SACCSIV – blog ortodox

Guvernul este dator vândut băncilor

Posted in Emil Boc, GUVERNUL Romaniei by saccsiv on iulie 20, 2009

   Reiau din articolul Guvernul Boc, dator vândut la bănci:

Văduvit de încasări, bugetul se hrăneşte din împrumuturile la bănci. Multe, scumpe şi, mai ales, pe termen scurt. 4 miliarde euro trebuie rambursate până la sfârşitul anului

O analiză a emisiunilor de titluri de stat lansate de la începutul acestui an arată destul de clar că cea mai mare parte din datoria Ministerului Finanţelor către bănci este construită pe termen scurt (scadenţele la emisiunile de titluri de peste un miliard de lei nu depăşesc de cele mai multe ori trei luni). Pe scurt, din cele 5,5 miliarde datorate până în acest moment băncilor, 4 miliarde trebuie plătite până la finele anului. De la FMI statul a luat până acum doar 5 miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că mai mulţi oficiali guvernamentali au susţinut încă din luna aprilie că statul va face tot posibilul pentru a obţine împrumuturi pe termen mediu şi lung.

Peste 75% din împrumuturile contractate din luna aprilie până la jumătatea lunii iulie sunt cu scadenţe de până la 6 luni.
Statul român a rulat prin intermediul băncilor locale împrumuturi de peste 11 miliarde de euro din ianuarie şi până la jumătatea lunii iulie. Au fost organizate aproximativ 40 de licitaţii de titluri de stat de la începutul anului. Cele 4 miliarde de euro care trebuie returnate până la finele acestui an sunt echivalentul a aproximativ 3,15% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2009, potrivit unor calcule realizate de Cotidianul cu ajutorul datelor Ministerului Finanţelor şi ale Băncii Naţionale. Prin comparaţie, tot deficitul bugetar pentru 2009 va trebui să fie de 4,6%, potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Menţionăm totuşi că în calculul deficitului bugetar (diferenţa dintre plăţile şi încasările statului) nu se consideră decât dobânzile la credite contractate.
De altfel, statul a devenit de ceva vreme principalul client al băncilor locale. Datele BNR arată că volumul creditelor contractate de stat şi de autorităţile locale de la bănci a crescut cu peste 210% în primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2008. Creditul acordat populaţiei şi firmelor a crescut cu doar 15,9% în aceeaşi perioadă, în condiţiile în care la începutul anului înregistra creşteri de 50-60%. Practic, calculat în valută, de la începutul anului, creditul neguvernamental (împrumuturile acordate de bănci firmelor şi populaţiei) a scăzut lună de lună.

Creşte datoria publică
Datoria publică totală a României a crescut în mai cu 10% faţă de finalul anului trecut, la 120,717 miliarde de lei (28,5 miliarde de euro), reprezentând 22,7% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an, arată datele publicate, luni, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Guvernul estimează în prezent PIB-ul din acest an la 531,3 miliarde de lei, la o contracţie economică de 4%. La sfârşitul anului trecut, datoria publică totală era de 109,75 miliarde de lei şi reprezenta 21,78% din PIB-ul din 2008, potrivit datelor revizuite ale Finanţelor. La 31 mai 2009, aproape două treimi (63,21%) din datoria publică era în lei, 25,74% era denominată în euro, iar 11,05% în alte valute. MFP nu mai prezintă detaliat tipurile de instrumente în care a fost contractată datoria publică
.”

   Cititi va rog si articolele:

ROMANIA a intrat in COLAPS. Cine sunt vinovatii? Ce va urma?

FOAMETEA este la usa. Ce vom face?

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iulie 20, 2009 at 11:09 pm

  Pentru mai facilita parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. […] Guvernul este dator vândut băncilor leave a comment « Guvernul este dator vândut băncilor […]

  Apreciază

 3. amadessa said, on septembrie 19, 2015 at 9:25 pm

  Mai oameni buni, mai oameni buni de ce va lasti prostiti in halul asta. Boc va candida din partea lui Paskany Arpad, cu directa imputernicire de la magnatul Soros. Ce o mai tot dati pe dupa tufa. Din 2004 de la primul mandat Boc a fost luat in brate de Paskany care conduce la propriu Clujul. Boc e cel care doar îi executa ordinele. Clujul e Republica lui Paskany, sa va intre odata bine in cap. Pentru Paskany, nepotul lui Soros, Boc este sluga perfecta. Din acest punct de vedere e foarte greu sa găsească alt boc. Sacii de voturi de peste noapte primiti cadou de boc in 2012 au facut sa fie ales identic ca basescu la bucuresti. Seara era dat castigator nicoara si peste noapte pana dimineata piticul a fost replasat in castigator al celui dea-l treilea mandat.
  Si nu il mai creditati pe Pieleanu cu sondajele lui cretine si cu iubirtea lui de boc sponsorizata de Paskany. La fel si Bogdan Chireac. Joacă la multe capete asa ca mai dați-le o pauza de la Antena 3. La Cluj nimeni nu-l mai vrea pe caraghiosul hopa mitica care mai inaugureaza din cand in cand cate o maimuță de tot râsul lumii. Dacă românii nu și-ar mai fi votat trădătorii epoca lui boc era demult apusă.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: