai de pe urma muncii lor, vanzand in piete produse naturale, fara chimicale, fara e-uri… Ce-i drept, nu erau ambalate in vid, nici nu aveau eticheta cu termen de garantie ori alte prostii. Nici conservanti nu aveau; insa erau atat de naturale si atat de sanatoase…
    Acum lor le e greu, bani pt linii de ambalare nu au, dreptul sa-si vanda produsele nu il au, servicii nu au; pe de alta parte noi cei de la orase mancam chimicale si observam cu groaza ca ni se modifica corpul de la celulita si uite asa am devenit o tara cu 2 feluri de oameni: unii muritori de foame din cauza reglementarilor europei, altii umflati de e-uri datorita acelorasi directive pretioase urmate cu ochii inchisi de dragii nostri romani de la guvernare.

    Apreciază

  10. em said, on octombrie 26, 2009 at 6:19 pm

    a… si acum europa ne pune sa ne mancam cainii de companie. Se pare ca e o treaba igienica si folositoare pt racirea planetei, chiar daca produsele nu sunt ambalate in vid. Ups… sa nu le dam idei 😀

    Apreciază

  11. Gruia said, on octombrie 26, 2009 at 6:30 pm

    imi pare rau ca inca Romania mai regreta dupa agricultura ei ! E adevarat,o agricultura mult tehnologizata poate aduce mari beneficii,insa ea trebuie sustinuta in primul rand de cercetare si mai apoi de tehnologii ultraperformante. Asa ca domeniul in care trebuie sa investeasca romanii e cercetarea,IT, educatie,inginerie etc.-deci formarea de specialisti, tehnocrati adica resurse umane pt ei si apoi pt societate si nu formarea de forta de munca(romanii care muncesc in constructii,agricultura,menaj-sclavie mooderna-fara nicio intentie de a jignii) pentru alte tari ! Deci, un guvern de tehnocrati e o buna solutie de a iesi din criza,alaturi de aducerea inapoi in tara a geniilor romanesti si sprijinirea celor existente de a si dezvolta ideeile intr-un cadru care le ofera protectie,indiferen de „capcanele\obstacolele” externe ! Si bineinteles,toate astea tre sa fie monitorizate, sprijinite si sfatuite(nu controlate) de institutile statului,inclusiv Biserica !

    Apreciază

    • es said, on octombrie 26, 2009 at 7:05 pm

      adică Biserica să fie monitorizată ? sau Biserica controlează agricultura ? fii şi tu oleacă mai explicit

      dacă vrei guvern de tehnocraţi trebuie să discuţi cu viitorul preşedinte M.Bătăiosu şi să puneţi bazele guvernului, cine ştie poate o să fi numit prim-ministru, sper că eşti tehnocrat şi nu faci parte dintr-un partid de oligarhi :)))))))))

      Apreciază

      • Gruia said, on octombrie 26, 2009 at 7:38 pm

        dezvoltarea trebuie sa fie monitorizata de institutile statului si biserica sa aiba un cuvant important de spus in dezvoltare si cercetare-ca doar nu vrei sa avem clonare umana,cipuri implantate,legalizarea prostitutiei etc. !(scuze daca nu am fost inteles….) Cat despre bataiosu-doar stii bine ca nu a acumulat nr de semnaturi necesare-mare pacat…. Si inca ceva,nu pot fi prim-ministru( sunt apolitic :))

        Apreciază

  12. kosk said, on octombrie 26, 2009 at 8:03 pm

    puţina decenta nu strica..Bataiosu e un idealist care a incercat ceva si nu a reusit, dar vad ca onoraţii cetitori:) nici nu bagă de seama ca un satanist ca Remus Cernea a reusit sa stranga peste 200 mii semnaturi si îi candidat cu acte..asta nu se prea se comenteaza…eh!! atunci bine, dar vedeţi ca a intrat lupu’ demult in stană si păstorii au conjunctivita.

    Apreciază

  13. es said, on octombrie 26, 2009 at 8:14 pm

    @Gruia, Scuze dar nu cred în democraţie sau orice alt sistem politic de aia am o tendinţă de a nu lua în serios pe cei care discută politică, eu aş vrea că statul să fie condus de Biserică şi societatea împărţită în trei clase sociale: clerul, nobilimea şi plebea, toată administraţia să fie condusă de cler iar singurii care să plătească taxe să fie nobilii, tot nobilii să primească dezlegare de a trece graniţa în scopul de a aduna bogăţii, plebea doar să fie prezentă la liturgie şi să cultive pămîntul pentru consum propriu. Mi se pare mult mai practic decît orice sistem politic , monarhie, tehnocraţie sau cine ştie ce mai scorneşte mintea omului.

