SACCSIV – blog ortodox

IPS BARTOLOMEU ANANIA 2008: ecumenismul „bun”, impartasirea a doi preoti greco-catolici, Virgil Ardelean

Posted in ECUMENISM, ECUMENISMUL, IPS BARTOLOMEU ANANIA by saccsiv on august 24, 2009

   In preambulul acestui articol, rog a se citi cu foarte mare atentie cele scrise la IMPORTANT DOCUMENT IMPOTRIVA ECUMENISMULUI, un text de mărturisire a credinţei împotriva ecumenismului, redactat şi semnat de clericii şi monahii ortodocşi în timpul unei sinaxe din Volos în aprilie.

   In continuare voi cita din acest text cateva paragrafe importante intelegerii analizei ce va urma:

   „Toate celelalte credinţe, toate religiile care ignoră şi nu-L mărturisesc pe Hristos „venit în trup”, sunt făcături omeneşti şi lucrurile diavolului, nu conduc la adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu şi la naşterea din nou prin dumnezeiescul Botez, ci îi rătăcesc pe oameni şi îi conduc la pierzare.

   Noi, creştinii care credem în Sfânta Treime, nu avem acelaşi Dumnezeu cu nici o altă religie: nici cu aşa-numitele religii monoteiste (iudaismul şi islamul), care nu cred în Sfânta Treime.

   Proclamăm că papismul este pântecele ereziilor şi al rătăcirilor. Învăţătura despre „Filioque”, adică a purcederii Sfântului Duh şi de la Fiul, este contrară celor pe care Însuşi Hristos le-a învăţat despre Sfântul Duh. Întreaga ceată a Părinţilor – şi în sinoade şi în parte – consideră papismul ca erezie, pentru că în afară de Filioque, a introdus o mulţime de alte rătăciri, precum primatul şi infailibilitatea papei, azima, focul curăţitor, imaculata concepţie a Născătoarei de Dumnezeu, graţia creată, răscumpărarea iertărilor (indulgentiae); a schimbat aproape toată învăţătura şi practica în legătură cu Botezul, Mirungerea, Dumnezeiasca Euharistie şi celelalte taine şi a transformat Biserica într-un stat lumesc.

   Papismul actual s-a abătut mult mai mult decât papismul medieval de la învăţătura Bisericii, aşa încât el nu mai constituie continuarea vechii Biserici Apusene. A introdus o mulţime de noi exagerări în „mariologie”, precum învăţătura despre Născătoarea de Dumnezeu ca „împreună-mântuitoare” (co-redemptrix) a neamului omenesc. A încurajat „Mişcarea Harismatică” a grupărilor protestante, chipurile pnevmato-centrice. A înfiat metode spirituale orientale de rugăciune şi meditaţie. A introdus noi inovaţii în dumnezeiescul cult, precum corurile şi orgile muzicale. A prescurtat şi distrus cu totul Dumnezeiasca Liturghie. În spaţiul Ecumenismului a pus bazele religiei mondiale (pan-religia), recunoscând prin Conciliu II Vatican „viaţa duhovnicească” a celor de alte religii. Minimalismul dogmatic a condus şi la o împuţinare a cerinţelor morale, dată fiind legătura dintre dogmă şi morală, având ca urmare căderile morale ale înalţilor prelaţi şi dezvoltarea între clerici a deviaţiilor morale ale homosexualităţii şi ale pedofiliei. Continuând să susţină „Uniaţia”, această caricatură a Ortodoxiei, prin care ca printr-un cal troian îi înşeală şi îi atrage pe credincioşi, torpilează dialogul şi demistifică aşa-numitele sincere dispoziţii pentru unire.

   În general, există o schimbare radicală a papismului şi o întoarcere spre protestantism după Conciliul II Vatican, precum şi o înfiere a unor diferite mişcări „spirituale” ale „Noii Ere”.

   Conform Sfântului Simeon al Tesalonicului – Mistagogul, papismul a a provocat Bisericii cea mai mare stricăciune din câte au provocat toate ereziile şi schismele împreună. Noi ortodocşii avem comuniune cu papii dinainte de schismă şi pe mulţi papi îi sărbătorim ca sfinţi. Papii după schismă sunt eretici; au încetat să mai fie succesori în tronul Romei, nu au succesiune apostolică, pentru că nu au credinţa Apostolilor şi a Părinţilor. Din acest motiv, pe orice papă „nu doar că nu-l avem în comuniune, dar îl numim şi eretic”. Din cauza blasfemiei împotriva Sfântului Duh prin învăţătura despre Filioque, L-au pierdut pe Sfântul Duh, iar toate la ei sunt lipsite de har. Nici o taină a lor nu este validă după Sfântul Simeon. „Deci blasfemiază inovatorii şi departe de Duhul sunt, blasfemiind împotriva Duhului Sfânt, şi cu desăvârşire nu este întru ei Duhul Sfânt; pentru care şi cele ale lor sunt fără har, după cum harul Duhului l-au nesocotit şi l-au subminat… pentru care şi Duhul Sfânt nu se află întru ei, şi nimic duhovnicesc întru ei şi toate cele de la ei sunt goale şi noi şi contrarii Predaniei dumnezeieşti”.

   Unica modalitate de restabilire a comuniunii noastre cu ereticii este proclamarea rătăcirii în ceea ce-i priveşte şi pocăinţa, aşa încât să fie o adevărată unire şi pace; unire cu adevărul şi nu cu rătăcirea şi cu erezia

   Atâta vreme cât ereticii continuă să rămână în rătăcire, respingem comuniunea cu ei, şi în mod deosebit rugăciunile în comun. Sfintele Canoane, în întregul lor, interzic nu doar coliturghisirile şi rugăciunile în comun în biserici, ci şi simplele rugăciuni în comun în spaţii private. Poziţia severă a Bisericii vis-a-vis de eretici provine dintr-o adevărată iubire şi dintr-un sincer interes pentru mântuirea lor şi dintr-o grijă pastorală ca nu cumva credincioşii să fie atraşi în vreo erezie.

   Şi Sfântul Ioan Gură de Aur recomandă: „Dacă vezi că se vatămă buna-cinstire, nu da întâietate împăcării în detrimentul adevărului, ci împotriveşte-te cu vitejie până la moarte… netrădând nicidecum adevărul”. Iar în altă parte recomandă accentuând: „Să nu acceptaţi nici o dogmă nouă sub pretextul iubirii”.

   Blestemele şi anatemele sinoadelor nu mai sunt valabile şi trebuie radiate din cărţile liturgice. Ne-am adăpostit în „Consiliul Mondial al Bisericilor” şi ne-am vândut substanţial – şi aceasta doar prin aderarea noastră – propria conştiinţă de sine eclesiologică. Am desfiinţat dogma despre Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică, dogma despre „un (singur) Domn, o (singură) credinţă, un (singur) Botez”.

   Despre Noua Era, cititi va rog si articolul:

Articolul zilei (27.05.2009) si completari utile despre NEW AGE si MASONERIE: „Obiectivul Patriarhului, acelasi cu al masoneriei: “Unitatea spirituala a lumii””

   Ca urmare a articolului AUDIO (si transcriptul): IPS BARTOLOMEU ANANIA despre Papa Ioan Paul al doilea, in care este publicata predica ierarhului din a doua zi de dupa moartea papei, de natura sa sminteasca credinciosii ortodocsi, unii comentatori m-au mustrat spunand ca eroarea asta a fost intr-o perioada in care toata lumea, inclusiv ierarhii, erau foarte putin elucidati in ceea ce priveste catolicismul si ca intre timp si-a revenit total. Lasand la o parte faptul ca nu sunt de acord cu teza conform careia pe vremea aceea lumea nu era dumirita ce-i cu catolicismul (cititi va rog de exemplu si Dumitru Staniloae: „Ecumenismul este produsul masoneriei„, mari duhovnici romani despre ecumenism – video, analiza fenomenului) nu puteam decat sa ma bucur impreuna cu toti drept credinciosii de revenirea sa.

   Iata insa o alta predica, la aproape trei ani dupa moartea papei:

Duminica a 17-a după Rusalii ( a cananeencii), 10 februarie 2008

   Din care reiau:

    Ecumenismul este mai mult o politica decat o doctrina si o credinta, si fiecare intelege cum vrea. Cel mai multi il inteleg gresit. Ei cred ca este un fel de hora unirii: hai sa ne unim toti cu toate credintele, toate confesiunile, toate religiile, sa dam mana cu mana si sa fim veseli si sanatosi! Nu este asa! Ecumenismul inseamna ca fiecare credinta, fiecare confesiune crestina, fiecare religie sa-si pastreze identitatea proprie. Ecumenismul este un dialog intre doua sau mai multe identitati. Altfel dialogul nu poate exista atunci cand exista confuzie. Poate fi unitate in diversitate dar nu poate fi unitate in confuzie. Cei mai multi ecumenisti de astazi sunt din cei care cultiva confuzia. Slujesc impreuna cu unii, cu altii, se roaga impreuna cu altii...

   Acesta este ecumenismul: dialog intre confesiuni si intre religii, fiecare pastrandu-si identitatea si respectand-o pe a celorlalti, fie ca sunt crestini, mozaici sau musulmani. N-are importanta.

   Repet, putem sa ramanem ortodocsi fara sa relativizam credinta noastra ortodoxa, pentru ca ecumenismul rau inteles duce la relativizare: Apai tot un Dumnezeu e pentru toti!“. Ei, nu-i asa. Dumnezeu adevarat este acela in care crezi tu!

   Acesta e dialogul. Fiecare isi pastreaza credinta lui, biserica lui, randuielile lui, nu se amesteca unii cu altii dar o relatie asa este corecta si asa este cu adevarat crestineasca.

   Revenind deci, credinta sa fie curata, adevarata, puternica. Sa crezi tu in credinta ta. Si respecti pe celalalt si pentru altceva. Chiar daca nu esti convins ca credinta lui este cea adevarata-adevarata trebuie sa admiti ca el, in credinta lui, este cinstit, de buna credinta, ca nu este un farseur; ca musulmanul care la ora fixa isi pune covorul pe iarba, se intoarce cu fata spre Mecca si spune rugaciunea lui scrisa in Coran, e de buna credinta, nu o face de ochii lumii, nu ca sa fie televizat. Ci o face convins fiind ca Allah il aude si-l ajuta.

   Este foarte important acest lucru: sa admiti buna credinta a celui de alta credinta”.”

   Acum, comparand cele din documentul grecilor cu cele spuse de IPS Bartolomeu Anania, cum vi se pare? Si-a revenit?

   Un incepator ce poate intelege din predica sa? Ca sunt mai multe religii, majoritatea surori intre ele, si ca ecumenismul este rau deoarece sparge identitatea fiecareia in dorinta de a crea un mare ghiveci.

   Dar asta este in secundar!!! Intr-adevar, varfurile masoneriei doresc crearea unui ghiveci, pentru a crea mai usor noua religie care sa astepte pe marele invatat, in fapt antihristul.

   In principal insa, prin ecumenism se doreste DISTRUGEREA ORTODOXIEI.

   Apoi, mesajul este chiar mai grav decat cel din 2005. Caci este mai subtil. Degeaba spui ca ortodoxia este buna, daca nu urli CA ESTE UNICA. Daca accepti ca exista si altele ce trebuiesc respectate, abdici de la a-i mai intoarce pe credinciosii lor la adevarata credinta. Iar asta este foarte grav. TOATE CELELALTE SUNT EREZII SAU INCHINARI LA DIAVOLI. Asta trebuie sa se stie!!!

   Ecumenismul ca dialog intre confesiuni si intre religii, fiecare pastrandu-si identitatea si respectand-o pe a celorlalti, fie ca sunt crestini, mozaici sau musulmani (cum defineste IPS Bartolomeu Anania a fi ecumenismul bun) este de fapt poarta larg deschisa spre viitoarea religie globala.

   The Conference of European Churches (Conferinţa Bisericilor Europene) a carei ultima reuniune a avut loc la Lyon este afiliata World Council of Churches (Consiliul Mondial al Bisericilor), ambele cu sediul la Ecumenical Centre din Geneva, Elvetia. Ca si sora lor americana, National Council of the Churches of Christ in the USA (Consiliul National al Bisericilor lui Hristos din SUA), au fost infiintate imediat dupa al doilea razboi mondial (1948, 1950, 1959), caci nu se putea rata extinderea conceptului de unire globala (pe care se pedala intens atunci) si la nivelul confesiunile crestine, odata cu crearea ONU (pas important in constructia edificiului viitorului GUVERN MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE)
   Prieteni, cand studiezi SISTEMUL, descoperi cat de frumos se leaga lucrurile. Legatura intre viitorul GUVERN MONDIAL (uniunea tuturor natiunilor planetei) si viitoarea RELIGIE MONDIALA (uniunea tuturor religiilor, actiune in cadrul careia ecumenismul este doar o etapa) nu este doar o speculatie. Ne putem da seama de aceasta si cercetand cine le finanteaza pe amandoua:

Consiliul National al Bisericilor lui Hristos din SUA finantat de … ROCKEFELLER

   Iata ce inseamna un astfel de dialog … Desi recunosc identintatea fiecarei religii, totusi aceste consilii ecumeniste nu ascund faptul ca bisericile membre sint chemate:

1.      sa realizeze o unitate vizibila de credinta si o singura comuniune euharistica;

2.      sa promoveze o marturie comuna in lucrarea misionara si de evanghelizare;

3.      sa se angajeze in slujirea crestina a trebuintelor omenesti, doborind barierele dintre oameni, cautind justitia si pacea si prezervind integritatea creatiei;

4.      sa intretina innoirea in unitate, colaborare, misiune si slujire.

   Acest tip de dialoguri au loc ordonat, pe la intruniri oficiale sau zonal, intre confesiuni. Rezultatul este acelasi.

   In articolul Cum i-a impartasit IPS Bartolomeu pe doi preoti greco-catolici aflam ca IPS Mitropolit Bartolomeu Anania precizeaza in 2008:
   „La 14 septembrie 2000 (Ziua Crucii), invitat de Asociaţia din Sibiu a Foştilor Deţinuţi Politici şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Andrei de Alba Iulia, am oficiat sfinţirea monumentalului mausoleu din cimitirul oraşului Aiud şi o Liturghie cu parastas în memoria celor decedaţi în odioasa închisoare din aceeaşi localitate, slujbă la care au asistat aproximativ 400 de foşti deţinuţi politici, supravieţuitori „aiudeni”, veniţi din toată ţara.
   Înainte de începerea slujbei, chiar în capelă, pe lângă slujitorii deja înveşmântaţi, au apărut doi preoţi bătrâni, îmbrăcaţi în veşminte, unul din ei gârbov, împovărat de ani şi suferinţe. Mi-au spus că sunt greco-catolici, foşti şi ei deţinuţi politici, şi m-au rugat să-i primesc să slujească laolaltă cu noi, pentru ca tot împreună să ne rugăm pentru morţii noştri. Am fost de acord, au slujit, s’au împărtăşit, şi tot împreună am făcut pomenirile. Şi a fost pace.
   La proxima întâlnire de dialog cu ierarhii greco-catolici am relatat acest fapt emoţionant şi cu totul special din viaţa mea.
   Acum, după aproape opt ani, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu (cu care, de altfel, am o relaţie personală bună) scoate acest episod din naftalina unei memorii aproximative, spre a denunţa, chipurile, inconsecvenţa mea în contexul „cazului Corneanu”, dar şi spre a pune sub semnul întrebării autoritatea mea morală de a mă pronunţa într-un anume fel. Mult mai tânăr şi fără experienţa celor din generaţia mea, colegului meu din strana stângă îi e greu să realizeze că atunci, în cimitir, se crease o situaţie cu totul excepţională, că eu şi preoţii greco-catolici aveam o platformă comună: anii de temniţă şi numele celor exterminaţi acolo. Cred că, oricum, între gestul meu de la Aiud şi acela al mitropolitului timişoarean este, totuşi, o diferenţă.

   Amintesc ca Florentin Crihălmeanu (1959-) este un episcop român unit, din 2002 eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla.

   E foarte bine ca IPS Bartolomeu Anania nu este de acord cu gestul lui Corneanu, dar nu este deloc bine restul. Daca au fost impreuna la puscarie, puteau rememora totul intr-un alt context public, nu astfel: „au slujit, s’au împărtăşit, şi tot împreună am făcut pomenirile. Şi a fost pace.

   Asta nu e pacea iubita de Dumnezeu, este falsa pace dorita de antihrist.
   In articolul din 2008, Virgil Ardelean, „administrator” la Fundatia Bartolomeu, aflam ca:

   Fostul sef al Directiei de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, chestorul Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea” a avut un „rol activ” in atragerea de intreprinzatori care sa doneze bani pentru Fundatia filantropica Mitropolitul Bartolomeu, a declarat luni dimineata chiar Inalt PreaSfintia Sa, Mitropolitul Bartolomeu.
   „Domnul Virgil Ardelean, un foarte bun enorias al parohiei Sfantul Toma din Cluj, caruia i-am dezvaluit proiectul, s-a oferit imediat sa se implice activ, fiind convins ca profilul filantropic al Fundatiei va deschide multe inimi – si nu numai„, a spus IPS Bartolomeu.
   Ardelean a fost schimbat din functia de la MIRA in mai 2007, dupa ce si-a dat demisia prima oara in vara lui 2006, in acelasi timp cu directorii SRI si SIE de atunci, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, dupa ce Omar Hayssam a disparut din tara.
   Fundatia Bartolomeu isi va deschide portile duminica, in cadrul unei gale de strangere de fonduri ce va avea loc la Teatrul National Cluj. Fundatia are ca scop finantarea de burse in tara si strainatate pentru elevii, studentii si masteranzii cu rezultate foarte bune la invatatura, dar cu posibilitati materiale reduse.
   Problema nu e doar ca Virgil Ardelean este controversat ca fost sef la fostul „doi si un sfert” ci ca este acuzat a fii Quattuor Coronati (mason), lucru care nu l-a negat.

   IN INCHEIERE, ESTE EVIDENT CA IPS BARTOLOMEU ANANIA NU S-A TREZIT PANA IN 2008. CUM INSA ESTE CONSIDERAT DE UNII A FI UN STALP AL ORTODOXIEI, CONSIDER CA NOI SIMPLII CREDINCIOSI TREBUIE SA-I CEREM SA SE LEPEDE DE RATACIRILE MENTIONATE MAI SUS SI SA ADERE CLAR SI RASPICAT LA CELE REDACTATE SI SEMNATE DE CLERICII SI MONAHII ORTODOCSI IN TIMPUL SINAXEI DIN VOLOS, DE CARE AMINTEAM LA INCEPUTUL ARTICOLULUI. DUPA CE VA FACE ACEASTA, EU VOI FI PRINTRE PRIMII CE-L VOR URMA SI VOI CONVINGE PE CAT MAI MULTI SA FACA ACELASI LUCRU.

 

   DOAMNE AJUTA!

126 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on august 24, 2009 at 11:06 am

  Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. andy foto said, on august 24, 2009 at 11:09 am

  in sfarsit s-a facut lumina! foarte bine!!!

  Apreciază

 3. Aquarius said, on august 24, 2009 at 11:36 am

  Saccisv, iarta-ma ca te intreb ceva cu totul diferit fata de titlul articolului tau! Dar vreau sa-ti cer parerea! Sunt romani care se gandesc la schimbarea imnului national si renuntarea la denumirea oficiala de ,,roman” si revenirea la cea de ,,daci”! Tu ce crezi despre chestiunea asta? Poate ai citit si tu despre lucrul asta! Inca o data iarta-ma ca am pus o intrebare nepotrivita in contextul de fata! Doamne ajuta!

  Apreciază

 4. Nihil sine Deo said, on august 24, 2009 at 12:06 pm

  Cred că IPS Bartolomeu nu se va trezi. Am observat că unele bloguri îl au drept cap de afiş ca unul dintre dreptarele ortodoxiei româneşti în viaţă, dar sunt sigur că proprietarii lor nu ştiu despre ce e vorba. Sincer, nu mai cred în nici un ierarh al B.O.R. pentru că toţi sunt vânduţi ştim noi cui şi în frunte cu cine. Cred că doar bunul Dumnezeu ne mai poate scăpa din această gheară numită U.E. în care ne-am dus cu toţii cu capul înainte. Glasul Sf. Părinţi, canoanele bisericii Ortodoxe, Sf. Tradiţie, Sf. Scriptură nu mai reprezintă nimic pentru aceşti creatori de „simpozioane”, de „conferinţe” şi de „fundaţii”.

  Apreciază

 5. Alexandru said, on august 24, 2009 at 12:18 pm

  Am vazut acum cateva zile postarea fratilor de RAZBOI INTRU CUVANT: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/10/28/adevarul-lui-hristos-se-numeste-ortodoxia/
  In inregistrarea asta PF Bartolomeu spune clar ca Adevarul este doar in Biserica Ortodoxa si toata predica are duh ortodox. Aduce aminte si de marturisitorii ortodocsi din Ardeal. Nu am depistat in predica PS nuantele heterodoxe cu care ne-am obinuit din pacate de la alti ierarhi mai mari.
  Sa ne ierte Dumnezeu!

  Apreciază

 6. saccsiv said, on august 24, 2009 at 12:25 pm

  Alexandru

  Ce pare ai de cele ce le-am scris la finalul articolului?

  Apreciază

  • Alexandru said, on august 25, 2009 at 9:55 am

   Doamne ajuta!

   Eu unul am semnat de cateva luni bune lista in cauza. Pe de alta parte sunt prea mic si prea incepator in ale ortodoxiei ca sa cer eu unui ierarh sa faca ceva ce tine doar de constiinta lui de ortodox. Asta e parerea mea. Cred in continuare ca avem ierarhii pe care ii meritam. Se ne rugam mai mult pentru ei!
   Eu ca credincios ortodox trebuie sa fac ascultare de ierarhul meu daca el este ierarh ortodox. Daca paraseste ortodoxia prin vorba, fapta sau predanie, imi caut alt ierarh ortodox ca sa nu ies din trupul Bisericii si sa pierd mantuirea. Si chiar daca nu ma regasesc in cei mai multi dintre ierarhi pentur ca vb ambiguu, fac ascultare de ei prin duhovnicul meu. Sfanta rabdare cum spunea si parintele Serafim Rose. De 77 de ori catre 7 intorc obrazul. Se spune ca ascultarea de Parinti este neascultarea de diavol. Dar cat de pacatos sunt eu ca incerc sa va spun ceea ce voi deja stiti. Iertati!

   Apreciază

 7. saccsiv said, on august 24, 2009 at 12:27 pm

  Aquarius

  Iarta-ma frate ca nu-mi bat capul cu chestiunea asta. Daca ai facut o analiza asupra subiectului, posteaz-o, o studiez si eventual o public.

  Apreciază

  • Aquarius said, on august 25, 2009 at 11:27 am

   Multumesc mult frate Saccsiv! Ma ocup atat cat pot de chestiunea asta si am sa ti-o inaintez imediat ce termin!

   Apreciază

 8. un calin - tm said, on august 24, 2009 at 12:43 pm

  Frate saccsiv : care e scopul acestui articol ?
  Ma gândesc ca e foarte bine ca atunci când darâmi ceva sa pui altceva in loc. In ultima vreme vad ca parintele XXX… nu e bun ca „s-a dat cu masonii”, ca IPS-ul Corneanu a „deviat catre papistasi”, ca IPS Teodosie a „primit mita”, ca IPS Bartolomeu e „ecumenist ne bun”, ca parintele YYY are „pacate trupesti cu barbati”, …s.a.
  Bun – sunt o gramada de uscaturi pe aici. Dar revin la intrebarea „care e scopul acestui articol”? Da-ne un exemplu de urmat pentru noi, muritorii de rând pentru ca nihilismul nu mi se pare util!

  P.S. Daca nu exista niciun pastor vrednic – cred ca mai binevenite ar fi cuvintele Sfintilor in loc de aceste improscaturi cu … rautate! Mai bine dragoste si buna intelegere decât ura si dezbinare !

  Doamne, ajuta!

  Apreciază

  • Nihil sine Deo said, on august 25, 2009 at 5:40 am

   un calin – tm,

   cred că fratele saccsiv are dreptate prin acest articol. In primul rând trebuie să-ţi spun ceva ce scrie şi în Pidalion. Mireanul sau clericul care se împărtăşeşte din mâna unui cleric care trebuia caterisit (vezi cazul Nicolae Corneanu) este şi el afurisit sau caterisit, pentru că se împărtăşeşte din mâna unui eretic. Aiici este tâlcul. Nicolae Corneanu trebuia să fie caterisit de Sf. Sinod pentru gestul său apostat. In plus de asta am gasit o carte la Editura Egumeniţa „Viaţa şi nevoinţele Sf. Marcu Eugenicul episcopul Efesului”, în care se scrie despre anatemele date de Sf. Patriarhi împotriva papei care a schimbat calendarul. Îţi dai seama că noi suntem sub anathema a zeci de Sfinti Părinţi prin această minciună de calendar. Ca să te lămureşti mai bine uite câteva linkuri:

   http://nihilsinedeo.4sql.net/2009/08/24/minciuna-in-care-ne-zbatem-de-mai-bine-de-80-de-ani-calendarul-indreptat/

   http://www.scribd.com/doc/7362793/Viata-Si-Nevointele-Sfantului-Marcu-Al-Efesului – aici este cartea pe Scribd pagina 100.

   Şi ştii care e chestia ce-a mai tare? Cartea a fost tipărită cu binecuvântarea IPS Galaction al Alexandriei.
   Doamne ajută

   Apreciază

 9. Iubesc Patriarhul said, on august 24, 2009 at 12:43 pm

  saccsiv, scuze, dar cu afirmatia asta nu-s de acord: „Asta nu e pacea iubita de Dumnezeu, este falsa pace dorita de antihrist” si in general cu toate afirmatiile despre ce zice Dumnezeu, ce-i place Lui, ce vrea el. Nu putem afirma cu toata convingerea ce pace iubeste Dumnezeu, nu? In fond Dumnezeu este incomprehensibil si orice afirmatie legata de Dumnezeu, trebuie atent chibzuita si probabil este falsa. Poate ca judecand omeneste, concluziile sunt cele trase de tine,si eu as ajunge la aceleasi concluzii, dar eu unul nu mi-as pune capul pentru afirmatiile astea.

  Apreciază

 10. saccsiv said, on august 24, 2009 at 1:00 pm

  Iubesc Patriarhul

  Sunt lucruri clare. De exemplu Dumnezeu nu iubeste homosexualitatea. Apoi, nu scoate din context cele ce am spus. Dumnezeu nu iubeste pacea generata de faptul ca au slujit, s’au împărtăşit, şi tot împreună au făcut pomenirile.

  Imi pare rau ca nu intelegi ca ecumenismul duce la religia unica pregatita pentru anithrist.

