SACCSIV – blog ortodox

CHESTIUNEA TIGANEASCA si extremistii unguri

Posted in extremism, extremistii unguri, TIGANI by saccsiv on septembrie 8, 2009

   Reiau cateva pasaje din articolul Extremistii maghiari incep sa faca legea in Transilvania:

   „Incidentele violente împotriva minoritatii rome si sinti din Europa Centrala s-au înmultit considerabil în ultima vreme. Actiuni cu caracter rasist si xenofob s-au înregistrat în Ungaria, însa aceste practici au fost exportate si în Transilvania prin intermediul organizatiilor ultranationaliste maghiare “Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM), ”Tinerii Maghiari din Ardeal” (EMI) si “Garda Maghiara”.
   În Ungaria, romii sunt practic vânati si linsati de membrii extremei drepte. Anul trecut, cea mai numeroasa minoritate din Ungaria, reprezentând, potrivit estimarilor, circa 6% din populatia de zece milioane de locuitori a tarii, romii au fost tinta a 16 atacuri violente cu cocteiluri Molotov, grenade si alte arme, potrivit informatiilor oficiale. În urma acestor atacuri, sase romi au fost omorâti si alti 49 au fost raniti. O astfel de intamplare a avut loc la începutul lunii august în nord-estul Ungariei: o femeie de etnie roma a fost omorâta si fiica sa adolescenta a fost ranita grav. La numai o saptamâna dupa acest incident, un alt atac rasist s-a petrecut în localitatea Veroce, situata pe Dunare la aproximativ 50 de kilometri de Budapesta. Incidentul a avut loc în contextul taberei ‘’Magyar Sziget’’ (insula maghiara), organizata în zona în fiecare an la începutul lunii august de Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate. În cea de a doua zi a taberei, în localitatea Veroce au izbucnit batai între tineri skinhead si tigani locali. Unii dintre acesti tineri au batut un baiat de etnie roma si o femeie însarcinata. Atacatorii purtau tricouri inscriptionate cu mesajul “Ungaria Alba’’ si amenintau “ca vor omorî pe fiecare tigan din sat’’.
   Astfel de practici au fost “exportate” si în Transilvania, prin intermediul HVIM. Organizatia are adepti în mai multe orase din Ardeal, iar la actiunile extremiste pe care le deruleaza aici sunt prezenti de multe ori si membri ai miscarii “Tinerii Maghiari din Ardeal’’. Startul manifestarilor rasiste a fost dat în aceasta primavara. Membrii HVIM au distribuit în judetul Covasna fluturasi cu mesaj de mobilizare la lupta în vederea stoparii criminalitatii tiganesti, “împotriva evreilor care cumpara pamânturile si a politicienilor-marioneta’’
   Tot în sirul actiunilor cu caracter rasist ale membrilor HVIM din Transilvania se înscrie contramanifestatia din 30 iulie a.c. la protestul organizatiilor de romi fata de reactia autoritatilor din Harghita în cazul incidentelor violente produse în aceasta vara în localitatile Sânmartin si Sâncraieni.
   În timp ce marsaluiau pe strazile din Miercurea-Ciuc, cei 70 de membri ai unor organizatii de romi au fost întâmpinati de mai multi tineri, având fetele acoperite si pancarte în limba maghiara cu mesajul „Cum se numeste cel care vinde maruntisuri murdare la piata? Tigan împutit’’. Contramanifestantii erau membri ai „Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate“ si ai miscarii “Tinerii Maghiari din Ardeal’’. Printre ei se afla si un cetatean maghiar, membru al „Garzii Maghiare”. La finalul manifestarii, chiar în fata Prefecturii Harghita, un alt grup de persoane, trei dintre acestea purtând însemnele organizatiei paramilitare de extrema-dreapta „Garda Maghiara’’, au scandat: „Avem tiganii nostri, nu îi vrem si pe ai vostri’’ si „O sa mai fie foc’’.
   Sprijinul acordat de presedintele CJ Harghita nu este chiar întâmplator. Si asta pentru ca modul de organizare si de actiune a Garzii Maghiare pare sa-l fi influentat si pe Borboly în activitatea sa. Astfel, într-o scrisoare adresata în 27 iulie 2009, în contextul tensiunilor create de romi, ministrului administratiei si internelor, Borboly cere sprijin pentru autoritatile din judetul Harghita în vederea înfiintarii unor organizatii locale de tip „garda civila’’, care sa ajute politia la prevenirea si sanctionarea infractiunilor comise de romi pentru ca autoritatile abilitate nu pot gestiona astfel de probleme. ‘’Va rugam sa binevoiti ca prin alocarea unor fonduri sa sprijiniti autoritatile noastre locale în vederea înfiintarii unor organe locale (garda civila)’’, se arata în scrisoarea semnata de Borboly Csaba, presedintele CJ Harhita, alaturi de primarii mai multor comune din judet. Practic, modelul este preluat de la Garda Maghiara care a înfiintat detasamente civile care sa actioneze pentru prinderea infractorilor tigani.”
   Articolul din care am citat amesteca pasajele de mai sus cu problema Tinutului Secuiesc.
   Exista o chestiune tiganeasca generata de comportamentul si mentalitatea rromilor si este aceeasi pe intreg cuprinsul Europei inca de cand au venit acestia pe batranul continent, insa astfel de atacuri, precum cele exemplificate mai sus, nu sunt bune si nu duc la rezolvarea ei.

   Dar ce este insa de facut?

   In timpul împaratesei Maria Tereza (1740-1780) si a fiului ei, Iosif al II-lea (1780-1790), s-a încercat o politica generala, cu caracter gradual, referitoare la sedentarizarea si asimilarea tiganilor.

   In anul 1758 s-a decretat obligativitatea stabilirii lor într-un anumit loc, trebuiau sa plateasca impozite la stat si aveau un numar de obligatii fata de nobil.

   Decretul din anul 1767, desfiinteaza jurisdictia voievodului asupra tiganilor, ei fiind supusi sistemului administrativ obisnuit.

   O ordonanta data la 9 oct. 1783, hotara, pentru tiganii din Ungaria si Transilvania, urmatoarele:

 – se interzice tiganilor sa mai locuiasc în corturi; 

– de acum încolo tiganii se supun judecatorului satesc;

– copiii tigani de la patru ani în sus urmeaza ca, cel putin tot la al doilea an, sa fie repartizati în asezarile vecine; 

– nomadismul este interzis; tiganii sedentari au voie sa mearga la targ sau in alta parte, numai în cazuri de necesitate si cu aprobare speciala ; 

– tiganii nu mai pot detine cai cu scopul de a-i vinde; taranii tigani au voie sa aiba cai, doar pentru a-i folosi la muncile agricole. 

– devine obligatorie folosirea îmbracamintii si a limbii locuitorilor majoritari;

– daca vorbeai în limba rromani erai pedepsit cu 24 de lovituri de bata ;

 – se interzice tiganilor sa-si schimbe numele;

 – casele trebuie numerotate;

 – se interzic casatoriile între tigani;

– autoritatile judiciare locale înainteaza lunar rapoarte asupra modului de viata a tiganilor din district;

– limitarea pe cat posibil a numarului de tigani muzicanti;

– cersitul este interzis;

– copiii tigani trebuie sa mearga la scoala , sub raspunderea preotului; 

– în vederea sedentarizarii tiganilor , feudalii trebuiau sa le puna la dispozitie o bucata de pamânt;

– cei care îsi vor parasi locuintele si slujbele vor fi tratati ca vagabonzi si readusi la locurile lor

   Masuri dure care n-au dus nicaieri …

   In al doilea razboi mondial s-a incercat simplificarea la maxim a rezolvarii problemei prin lagare de concentrare. O solutie necrestina si imorala debitata de niste minti bolnave dar „culte” si sofisticate.

   Actualmente, la initiativa evreilor George Soros si James Wolfensohn prin Institutul pentru o Societate Deschisa si BANCA MONDIALA se desfasoara programul deceniului de incluziune sociala a rromilor (2005 – 2015) la care participa si guvernele a noua tari (Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Macedonia, Serbia, Romania, Muntenegru, Slovacia).

   Cititi va rog si:

TIGANI, TIGANESC, TIGANIME, TIGANIZARE, istoric , George Soros, deceniul de incluziune sociala a rromilor ( 2005 – 2015 ), Pro TV, manelizare

   Cu ce rezulate? Nici unul. Doar risipiri de fonduri, monitorizari ale celor nemultumiti de aceasta stare de fapt si etichetari care acuza: „discriminare”, „xenofobie” … Uneori etichetarile se fac la nivel de popor si portavocea care acuza este vreo vedeta:

MADONNA: “Am văzut la ştiri şi mi s-a adus la cunoştinţă că ţiganii sunt discriminaţi în Europa de Est”. Reactia lui MADALIN VOICU

   La MIRCEA BADEA si TIGANII – video si o propunere de dezbatere a chestiunii tiganesti puteti asculta o atitudine dura a lui Mircea Badea, generata de uciderea handbalistului Marian Cozma de catre niste tigani. Iar ca el gandesc din ce in ce mai multi. La polul opus se afla cei ce promoveaza directiva UE ce prevede interzicerea statisticilor asupra infractionalitatii in functie de etnie, precum Bogdan Teodorescu care la una din emisiunile „Sinteza zilei” din februarie, ca raspuns la observatia d-nului Ilie Serbanescu ca „si pe  romanul asta  l-au omorat tot niste romi … exista niste statistici care sa deceleze de unde vine infractionalitate?”, incepe sa pedaleze pe chestiunea evreilor ce au fost mereu scosi vinovati iar aceasta a dus la holocaust si prin urmare nu sunt bune astfel de studii.

   Cititind toate cele de mai sus putem ajunge la concluzia ca va veni sfarsitul lumii si chestiunea tiganeasca tot nerezolvata va ramane. Pentru ca nu se vrea. Pentru ca tiganii sunt folositi ca motivatie in politiCA COrecta pe de o parte si ca element perturbator si stricator al societatii pe de alta parte. ELITELE doar se fac ca vor sa-i aduca la normalitate insa adopta exact masurile contrare si nu permit studii pertinente care sa duca la solutii eficiente. Va dati seama ce ticalosie? UE prevede interzicerea statisticilor asupra infractionalitatii in functie de etnie … Infractionalitatea si comportamentul anti-social sunt extrem de ridicate in randul tiganimii. Daca negi faptele, cum ajuti comunitatea rroma sa se integreze? Daca nu identifici si definesti problema, cum o rezolvi? Prin caravane anti-discriminare? Prin bani aruncati pe sepcute si tricouri inscriptionate?

   De aceea spun ca NU SE DORESTE REZOLVAREA PROBLEMEI. Si pe zi ce trece va fi tot mai dificil sa se rezolve eventual de la sine. In Romania media copiilor nascuti de o tiganca este peste 6 iar la romance sub 2. Deci proportia tiganilor (inca minoritari) creste si astfel scade sansa teoretica de a adopta comportamentul majoritarilor. Si din nefericire, ca lucrurile sa fie cat mai dezastroase, poporul roman a inceput sa se strice, la randul sau, si in loc sa fie un exemplu bun, din contra, adopta elemente din comportamentul tiganesc, mai repede decat suge apa o sugativa uscata.     

   Nu doar in Romania autoritatile nu fac nimic concret pentru rezolvarea situatiei. Nici in Italia n-au facut nimic timp de ani de zile si astfel au proliferat periferiile de carton de la marginea oraselor lor. 

   Si nici in Ungaria si astfel au aparut falsele solutii, precum cele ale extremistilor.

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 8, 2009 at 6:02 am

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. moldovlah said, on septembrie 8, 2009 at 8:56 am

    Sa nu uitam ca tiganii au ramas o populatie semi-nomada, iar Europa vestica este foarte atractiva ca obiect al atentiei pt tiganime. Este foarte posibil ca mare parte sa-si ia zborul spre orizonturi mai prospere. Le uram succes in „cariera”!

    Apreciază

  3. Nihil sine Deo said, on septembrie 8, 2009 at 9:32 am

    Eu nu cred ca tiganii vor pleca mai ales din Romania si nici ungurii nu se vor duce in patria mama, Ungaria, oricat de rea ar fi situaţia economica din România. Stiti de ce? Va spun eu de ce. Tiganii si ungurii nu au prins aripi asa doar cu ajutorul lor. Tiganii si ungurii au fost ajutati si inca mai sunt, cu fonduri de la masonerie pentru ca sa distruga ortodoxia de la noi si de pe unde mai exista. Si la noi pot spune ca masoneria a reusit acest lucru. La noi nu mai exista o dedicare a preotilor pentru Sf. Biserica asa cum exista in trecut, acum primeaza banul si aparitiile publice alaturi de autoritati. Acum poti vedea biserici ortodoxe unde se oficiaza nunta miercurea sau vinerea si multe asemenea lucruri care nu fac decat sa ne arate decaderea ortodoxiei.
    Sa nu ne imbatam cu apa rece ca aceste doua pete de pe fata tarii noastre ungurii si tiganii traiesc doar din propriile lor venituri. Nu, nu este asa. Occidentul si aceasta caracatita numita UE, plina de masoni, pompeaza bani cu nemiluita pentru „afirmarea” acestor doua minoritati. SCOPUL? SCOPUL ESTE CEL ENUNŢAT MAI SUS ŞI ANUME DISTRUGEREA TREPTATA A ORTODOXIEI.

    Apreciază

  4. Florin Croitoru said, on septembrie 8, 2009 at 2:44 pm

    „Masuri dure care n-au dus nicaieri „……..
    Ba au dus şi asta este evident. În Ardeal ţiganii nu mai sînt demult nomazi şi nu vorbesc limba ţigănească.Unii ţigani sînt blonzi şi vorbesc ungureşte şi româneşte. Eu suspectez că aceştia nici nu provin din ţigani ci din alte etnii(români,slovaci) fiind trecuţi în rîndul ţiganilor ,în evul mediu, ca să se paotă muta pe alte moşii.Ca iobagi aceasta ar fi fost nelegal.
    „In al doilea razboi mondial s-a incercat simplificarea la maxim a rezolvarii problemei prin lagare de concentrare. O solutie necrestina si imorala debitata de niste minti bolnave dar „culte” si sofisticate”
    Au fost lagăre de muncă,nu de concentrare. Cînd e nevoie de mare producţie pt că e război nici nu sînt bune lagărele de concentrare. Lagăre din acestea au făcut americanii cu germanii şi japonezii din SUA în timpul războiului. La nemţi lagărele erau pe lîngă fabrici; deţinuţii munceau acesta fiind scopul aducerii lor acolo.
    Soluţia asta necreştină şi imorală au practicat-o şi democratii americani.Despre ei de ce nu pomeniţi nimic.Nu erau „culţi” şi sofisticaţi?
    Din ce statistică aţi luat că media naşterilor e de 6 la ţigănci şi de 2 la românce?
    Nu mai blamaţi autorităţile deoarece ele nu pot face altă politică decît cea de azi din Europa, sîntem în EU şi măsuri mai dure nu e voie de luat.
    Ce măsuri credeţi că ar fi bune?

    Apreciază

    • fane said, on septembrie 9, 2009 at 7:36 am

      da , hai sa nu mai blamam autoritatile , de parca in UE s-a intrat prin vointa populara si nu prin decizia politicienilor .
      Vrei sa cautam vinovati ? Hai sa cautam atunci printre noi :
      1.-esti de acord ca la 8 din 10 masini ( indiferent de marca ) CD player-ul canta numai manele ?
      2.-esti de acord ca la nuntile ortodocsilor jumatate din muzica este fie lautareasca fie manele ?
      3.-esti de acord ca pe telefoanele mobile ale generatiei Pro maneaua este nu numai sonerie ci ocupa si vreo X Gb ca sa o poti asculta in casca ?
      4.-esti de acord ca in mass media a fost incurajat permanent in ultimii 20 de ani comportamentul de mahala , iar cei care ar mai avea cate o urma de bun simt , calm , decenta , spirit pacifist sunt catalogati drept ” fraieri fara viitor ” ?
      5.-esti de acord ca si politicienii sunt pe acelasi calapod si nu au nici interes , nici vointa in a se delimita de asemenea caracteristici comportamentale ?
      6.-esti de acord ca si oamenii de cultura ( actori , regizori , scriitori , pictori …) au cazut in groapa tiganizarii ? Hai sa ne amintim cate telenovele in spirit de manea au inflorit in ultimii ani , ce teme au spectacolele oferite de teatrele nostre in ultimii ani …
      7.-ai observat ce proportie este intre muzica tiganeasca ( lautareasca+manele) si TOATE celelalte genuri de muzica pe programele de televiziune , in zilele de sarbatori ?
      8.-ai observat cum NOI , cei care vorbim romaneste si suntem majoritari , in tara numita Romania am ajuns sa avem doar obligatii in timp ce ORICARE MINORITATE (populara , lingvistica , religioasa , culturala , sexuala … ) are drepturi cu nemiluita ?
      Sunt foarte multi oameni care ne acuza ca suntem paranoici , ca nu exista in lume o conspiratie mondiala . Prefer sa fiu catalogat paranoic , decat sa fiu ignorant .
      Lucrurile pe care le-am scris mai sus nu se intampla de la sine , cineva are grija sa fie dirijate si indreptate intr-o anumita directie care sa ne slabeasca tot mai mult .
      Din punctul meu de vedere , singurele masuri bune pentru stoparea expansiunii tiganesti sunt cele dure , educatia cu bata , constrangerea , munca silnica … Pana ce tiganul nu va sti de frica , nu va sti de nimic , nu va asculta de nimeni . Dar ce faci cu romanii care deja se manifesta ca tiganii ? Ii mai poti intoarce ? Nu , nicioadata . Prin urmare , problema nu are nici o solutie de rezolvare decat cea finala , pe care o asteptam cu totii : a doua venire a Mantuitorului Iisus Hristos . Amin , vino , Doamne Iisuse !

      Apreciază

  5. spellmaker said, on septembrie 22, 2009 at 9:03 pm

    nu stiu daca politicienii au avut vreodata intentia de a face ceva pe bune pentru rommi.Mai ales ca i sunt o masa de manevra la dispozitia lor,usor de cumparat si vandut.Cat despre o invstitie in educatie…asta nu se mai face de mult pentru nimeni.Cineva ne vrea prosti.

    Apreciază

  6. Walkirye said, on octombrie 12, 2009 at 4:10 pm

    Sunt necivilizati, nu au respect pt nimeni si nimic, nu cunosc ce este ala bun simt, etica, sunt jegosi pute carnea pe ei, asezarile lor sunt adevarate focare de infectie, sunt analfabeti (sau cel mult semi analfabeti), sunt total lipsiti de educatie, cultura si bun gust, ca dovada sta „muzica lor de doi banii”, sunt puturosi, hoti, cersetori,talhari,agresivi,violatori,escroci,criminali,pesti,curve,etc Deasemenea au o placere deosebita de a murdari si distruge locurile publice de a-i deranja pe ceilalti, au un sistem de valori total antisocial, in care cinstea,munca,igiena,respectul etc. Sunt chestii specifice „fraierilor” adevarata „smecherie” din punctul lor de vedere fiind necinstea, si traiul pe spatele altuia” De asta eu ii numesc populatie Parazit”. Unui Roman ii crapa obrazul de rusine daca e nevoit sa spuna cuiva ca a facut puscarie, pe cand intre tiganii asta este un motiv de mandrie si respect. Ca sa nu mai vorbim de imaginea pe care o au Romanii si Romania in lume din cauza lor! Vi SE PARE CEVA AIUREA SA DISPRETUIESTI POSESORII ACESTOR „CALITATI” descrise mai sus???????

    Apreciază

  7. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 7:42 pm

    Frate sacciv…tot respectul pentru tine si pentru ceea ce ne informezi. Te citesc demult si marturisesc ca mi-ai deschis ochii cu privire la ceea ce se intimpla cu adevarat in jurul nostru, traim intr-adevar vremuri de cernere. Ia cititi va rog ce scrie o romanca experta in istoria si cultura tiganilor din Europa dar mai ales din Romania. Lectura placuta (astept parerea ta)…………… Mare boală avem noi românii pe ţigani. Nu ştiu cum am dobândit-o dar ştiu sigur că se moşteneşte şi uneori ne trezim fără să vrem în situaţii în care avem reacţii de repulsie sau de judecată faţă de ţigani. Părinţii când vor să-l ameninţe pe copilaşul lor obraznic îi zic: “dacă nu eşti cuminte te vând la ţigani” sau un vers dintr-un cântecel spune cam aşa: “un pahar cu apă rece toţi ţiganii să se înece“.

    “Societatea românească e plină de prejudecăţi la adresa ţiganilor, de multe ori neîntemeiate şi răutăcioase. Problema tiganilor in Romania se datoreaza politicii romanesti fata de ei, si nu “inferioritatii lor rasiale”. Poate-ar trebui reamintite din cand in cand radacinile istorice ale problemei. Romanii din Muntenia si Moldova i-au robit pe tigani acum cateva sute de ani si i-au legat de glie. Au fost singurii din Europa care-au procedat astfel. Din starea lor fireasca de nomazi, tiganii au fost constransi sa se aseze pe mosiile proprietarilor lor. Din starea de oameni liberi, au fost transformati in vite vorbitoare, asemenea sclavilor negri americani.

    Timp de cateva sute de ani au fost cumparati si vanduti, familiile lor au fost despartite, copiii de mama si femeile de barbati, tinerele au fost violate constant de proprietarii lor, “cioroii” au fost tinta dispretului si a discriminarii generalizate. Un cutare voievod ii suia-n copac si-i dobora cu sagetile: numea asta vanatoare de ciori. Legati de glie si prasiti ca animalele, tiganii din Tarile Romane s-au inmultit aici mai mult decat oriunde in Europa. Noi am creat, deci, problema noastra tiganeasca.

    E vina noastra istorica. Mai mult. Siliti sa devina sedentari si sa munceasca pamantul, tiganii si-au uitat ocupatiile traditionale. Au incetat sa mai fie caldarari, aurari, muzicanti, ursari, lingurari etc. Au devenit in schimb agricultori lenesi si indolenti, cum au fost intotdeauna toti sclavii. Cum sa muncesti cu ravna cand nu muncesti pentru tine? Cand ori muncesti, ori nu muncesti, aceleasi bete le iei pe spinare?

    Cu timpul, tiganii au devenit o masa amorfa, degradata, care abia-si mai amintea de fosta libertate. Au devenit lasi, clevetitori, betivi, artagosi, plini de boli si de pacate. La fel se-ntampla cu toti robii, oriunde-ar fi ei pe lume. Tinerii cu sange fierbinte au continuat sa se razvrateasca in felul lor: au furat cai, au jefuit, au falsificat bani, au violat, au omorat. Tinerii romani lipiti pamantului din aceeasi vreme nu faceau altfel: luau calea haiduciei, devenind hoti de codru.

    Paradoxal, lovitura de gratie data de noi acestei populatii stravechi a fost eliberarea tiganilor din robie, in urma entuziasmului pasoptist al noii elite romanesti, filo-occidentale, din secolul al XIX-lea. Nu e prima data-n istorie cand umanitarismul a dus la catastrofe teribile. Tiganii robi au fost adunati in fata a sute de conace de boieri luminati si li s-a spus: “Fratilor, de-acum sunteti liberi! Duceti-va unde vedeti cu ochii”.

    E de neimaginat dezastrul uman pe care l-a provoct aceasta “dezrobire” lipsita de cea mai vaga urma de pregatire logistica si psihologica. Sute de mii de tigani au devenit deodata liberi sa moara de foame. Pusi pe drumuri fara bani, fara haine, fara mijloace de trai, fara o credinta, fara o cultura, doar cu omenescul gol-pusca din ei, curand au infundat in masa puscariile. Nimeni nu stie cati au pierit atunci de atata libertate. Si cati au pierit pana azi.

    Ii tot injuram pe tigani, dar ce-am face in situatia lor? Cum e sa te nasti tigan, sa traiesti tigan, in mijlocul unui popor care te uraste si te dispretuieste? Sa zicem ca treci de handicapul cultural ca te-ai nascut intr-un mediu mizer si nenorocit, ca taica-tu e vidanjor si maica-ta spala scarile, ca fratii tai sunt in puscarie, ca la scoala ti-au gasit paduchi in cap si te-au izolat de toti ceilalti copii, care rad de tine, ca nu e niciun copil cu pielea intunecata desenat in abecedar. Sa zicem ca ajungi la maturitate un muncitor cinstit, la fel ca toti ceilalti.

    O sa ti se zica vreodata altfel decat “ba, tigane”? N-o sa ti se scoata pe nas, in veci, la cea mai mica ocazie, ca “tiganul, tot tigan”? Or sa te angajeze vreodata la fel ca pe romani? Or sa aiba vreodata incredere-n tine? Iesi din mocirla ta cu un efort supraomenesc, ajungi o intelectuala. Vei fi vreodata altceva decat o “tiganca imputita”? Ajungi inginer, cantaret, doctor: n-o sa te trimita ministrul de externe (era sa scriu “de extreme”) in pustiul Egiptului? Si-atunci cum sa nu turbezi, cum sa nu inchizi acest cerc vicios in care ne zbatem: ma urasc pentru ca sunt rau, si sunt rau pentru ca ma urasc…?

    Ne revoltam cand strainii ne vad ca pe un popor de infractori. Dar noi insine ii privim pe tigani in exact acelasi fel. Si prin asta ii silim sa fie asa. Cu atitudinea noastra rasista fata de ei si cu totala pasivitate a statului, a Bisericii, a tuturor celorlalte institutii, fata de aceasta problema, subliniez, romaneasca si nu tiganeasca, perpetuam de fapt drama intalnirii celor doua etnii. Ducem mai departe peste secole mizeria si delincventa din partea lor, dispretul si ura din partea noastra, impletite in acelasi cerc vicios. Si totul se plateste pana la urma, cum se vede in episodul nefericit de la Roma. (Mircea Cărtărescu în Evenimentul Zilei)

    Problema ţiganilor e de fapt problema noastră mai mult decât a lor, situaţia lor e consecinţa comportamentului nostru şi a neputinţei noastre de a le arăta iubire şi de a-i ierta. Frica de ţigani ne-am creat-o singuri. „

