SACCSIV – blog ortodox

Cuvant GRAV al unui preot: cei ce se opun noilor pasapoarte sunt ERETICI

   Erezia, cuvant cumplit pentru orice ortodox ce se straduie sa-i fie placut Domnului. Erezia, unul din cele mai grele pacate, atat de greu incat ereticilor le sunt pregatite locurile dintre cele mai din adanc ale iadului … Sunt oare eretic, Doamne? Fraza acuzatoare am auzit-o azi la predica, intr-o zi de Duminica, ziua invierii Domnului si Stapanului vietii mele si am plans … Sa fi gresit Doamne? Sau este acel preot pe cai ratacite? Arata-mi Doamne!

   De ani de zile ma stradui sa arat lucrarea oamenilor-unelte ale diavolului si de peste un an lucrez pana la epuizare la acest blog pentru a lamuri cat mai limpede cititorii asupra mecanismelor unui SISTEM ce s-a pus inca de la inceputurile sale in slujba maleficului. Toate informatiile prezentate sunt reale si ma gandesc ca este o lucrare placuta in ochii Domnului. Mai departe insa nu vreau sa gresesc si ma rog bunului Dumnezeu sa ma invete ca si pana acum.

   Studiind istoricul SISTEMULUI am constatat ca un grupuscul de ELITE ce au acumulat averi enorme, sectoare intregi ale economiei si care conduc intregul sistem financiar bancar, lucreaza de peste doua secole pentru un singur scop: instaurarea GUVERNULUI MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE. Pentru a intelege cum este posibil asa ceva ar trebui sa cititi intreg acest blog, o idée insa va puteti face daca incepeti cu articolul:

 

• Criza financiara din SUA , etapa principala in edificarea NOII ORDINI MONDIALE

 

   Insa acest imperiu global pe care si-l doresc acestia, implica nu doar existenta unei mega structuri planetare ci si o schimbare din temelii a intregii societati, o rasturnare a valorilor reale ale umanitatii si inlocuirea lor cu tot ceea ce mintea omeneasca poate inventa mai scarbos. Iar acestea nu se puteau face peste noapte si de aceea au avut nevoie de etape iar fiecare astfel de etapa s-a cladit pe multele cadavre ale celor prinsi in marile crize planetare (economice, razboaie sau revolutii) pe care tot ei le-au generat pentru ca tot ei sa vina mai apoi cu “solutiile salvatoare”. Si astfel, cu tenaciate, au ajuns atat de departe incat sunt la un singur pas de visul strabunilor lor. Pentru aceasta insa, mai au nevoie de o MEGA CRIZA, o criza a crizelor, cea mai cumplita de cand este omul pe pamant. Ea a inceput “oficial” in toamna, am avertizat de aceasta de peste un an si continui chiar si acum sa trag semnale de alarma: de anul acesta va apare foametea, masive miscari de strada, manifestari ale anarhismului, razboi nimicitor. Iar in aceasta ecuatie vor intra si cipurile si nu sunt singurul care o spune. Foarte important este sa nu scoatem problema acestor implanturi din contextul general:

 

BIG BROTHER, CIPURI, IMPLANTURI, MICROCIPURI, 666, SEMNUL FIAREI: faza finala a experimentului inceput de colaborarea IBM-nazism, coordonarea masoneriei

 

   Studiind temeinic toate cele de mai sus si observand cum acestea se aseamana cu descrierile din profetiile Sfintilor Parinti si ale marilor duhovnici, m-am gandit: nu cumva a inceput sfarsitul vremurilor? Mai mult, de cand a fost scrisa Apocalipsa, niciodata in istorie evenimentele descrise acolo nu s-au aseamanat mai mult cu cele ce vedem ca au inceput a se petrece in jurul nostru. Cititi va rog si articolul:

 

APOCALIPSA, traim vremurile din urma ?

 

   Desigur, doar Tatal stie cand va sosi vremea, dar asta nu inseamna ca obligatoriu va sosi peste mii de ani. Si tocmai pentru ca nu stim, trebuie sa fim mereu pregatiti. Sa luam exemplul bisericii primare: asteptau venirea iminenta a Domnului Iisus si aceasta nu a fost un lucru neplacut inaintea lui Dumnezeu, din contra, atunci s-a pus temelia de nezruncinat a crestinismului, atunci a inceput seria marilor Sfinti Mucenici. Prin urmare, eu nu spun ca a inceput sfarsitul vremurilor, ci ca este posibil si ca este bine sa ne comportam ca si cum ar fi inceput. Nu asteptand nave extraterestre, „initiati” salvatori din Tibet sau partide revolutionare care sa schimbe niste elite cu altele, nu devenind adepti ai unuor  neo-paganisme, nu studiind calendare mayase. Acestea sunt „alternative” pregatite tot de diavol si marionetele lui. Ci crestineste. Cititi va rog si articolul:

 

NEW AGE , religia viitorului GUVERN MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE

 

   Ce este rau in cele ce am spus mai sus? Ce este neplacut in ochii Domnului?

 

   OBSERVATIE IMPORTANTA:

 

   Ati constatat cum cei ce ne spun sa nu interpretam Apocalipsa si semnele sunt de fapt cei ce o fac? Si ati observat siguranta lor? Ei declara fara a avea nici un dubiu ca nu acesta este sfarsitul veacurilor. Pe ce se bazeaza? Subliniez inca o data diferenta: cei ca noi spunem ca este posibil, deci sa fim pregatiti, ei insa spun ca este exclus si sa fim linistiti.

   Acel preot care ne spune ca suntem eretici il descria zilele trecute pe Parintele Iustin Parvu ca fiind un batran strungar zapacit. Iar despre cipuri s-a exprimat intr-un mod ce pe mine m-a ingrozit: „Iisus este oare atat de imbecil incat sa ingaduie sa-ti pierzi mantuirea doar daca il accepti?”

   In general cei ce vehiculeaza astfel de idei nu credeau pana acum un an ca se lucreza intens la instaurarea Noii Ordini Mondiale si cu atat mai putin ca se va declansa o criza pentru aceasta. Acum cand este vizibila si pentru ei, neaga orice legatura intre aceasta Ordine a unui GUVERN MONDIAL si un posibil sfarsit. Si iar intreb, pe ce se bazeaza oare ca sunt atat de convinsi de corectitudinea spuselor lor? Ce vad ei atat de placut in ochii Domnului la un guvern planetar total anti crestin, promotor al uciderii de prunci nenascuti, a sodomiei, al desfraului, al unei religii new age ce promoveaza pe fata antihristul? Ei scot chestiunea cipului din contextul general si spun ca nu reprezinta un pericol. Dar restul li se pare in regula? De ce ar lasa Dumnezeu sa prospere o societate planetara care se va indeparta de El?  

 

 

37 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. admin said, on februarie 8, 2009 at 2:37 pm

  atitudinea acestui preot fata de parintele Iustin spune totul. Mai bine sa nu-l bagam in seama. Mai facem pacate in plus. Fac doar precizarea, ca cei care fac propaganda acestor microcipuri, slujesc direct sau indirect, voit sau nevoit antihristului. Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu pe toti si sa ne lumineze sa stim ce avem de facut.

  Apreciază

 2. Robert said, on februarie 8, 2009 at 4:43 pm

  -ce chestie inseamna ca sunt eretic (cred ca acel POPA habar nu avea ce inseamna cuvantul erezie)…asta e !!!

  Apreciază

 3. Bogdan said, on februarie 8, 2009 at 5:19 pm

  imi e greu sa cred ca a spus un preot asa ceva
  cat de aiurea sunt unii dar totusi il respecta pe parintele Iustin Parvu
  oare de ce a spus asa ceva?
  e preot la parohia ta ..?

  Apreciază

 4. Edecul_le-a_turtit_fesul said, on februarie 8, 2009 at 7:01 pm

  Blogul dvs. este intr-adevar muncit, pentru ca este elaborat si cauta multe surse.
  Sincer astept cartea dvs. pe temele de mai sus, de fapt cu continutul blogului…
  In privinta acestui POPA ciudat, si eu am auzit multe tampenii din gura lor… Din pacate nivelul lor de cultura scazut face de batjucura demnitatea preoteasca, lucru afirmat de marele profesor IG Coman intr-un articol din 1954.
  Felicitari pentru blog, nu va lasati mahnit de un ciudat de popa…
  Nu vedeti ca majoritatea nu au nici o putere in cuvant? Nu vedeti ca tinerii nu vin la biserica decat in rare cazuri? De ce? Pentru ca simt falsitatea si goana popilor dupa cele materiale… Pentru ca isi creeaza dinastii popesti si trag sfori, se maseaza in grupari, isi dau la gioale pe rupte intre ei…
  Noroc ca validitatea tainei nu depinde de vrednicia savarsitorului…
  Si luati aminte ce ne spune Ioan Ianolide: slujitorii lui Hristos (preotii, cu cele 3 trepte diacon, preot, episcop) NU SUNT SFINTI, CI DOAR SFINTITI (subl. mea).
  Si poate ca acel POPA nu stie: va veni o vreme cand conducatorul mondial se va arata profund deranjat de crestini, si cu toate astea in numele bunastarii si al sigurantei statului pecetea va fi acceptata…
  Adica acceptarea pecetii VA ECHIVALA EVIDENT cu lepadarea de Hristos.
  PS:Inca o rugaminte: caracterele de pe blog sunt GROAZNIC DE MICI, ne stricam veerea cei ce vrem sa citim!!!!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

 5. ion adrian said, on februarie 8, 2009 at 9:36 pm

  Citeste dialogul meu cu Matrix pe firul respectiv.

  Apreciază

 6. akaty said, on februarie 8, 2009 at 11:21 pm

  „Mai departe insa nu vreau sa gresesc si ma rog bunului Dumnezeu sa ma invete ca si pana acum.”
  „Pentru aceasta insa, mai au nevoie de o MEGA CRIZA, o criza a crizelor, cea mai cumplita de cand este omul pe pamant. Ea a inceput “oficial” in toamna, am avertizat de aceasta de peste un an si continui chiar si acum sa trag semnale de alarma: de anul acesta va apare foametea, masive miscari de strada, manifestari ale anarhismului, razboi nimicitor. Iar in aceasta ecuatie vor intra si cipurile si nu sunt singurul care o spune.”

  Daca tot zici ca vb cu Cel de Sus, de ce pana acum nu ti-a spus ce sa faci si sa scapi de asa zisa apocalipsa ce va veni? Sau faptul ca citesti (putini mai fac lucrul asta astazi) din X si Y surse si le pui aici pe blog „ca sa indrepti oile ratacite”, inseamna ca ai primit ceva mail-uri de Sus. Ori eu stiu, ai primit niste vizite ezoterice si te-a facut sa faci blogul asta ca sa informezi masele? Cumva iti este frica de moarte si nu vrei sa te prinda asa zisa apocalipsa nepregatit? Sau te ingrijesti de asa zisii crestini (cei ce ce impartasesc si apoi isi baga tigarea in gura, sau injura in trafic sau pacatuiesc cum pacatuieste toata lumea in ziua de astazi) sa se spovedeasca si sa intre curati in imparatia cerurilor? Slabe sperante. Societatea romaneasca nu se va face bine niciodata.
  Sincer nu te inteleg.

  Apreciază

 7. Ion de la Chiuiesti said, on februarie 8, 2009 at 11:51 pm

  saccsiv prietene, da-ne un link

  Apreciază

 8. Ion de la Chiuiesti said, on februarie 9, 2009 at 10:41 am

  @akaty
  De apocalipsa nu poate scapa nimeni, nici de judecata Domnului. Dar una e sa mori pentru a intra in iad si alta e sa te mantuiesti.

  Apreciază

 9. Sebastian said, on februarie 9, 2009 at 10:55 am

  Foarte bun articolul, ca dealtfel intreg blogul.

  Tine-o tot asa.
  Sunt multi dintre noi in cautare adevarului.

  Orice opinie, expusa in spiritul crestin ce cauta adevarul este mai mult decat bine venita. Tocmai pentru a nu gresii este bine sa intoarcem problema pe toate fetele si s-a o privim din toate unghiurile posibile, atat de catre cei ce cred cat si cei ce nu cred.

  Felicitari

  Apreciază

 10. Iulian said, on februarie 9, 2009 at 11:06 am

  Si Hristos-Omul insusi a fost un simplu si smerit dulgher, fara diplome si studii pretentioase realizate in Occidentul apostat …

  Apreciază

 11. Alin said, on februarie 9, 2009 at 11:46 am

  NU am studiat cum se ridica pe acest blog problematica cipurilor.

  Parintele Iustin din pacate a fost dezinformat tocmai de ucenicii lui, probabil cei care ies acum in fata si ne servesc aberatii cu casiere care bat „666” la casele de marcat, ca in cipuri sunt coduri de bare si „666”, ca pamantul nu se invarte, etc.

  Este perfect convins ca in cipuri se ascund microfoane, camere de luat vederi, ca se are in vedere implantarea copiilor pentru a fi omorati „in 3 zile”, ca gardasil sterilizeaza(nu sunt de acord cu gardasilul dar nici cu minciunile „celorlalti”), etc.

  Avand in vedere dezinformarea care insoteste aceasta campanie anti-cip, agresivitatea cu care se propovaduieste impotriva pastorilor Bisericii si amenintarile pentru eventualitatea in care resping aceasta „Evanghelie a cipurilor”, arata ca ceva nu este in regula.

  Cu alte cuvinte avem toate simptomele unei miscari sectare, bazata pe o pretinsa intelegere superioara, profetica a Apocalipsei, ajungadu-se chiar pana acolo incat deja se pretinde a se sti care este „pecetea fiarei” (cipurile binenteles), se inventeaza o pre-pecete (actele biometrice = lepadarea de credinta) etc.

  Apreciază

 12. maria said, on februarie 9, 2009 at 11:55 am

  Trebuia sa dai pe blog toate coordonatele acestei persoane: cum se numeste, unde lucreaza ( ca nu pot sa spun slujeste)- ca sa stim sa-l ocolim si poate superiorii lui ii vor mai tempera zelul antimonahal si anticonstitutional.

  Apreciază

 13. ion adrian said, on februarie 9, 2009 at 12:19 pm

  @Alin,
  Problema este reala dar felul in care este implicata biserica cred ca tinteste compromiterea ei. Dar problema este reala si asta conteaza.
  Reactia trebuie sa fie dar sa fie rationala si fara patima.

  Apreciază

 14. Ion de la Chiuiesti said, on februarie 9, 2009 at 12:50 pm

  @Alin:
  Esti intr-o grava eroare. Parintele Iustin Parvu nu poate fi influentat de nici un ucenic. El dobandeste cunostinte la care noi nu avem acces, iar in sfanta Scriptura scrie clar ceea ce spune si parintele. Te sfatuiesc sa citesti cu atentie Apocalipsa lui Ioan si te vei dumiri.

  Apreciază

 15. Aquarius said, on februarie 9, 2009 at 1:40 pm

  Saccsiv nu esti eretic:) Se intampla sa fiu baiat de preot, si iti spun ca ce-a zis acel domn, pentru ca preot nu pot sa-l numesc, este o totala aberatie duhovniceasca! Nu toti preotii sunt buni asa cum bine stii si ai vazut! Am crescut cu preoti langa mine, cu prieteni de familie preoti si n-am mai auzit astfel de porcarii de ,,predici”! Asa ca stai linisitit! Tu faci o treaba foarte buna, si ,,erezia” ta ar fi sa te lasi de treaba ta 🙂

  Apreciază

 16. Alin said, on februarie 9, 2009 at 2:30 pm

  „informatiile” in cauza sunt la dispozitia oricui citeste „proiectul LUCID” si „Apocalipsa 13” si sunt rodul unor FANTEZII fara nici o acoperire.

  In sf. Scriptura nu scrie de nici o pre-pecete care reprezinta „lepadare de credinta”.

  Ba dimpotriva:
  Din concluziile Comisiei Teologice Sinodale A Bisericii Ortodoxe Ruse (2000): „Opinia răspândită printre unii creştini ortodocşi că antihrist încă nu a apărut, dar îşi pune deja peceţile, sau că va urmă un fel de antepecete contravine învăţăturii Bisericii despre venirea lui antihrist în vremurile din urmă ale istoriei omenirii.”

  Apreciază

 17. Ion de la Chiuiesti said, on februarie 9, 2009 at 6:52 pm

  saccsiv, unde dai si unde crapa!

  Apreciază

 18. Marian said, on februarie 10, 2009 at 3:53 am

  Trebue sa ne ingrijoreje faptul ca-l vedem doar pe parintele Iustin ca ia pozitie in fata acestor nenorociri si atunci ma intreb : unde sunt sfinti nostri parinti? Au plecat cu toti la muntele Atos. oare nu aud dansi strigatul de bucium ca odinioara? L-am vazut aseara la tv. pe domnul Dan Puric el ne povestea intrebat fiind de rep. ca in calatoriile dumnealui prin tara a intalnit niste preoti extraordinari si de o mare curatenie. unde sunt domnule acesti oameni plini de lumina? ca uite avem nevoie mare de ei acum. Ma uit pe internet si vad ca este plin ochi de tot felul de asa zisi mari maestri spirituali de prin America si Asia care induc in eroare milioane de oameni mai ales tineri pentru ca acestia (necuratul) il imita asa de bine pe Iisus incat numai un ochi foarte fin si atent poate face diferenta. si noi avem slava Domnului oameni cu astfel de ochi. Ma intreaba mereu fiul meu: tata de ce i-se zice parintelui Prea fericit? ce sa-i raspund? de ce ma intreaba? pt. ca acestia ast propavaduiesc fericirea intocmai ca Domnul nostru ba mai mult le promit extaze obtinute foarte rapid sub deviza-traieste-ti clipa- invatatura asta are la baza eliberarea totala de orice forma de gand care vine din trecut ori din viitor. cu alte cuvinte nu trebuie sa ne mai facem nici un fel probleme noi pt. ca are altcineva grije. sunt multe de spus si trebui spuse acum pana nu e prea tarziu. sa ne ajute bunul Dumnezeu

  p

  Apreciază

 19. liliana said, on februarie 10, 2009 at 12:51 pm

  Desigur ca acel parinte nu a auzit ce s-a intamplat cu gura lui Luchie , cel care s-a pornit asupra Sf Haralambie ; caci altfel ar trebui sa-i fie frica de cele spuse . Nu va scapa de pedeapsa! Dar ,din pacate, se pare ca tine mai mult la altcineva decat la Hristos si sfintii lui!

  Apreciază

 20. akaty said, on februarie 12, 2009 at 1:55 am

  @ Ion de la Chiuiesti
  Prietene, de unde stii tu ca exista viata de dupa moarte? De unde stii ca exista rai sau iad? Exceptand „reinvierea” (sincer, martorii oculari sunt de mult oale si ulcele sa fii sigur ca spun adevarul, este doar o „istorisire” intr-o carte sfanta, asa zice lumea) cine poate afirma ca exista rai sau iad?

  Apreciază

 21. Alin said, on februarie 12, 2009 at 8:53 am

  Saracul parinte Iustin..

  min. 4:20

  Dincolo de minciunile turnate de Filotheu & co, iata cum justifica par. Iustin „lupta anticip”.

  In „cipuri” sunt microfoane care „te toarna” la securitate.
  La animale le-au cazut urechile si coarnele de la cipuri.
  Doborati „cipurile”!

  De unde i se trage? Cine l-a „lucrat” pe parinte?
  Nu e nevoie sa cautam prea departe:
  http://victor-roncea.blogspot.com/2009/02/minune-la-petru-voda-icoana-maicii.html

  DISPOZITIVE DE SUPRAVEGHERE PRIN UNDE RADIO = (RFID)

  Din Sf. Scriptura stim ca diavolul = tatal minciunii.

  lupta diavolul impotriva diavolului?
  ma indoiesc.

  Apreciază

 22. alex said, on februarie 12, 2009 at 12:58 pm

  Dracu e in voi! Rade de voi!
  Tehnica nu te duce nici in rai nici in iad!
  Dumnezeu sa ne intelepteasca pe toti. Amin!

  Apreciază

 23. alex said, on februarie 12, 2009 at 1:00 pm

  Bravo Alin! Nu mai completez eu, ai spus destul. Cu multumiri si doriri de bine!

  Apreciază

 24. saccsiv said, on februarie 12, 2009 at 1:19 pm

  Multe din jurul nostru nu te duc prin ele insele in iad sau in rai. Depinde insa ce facem cu ele si cum le folosim. De exemplu, cu vinul se poate face atat un lucru minunat, dar folosit nebuneste duce si la grozavii. Cu electricitatea poti aprinde un bec sau electrocuta un om.

  Apreciază

 25. ion adrian said, on februarie 12, 2009 at 1:39 pm

  @Saccsiv,
  Ma bucur ca spui ce spui mai sus caci confirmi ceva ce demult si pe peste tot tot repet si anume ca foaia de hartie are doua fete si ca pe o fata este Adevarul si pe cealalta Minciuna(cand raportam haria la aceste doua notiuni) asa cum faci mai sus metaforic cu vinul.

  @Alex,
  Si cu tehnica apare deasemeni problema „foii de hartie”.

