SACCSIV – blog ortodox

Mesajul Patriarhului DANIEL „Consolidarea acţiunilor ecumenice împotriva dinamicii contemporane a fenomenului traficului de persoane”

Posted in ECUMENISM, ECUMENISMUL, PATRIARHUL DANIEL, traficul de persoane by saccsiv on octombrie 8, 2009

   Reiau integral Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL adresat participanţilor la Seminarul Internaţional „Consolidarea acţiunilor ecumenice împotriva dinamicii contemporane a fenomenului traficului de persoane” desfăşurat la Palatul Patriarhiei

   CULTELE RELIGIOASE ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE
   Constatăm cu îngrijorare că România, ca şi întreaga Europă, se confruntă cu amploarea pe care a luat-o fenomenul traficului de fiinţe umane. Statisticile alarmante ale organismelor internaţionale arată că, din cele peste 2,5 milioane de persoane traficate, majoritatea sunt femei şi copii; traficul de fiinţe umane a ajuns sa fie una dintre cele mai profitabile infracţiuni, pe al treilea loc în lume după traficul de arme şi cel de droguri.
   Având în vedere faptul că traficul de persoane este un fenomen infracţional transnaţional, bine organizat, care nu poate fi disociat de migraţia internaţională, intervenţiile pentru prevenirea şi combaterea fenomenului trebuie să atragă eforturile conjugate ale tuturor ţărilor afectate.
   Considerăm că traficul de persoane este un păcat grav şi deopotrivă un pericol social care afectează demnitatea persoanei, depersonalizează omul, îl distruge fizic şi spiritual şi îl transformă în sclav, într-o marfă, fără valoare ca persoană, într-o sursă de profit, degradând implicit societatea umană. Dumnezeu nu a dat nimănui drept de viaţă şi de moarte asupra omului şi nimeni nu are dreptul să transforme persoana umană în obiect de profit.
   Pentru a fi eficienţi trebuie să vorbim concomitent de combaterea fenomenului dar şi de reintegrarea socială a victimelor care trebuie să înceapă însă cu vindecarea sufletească pentru că experienţa traumatizantă îndurată de aceste persoane le-a schimbat modul de percepţie a lumii şi a relaţiilor interumane, pierzând stima de sine şi încrederea în semeni. În consecinţă, vindecarea spirituală a victimei este o necesitate, pentru că numai un suflet vindecat poate fi o persoană liberă şi sociabilă cu încredere în sine şi în oameni. Venind în întâmpinarea victimelor şi familiilor acestora, trebuie să le oferim nu doar sfat bun, sprijin moral şi întărire sufletească, ci trebuie să ne implicăm activ în sensibilizarea comunităţii pentru reintegrarea acestora în familie şi societate.
   Un astfel de exemplu îl constituie programele de combatere a traficului de persoane în care Patriarhia Română cooperează, de mai multă vreme, cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, precum şi proiectul finanţat din fondurile europene în care, prin Federaţia Filantropia, vom participa la crearea unui mecanism eficient de reintegrare în comunitate şi în muncă a victimelor.
   În contextul european actual şi în perspectiva liberei circulaţii, România trebuie să intervină cu responsabilitate, implicând întreaga societate în lupta de prevenire şi combatere a acestui flagel, adoptând o atitudine incluzivă şi integrativă, asigurând asistenţa, ajutorarea şi protecţia victimelor şi militând pentru armonizarea legislaţiei europene şi româneşti privind munca ilegală şi protecţia drepturilor angajaţilor.
   În concluzie, apreciem că, prin politici şi programe coerente, care să înceapă cu educaţia pentru demnitatea umană şi prevenirea traficului de persoane, pe baza credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru om, cultele religioase din România pot contribui substanţial la susţinerea eforturilor comunitare de apărare a demnităţii umane şi de însănătoşire a vieţii sociale.
   † D A N I E L,
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

   INTREBARE: De ce titlul „Consolidarea acţiunilor ecumenice împotriva dinamicii contemporane a fenomenului traficului de persoane”?

Reclame

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on octombrie 8, 2009 at 8:39 am

  Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Vizitator said, on octombrie 8, 2009 at 11:42 am

  Ar fi interesant de aflat in numele caror culte este emis acest comunicat.

  Apreciază

 3. spellmaker said, on octombrie 8, 2009 at 2:21 pm

  E clar ca vor sa creeze o imagine plina de responsabilitate ecumenismului.In fond reclama e sufletul comertului.

  Apreciază

 4. parereamea said, on octombrie 8, 2009 at 3:08 pm

  Consolidarea acţiunilor
  împotriva dinamicii
  fenomenului traficului
  .. adica sforaituri peste sforaituri, fara cap si coada, numai bun de bagat in seama si de ametit ce se mai poate ameti

  Apreciază

 5. spellmaker said, on octombrie 11, 2009 at 6:51 pm

  ii dau prea inaltele noastre fetze bisericesti cu ecumenismul la greu si il amesteca prin tot ce pot.Nu isi mai aduc aminte si nici nu ii intereseaza ca toti cei care au fost pro la rahatul asta dupa ce au murit miroseau rau iar unii s-au umflat si nu au putrezit.Nici pamantul nu a vrut sa ii primeasca.Pe cand cei care au fost contra, toti sunt sfinti acum.Dar asta nu intereseaza pe cei mari din biserica.Oare de ce?In afara de cativa care striga pe ici pe colo,majoritatea tac malc.Sper ca la un moment dat sa apara si cativa „grei” ai bisericii care sa numai tina cont de „ascultarea ” tembela pe care o au si sa si-o manifeste pe cea reala fata de Iisus.Nu zice nimeni ca e usor,dar cred ca multe s-ar rezolva daca o gramada de calugari ar iesi in strada sa ceara normalitatea.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: