SACCSIV – blog ortodox

Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SPIRITISMULUI …

Posted in Bogdan Petriceicu Hasdeu, spiritism, ziarul Lumina by saccsiv on octombrie 2, 2009

   In autointitulatul „primul ziar crestin din Romania”, la rubrica Biografii luminoase, sub semnatura lui Adrian AGACHI, apare articolul Bogdan Petriceicu Hasdeu, folcloristul unui neam întreg, din care citez:

   Preoţia literară

   Asemenea lui Miguel de Unamuno şi Virgil Gheorghiu, Hasdeu a considerat misiunea scrisului drept una sfântă. Dacă există o preoţie sacerdotală, există şi una literară, iar cei mai importanţi reprezentanţi ai scrisului sunt cei care o îndeplinesc. Cuvintele sunt un dar făcut de Dumnezeu omului, iar literatura este un mod în care omul răspunde dragostei Creatorului. De aceea, Hasdeu avea dreptate să spună, într-o cuvântare ţinută la Ateneu: „Sunt trei locuri în care îmi dă mâna de a lua cuvântul. Este Academia, este Universitatea, şi aici, la Ateneu. Dar la Academie sunt fotolii, sunt fotolii în toate Academiile din lume, şi orice fotoliu te îndeamnă a moţăi; la Universitate sunt catedre, de pe care profesorul e dator a discuta controversele, ferindu-se de orice dogmatism; aici, la Ateneu, nu e fotoliu, nu e catedră; aici este un amvon, un amvon pe care se urcă un sacerdot, un preot, nu pentru a dormita după uzul academic, nu pentru a conversa după modul universitar, ci pentru ca, din baierele inimii sale, să reverse în inimile ascultătorilor o credinţă caldă şi roditoare“. (Noi în 1892, p. 36-37).”

   Articolul nu spune insa nimic despre faptul ca după moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1888, Bogdan Petriceicu Hasdeu (1836-1907) a devenit mistic şi fervent practicant al spiritismului, scop în care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina.

   Iata cateva fragmente dintr-un articol ce-l puteti citi la http://www.masonicforum.ro/ro/nr89/iulia.html:

   „Bogdan Petriceicu Hasdeu se retrage la castelul din Câmpina. Părăsit de toti, poate si dintr-o însingurare voită, va sta aici până la moarte, în lungi convorbiri cu spiritul fiicei sale.

   În luna august, nefericitul tată pleacă repede în Moldova pentru a-si aduce fiica acasă. Hasdeu notează: „Se milostiveste, oare, Dumnezeu? Ce este fără putintă la Atoate Creatorul? Fie si o minune: ” Dar, pe 29 septembrie, Iulia Hasdeu moare. Se împlineau 19 ani de când, în casa din strada Iuliu Maniu nr. 14 din Bucuresti (casa există si astăzi), Hasdeu îsi tinuse pentru întâia oară în brate fetita abia născută.

   Hasdeu începe să practice spiritismul. Încearcă zi de zi să dialogheze cu fiica sa din lumea umbrelor. Si într-o zi, Iulia îi răspunde: „Sunt fericită. Te iubesc. Ne vom revedea. Asta ar trebui să-ti ajungă.” Din acea zi, destinul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu avea să străbată doar o singură si ciudată cale.

   Hasdeu pretindea că a proiectat întreaga constructie urmând comunicările spiritiste ale fiicei sale.

   Dorind întâlnirea cu Iulia si voind să înfrângă limitele mortii, Hasdeu se dedică total experimentelor spiritiste. În prologul celebrei sale cărti despre spiritism, Sic cogito, afirmă că scrierea lucrării s-a produs sub dicteu transcendent, la sase luni după moartea fiicei, în urma contactului cu spiritul acesteia. Tatăl crede că fiica îl veghează si îi dictează în întregime comportamentul. Sustinea, de asemenea, că fiica lui avea însusiri spiritiste înainte chiar de a fi murit si se lasă condus de ea. Bătrân si sensibil, ipostaza de medium îl oboseste până la epuizare, el neputând înregistra mai mult de zece cuvinte din cele communicate de Iulia. Cu timpul, sedintele de spiritism ale lui Hasdeu găsesc adepti, cu predilectie între intelectualii vremii. Chiar pictorul Nicolae Grigorescu, ce locuia în ultimii ani ai vietii destul de aproape de castel, participă la sedinte. În cadrul lor se fac fotografii inedite, în încercarea de a surprinde si imortaliza misterul. O izbândă o reprezintă imaginea bunicului lui Hasdeu, Tadeu Hasdeu, fotografiat pe o placă sensibilă „Lumiere 6684”.

   În camera de spiritism, câteva obiecte originale încearcă să refacă atmosfera initială, încărcată de mister. O măsută de spiritism, cu incrustatii de sidef, trei scaune de formă triunghiulară (din fier si plăci de marmură), un vas oriental din bronz, cu animale fantastice. Pe buza vasului se află un fel de coroană de acelasi diametru, cu un dragon în relief. Cele trei trepiede amintesc de scaunele oraculare din antichitate, închinate spiritelor; prin numărul 3, trepiedul reprezintă imaginea focului si a cerului; ele au la mijloc, tot în triunghi, numele Hasdeu, lăsând ca bază cele trei litere, DEU, amintind de Deus – Dumnezeu. Literele sunt frânte, alcătuite din câte trei linii fiecare, astfel că numele devine dificil de citit. De ce triunghiulare? Pentru că 3 e număr mistic, e temeiul, el „exprimă o ordine intelectuală si spirituală, întru Dumnezeu, în cosmos sau în om” (Dictionar de simboluri) Si aici, ca si în celelalte încăperi, atârnă din tavan o lampă de fier în cruce, care odinioară avea, nu întâmplător, si mărgele de chihlimbar. „Chihlimbarul reprezintă firul psihic ce leagă energia individuală de energia cosmică, sufletul individual de sufletul universal. El simbolizează atractia solară, spirituală si divină.” Prin grija a doi oameni pasionati, Mircea Colosenco si Jenica Tabacu, au văzut lumina tiparului Protocoalele sedintelor de spiritism – texte inedite, mărturie extrem de fidelă a preocupărilor bizare din ultimii ani ai vietii lui Hasdeu. Participantii, datele, practicile, confirmările sedintelor de spiritism din această odăită se regăsesc în notatiile lui Hasdeu

   Pe plăci de marmură, de-a stânga si de-a dreapte intrării în castel, ar fi trebuit să figureze celebrul credo spiritist, apartinând Iuliei (deocamdată poate fi citită numai placa din stânga):
   Legea religioasă:
   Crede în Dumnezeu · Crede în nemurirea sufletului · Crede în darul comunicării cu cei dusi
   Legea morală:
   Iubeste si ajută · Iubeste si ajută neamul · Iubeste si ajută pe cine te ajută si te iubeste · Iubeste si ajută fără a precugeta la folosul tău.
   Se regăsesc aici simbolurile numerelor 3 si 4 si al figurilor geometrice (pătrat, triunghi) păstrate si în templul de la cimitir.”

   Cititi va rog si:

ADAM A FOST UN MAIMUTOI? Ziarul Lumina promoveaza evolutionismul

GRAV: Ziarul Lumina rataceste credinciosii cu traditia Ramakrishna …

Dilema in ziarul Lumina: „CINE L-A UCIS PE GOLIAT? – Redeschiderea unui dosar”

Guy de Maupassant, elogiat in ziarul Lumina

 

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. daxinte said, on octombrie 2, 2009 at 6:45 am

    Interesant

    Apreciază

  2. saccsiv said, on octombrie 2, 2009 at 6:48 am

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  3. Donkeypapuas said, on octombrie 2, 2009 at 9:28 am

    Şi ar fi trebuit să-l treacă sub tăcere? Nu e de ajuns că nu se mai predă nimic la şcoală din clasici?

    Apreciază

  4. Alina said, on octombrie 2, 2009 at 9:54 am

    Problema nu e Hasdeu ci mesajul acestui articol, mesaj care nu are ce cauta intr-un ziar ce se pretinde ortodox: „Crede în Dumnezeu · Crede în nemurirea sufletului · Crede în darul comunicării cu cei dusi”. Autorul articolului nu face nici un fel de comentariu care sa ia atitudine impotriva practicilor spiritiste ale lui Hasdeu ci le relateaza pe larg. In oricare alt ziar articolul ar fi avut un rol informativ, in Lumina devine sugestiv si induce ideea de familiarizare cu astfel de practici.

    Apreciază

  5. razvratitul said, on octombrie 2, 2009 at 10:20 am

    alina, le-ai facut varza iar. se pare ca tu trebuie sa te mai rogi mult la dumenzeul tau ca sa iti dea ceva minte sa intelegi ce citesti.
    cat despre popii vostri, poate va dati si voi seama acum de ce sunt atat de multi impotriva bisericii voastre

    Apreciază

    • Veaceslav said, on octombrie 2, 2009 at 10:55 am

      Poti sa fii mai explicit?

      Apreciază

      • parereamea said, on octombrie 2, 2009 at 11:12 am

        Poti sa explicitezi care-i varza?
        Care-s aia atat de multi? Tu si mai cine ??? 😉

        Mai ce ati mai rasarit brusc la articolul asta. Stati ca mustele Drosofila (musculitele de otet) prin preajma, si va bagati exact unde nu va fierbe oala.

        Articolele astea sunt puse aici pentru NOI ORTODOCSII. Voi ceilalti mergeti in pace la ale voastre. Cand o sa vin eu pe site-urile voastre colorate atunci sa te bagi in seama.

        Apreciază

      • parereamea said, on octombrie 2, 2009 at 11:13 am

        replica era pentru razvratitul …

        Apreciază

      • razvratitul said, on octombrie 2, 2009 at 11:17 am

        pentru pareremea,

        bineinteles, este parerea ta, asa ca ramai in pace cu ea. ca ceea ce se scrie aici tu, si doar tu, consideri ca e doar pentru VOI ORTODOCSII, este, din nou, parerea ta. oricine are dreptul de a citi orice doreste. nu ai invatat inca asta? mai citeste…
        ceea ce am scris cuiva nu te priveste pe tine. inca nu ai invatat pana la varsta asta ca nu e frumos sa te bagi ca musca in lapte acolo unde nu iti fierbe oala???
        esti cam necioplit/a…

        Apreciază

      • razvratitul said, on octombrie 2, 2009 at 11:21 am

        tot pentru parereamea,

        „cand o sa vin eu pe site-urile voastre colorate”…

        bai, pe langa ca esti fara cei sapte ani de acasa mai esti si indolent/a. ca sa ma rezum la asta…

        ca sa nu mai zic de faptul ca doar abia atunci sa ne bagam in seama cu domnia ta… poate ne inveti si pe noi, musculitele Drosophila, cum sa ne dam seama ca o asa persoana importanta a intratt pe rahaturile nostre de site-uri colorate!!! ca la mintea noastra de musculite nu avem cum sa ne dam seama

        Apreciază

      • parereamea said, on octombrie 2, 2009 at 12:22 pm

        Dragutule razvratit,
        Este evident ca oricine poate citi orice, dar este la fel de evident pentru mine cel putin ca nu oricine poate intra pe un site ortodox si injura pe „popii” nostri ortodocsi. Nici nu ma asteptam sa fie evident si pentru tine. Sau nu stii mataluta ca asta e un site ortodox prin excelenta?
        Aici chiar e oala mea si chiar fierbe. Si pana la urma am dreptul sa fiu necioplit la mine acasa, daca asa ti se pare tie. Oricum, nu ti-am aruncat cuvinte urate deloc in comentatiul meu anterior. Mi-am permis sa-ti fac o avertizare, asta pana te baga saccsiv la spam asa cum face cu toti cei cu tupeul tau. Dar orgoliul tau e ceva cam mare si cam sensibil sa suporte macar o avertizare.

        NU m-am exprimat deloc ca as fi o persoana importanta sau ca siteturile vostre, care or fi alea, ar fi de rahat. Divaghezi, dar asta e arta diavolului – polemica…

        Apreciază

    • unul said, on octombrie 2, 2009 at 6:11 pm

      Dragul meu, poate ca sunt multi impotriva Bisericii noastre… poate tie iti place sa scrii numele Dumnezeului nostru cu litera mica, poate esti frustrat ca noi Il numim Tata pe Insusi Dumnezeu iar tu crezi ca te-a creat natura din broate raioase, sau poate din melci, sau poate din rame… este problema ta, credinta ta, frustrarea ta! Lasa insa oamenii care au discutii necontradictorii sa le aiba… Mergi pe site-ul celor care cred in moluste, broaste, meduze si vorbeste-le pe limba vostra!

      Apreciază

  6. razvratitul said, on octombrie 2, 2009 at 10:57 am

    care parte ai nevoie sa iti fie detaliata?

    Apreciază

  7. Alina said, on octombrie 2, 2009 at 11:49 am

    Scuze, nu am citit comentariul intercalat al lui Saccsiv si am dedus ca tot ceea ce s-a relatat despre practicile spiritiste ale lui Hasdeu era din Lumina, practici care de altfel sunt bine stiute.
    Razvratitule, fii mai atent cu limbajul! Daca nu esti de acord cu site-ul lui Saccsiv si cu orientarea sa ortodoxa nimeni nu te obliga sa-l citesti.

    Apreciază

  8. kosk said, on octombrie 2, 2009 at 11:51 am

    @razvratitul.. „popii vostri”..”biserica voastră”…baietel, cand intri la cineva in casa, chiar si virtual, intai te prezinti, deci prezinta’te si pe urma elucubreaza.

    Apreciază

  9. razvratitul said, on octombrie 2, 2009 at 11:54 am

    alina,

    faci aceeasi greseala ca si parereamea.

    este problema mea in ce cred, daca cred, cand cred, cum cred, etc. ca sunt sau nu de acord cu orientarea religioasa a cuiva este iarasi problema mea. din cate imi dau seama, nu cred ca exista vreun indiciu in ceea ce ti-am scris referitor la faptul ca sunt sau nu de acord cu ceea ce crede saccsiv.

    cat despre limbaj, sa ne fie cu iertare, dar daca te simti jignita de limbajul meu, inseamna ca am avut dreptate

    Apreciază

  10. kosk said, on octombrie 2, 2009 at 12:35 pm

    LOL..”popii vostrii”..”biserica voastra”..”dumnezeul tau”..hai sa’ti explic pe intelesul tau: puteai sa te prezinti in sensul de ateu, budist, animist, zen, shinto, zoroastrist, musulman, mozaic, new age, yoghin samd, in schimb vi, dai cu pietre si faci pe fecioara ofensata..eh, ramai cu onoarea nereperata, atata paguba…:))

    Apreciază

  11. daniel said, on octombrie 2, 2009 at 12:55 pm

    dragi prieteni,

    „Lumina”, primul ziar crestin din Romania, in loc sa ne arate cat de ratacite erau caile spirituale ale lui Hasdeu, sa ne puna in valoare invatamintele Sfintilor Parinti si ceea ce este mai relevant din Sfanta Evanghelie asa incat in inima noastra sa creasca Domnul nostru Iisus Hristos, se ocupa cu „duhul acestei lumi”.
    cine are urechi de auzit sa auda.

    Apreciază

  12. proscrisul said, on octombrie 2, 2009 at 4:59 pm

    Deuteronomul – A cincea carte a lui Moise Capitolul 18
    10. Să nu se găsească la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicător, sau ghicitor, sau vrăjitor, sau fermecător,
    11. Nici descântător, nici chemător de duhuri, nici mag, nici de cei ce grăiesc cu morţii.
    12. Căci urâciune este înaintea Domnului tot cel ce face acestea, şi pentru această urâciune îi izgoneşte Domnul Dumnezeul tău de la faţa ta.
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=17&cap=18

    Apreciază

  13. Donkeypapuas said, on octombrie 2, 2009 at 8:22 pm

    Iartă-l, Saccsiv, abia i-au dat coşurile teribilistului. În plus i-au mai apărut şi pe limbă… 🙂

    Apreciază

  14. proscrisul said, on octombrie 3, 2009 at 6:40 am

    Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Capitolul 6
    14. Nu vă înjugaţi la jug străin cu cei necredincioşi, căci ce însoţire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtăşire are lumina cu întunericul?
    15. Şi ce învoire este între Hristos şi Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?
    16. Sau ce înţelegere este între templul lui Dumnezeu şi idoli? Căci noi suntem templu al Dumnezeului celui viu, precum Dumnezeu a zis că: „Voi locui în ei şi voi umbla şi voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu”.
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=13&cap=6

    Apreciază

  15. proscrisul said, on octombrie 3, 2009 at 7:54 am

    @ razvratitul ,..’.cat despre popii vostri,’….’sa iti dea ceva minte’..
    urmatoarele versete din biblie arata ca e problema lor si vor da socoteala pt venerarea calitatilor mentale in defavoarea calitatilor sentimentale ale inimii Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Capitolul 13
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=13
    Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Capitolul 1
    ….19. Căci scris este: „Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o”.
    20. Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia? …..
    …25. Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înţeleaptă decât înţelepciunea lor şi ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor. ….
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=1

    Apreciază

  16. proscrisul said, on octombrie 4, 2009 at 10:28 am

    Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel Capitolul 4
    …24. Unele ca acestea au altă însemnare, căci acestea (femei) sunt două testamente: Unul de la Muntele Sinai, în Arabia, şi răspunde Ierusalimului de acum, care zace în robie cu copiii lui;
    25. Iar cea liberă este Ierusalimul cel de sus, care este mama noastră. ….
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=29&cap=4
    Isaia Capitolul 35
    8. Acolo va fi cale curată şi cale sfântă se va chema şi nu va trece pe acolo nimeni necurat şi nici nu va fi acolo cale întinată. Chiar şi cei fără de minte vor merge pe dânsa şi nu se vor rătăci.
    9. Şi nu va fi acolo leu, nici fiare cumplite nu se vor sui pe ea şi nici nu se vor afla acolo; ci vor merge pe dânsa cei mântuiţi şi cei răscumpăraţi de Domnul se vor întoarce.
    10. Şi vor veni în Sion în chiote de bucurie şi veselia cea veşnică va încununa capul lor. Lauda şi bucuria şi veselia îi vor ajunge pe aceştia şi vor fugi durerea, întristarea şi suspinarea.
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=35

    Apreciază

  17. timisorean1 said, on octombrie 17, 2009 at 9:21 pm

    eu simt mila pt Hasdeu. nu-l judecati prea dur

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  18. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază

  19. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază

  20. gil said, on decembrie 29, 2009 at 7:54 am

    Dragi crestini !Am fost spalati pe creier si trebuie sa ne trezim rapid!! Si noi mirenii putem da anatemei pe cineva care si bate joc de biserica !! Adica acest ziar care se foloseste de crestinism sa rada de Hristos si crestini !!Daca era ziar liber era ceva mai putin grav,dar asa ca ziar al conducerii bisericii nu se poate !!Putem si noi sa zicem:vrajmasilor lui HRISTOS: ANATEMA !!Adica sa ne uitam speriati cum masonii rad de Hristos?Nu revolta prctica,anatema este ceva foarte bun pentru ei !!

    Apreciază

  21. Iliuta said, on februarie 6, 2010 at 10:43 am

    Voi nu faceti altceva decat sa criticati suferintele unui tata sfasiat de moartea la o varsta asa frageda a fiicei sale!

    Apreciază

  22. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază

  23. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază

  24. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază

  25. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază

  26. […] Ziarul LUMINA il elogiaza pe Bogdan Petriceicu Hasdeu. Dar acesta a fost un fervent practicant al SP… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.