    Apreciază

  8. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 7:54 pm

    Ia uitati ce am mai gasit pe net.Un titgan a facut acest comentariu pe blogul senatorului Urban Iulian. Lecturati-l cu atentie……….. “Eu fac parte din categoria care a tradat traditia tiganeasca de a fura sau a trai ca nomazii cum ziceti.Am avut nesansa sa cresc la bloc in anii 80 intre haitele de romani pt.ca parintii mei au ales sa munceasca si sa se integreze(inregimenteze) in societatea romaneasca.Indrazneala aceasta ne-a costat enorm de mult nu pt.ca noi eram greu de integrat ci pt.ca romanii nu ne acceptau.Imi amintesc cu groaza si amar prin cate am trecut.Toate se spargeau in capul nostru,tiganii erau de vina chiar si daca unul inunda pe scara.Nu mai zic daca se fura din boxele de la subsol.Apoi mi-amintesc cate umilinte am indurat,persecutii si chiar mi-am luat batai doar pt.ca eram tigan.Se intimpla si la scoala.Eram dat mereu exemplu negativ ba ca eram imputit ba mi se puneau in carca hotiile romanilor.Mi-amintesc cu cata ura si satisfactie ma loveau sau scuipau afara la joaca doar ca sa se distreze.Veneam in casa plingand si o intrebam pe mama de ce iau bataie.Iar ea imi zicea ca sunt un baietel deosebit de aceea ma invidiaza.O gaseam cateodata plingand.Chiar daca au fost inimosi,ajutatori si corecti,parintii mei nu au fost niciodata acceptati ca oameni normali.Ba mai mult am fost renegati si de tigani caci ne facuseram ca romanii.Umilintele acestea au durat pina la adolescenta.De mai multe ori am vrut sa renunt la scoala.Altadata am avut o tentativa de sinucidere.Repetitiile continue cum ca sunt un tigan borit bun de facut sapun din el sau alte”urari de bine romanesti”mi-au paralizat orice initiativa.Toate pina intr-o zi cand s-a intimplat ceva ce avea sa-mi schimbe dramatic viata.Moartea parintilor mei.La un an de la stingerea mamei,s-a stins si tata.Mi-amintesc ca eram indragostit de o vecina romanca.In ziua inmormintarii,venisera bineinteles toate neamurile,ciorile care aveau portul lor si limba lor.De rusine sa nu ma vada vecinii,prietenii si fata aceea in compania ciorilor mele si sa ma umileasca asa cum o faceau totdeauna,am plecat de acasa cu o ora inainte de a-l duce pe tata la biserica si cimitir,si m-am ascuns ca un las,asteptind ca totul sa se termine in lipsa mea.Neamurile nu m-au iertat niciodata pt.asta,nici eu nu mi-am iertat-o si tata cred ca s-a dus suparat pe mine.Atunci s-a intimplat dramatica schimbare.Am prins ura pe romani,o ura ascunsa greu de controlat.Ramasesem fara parinti dintr-o data la virsta adolescentei,fara rude si fara nici un sprijin intre romani dornici de a ma jupui de viu.Doar momentul in care am mers pt.prima data la manastirea Techirghiol la marele duhovnic,parintele Arsenie locul unde am inceput a-l cunoaste pe Dumnezeu,m-am potolit.Iar ura mea s-a convertit in dorinta de a lupta cu ambitie,de a dovedi ca pot.In secret am declarat razboi romanilor si mie insumi si am inceput tacit lupta.M-am apucat serios de carte,mi-am luat un servici si o camera cu chirie(fusesem dat afara din casa parintilor).Usor,usor a inceput cizelarea,slefuirea.Apoi anii de institut.Urcusul a fost groaznic de anevoios.Cei care ma cunosteau nu puteau accepta ca cioroiul urca si urca.Atunci am inteles ca si daca devi din cioroi,om civilizat e si mai rau caci romanii au grija sa te improste cu rahat si-i vedeam cum devin ca niste fiare dezlantuite din invidie.Ca sa scurtez,ura aceea pina la urma a devenit constructiva caci mi-a dat un avint puternic.Ajunsesem la un moment dat sa ma bucur cu o satisfactie sadica atunci cand un roman plesnea de invidie.Am acceptat toate provocarile si toate luptele.Am intrat apoi ca baterist intr-un cover band pop-rock si succesul pe toate planurile era garantat.Cine a reusit sa-mi stavileasca ura aceea impotriva voastra?Frumoasa mea sotie care este romanca si care cu multa dragoste si rabdare mi-a domolit pornirile.Apoi copii nostrii,o fetita si un baietel aproape mi-au anihilat ura si traumele copilariei.Acum lucrez ca programator roboti industriali la renumita ROLLS-ROYCE in Norvegia si traim fericiti departe de prejudecati.Norvegienii nu m-au intrebat niciodata daca sunt tigan sau altceva.Le-am zis eu dar nu i-a interesat.In schimb ne-au pus la dispozitie totul ca sa ne simtim ca acasa.Insa paradoxal,dupa tot ce am patit in Romania,imi lipseste.O urasc si o iubesc in acelasi timp.Cateodata ma retrag singur si pling.Parca mi-e dor si de fostii prieteni de la bloc care ma bateau.Il vad cateodata pe acel Ciorex mic,jerpelit,vesnic cu pantalonii rupti cu muci la nas cu ochii mari,nevinovati si intrebatori si-mi e dor de el.Imi lipseste tara mea caci inainte de toate sunt cetatean roman si mi-am castigat cu greu acest drept.Acum vad mizeriile scrise pretutindeni pe forumuri la adresa tiganilor.Si parca incepe iar sa ma furnice ura aceea veche.Dumnezeule,o boala de care credeai ca ai scapat sta acolo undeva ascunsa si stimulata de factori externi recidiveaza.Mai deunazi managerul general(de la ROLLS-ROYCE) m-a intrebat daca mai stiu romani buni ingineri pt.angajare.Imi e frica mai ales cand ma gandesc cati romani am ajutat din suflet in momente critice ale vietii lor iar apoi imi transmiteau sa nu uit ca sunt cioroi borit.Citesc forumurile si ma crucesc.Cu adevarat se adeveresc profetiile multor sfinti parinti traitori in dreapta credinta,cum ca al treilea razboi nu va fi neaparat unul intre state ci mai ales intre etnii,rase,religii,conceptii si va fi atit de distrugator incat singele va fi pina la zabalele calului,iar statele lumii vor ramine 2 sau 3 care-l vor chema pe antihrist.Vad aici ca deja foarte multi il cheama pe antihrist.Daca voi credeti ca pentru niste infractori trebuie ucisa toata comunitatea,crezind ca problemele vor disparea,suntem pe drumul”bun”.Asta inseamna ca e valabil pt.toate etniile din Romania caci am vazut ca aveti ceva si cu ungurii,lipovenii,turcii si tatarii din Dobrogea,cu machidonii etc.Asta inseamna ca si noi,etniile trebuie sa va exterminam pentru criminalii,violatorii,coruptii vostrii etc.Cred ca daca se intimpla asa de la inceputul lumii,nu mai exista omenirea.Cum adica sa murim toti?Tu cel ce spui SA-I UCIDEM iata,eu sunt primul care vreau sa fiu ucis.Imi aduc si copii,pe nevasta-mea o excludem din ecuatie ca-i romanca.Vin cu fetita si baietelul.Ne executi TU la tine in bucatarie.Incepem cu baietelul de un anisor.Iei cutitul de taiat porcul,ai ridici usor bluzita,iar eu te ajut tinindu-l.Apoi punctezi virful cutitului pe pieptisor.Vezi daca te priveste cu ochisorii mari si nevinovati crezind ca-i dai ceva,sa nu te induiosezi cumva.Ai timp sa te spovedesti ca doar esti cu frica Domnului.Ridici lama si lovesti,bagind cutitul adinc pina la prasele.Ca sa nu murdarim gresia ta lucioasa o punem pe surioara lui de 6 anisori sa-i tina un lighean ceva in dreptul deschiderii sa se scurga singele,eu il tin de picioruse sa nu se zbata si TU presezi rana sa se scurga mai repede singele.OK?Pe fetita poti s-o apuci de parul impletit de ma-sa si s-o spinteci in zona beregatii cu satirul.Apoi pe mine.Si asa ai scapat de ciori.Dupa care te duci sa-i dai stirea imbucuratoare si sotiei mele,sa se bucure si ea c-a scapat poporul ei de niste tigani.Numai ca vezi tu? s-ar putea s-o patesti si tu de la alt tigan,ungur,turc,machidon etc.Daca voi credeti ca e floare la ureche sa faceti o purificare din asta n-aveti decat sa incepeti si veti vedea la ce se ajunge.Un mecanism din acesta,odata inceput nu se mai opreste decat cu vreo bomba atomica ceva.Si ati omis un lucru noi nu suntem emigranti temporar in Romania pasibili de expulzare asa cum s-a intimplat cu romanii si tiganii din Italia.Suntem cetateni cu acte in regula,nascuti aici.La fel copiii nostrii.Avem pamintul nostru,casa noastra,familia noastra pe care sigur suntem dispusi si pregatiti sa le aparam cu cea mai mare bucurie a mortii.Noi tiganii migram de mii de ani,suntem obisnuiti cu prigoana si suferinta.Noi am platit cu mult singe in istorie dorinta noastra de libertate si de a dormi sub cerul liber.Noi privim moartea in fata luand-o la misto sau dansind in jurul focului tiganesc.Ne bucuram de orice si traim azi ca si cand maine am muri.Iubim natura si natura ne iubeste,iubim pina la sacrificiu.Multi avem palate cu turnulete,si tot luxul modern de azi,dar este ca o ironie a noastra impotriva desertaciunii vietii materialnice.Caci noi tot in cort dormim mai bine si carutele cu care am strabatut tot pamintul sunt casa noastra.Noi ne iubim unul pe celalalt.Daca ai iei tiganului averile si palatul cu bogatiile,el ride caci nu da doi bani pe ele,el se bucura de copii si nevasta si o ia de la capat,ba chiar se simte eliberat ca sa se intoarca in cortul lui drag.Nu ne place sa traim intre betoane,taxe,stress tristete si sinucideri.Am fost de mai multe ori exterminati dar noi am continuat sa existam,caci Dumnezeu decide cand dispare un popor.Da,vorbsc de tiganii autentici care stiu ca exista caci ceilalti care nu se mai cunosc nici tigani nici romani sunt produsul societatii voastre,sunt cei care au crescut la periferii nefiind acceptati sau fiind itegrati cu forta de regimul comunist.Un tigan romanizat este un extraterestru,pt.ca el nu se mai recunoaste tigan,neamurile al renega,dar nici roman nu va fi caci romanii al vor renega mereu.Este un produs al societatii romanesti,devenit acum un bumerang impotriva acesteaia(vezi cazuri cu tigani)Ar fi mult de discutat.Eu sper ca tiganii autentici sa ramina si sa continue adevarata traditie tiganeasca pe care eu nu prea am cunoscut-o dar care m-a fascinat din totdeauna-cortul,caruta si calatoriile.In inima mea sunt si voi ramine un tigan adevarat.Nu vreau sa devin nici roman nici altceva,asa m-a facut Dumnezeu si stie el de ce.Problema e ca acum ma supara si cei care denigreaza romani fiindca sotia mea e romanca iar copiii sunt jumate romani.Deci sunt condamnat sa ma oftic dublu fata de voi toti.Nu stiu ce sa mai fac.Pina la urma sa va iubesc sau sa va urasc (si tigani si romani)?Nu stiu,dar de un lucru sunt sigur- sunteti neghiobi si imbecili cu totii.Cu mine in frunte bineinteles.Inca un lucru si am incheiat.Am fost la multe inmormintari si la tigani si la romani si am ramas marcat de un adevar universal.Anume ca si mortul tigan cat si cel roman,put si se strica,iar viermii le devoreaza carnea in putrefactie pina la oase.Viermii nu se tem nici de jegul si imputiciunea tiganului dar nici de parfumul si cravata romanului.Acolo la doi metri sub pamint,ei nu mai pot schita nici un gest,te poti chiar pisa pe cadavrele lor,nimic.Concluzia mea este ca sutem toti la fel,iar dusmanii nostrii comuni sunt viermii.Ma bucur ca Dumnezeu nu e roman,altfel nu as mai avea acces la mantuire si stiu ca la marea judecata nu ma va intreba DE CE ESTI TIGAN SI PUTI? S-ar putea sa aveti neplacuta surpriza ca sa vedeti tigan imputit si jegos ca trece de-a dreapta lui Dumnezeu si roman in costum de la Cavalli,parfumat si frezat ca merge la cazanul cu smoala.Atentie ca acolo justitia nu e ca in Romania ci toate faptele sunt trase la indigo.Si nici nu mai sunt tigani tapi ispasitori pt.cacanariile altora.”

    Apreciază

  9. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 8:48 pm

    Frate sacciv, in rindurile urmatoare as dori sa-mi exprim si eu o umila parere. Eu cred ca Romania are niste pacate grele din trecutul sau , pacate nespovedite inca si care cer pedeapsa. Unul dintre aceste pacate a fost si atitudinea noastra fata de tigani acum cateva secole si care persista si azi. Al doilea mare pacat cred ca a fost modul in care romanii au acceptat tacit distrugerea bisericilor si a credintei in perioada comunismului. Mi-am pus intrebarea fireasca…cu ce scop ni i-a trimis Dumnezeu pe tigani aici pe pamintul nostru ? Un posibil raspuns ce mi-a venit in minte este acesta : i-a adus aici in suferinta ca sa-i primim, sa-i crestinam, sa-i facem sa-l cunoasca pe Dumnezeu, sa-i aducem la dreapta credinta ortodoxa, sa-i iubim. Caci si noi am fost pagani si Domnul ni l-a trimis pe Sfintul Andrei ca sa ne scoata din intunericul necunostintei. Si pe evrei i-a dus Dumnezeu 40 de ani prin pustie spre tzara fagaduintei asa cum i-a adus si pe tigani la noi probabil fara ca acestia sa fie constienti de lucrul acesta. Imi amintesc cum si romanii care fugeau riscandu-si vietile pe timpul comunismului si ajungeau in occident aveau impresia ca au ajuns pe pamintul fagaduintei. Poate ca de aceea prin darul Dumnezeiesc, tiganii au ajuns la noi si au poposit aici pina azi . Si noi, crestini, ce-am facut ? I-am facut sclavi, i-am chinuit, i-am vindut si cumparat, i-am despartit de familiile lor, i-am umilit, i-am ucis apoi ne-am descotorosit de ei eliberandu-i si aruncand-ui la marginea societatii care nu-i mai accepta. Murind astfel de foame si frig. Si ca treaba sa fie completa, i-am si exterminat prin lagare sau i-am trimis prin Siberia si Transnistria. Comunismul i-a inregimentat cu forta si i-a facut si mai delicventi decat erau inainte. Acum vrem sa ne spalam pe maini si sa-i trimitem in India sau sa pornim un razboi interetnic impotriva lor. Ai lasam la cheremul sectelor spurcate care au si speculat rasismul indreptat impotriva lor zicandu-le ca ei, sectantii ai considera oameni, nu tigani. Astfel tiganii au impresia ca acolo l-au gasit pe Dumnezeu unde nu este discriminare. Nu crezi frate sacciv, ca fiind vremea cernerii, Dumnezeu ai cheama si pe ei ? Nu crezi ca in loc sa ne miram cat de infractori sunt ei (adica sa ne miram ca iarba este verde), ar trebui sa-i chemam la ortodoxie ? Poate daca am fi facut-o mai demult, sa le aratam Calea si Adevarul care porunceste sa nu furi, sa nu ucizi sa nu faci vrajitorii etc…poate ca azi tiganii erau ceea ce trebuiau sa fie, adica buni crestini . Dar, nu-i asa, ne-a fost si ne este sila sa vedem tigani in sfinta biserica. Exemplul clar il avem la acest tip din Norvegia cu care Dumnezeu a vrut sa faca un miracol aducandu-l in momentul oportun pe calea cea buna. PRobabil ca nu va bface Dumnezeu acelasi miracol cu toti tiganii dar poate ca noi ar trebui sa facem miracolele acestea cu darul lui Dumnezeu. Din pacate traim vremea cernerii cum am mai zis si vor fi cernuti si romanii….

    Apreciază

  10. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 9:47 pm

    Aaaa…era sa uit frate sacciv…un alt pacat de moarte savirsit de romani pe vremea comunismului si care continua si in zilele noastre este UCIDEREA DE PRUNCI. Pacat care dupa cum stiti atrage pedeapsa groaznica de la Dumnezeu mergand pina la stergerea unei intregi natii de pe fatza pamintului. Nici nu se mai stie cate sute de mii de copii au fost avortati, abandonati, ucisi dupa nastere etc din timpul comunismului pina in zilele noastre. Si romanii civilizati, continua sa savirseasca aceasta blestematie. Asta in timp ce tiganii , poate inconstient respecta o porunca divina :acea a procrearii. Apoi ne miram si ne revoltam ca ei se inmultesc si prospera. Citeam ingrozit pe bloguri si sit-uri : ” sa le legam trompele tigancilor ca sa nu mai nasca…sa le ucidem puii de cioara…tiganii n-au auzit de prezervative si anticonceptionale ?….sa-i ucidem pe tigani ca se inmultesc „. Frate sacciv, nu pot crede ca romani crestini si ortodocsi spun asemenea blasfemii . Nu-mi vine a crede ochilor citind cum romanii ai urasc pe tigani pentru ca ei fac copii. Pai in cazul acesta , frate sacciv, cred ca si in eventualitatea unui conflict interetnic (Doamne fereste), Dumnezeu s-ar putea sa lupte pentru ei, chiar daca ei sunt infractori…dar pentru aceasta ascultare a lor in privinta procrearii, Dumnezeu cred ca ai binecuvinteaza. Mai citeam pe net cum sunt criticati de romani pentru ca ei sunt uniti si isi dau si viata unul pt.altul….cica la scandaluri ei sunt uniti cand sunt multi si de aceea au curaj, daca ar fi tiganul de unul singur n-ar mai avea tupeu. Pai bine, bine, si eu zic la fel, dar nu cumva este aceasta o calitate ? Nu cumva ei pun in practica o alta porunca dumnezeiasca (Poate inconstient) de a se iubi intre ei si a se sacrifica unul pt. altul ? Un lucru este cert : Dumnezeu ai asteapta si pe ei dar asteapta si de la noi.

    Apreciază

  11. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 11:29 pm

    De ce frate saccsiv mi-ai sters comment-urile ? Ce am scris rau ? Sau necrestineste ? Nu am voie sa pomenesc si de tigani crestini ? Sau nu am voie sa critic si romanii ? Consider ca acesta este un sit ortodox unde se poate discuta crestineste. Dumireste-ma te rog unde am gresit ?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 13, 2009 at 4:20 am

      Prietene, nu ti-am sters comentariile. Erai la moderare, probabil datorita lungimii primei postari.

      Apreciază

  12. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 11:36 pm

    Imi cer scuze frate saccsiv daca te-am deranjat cu ceva. Tin sa-ti precizez ca eu sunt acel tigan din Norvegia care a scris comment-ul respectiv. Imi cer scuze si pt.faptul ca nu am avut curajul sa recunosc cum ca acela sunt eu. Dar sti…de cate ori intru pe un blog sau sit pt a discuta civilizat si specific cum ca sunt tigan, din start sunt refuzat si urmeaza o avalansa de injuraturi romanesti-ortodoxe si urari de bine : mori tigane, la Auschwitz cu tine, mars in India. Nici macar nu sunt lasat sa spun ce am de spus. De aceea am hotarit sa nu mai spun ce sunt pt.a putea sa discut normal. Acum am facut o ultima incercare aici la tine, de a recunoaste ca sunt tigan…daca nu merge nici aici, atunci a fost ultima incercare.

    Apreciază

  13. nedumeritul said, on octombrie 12, 2009 at 11:40 pm

    Intrebarea mea este aceasta : ai primeste Dumnezeu si pe tigani sau nu ?

    Apreciază

  14. nedumeritul said, on octombrie 13, 2009 at 9:53 am

    Hai frate saccsiv, raspunde-mi. Statutul tau de crestin-ortodox te obliga sa-mi dai raspuns si sfat bun nedumeririlor mele. Deasemeni si statutul meu de tigan crestin-ortodox ma obliga sa cer sfat bun pt luminare si calauzire. Eu mi-am facut datoria crestineasca, zic eu…citindu-te de un an incoace si luminindu-ma. am inteles tot ce se petrece in jurul nostru. Acum este rindul tau sa-mi raspunzi. Sti frate saccsiv ? Nu as dori sa fiu piatra ta de poticneala, nu mi-as dori sa patimesti ceva rau de la Dumnezeul Puterilor pentru mine necuratul. Astept sa-mi dai raspuns si sunt suparat fiindca mi-ai sters comentariile. Sper ca acesta fiind un sit ortodox, nu vei permite aceleasi mizerii ca pe toate celelalte bloguri si situri unde intra „oameni crestini si superiori” cerind moarte tiganilor. Nu ca ar fi vreo nautate dar totusi, daca aici este ortodoxoe, ortodoxie sa fie. Deci iata provocarea mea la discutii……ce facem cu uciderea de prunci ,pacat strigator la cer care de fiecare data atrage dupa sine mare pedeapsa Dumnezeiasca ? Ce facem cu impotrivirea romanilor la faptul ca tiganii procreeaza ascultind poate in mod inconstient porunca lui Dumnezeu ? Ce facem cu ura pur snoaba a romanilor impotriva tiganilor, ura care vine din negura timpurilor pina in ziua de azi, antrenind dupa sine un cerc vicios si nascand la rindul sau tot ura si de-o parte si de alta ?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 13, 2009 at 12:29 pm

      Tigane, esti turc? Asta ca sa glumim. Ti-am spus ca nu ti-am sters comentariile. Legat de chestiunea tiganeasca, pe care o cunosc, voi face un amplu artocol intr-un viitor apropriat. Asa ca te rog sa ai rabdare. Trebuie sa intelegi ca am mult de lucru, insa promit ca imi voi face timp si pentru acesta.

      Apreciază

  15. nedumeritul said, on octombrie 13, 2009 at 10:08 am

    Nu cumva tiganii au devenit in timp ceea ce voi i-ati facut sa devina ? Nu cumva semanind vint culegi furtuna ? Zicea un sfint parinte : pe omul rau, cu bunatatea il faci bun…pe omul bun, cu rautatea il poti face rau. Haideti fratilor…terminati cu atitea acuze si priviti problema care s-a nascut acum 500 de ani. Incep sa iasa din ce in ce mai multe izvoare la suprafata, care pina acum au fost trecute sub tacere , in care se vorbeste despre chinurile la care au fost supusi tiganii in tarile romane. Sunt multe amanunte rusinoase in trecutul Romaniei care nu s-au spus si care nici n-au fost scrise in cartile de istorie. La mine, sa zicem ca a fost un caz mai special, caci prin voia bunului Dumnezeu, chiar daca am fost chinuit si amarit de romani in copilarie si adolescentza, nu i-am urit…sau exact in momentul in care era sa cad in patima aceasta, mi-au fost purtati pasii catre minastire la marele duhovnic Arsenie Papacioc. Dar nu acelasi lucru se intimpla cu majoritatea tiganilor care intimpina ura si neacceptare din partea romanilor. Adica primesc ura, usi trintite in nas si ajung la rindul lor sa-i urasca pe romani. Sunt de acord cu tine frate saccsiv despre planul diabolic al fortelor obscure de tiganizare a Romaniei, de prostire si indobitocire . am vazut si eu cum sunt folositi tiganii in media. Pe mine ma sperie nu acest fapt ci atitudinea romanilor, care fiind mai inteligenti arunca toata vina pe tigani. Tu crezi ca tiganii in majoritatea lor au habar de ceea ce se intimpla ? Da, sunt prosti fiindca au impresia ca daca sunt cautati de televiziuni, romanii au ajuns sa-i iubeasca, toata lumea ai iubeste. au cazut intr-o capcana periculoasa intrucat televiziunile si cercurile masonice se folosesc de ei, iar romanii…hmm niciodata nu i-au iubit. Ma rog la Dumnezeu ca tiganii sa deschida ochii si sa vina in masa catre Dumnezeu, catre ortodoxia sfinta…..si sa paraseasca grabnic sectele la care s-au dus in numar mare crezind ca acolo este Dumnezeu…..

    Apreciază

  16. nedumeritul said, on octombrie 15, 2009 at 12:33 pm

    Mda…citesc in continuare pe net comentariile de la articolele cu si despre tigani si ma crucesc. Deja a devenit o obisnuinta sa citesc mizerii si mizerii. Incep sa vad cu ochii mei cum si in ce mod poate fi manipulata o intreaga populatie. Aparuse petitia pentru schimbarea denumirii din rrom in tigan. S-a fatut atit tam-tam pe chestia asta incat a devenit un subiect plicticos. Acum eu nu stiu nici care este adevarul 100 %…au aparut foarte multi care mentioneaza cate ceva din istoria tiganilor sau vis a vis de chestiunea denumirii de rrom. S-ar putea ca tiganii sa se fi numit rromi inca de cand romanii se numeau valahi gandindu-ma ca rrom in tiganeste inseamna tigan iar semnificatia cuvintului se pierde in negura timpului…unii sustin ca rrom vine de la romei (cetateti ai imperiului ) etc. Dar nu vreau sa intru in detalii pe care nu le cunosc. Am zis, ok, vor sa ne numim tigani,e foarte bine…pai eu m-am considerat toata viata tigan ci nu altceva. Acuma hop apare alta tentativa idioata : petitia pentru amprentarea tiganilor. Deja am inceput sa ma revolt. Mi-am zis „ok, pe aici pe undeva este si mina NOII DREPTE, partid ultranationalist, ce vrea binele poporului si il are pe Hristos in inima. Adica mi se pare ok partidul asta, pot sa inteleg actiunile sale. In fiecare tara democratica exista un asemenea partid. Numai ca devenind eu prea curios in privinta acestui partid sau organizatie, caut mai multe pe net ca sa ma informez. A fost de ajuns ca sa gasesc numai simbolul partidului ca sa inteleg ce hram poarta. Simbolul lor Crucea Celtica………dar scuzati-ma, de ce nu Crucea lui Hristis ? Ce treaba are crucea celtica cu ortodoxismul. Deci am inteles cum sta treaba si cu acest partid. Sa revenim la amprentare……Dumnezeule, pina unde se poate ajunge cu idiotenia ? Chiar nimeni nu observa ca planul diabolic al calailor astora se vrea pus in aplicare si la noi asa ca in Italia ? Chiar nici un roman nu mai are puterea intelepciunii ca sa poata citi printre rinduri ? Azi vor fi amprentati tiganii si maine cine urmeaza ? Se va dovedi ca si romanii sunt infractori si inca cum…si se va trece la amprentarea tuturor. Daca nici asa nu va fi stopata infractionalitatea (si nu va fi), ce masura se va introduce ? Marcarea cu acel cod de bare ? Microcipul RFID ? Iata cum sunt folositi tiganii de catre acesti criminali pentru a aduce populatia in pragul suprasaturarii caci in jurul securitatii cetateanului se invirte toata problema. Dar pe mine ma revolta atitudinea majoritatii romanilor care inghit gogoasa dupa gogoasa. Da, este adevarat…ne apropiem cu pasi repezi de sfirsitul acestei omeniri decazute si probabil ca tiganii vor fi primii chemati sa dea sacrificiul lor pentru dreapta ortodoxie ( sa dea Dumnezeu sa fie cat mai multi iubitori de Hristos). Pai fratilor….eu traiesc in Norvegia dupa cum v-am spus, o tara supercivilizata si super avansata din toate punctele de vedere, deci m-am obisnuit la maxim cu civilizatia asta a lor. Dar stiti ceva ? Decat sa fiu constrins de voi sa ma amprentez eu si familia mea dupa care sa fiu implantat si controlat la singe…cu alte cuvinte sa fim aruncati direct in bratele fiarei si a lui satana, prin purtarea voastra de grija ortodoxa…..mai bine renunt la civilizatia asta plina de betoane si idiotenie, si ne ducem sa traim intr-o satra de pe la poalele muntilor, unde sa traim liberi chiar daca dormim sub cerul liber . Sau ma duc intr-un catun de munte unde imi cresc o capra si cultiv cartofi, chiar daca vom fi saraci si imputiti din lipsa apei…….n-aveti decat sa ramineti in civilizatia voastra si sa va amprentati tot corpul apoi sa va implantati cate trei cipuri odata. Ma ma sperie un alt aspect la romani : un numar din ce in ce mai periculos de mare, daca nu chiar dezastruos, crede ca dumnezeul lor este Darwin si ca ei, romanii sunt arieni-superiori si s-au nascut din maimute evoluind pina la acest stadiu…nu mai pot cand aud de evolutie, citesc peste tot despre evolutia lui peste. OK, s-au nascut din maimuta, prin evolutie au devenit oameni iar in viitor, tot prin evolutie ce vor deveni ? Nu cumva porci ? Bine fratilor…eu intre timp ma consider praf si tzarina, pamint adus la viata de un Creator ca sa ma bucur de prospetimea ierbii inrourate de dimineata, sa ma bucur de ciripitul pasarilor, de ganguritul unui copil, de susurul apelor de parfumul florilor…dupa care ma voi intoarce inapoi in praful din care am fost facut, iar sufletul imi va merge inaintea unuis Scaun de Judecata. Pentru Darwinisti : spor in evolutie, caci eu nu mai vreau sa evoluez.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.