    Apreciază

  14. em said, on octombrie 27, 2009 at 6:17 pm

    nu-i bine. Biserica nu are ce cauta in politica. Ai uitat inchizitia? Atunci biserica facea legea in stat. Mai bine politica cu treaba ei, iar biserica cu sufletele oamenilor. Numai in cazul in care politicienii ar fi cinstiti, dedicati cu totul intereselor tarii si ar face totul pt binele omului de rand, doar atunci biserica ar putea interveni pt incurajarea populatiei de a urma drumul cel bun deschis de politicieni (munca, cinste, corectitudine). Altfel biserica nu are ce cauta in politica.

    Apreciază

  15. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  16. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  17. braileanu said, on mai 13, 2010 at 1:17 am

    tarata e un pupincurist… a trecut la independenti pt interesul lui nu pt interesul cetateanului. e in stare sa-l pupe fix in cur pe boc numai sa nu-l intrebe nimeni cum a luat prin frauda insula brailei sau de ce nu-si plateste zecile de milioane de euro datorii la redeventa… cate pensii nu s-ar plati cu banii furati de tarata de la stat…

    Apreciază

  18. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  19. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  20. Silviu said, on septembrie 27, 2010 at 12:47 pm

    Degeaba de dam cu capul de pereti , daca vrei sa deschizi un buisness sa prosperi si tu in orice domeniu daca nu ai bani si nu ai cateva sute de mii de euro obtinuti din activitati ilegale si/sau dubioase nu esti bagat in seama de nici o banca pentru o linie de credit , in romania intai furi ,inseli, vinzi droguri, intermediezi prostitutie si abia dupaia ai posibilitatea sa faci ceva legal. Am vrut sa deschid un autoservice si am fost la o banca renumita, chipurile banca de dezvoltare, am vrut sa pun gaj terenul care il detin si constructructia care voiam sa o fac cu banii lor iar bancherii mi-au dat niste conditii imposibile , dar creditele cu buletinul au fost aprobate in trecut la toti si pentru toate nimicurile

    Apreciază

  21. serbanfl said, on septembrie 27, 2010 at 4:36 pm

    Nu s-a vrut sa preluam experienta Germaniei. Nemtii stiau ce inseamna propietati agricole private cu media de 10 ha, asa ca NU au desfiintat comasarille de terenuri facute de comunisti! La noi Lupu si Muresan s-au gandit la ei si atat, n-au vrut sa mearga pe ideia actionariatului si au distrus TOATE IAS-urile! Prostia noastra o incepusera si ungurii, dar ei s-au trezit pe la jumatate. Cehii si Slovacii au mers de la inceput pe experienta germana. Cu polonezii a fost complet alta situatie – ei aveau agricultura privata din vremea comunista, exiata, oficial, chiar un partid taranesc, care-si avea deputati in Seim (Parlament). Ce sa faci la noi cu media de 2 ha ?! A inercat Tariceanu sa stimuleze comasarile de terenuri, cu Legea Rentei Viagere, dar Boc a imormantat-o! Se pare ca mai sunt doritori de cumparaturi ieftine de terenuri!!!

    Apreciază

  22. […] Articolul zilei (26.10.2009) : Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert… […]

    Apreciază

  23. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  24. George said, on noiembrie 17, 2010 at 8:33 pm

    Adevarat articolul. Pacat de Romania si de oamenii care traiesc in ea. Am avut parte de guvernantii pe care i-am meritat. Ne-am facut-o cu mana noastra.

    Apreciază

  25. Luisa said, on decembrie 20, 2010 at 5:42 am

    http://www.mediafax.ro/economic/ce-recomanda-romaniei-si-bulgariei-sa-permita-cetatenilor-din-ue-achizitia-de-terenuri-agricole-7831955/

    Ca urmare a faptului ca a fost inteleasa importanta pamantului, il vindem la presiunile UE altora…

    Apreciază

  26. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  27. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  28. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  29. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază

  30. […] Articolul zilei (26.10.2009): Am fi putut hrăni toată Germania, dăm de mâncare la doar un sfert … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.