  Apreciază

 26. ion adrian said, on februarie 12, 2009 at 1:47 pm

  Voi posta aici cele postate de un domn

  Denis Leibowitz

  RegulamentulConsiliului Europei nr. 2.252/2004[11] dă recomandări şi detalii tehnice privind cip-urile biometrice[12], însă nici o ţară din lume nu s-a grăbit să le implementeze cu atâta acribie tehnică şi obedienţă. România este prima ţară-pilot-cobai de pe planetă cu un asemenea proiect experimental, iar guvernarea trecută a reglementat aceasta prin: OGU 94/2008[13], HG 1566/2008[14], OG 207 din 04/12/2008[15].
  b. Acţiunea cip-urilor biometrice a „început în pas de marş” în judeţul Ilfov de la 1 ianuarie iar până în iunie 2009 se urmăreşte extinderea sistemului informaţional biometric în toată ţara.
  c. Din decembrie 2008 a început în România emiterea unui nou model de permis auto de tip card, care conţine de asemenea un cip electronic pe bază de cod de bare. Cip-ul conţine date personale uzuale, date medicale, istoricul bolilor, contravenţii rutiere, etc. Acţiunea a început fără o bază legislativă şi fără o promovare mass-media corespunzătoare.
  d. Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Platforma-pilot-cobai informaţional va fi implementată în judeţul Caraş-Severin, de unde se va extinde proiectul şi în celelalte judeţe[16]. Informaţiile sunt memorate pe 2 suporturi: banda optică şi circuit integrat de tip smartcard (cip). Datele înscrise nu pot fi şterse, ci se poate doar adăuga la ele informaţii, iar această acţiune o poate face nu numai Ministerul Internelor, ci şi cel al Comunicaţiilor![17] Există aşadar un drept discreţionar asupra naturii şi cantităţii informaţiilor înscrise, întrucât nu este reglementat cine are dreptul să înscrie, care sunt criteriile de selecţie, a ceea ce trebuie scris şi ce ar putea afecta imaginea sau confortul psihic al persoanei în cauză, etc.
  e. Abuzurile se extind şi mai aberant prin legea 298 din 21 nov. 2008, care obligă pe furnizorii de servicii de comunicatii electronice, să păstreze orice convorbire telefonică, orice sms sau e-mail pe ultimile 6 luni şi să le pună la dispoziţie, la solicitarea autoritatilor competente.[18]
  f. Îngrijorător este faptul că, nici o lege sau normă naţională, europeană sau internaţională nu garantează discreţia, securitatea absolută a datelor înscrise şi nu prevede sancţiuni clare pentru cei ce le-ar utiliza în alte scopuri, sau ar comite erori tehnice sau neglijenţă în securizarea datelor.
  g. Până în prezent doar Asociaţia Civic Media[19] a semnalat şi contestat abuzul acestor legi şi încălcarea drepturilor omului, pe când unii membrii „justiţiari” ai societăţii civile sunt preocupaţi mai departe şi interesaţi obsesiv doar de scoaterea icoanelor din şcoli…

  3. Scopul cip-urile RFID
  Anunţate deja de doi ani, paşapoartele biometrice conţin imaginea facială şi amprentele deţinătorului. Cerute de Statele Unite, paşapoartele vor fi emise în premieră de Romania, în ciuda faptului că unii experţi susţin că este nevoie de doar patru ore pentru a decripta informaţiile de pe cip[20].
  Cip-urile RFID sunt menite să înlocuiască codul de bare de pe produsele din magazine şi să controleze „pozitiv” individul, cu intenţia de a-l proteja şi în scopul creşterii gradului de securitate al acestuia[21], însă nu s-au luat în seamă în mod real şi pericolele şi vulnerabilitatea sistemului. Componentele şi alte operaţiuni electronice ale cip-ului biometric sunt deja mediatizate[22] şi se găsesc pe larg în literatura de specialitate[23].

  3.1. Avantaje ale cip-urilor RFID
  a. Din punct de vedere economic şi comercial:
  1. Uşurează, scurtează şi eficientizează considerabil procesul de producţie.
  2. Datorită capacităţii de stocare a cip-urilor, se reduce timpul de cumpărare a produselor prin identificarea şi livrarea rapidă a acestora şi oferă posibilitatea refacerii stocurilor în timp util.
  b. Din punct de vedere militar:
  1. Servesc cu mare precizie atingerea obiectivelor militare, precum şi a celor de spionaj.
  c. Din punct de vedere al evidenţei, identificării şi ajutorului unei persoane în caz de urgenţă:
  1. Introducerea cip-urilor în paşapoarte este considerată o măsură de siguranţă în plus[24] de către guvernele ţărilor[25] care le-au introdus deja parţial.
  2. Conectarea la anumite baze de date publice naţionale şi internaţionale oferă în cîteva minute toate informaţiile vitale despre persoana căreia i se scanează un document personal prevăzut cu cip RFID.

  3.2. Dezavantaje ale cip-urilor RFID
  1. Informaţiile din memoria cipului pot fi citite de către orice cititor, nu doar de către cele specializate[26]. Astfel, cu un simplu calculator performant, orice date, oricît de criptate ar părea, pot fi sparte[27] într-un timp extrem de scurt (cel mult patru ore) [28] şi chiar falsificate[29].
  2. Controlul total asupra cetăţenilor. Se va şti în orice clipă unde sîntem, cu cine sîntem, tranzacţiile financiare, rutele de călătorie, timpul petrecut în anumite locuri şi alte date, ce vor fi folosite după bunul plac al posesorilor acestor baze de date.
  3. Cip-urile nu pot fi detectate de simţurile fiziologice sau percepţia umană. Deci nu vor putea fi evitate.
  4. Microcipurile implantate la animale au provocat cancer în aproximativ 10% din cazurile implanturilor. Ţesutul cancerigen a apărut întotdeauna în jurul cipului RFID[30].
  5. Cip-urile RFID sînt sensibile la anumite tipuri de radiaţii ori contactul cu surse încărcate cu electricitate.
  6. Nu există inclus în cip-uri optiunea: nu colecta date statistice despre mine.
  7. Cel care va refuza cip-urile din varii motive, va fi lipsit de serviciile publice, care cer o identificare la baza de date, generând astfel o izolare şi înstrăinare socială. Deci persoanele fără cip nu există.
  8. Cip-urile sunt o sursă de informaţie gratuită pusă la dispoziţie pentru serviciile de spionaj la toate nivelurile, iar date personale pot fi deturnate în diferite scopuri sau făcute public fie din neglijenţă fie intenţionat.
  9. Cip-urile biometrice pot avea avantaje pe termen scurt, dar pe termen lung pot fi un pericol real. Ele compromit metodele existente de securitate pe baza celor 2 elemente introduse, folosind presupunerea că ele nu sunt accesibile publicului, nici măcar in mod criptat. De exemplu dacă ai o bază de date cu amprente şi pentru a intra în sistem este nevoie de amprenta unei persoane, nu trebuie să fie persoana acolo, poţi sa iei din baza de date a poliţiei amprenta ei. În mod paradoxal cip-urile biometrice diminuează siguranţa unei ţări. Ele permit accesul pe baza paşaportului altcuiva, fară a fi nevoie ca el să fie de faţă. Nu te mai verifică nimeni fizic, totul se bazează pe sistem. De aceea expunerea informaţiilor digitale ale românilor fără discernământ şi discreţionar reprezintă o acţiune, fie inconştientă şi iresponsabilă, fie de trădare a propriilor cetăţeni.
  10. Serviciul 112 permite găsirea locaţiei telefonului. Oricând te poate localiza fară să apelezi, numai datorită faptului că telefonul primeşte semnal. Acelaşi lucru se poate extinde la cip-urile RFID.
  11. Evidenţa strictă a vieţii personale, la toate nivelurile, elimină şansa de a repara o neglijenţă, o greşeală sau o neputinţă de plată, de exemplu faţă de o banca. Cazul americanilor cu dosar financiar. Dacă uiţi să faci o plată, eşti catalogat ca rău platnic toată viaţa. Nu mai primeşti un împrumut, niciodată.
  12. Monitorizarea prin satelit pe baza identificării faciale reprezintă o ameninţare la propria viaţă, dacă luăm în consideraţie ghidarea rachetelor antipersoană prin satelit. O eventuală lovitură de stat omoară orice persoană cu ajutorul rachetelor ghidate după recunoaştere facială. Tehnic acest lucru este deja posibil. Deci cip-ul biometric poate servi şi la terorism, ucideri şi crimă organizată.
  13. Autentificarea biometrică se poate realiza şi atunci când persoana deţinătoare a documentelor biometrice este moartă: este nevoie doar de mâna lui, sau de un ochi pentru a intra intr-un sistem. Astfel banii din cont, sau alte acţiuni financiare sau administrative, care necesită informaţii biometrice, se pot obţine doar dacă ai cadavrul. Deci pericolul cip-urilor biometrice se prelungeşte chiar şi atunci când omul este fără viaţă.

  4. Opoziţii şi atitudini contra cip-urilor biometrice în lume
  Luând în consideraţie aspectele de mai sus precum şi din motive de etică civică sau etică a tehnologiei biometrice, unele instituţii, persoane sau asociaţii religioase, civice sau profesionale se opun vehement, cum ar fi: unii americani[31] sârbi[32], grecii[33], scoţienii[34], alte ţări occidentale, piloţii britanici[35] etc.
  Introducerea cip-urilor este, fără îndoială, un scandal. „În toate aceste cazuri revolta nu trebuie privită ca pe o reacţie provenită pe fondul unui fanatism religios, aşa cum încearcă să o sucească unele glasuri din presă, ci, mai întîi de toate, ca o reacţie de apărare împotriva unei înregimentări forţate într-un sistem de supraveghere suspect”[36].

  5. Omul redus de la Imago Dei la un simplu număr sau cip electronic
  Dacă se respinge din motive de bioetică clonarea biologică, de ce nu s-ar respinge din aceleaşi considerente şi „clonarea electronică biometrică” având ca motivaţie teologică învăţătura Bisericii Ortodoxe despre antropologie.
  „Imago Dei” în om după Sfinţii Părinţi este unitară atunci când exclude orice concepţie substanţialistă despre „chip”, care constă în mod funcţional, practic, în manifestarea vieţii sale spirituale, ca nevoie primodială şi centrală. Primatul vieţii spirituale activează aspiraţia fiinţei noastre umane spre absolut, spre arhetipul ei divin (Origen), spre Dumnezeu.
  Prin „Harul lui Hristos, prin dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi prin împărtăşirea Sfântului Duh”[37], omul reuneşte, în ipostasul său creat, divinul şi umanul, după chipul lui Hristos, adică „chipul Celui ceresc”[38], ajunge „la măsura vârstei plinătăţii lui Hristos”[39] şi astfel devine dumnezeu prin har. În acest sens spune Sfântul Vasile cel Mare că „omul este o făptură care a primit poruncă să devină Dumnezeu”[40], adică „chip al Chipului”- eikon Eikonos.
  Deci omul are un destin hristologic, întrucât originea (αρχιν) lui este în Hristos, care este chipul, icoana lui Dumnezeu. Omul real „s-a născut atunci când Hristos a intrat în viaţă şi S-a născut”[41], iar ziua naşterii lui Hristos „este zi de naştere a umanităţii”[42]. Omul este alcătuit teologic, iar chipul său are o valoare teologică, hristică şi nu îl putem amaneta sau împrumuta, sau permite să fie folosit fără voia şi libertatea noastră.
  Valoarea ontologică a omului nu constă, sau nu se află în el însuşi, înţeles în mod autonom, cum susţin teoriile materialiste, în suflet, minte, intelect, sau exclusiv în persoana omului, cum susţin sistemele filozofice contemporane, ci în Arhetipul lui. De vreme ce omul este o icoană, existenţa lui reală nu e determinată de elementul creat din care este făcută icoana, sau din voia lui liberă, ci de Arhetipul (Modelul) ei necreat. Omul este înţeles astfel de Părinţii Bisericii “în mod ontologic numai ca fiinţă teologică. Ontologia lui este iconică”[43].
  A permite ca chipul nostru să fie „clonat electronic” şi înregimentat în cip-uri şi apoi manipulat după bunul plac al cuiva, înseamnă a „amaneta” ceea ce nu ne aparţine şi a diminua identitatea noastră iconică, care este unicată, la un număr într-o bucată de plastic.
  Aceasta este ca şi când ai folosi o icoană ca placă video, sau hard disc… Din punct de vedere moral este un sacrilegiu, sau cel puţin o desacralizate, întrucât se petrece o coborâre a dimensiunii spirituale, respectiv a chipului iconic uman, într-o folosinţă strict materială şi terestră. Or, chipul nostru, aparţine arhetipului divin, adică lui Dumnezeu.
  Deci cip-urile biometrice, în acest context, contravin învăţăturii biblice şi patristice despre antropologia creştină, întrucât reduc, circumscriu, deci mărginesc chipul/icoana fiinţei umane la o simplă tehnologie şi suport electronic de emiţătoare şi implanturi.

  6. Propuneri şi perspective

  Lăsând la o parte orice panică şi tulburare, care nu fac cinste creştinilor, refuzul în masă a unor experimente pe care Guvernul României le aplică în serie[44], ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne întrebăm, dacă ne mai simţim, sau mai suntem consideraţi sau trataţi ca persoane umane, ori ca o simplă marfă, pe care se poate pune o etichetă, cip-uri, etc.
  Nimeni din Guvern, nu s-a gandit să supună această temă dezbaterii publice, ca o problemă de etică cetăţenească sau de etică biometrică a tehnologiei moderne[45], aşa cum s-ar cuveni unei ţări democratice, la care se pare că suntem doar figuranţi.
  Propun ca implementarea privind cip-urilor biometrice să fie amânată, pănă ce această problemă va fi dezbătută public.

  Sfântul Sinod al BOR să iniţieze toate demersurile legale pe lângă organismele responsabile, pentru a nuanţa legile privind paşapoartele şi alte documente personale, în raport cu convingerile ştiinţifice, religioase sau morale ale cetăţenilor.
  Până atunci să se respecte legislaţia actuală, privind noile cărţi de identitate, respectiv Ordinul 1190 din 31 iulie 2001 al Ministerului de Interne, care menţionează că „persoanele care refuză cartea de identitate din motive religioase“ primesc buletine de tip vechi[46]. La fel, HG 978/2006 privind fotografiile de paşaport, care dă posibilitatea personalului monahal ca „fotografia să poată fi realizată cu capul acoperit, din motive religioase”.
  Prin opoziţia fiecăruia, prin trezirea unei solidarităţi de conştiinţă creştină la nivel naţional, putem cere legiuitorului să abroge noile legi din domeniul actelor electronice de identitate, sau să le aplice diferenţiat, fără ca aceasta să conducă la un regim discriminatoriu din punct de vedere politic, economic sau al serviciilor sociale.
  Personal cred că introducerea cip-urilor este neconstituţională şi antidemocratică, întrucât nu s-a realizat prin dezbatere publică naţională şi încalcă flagrant “drepturile omului” prevăzut în constituţia României[47] şi în alte legi internaţionale[48].
  Am convingerea că Sf. Sinod va interveni la forurile legislative în acest sens, pentru a linişti problemele de conştiinţă ale credincioşilor BOR şi va demara conceperea unei doctrine sociale[49], care să reglementeze moral relaţia Bisericii cu lumea la toate nivelurile.
  După părerea mea, aceasta ar pune capăt oricăror speculaţii, precum şi unor substituiri şi intervenţii singulare, referitoare la cip-urile biometrice şi nu numai, care apar pe alocuri în cuprinsul Patriarhiei Ortodoxe Române.
  Pr. prof. Dr. Mihai VALICĂ
  Universitatea A. I. Cuza, Iaşi,
  Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”

  Nu-l stiam dar cred ca el este deja pe multe bloguri

  Apreciază

 27. Alin said, on februarie 24, 2009 at 6:47 am

  Uite ca avem si Inchizitia cea noua aici, cea a preacucernicilor nostri ortodocsi anticip.

  Apreciază

 28. ion adrian said, on februarie 24, 2009 at 9:38 am

  Cuvantul incchizitie este un cuvant mincinos in acet context.
  Nu ti-e rusine sa minti, sa dezinfoemezi in consecinta dle Alin, caci stii bine ce inseamna inchizitzia?

  Apreciază

 29. Alin said, on februarie 24, 2009 at 1:13 pm

  Stai calm, vad ca mesajul celui care chema la omoratul preotilor care nu sunt anticip a fost sters.

  Apreciază

 30. ion adrian said, on februarie 24, 2009 at 2:27 pm

  @Alin
  Eu stau foarte calm, dar vad din ce spui ca reactionezi precum amoeba la orice tip de stimul extern!? 🙂

  Apreciază

 31. Alin said, on martie 28, 2009 at 10:51 pm

  Nu la orice stimul, doar la aceia care se constituie in atac la adresa bunului simt si al moralei crestine si asta tocmai, de pe pozitii pretins crestine si care apara crestinismul, ortodoxia, dreapta credinta, etc..

  Apreciază

 32. Probably Me said, on martie 30, 2009 at 7:50 am

  Am citit undeva: ”Daca adevarul nu e la Hristos, eu prefer sa fiu cu Hristos”. Toata problema – pentru cine nu doreste sa vada- e ca toate aceste lucruri (precum cipurile) nu fac decat sa ne ingradeasca libertatea noastra religioasa, treptat treptat. S-a demonstrat ca omul poate fi controlat la nivel subliminal, nu de noi, ci incepand de la oameni destepti precum tata Freud… Acceptand un cip, asta nu inaseamna oare a ingadui sa fim marionete? Nu mai avem dreptul sa fim informati? Trebuie sa fim doar executanti? Sa acceptam fara lupta orice? Da, desigur ca toti vom ajunge sa fim pusi fata in fata cu problema cipurilor. Mai ales ca nu ni se ofera alternativa la asta. Tocmai aceasta lipsa de alternativa ne ingradeste libertatea. Ce libertate avem noi, cand cei care nu cunosc vin in fata si imi vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc? Am trait ani printre ”minti luminate”, am facut parte dintre ei: experti in biochimie, fel de fel, care falsificau datele experimentale de dragul de a fi declarati mari intelepti, doctori samd. Cine stie cunoaste… De ce dar vine cineva aici si incepe sa arunce cu piatra fara sa stie nimic despre sistem? Cu tarie spun ca acesti oameni nu vin decat ca sa tulbure, se dau intelepti si atotcunoscatori si vin ca lupi in piei de oaie. Cauta cuvinte din Biblie si lovesc. Dar nu o pot face decat asupra celor care sunt slabi in credinta. Fericiti cei ce nu au vazut si au crezut. Ei bine, noi vedem ca lumea e pe muchia prapastiei. Stim ca suntem acolo, ne spune duhul din noi. Si sa luptam cat putem sa ne opunem instaurarii unui stat politienesc. Nu prentu ca vom avea castig. Ci pentru ca la judecata nu o sa putem spune ”nu am stiut”. Stim? Luam atitudine. Chiar de ar fi sa platim cu viata.

  Apreciază

 33. --- said, on aprilie 5, 2009 at 10:17 pm

  @Alin cam bati campii. Vorbesti de morala crestina , dai exemple dar nu intelegi nimic . Parintele Justin atrage atentia asupra unor lucruri care sunt pana la urma de bun simt . Crezi ca o sa-ti fie mai bine amprentat , urmarit ?

  Apreciază

 34. Alin said, on aprilie 6, 2009 at 12:46 pm

  Probably Me,

  matale ai acceptat cip de cand ai acceptat sa intri pe Internet ca sa-ti expui interesantele-ti pareri, folosind un calculator plin doldora cu cipuri.
  La fel si cu telefonul (daca ai).

  Despre manipularea prin Internet nu cred ca mai e cazul sa discutam ca e in floare.

  Alternative sunt, cum sa nu. De exemplu daca te deranjeaza calculatorul doldora de cipuri poti sa-l arunci la gunoi.
  Dar sa vrei calculator si sa fie si fara cipuri asta cam greu..

  Anonim,

  care acuzi pe altii ca bat campii, matale de ce nu poti argumenta la subiect si trebuie sa sari la gatul interlocutorului?
  Asta denota probleme serioase, atat etice cat si spirituale.

  De bun simt zici matale? Ce anume, ca „cipusoarele” au camere de luat vederi si microfoane si ca luand act cu cip pacatuiesti impotriva Duhului Sfant?

  In ceea ce priveste amprentarea, se amprenteaza doua degete pentru identificare. Care este baiul?
  Matale nu te-a deranjat cand ai fost pozat de exemplu pentru buletin sau pasaportul cel vechi? Daca nu, pentru ce te deranjeaza cele doua amprente?

  Si cu urmarirea care e treaba? Si matale crezi ca „cipusorul” are conexiune prin satelit?
  Dar de urmarirea telefonului mobil ai auzit? Si? Ai renuntat deja la el?

  Apreciază

 35. Alex said, on mai 10, 2009 at 5:52 pm

  La anul 1050 sa facut skhisma cea mare, cred ca tot din pricina a implinirii a 1000 de ani de la nasterea Domnului Hristos. Parerea mea e ca si atunci era multa vorbaraie despre sfirsit. Cit priveste acum e cu totul altceva insa despre sfirsit asi zice sa nu avem asa mare grija. Mai bine sa ne uitam la faptele noastre. Ca ce folos ca vom fugi de cip daca suntem in cearta cu vecinul,ne urim parintii etc. Respectati poruncile si nu va fie frica de sfirsit.

  Apreciază

 36. […] Cuvant GRAV al unui preot: cei ce se opun noilor pasapoarte sunt ERETICI […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: