SACCSIV – blog ortodox

Casa Alba caută să capteze şi să arhiveze comentariile cetăţenilor postate pe profilele sale de Facebook, YouTube, MySpace

Posted in Casa Alba, internet, White House by saccsiv on septembrie 10, 2009

   Conform articolului White House Seeks to Capture and Archive Citizens’ Comments on its Facebook, YouTube, MySpace Sites:

   „Oricine postează comentarii pe paginile White House de pe Facebook, MySpace, YouTube şi Twitter va avea afirmaţiile captate şi arhivate permanent de guvernul federal, conform unui proiect pentru care White House cauta acum un furnizor pentru a-l duce la bun sfârşit.

   În timp ce Presidential Records Act (PRA) cere  în general conducerii să  păstreze informaţia  generată de preşedinte  şi  de  personalul său, White House afirmă că doriţa de a colecta  şi a păstra comentariile  făcute de cetăţeni  pe reţelele  de socializare  reprezintă un „exces de precauţie“ pentru a se supune legii.

   La mijlocul lui august, White House  a întocmit o “cerere de ofertă“ (request for quotation: RFQ) prin care doreşte licitaţii cu   firme private  pentru acest proiect. Conform termenilor hotărâţi de White House, furnizorul va avea atribuţii extinse în acţiunea de colectare a informaţiilor de pe paginile Web referitoare la White House.

   Cererea de ofertă (RFQ) pentru licitaţii prevede că furnizorul trebuie să “capteze, să înregistreze, [şi] să extragă“ informaţia ce va fi transferată la Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA) pentru a fi păstrată permanent. Conform cu propunerea White House, informaţia respectivă va conţine “captarea comentariilor şi cuvintele cheie publice vizibile postate de utilizatori“ de pe site-urile accesibile publicului unde este prezentă White House.

   “Site-urile accesibile publicului pot include, dar nu sunt limitate la reţelele  de socializare “, scrie în RFQ. Tot aici se precizează că White House – la care se referă ca Biroul Executiv al Preşedintelui (EOP) – “întreţine în mod curent“ cele şapte profiluri ale sale: www.facebook.com/whitehouse, www.twitter.com/whitehouse, www.myspace.com/whitehouse, www.flickr.com/whitehouse, www.youtube.com/whitehouse, www.vimeo.com/whitehouse, www.slideshare.com/whitehouse

   Conform RFQ,  “În prezent, echipa guvernamentală captează datele şi conţinutul“. Cu toate acestea, nu se specifică dacă datele şi conţinutul ce sunt captate în momentul de faţă de către guvern includ comentariile postate de cetăţeni pe reţelele  de socializare  unde este prezentă White House, aşa cum preconizeză RFQ că va face un furnizor extern din momentul în care va fi angajat.

   White House nu a răspuns la întrebările adresate de CNSNews.com în legătură cu FRQ şi dacă a început deja înregistrarea comentariilor cetăţenilor postate pe paginile White House de pe Facebook, MySpace, YouTube şi Twitter.

   În secţiunea de întrebări şi răspunsuri de pe ultima pagină RFQ este prevăzut: “PRA (Presidential Records Act)  include în definiţia de înregistrări prezidenţiale conţinutul  “primit“ de către cei ce alcătuiesc  PRA. Dintr-un exces de precauţie, noi tratăm comentariile făcute pe site-urile unde este prezentă PRA de către  persoanele non-PRA ca înregistrări prezidenţiale, cerând ca aceste comentarii să fie înregistrate.“

   Scopul proiectului , conform FRQ include: “captarea comentariilor şi cuvintelor cheie publice vizibile postate de utilizatorii de pe site-urile unde este prezentă orice componentă a Biroului Executiv al Preşedintelui (EOP). Furnizorul trebuie să fie capabil ori  (i) să capteze toate comentariile postate folosind o listă a site-urilor asigurată de client; ori (ii) să capteze o mostră de comentarii postate folosind o listă a site-urilor asigurată de client, conform unei metode de selecţie ce va fi asigurată furnizorului şi aprobată de către EOP.“

   Până pe data de 1 septembrie, 10 firme private şi-au arătat interesul pentru a susţine acest proiect.

   Centrul National Politic şi Juridic, un grup de pază guvernamental conservator ce a stabilit licitaţia de 51 de pagini, a criticat foarte tare acest proiect.

   “Captarea materialului web reprezintă un efort imens, discret  depus de White House, mult peste pretenţiile Presidential Records Act, care cere numai arhivarea informaţiilor  generate de preşedinte  şi  de  personalul său la Biroul Executiv al Preşedintelui“, a afirmat Ken Boehm, preşedintele HLPC într-o declaraţie făcuta luni către CNSNews.com.

   Îngrijorarea NLPC s-a manifestat după ce White House a anulat politica de încurajare a cetăţenilor de a trimite mesaje la adresa de email flag@whitehouse.gov pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de legislaţia reformei medicale susţinută de Preşedintele Obama. Aceasta anulare s-a efectuat după ce Fox News a anunţat faptul că oamenii au început să primească mesaje pe e-mail de la White House, mesaje promovând proiectul de lege în domeniul sănătăţii, în ciuda faptului că niciodată nu se înscriseseră pentru a primi aceste mesaje.

   Cu toate acestea, Wayne Crews, director al departamentului de studii tehnologice la Competitive Enterprise Institute, a afirmat că nu crede  că acest proiect ar putea fi alarmant.

   “Oricât de mult m-aş opune stocării informaţiei, problema mea va apărea numai atunci când bazele de date vor fi obligatorii“, a afirmat pentru CNSNews.com Crews, care este şi coeditor la cartea “Who Rules the Net: Internet Governance and Jurisdiction: “Eu am afirmat  întotdeauna: daca vrei intimitate, atunci Internetul este reţeaua greşită pentru tine“

   Crews crede că guvernul ar trebui sa faca eforturi suplimentare pentru a informa oamenii că afirmaţiile postate de ei pe site-urile unde este prezentă White House vor fi arhivate.

   “Nu doar afirmaţiile şi declaraţiile referitoare la preşedinte fac obiectul înregistrărilor permanente prin care pot fi urmăriţi oamenii, ci orice postează cineva pe un site“, a afirmat Crews. De asemeni, conform spuselor sale, acest lucru nu îl îngrijorează deloc.

   Clauzele de confidenţialitate se află  pe pagina a şaptea a cererii de ofertă (RFQ).

   “Furnizorul este de acord să nu publice, reproducă sau divulge în alte feluri astfel de informaţie în totalitate sau în parte, sub nici o formă, luând măsuri rezonabile dacă este necesar pentru a restricţiona accesul la informaţii, cât timp acestea se află în posesia sa, a acelor angajaţi care trebuie să deţină informaţia pentru a executa serviciul prevăzut de contract.“ De asemeni, furnizorul “este de acord să anunţe imediat Biroul de Contractare în scris în eventualitatea în care constată, sau are un motiv să suspecteze, o încălcare a acestor reguli.“

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on septembrie 10, 2009 at 3:25 pm

  Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. mikke12i said, on octombrie 3, 2010 at 7:53 pm

  bine ca nu e hi5 pe lista lol postasem eu ceva de dulce pt americani

  Apreciază

 3. cititor uk said, on decembrie 17, 2010 at 10:27 pm

  Daca nu esti rau intentionat,chiar nu ai de ce sa te necaijesti ca altii te urmaresc pe site-uri! Important e sa fi cumintel si sa nu inciti niciodata la revolte de strada,proteste sangeroase,vandalizari ori altecele specifice celor rai ori dusi cu capu’! Cu violenta niciodata nu se schimba ceva in sistem,ba mai mult ne vor fi luate LIBERTATILE NOASTRE si solutia lor- poate fi grabirea implantarii cipurilor in carnea vie a noastra ptr.un control si mai total sa vada daca mai indraznesti vreodata sa-ti tradezi sistemul! Politicienii ii dor in cot ca iesi in strada si provoci paguba orasului,incendii,tipete de tot felul,atacuri la alte persoane,si alte violente,asa ca cel mai bine este sa-ti vezi de treaba ta linistit ca sa traiesti macar asa in saracia ta decat sclav in raiul altuia…FITI CU PACE NU CU STRICACIUNI CA NU SE MERITA! Viata si asa e scurta si rea daca te ocupi numai cu razbunari.critici si esti tot timpul negativist!Fiti calzi si nu va pierdeti credinta in cele sfinte ca sa faci bine tot timpul si nu rau cum indeamna altii pe site-uri…Nu se merita!

  Apreciază

 4. Razvan Bordeanu said, on ianuarie 24, 2014 at 10:39 pm

  Fenomenul „Social Media” este bine monitorizat de catre serviciile secrete, si atentie nu numai cele americane, este o zona destul de „fierbinte” unde se propaga foarte bine anumite idei, ideologii etc.
  Parca acum cativa ani la noi a fost un eveniment in Piata Universitatii denumit „revolutia prin like”

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: