SACCSIV – blog ortodox

Rubrica incepatorului: CAND INCETEAZA ASCULTAREA?

Posted in ORTODOXIE, rubrica incepatorului by saccsiv on septembrie 3, 2009

   Citez din articolul: http://www.crestinortodox.ro/editoriale/96675-cand-inceteaza-ascultarea:

   Oamenii se simt in siguranta atunci cand implinesc sfaturile parintilor duhovnicesti. Dar ce ne facem daca sfaturile acestora sunt in contradictie cu Poruncile Domnului. In astfel de cazuri trebuie sa mai facem ascultare? Parintele Efrem de la Vatoped spune ca in astfel de cazuri trebuie sa schimbam duhovnicul. Dar sunt si parinti (de ex. Efrem Katunakiotul) care au spus ca si in aceste situatii e bine sa facem ascultare, pentru ca Dumnezeu le va intoarce pe toate in bine, datorita ascultarii noastre. Mai mult, se spune ca pe duhovnic nu trebuie sa-l intristezi, caci daca ai facut acest lucru L-ai intristat pe Dumnezeu.

   Cred ca uneori facem mare caz de „infailibilitatea” slujitorilor lui Dumnezeu. Nu mai punem intrebari, facem doar ascultare. Ma tem ca sunt situatii cand discutia dintre credincios si parintele duhovnicesc se transforma intr-o discutie ca de la un superior la un inferior. Si asa ajungem sa vorbim de ordine si nu de sfaturi. Si dupa cum stim, ordinele nu se discuta ci se executa. Astfel, viata crestina ajunge sa se rezume doar la o incadrare mecanica in tiparele unui spirit de turma care depersonalizeaza. Oare se supara tatal atunci cand copilul il intreaba? Credem ca nu, dimpotriva, se bucura.

   Consideram ca trebuie sa luptam impotriva unei ascultari oarbe, daca vom tine seama de viata Sfintilor: Atanasie cel Mare – depus de cinci ori de pe scaunul patriarhal, Ioan Gura de Aur – depus de pe scaunul Constantinopolului, Maxim Marturisitorul – caruia i se taie mana dreapta si limba, Ioan Damaschin – anatemizat de trei ori si multi altii asemeni lor.

   Credem ca ascultarea trebuie sa inceteze atunci cand intervine minciuna, caci dragostea se bucura doar de adevar.

   Cititi va rog si:

RUBRICA INCEPATORULUI: De ce se impartaseste mai intai preotul si apoi credinciosii ?

Tagged with:

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 3, 2009 at 9:07 pm

    Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. flori said, on septembrie 4, 2009 at 10:58 am

    http://cred.simt.ro/blog/
    Scrisoare raspuns la Apelul pr. Iustin Pirvu

    Apreciază

  3. proscrisul said, on septembrie 4, 2009 at 11:45 am

    Liderii sistemelor totalitare, precum şi conducătorii unor secte extremiste depun eforturi considerabile spre a inocula în minţile celor pe care îi manevrează sentimentul fidelităţii necondiţionate faţă de respectivul grup social. Repetând la nesfârşit preceptele teoriei bazate pe împărţirea oamenilor în „buni” şi „răi”, ei îi fac pe adepţi să creadă sincer că fac parte din grupul social „bun”, „corect”, în timp ce restul lumii este alcă­tuit din „răi” şi „ticăloşi”. Orice idee ce nu corespunde respectivei ideologii este calificată drept eretică sau drept o expresie a trădării.Manipularea se realizează în special prin controlul informa­ţiilor, dar şi prin izolarea grupului, pentru a evita orice contacte ale membrilor săi cu lumea exterioară.

    Apreciază

  4. proscrisul said, on septembrie 4, 2009 at 11:56 am

    Romans 13 has routinely been cited by tyrants throughout history in an attempt to prevent Christians from opposing their rule, indeed, it was Hitler’s favorite bible verse. Religious groups such as the Catholics in 1930’s Germany also used the verse as an excuse not to rise up against the Nazis when they were still a minority political party.

    A large number of mainstream church representatives claim that Romans 13 means Christians should obey the ruling authorities no matter how tyrannical they are, and yet the bible itself is full of examples of men standing up to corrupt authorities and attempting to change the system – Jesus, John the Baptist and Moses being the prime examples.

    Should Jesus have refrained from throwing the money changers out of the temple? Should Moses have cowered from standing up to the Egyptian slave masters? Should John the Baptist have kept quiet about the sinful practices of Herod Antipas, his condemnation of which led to his beheading?

    Apreciază

  5. proscrisul said, on septembrie 4, 2009 at 12:10 pm

    PĂCATUL ESTE IUBIREA FAŢĂ DE DUŞMANUL SUFLETULUI TĂU,
    DIAVOLUL, ŞI VRĂJMĂŞIA CU DUMNEZEU.(Cuv. Paisie Aghioritul)
    Aceasta este, pentru mine, cea mai bună definiţie a păcatului, cea mai lipsită de echivoc.
    Este un diagnostic dur, dar exact! Este diagnosticul unui doctor priceput care cunoaşte boala perfect. Şi e nevoie de un diagnostic precis pentru a putea aplica tratamentul potrivit…http://usa-milostivirii.blogspot.com/2009/07/am-innebunit.html

    Apreciază

  6. proscrisul said, on septembrie 4, 2009 at 1:21 pm

    femeile din Corint aveau tendinta de a se da in spectacol in timpul slujbelor, rugandu-se si profetind cu capul descoperit (1 Cor 11, 3-16) si certandu-se cu barbatii altor femei despre diverse subiecte (1 Cor 11, 18). De aceea, Sfantul Apostol Pavel le cere in primul rand sa-si acopere capul, pentru ca in cadrul slujbei, atunci cand se roaga si profetesc, sa nu se puna in evidenta slava barbatului (care este femeia si care trebuie sa se ascunda – katakalupteai), ci numai slava lui Dumnezeu (care este barbatul si care trebuie sa fie vizibil).
    http://www.crestinortodox.ro/diverse/96537-au-existat-femei-in-randul-clerului

    Apreciază

  7. Nicu said, on septembrie 4, 2009 at 1:44 pm

    Pentru Flori
    De ce acei ”doi nebuni ai lui HRISTOS” nu au iesit la propovaduire,daca au stiut ”adevarul” de atata timp?Pr.Iustin a facut tot ce trebuia pentru turma sa,iar cine i-a ascultat glasul stie ce are de facut.Daca ar fi iesit in mijlocul oamenilor si ar fi propovaduit realitatea crunta pe care o traim,cati l-ar fi ascultat?Asta pentru ca majoritatii oamenilor din ziua de azi nu le trebuie propovaduitori ai Apocalipsei ci obladuitori ai ”neputintelor si patimilor firesti”.
    De ce aruncam lasitatea noastra pe umerii unui Batran monah cu viata sfanta?
    Pentru ca nu suntem din ADEVAR,care este HRISTOS!
    Saccsiv,sunt putin trist pentru ca nu ai luat atitudine la acel comentariu.Trebuie sa-ti expui parerea,mai ales cand este ponegrit Marele nostru Duhovnic si asta pentru ca este vorba de blogul tau care este gazda acelor ineptii.
    i

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 4, 2009 at 2:09 pm

      Nicu

      Acesta este printre foarte putinele bloguri fara moderare. Multi comenteaza si dupa un timp vad si eu ce au postat. Atunci mai sterg sau raspund. Am ales aceasta varianta pentru a putea comunica cititorii intre ei si cand eu nu sunt la calculator. Asa ca nu mai cauta nod in papura si nu indrazni sa spui ca eu nu-l sustin pe Parintele Iustin Parvu.

      Apoi, nu raspund la toate comentariile, indiferent ca sunt sau nu de acord cu ele. Si cand raspund, de obicei n-o fac instantaneu dupa ce-l citesc, daca in timpul ala ma ocup de altceva (articol, documentare, etc.). Acum m-am oprit din activitate ca sa-ti raspund tie, caci ai adus o acuza halucinanta.

      In cazul de fata, i-ai raspuns tu, foarte bine.

      Apreciază

  8. Narcis said, on septembrie 4, 2009 at 3:00 pm

    Si eu sunt de acord ca ai raspuns foarte bine. Parintele a facut ceea ce a fost de cuviinta sa face, cine si-a dat seama de gravitatea apelului a stiut sa ia actiune la acesta prin indreptarea proprie, cine nu a avut vointa… sta si arata cu degetul sau batjocoreste aceste adevaruri.

    Pt Saccsiv o intrebare:
    Ce ne poti spune despre legiunea straina? (ca o parere personala si fara sa intru amanuntit in detaliu insasi numele de legiune suna a „legheon” – legiune de draci – cum spunea Parintele Cleopa intr-o inregistrare despre cele 9 munci ale iadului, atunci cand Iisus a scos din doi oameni o legiune de draci, adica 6000)

    Apreciază

  9. Nicu said, on septembrie 4, 2009 at 4:31 pm

    Saccsiv,te rog sa ma ierti!
    Asta este tot ce mai pot sa spun.

    Apreciază

  10. proscrisul said, on septembrie 4, 2009 at 5:19 pm

    Marcu 5

    Vindecarea unui indracit de legiunea de draci
    3 Omul acesta isi avea locuinta in morminte, si nimeni nu mai putea sa-l tina legat, nici chiar cu un lant.
    4 Caci de multe ori fusese legat cu picioarele in obezi si cu catuse la mini, dar rupsese catusele si sfarimase obezile, si nimeni nu-l putea domoli.
    5 Totdeauna, zi si noapte, statea in morminte si pe munti, tipind si taindu-se cu pietre.
    6 Cind a vazut pe Isus de departe, a alergat, I s-a inchinat,…
    http://www.cartiaudio.com/noul-testament/marcu/marcu-5-vindecarea-unui-indracit/

    Apreciază

  11. Narcis said, on septembrie 6, 2009 at 7:37 am

    Asa este, unul era. Eu nu am reusit inca ajung la Evanghelii cu cititul in Biblie dar cum am mentionat, din inregistrarea Parintelui Celopa am spuns asta, de pe ortodoxradio.

    Apreciază

  12. proscrisul said, on septembrie 16, 2009 at 12:01 pm

    Romani 13 a fost citată de către tirani de-a lungul istoriei,in încercare de a preveni opozitia crestinilor faţă de legea lor satanica,verset biblic preferat de Hitler. Grupurile religioase, cum ar fi catolicii din Germania 1930’s, de asemenea, folosea versetul ca o scuză pentru a nu se ridica împotriva naziştilor, când era încă un partid politic minoritar.

    Un număr mare de reprezentanţi ai bisericilor majoritare interpreteaza că Romani 13 indeamna creştinii ca trebuie să ascultăm de autorităţile de guvernământ indiferent cât de tiranice satanice sunt,cu toate ca Biblia este plina de exemple de oameni drepti care s-au impotrivit autorităţilor corupte incercand sa schimbe sistemul – Isus, John the Baptist şi Moise fiind prime exemple.

    S-a abtinut Isus in a alunga pe negustori din templu? Moise a fost las si nu a infruntat pe Faraon pt a elibera pe evrei din sclavie? Ioan Botezatoul a tăcut de frica cand a vazut practicile păcătoase infaptuite de Irod Antipas,avertizarea care a dus la decapitarea lui?
    http://209.85.129.132/search?q=cache:7ADZnGztUQcJ:www.infowars.com/church-document-encourages-congregation-to-obey-government/+ttp://www.infowars.com/church-document-encourages-congregation-to-obey-government/&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

    Apreciază

  13. proscrisul said, on septembrie 29, 2009 at 7:03 am

    http://www.bibliaortodoxa.ro/

    Apreciază

  14. […] Rubrica incepatorului: CAND INCETEAZA ASCULTAREA? […]

    Apreciază

  15. […] Rubrica incepatorului: CAND INCETEAZA ASCULTAREA?                           […]

    Apreciază

  16. […] Rubrica incepatorului: CAND INCETEAZA ASCULTAREA? […]

    Apreciază

  17. […] Rubrica incepatorului: CAND INCETEAZA ASCULTAREA? […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.