  Apreciază

 11. Iubesc Patriarhul said, on august 24, 2009 at 1:45 pm

  Nici tu nu scoate din context.

  Apreciază

 12. saccsiv said, on august 24, 2009 at 1:51 pm

  Nu mai lungesc vorba cu nimeni. Sa faca IPS Bartolomeu Anania cele ce am spus la sfarsitul articolului si voi face si eu ce am zis acolo.

  Apreciază

 13. horia said, on august 24, 2009 at 1:56 pm

  „Le spun asa: Credinta voastra e desfranare. Totul la voi este deformat, fals, si nu va veti mantui daca nu va veti cai.
  Staretul a ascultat si l-a intrebat:
  Si spune-mi, parinte arhimandrit, cred ei in Isus Hristos, cred ei ca este adevaratul Dumnezeu?
  Da, cred.
  Si o cinstesc pe Maica Domnului?
  Da, o cinstesc; dar invatatura lor despre Ea e gresita.
  Ii cinstesc pe sfinti?
  Da, ii cinstesc, dar ce sfinti mai pot fi la ei de cand s-au despartit de Biserica?
  Au slujbe in bisericile lor, citesc cuvantul lui Dumnezeu?
  Da, au slujbe si biserici, dar daca ati putea vedea ce sunt slujbele lor fata de ale noastre, ce raceala, ce lipsa de viata!
  Parinte arhimandrit, sufletul lor stie ca fac bine crezand in Isus Hristos, cinstind pe Maica lui Dumnezeu si pe sfinti, chemandu-i in rugaciunile lor. Daca le veti spune ca credinta lor este desfranare nu va vor asculta… Spuneti oamenilor ca fac bine crezand in Dumnezeu, ca fac bine cinstind pe Maica lui Dumnezeu si pe sfinti; ca fac bine mergand la biserica pentru slujbe, rugandu-se acasa, citind cuvantul lui Dumnezeu, si celelalte; dar ca in cutare sau cutare punct sunt in greseala, si de aceea trebuie sa-si indrepteze aceasta greseala si totul va fi bine. Atunci Domnul se va bucura in ei si asa, cu totii, ne vom mantui prin mila lui Dumnezeu. Dumnezeu este iubire; de aceea, orice predica trebuie sa purceada si ea din iubire, si atunci va fi mantuitoare si pentru cel ce predica., cat si pentru cel ce o asculta. Dar daca ii veti osandi, sufletul poporului nu va va asculta si nici un bine nu va iesi de aici.”din Viata si invatatura Staretului Siluan Athonitul scrisa de Arhimandritul Sofronie.

  Apreciază

 14. moldovlah said, on august 24, 2009 at 1:57 pm

  @ un calin – tm
  Desi intrebarea nu este pt mine, indraznesc sa raspund ca modele intre preotii nostri pot fi considerati Pr. Iustin Pirvu, Pr. Amfilohie Brinza, Pr. Irineu Curtescu, Pr. Daniel Corogeanu, asta ca sa ii numesc doar pe cei pe care ii cunosc nemijlocit, dar mai sint multi altii care merita toata dragostea si consideratia credinciosilor.

  Apreciază

 15. horia said, on august 24, 2009 at 2:12 pm

  frate saccsiv, sunt multi ierarhi in BOR cu barbi false, dar IPS Bartolomeu ar fi ultimul pe care as indrazni sa-l trag de barba. sau de sireturi.
  nici mie nu-mi place sa marsaluiesc sub flamuri dubioase. am si eu nelamuriri cu privire la jocurile de putere din Sfantul Sinod. dar fara dragoste, ne risipim talantii si ne periclitam mantuirea. fii sigur ca sufletele noastre vor fi pana in ultima clipa macinate de indoiala si grau incercate de viclenia vrajmasului. faptul de a stii acum si aici cine in ce tabara se afla nu-i aducator de mantuire. „Taberele” le va stabili doar Hristos la judecata cea de obste.

  Apreciază

 16. Maria said, on august 24, 2009 at 2:22 pm

  Este cineva perfect oare ? Sigur – Hristos , oare e posibil sa fim toti ca el .
  Mai , maine tare imi este ca o sa-l i-a unii peste picior si pe Parintele Iustin ( ori aici , STOP !) . Nu stiu ce e si cu Anania , dar daca e adevarat ce se vorbeste despre Amfilohie , deja m-am suparat rau de tot 🙂

  Apreciază

 17. quintus said, on august 24, 2009 at 5:18 pm

  „Daca accepti ca exista si altele ce trebuiesc respectate, abdici de la a-i mai intoarce pe credinciosii lor la adevarata credinta”
  Te rog ,draga Saccsiv, cum crezi tu ca se poate face asta:cu vorba buna ,cu forta,prin exterminare,cum?Daca Dumnezeu o sa-ti dea drept vecin un musulman (sa zicem) ce-o sa faci 😮 sa-l ignori,o sa-l dusmanesti ,o sa-l fugaresti tot timpul explicandu-i ca ortodoxia este cea mai buna sau o sa-l RESPECTI dandu-i binete ca unui egal al tau?
  Eu cred ca despre asta este vorba in cuvantul Parintelui.

  Apreciază

  • Veaceslav said, on august 24, 2009 at 5:47 pm

   quintus oare asa se comporta un ortodox? nimeni nu zice sa-l dusmanesti sau fugaresti, insa cand merge vorba despre religia ta cum poti tu sa-i impartasesti lui tainele tale daca el nu recunoaste religia ta? cum poti tu sa te rogi cu el daca el neaga ortodoxia si crede in altceva, pai atunci l-as sa mearga pe calea lui dar NICIDECUM NU TREBUIE SA O FACEM IMPREUNA!!!! De iubit tre sa-l iubesti si sa-l respecti ca doar e si el un suflet doar ca nu stiu ca e inselat si ca merge pe calea diavolului, insa nu trebuie sa te insele si pe tine!!! DACA ACCEPTA ORTODOXIA DA ATUNCI VENITI FRATILOR!!! DACA NU PAI ATUNCI NICI SA SE APROPIE DE TAINELE ORTODOXIEI!!!

   Apreciază

   • Marian said, on august 25, 2009 at 11:47 pm

    Adica sa inteleg ca cineva care nu imbratiseaza ortodoxia nu are voie sa se apropie sa o cunoasca mai bine, prin tine?

    Apreciază

   • Veaceslav said, on august 27, 2009 at 8:32 am

    Depinde prin ce metode vrea sa o cunoasca, si cine. Insa nu poate sa participe la sfintele taine ortodoxe pana nu devine ortodox si nu se lasa de eroarea lui. Cum ar putea el sa se apropie de ortodoxie prin mine? eu sunt cel mai pacatos, l-as sa mearga la biserica sa citeasca despre ortodoxie sa se lase de eroarea lui sa se pocaiasca INSA SA NU VINA CA LUPUL IN PIELE DE OAIE!!!!

    Apreciază

 18. Maria Cristina said, on august 24, 2009 at 5:38 pm

  @quintus
  Daca ai o vecina prostituata, sau un vecin pedofil, ce faci? Ii incurajezi sa mearga inainte ca este loc pentru toti sub soare? Cum si-ar putea gasi implinirea ca oameni fara sa sa-si respecte propria lor demnitate?
  La fel, sansa oricarui om de mantuire este doar in Sangele lui Hristos (ca de asta este Mantuitorul tuturor oamenilor).

  Apreciază

 19. razbointrucuvant said, on august 24, 2009 at 6:22 pm

  Este evident acum cui slujesti, saccisv, lupule stilist! Ti-am zis ca daca vei continua sa lovesti in IPS Bartolomeu, lovind de fapt in BOR, ca asta faci, dezgropand lucruri trecute care sa-l compromita, vom opri orice legatura cu tine, asa cum si intre biserica si sectele stiliste NU EXISTA COMUNIUNE SACRAMENTALA. Te rugam si de acum sa nu mai preiei articole de la noi, nici macar fragmentar. Ia-o si ca pe o jignire si ca pe o sfidare personala: e ca si cum ai atacat, si inca in mod repetat, si gratuit, pe tatal meu, pe parintele meu. Asa cum eu nu-mi permit sa atac personalitati stiliste (ierarhi sau ce or fi) – si crede-ma ca as avea pe ce – si cum nu vreau sa lezez sentimentele cuiva in mod total gratuit, macar pentru asta ar fi trebuit sa te abtii. Dar stii foarte bine ce faci si ce urmaresti, de acum nu mai am niciun dubiu. Nu-tiu subestimez deloc inteligenta, prin urmare nici tu nu ne-o sfida pe a noastra!

  Apreciază

 20. quintus said, on august 24, 2009 at 6:55 pm

  @veaceslav
  Eu nu m-am referit la ecumenism(pe care nu-l admit ,asa cum nu admit „ismele” in general),ci la o forma de intoleranta care razbate din textul de mai sus si care nu are legatura cu felul de a fi al unui om pornit pe cai spirituale.Nu vad unde IPS Bartolomeu zice ca „TREBUIE SA O FACEM IMPREUNA”.

  Apreciază

 21. Nicu said, on august 24, 2009 at 7:39 pm

  Saccsiv,n-am mai postat demult comentarii,m-au obosit deja cele scrise in contra a tot ceea ce ai spus,dar acum trebuie sa intervin sa-ti spun: am citit fiecare articol postat,am luat aminte la cele scrise,apreciez si stimez stradania ta de a trezi cat mai multi oameni,ca sa nu mai zic ortodocsi,la adevarul care ne inconjoara si pe care refuzam sa-l credem,nu am vazut si simtit in tot ce ai scris nimic cu privire la a judeca vreo persoana,dimpotriva ai ”dat perdeaua la o parte” si ne-ai aratat dedesubturi pe care noi nu le-am fi putut afla.Ne arati drumul pe care trebuie sa mergem iar noi dam cu pietre in tine.Ai riscat foarte mult si risti si mai mult luptand pentru ADEVAR si VIATA,adica pentru HRISTOS.
  Frate drag,nu ai aruncat cu pietre in nimeni,ci ai prezentat crezul diverselor personalitati religioase,politice,culturale etc.Ceea ce ma uimeste este atacul ”dezlantuit”(ca si expresii folosite:lup stilist,nu ne sfida inteligenta)al celor de la Razboiintrucuvant.Daca ei sunt crestini adevarati ar trebui sa-si puna intrebarea(daca-i intereseaza cumva):de ce un inalt prelat a facut astfel de afirmatii cu privire la catolici si ecumenism,fiind ortodox convins.Daca a gresit,ceea ce este inadmisibil pentru un episcop ortodox,in privinta dogmelor de credinta,de ce nu recunoaste aceasta public?Iar daca nu ”a gresit ” inseamna ca acesta este crezul sau si cine are minte sa ia aminte.
  Continua cat crezi ca mai poti si daca meritam!

  Apreciază

 22. un.oarecare said, on august 24, 2009 at 8:03 pm

  @ toata lumea (inclusiv RazboIntruCuvant, Saccsiv, altii..)

  ATENTIE! Dezbinarea este de la diavol.. poate arma lui cea mai puternica in zilele noastre. Parerea mea e ca ambele parti s-au pripit in cazul de fata.

  Apreciază

 23. un.oarecare said, on august 24, 2009 at 8:11 pm

  Erata: ambele parti fiind cei de la RazboIntruCuvant si Saccsiv.

  Apreciază

 24. Veaceslav said, on august 24, 2009 at 8:27 pm

  Dupa cum a scris Saccsiv: Şi Sfântul Ioan Gură de Aur recomandă: „Dacă vezi că se vatămă buna-cinstire, nu da întâietate împăcării în detrimentul adevărului, ci împotriveşte-te cu vitejie până la moarte… netrădând nicidecum adevărul”. Iar în altă parte recomandă accentuând: „Să nu acceptaţi nici o dogmă nouă sub pretextul iubirii”.

  Apreciază

 25. JC said, on august 24, 2009 at 8:47 pm

  @razbointrucuvant: nu sunteti in masura sa vorbiti de slujit. Voi cenzurati comentarii daunatoare ‘marturisitorului Puric’ asa ca nu mai aruncati comentarii de genul celui de mai sus.

  Stiu ca nu este deloc bine sa judeci mai marii Bisericii [Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia?] dar le poti judeca faptele ca sa nu le repeti.

  Si eu sunt de acord cu saccsiv aici. De asemenea, comentariul lui Veaceslav este foarte potrivit. Cand vor veni sa va puna pecetea dragi ‘frati’ de la RIC veti ceda in fata sentimentului de mila … ca ala ce va pune pecetea e mai garbov?

  Rusinea de a spune NU te poate afunda rau de tot.

  PS: Inca un articol interesant.

  Apreciază

 26. Veaceslav said, on august 24, 2009 at 8:58 pm

  Nici eu nu vreau sa judec pe mai marii Bisericii, nici vorba, eu sunt cel mai pacatos!!! dar trebuie sa discutam intre noi si sa clarificam situatia asta! ar fi bine toti sa-si spuna parerile! Oare ar fi bine ca un ortodox sa mearga intr-o moschee sa se roage? SIGUR CA NU! Nu inteleg de ce vor altii sa se roage cu noi daca nu ne recunosc ca Biserica cea Dreapta! FRATILOR traim timpurile de pe urma! ATENTIE!

  Apreciază

 27. xenia said, on august 25, 2009 at 6:30 am

  Ce-si mai rade diavolul de noi………

  Apreciază

 28. horia said, on august 25, 2009 at 7:14 am

  saccsiv, eu nadajduiesc din tot sufletul ca nu porti interese straine Bisericii in lupta pe care o duci. de asemenea sper ca si cei de la razboiintrucuvant nu te ataca cu atata inversunare din considerente de rating si vizibilitate mai degraba decat pentru divergente canonice. tin sa le amintesc ca atacul la oricare din episcopii BOR este atac asupra Bisericii nu doar expunerea unora. pentru mine, si pentru multi altii cred, cele doua pagini web, a ta si a celor de la razboi… se completeaza in mod fericit si sunt referintele principale pentru mine prin calitatea materialelor si volumul imens de munca de informare si redactare pe care il depuneti. ma mahneste foarte tare vrajba asta, pentru ca am vazut atatea intrigi si rautati intre frati ortodocsi in ultima vreme. eu zic ca ar trebui sa treceti toti peste ele fara verdicte prea abrupte si sentinte fara loc de intors…avem cu totii un razboi de purtat, dar nu unul fratricid.

  Apreciază

 29. saccsiv said, on august 25, 2009 at 7:46 am

  razbointrucuvant

  Fratii mei, eu zic:

  „CONSIDER CA NOI SIMPLII CREDINCIOSI TREBUIE SA-I CEREM SA SE LEPEDE DE RATACIRILE MENTIONATE MAI SUS SI SA ADERE CLAR SI RASPICAT LA CELE REDACTATE SI SEMNATE DE CLERICII SI MONAHII ORTODOCSI IN TIMPUL SINAXEI DIN VOLOS, DE CARE AMINTEAM LA INCEPUTUL ARTICOLULUI.

  DUPA CE VA FACE ACEASTA, EU VOI FI PRINTRE PRIMII CE-L VOR URMA SI VOI CONVINGE PE CAT MAI MULTI SA FACA ACELASI LUCRU.”

  Iar voi imi spuneti „lup stilist” … Si sa nu mai preiau articole de la voi. Intr-adevar, documentul acelor greci ortodocsi l-am perluat de la voi si bine am facut.

  Daca nu mai preluati articole de la mine, rau faceti. Eu voi prelua in continuare de la voi tot ceea ce este util si necesar cititorilor. A ne razboi intre noi este pe placul diavolului.

  Eu consider ca ortodocsii sunt precum o familie si fiecare membru al ei are de inmultit talantii sai. Sau altfel spus, biserica este un trup si capul sau este Domnul nostru Iisus Hristos. Noi suntem madulare, unul ochi, altul limba, altul ureche, altul mana. Ochiul vede, limba gusta, urechea aude, mana pipaie. Am dorit ca blogurile noastre sa se completeze. Eu sunt singur si mi-e greu sa acopar si vazul si gustul si auzul si pipaitul. Voi sunteti mai multi, dar si asa sunteti departe de a acoperi totul. Prin urmare, eu va promovam intens in ceea ce nu puteam acoperi. Si voi la un moment dat, faceati la fel. De aceea, repet, voi continua sa va promovez.

  Revenind la IPS Bartolomeu Anania, pe care il considerati ca si tatal vostru, de ce nu mergeti la el sa-l rugati SA ADERE CLAR SI RASPICAT LA CELE REDACTATE SI SEMNATE DE CLERICII SI MONAHII ORTODOCSI IN TIMPUL SINAXEI DIN VOLOS, DE CARE AMINTEAM LA INCEPUTUL ARTICOLULUI?

  Probabil voi fi printre primii ce vor fi agatati pe lemn cand va incepe prigoana. Dar chiar si acum ma supun unor mari riscuri, pe care mi le-am asumat. Intelegeti va rog lucrarea la care m-am inhamat. Cand am scris articolul despre Puric si yoga si nu l-ati promovat, n-am zis ca voi imbratisati “invatatura” lui Osho. Pentru ca ar fi fost nedrept. Asa ca nici voi nu ma mai nedreptatiti acuzandu-ma ca m-am inregimentat sub stindardul stilistilor. De multa vreme imi aloc tot timpul muncii pe blog si la acea carte si am ajuns pe scara sociala cu o treapta mai sus decat cersetorii, mi-a slabit vederea si m-am imbolnavit caci n-am bani sa ma tratez. Eu nu sunt o redactie de ziar cu mai multi lucratori ce-si desfasoara activitatea intr-un sediu in care intri pe baza de cartele. Credeti ca ma chinui atat doar ca sa “captez increderea ortodocsilor, pentru a-i trimite catre stilisti? M-a intristat mult acuza voastra. Dar va iert si il rog si pe Dumnezeu sa va ierte.

  DOAMNE AJUTA!

  Apreciază

 30. razbointrucuvant said, on august 25, 2009 at 8:43 am

  Horia, crede-ne, numai vizibilitatea si ratingul nu ne lipseau… Nu am facut decat sa ne avertizam cititorii, pentru ca avem o responsabilitate, atata vreme cat e vorba de un site l-am promovat intens pana acum si care inca vrea sa se foloseasca – abuziv si impotriva vointei noastre – de numele nostru.

  Saccsiv, te rugam mult de tot, nu vrem sa mai avem alte discutii. Acum vad ca faci copy/paste pentru toata lumea din mailuri la care ti-am raspuns deja, ca sa te victimizezi public. Este penibil ce faci, ne pare rau! Mai bine ai vorbi oamenilor despre prietenii tai, Horia si Hristofor si apartenenta lor. Mai bine ai spune cu ce duhovnici te-ai sfatuit inainte sa ataci pe IPS Bartolomeu, sub a cui ascultare esti.

  Cat de clar trebuie sa fie ca nu mai ai voie sa copiezi nimic de pe siteul nostru ca sa-ti faci tu rating si imagine pe spatele nostru? Nu noua ne lipseste promovarea, chiar nu ne trebuie, si in orice caz NU PE SITEURI CAMUFLAT STILISTE (da, vom sustine in continuare asta si stim foarte bine ca nu-ti facem o nedreptate!) iar prin acest gen de strategii urmaresti numai sa intretii confuzia. Vrem sa se stie clar ca nu mai avem nimic in comun. Nu suntem in comuniune, deci respecta-ne, te rugam voia de a nu mai prelua articole de pe Razboi intru Cuvant.

  PS: Despre acele afirmatii ale lui Puric am scris cand nimeni nu scria, cu muuult inaintea ta si a altora, dar nu atunci cand era deja atacat de toata lumea, cum ai facut tu (si cu scopuri obscure au facut-o majoritatea), ci cand era in plina glorie si nimeni nu indraznea sa faca nici cea mai mica observatie de nuanta macar… Dar nu l-am facut eretic sau apostat si nici nu am facut caz de asta: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/06/24/si/#comment-13716

  Va asteptam si analizele pe unele cuvinte mai vechi si ale parintelui Justin, care si Sfintia sa a fost cam ambiguu in unele inregistrari privind ecumenismul, greco-catolicii, etc. Hai, desfiintati-l si pe parinte! Cine mai urmeaza?

  Apreciază

 31. JC said, on august 25, 2009 at 8:58 am

  @saccsiv: Cum spune englejii: Don’t let’em get to ya! 😉

  Eu nu sunt o redactie de ziar cu mai multi lucratori ce-si desfasoara activitatea intr-un sediu in care intri pe baza de cartele ***.

  *** Cartele cu CIP???

  PS: Cu regret tin sa informez pe cei de la RaboiIntruCuvant ca noi, putincredinciosii [ca mine], nu le citim blogul pentru a ne schimba credinta sau a-l simpatiza pe Dan Puric. Noi luam doar ce-i bun si multumim Domnului ca ne-am nascut aici Ortodocsi. Detaliile credintei le aflam din carti si nu din site-uri cu linie editoriala.

  PPS: Totusi sunt lucruri care nu se fac. Daca esti presedinte nu behai ca Basescu si daca esti mai mare al Bisericii te feresti de eretici/erezii. In pacatosenia mea stiu un citat: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte„. Si acest citat nu l-am invatat ca un papagal ci l-am inteles din putinele carti Ortodoxe citite. In prostia mea am inteles ca celelalte credinte nu sunt cu noi deci ….

  Apreciază

 32. horia said, on august 25, 2009 at 9:05 am

  eu cred ca va pripiti fratilor, nu atat asupra mea punandu-mi eticheta apartenentei cu usuratate, cat asupra lui saccsiv, a carui lucrare si dreapta-credinta le desfiintati fara drept de apel din condei…poate stiti mai bine si mai multe, insa felul asta inflexibil, abrupt si definitiv cu care tineti sa va deziceti de un frate pe mine ma mahneste si-mi ridica multe semne de intrebare. poate ar trebui sa explicati mai in detaliu, ca sa pricepem toti.

  Apreciază

 33. quintus said, on august 25, 2009 at 9:13 am

  @Maria Cristina
  Imi pare rau ca poti sa faci astfel de comparatii.Din cate stiu ,un bun crestin nu dispretuieste si nici nu uraste;se roaga pentru sufletele celor rataciti.Tu ce-ai face daca ai avea o vecina prostituata sau un vecin pedofil?Lumineaza-ma!O sa-i arzi pe rug,o sa-i omori cu pietre ,o sa-i increstinezi cu forta?Trebuie sa imi imaginez ca vei proceda la fel cu musulmanul,hindusul,etc.?Pentru prostituate si pedofili exista LEGI SI ORGANE ALE STATULUI ,iar pentru un credincios sau necredincios exista LEGEA LUI DUMNEZEU.

  Apreciază

  • Maria Cristina said, on august 25, 2009 at 10:27 am

   Ortodoxul TREBUIE sa se roage pentru toti, dar nu trebuie sa se roage cu cei ce nu-i impatasesc credinta, pentru ca in acest fel se ipartaseste de necredinta celuilalt. Doar in Ortodoxie lucreaza Duhul Sfant. Cum poti pune pe acelasi plan (pentru ca asta inseamna ecumenismul chiar si „ecumenismul bun”), Credinta care are la baza varsarea Sangelui Fiului Lui Dumnezeu si credintele care s-au nascut din neputintele (patimile) omenesti? Ce poate sa insemne asta decat necredinta? Apelarea la iubirea lumeasca nu poate sa insemne decat deznadejde si neincredere in PUTEREA si MILA Lui DUMNEZEU.

   Apreciază

   • Maria Cristina said, on august 25, 2009 at 11:00 am

    Cine poate sa-i iubeasca mai mult pe oameni, decat i-a iubit Dumnezeu cand si-a sacrificat propriul Fiu pentru ei? Salvarea noastra a tuturor oamenilor nu poate fi decat in aceasta JERTFA si ortodocsii trebuie sa tina aceasta Credinta nealterata din iubire de Dumnezeu si din iubire de aproapele.

    Apreciază

   • Marian said, on august 26, 2009 at 12:00 am

    si daca un strain de ortodoxie nu stie sa se roage cum il ajuti? Ii dai o carte si il lasi singur? Asta e exemplu de urmat? Nu stai impreuna cu el si va rugati impreuna (el urmand sa te urmeze pe tine?)

    Dar e O.K. si asa cum spui tu. Daca acel om se corecteaza si sa presupunem ca trece la ortodoxie nu o va face prin ajutorul tau si meritul acesta merge la alte persoane 😦

    Apreciază

 34. saccsiv said, on august 25, 2009 at 9:25 am

  Razbointrucuvant

  Martor imi este bunul Dumnezeu ca “de multa vreme imi aloc tot timpul muncii pe blog si la acea carte si sunt cu o treapta mai sus decat cersetorii, mi-a slabit vederea si m-am imbolnavit caci n-am bani sa ma tratez”. Iar voi spuneti ca ma victimizez in public si ca sunt penibil.

  Copy-paste din comentariul meu anterior:

  „Revenind la IPS Bartolomeu Anania, pe care il considerati ca si tatal vostru, de ce nu mergeti la el sa-l rugati SA ADERE CLAR SI RASPICAT LA CELE REDACTATE SI SEMNATE DE CLERICII SI MONAHII ORTODOCSI IN TIMPUL SINAXEI DIN VOLOS, DE CARE AMINTEAM LA INCEPUTUL ARTICOLULUI?”

  „DUPA CE VA FACE ACEASTA, EU VOI FI PRINTRE PRIMII CE-L VOR URMA SI VOI CONVINGE PE CAT MAI MULTI SA FACA ACELASI LUCRU.”

  Ce-o tot dati inainte cu stilistii?

  In legatura cu duhovnicul parinte Iustin Parvu, nu cunosc si nu cred ca a facut vreodata declaratii asemenea IPS Bartolomeu Anania.

  Apreciază

 35. quintus said, on august 25, 2009 at 9:25 am

  @saccsiv
  „Probabil voi fi printre primii ce vor fi agatati pe lemn cand va incepe prigoana”

  Mai jos ai scris:

  „Adevarat le spun: cat de curand isi vor aduce aminte de orice banut risipit”

  Sa le spun…MANDRIE…ORGOLIU?OFENSA ADUSA ADEVARATILOR SFINTI SI PROOROCI?

  „Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal”

  Apreciază

  • JC said, on august 25, 2009 at 9:44 am

   Ok. Nu mai fuma si reformuleaza comentariul precedent. Chiar doresc sa-l inteleg.

   Probabil voi fi printre primii ce vor fi agatati pe lemn cand va incepe prigoana

   Cred ca nu stii ca Americanii au liste detaliate [impartite pe grade de periculozitate] cu toti cei anti-sistem care vor fi rezolvati primii cand va veni momentul. Nu m-ar mira sa fie si la noi la fel.

   Adevarat le spun: cat de curand isi vor aduce aminte de orice banut risipit.

   Eu subscriu la afirmatia asta desi formularea pare putin prea dramatica.

   Intradevar nu vom sti ceasul dar semnele vremurilor le putem observa fiind scrise in Sfanta Scriptura.

   PS: Sfantul Nil Atonitul a pus sfarsitul lumii in 1992. Dar atunci nu a fost sfarsitul ci doar inceputul sfarsitului, the point of no return. In 1992 s-a ratificat Tratatul de la Maastricht si s-au pus bazele Uniunii Europene [unealta Antihristului]. De acolo drumul merge doar in jos.

   Apreciază

  • marinela said, on decembrie 8, 2009 at 7:50 pm

   poate citeste cineva acest comentariu si il rog sami dea un raspuns.mam casatorit acum 2ani cu sotul meu care este catolik inainte de casatorie avand o prietenie de 4ani.parintii mei nu au acceptat casatoria fiindk era catolic au fakut tot posibilul sa ne disparta ckiar si prin bataie uneori beiau destul de mult chiar si acum.dupa un timp am fugit de akasa in gazda sa pot sami fak nunta.kare am fakuto timp de 3 saptamani dar in timpul acesta parintii mei sau mai bine spus mama mea ma blestemat in tot felu.dupa nunta veneau peste noi in casa cu cearta sa sara la bataie cearta sa ne desparta de am fost nevoiti sa fugim din tara impreuna ne iubim foarte mult.dar in acesti 2ani credk sunt blestemele lor cu sotul meu umblu doar prin spitale din operatie in operati din boala in boala nu avem lok de fericire.MA INTELEG FF BINE CU EL OARE AM GRESIT CU CEVA?NU MAI AM PUTERI.DATIMI UN SFAT POT FI BLESTEMELE MISA SPUS SA PLANG TOATA VIATA SI MAI RAU DE ATAT…SI TOTUSI DE2ANI MAI MULT PLANG DEKAT RAD…..DATIMI UN SFAT VA ROG….MARINELA GRUMAZESCU

   Apreciază

 36. saccsiv said, on august 25, 2009 at 9:31 am

  Quintus

  De cate ori ai avut ocazia, pe acest blog ai spus cu hotarare ca esti sigur ca vremurile apocaliptice nu bat la usi.

  De fapt observ la comentariile de pe site-ul razboinicilor, ca cei ce se bucura cel mai tare ca acestia au rupt unilateral colaborarea cu mine sunt cei ca tine, care ma acuza ca sunt alarmist.

  Apreciază

 37. saccsiv said, on august 25, 2009 at 9:54 am

  Razbointrucuvant

  Atitudinea asta de tip “cat de clar trebuie sa fie ca nu mai ai voie sa copiezi nimic de pe siteul nostru ca sa-ti faci tu rating” denota ca n-ati priceput nimic din cele ce am zis eu despre trup si madularele sale.

  De aceea credeti ca preiau articole de la voi, ca sa-mi fac rating? Ganditi exact precum redactia unui ziar …

  Despre Horia si Hristofor. Primul imi este prieten, al doilea are blogul

  http://hristofor.wordpress.com/

  Pe Hristofor nu-l cunosc, insa ne preluam unul de la altul articole anti-sistem.

  Amandoi sunt pe vechiul calendar. Si ce daca? Pe Horia il cunosc inainte de a trece la stilisti. Si acum un copy-paste de la o discutie mai veche a noastra:

  “De ce imi reprosati ca sunt prieten cu Horia si ca ma bucur de simpatia lui Hristofor? S-o rup cu ei? Sa le spun gata, voi sunteti dusmanii mei? Vad ca sunteti mai inversunati impotriva stilistilor decat sunt eu impotriva yoga, camatari planetari, masoni si new age la un loc. Asta nu inseamna ca sunt stilist.”

  Apreciază

 38. quintus said, on august 25, 2009 at 9:59 am

  @saccsiv
  Nu spun ca esti alarmist,dar nici sfant(prooroc) nu esti ca sa iti permiti formulari de genul acela.Cand vor veni vremurile cumplite de care NUMAI DUMNEZEU STIE,vor suferi multi cu siguranta dar nimeni nu are dreptul sa se inchipuie ca martir,asta este BLASFEMIE,ca sa fiu mai explicit pentru JC.Cine mai face asta sa-si aduca aminte ca si Sf.Petru s-a lepadat de Domnul si nu o data ci de trei ori intr-o noapte.Asa ca… mai cu smerenie.

  Apreciază

 39. razbointrucuvant said, on august 25, 2009 at 10:05 am

  Horia:

  Nu cred ca esti aceeasi persoana cu cea la care ne refeream noi in acel context, iarta-ne, pare doar o coincidenta de nume si o neintelegere. Banuiesc ca esti cel care ai scris mai devreme si la noi un comentariu, deci iese din discutie. Este o alta persoana, care raspandeste mailuri calomnioase impotriva noastra si face un prozelitism sectar agresiv, lovind puternic in BOR si atragand lumea la gruparile vechi-calendariste. Nu cred ca e cazul tau. E vorba de cineva care a trecut recent la gruparea schismatica desprinsa din ROCOR, dar nu spune asta pe fata, ca macar sa stie lumea cine este cel care face acea propaganda.

  Sa fiti atenti cand vi se va spune la un moment dat, cand „criza” lumii si a Bisericii va fi la apogeu, sa mergeti dupa o asa numita „biserica a catacombelor”, sa cercetati despre ce vorba si sa nu va duceti dupa oricine, chiar daca acest nume suna bine si are, ca nume, o Traditie in spate.

  Atentie, de pilda, la secta (cum sa-i zici altfel?) creata de asa-zisul mitropolit Agafanghel de Odessa: http://orthodoxwiki.org/Agafangel_%28Pashkovsky%29_of_Odessa

  „Critics have accused Agafangel of political motives. In December 2006, Archimandrite Benjamin (Trepaliuk) accused Agafangel of a „pathological hatred of Russia, its authorities, and its people” and of collaborating with the American Central Intelligence Agency. Archimandrite Benjamin claimed that Agafangel believes the CIA to be „the most human organization in the world”, which „cares for the good of all people.” Others point to the suspended bishop’s friendship with John Herbst, the former US ambassador to Ukraine, as „ties with the [US] State Department,” as well as his active support of the administration of Ukrainian President Victor Yuschenko, seen by many Russians as a „CIA puppet.”

  @ Saccsiv:

  IPS Bartolomeu nu trebuie sa raspunda somatiilor unor bloggeri anonimi, care nu fac ascultare de duhovnicii nostri, chiar daca dau clipuri cu ei. Asta una la mana.

  In al doilea rand, situatia in BOR e foarte delicata si faptul ca nu sunt si nu vor fi ierarhi sau duhovnici proeminenti care sa semneze acea declaratie nu inseamna si ca nu sunt destui care nu se bucura foarte tare de ea si nu o aproba cu toata caldura. Sigur, ar fi ideal sa o faca si public, dar o iesire intempestiva nu ar face decat sa dea satisfactie dusmanilor lor (din Sinod). Nu intelegeti ca IPS Bartolomeu face ascultare de parintele Arsenie Papacioc?! De ce nu mergeti mai bine la el sa-i spuneti toate astea, sa-i propuneti lui sa-si sfatuiasca ucenicul astfel si sa vedeti ce gandeste! Dar vedeti cum puneti problema, ca sa nu va smintiti apoi daca auziti si ocarile marelui Batran… ca stie si sa palmuiasca zdravan… doar cu cuvantul!

  Parintele Anania a spus raspicat ca dezaproba rugaciunile impreuna cu alte credinte si si-a exprimat clar convingerile sale aici: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/10/28/adevarul-lui-hristos-se-numeste-ortodoxia/

  Suntem convinsi ca foarte multi asteapta momentul potrivit pentru a se expune public printr-o marturisire radicala, deocamdata miza fiind unitatea Bisericii. Cand Biserica oficiala va cadea din har, cu certitudine vor ridica glasul si duhovnicii de incredere, si destui ierarhi. Acum ar fi lipsit de intelepciune, pentru ca situatia de la noi nu e aceeasi ca cea din Biserica Greciei. Din ce cauze e o alta discutie. Ce s-a stricat in comunism nu se repara asa usor… Dar sa insinuezi ca un ierarh care i se opune pe fata Patriarhului, care a facut tot ce a facut in cazurile Corneanu si Drincec, care a fost ferm in raporturile cu greco-catolicii, care a condamnat incercarea de impunere a actelor biometrice este eretic sau nesincer denota ceva foarte, foarte urat si josnic despre cel care face asa ceva. Cu ce scop si pe cine ajuti astfel? Iti garantez ca pe orice parinte din Biserica noastra ai fi intrebat, oricat de militant anti-ecumenist, te-ar fi condamnat pe tine pentru o asemenea ravna fara socotinta. Dar la asta evident nu vrei sa raspunzi…

  A facut si parintele Justin destule mici greseli in cuvant legat de subiectul asta si de altele… Sunt pe net inregistrarile, publice. Voiam sa spunem doar ca daca vrem sa atacam pe cineva, gasim cu ce. Pe oricine. Inclusiv pe multi dintre sfinti! Dar, cum zicea parintele Serafim Rose, boala supercorectitudinii nu va lasa pe nimeni sa aiba intelegerea duhovniceasca, iar nu cea rationalista.

  Apreciază

 40. razbointrucuvant said, on august 25, 2009 at 10:09 am

  Am inteles foarte clar si am afirmat si noi clar ca noi nu suntem un trup cu tine, nu avem comuniune. Nu mai insista! Exista minime reguli si pe internet, nu numai la ziare. Am motivat de ce. Deci sa fie limpede ca NU AI ACORDUL NOSTRU PENTRU NICIO PRELUARE DE AICI INAINTE. Chiar atata respect pentru decizia noastra nu poti arata?!

  Apreciază

 41. JC said, on august 25, 2009 at 10:16 am

  Din ultimul post de la Razboi Intru Cuvant:

  Clericii vor fi cei mai rai si mai necredinciosi dintre toti
  Eu, crestinii mei, mi-am cheltuit viata studiind timp de cincizeci de ani, am citit si despre preoti si despre necredinciosi, si despre atei si despre eretici, am cercetat adancurile intelepciunii. Toate credintele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului. Am inteles si acest lucru adevarat, dumnezeiesc, ceresc, desavârsit si pentru mine si pentru voi: numai credinta crestinilor ortodocsi bine-credinciosi e buna si sfinta, ca sa credem si sa ne botezam in numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh. Aceasta v-o spun acum, la sfirsit, ca sa va bucurati si sa va veseliti de mii de ori, ca v-ati invrednicit sa fiti crestini ortodocsi, si sa plangeti si sa va tanguiti pentru cei necinstitori de Dumnezeu, necredinciosi si eretici, care umbla in intuneric, in mâinile diavolului
  Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza

  NO COMMENT

  Apreciază

 42. razbointrucuvant said, on august 25, 2009 at 10:32 am

  http://www.razbointrucuvant.ro/2009/07/22/cuv-seraphim-rose-cerule-ce-se-intampla-cu-oamenii-pur-si-simplu-actual-i/

  * Inainte de toate, fie ca sa sporim cu totii in intelegere duhovniceasca, nu in intelegere “rationala” – care ma tem ca este vesnica boala a noastra, a tuturor bietilor convertiti!
  * Ma gandesc… la generatia in varsta care acum e aproape dusa, si vreau sa-i plang pe tinerii stie-tot care nu au inteles nimic. Dar intelegerea vine numai prin suferinta adevarata, si cat de multi pot face aceasta?
  * Nu te increde prea mult mintii tale; gandirea trebuie rafinata prin suferinta, caci altfel nu va rezista incercarii acestor vremuri crude.
  * Trebuie sa fim deschisi, mai degraba decat opaci, referitor la Patriarhia Moscovei. Intreaga disputa a ecumenismului si a apostaziei nu poate fi asezata pur si simplu la nivelul canonic-dogmatic-formal, ci trebuie privita mai intai duhovniceste!
  * Este evident ca “ravna pentru Dumnezeu, dar fara cunostinta” [Romani 10,2] devine o problema oarecum ingrijoratoare pentru Mitropolitul [Filaret] si pentru multi din episcopii nostri, si mi-e teama ca solutia, daca este vreuna, nu va fi usoara. Cred ca calitatea necesara este o anume smerenie profunda a mintii care ii da putinta cuiva sa accepte alte feluri de a privi lucrurile, alte accente, ca fiind la fel de ortodoxe precum proprii.

  (sursa: Ne vorbeste Parintele Serafim (Rose). Extrase din scrierile sale)

  Apreciază

 43. horia said, on august 25, 2009 at 11:10 am

  m-ati lamurit, multumesc.

  Apreciază

 44. Aquarius said, on august 25, 2009 at 11:46 am

  Fratii de la Razboi intru Cuvant si Saccsiv, impacati-va! Va rog eu, VA ROG FRUMOS! Nu este bine ce se intampla! Si nu vorbesc de confuzie, ci de ura, caci este o ura, dar la un nivel redus si foarte diplomat! O cititoare bine a zis ca diavolul isi rade de voi, si prin voi, de noi! Lamuriti-va unii pe altii si iubiti-va!

  Apreciază

 45. Stancu Silviu said, on august 25, 2009 at 3:22 pm

  Am tot citit astazi ce s-a scris in toate comentariile si nu-mi vine sa cred ce se intampla. Fiecare are si vede adevarul lui din cate se pare (ma refer la Sacciv si Razboi intru Cuvant). Sunteti patimasi in credinta voastra, pe aceste bloguri si va aruncati cuvinte de ocara unul altuia.
  Daca ati fi in fata lui Dumnezeu si el v-ar lasa sa va lamuriti problemele iar voi ati incepe sa va certati unul cu altul, ce credeti ca ar zice ?
  S-a tot spus in comentarii sa va opriti, sa opriti „dialogul” acesta, ca rade Diavolul de voi, dar v-ati gandit macar pentru o clipa ca poate Dumnezeu se uita la voi ?… si nu-i place ce vede ?
  Da… sunt de acord ca traim vremuri cumplite in care oamenii incearca cu disperare (si ma refer aici la cei care il cauta pe Isus, Mantuitorul nostru) sa gaseasca conducatori spirituali, care simt ceva din incrancenarea ce va sa vina.
  Aveti grija ca din lupta pe care o purtati sa nu-i izgoniti pe cei care va citesc, pe cei care cauta indrumare din ceea ce scrieti.
  Lamuriti-va problemele. Blogurile voastre nu sunt facute pentru RATING ci pentru castigarea sufletelor. Vai de sufletele voastre daca aveti altfel de ganduri sau daca lasati mandria sa va intunece judecata si inima.
  In rest… noi suntem inca cu ochii pe voi, pentru ca, unii dintre noi, doar la voi se mai uita.

  Doamne ajuta!

  Apreciază

 46. valentin said, on august 25, 2009 at 3:34 pm

  Aquarius citeste aici:

  Sfântul Ioan Gură de Aur recomandă: „Dacă vezi că se vatămă buna-cinstire, nu da întâietate împăcării în detrimentul adevărului, ci împotriveşte-te cu vitejie până la moarte… netrădând nicidecum adevărul”

  Apreciază

 47. razbointrucuvant said, on august 25, 2009 at 4:40 pm

  Fratilor, iertati-ne, va rugam, cei care v-ati smintit, iertati-ne pentru cuvintele mai tari, dar va rugam sa intelegeti ca problema este nu de orgolii (de nicio parte), ci de fond, de credinta. Nu avem cum sa fim uniti, atata vreme cat ne desparte Duhul si Biserica insasi. Pentru cine nu este important ca se loveste miseleste – in stilul „dezvaluilirilor” insailate si trase de par al lui Roncea – in IPS Bartolomeu… imi pare rau. Noi nu putem fi partasi la asa ceva sub nicio forma. Daca va regasiti in genul asta de atacuri si va place, cititi mai departe, hraniti-va cu asta. Noi nu am vrut sa intindem discutia mai mult de atat si am prevenit ca aici scopurile sunt altele. Nu doriti sa le vedeti, nu ne suparam.

  Nu ne cereti insa sa facem pace cu cei care ne batjocoresc Parintii. Ar fi cea mai cumplita si strigatoare la cer perversiune. Este limpede ca nu avem aceiasi Parinti, aceiasi ierarhi, deci nu avem comuniune intre noi. Mai mult decat atat, ai nostri sunt terfeliti si se sterge cu ei pe jos. La asa ceva nu putem sta indiferenti, mai ales ca vedem si bataia mai lunga, fiindca nu e intamplatoare o astfel de postare, printre zeci despre sfarsitul lumii (generic vorbind). La ce sau pe cine ajuta sa se surpe incredrerea in cel mai credibil ierarh al BOR? Ganditi-va si singuri si nu mai luati lucrurile atat de simplist, ca nu e absolut nimic de ordin personal intre noi, ci strict chestiuni legate de credinta.

  Apreciază

 48. Mihai said, on august 25, 2009 at 7:47 pm

  Cam au dreptate cei de la Razboi intru cuvant…
  esti cumva stilist saccsiv? da sau nu?

  Apreciază

 49. saccsiv said, on august 25, 2009 at 7:54 pm

  Mihai

  Te-ai trezit si tu pe aici? Ce tot repet eu mai sus?

  Apreciază

  • Mihai said, on august 25, 2009 at 8:34 pm

   Dezamagitor raspuns – nu e mai simplu un da sau nu clar? De ce atatea trimiteri, linkuri, amagiri?
   Spune raspicat – DA SAU NU? Ca sa stim, eu am incredere ca spui adevarul, dar omiterea este si ea minciuna.

   Apreciază

 50. valentin said, on august 25, 2009 at 7:56 pm

  „Una este doar Biserica Ortodoxa Soborniceasca si Apostoleasca, celelalte ce se numesc “biserici” nu sunt biserici, ci samanta stearpa a diavolului in lanul de grau al lui Hristos.”
  Sf. Lavrentie

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: