SACCSIV – blog ortodox

Ratacirile Parintelui TEOFIL PARAIAN

Posted in TEOFIL PARAIAN by saccsiv on octombrie 18, 2009

   Iata ce putem gasi la http://www.crestinortodox.ro/carte-936-veniti-de-luati-bucurie:

   BIOENERGIA

  „ Pe toti cati m-au intrebat daca e bine sa foloseasca bioenergie, le-am spus ca da. Daca el simte ca-l ajuta treaba asta poate sa se duca, ca nu-i de la vrasmasul, ii de la Dumnezeu. Numai ca eu personal n-am ajuns sa ma conving ca pe mine ma ajuta o treaba dintr-asta. Nu m-a ajutat cu nimic pina acuma.

   Referitor la metodele de tratament ale unei boli, acceptati si credeti ca un crestin poate apela si la tehnici neconventionale cum ar fi homeopatia, acupunctura?

   Sigur ca da. Sunt totusi mijloace de intremare a fiintei umane, de ce sa nu poata face apel la tot ceea ce se poate face pentru binele omului? Oamenii, in general, nu sunt inca obisnuiti cu chestiunea aceasta si se pot face si multe lucruri care sa-i insele pe oameni, se pot prezenta unii care au, stiu eu, practica aceasta de a ajuta pe oameni si de fapt o fac pentru bani sau pentru avantaje ale lor, nu pentru avantaje ale bolnavului. Pot fi si lucruri de felul acesta, insa, in general, acolo unde se duce omul are incredere ca poate fi ajutat, se poate duce si la acupunctura, si la bioenergie, si la orice unde poate castiga un spor de bine pentru viata lui personala, asa cum te duci la un izvor de apa termala, la izvoare de apa minerala si te poti folosi de acestea, cam asa te poti duce si la un bionergetician, daca acela este om serios si daca simti ca ti foloseste la ceva interventia lui.”

   IMPARTASIREA LA CATOLICI

   “Eu pe oamenii care n-au posibilitate să se impartaseasca la ortodocsi în strainatate, de exemplu cei care stau acolo ani de zile si-s departe de Biserica Ortodoxa, n-am nimic impotriva dacă vor să se impărtăsească la catolici.

   EXTRATERESTRII

   Intrebare: „Credeti ca exista si alte civilizatii, pe alte planete?”

   Raspuns: „Nu cred nimic, pentru ca nu mi s-a descoperit. N-am de unde sa stiu daca exista sau nu. Insa, daca ar exista, nu m-ar deranja cu nimic treaba asta.”

   PAPA

   „Eu sa stiti ca am o consideratie fata de Papa de la Roma. Nu in intelesul ca ar fi conducatorul meu si ca ma orientez dupa el. Nu. Ci pentru ca este si el un Episcop al Bisericii, al Bisericii Universale. Eu, de exemplu, cind ascult Vaticanul (cateodata) si se da in cuprinsul emisiunii o binecuvantare a Papei (Urbi et Orbi), cind incepe binecuvantarea, in orisice pozitie m-as gasi, ma ridic in picioare.”

   Intr-o conferinta inregistrata, l-am mai auzit spunand ca nu-i nici o problema in legatura cu cipurile din acte.

   Cele de mai sus sunt foarte mari rataciri, iar el figurand a fi unul din marii duhovnici ai acestui neam, sminteste pe multi dintre incepatori. E drept ca spune si lucruri bune, dar trebuie sa intelegem ca otrava nu se pune in carne putrezita, ci in prajiturele …

   Am scris acest articol, nu pentru a arunca cu pietre in el, ci pentru a ne feri si pentru a ne ruga la bunul Dumnezeu sa-l scoata din ratacirile sale.

123 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alina said, on octombrie 20, 2009 at 10:25 am

    Saccsiv, mi-a venit o idee citind dialogul dintre Casandra si parereamea referitor la asa-zisa latinitate a poporului roman. Asta e subiect ce merita studiat, daca cititorii acestui blog gasasc subiectul interesant. Oficial suntem un popor de origine latina. Neoficial, teorie sustinuta de multi cercetatori, nu avem mare lucru in comun cu latinitatea romana. Suntem daci. N-ar fi rau sa stim mai multe despre originile noastre si de ce exista atata dezinformare in privinta asta. Poate ne ajutam unii pe altii in felul asta pentru a afla mai multe.

    Apreciază

  2. daniel said, on octombrie 20, 2009 at 10:51 am

    dragi prieteni,

    va spun adevarat ca Parintele Teofil nu greseste.
    el priveste toate problemele din punct de vedere duhovnicesc.
    o sa va dati seama mai tarziu ca Parintele nu greseste si ca va framantati degeaba.

    va iubesc
    Daniel

    Apreciază

    • Veaceslav said, on octombrie 20, 2009 at 1:04 pm

      Ma scuzi Daniel, dar ai in vedere ca nu mai trebuie sa cinstim marii duhovnici si marii sfinti care ni-au lasat mostenire credinta ortodoxa???? ca nu mai trebuie sa stimam dogmele cele mult aparate de catre parintele Cleopa, Marcu, Ioan Gura de Aur???? Daniele ma faci sa cred ca esti vre-un sectar!!! Daca da atunci te rog mult sa nu mai comentezi pe acest forum!!!!

      Apreciază

  3. daniel said, on octombrie 20, 2009 at 10:52 am

    nu inteleg de ce va tot pierdeti in nimicuri: de ce asa si de ce asa?
    la ce va ajuta asta?
    in loc sa practicam mai cu fervoare ce trebuie !

    Apreciază

  4. Mikis said, on octombrie 20, 2009 at 6:58 pm

    Saccsiv, felicitari pentru articol!
    De cate ori nu m-am intrebat de ce e atat de difuzat parintele pe Trinitas, iar acum am gasit raspunsul. Dumnezeu sa-l lumineze!

    Apreciază

  5. Adrian said, on octombrie 20, 2009 at 10:13 pm

    Unde ziceti voi ca e ratacirea ?Parintele Teofil a trait din tinerete in manastire si a fost o viata intreaga nevazator.Si e senin ,si are duhul impacat si e intelept si de-a lungul anilor cred ca a realizat ca e mare ratacire si ingimfare sa afirmi ca doar noi ortodacsii ne vom mantui.A cautat si a asteptat sa invete din experienta personala a unor mari duhovnici contemporani sfintiiei sale.Si poate ca a fost uneori dezamagit cind a primit invataturi tot din Sfintii parinti pe care el afirma ca poate sa le afle in carti si singur.
    A fost o viata intreaga ortodox si sunt sigur ca va muri ortodox. Dar e destul de intelept sa gindeasca ca Dumnezeu nu va osindi si nu va trimite in iad milioane de oameni doar pentru ca liderii lor religiosi s-au abatut de la Adevarata credinta si au devenit catolici.
    Referitor la a ne impartasi cu catolicii nu cred ca s-a referit la situatia ortodocsilor din tara ci a celor plecati care nu au posibilitatea sa fregventeze o biserica ortodoxa si decit sa stea ani de zile ne-impartasiti e de preferat sa ia impartasanie si de la catolici ca la urma urmei Dumnezeu se va uita la inima omului si la dorinta lui fierbinte de a se apropia de Hristos.Cred ca facem mare pacat ca dam cu pietre in putinii duhovnici pe care ii mai avem.Iar bioenergia?o socoteste ca pe ceva ce e inutil si care nu aduce nici un folos si daca ar fi sa ii urmam lui nu ne-am ocupa cu asa ceva dar vrea sa ne convingem noi singuri de inutilitatea si ineficienta ei.

    Apreciază

    • Ilie said, on aprilie 11, 2024 at 9:05 pm

      Pr Cleopa, pr Paisie, pr Arsenie, pr Iustin, pr Sofian, pr Galeriu, pr Staniloae, si toti sfintii parinti niciodata nu au indemnat pe ortodocsi sa se impartaseasca la catolici. Stii de ce Daniel? Pt ca papistasii nu au taine valide, nu coboara Duhul Sfant, nu au Epicleza (rugaciune de pogorare a Duhului Sfant). Noi avem, si nu putem batjocori credinta asa cum o fac popii catolicilor. Poate Dumnezeu sa i mantuiasca pe cei nevinovati nascuti in catolicism pt nevinovatia lor, ca ei nu stiu de erezia pe care au creat o cardinalii si papii lor. Dar noi avand Adevarul de credinta si, necinstindu-L cum se cuvine si lepadandu-L vom avea mai mare osanda in ziua judecatii. Pr Arsenie Papacioc, pr Cleopa, pr Iustin si altii ne au indemnat in scrierile lor „Sa ramanem ORTODOCSI PE VIATA SI PE MOARTE ” !

      Apreciază

  6. Alexandra said, on octombrie 21, 2009 at 12:37 am

    @Mikis
    Ca bine ai spus!
    @Daniel frate, textul pe care l-ai pus acolo seamana cu mesajele de la Medjudorie…fenomenele de acolo noi ortodocsii le consideram ca-s de la draci.

    Daca te uiti in istoria noastra ortodoxa numai oamenii cu viata sfanta sau copiii au vorbit cu Maica Domnului, cu Dumnezeu Tatal sau cu Mantuitorul.
    Nu asa oricine, oricum…

    Atasez aici o adresa de web, pe care am primit-o de la cineva de curand, cand am vazut ce-i acolo am incremenint: sunt multi oameni rataciti.
    Daca nu aveti timp nu faceti click. O pun aici numai ca sa vedeti in ce ratacire mare sunt unii. Iar limbajul folosit in mesajul scris de Daniel m-a frapat caci seamana cu cel de aici: http://www.mesajulluminii.ro/index.php

    Doamne ajuta, apara si pazeste!

    Apreciază

    • Ilie said, on aprilie 11, 2024 at 9:12 pm

      Da, Alexandra, asa este, au venit „ortodocsi” inapoi de la Medjugorje si nu mai puteau spune Crezul Ortodox ! Sfintii Parinti din Athos spun: aparitie si inselare demonica la Medjugorje. Maica Domnului cea adevarata nu a avut niciodata parul neacoperit. Multi prooroci mincinosi se vor arata in zilele din urma. Sa ramanem in corabia lui Hristos care este Sfanta Biserica Ortodoxa ! Nu avem ce lua de la eretici si de la schismatici care au lepadat sfintenia, hotarile celor 7 Sinoade Ecumenice si Credinta Ortodoxa.

      Apreciază

  7. daniel said, on octombrie 21, 2009 at 3:35 am

    @ alexandra,
    draga mea Alexandra,

    daca citesti mesajul citat de mine fara sa ti se miste inima, atunci nu mai citi.
    mesajele de pe link-ul tau sunt neconcludente.

    in mesajul meu nu poate fi ratacire. l-am citit si recitit cu atentie.
    pana la urma, ramane cum vrei tu: vom culege fiecare roadele a ceea ce facem.

    va iubesc,
    Daniel

    Apreciază

  8. Witness said, on octombrie 21, 2009 at 3:49 am

    Fara cea mai mica urma de indoiala, parintele Paraian este un inselat. Cititi ceea ce a cutezat sa scrie in cartile lui despre Parintele Arsenie Boca! Pentru maruntul Paraian, Parintele Arsenie a fost un vrajitor si un paranormal; un om cu experienta bogata care se pricepea la medicina si-i pacalea pe oamenii simpli. Pentru mine aceste ‘marturii’ au fost suficiente ca sa imi dau seama ca orbirea lui nu este doar fizica.
    In final, dupa ce a evitat sa se intilneasca cu el in repetate rinduri, Parintele Arsenie l-a intilnit si l-a sfatuit sa se lase de calugarie, ca se va pierde. Stia Parintele ce stia…..De aici ura atroce si dispretul lui Paraian pentru acest mare Sfant Roman.

    Apreciază

    • Tica said, on septembrie 15, 2020 at 12:23 am

      Cei cu haina minti-ngusta,
      Vor sa-mbrace intr-o fusta,
      Neputinta care-i mustra
      Ca nu au gandirea justa.

      Apreciază

  9. daniel said, on octombrie 21, 2009 at 10:12 am

    dragul meu witness,

    care e cartea in care a gresit Parintele Teofil ? unde scrie ce povestesti tu ? ca anume parintele Arsenie Boca l-a evitat ?
    ceea ce aud nu imi vine sa cred.

    Apreciază

  10. Witness said, on octombrie 21, 2009 at 7:56 pm

    Cartea o am. Astazi o sa copiez fragmentele (nu mai am scaner :(( ) si o sa le postez aici.

    Apreciază

  11. Witness said, on octombrie 21, 2009 at 10:15 pm

    Deci: Cartea se numeste ‘Parintele Arsenie Boca, mare indrumator de suflete al secolului XX’, O sinteza a gindirii Parintelui Arsenie in 800 de capete. Nu nu va lasati insa inselati de titlu. Cartea este scrisa de Ioan Gînsca ca proiect de teza de licenta in teologie, sub indrumarea si cu contributia parintelui Paraian care semneaza si prefata. Aparuta la Cluj in 2002, la editura Teognost. Si acum faimoasele citate din Paraian : Pag. 198 : ‘A fost singura spovedanie pe care am facut-o la Parintele.Aveam 13 ani si jumatate. Dorinta mea era sa ma fac calugar. De fapt am avut, as putea zice vocatie pentru asta, in sensul ca intotdeauna mi-o parut bine sa aud despre calugari, mi-as fi dorit sa vorbesc cu calugari, as fi vrut sa stiu ce fac calugarii, cum traiesc, ce maninca, cit dorm, cum dorm, cum se roaga. Niste lucruri de felul acesta le-am avut in vedere de pe atuncea si m-am prezentat la manastire la Simbata cu dorinta sa ramin la Manastire. Nu s-o putut. De fapt chestiunea a tratat-o Parintele Arsenie. N-o trebuit sa maergem mai departe, sa mai intrebam pe cineva’. Pag. 197: Si Dumnica seara mi-o spus un cuvant care mi-o ramas de atuncea: ‚Nu toti cei din lume se prapadesc, nici toti cei din manastire se mantuiesc’’
    Pag. 199: ‚De aceea Parintele, avind si cunostinte de arta, putea sa-si dea seama si de pe figura omului despre starea lui sufleteasca. Chiar si de pe fotografii (…).Parintele zicea: Nu-i buna. Sau ii buna, contind, cred si pe ceea ce ii spunea figura. (…) La noi la Manastire o fost o carte in biblioteca, nu stiu pe unde o mai apucat sau pe unde mai este, o carte intitulata: Revelation du visage. (..) Deci Parintele nu a lucrat numai cu asta, ca ii descoperea Dumnezeu, ci el o lucrat si cu niste lucruri stiintifice. (…) Ori Parintele putea sti asta si fara sa aiba dar de la Dumnezeu. Dar el o lucrat cu toate mijlocele lui’.
    Pag.:200: ‚Ceea ce facea Parintele, si asta e interesant de stiut si de retinut, niciodata nu calcula un raspuns. Ce ii venea prima data in minte, aceea spunea. Si cu asta rezolva o chestiune sau nu o rezolva dar, in orice caz, isi spunea punctul de vedere. O fost si nereusite multe in viata Parintelui in sensul asta. Sa amintesc un caz: un preot din Sibiu, i-am spus de multe ori: mai, tu esti un esec al Parintelui Arsenie. In sensul ca l-a indrumat sa se casatoreasca cu fata cu care s-a casatorit si nu o duce bine, nu o duc bine’.
    Va urma…

    Apreciază

    • Vladimir said, on februarie 3, 2021 at 9:47 pm

      Mai încercați si alte surse, o prefață semnata nu e suficient. Lucrurile sunt destul de deformat prezentate.
      Ia vedeti ce spune spune insusi parintele despre intalnirile cu Pr. Arsenie si despre motivul pt care nu a ramas la manastire de la 13 ani.

      Apreciază

  12. Witness said, on octombrie 21, 2009 at 10:17 pm

    Pag. 201: ‚Parintele Arsenie era intotdeauna la indemina oamenilor. Eu personal, am impresia ca uneori si cauta sa faca pe omul care stie multe si ca stie bine ce stie. Dar in orice caz, cu pregatirea pe care a avut-o si cu cunostintele pe care le-a avut a lucrat mai bine decit am fi lucrat ceilalti care nu aveam astfel de cunostinte, si pe care nici nu trebuie sa le ai neaparat ca sa fii indrumator de suflete’.
    In continuare: ‚La spovedania mea Parintele m-a intrebat un lucru care mi s-a parut curios ca ma intreaba. Si anume, m-a intrebat daca mi-a venit vreodata in minte sa omor vreun om. Acuma poate ca la virsta aceea, de 13 ani si jumatate nu era cazul sa imi puna o astfel de intrebare, desi dupa aceea mi-am dat seama de ce mi-a pus-o. (…) Parintele vroia sa intre in legatura cu inaintasii mei, sa vada eventual din ce tilhari am aparut eu in aceasta lume. Probabil s-a gindit la aceea ca, fiind nevazator, fiind un ‚copil nascut in lanturi’, fiind si un ‚om nascut intre tilhari’ a vrut sa stie daca parintii mei sunt, intr-adevar ceea ce credea el ca sunt.’
    Pag. 202: ‚Cind l-am intilnit a doua oara, dupa 23 de ani, nu-si mai aducea aminte de mine (…).Doar mi-a spus ceva care zice eu ca nu a fost o indrumare foarte bine gindita. Si anume, eu am zis ca daca nu pot sa ramin aici la Manastire, eu ma duc sa fac scoala. Si Parintele a zis sa nu fac scoala. A zis: ‚Da, dar scoala nu te duce la mintuire’ (…). Insa eu nu am putut face lucrul acesta si eu i-am spus Parintelui ca nici parintii mei nu ar fi de acord sa renunt la scoala. Acuma nu ma mai pot gindi ce ar fi fost daca ar fi fost altceva, pentru ca eu am mers pe directia scolii si eu ma bucur ca am mers pe directia scolii. (…) Daca ma duceam la manastire, cred ca n-ajungeam mai mult decit un calugar simplu. Adica nu numai simplu ca forma, ci si ca gindire. Eu nu am tinut seama de ce mi-a zis Parintele si am facut scoala, care chiar daca nu m-a dus la mintuire, m-a dus totusi la ceva, la ceea ce sint prin scoala’
    Pag 203: ‚La Simbata te puteai duce la doi duhovnici: la Parintele Arsenie sau la Parintele Serafim. Dar toata lumea il prefera pe Parintele Arsenie, nu pe Parintele Serafim. Desi eu, ca om, l-am pretuit mai mult pe parintele Serafim decit pe parintele Arsenie’. Mai departe: ‚Parintele Serafim(…) de aceea el nu a avut niciodata o inaintare, in sensul acesta, ca el e un om deosebit. Desi era deosebit si era mai bun ca Parintele Arsenie ca inima, era mai de inima, mai cald la suflet, nu putea sa bruscheze pe cineva. Ori Parintele Arsenie era dintr-o data, ca din pleasna biciului, te pocnea si ramineai pocnit (cit as vrea sa ma fii pocnit si pe mine Parintele Arsenie! Nota mea). Nu il interesa, nu a avut o caldura sufleteasca.’

    Apreciază

  13. Witness said, on octombrie 21, 2009 at 10:17 pm

    Pag. 205: ‚In 1049, eram student la Teologie si am aflat ca parintele Arsenie era la Sibiu. Am trimis vorba printr-un student care mergea la Simbata si l-am rugat sa-i spuna parintelui Arsenie ca sint si eu acolo si ca as vrea sa vorbesc cu el. (..) Parintele nu mi-a dat-o in buna, ca hai sa vorbim. Desi eu am gasit asta, asa cumva, ca o lipsa a Parintelui. Poate nu l-a luminat Dumnezeu, poate nu am fost eu vrednic, nu stiu ce interpretari se pot da. Da’ realitatea asta este: nu a vrut sa stea de vorba cu mine. No bine, nu a vrut, nu a vrut. Nu aveam ce sa fac’.
    Si acum tineti-va bine: ‚ Apoi s-a intors la Prislop, a fost foarte mult urmarit de Securitate si maica Zamfira l-a ajutat pe Parintele, in sensul de a-l scuti pe Parintele de relatiile cu oamenii. (…) Eu nu stiu daca si Parintele Arsenie cumva nu a avut o amestecare in toata treaba asta. In sensul ca el nu a dorit sa mai aiba treaba prea mult cu oamenii, ca sa fie scutit de deranjul Securitatii. (..) Bine, mai vorbea el cu cite cineva, mai ales cu oamenii mai cunoscuti, cu cei cu care avea ceva relatii sau care erau mai deosebiti, dar, in general, facea in asa fel incit sa nu se ajunga la el’
    Pag. 208: ‚Eu m-am mai intilnit cu Parintele si alta data. Parintele a fost cum a putut el sa fie fata de mine. Eu nu am fost un admirator al Parintelui Arsenie, desi m-am bucurat de toate afirmatiile lui care au ajuns la mine’. Pag. 209:’ De exemplu la inceput ii indruma pe multi sa se faca calugari. Catre sfirsitul vietii indemna sa nu se mai faca calugari, probabil si pentru motivul ca si-a dat seama ca multi dintre cei care s-au facut calugari nu au realizat ceva deosebit in viata lor, in viata manastirii si in viata Bisericii’.
    Pag. 207: ‚Parintele la Sinaia a murit. S-au facut multe vorbe in legatura cu moartea Parintelui. De fapt el a murit de moarte naturala. A avut ceva cu rinichii’.

    Apreciază

  14. Witness said, on octombrie 21, 2009 at 11:02 pm

    Si in sfirsit ultimele perle: pag. 25. ‘Pe monumentul de la Simbata scrie: ‘Mama tara, ei pentru tine au murit’. Si este scris numele Parintelui: Ieromonah Arsenie Boca. Ori Parintele nu a murit pentru tara. Parintele poate o fi avut vreo legatura cu vreunul dintre ei, dar nu avea nici un rost. Adica partizanii, in momentul in care au ajuns in munti, nu au mai putut face nimic pentru tara, pentru binele tarii, cu credinta religioasa. De ce? Pentru ca ei, din momentul in care s-au retras in munti, nu au mai facut altceva decit sa-si pazeasca pielea. Au rezistat cit au rezistat, dar, se stie, unii dintre ei au fost prinsi, iar altii au murit in lupetele cu Securitatea’
    Declaratia in care il face pe Parintele Arsenie ‘cam paranormal’ inca nu am regasit-o. O s-o public imediat ce o gasesc.

    Apreciază

  15. mica said, on octombrie 22, 2009 at 12:55 am

    Saccsiv,

    Tind sa cred ca ai dreptate in privinta parintelui Teofil Paraian. Pacat. Si eu la inceput credeam ca e un mare duhovnioc. Ce pot sa-ti spun eu despre el este ca este un adept al ecumenismului.Cu cativa ani in urma, am participat la o tabara ecumenista pt tineri organizata de AOLN care are loc la manastirea Sambata de Sus in fiecare an numita forumul Tinerete si speranta. Pe atunci nu stiam ce inseamna cuvantul ecumenism, nu aveam cunostinte despre asa ceva. M-am dus pt ca am fost incantata de ideea ca se mai gandeste cineva si la tineri, sa organizeze pt ei tabere unde sa se simta bine. Acum, peste ani,dupa ce am acumulat mai multe cunostinte despre ortodoxie, imi dau seama ca tabara aceea a fost o amagire.Si imi mai dau seama ca tinerii care veneau acolo nici ei nu aveau nici o cunostinta despre pacatul ecumenismului.Nu stiu daca ulterior au aflat.
    In privinta bioenergiei, in conferintele audiate de mine unde a fost invitat si Teofil Paraian,el a spus ca nu este de acord cu bioenergia si ca asta ar fi de la vrajmasul omenirii. Nu pot sa spun decat ce am auzit eu de la el, altceva nu mai stiu.In paginile ziarelor religioase, parintele este socotit un mare duhovnic, orb din nastere dar cu darul clarviziunii. Ziaristii respectivi spuneau ca stia ce intrebari ii vor pune ei,inainte de a le formula verbal, ele aflandu-se doar la stadiul de ganduri.
    Asa ca chiar nu mai stiu ce sa cred…
    Site-ul asociatiei respective care organizeaza tabara anuala este
    aoln.ro

    Apreciază

  16. Madalina said, on octombrie 22, 2009 at 12:41 pm

    Apare, destul de des, la Trinitas TV. Asta ca sa stim unde ne gasim raspunsurile…
    Pacat ca cei care au ceva de spus in ortodoxie sunt marginalizati, ignorati, prigoniti.

    Apreciază

  17. Fryn said, on octombrie 29, 2009 at 8:44 am

    Azi dimineta parintele Teofil Paraian a trecut la cele vesnice. Ca a spus anumite lucruri, care au lasat loc de interpretare asta nu ne priveste pe noi. Bunul Dumnezeu va sti mai bine ce sa faca cu sufletul lui. Eu personal sper sa fie in ceata dreptilor. Insa invatatura bisericii noastre ortodoxe, nu s-a bazat pe un singur om, fie chiar si Sfint Parinte, ci respecta ca principiu ceea ce au crezut toti crestinii din toate timpurile si din toate locurile.
    Domnu sa il aiba in paza ca la randul lui sa ne ajute la vreme de judecata.

    Apreciază

  18. anonim said, on octombrie 29, 2009 at 9:14 pm

    Sunt curios cati dintre cei care posteaza aici cer binecuvantare de la parintele duhovnic…

    Apreciază

    • A4M said, on ianuarie 24, 2010 at 2:04 pm

      nu poti si nu trebuie sa te intrebi de duhovnic chiar pentru tot ce vrei sa faci…gandestete cum ar fi daca l-ai suna si l-ai intreba chiar orice? doar in momente de rascruce trebuie sa il intrebi, cand e vorba de decizii importante in viata ta (casatorie, converire la o alta religie…) sau despre erezii, credinta…

      Apreciază

  19. Witness said, on octombrie 30, 2009 at 6:35 pm

    Cit timp traia eram datori sa luptam pentru adevar si sa contracaram alunecarile sale. Acum a intrat in vesnicie. Sa ne rugam pentru sufletul lui.

    Dumnezeu sa-l ierte!

    Apreciat de 1 persoană

  20. Fryn said, on ianuarie 7, 2010 at 10:50 am

    Am citi aceste comentarii si nu ma surprind deloc. De fapt eu auzisem depsre parintele Arsenie Boca ca ar fi avut ceva probleme. NU vreau sa judec, nici nu stiu daca sunt adevarate, dar prin manastiri am aflat ca parintele incepuse sa calce „alaturi” si ma refer la calea credintei ortodoxe. Iar afirmatia ca ar fi cel mai mare duhovnic, sau ma rog unul dintre cei mai mari duhovnici ai tarii asta era exclusa. Odata la o manastire cautam o carte de -a lui, iar de acolo calugarii mi-au zis asa, acea carte, noi o recomandam ca fiind mai buna decit nimic. Asta spune foarte multe depsre parintele Arsenie Boca.
    Nu vreau sa continui, dar in ziua de azi este foarte important ce carti citim, sa fim cu luare aminte. NU de mult citeam o carte a parintelui Ilarion Argatu, sincer era vrajotire pe fara. Sfaturi de a te spala cu aghiazma sub brat ca-ti miroase transpiratia, sau sa-ti tunzi parul daca ai probleme cu cu matreata si sa-l ingropi la 12 noaptea intrece orice masura a bunului simt. Vai de noi! Bine spunea cineva, avem multi teologi dar nu mai avem traitori in Hristos!

    Apreciază

  21. A4M said, on ianuarie 24, 2010 at 2:28 pm

    vad ca ati cam deviat de la subiect…referitor la parintele Teofil Paraian, am si eu cartea aceea: Veniti de luati bucurie!, si am mai gasit ceva care mi-a atras atentia:” eu nu sunt pentru ideea ca credinciosii casatoriti nu trebuie sa se impreune sexual decat martea si joia. Pentru ca lucrurile acestea nu le-au facut oamenii casatoriti, ci oamenii necasatoriti” (calugarii). Deasemenea nu este de acord nici cu ideea ca la manastire, vrasmasul aduce somnul seara la rugaciune, cu alte cuvinte calugarii sau pustincii ravnitori care dorm f putin gresesc…caci somnul e de la Dumnezeu, este o binefacere si nu o neputinta. Se pare ca Parintele Teofil considera ca nu trebuie sa se nevoiasca pana intr-atat un calugar…
    oricum sunt putine aceste rataciri, trebuie sa fim atenti la ce sa primim din ceea ce citim, sa avem discernamant duhovnicesc, si sa gasim si ceea ce e bun in tot ceea ce citim.

    Apreciază

  22. viorica said, on decembrie 3, 2010 at 10:27 am

    cine sunteti voi sa-l judecati pe parintele ?
    Parintele a avut viata lui ,a trait-o cu demnitate si deosebita iubire fata de Dumnezeu .
    Va rog sa nu-l mai analizati ,rugati-va pentru sufletul lui .
    Dumnezeu sa va lumineze mintea !!!!!!!!!!!!!!

    Apreciază

    • Ilie said, on aprilie 11, 2024 at 9:19 pm

      Nu este o judecata. E o conststare. In 2008, parintele Teofil a spus la Radio Romania, l a auzit toata tara: cei care merg in occident se pot impartasi si la catolici. Pr Cleopa sau oricare alt mare duhovnic niciodata nu a indemnat la ada ceva, din contra ! Si, alt lucru, cand pr Teofil a venit la Sihastria sa-l intalneasca pe pr Cleopa, acesta din urma nu l -a primit ! Chiar pr Teofil povestea la Serile filocalice in Bucuresti. Sa nu cadem in ereziile catolicilor fratilor ! Sa ramanem in Adevar, care este Hristos !

      Apreciază

  23. […] Treaba asta cu succesiunea apostolica este fundamentala iar discutia despre “mai e sau nu mai e” este extrem de migaloasa. E pentru cei cu adevarat priceputi, caci nu vorbim ca la fotbal. Si cand nu esti cu adevarat priceput, e bine sa-i intrebi pe cei ce sunt si cei ce sunt nu sunt teologii cu pareri de sine, ci marii duhovnici. Evident, cei cu adevarat mari si nu cei precum Teofil Paraian. […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.