SACCSIV – blog ortodox

SA INVATAM SA SUPRAVIETUIM (1)

Posted in SUPRAVIETUIRE by saccsiv on ianuarie 6, 2012

Iata comentariul fratelui Boogle postat la articolul Razboiul bate la usi. E TIMPUL SA NE CUNOASTEM, caci vremurile vor fi cumplite si doar uniti in grupuri vom putea razbi in afara oraselor si satelor …:

Spovedirea si impartasirea trebuie facute mai des acum pentru a fi intariti si a nu ne lasa panicati si infricosati. Daca simtiti ca sunteti pentru Dumnezeu cu mintea si sufletul … atunci ar mai exista frica? Ce are frica de a face cu Hristos? Este normal sa exista si indoiala, fara o indoiala mica .. ceva este in neregula. Calea de mijloc, sfatuirea cu duhovnicul este de importanta.

Actiunea de refugiere va fi necesara la timpul ei. Nu va puteti baza decat pe oameni dinamici, cu o fire mai voluntara, ostaseasca si care au dovedit de-a lungul timpului o preocupare constanta in traiul apropiat de natura. Personal, ma indoiesc ca cei ahtiati dupa tehnologie se pot “reculege” in timp util. Iar cei care sunt adevarate minti de ingineri stiu ca nu se pot baza prea mult pe tot ce tine de microprocesoare sau microcontroller-e.

Potential de Iuda au toti, dar mai ales cei fricosi sau entuziasmati, mai emotionali de fel .. desi nimeni nu poate spune ce si cand va trada. Evitati conflictele emotionale si agresivitatea intre voi si nu va va trada nimeni. Puteti simula pregatirea aceasta fata de parintii smintiti ca fiind un nou hobby – “drumetii si vizitarea unor locuri pitoresti” etc.

Deocamdata trebuie un echipament minim de supravietuire: haine de camuflaj, bocanci, 2 prosoape microfibra (uscare rapida, 1 pt fata, 1 pt corp/picioare), o paturica kaki-verde fleece si altele pe care le enumer, partial: un rucsac second hand camuflaj va este necesar deasemenea. 40 litri pt femei, 50-60 litri pt barbati, maxim 10-12 kg pt mers alert sau, eventual, mers vanatoresc, 15 kg pt carat intre adaposturi. Nu va mirati ca sunt putine kilograme – nu uitati ca veti fi oarecum slabiti datorita lipsei hranei cu care sunteti obisnuiti. Pe masura ce va incingeti, in mers, debracati haine, evitati transpiratia, cand va opriti re-imbracativa – haine usoare, pe corp, de lana subtire si tesuta des pt maletele de purtat sub vesta camuflaj. Barbatilor le mai trebuie o busola, un cutit nici prea mare nici prea mic (de vanatoare, marime medie) si un instrument de ascutit cutite mic portabil (carbide/tungsten + ceramic), vreo doua amnare si o bricheta zippo si un recipient de gasolina zippo pt reincarcarea ei, o franghie kaki/verde de 10-15 metri diam. 5-8 mm pt diverse necesitati, un fierastrau portabil cu lama retractabila (gen “Fiskars M”), harti pentru zona intentionata de refugiere plasticate si preferabil a fi tinute intr-un porthart (HI-MAP001 la kaki.ro), cunostinte de identificare nord/sud/soare la meridian/polaris, cunostinte minime plante locale pt completarea resurselor vitaminice (unul sa invete 7 plante, un altul altele 7). Daca sunteti in grup, unul sa care si un toporas mai mare. Un recipient cu substante de clorinat/dezinfectat apa ar trebui sa care fiecare, preferabil cu ioni de argint pt eliminarea giardiei. Ace si ata de cusut pt rani deschise sau taieturi ce se cos – nu trebuie neaparat absorbabile. Cateva pansamente si un flacon de tinctura cu propolis sau macar Betadina. Ciment dental temporar pt astupat cariile urate din dinti si ulei de cuisoare pt calmat dintii “gauriti”. Alte medicamente in doza de bun simt dupa necesitati. Un cort de 2-3 persoane kaki sau camuflaj pt innoptari ocazionale departe de adapost. Mai sunt si alte accesorii de trecut pe lista, dar am enumerat destule pt ca fiecare sa nu fie o povara pentru ceilalti – spiritul adevarat al unui crestin. Nu se poate trece iarna fara adapost .. unii frati ar trebui sa se familiarizeze cu constructia acestora – recomand filmul “Defiance” (fratii Bielski).

Cat despre tehnologie … dezactivati celularele si puneti smartphone-urile in “fly mode” pt a fi folosite numai ca GPS (daca au). Nici o emisie radio mai lunga de 5 secunde, iar daca trebuie s-o faceti … sa fiti in deplasare, departe de locul adapostului. Unele smartphone-uri devin adevarate biblioteci daca adunati pe ele carti in format PDF. Exemplu: google > “Where there is no doctor pdf”. Adaugati si un incarcator solar (fotovoltaic) adaptat pt reincarcarea smartphone-ului.

Refugierea in codru presupune si pregatire, drept pt care am enumerat cele de mai sus. Se poate trai cativa ani in padure dar nu permanent – cred eu. Grupurile nu trebuie sa fie nici prea mari, sau sa fie cale de o zi macar in adancul padurii, sau .. mai rasfirate pt evitarea “surprizelor totale”. Cred ca fratele saccsiv a spus bine ca grija incepe dupa ce Grecia si Turcia “intra in scena”.

Comentariu saccsiv:

   Voi incepe prin comentariul fratelui Boogle o serie de articole pe aceasta tema. Dar am nevoie de ajutorul celor ce se pricep. Asadar postati materiale utile referitoare la acest subiect, iar pe cele mai deosebite le voi prelua in articole.

Cititi va rog si:

DEZBATERE: Bande de lepre ne vor viola sotiile si fiicele. SA RIPOSTAM? Sa ne antrenam de pe acum?

135 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 4:42 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Silviu said, on ianuarie 6, 2012 at 8:59 pm

      saccsiv, parerea mea este ca ar trebui sa stergi absolut toate comentariile defetiste gen acadennis, vaska, Agopian. Daca vor sa comenteze pe acesta tema pot sa o faca la alte topicuri.
      Ar trebui ca la acest topic sa ramana strict comentarii constructive legate de subiect si nu comentarii de genul daca/de ce sa apucam calea supravietuirii in salbaticie.

      In plus eu sunt ferm convins ca cei de mai sus sunt activisti cu scop precis: acela de a descuraja. Daca nu ar fi asa nu s-ar baga ca musca in lapte pe acest topic oarecum specializat.

      Iti urmaresc de multa vreme blogul si cateodata mi se pare evident ca anumiti comentatori sunt activisti. Ma intreb de ce le raspunzi si nu le stergi pur si simplu comentariile.

      Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 11:47 am

        Silviu

        Poate ca ai dreptate. Acadennis promoveaza ideea ca cipurile n-au treaba cu semnul fiarei, Vaska e stilista, de Agopian inca nu stiu. Ma gandeam ca raspunzandu-le, poate ii lamurim … Dar cred ca-i mai raresc.

        Apreciază

  2. paun said, on ianuarie 6, 2012 at 5:12 pm

    de ce toate astea???

    Apreciază

  3. 1 said, on ianuarie 6, 2012 at 5:28 pm

    o carte frumoasa care va raspunde la multe intrebari legate de supravietuire http://www.scribd.com/doc/13896400/Manual-de-Supravietuire

    Apreciază

    • Marchis said, on ianuarie 6, 2012 at 11:24 pm

      Recomand cartea insa in ea sunt promovate,pe langa technici de supravietuire si technici zen si budiste daca nu ma insel.

      Apreciază

  4. Ioan Pelasgul said, on ianuarie 6, 2012 at 5:53 pm

    „Ciment dental temporar pt astupat cariile urate din dinti si ulei de cuisoare pt calmat dintii “gauriti”. ”
    Buna recomandare… Nu stiam ca exista asa ceva.

    La categoria „incercatoare electrice” exista incarcatora priai n USB cu manivela sau lanterne cu manivela… Dai la manvela cateva minute…te tine cateva zeci de minute 😀

    Apreciază

    • marian said, on ianuarie 7, 2012 at 10:49 am

      Cimentul nu se aplica asa cum astupi o gaura din perete. Cavitatea cariei trebuie curata, aseptizata, abia, eventual, radiografiata si abia apoi poate exista tentativa acoperirii ei cu ciment. Las-o mai bine deschisa, chiar daca e inestetica vizual si nu doar. Sa va dau si eu un sfat: CLORAMINA B, sa nu va lipseasca din calatoria asta. Personal, nu sunt de acord cu plecarea in bejenie. De ce, pentru ce, in vederea a ce, vreti sa va salvati? De cine si de ce anume fugiti?
      Fiecare alege ce simte ca i se potriveste.
      Doamne ajuta!

      Apreciază

    • roxie said, on ianuarie 10, 2012 at 2:23 pm

      @Ioan Pelasgul exista ceva de genul ‘fillings material’ sau ‘filling cement’ http://sale.dentist.net/products/dentemp-os-one-step-dental-cement eu am vazut in strainatate de la Oral-B, la noi s-ar putea sa fie prin farmaciile Sensiblu; dar sunt materiale care se pun temporar in cazul in care nu se poate contacta un dentist

      Apreciază

      • roxie said, on ianuarie 10, 2012 at 2:27 pm

        … si nu inlocuiesc dentistul

        Apreciază

  5. Agopian said, on ianuarie 6, 2012 at 5:56 pm

    Fratele Boogle cred ca face parte din aceeiași categorie cu mine…Iubitor de munte. Problema este ca nu prea mai ai unde sa te ascunzi in Europa de azi. Cat de ascuns sa fi astfel incat sa nu fi gasit? Ok, facem corturi mancarea trebuie sa o incalzesti, cu termodetectie esti prins imediat si daca nu faci foc. Avem exemplul razboaielor cand nu a ramas milimetru de pamant fara sa fi fost calcat de cizma de soldat. Nici acum 60 de ani nu prea mai aveai unde sa te adapostesti. O sa ziceti despre mine ca sunt defetist, poate, dar nu putem fugi de cruce. Trebuie sa ne-o ducem oriunde am fi.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 6:35 pm

      Agopian

      Pai nu fugim de cruce.

      Iar acum 60 de ani s-au tot adapostit in munti.

      Ba in timpul razboaielor au ramas multi km patrati necalcati de cizme de soldat.

      Apreciază

    • Pr. Vasile said, on ianuarie 6, 2012 at 7:03 pm

      Daca ai cutreierat muntii stii ca sunt si zone greu accesibile. Eu locuiesc in zona de munte, si sunt zone destule greu acesibile. Apoi avem destule avene si pesteri in tara.
      Stai linistit se poate supravietui in padure fara probleme. Dar trebuie sa inveti cum. Apoi aceasta nu-i pentru toata lumea, ci doar pentru cei care vor cu adevarat.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • Alexandru(Fulger) said, on ianuarie 6, 2012 at 10:24 pm

        Poate inca exista zone unde s-au refugiat pustnici , legionari, ar putea fi folositoare , cat despre smartphone este un mini PC , poate face lucruri care sunt extraordinar de folositoare (busola ,dictionar,lanterna,).

        Apreciază

      • agerstress said, on ianuarie 7, 2012 at 11:16 pm

        @Alexandru,
        Orice fel de telefon mobil iti dezconspira pozitia, sau altfel spus, ajuta sistemul la localizarea ta periclitand intregul grup din care faci parte. Nesabuinta unora este cel mai mare motiv pentru a evita grupurile (mai mult sau mai putin organizate). Asta justifica pe deplin scepticismul unora dintre noi. E suficienta o singura veriga slaba si se rupe un lant intreg.

        Apreciază

  6. acadennis said, on ianuarie 6, 2012 at 6:14 pm

    Cheltuitiva banii si pierdeti-va timpul cu ganditul la supravietuire … de parca bunul Dumnezeu nu stie de ce aveti voi nevoie. Am citit undeva ca diavolul asta face, doar sa infrice si sa-l faca pe om sa se gandeasca la lucruri lumesti si nu la Dumnezeu.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 6:38 pm

      acadennis

      Tu de unde ai scos trasnaia ca ne gandim la lucruri lumesti si nu la bunul Dumnezeu?

      Apreciază

      • acadennis said, on ianuarie 6, 2012 at 6:47 pm

        Rugati-va doar si fiti pregatiti caci bunul Dumnezeu va va indrepta pasii. Fie-va frica de Dumnezeu si nu de razboaiele cauzate de ingeri cazuti care va pot lua viata si nu sufletul.

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 6:51 pm

        acadennis

        Da prietene, asta si facem.

        In rest, de cand sunt razboaie pe pamant, lumea fuge. Daca are unde … Ce-o fi rau sa te gandesti oleaca din timp incotro o iei si ce vei face? Mai ales ca razboiul bate la usa.

        Apreciază

    • Pr. Vasile said, on ianuarie 6, 2012 at 7:09 pm

      Frate, vrei sa-i faci sihastrii pe toti? Tu de pilda, te gandesti tot timpul la Dumnezeu si la moarte? Unde traiesti, in lume sau in pustie?

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • doktoru said, on ianuarie 6, 2012 at 10:24 pm

        Eu cel putin ma gandesc la moarte din copilarie, ce i drept pe atunci ma gandeam doar la vesnicia ei …mi se parea suspect sa aparem brusc in aceasta viata si apoi fara sa realizam nimic concret sa disparem la fel de brusc ,era ceva ciudat, ceva nu se lega,lipsea…acum de cand zac acasa in plin somaj tehnic de vreo 2 ani si ne mai fiind in lume oarecum rupt de grijiile lumesti de zi de zi am mult mai mult timp sa ma gandesc si la Dumnezeu si la moarte si am vazut ca Dumnezeu le dirijeaza pe toate,totul e sa ai mintea limpede si cu rabdare vei vedea si vei intelege…coroborate acestea si cu multa lectura crestin-ortodoxa si diverse rugaciuni,acatiste,paraclise,psalmi etc …Si intradevar da , mult mai bine ne ar fi fost noua ,la toti,in pustie !!!

        Apreciază

  7. a4m said, on ianuarie 6, 2012 at 6:21 pm

    sunt foarte utile aparatele electrice cu manivela… dar sunt greu de gasit. aveti idee de unde putem cumpara asa ceva (lanterna, incarcator…) ?

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on ianuarie 6, 2012 at 7:13 pm

      Dac cauti gasesti. Da o cautare pe net. Iti dau cateva linkuri http://www.airsoft.ro/ si http://www.military-shop.ro/ Gasesti ce vrei. 🙂 inclusiv arme.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • Alexandru(Fulger) said, on ianuarie 6, 2012 at 10:28 pm

        Arme ? Poate impotriva animalelor pradatoare , nu impotriva oamenilor.

        Apreciază

      • demni said, on ianuarie 7, 2012 at 3:34 pm

        @Alexandru(Fulger)

        Iti dai seama ca toti speram sa le folosim pe animale(poate nici macar pe ele nu va fi nevoie),dar daca vom fi prigoniti si atacati, iti dai seama ca nu vom sta si ne vom uita la arme cand viata ne este pusa in pericol.

        Apreciază

  8. mircea said, on ianuarie 6, 2012 at 6:34 pm

    „Cum a murit Sfantul Constantin Brâncoveanu şi copiii săi

    Plenipotenţiarul veneţian la Ţarigrad, Andrea Memno, a fost de faţă, în dimineata lui 15 august 1714, la scena execuţiei lui Constantin Brâncoveanu Vodă şi a membrilor familiei sale, ucişi din porunca sultanului Ahmed al III-lea.

    În scrisoarea sa către dogele Veneţiei, plenipotenţiarul său raportează astfel:

    „ Excelenta, Duminică, 15 august de dimineaţă, s-a tăiat capul bătrânului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui şi unui boier care-i era vistier.

    Iată cum s-a făcut: Încă de dimineaţă sultanul Ahmed se puse într-un caic împărătesc şi veni la seraiul zis „foişorul Jalikiacs” pe canalul Mării Negre, în faţa căreia era o mică piaţă, unde au adus pe Brâncoveanu Voievod, pe cei patru băieţi ai lui şi pe vistierul Văcărescu. I-au pus în genunchi unul lângă altul la oarecare depărtare. Un gâde le-a scos căciulile din cap şi Sultanul intai i-a mustrat făcându-i haini. Apoi le deteră voie a face o scurtă rugăciune.

    Înainte de a se ridica securea asupra capului lor, fură întrebaţi dacă voiesc să se facă turci şi atunci vor fi iertaţi. Glasul cel înăbuşit de credinţă al bătrânului Brâncoveanu răsună şi zise înspăimântat de această insultă:

    – „Fiii mei! Iată, toate avuţiile şi tot ce am avut am pierdut. Să nu ne pierdem înca şi sufletele! Staţi tari şi bărbăteşte, dragii mei, şi nu băgaţi in seamă moartea trupului. Priviţi la Hristos, Mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi şi cu ce moarte de ocară a murit. Credeţi tare întru aceasta şi nu vă mişcaţi, nici nu vă clătinaţi din credinţa cea pravoslavnică, pentru viaţa şi lumea aceasta.”

    La aceste cuvinte, Ahmed se făcu ca un leu turbat şi porunci să li se taie capetele. Gâdele înfiorător, ridică securea şi capul marelui vistier Enache Văcărescu se rostogoli pe pământ. Apoi se începu cu uciderea copiilor, incepand cu cel mai mare. Când gâdele ridică securea la capul feciorului celui mai tânăr al domnului, beizadea Mateiaş, de numai 12 ani, acesta se îngrozi de spaimă. Sărmanul copilaş, văzând atâta sânge de la fraţii lui şi de la Văcărescu, se rugă de Sultan să-l ierte, făgăduindu-i că se va face turc. Însă părintele său, Domnitorul Brancoveanu, al cărui cap căzu la urmă, înfruntă pe fiul său şi zise: „Din sangele nostru n-a fost nimeni care sa-si lepede credinta, mai bine să mori în legea creştinească, decât să te faci păgân, lepădându-te de Iisus Hristos pentru a trăi câţiva ani mai mult pe pământ!”

    Copilaşul ascultă şi, ridicând capul, cu glas îngeresc zise gâdelui: „Vreau să mor creştin. Loveşte!”

    La urmă ucisera şi pe Brâncoveanu.

    O Doamne! O Doamne! Pana-mi tremură când vă scriu, Excelenţă. Ceea ce am văzut …

    Mă întreb: putut-a fi de faţă cineva si să nu fi plâns, văzând capul nevinovatului Mateiaş, tânăr tinerel, rostogolindu-se pe jos, lângă capul părintelui său, care se apropiase de al copilului,… părea a-l îmbrăţişa…

    Gâdele, stropit de sângele creştinesc, face un salut Sultanului Ahmed şi se retrage. Sultanul însoţit de plenipotenţiarii Germaniei, Austriei, Rusiei, Angliei se ridică să plece. Văzându-mă cu ochii înlăcrimaţi sultanul spuse că regretă acum ceea ce a săvârşit. „ „

    Din invataturile Parintelui Arsenie Boca – „Omul, zidire de mare pret”

    S-a discutat aici daca Putin e un ajutor pt crestini sau nu. Ca doar e presedintele Rusiei ortodoxe.
    Raspunsul s-a dat cand s-a pomenit de ce acte de identitate se pregatesc pt cetatenii rusi.

    Alt raspuns, universal valabil, se desprinde si vazand caror tari apartineau diplomatii ce au asistat la uciderea Voievodului, copiilor si vistierului. Toti erau erau din tari crestine, iar rusul chiar ortodox.
    Si…? Au venit ca la teatru sa vada cum sant omorati ortodocsi care refuza sa se lepede de credinta lor.
    Concluzie: puterea lumeasca nu are nimic in comun cu lumea credintei.
    Salvarea nu vine de la puterea lumeasca.

    @Boogle,

    Parerea mea, sub forma propusa de tine nu ai nici o sansa. Te vad din satelit, iti detecteaza emisia de caldura, iti detecteaza emisia de CO2, iti detecteaza metalele care le ai cu tine, ce vrei si ce nu vrei iti detecteaza astia. Din satelit, din elicoptere, avioane… Crezi ca mai santem pe vremea haiducilor? Oare cu tehnica actuala te mai poti ascunde undeva?

    . „Atunci, unde e mai bine să ne salvăm?“, îl întrerup pe stareţ. Unde va arăta Dumnezeu. Principalul e mântuirea, nu discuţiile [teoretice] despre mântuire” viziunea a 2-a a Staretului Antonie.

    Eu cred ca in acele momente, doar Dumnezeu il mai poate scapa pe om. in orice altceva ti-ai pune nadejdea, e pierzator. Atunci, ca si acum, crestinul trebuie sa aiba in cap un singur lucru:
    „Fara Mine, nimic nu puteti face” si „Ce e cu neputinta la oameni, la Mine toate sant posibile”. (aprox)

    Si tot din a 2-a viziune a Staretului Antonie:
    ” Timpul din urmă de aceea şi este cel din urmă, pentru că acţiunile omului înşelat de mirajele diavoleşti sunt îndreptate către desprinderea de lumea Proniei. Şi iată că devine clar cât de important este să dobândim Duhul Sfânt acum. Numai în aceasta e zălogul mântuirii.”
    „Nu veghem, ne-am relaxat, lăsăm totul pentru mai târziu. Pentru mai târziu postul, pentru mai târziu rugăciunea, pentru mai târziu râvna de a primi Sfintele Taine, pentru mai târziu smerenia, pentru mai târziu – faptele bune. In schimb hrană, şi mai multă acum, locuinţă, chiar în clipa aceasta, maşină – e foarte de dorit. Dar se va prăbuşi lumea, va dispărea această invazie a nimicniciei şi se va vădi că eşti gol-goluţ. ”

    Iar Parintele Calciu dadea acest sfat calugarilor:

    „În multe mănăstiri călugării mi-au spus că ei rămân acolo până când se vor pune cip-urile, şi atunci vor părăsi mănăstirea. E foarte bine, dar le-am răspuns: „Dacă o cetate abandonată este o cetate pierdută, ce se va întâmpla cu o mănăstire!? Aici este loc sfinţit, aici sunt oasele călugărilor, ale părinţilor duhovniceşti, ale părintelui Cleopa, ale părintelui Paisie… Toate moaştele acestea vor fi profanate! Rămâneţi în mănăstire! Dacă vă vor împuşca, veţi fi împuşcaţi, dacă vă trimit la puşcărie, veţi merge la puşcărie! Dar asta este misiunea voastră, nu să fugiţi în munţi…” Poate nu-i rău nici plecatul acesta în munţi, unde vor veni oameni să-şi caute mângâierea… Dar poate datoria lor e să rămână în mănăstirea lor, să apere ideea monahală ortodoxă şi naţiunea creştină ortodoxă.”
    Cred ca si mirenii pot trage niste concluzii de aici.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 6:47 pm

      mircea

      Te detecteaza daca te cauta acum, cand totul e stabil. Cand conflagratia va fi generala, nu te detecteaza din simplul motiv ca nu au ca prioritate sa te caute. Iar dupa razboi, urmarile distrugerilor vor fi atat de mari, ca nici atata nu te vor cauta. Cel putin o perioada …

      Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on ianuarie 6, 2012 at 7:01 pm

      mircea

      Ceea ce ai spus e valabil dar nu trebuie sa fie exclusa situatia de supravietuire. Insusi Mantuitorul spune ca atunci cand vedeti uraciunea pustiiri asezat in locul cel sfant cei din Iudeea sa fuga in munti. SISTEMUL functioneaza si prin excludere. Calugarii pot primii urmatorul ,,sfat” ,,plecati” si atat fara a-i omora sau ucide. SISTEMUL are multe fete si actioneza in functie de situatie.

      Apreciază

  9. STOP RFID 666 said, on ianuarie 6, 2012 at 6:50 pm

    Echipamentul pentru călătorie și supraviețuire

    Toate echipamentele trebuie încercate și verificate temeinic înainte: să fie în stare bună, să funcționeze, să nu strângă, să reziste la forțe, uzură, apă, frig, etc.

    De reținut și că: cel mai bun echipament nu face altceva decât ceea ce poți face tu; sacul de dormit doar păstrează căldura – nu o produce; rucsacul doar învelește și susține lucrurile – nu le cară, etc. Dacă nu ești cât de puțin antrenat să dormi în frig, să cari greutăți cu mușchii tăi, să te cațări, să tai lemne, etc – cele mai grozave echipamente nu-ți mai folosesc (aproape) la nimic!

    Hainele trebuie să fie potrivite ca dimensiuni, să nu împiedice mișcările, să apere de frig și ploaie – dar și să aerisească pielea. Totdeauna să ai la tine o manta de ploaie, un schimb de haine, ceva călduros de îmbrăcat.

    Aerul constituie izolantul termic de bază pentru că el transmite doar o zecime din căldura pe care o poate transfera sau pierde o țesătură. Cu cât o haină înglobează mai mult aer, cu atât e mai călduroasă. Umezeala, transpirația măresc de circa 25 de ori transferul de căldură între corp-haine-aerul exterior. Numărul straturilor de haine este mai important pentru izolarea termică decât grosimea lor.

    Stratul exterior are rolul de protecție contra intemperiilor (vânt, ploaie, zăpadă). Trebuie să fie cât mai impermeabil față de exterior și totodată permeabil pentru umezeală și aburii care vin dinspre corp. Țesăturile din fibre naturale sunt mult mai slabe decât cele sintetice, însă rezultatele cele mai bune le dau membranele sintetice precum Gore-Tex și Sympatex ai cărori pori sunt de mii de ori mai mici decât o picătură de apă și de sute de ori mai mari decât molecula de abur, astfel încât ele sunt impermeabile dar permit circulația aburului.

    Încălțămintea este mai importantă decât îmbrăcămintea. (cu bășici la picioare nu mai poți înainta deloc!). Cu cât are mai puține cusături și cu cât este mai ușoară – cu atât mai bine. Încălțămintea nu trebuie săstrângă deloc piciorul. Forma și mărimea bombeului trebuie să permită mișcarea liberă a degetelor și totodată susținerea lor, astfel încât ele la coborâre să nu se lovească sau să se strivească. Talpa trebuie să fie groasă (ca să nu simți pietrele ascuțite), dar elastică. Preferabil ca bocancul să susțină glezna și din lateral. Folosește ciorapi buni, groși, din lână; calitățile lor de amortizare, protecție, termoizolare sunt vitale pentru succesul mersului și călătoriei.

    Pentru uscare, în încălțăminte se bagă hârtie de ziar sau igienică și se lasă câteva ore să absoarbă umezeala.

    Trebuie luate toate măsurile pentru evitarea apariției bășicilor sau rosăturilor. Aplică leucoplast pe locurile sensibile, unde încep rosăturile. Poți lăsa plasturele lipit câteva zile până termini marșul. Taie regulat unghiile și rotunjește colțurile. Nu le tăia prea scurt, deoarece la frig dor.

    Cuțitul – este un instrument vital pentru supraviețuire. Cuțitul trebuie să fie mereu bine ascuțit și gata de folosire. Nu-l strica jucându-te cu el, aruncând la țintă, etc. Păstrează-l în teacă, curat. Respectă-l: Scoate cuțitul numai ca să-l folosești!

    Cum se alege un cuțit? Chiar și un briceag bun, dar când poți lua numai un singur cuțit, atunci mai bine alege unul cu lama mare și solidă. Acesta va putea îndeplini eficient și confortabil toate sarcinile posibile, de la tăierea crengilor până la deschiderea conservelor și gătitul hranei.

    Este preferabil mânerul dintr-o singură bucată, găurit pe toată lungimea ca să treacă prin el coada lamei, prinsă la capăt cu o piuliță. Mânerele făcute din mai multe bucăți sau felii, ori cele în care coada lamei pătrunde doar pe jumătate din lungime, sau cele scobite ca să poată conține diverse ustensile (busolă, ace, etc) sunt mai fragile, mai nesigure.

    Sacul de dormit trebuie să fie mare, larg, NU strâmt. Pentru transportul lui este foarte utilă o husă comprimantă (cu curele reglabile) care reduce mult volumul sacului. Dacă nu ai cort, învelește-te pe tine și sacul de dormit cu o foaie, prelată sau alt fel de sac impermeabil.

    Rucsacul trebuie să fie zdravăn, impermeabil, prins pe un cadru rigid, cât mai îngust și înalt. Curelele reglabile pentru umeri și talie (brâu) transmit în mod corect greutatea sarcinii spre șolduri (nu spre umeri). Rucsacul trebuie să stea bine prins (solidarizat) de corp, dar la o oarecare distanță de spinare, pentru aerisire și reducerea transpirației.

    Pentru a nu te dezechilibra, centrul de greutate al rucsacului trebuie să fie cât mai sus și mai aproape de corp. Cortul și alte obiecte grele se pun aproape de corp și sus (nu jos). Totuși NU înălța rucsacul prea mult, căci te dezechilibrează la un vânt puternic. Aranjează bagajele cu atenție, ca să știi unde este fiecare lucru. Cele de care ai nevoie mai repede se pun deasupra, la îndemână. Alimentele mai moi, perisabile, se introduc în cutii rigide, etanșe.

    Este foarte important să NU cari bagaje multe și grele. Studiază și învață să te descurci cu un minim de echipament și hrană. Învață să renunți (gândește, experimentează) la orice bucățică de bagaj sau echipament de care n-ai nevoie.

    Trusa mică pentru supraviețuire: poate însemna diferența dintre viață și moarte, oricând pleci de acasă. Pentru ca obiectele din cutie să nu joace și să sune, spațiul gol se umple cu vată (care poate servi și la aprinsul focului). Trusa trebuie să aibă dimensiuni și greutate minimă, dar să conțină lucrurile vitale:

    Chibrituri – impermeabilizate prin înmuierea măciuliei în ceară topită;
    Lumânare
    Amnar (dintr-o bucată de lamă de bomfaier) și cremene
    Lentilă – pentru aprins focul de la soare
    Ace (mai multe, cu gaura mare); ață groasă, tare;
    Busolă – preferabil umplută cu lichid și ac fosforescent;
    Lanternă sau bețe luminoase
    Fierăstrău flexibil. Pentru a-l folosi, improvizează-i două mânere din lemn sau prelungește-l cu bucați de funie, sfoară
    Trusa medicală – împachetează medicamentele în cutii etanșe, iar în spațiul gol bagă vată. Pune-le etichete clare cu denumirea, scopul, doza, termenul de valabilitate. Nu le înghiți cu băuturi alcoolice. Aceasta poate conține: Analgezice (pentru potolirea durerilor mici, moderate), Aspirină, Un dezinfectant general (rivanol, saprosan, apă oxigenată, etc), Un dezinfectant intestinal (pentru diaree, deranjament stomacal), Antibiotice (pentru infecții uzuale), Antihistaminice (pentru alergii, înțepături de insecte), Tablete sau sisteme pt dezinfectarea apei, Plasturi (impermeabili, de diverse dimensiuni), Prezervativ (balon – poate fi utilizat ca vas pt apă, cu capacitate de aprox 1l), Spirt solid, Fașă de tifon (pentru bandajare răni sau fixare atele)

    Apreciază

    • Cineva said, on ianuarie 6, 2012 at 7:26 pm

      Dar cremenele astea pot fi si de slaba calitate? Eu am unul si sunt cam nemultumit de el…
      Ori sunt eu vai de mine si nu il folosesc cum trebuie ori mi-am luat teapa

      Apreciază

  10. mishuleu said, on ianuarie 6, 2012 at 6:54 pm

    Asa cum in momentul de fata nu suntem hraniti cu mana cereasca, cu toate ca atunci vor fi alte conditii, cred ca tot va trebui sa ne gospodarim singurei si prin pustii. Ce spune Sf Scriptura ca cela ce nu munceste sa nu manance cred ca se va aplica si acolo. Iar chestiunea cu tehnologia lor cred ca are putere destula bunu D-zeu prin Voia Sa sa-si acopere pe cei chemati ai Lui incat sa nu poata fi gasiti. In cartea ” Pustnicii nevazuti ai Athosului” gasiti cateva exemple de schimbare a legilor fizicii.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 6:59 pm

      mishuleu

      Plus asta … Sau mai bine zis, in primul rand asta.

      Apreciază

  11. mishuleu said, on ianuarie 6, 2012 at 7:08 pm

    Foarte folositor ar fi sa gasim informatii despre cam tot ce este comestibil si bineinteles ce este otravitor in vegetatia din tara noastra. Ar fi bune cunostiintele unui biolog.

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on ianuarie 6, 2012 at 7:18 pm

      1. Omul poate trai cu foarte ptina mancare, doar sa aiba apa si sa se roage. Rugaciunea nu trebuie cautata si nu ne costa nimic. Sunt reguli dupa care putem verifica alimentele daca sunt sau nu comestibile.
      In primul rand nu trebuie sa-si schibe culoarea si apoi din orice aliment necunoscut gusti putin ca sa verifici daca are reactii adverse.
      Gasiti in Biblioteca Teologica Digitala carti despre plante comestibile.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • mishuleu said, on ianuarie 6, 2012 at 7:26 pm

        Treaba cu gustatul e discutabila. Stim ca si otravurile din plante pot fi categorisite in functie de doza mortala, efecte samd. Deci e posibil ca acel gustat sa iti produca sau nu probleme in functie de puterea ca sa zic asa a otravii respective.

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 6, 2012 at 8:11 pm

        Pr. Vasile

        Puneti va rog link-uri spre articolele respective.

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on ianuarie 6, 2012 at 9:03 pm

        Saccsiv

        Am doua carti in pdf dar sunt mari si sa vad cum pot sa le pun pe net.

        Pr. Vasile

        Apreciază

    • rum1 said, on ianuarie 7, 2012 at 3:04 am

      In principiu cand gasim o planta necunoscuta , pasi pentru a afla daca e comestibila ar fi urmatorii.
      1) aplicam planta pe suprafata mainii (daca ar avea un efect gen urzica am sti de aici ca nu e buna de mancat)
      2)dupa vrun minut in care nu sa constatat nici un efect aplicam planta doar pe buza .
      3)daca dupa 10 minute aproximate nu sa intamplat nimic trecem la pasul urmator , inghitim o mica cantitate din planta .
      4)daca nici acum nu sa intamplat nimic putem aministra si restul grupului .
      *timpurile nu le stiu exact dar cu cat mai mari cu atat mai bine. si de obicei „experimentele” le fac cei batranii sau persoanle deja bolnave, Nu este nevoie sa ii riscam pe cei ce ar putea apara grupul .

      Apreciază

      • Amurgul said, on ianuarie 7, 2012 at 5:00 pm

        Urzica este comestibila (chiar foarte comestibila si hranitoare).

        Apreciază

  12. mishuleu said, on ianuarie 6, 2012 at 7:33 pm

    O alta victima a sistemului.

    http://stirileprotv.ro/stiri/11-septembrie/etnobotanice.html

    Apreciază

  13. Rares said, on ianuarie 6, 2012 at 8:03 pm

    Cateva informatii bune gasiti in cartile lui Ion Gavrila Ogoranu: „brazii se frang dar nu se indoiesc” este vorba despre cum a stat el, Gavrila Ogoranu, in munti 28 de ani si a supravietuit cautarilor securitatii.

    Apreciază

  14. Preoteasa Alexandra said, on ianuarie 6, 2012 at 8:31 pm

    Eu inteleg tot ce spuneti voi aici dar nu pot intelege un lucru: dupa parerea voastra preotii ar trebui sa isi lase parohiile si sa plece…unde? Dupa ce criterii hotaram noi chestiile astea atata timp cat Dumnezeu te-a facut responsabil pentru o comunitate, sa slujesti intr-un sat? Eu zic ca si daca vine razboiul peste noi, parca tot aici in satul nostru as prefera sa stau, caci aici ne-a pus Dumnezeu, aici am primit aceasta misiune.

    Apreciază

  15. mircea said, on ianuarie 6, 2012 at 8:37 pm

    O problema de logica (umana):
    Antihristul ca sa zica el ca e ca si Dumnezeu, adica omniscient, omniprezent, omnipotent are nevoie de fff multa tehnologie si stiinta.
    Ca va fi razboi acum sau in viitor, ca vor fi distrugeri sau nu, antihristul are nevoie de tehnologie.
    Si pt implant sau insemnare sau ce o fi, e nevoie de tehnologie si tot ce se intelege prin tehnica de calcul.
    Fara asta, fara stiinta omului, antihristul nu-si poate face lucrarea.
    Conform acestui rationament, in acele vremuri, va fi o maxima dezvoltare a stiintei si tehnologiei si deci o vor putea folosi si sa te caute. Asta o spune proorocul Daniel parca, acum cateva mii de ani.

    Eu personal sant de parerea parintelui Calciu care lasa deschisa poarta pt ambele variante.
    Vrei sa fugi, du-te. Vrei sa stai, stai.
    Importanta e mantuirea. Oamenii sant diferiti, talantii sant diferiti, caile Domnului sant diferite. Nu este o reteta unica.
    Avem Sfinti ai nchisorilor care au murit in inchisoare, avem Sfinti ai inchisorilor care au supravietuit inchisorilor, avem monahi si preoti care s-au ascuns in pustie si au scapat de teroarea inchisorilor. Avem Parinti cu „greutate” in toate categoriile de mai sus. Dar, numitorul comun e Altul.

    Apreciază

    • Silviu said, on ianuarie 6, 2012 at 9:39 pm

      Nu va fi nevoie de multa tehnologie (cantitativ). Va fi nevoie de cateva servere uriase plasate strategic in anumite puncte ale lumii si in rest chestii simple: chip-uri si cititoare de genul POS-urilor de acum.

      Nu vei fi urmarit fizic, sau vei fi urmarit foarte putin. Doar interactiunile tale cu „reteaua” vor fi urmarite. Prin interactiuni ma refer la: folosirea banilor, acces in diverse locatii (probabil toate locatiile, inclusiv acasa), acces la internet, acces la servicii publice, de sanatate etc. Aproape tot ce vei vrea sa faci va necesita autentificarea cu chip-ul.

      Un chip nu are cum sa fie detectat din satelit, un telefon mobil da. Deci nu vor avea cum sa te detecteze in salbaticie fara oameni care efectiv sa te caute la sol.

      Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 12:07 pm

      mircea

      Antihristul nu se va baza doar pe tehnologie, ci in primul rand pe draci si lucrarile lor:

      Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.

      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=24

      In rest, da, unii vor ramane, altii vor fugi. Acesta este un articol pentru cei care vor sa fuga.

      Apreciază

    • adriandirnescu said, on ianuarie 7, 2012 at 9:46 pm

      bine subliniat… Sa ne rugam sa nu pierdem cea ce e mai important . Doamne ajuta!

      Apreciază

  16. oarecare said, on ianuarie 6, 2012 at 8:51 pm

    cred ca invartosarea inimii este un nucleu de patimi. Hristos a lasat Biserica pentru mantuire. in Rusia mii de oameni protesteaza impotriva sistemului pentru eliberarea actelor fara si CNP si reusesc. iar noi nici pt cele cu cip nu razbim. atat de pacatosi suntem. eu una stiu : nu de moarte trupeasca sa fugim ci de moarte sufleteasca. ce folos ca fug in muntii daca nu imi implinesc pravila de crestin ? ”
    eu una stiu :

    Mântuitorul spune: „Cine v-a voi să-şi scape sufletul (viaţa) său, îl v-a pierde; iar cine îşi v-a pierde sufletul pentru Mine (şi pentru Evanghelie, – cum zice sf. Marcu) acela îl v-a mântui” (8,35). Înţelesul versetului este acesta: celui care tăgăduind pe Hristos în vreme de prigoană, sau ruşinându-se a-L mărturisi (Marcu 8,38), i se pare că-şi salvează fiinţa, viaţa de la moartea temporară, acela îşi pierde sufletul pentru veşnicie. Iar cine îşi pune sufletul pentru Hristos – ca El pentru oile Sale (Ioan 10,11) „Chiar de va muri (cu trupul) viu va fi” (Ioan 11,25)

    amin si Doamne ajuta !

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 11:55 am

      oarecare

      Noi vorbim de fuga in momentul declansarii razboiului mondial, iar tu vorbesti de proteste anti cip …

      Referitor la cip, facem si noi ce putem. Ti se pare ca stam degeaba?

      Apreciază

  17. sherlock_holmes said, on ianuarie 6, 2012 at 8:58 pm

    Toti Sfintii se rugau sa nu prinda vremurile lui antihrist,numai unii de pe aici vor sa-si salveze trupul ca sa dea nas in nas cu musiul ce o sa apara dupa razboi,si foarte posibil ( 173 % ) sa-si piarda sufletul.

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on ianuarie 6, 2012 at 9:16 pm

      Cred ca n-ai inteles despre ce este vorba. A muri este usor dar cine te lasa atunci sa mori. Supravietuirea inseamna evitarea confruntarii directe cu dusmanul. Cine poate sa o faca bine, dar cine nu, mai bine sa se retraga. Au fost si vor mai fi razboaie. Soldatii al luptat cu inamicul, insa populatia a fugit din cale confruntarii.
      despre asta este vorba. Nu toti sunt soldati.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • agerstress said, on ianuarie 8, 2012 at 12:43 am

        Exact acelasi lucru vroiam sa-l spun si eu. Depinde ce chemare are fiecare. Eu nu sunt pentru fuga dar cei care au de protejat o familie, copii, batrani, e bine sa se gandeasca la o cale de refugiu si sa se pregateasca din timp cu cele necesare. Nu strica sa aibe la indemana anumite obiecte folositoare si sa stie sa le foloseasca. Nu trebuie sa le lipseasca o Biblie SCRISA PE HARTIE -nu in format electronic, o carte de plante medicinale si cateva din obiectele enumerate de cei care au comentat mai sus, eventual o lupa dinaceea plata care sa-i ajute si la citit.
        Momentul fugii este insa discutabil. Atata timp cat linia frontului nu va trece prin Romania problema de baza va fi lipsa resurselor de energie si hrana care, dupa cum stim, la fiecare razboi, vor lua calea frontului, respectiv vor fi folosite aproape exclusiv in scopuri militare. La momentul respectiv as recomanda mai degraba doar retragerea spre localitati rurale mai greu accesibile, din zone montane (de preferat in apropierea unei manastiri), si evitarea marilor orase si vecinatatea acestora. Deja se stie ca toata pleava societatii si toate scursurile s-au aciuat in marile orase asa cum se aduna puroiul intr-o buba. Dumnezeu i-a impins acolo cu iluzia prosperitatii, face parte din procesul de cernere. In vremuri de criza (adevarata) aceste lepadaturi vor fi marea problema, mai mare decat criza insasi. Lasati-i sa se sfasie intre ei, voi nu trebuie sa fiti acolo. Dar nu trebuie sa plecati nici prea devreme si sa abandonati „bastioanele” credintei zidite cu multa jertfa si tot cu multa jertfa pastrate pana in zilele noastre. Biserica (ma refer de data asta la lacasurile de cult, caci Biserica cea vie va fi mereu acolo unde-i vor fi credinciosii) trebuie pazita pana in ultimul moment.

        Apreciază

      • agerstress said, on ianuarie 8, 2012 at 12:50 am

        Si pe timp de razboi vor mai fi, foarte probabil, am uitat sa mentionez, atacurile aeriene si cu rachete ale caror tinte vor fi marile orase, obiectivele energetice si industriale.

        Apreciază

    • mishuleu said, on ianuarie 6, 2012 at 9:20 pm

      Vorbesti in necunostinta de cauza. Unii dintre ei chiar si-ar fi dorit sa prinda vremurile din urma pentru ca astfel ar fi avut posibilitatea sa devina mucenici plus ca ispitele din ultimile vremi vor fi cele mai grele si le-ar fi pus credinta la cea mai grea incercare. Si-ar fi dorit sa-si dea viata pentru Hristos prin varsarea sangelui lor asa cum si IIsus Hristos a facut-o pentru noi toti. Din ceea ce spui se intelege ca nu cunosti ce reprezinta ortodoxia.

      Apreciază

      • minionita said, on ianuarie 6, 2012 at 10:25 pm

        Problema e ca din ce inteleg eu ni se spune ca atunci cand vom vedea uraciunea pustiiri sa fugim in munti, nu sa stam sa o infruntam. Daca e voia lui Dumnezeu sa prindem vremurile acelea e bine sa fim pregatiti. Si nici un om cu cap nu si-ar dori sa prinda acele vremuri pentru ca nimeni nu poate fi sigur ca va rezista pana la capat. Arie, Nestorie, patriarhii Vekkos, Athenagoras etc sunt exemple de oameni care au plecat pe drumul bun dar au ajuns pe aratura in niste timpuri aproximativ normale. Oare atunci cand vom fi pusi la incercare asa cum nu au mai fost pusi altii inaintea noastra, vom rezista? Mie imi e frica sa ma intreb asta cu toata sinceritatea, desi stand in casa mea calduta, langa frigiderul plin, cu familia alaturi nu ma doare gura sa spun ca nu voi ceda.

        Apreciază

  18. emilian said, on ianuarie 6, 2012 at 9:07 pm

    George Coşbuc Decebal către popor

    Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moş îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănţuit.

    Apreciază

  19. Ciprian said, on ianuarie 6, 2012 at 9:58 pm

    HMMM

    dusmanului nevazut ii place sa atace prin surprindere si sa afecteze pe cat mai multi. Daca va fi ceva de amploare prima problema va fi CUM SA NE AJUTAM UNII PE ALTII nu cum sa ne ascundem, pentru ca a ajunge din Timisoara sau Arad intr-un loc in care sa fii „la munte” trebuie sa mergi cam 100 de KM. Deci SE IMPUNE sa ai carburant la masina sau sa parcurgi 2-3 zile prin noroi sau sosea pe jos ceea ce inseamna sa treci prin potentiale filtre… Daca va fi panica generala trebuie sa UITAM de masini deci ramane mersul pe jos. Mai ramane gospodarirea imediata a putinelor resurse. Banii, aurul si orice grandoare nu vor mai avea valoare pentru ca nu tin de foame, sete sau caldura… Singurul necesar va fi Dumnezeu si Sfintele Taine, Rugaciunea neincetata, nu cred ca are rost sa ne facem planuri nici pentru ziua de maine pentru ca nu stim ce va fi… oricate am avea, nu stim ce vom putea cara, ce ne va fi de folos etc. nadejdea sa ne fie Dumnezeu. Am fost in foarte multi munti cu cortul dar cu atat mai mult imi dau seama de pronia Divina, cand m-am intalnit cu ursoaica cu pui, cu scroafa cu pui mistreti, cand imi mirosea un animal cortul sau cand m-am intalnit cu ursul la izvor astea numai cate le-am realizat ca potentiale pericole eu… mai sunt si avalanse, caderi in gol, masini blocate in zapada si altele…. oricand putem muri in oras sau la munte daca Dumnezeu care NE IUBESTE mai mult decat putem noi concepe INGADUIE ASTA, e cu siguranta e spre binele nostru. „Nu va fie frica, frica e de la diavol” spunea Parintele Arsenie Boca Cred ca dusmanul tocmai asta voieste ca putinii crestini sa se retraga in munti pentru ca il ard cu rugaciunile lor pentru ca mai apoi sa isi faca meandrele cu cei ramasi…. sa nu fie! Sa infruntam cu nadejde, discernamant si curaj situatiile pe care Dumnezeu ni le-a scos in cale spre mantuirea noastra si a celor din jurul nostru.

    Apreciază

    • minionita said, on ianuarie 6, 2012 at 11:01 pm

      O sa trebuiasca sa fugim nu ca sa ne salvam viata, ci ca sa nu fim ispititi peste puterile noastre. Cei ramasi vor ramane de buna voie si vor fi in siguranta pana cand mania lui Dumnezeu se va revarsa peste ei. Pana in ziua aceea ei vor continua sa isi duca traiul asa cum au facut-o mereu, razand de prostul care a dat viata indestulata in schimbul unei vieti de privatiuni. Tocmai cand vei fugi viata ta va fi in pericol pentru ca paduchiosul ( n-o sa-i zic pe nume ), te vrea pe tine cel care fugi de el, nu pe cel care a ramas in labele lui. Pe acela il are deja. Ceilalti vor fi doar controlati, tu vei fi vanat. Domnul ne spune sa priveghem si asta nu inseamna doar rugaciune, pentru ca atunci ar fi spus sa ne rugam. Iar daca vom muri fugind, asta inseamna ca Dumnezeu ne-a luat inainte ca ispita sa depasasca puterile noastre. Caci daca vei pica in labele paduchiosului, el nu te vrea mucenic, te vrea al lui cu trup si suflet. Nu o sa spuna :” Daca nu vii la mine iti dau in cap si te-am terminat.” O sa se foloseasca de orice ca sa te aiba. Familia, slabiciunile tale, durerea fizica vor fi folosite pana mori sau cedezi. Mie imi e frica sa ma intreb daca voi reyista pana la capat.

      Apreciază

      • emilian said, on ianuarie 6, 2012 at 11:23 pm

        Da, dar nu lasa Dumnezeu un suflet de crestin in ghiarele paduchiosului.

        Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 11:40 am

      Ciprian

      De aceea si articolele de tipul „SA NE CUNOASTEM”. Ca sa ne ajutam.

      Tu inchipui o plecare dupa ce deja tambalaul a inceput si zici ca nu vom mai putea pleca. Apoi aduci asta ca „argument” ca nu trebuie sa ne facem planuri … Care-i logica, frate?

      Tu zici ca-i de la diavol sa fugim de antihrist? Nu cumva mai degraba e de la diavol ideea sa ramanem si sa-l infruntam?

      Apreciază

      • Ciprian said, on ianuarie 7, 2012 at 6:13 pm

        Zic ca daca maine se ia curentul si nu avem benzina in rezervor va trebui sa mergem pe jos. Daca maine se devalorizeaza banii din cine stie ce regie si nu avem benzina in rezervor va trebui sa mergem pe jos. Si toate astea sunt doar la suprafata, variatiuni se tot pot face, ideea e ca elementul surpriza e a celui care il declanseaza nu al celui care il receptioneaza si de aceea cel mai bine e sa ne consolidam relatiile din imediata vecinatate pe cat posibil, sa ne punem nadejdea in Dumnezeu. Cine reuseste sa plece pana la tambalau excelent dar trebuie sa avem in vedere neprevazutul.

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 7:13 pm

        Ciprian

        Tocmai de aceea articolele de tip „SA NE CUNOASTEM”

        Apreciază

      • Ciprian said, on ianuarie 7, 2012 at 7:18 pm

        pai da… dar oare ne vom cunoaste… vreodata?

        Apreciază

  20. minionita said, on ianuarie 6, 2012 at 10:03 pm

    Am vazut intr-un documentar despre supravietuire ca regula este 3: supravietuiesti 3 ore fara adapost, 3 zile fara apa si 3 saptamani fara mancare.
    1. adapostul Cortul toate bune si frumoase dar implica un suport metalic sau macar scule cu care sa tai si sa ascuti lemnul. Cred ca e mai eficienta folie groasa impermeabila sau plastic pe care il poti folosi si in alte scopuri. Sacul de dormit il pui si pe el pe ceva, nu direct pe pamant. Cutitul si toporul sunt esentiale dar nu strica un fierastrau si o lopata de voiaj din aceea mica. Pentru un adapost pe termen mai lung ar trebui ceva sfoara si cuie. Haine si incaltaminte calduroase si comode. Lanterne cu dinam de preferat sa fie cu manivela sau cu acumulatori dar asta implica dispozitive de incarcat cu energie solara sau care se folosesc de miscarea corpului ( nu stiu daca asa ceva exista in comert dar stiu ca exista prototipuri experimentale ). Smartphone SUB NICI O FORMA pentru ca pot fi detectate http://www.itplay.ro/stiri/mobile/scandal-urias-iphone-stocheaza-date-despre-locatie-943.html. Pentru biblioteca e mai bun un ebook reader fara internet gen http://www.emag.ro/ebook-reader/ebook-reader-prestigio-nobile-per307–pPER3072B?emag_click_id=c2511ebd59aec6f8faaa3f5e5df17ba2&ref=afs

    2. apa in primul rand ai nevoie de un recipient, un purificator gen asta http://www.trailspace.com/blog/2009/07/22/outdoor-retailer-camelbak-all-clear.html si iar ne intoarcem la folia de plastic pe care o poti utiliza ca sa colectezi apa daca nu ai o sursa la dispozitie

    3. hrana ai nevoie de un vas in care sa o poti prepara daca e cazul, o lingura si o furculita, pentru orice eventualitate precum si o cutie pentru stocat. Nu e rau sa ai la indemana nylon si carlige pt. pescuit ( ocupa putin loc si ai o alternativa sanatoasa la sfoara dar atentie la cum pastrezi carligele ). Cat despre plante comestibile cea mai uzuala, cunoscuta si intalnita e urzica. In plus am gasit in Formula as un articol despre pir, care iar e des intalnit si care poate fi si aliment http://www.formula-as.ro/2011/997/medicina-populara-77/plantele-iernii-pirul-tarator-14492, castane http://www.formula-as.ro/2004/638/medicina-naturista-25/leacurile-padurii-castanele-si-ghinda-5450 si niste informatii suplimentare despre ghinde http://www.bcum.uab.ro/PDF_MIHAI/Apulum_2007.pdf Cred ca ar trebui si o rezerva suficienta de sare care poate fi folosita si pentru piscaturi de insecte sau oprirea sangerarii.

    Trusa medicala ar trebui sa contina si niste sapun pentru curatarea zonelor de piele lezate daca e cazul si alifie de galbenele ca dezinfectant si cicatrizant. Eu as adauga si o foarfeca pentru par si unghii.

    Apreciază

  21. Victor said, on ianuarie 6, 2012 at 10:42 pm

    in legatura cu frica pot spune decat atat: 8. Iar partea celor fricosi si necredinciosi si spurcati si ucigasi si desfranati si fermecatori si inchinatori de idoli si a tuturor celor mincinosi este in iezerul care arde, cu foc si cu pucioasa, care este moartea a doua.” Apocaplipsa cap 20-8

    Apreciază

  22. spellmaker said, on ianuarie 7, 2012 at 6:48 am

    cel mai bun ghid de supravietuire este „Apocalipsa” Sf.Ioan.Acolo scrie ca vor scapa cei care se vor ascunde in pesterile si crapaturile pamantului.Se gasesc acolo destule recomandari de a pleca in munte inainte de a incepe „momentul”. Cand apare o stare de conflict orasele se inchid,nu mai intra si iese nimeni.Nu va mai fi apa si nici mancare. Blocurile risca sa devina adevarate sicrie uriase.Si cum padurea este frate cu romanul (dar unii au uitat si asta si sa fie romani ) acolo se vor gasi suficient ca sa poti trai.Cat despre detectia din satelit nu este chiar asa de rau.La noi in tara sunt zone care ea nu merge.Nu merge nici in zonele cu ceata.Iar prin lut pur si simplu nu trece.Supravietuirea este buna oricum.Facuta chiar si ca sport.Devii mai sanatos si ai un psihic mai bun.In vest sunt multe sursuri de asa ceva si costa o gramada de bani ( pana la 5-6000 de euro in functie de complexitate ). La noi sunt ieftine.Costa mai nimic caci le tin cativa pasionati.”supravietuire” ca disciplina este ceva complex,incluzand teme diverse de la urban la monta,in functie de diverse conditii agresive,de la calamitati la conflicte.Merita studiat macar pentru un adaos de informatie care cine stie poate fi util odata si odata.

    Apreciază

    • Mihail said, on ianuarie 7, 2012 at 10:09 am

      Foarte bine punctat!
      Nu mi-a venti sa cred cate discutii contra au aparut la articolul asta cand scrie clar, negru pe alb in Apocalipsa Sfantului Ioan, in repetate randuri despre fuga si ascunderea in pesteri si crapaturile pamantului… Sau si in Matei:

      15. Deci, când veţi vedea urâciunea pustiirii ce s-a zis prin Daniel proorocul, stând în locul cel sfânt – cine citeşte să înţeleagă –
      16. Atunci cei din Iudeea să fugă în munţi.
      17. Cel ce va fi pe casă să nu se coboare, ca să-şi ia lucrurile din casă.
      18. Iar cel ce va fi în ţarină să nu se întoarcă înapoi, ca să-şi ia haina.
      19. Vai de cele însărcinate şi de cele ce vor alăpta în zilele acelea!
      20. Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta.
      21. Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi.

      (Matei 24)

      Mie mi se pare foarte clar. Eu zic ca mai bine ascultam de Sfintii Apostoli Matei si Ioan decat sa ne luam dupa logica noastra orgolioasa.

      Apreciază

    • agerstress said, on ianuarie 8, 2012 at 1:00 am

      In urmatorul razboi si satelitii vor fi vanati de catre adversarii implicati in razboi.

      Apreciază

  23. Valentin said, on ianuarie 7, 2012 at 8:40 am

    Nu va suparati ca intreb, dar am citit fel de fel de comentarii pe aici…Unde ne invata Sfanta Scriptura sau Domnul sa ne tranformam in trupe de commando ca sa supravietuim cu orice pret? Sa supravietuim ca sa …ce? Unde este patria noastra? Bu cumva in ceruri? Spre ce tindem noi de fapt? Ce ne-a invatat Domnul? Cine ne da o palma, sa-i intorcem si celelat obraz…Cine ne ia haina, sa-i dam si camasa, cine ne sileste sa facem ceva ce nu ne convine, noi sa facem indoit…”Fara Mine nu puteti face nimic”, spune Domnul…Crede vreunul dintre voi, ca poate rezista, se poate lupta sau poate supravietui cu propriile puteri??? Ce vreti sa facem, sa ne batem parte in parte cu vrajmasii? Ia vedeti mai bine un exemplu din Pateric, cand un bartran a fost calcat de hoti, care l-au batut si i-au furat tot ce avea, iar el a fugit dupa aceia ca sa le dea si ce nu reusisera sa-i ia in timpul talhariei…Credeti ca ne vom mantui prin rezistenta? Cum ramane cu fuga in munti? Ce inseamna de fapt fuga in munti? Nu cugetati la propriu ci duhovniceste: fugiti pe inaltimile rugaciunii, ale nadejdii in Dumnezeu, pe muntii credintei…Cei care locuiesc in desert sau campie, in care munti vor fugi??? Atentie la interpretari – pornirile de tip” vanator de munte” cu bricheta Zippo nu sunt potrivite…. Dumnezeu va putea, cu siguranta, sa-ti aprinda un foc, oriunde vei fi,.Trebuie doar sa crezi asta. Restul e vanare de vant…

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 10:56 am

      Valentin

      Nu cred ca e cineva pe aici care sa considere ca „poate rezista, se poate lupta sau poate supravietui cu propriile puteri

      Interpretezi aiurea Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti.

      Apreciază

    • agerstress said, on ianuarie 8, 2012 at 1:11 am

      @Valentin,
      Daca va fi razboi cu bombardamente, atacuri cu rachete si tot „tacamul” ca s-o spun pe romaneste, nu trebuie sa te pui la adapost? Vrei sa tii piept bombelor si rachetelor si sa le intorci celalalt obraz? 🙂
      Adu-ti aminte de iesirea lui Lot din Sodoma si atunci vei intelege. Nu e lepadare de credinta sa parasesti ceea ce a fost hotarat pieirii. Insa, pana nu se arata semnele, nu trebuie sa plecam dar trebuie sa ne pregatim chiar de va fi sa ramanem unii dintre noi cu „sabia” in mana pana la sfarsit. Pregatirea pentru un eventual refugiu nu strica.

      Apreciază

  24. Valentin said, on ianuarie 7, 2012 at 9:22 am

    “Adevărat grăiesc vouă: dacă veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă.” Şi iarăşi ne-ai zis: “Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.” Unde este credinţa noastră când ne plângem că nu suntem ascultaţi? Poate cineva să spună că a cerut cu umilinţă cele de folos şi nu le-a primit? Să nu fie.

    Asta este tot…E asa de simplu. Fara pregatire de tip commando….

    Apreciază

    • spellmaker said, on ianuarie 7, 2012 at 11:04 pm

      Ce comando ? supravietuirea e asociata drumetiei.Afara se preda ca o disciplina sportiva.

      Apreciază

  25. marian said, on ianuarie 7, 2012 at 11:07 am

    Ce vad, SMARTPHONE-uri? Am 2 NOKIA, din care, pe unul il pot incarca solar, dar, sa fim rezonabili, e o gluma povestea cu smartphone-ul incarcat la soare, in conditii de razboi nuclear. Unda de soc denumita Puls Electromagnetic va linisti frenezia internetului. Adio servere, adio transmisiuni via satelit, de unde semnal de GPS, daca satelitul e cazut? Poate ca nu toti semiconductorii vor fi prajiti, fapt care depinde de intensitatea dezastrului si de distanta SMARTPHONE-ului fata de focarul emitent de unda de soc. Daca jucaria scapa ne-prajita de radiatii, ce uteti face cu el? Lanterna? E copilarie sa dai sute de euro pt ca sa ai o lanterna slabuta. Sa citesti PDF-uri si fisiere HTML salvate? Extensia PDF consuma resurse enorme, cade bateria usor. Da, se pot asculta glasuri ale parintilor nostri, da, se poate vedea o imagine un fisier video… Exista pe e-Bay aparate radio solare, cu lanterna, manivela, conectare USB, capabile sa prinda banda de aviatie si posturi care anunta iminenta pericolelor. Nu am asa ceva, dar, stiu ca unii, au. Treaba lor!
    Ca sa fiti la adapost de bomba atomica dpdv al generatorului de curent, e bine sa aveti un dinam de bicicleta la care conectati prin incercare, fie, cateva becuri LED, daca nu or fi si acelea stricate, fie, un bec din acela ca pe vremuri, cu filament clasic, insensibil la atacuri nucleare. MIG21 nu avea tranzistori la bord, in versiunea standard, ci, tuburi/lampi. Nu va bazati pe masina cu cip cu senzori conectati la computer de bord. Deziluzia poate fi enorma. Cautati mai bine o masina robusta, clasica, DIESEL, fara fite electronice pe ea, eventual cu motor usor supra-alimentat, daca nu, un ARO pe motorina ar fi aur. Or mai exista?

    Apreciază

    • tataia said, on ianuarie 9, 2012 at 11:29 pm

      Si o masina pe benzina CLASICA cu carburator si aprindere clasica…din aia old school cu platini cum ar fi dacia ce problema ar putea avea? NU zic asta pentru ca as avea dacie pentru ca nu am dar eu cred ca e chiar mult mai robust un motor pe benzina clasic, fara electronica decit un motor diesel. Toate gadgeturile actuale moderne smartphone, pda, tableta, laptop nu vor folosi la nimic in situatii in care se pune problema de supravietuire. Probabil singurele aparate care ti-ar putea fi utile ar fi un radio de buzunar pe baterii pentru a asculta transmisiuni de urgenta sau diverse stiri care te-ar putea pune in tema cu anumite fenomene ce se petrec in restul lumii si o lanterna foarte buna, foarte puternica..probabil vor fi singurele aparate electrice de care ai putea avea nevoie.
      „Bec din acela ca pe vremuri cu filament clasic” ? Mama…oare chiar atit de depasit sint si nu mi-am dat seama?
      A trecut deja era becurilor clasice fara ca eu sa stiu? Ultima oara cind am verificat 90% din sursele de lumina folosite in locuintele oamenilor erau tot becuri din alea de pe vremuri cu filament. Idem pentru farurile masinilor.
      In rest eu despre supravietuire nu stiu nimic. Cind eram tinar (14-16) ani visam sa merg pe munte cu cortul..sa escaladez sa..etc…dar am ajuns la maturitate si mi s-a taiat tot elanul. Am devenit si eu comod aidoma tatalui meu iar in concedii nu am mers decit la mare si de fiecare data am stat la hotel. Si am ajuns sa ma deplasez doar cu masina.
      Sincer chiar nu vad cum as putea face eu ceea ce face Bear Grills in documentarele de pe discovery, avind in vedere kilogramele mele si faptul ca eu ma depalasez doar prin intermediul celor 4 roti ale automobilului. Probabil singurele pregatiri pe care le-as putea face eu in vederea iminentei apropieri a urgiilor ar fi sa imi fac un stoc de vreo 100 de litri de benzina..ceva hrana etc…
      Dar problema grava este alta…vad ca aici toata lumea este pregatita deja de supravietuire prin munti si de haiducie..eu unul nu sint. Si nici nu stiu daca voi mai fi vreodata. Nu vreau sa descurajez pe nimeni…dar sa presupunem ca eu as fi acum pregatit sa abandonez orasul, serviciul etc si sa cutreier muntii. Daca cei dragi nu vor sa ma urmaze ce ar trebui sa fac? Decit sa ii abandonez si sa fug in paduri mai bine astept aici linga ei pina in ultima clipa si inevitabil dau piept cu antihristul. De aceea eu nu voi inceta sa ma rog la bunul Dumnezeu sa nu fie acum nici razboiul, nici vremea antihristului nici…
      Bunul Dumnezeu sa ne aiba in paza!

      Apreciază

  26. Georgiana said, on ianuarie 7, 2012 at 12:18 pm

    Nicolae Steinhardt- „Jurnalul fericirii”
    …”crestinismul este o religie a curajului:
    -de nenumarate ori indemnul christic: <> fiule, <> fiica (Matei 9, 2, 9, 22; Marcu 10,49; Luca 8,48), <>( Marcu 6, 40; Ioan 16,33);

    -incurajarile <> (Marcu 5,36; Luca 1, 13, 1, 30, 5, 10, 8, 50), <> (Marcu 6, 50; Luca2, 10;12, 7;24, 36; Ioan 6, 20), <> (Marcu 16, 6);

    -pe lista celor sortiti iezerului de foc, cine figureaza primii? <> ( Apoc. 21, 8); si certarea: <> (Marcu 4, 40);

    -si mai ales dezvaluirea marelui secret: <> (Matei 11, 12)
    ………………………………………
    Crestinul este cel caruia Dumnezeu nu i-a dat duhul temerii (2 Tim 1, 7) si poate duce <> nevazut (Nicodim Aghioritul); e bun <>al lui Hristos Iisus (2 Tim. 2, 3) <> cu adevarul, imbracat cu <>dreptatii, <> mantuirii, <> Duhului.
    O religie marturisita prin curajul fizic al martirilor (Filip. 1, 28-30: <> intru nimic…caci voua vi s-a daruit…nu numai sa credeti intru El, ci sa patimiti intru El, ducand aceeasi <>…)
    Ce zice Pavel? <>Evr 13, 6) Dar Ioan? <>. (Epist.1. 4, 18)”

    Brice Parain: „Daca vrem sa fim liberi, nu trebuie sa ne fie frica de a muri, asta-i tot”.

    Apreciază

  27. Pr. Vasile said, on ianuarie 7, 2012 at 1:51 pm

    Aici este link-ul pentru sala de video conferinta de la ora 17.00

    http://1304890.videoconference.talkfusionlive.com/golive/m/1sQIvWfUNmr0XU5b

    Se poate intra completand numele la Guest si se apasa Enter.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  28. Pr. Vasile said, on ianuarie 7, 2012 at 1:53 pm

    Aici este link-ul pentru sala de video conferinta de la ora 17.00

    http://1304890.videoconference.talkfusionlive.com/golive/m/1sQIvWfUNmr0XU5b

    Se poate intra completand numele la Guest si se apasa Enter.

    Va astept.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  29. spellmaker said, on ianuarie 7, 2012 at 2:11 pm

    Din orase nu se va pleca intamplator.In orase va fi iadul pe pamant.Crestinii nu vor mai putea trai in ele pentru ca vor fi sub stapanirea celui rau.Daca veti ramane in el ,veti colabora cu diavolul.Alta cale nu va fi.Asa ca va trebui sa ajungeti unde diavolul vine mai greu sau unde are un interes mai mic.Asa ca cei care nu vor cu diavolul vor pleca din orase.Singurul loc va fi in natura…

    Apreciază

    • minionita said, on ianuarie 7, 2012 at 3:29 pm

      Diavolul nu are interese mici.

      Apreciază

    • agerstress said, on ianuarie 8, 2012 at 1:21 am

      Tu amesteci ceea ce va fi in timpul razboiului (cazul in care va fi si Romania implicata) cu ceea ce va fi pe timpul antihristului. Nu e totuna.

      Apreciază

  30. minionita said, on ianuarie 7, 2012 at 3:48 pm

    Mai fratilor, nu e o prostie sa fii pregatit. Nu va aduceti aminte de parabola cu cele 10 fecioare din Biblie? Cele care nu aveau ulei au ramas pe afara. Dumnezeu nu se supara pe tine daca te pregatesti. Da s-ar putea sa pierzi toate chestiile pe care le-ai luat cu tine si atunci asta e. Dar de unde stii ca daca ai luat cu tine un lucru, gandul bun nu a venit de la Dumnezeu? Sunteti si voi ca omul care in timpul inundatiei statea linistit spunand ca il va salva Dumnezeu. A venit intai masina pompierilor, apoi cand au crescut apele o barca, si la sfarsit un elicopter dar el a refuzat ajutorul asteptand sa il ia Doamne-Doamne de ciuf si sa il scoata de acolo personal. Ajutorul a venit dar nu l-a acceptat deoarece nu era conform cu imaginea din mintea lui.

    Apreciază

  31. oarecare said, on ianuarie 7, 2012 at 6:00 pm

    saccsiv, inclin sa cred ca ai dreptate. iertare !

    tehnicile de supravietuire sunt folositoare si razboiul chiar cred ca bate la usi.

    nu imi doresc sa raman in oras, dar nici singur cu sotia insarcinata nu cred ca m-as descurca prin munti. dar as fi foarte bucuros pt cei care ar reusi asta.

    sper ca copilasul meu si al tuturor femeilor insarcinate sa se nasca inainte de inceperea razboiului. sotia naste in preajma Invierii.
    sa ne rugam sa nu ne lase Dumnezeu cum il lasam si noi pe El.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

    • Ciprian said, on ianuarie 7, 2012 at 6:15 pm

      Sa nu ii prea spui de plecat in munti, are nevoie de liniste cat e gravida spre binele copilului, daca chiar se va intampla (sa nu fie!) veti vedea atunci…

      Apreciază

    • adriandirnescu said, on ianuarie 7, 2012 at 10:13 pm

      Doamne ajuta !

      Apreciază

  32. danutza said, on ianuarie 7, 2012 at 8:59 pm

    citind comentariile de aici o sa ma mai gandesc daca si cu cine ma voi intalni, pentru ca discutiile s-au indepartat de cele sfinte. chiar credeti ca va conta cum e sacul de dormit sau cat de mari sunt pustile sau pantalonii de camuflaj, daca harul Duhului Sfant nu va fi cu noi? chiar credeti ca nu au tehnica sa ne gaseasca si in gaura de sarpe?
    singurul lucru care ne va feri de dusman va fi Duhul Sfant, prin pronia cereasca, care va fi cu noi daca vom fi tari in credinta si nu blindati cu tehnici de supravietuire si briceage sau amnare.
    credeam ca rostul acestor intalniri ar fi sa intemeiem , cand va fi cazul,mici comunitati , in care sa rezistam ,cu rugaciune si credinta, in fata dusmanului, nu sa aratam ca niste rambo de 2 lei.
    e clar ca multi dintre cei care comenteaza aici nu se bazeaza pe ajutorul divin si pe credinta, ci pe fortele proprii si pe cat de pregatiti in tehnici diverse sunt.
    ca sa nu mai zic de cei infiltrati aici, cu scop de a dezbina sau de a testa pulsul….
    „Fara Mine nu puteti face nimic!!!” a spus Mantuitorul. oare nu voi putea aprinde focul , ca n-am amnar de calitate?sau voi muri de foame ca n-am ce vana? pustnicii oare cum supravietuiesc in pustiu pana la 90-100 de ani, fara haine sau mancare????
    asa ca, a bon entendeur, salut!
    si nu strica sa mai cititi din scrierile sfintilor, ca sa vedeti care e calea prin care veti putea supravietui cu adevarat!

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 9:22 pm

      danutza

      Tu sora mea, esti a treia varianta …

      Unii zic: sa nu fugim.

      Altii zic: sa fugim dar sa ne pregatim.

      Tu esti dintre cei de acord cu fuga (evident, cand va fi vremea), dar ii ataci pe cei ce vorbesc de pregatire …

      Cei ce considera ca trebuie sa ne pregatim isi pun nadejdea in bunul Dumnezeu. Dar isi fac si calcule: cu cine vor pleca, unde vor pleca, cum vor pleca. Ca nu poti din birou sa sari direct pe poteca muntelui.

      Nu stiu ce-ti veni cu acest atac nedrept.

      Apreciază

      • danutza said, on ianuarie 8, 2012 at 3:27 pm

        nu-i atac pe cei care se pregatesc, pt ca si eu ma gandesc la asta. poate nu am fost clara. in loc sa vorbim despre ce sa facem, unde sa mergem, cum sa ne intarim duhovniceste, cum sa ne organizam in mici comunitati, noi ii dam inainte cu cate cutite, corturi si pusti avem nevoie, uitand ca toate astea sunt zadarnice, daca Dumnezeu nu vrea sa ne pazeasca. v-tai gandit ca e bine sa avem in grup si un preot, pt a putea sluji sfanta Liturghie?
        nu am atacat pe nedrept pe nimeni, ci doar mi-am expus dezamagirea ca nu cele sfinte primeaza, ci tot partea materiala. inca o data, nu am zic ca nu conteaza, dar….mult mai putin.
        eu cred ca atunci cand va fi cazul, vom avea probabil atat de putin timp sa ne gandim, ca vom uita bagajul pregatit acasa.
        oare pustnicii isi cara haine groase si manuale d e supravietuire in munti???
        imi pare rau ca nu am fost bine inteleasa!

        Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 7, 2012 at 11:06 pm

      danutza

      Am tot amanat de cateva zile, dar comentariul tau m-a intristat atat de atare, incat m-am hotarat sa-l scriu acum:

      https://saccsiv.wordpress.com/2012/01/07/ne-vom-dezbina-pana-la-ura/

      Apreciază

      • danutza said, on ianuarie 8, 2012 at 3:32 pm

        sincer, esti ultima persoana pe care as vrea sa o intristez si nu-ti era adresat comentariul meu, caic tu stiu cum gandesti. era pentru alti frati care gandesc mai mult spre aprtea materiala. daca crezi ca voi ajunge sa urasc pe cineva, inseamna ca nu ma cunosti absolut deloc si asta chiar ma pune pe ganduri. chiar te gandesti ca ne vom uri, pentru ca nu vom fi de acord cu anumite lucruri? asa o functiona o comunitate de crestini????
        imi cer iertare si tie si altora pe care i-am suparat, dar intentia mea a fost alta: sa vedeti unde a deviat discutia si nu sa stimulez orgolii.
        poate ca ar fi bine sa imi vad de ale mele o vreme, ca sa nu mai creez suparare.
        iertare, inca o data, din inima va cer!

        Apreciază

      • saccsiv said, on ianuarie 8, 2012 at 3:47 pm

        danutza

        Evident, nu-ti era adresat intregul articol tie. Nu cred ca vei uri usor. Dar, da, multi ajung sa urasca aproape instantaneu.

        La ultimul articol din categoria „SA NE CUNOASTEM”, s-a vorbit clar de manastiri si preoti. La acest articol se vorbeste de o alta componenta a intregului.

        Ca sa fac o comparatie: daca stabilim sa mergem cativa frati in pelerinaj, vom vorbi desigur despre mari duhovnici si manastiri. Maine, cand discutam concret cu ce masina mergem si cata benzina ne trebuie, daca e pusa la punct si alte cele, desigur nu mai vorbim neaparat si de preoti. Asta nu inseamna ca totul va deveni o excursie de cutreierat muntii. Intelegi, sora mea?

        In inheiere, nu te retrage, ca si asa suntem putini cei ce strigam parca in pustiu.

        Apreciază

    • Ioan Dan said, on ianuarie 8, 2012 at 12:47 pm

      Iata ce spune Sfantul Efrem Sirul sa facem:
      . Deci, multi din Sfinti, cati se vor afla atunci, la venirea spurcatului Antihrist, vor varsa rauri de lacrimi, cu suspine, catre Dumnezeu Cel Sfant, ca sa se mantuiasca de balaur si, cu mare sarguinta, vor fugi în pustietati, in munti si in pesteri, cu frica se vor ascunde. Si isi vor presara pamant si tarana pe capetele lor, rugandu-se noaptea si ziua, cu multa smerenie. Si li se va darui lor aceasta, de la Dumnezeul Cel Sfant, si-i va povatui pe dansii Darul Duhului Sfant in locuri hotarate, si se vor mantui, fiind ascunsi in gauri si in pesteri, nevazand semnele si infricosarile lui antihrist. Caci celor ce au cunostinta, cu usurinta le va fi cunoscuta venirea lui. Iar celor ce isi au mintea de-a pururea la lucruri lumesti şi iubesc cele pământesti, nu le va fi cunoscută venirea acestuia. Caci, cel ce de-a pururea este legat cu lucruri lumesti, macar daca ar si auzi, tot nu crede, ba il si uraste pe cel ce i-ar spune despre venirea lui Antihrist. Pentru aceasta Sfintii se intaresc in credinta spre a scapa, ca toata invaluirea si grijile vietii acesteia le-au lepadat.

      danutza tu ai credinta fara pricepere. Si mai zici ca ai citit Vietile Sfintilor. Din lene si mandrie tu crezi ca Hristos iti va aprinde si focul si-ti va pune si un ceaun pe foc, ba iti va da papica cu lingura in gura doar pentru ca tu ai sigur credinta aceea mare de a muta si muntii. Mai smereste-te , soro!!! Citeste in Pateric cu acel pusnic care venit in manastire nu voia sa munceasca, ci doar sa se roage si staretul l-a lasat pana cand pusnicului i s-a facut foame si a cerut de mancare la care staretul i-a spus ca el nu are nevoie de mancare caci este inger pe cand calugarii din manastire deoarece au si trupuri, au nevoie si de hrana pentru care trebuie sa munceasca, in acest fel pusnicul s-a smerit si si-a cerut iertare. Tu ce vei face ca vad ca te crezi deja ajunsa la masura pustnicilor care traiau fara hrana si mancare? Pana si Sfanta Maria Egipteanca a plecat in pustiu cu un cos cu paine si a suferit 37 de ani pana a ajuns la masura sfinteniei.Daca e sa ma iau dupa tine, nici de munca nu mai e nevoie ca Hristos ne da de toate. Chiar daca ai ajuns sa tii o zi-doua post negru, sa nu-mi spui ca dupa aceea mananci iarba sau ghinda ca in codru!!!
      Pana la urma nu ti-a cerut nimeni sa pleci in munti (si nici nu cred ca te-ar lua cu asemenea idei). Incearca de proba sa stai 3 zile in munti fara sa ai nimic la tine decat (hai treaca) hainele tale de oras, nu zdrentele pusnicilor!

      Apreciază

    • agerstress said, on ianuarie 8, 2012 at 1:21 pm

      Fratilor, nu o tulburati degeaba pe sora Danuta. Chiar de va fi sa moara de foame va muri cu credinta si iubire in inima dar eu va amintesc ca Dumnezeu a dat chiar si hrana din cer celor smeriti. Mai cititi Cartea Exodului. Si mai amintiti-va si de surorile Marta si Maria cand au fost vizitate de Iisus. Una a ales slujirea prin munca, cealalta ascultarea Cuvantului si ce i-a raspuns Iisus celei nemultumite va amintiti (din ceea ce ati citit)?
      „Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; ci un lucru trebuie; iar Maria partea cea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea” (Lc. 10, 38-42).
      Iata ca au fost multe femei care ne-au surprins cu puterea credintei lor, incepand cu cea mai mare dintre toate, Maica Domnului, Fecioara Maria, si continuand cu Maria Magdalena si toate sfintele pe care le cunoastem.

      Apreciază

  33. Georgiana said, on ianuarie 7, 2012 at 9:10 pm

    Nicolae Steinhardt- “Jurnalul fericirii”
    …”crestinismul este o religie a curajului:
    -de nenumarate ori indemnul christic: fiule, fiica (Matei 9, 2, 9, 22; Marcu 10,49; Luca 8,48), ( Marcu 6, 40; Ioan 16,33);

    -incurajarile (Marcu 5,36; Luca 1, 13, 1, 30, 5, 10, 8, 50), (Marcu 6, 50; Luca2, 10;12, 7;24, 36; Ioan 6, 20), (Marcu 16, 6);

    -pe lista celor sortiti iezerului de foc, cine figureaza primii? ( Apoc. 21, 8); si certarea: (Marcu 4, 40);

    -si mai ales dezvaluirea marelui secret: (Matei 11, 12)
    ………………………………………
    Crestinul este cel caruia Dumnezeu nu i-a dat duhul temerii (2 Tim 1, 7) si poate duce nevazut (Nicodim Aghioritul); e bun al lui Hristos Iisus (2 Tim. 2, 3) cu adevarul, imbracat cu dreptatii, mantuirii, Duhului.
    O religie marturisita prin curajul fizic al martirilor (Filip. 1, 28-30: intru nimic…caci voua vi s-a daruit…nu numai sa credeti intru El, ci sa patimiti intru El, ducand aceeasi …)
    Ce zice Pavel? Evr 13, 6) Dar Ioan? . (Epist.1. 4, 18)”

    Brice Parain: “Daca vrem sa fim liberi, nu trebuie sa ne fie frica de a muri, asta-i tot”.

    Apreciază

  34. Georgiana said, on ianuarie 7, 2012 at 9:19 pm

    Nicolae Steinhardt- “Jurnalul fericirii”
    …”crestinismul este o religie a curajului:
    -de nenumarate ori indemnul christic: „indrazneste” fiule, „indrazneste” fiica (Matei 9, 2, 9, 22; Marcu 10,49; Luca 8,48),”Indrazniti” ( Marcu 6, 40; Ioan 16,33);

    -incurajarile „Nu te teme”(Marcu 5,36; Luca 1, 13, 1, 30, 5, 10, 8, 50),” Nu va temeti” (Marcu 6, 50; Luca2, 10;12, 7;24, 36; Ioan 6, 20),”Nu va inspaimantati” (Marcu 16, 6);

    -pe lista celor sortiti iezerului de foc, cine figureaza primii? „fricosii” ( Apoc. 21, 8); si certarea:” pentru ce sunteti fricosi?” (Marcu 4, 40);

    -si mai ales dezvaluirea marelui secret: ” Imparatia cerurilor se ia prin staruinta, si cei ce se silesc pun mana pe ea”(Matei 11, 12)
    ………………………………………
    Crestinul este cel caruia Dumnezeu nu i-a dat duhul temerii (2 Tim 1, 7) si poate duce „razboiul” nevazut (Nicodim Aghioritul); e bun „ostas” al lui Hristos Iisus (2 Tim. 2, 3) „incins” cu adevarul, imbracat cu „platosa” dreptatii, „coiful” mantuirii, „sabia” Duhului.
    O religie marturisita prin curajul fizic al martirilor (Filip. 1, 28-30:”fara sa va infricosati” intru nimic…caci voua vi s-a daruit…nu numai sa credeti intru El, ci sa patimiti intru El, ducand aceeasi „lupta”…)
    Ce zice Pavel? „Nu ma voi teme!” Evr 13, 6) Dar Ioan? „In iubire nu este frica ci iubirea adevarata alunga frica” . (Epist.1. 4, 18)”

    Brice Parain: “Daca vrem sa fim liberi, nu trebuie sa ne fie frica de a muri, asta-i tot”.

    (imi cer scuze pentru postarile anterioare, nu am stiut ca scrisul dispare folosind „<")

    Apreciază

  35. minionita said, on ianuarie 8, 2012 at 12:48 am

    Am citit tot felul de opinii, pro si contra dar toti par sa uite un lucru. Regula de baza pentru crearea unei comunitati crestina sau de supravietuire e tocmai comunitatea. Ia ganditi-va, daca stramosii nostri, atunci cand veneau turcii ar fi inceput:
    – Eu rup doua vorbe pe turceste si nu vreau sa imi abandonez casuta.
    – Eu nu sunt de acord sa mergem in padure pentru ca am guturai.
    – Eu cred ca ar trebui sa mergem numai pe drum ca sa nu ne ratacim.
    – Mai bine asteptam soldatii sa vina sa ne scape de turci.
    In cazul asta cred ca toti am fi fost bine mersi la Istanbul, dand cu fruntea de pamant de cate ori urla aia in minarete. Cand veneau turcii dadeau foc la tot, otraveau fantanile si fugeau. Conducatorul nu era ales niciodata pe criterii de genul are mai multe afise sau a fost mai bun de gura la dezbateri, era cineva capabil sa organizeze oamenii astfel incat sa supravietuiasca toti.
    Prima chestie e sa avem o comunitate. Poate ca mie nu imi plac ochii altuia sau ideile lui dar atata timp cat nu ne vedem de aceeasi parte nu facem nimic. Nu ati vazut lectia pe care au dat-o japonezii la Fukushima? Daca ar fi fost la noi asa ceva probabil ca nu ne reveneam 50 de ani ? Ei stateau la coada la apa si se faceau apeluri sa nu faca provizii mai mari decat necesarul si fiecare se conforma stiind ca cel din fata si cei din urma vor face la fel din solidaritate. Un tip spunea intr-un interviu ca trebuie sa fie solidari pentru ca panica e o dovada de egoism.
    Daca fiecare se gandeste numai la el mai mult ca sigur cineva se va impiedica si va cadea undeva in fata mea. Atata timp cat nu il va ridica nimeni altii se vor impiedica de el si vor cadea. Cand va trebui sa ies eu o sa reusesc daca sunt destul de puternica si am noroc. Daca nu, o sa fiu un obstacol in plus pentru cei din spate si o sa contribui la moartea unora din ei. Daca eu il ridic pe cel care a cazut langa mine iar cel din spate ma ajuta vom iesi noi si toti cei din spatele nostru. Imi pasa de ala din spate pentru ca daca el moare eu sunt mai slaba. Nu mai discut de faptul ca trebuie sa ne iubim aproapele atata timp cat oameni care nu s-au vazut si nu au vorbit niciodata decat prin intermediul unor randuri scrise fac schimb de „cuvinte dulci”. Ar trebui sa fim constienti ca nu e vorba de un film unde actorii au peste 1,80 si muschi facuti la sala. In familiile noastre sunt oameni in varsta, copii, persoane bolnave. In caz de razboi e posibil ca unii sa fie raniti. Daca vrei sa fugi ca sa te mantuiesti si copilul tau e bolnav, il abandonezi? Ramai cu el sa ii salvezi viata si sa va ratati sansa la mantuire? Il iei si fugi cat si cum poti.
    Cat despre cei care vorbesc despre credinta cat bobul de mustar, istoria bisericii pomeneste de 3 munti mutati din loc. Cu riscul sa va simtiti jigniti, eu cred ca majoritatea suntem niste caldicei amarati iar cea dintai sunt eu.

    Apreciază

  36. oana said, on ianuarie 8, 2012 at 7:22 am

    Eu am o propunere, hai sa ne intoarcem fata catre Dumnezeu, hai sa fim mai buni, sa ne rugam pentru lumea asta asa cum ne invata Sf Siluan. Poate Dumnezeu isi face mila de noi si cu ajutorul Lui ne intoarcem mai multi la credinta. Fara Dumnezeu nimeni nu poate iubi si nu poate crede. Fara ajutorul Lui nu suntem in stare sa facem absolut nimic. Haideti sa ne rugam pentru oameni, ca bunul Dumnezeu sa ii lumineze, sa se trezeasca din pacat. Eu cred cu tarie ca este mai bine sa ne unim in rugaciune. Doar asa ne putem salva. Suntem atat de pierduti toti. Chiar si noi, cei care mergem la biserica si citim vietile Sfintilor. Noi trebuie sa ii ajutam pe ceilalti sa vada dragostea lui Dumnezeu, nu sa ii ingrozim. Citeam ” Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei” unde Sf Siluan ne invata ca e datoria noastra sa ne rugam pentru toti oamenii. Pentru fiecare, ca fiecare sa vada frumusetea iubirii lui Dumnezeu. Cand vom face asta, multe minuni, cred eu, se vor intampla. Dumnezeu nu vrea sa ne piarda, nu vrea ca noi sa pierim mancati de fratii nostri. El doar asteapta sa ne intoarcem. Rugati-va pentru toti si asa cum Domnul ne-a salvat anul acesta de sangele care trebuia sa se verse, asa poate ne ajuta si mai departe!

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  37. Ioan Dan said, on ianuarie 8, 2012 at 12:56 pm

    danutza si vascka

    Voi aveti credinta fara pricepere. Si mai ziceti ca ati citit Vietile Sfintilor. Din lene si mandrie voi credeti ca Hristos iti va aprinde si focul si-ti va pune si un ceaun pe foc, ba iti va da papica cu lingura in gura doar pentru ca voi aveti sigur credinta aceea mare de a muta si muntii. Mai smeriti-va , sau am sa fac cerere la Patriarhie sa va treaca in calendar in randul Sfintilor Pustnici!!! Citeste in Pateric cu acel pusnic care venit in manastire nu voia sa munceasca, ci doar sa se roage si staretul l-a lasat pana cand pusnicului i s-a facut foame si a cerut de mancare la care staretul i-a spus ca el nu are nevoie de mancare caci este inger pe cand calugarii din manastire deoarece au si trupuri, au nevoie si de hrana pentru care trebuie sa munceasca, in acest fel pusnicul s-a smerit si si-a cerut iertare. Tu ce vei face ca vad ca te crezi deja ajunsa la masura pustnicilor care traiau fara hrana si mancare? Pana si Sfanta Maria Egipteanca a plecat in pustiu cu un cos cu paine si a suferit 37 de ani pana a ajuns la masura sfinteniei.Daca e sa ma iau dupa tine, nici de munca nu mai e nevoie ca Hristos ne da de toate. Chiar daca ai ajuns sa tii o zi-doua post negru, sa nu-mi spui ca dupa aceea mananci iarba sau ghinda ca in codru!!!
    Pana la urma nu ti-a cerut nimeni sa pleci in munti (si nici nu cred ca te-ar lua cu asemenea idei). Incearca de proba sa stai 3 zile in munti fara sa ai nimic la tine decat (hai treaca) hainele tale de oras, nu zdrentele pusnicilor!
    Răspunde

    Apreciază

    • danutza said, on ianuarie 8, 2012 at 3:19 pm

      multumesc pt luminare! vezi, de aia mi-am schimbat parerea ( cum zici tu, din lene sau mandrie). asa o fi, desi nu stiu cum de-ai tras concluzia ca mi-as permite sa ma cred vreo sfanta. poate ma lamuresti, strict pe textul pe care l-am scris.pana atunci, imi mentin pozitia ca multi dintre cei care posteaza aici sunt departe de spiritul crestin si ca nu asta era directia pe care trebuia sa o abordam la acest articol.poate n-am inteles eu bine.
      si cred ca ironia ieftina nu are ce sa caute aici!

      Apreciază

  38. oana said, on ianuarie 8, 2012 at 7:14 pm

    de ce nu ati postat comentariul meu?

    Apreciază

  39. oana said, on ianuarie 8, 2012 at 7:21 pm

    Imi cer iertare, l-am vazut!

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  40. Gigi said, on ianuarie 14, 2012 at 1:47 pm

    Cartea mentionata de Pr. Vasile ”Manual de Supravietuire, de Şerban Derlogea”, se poate downloada de aici

    Dă clic pentru a accesa manual-de-supravietuire1.pdf

    Apreciază

  41. SorinB said, on ianuarie 15, 2012 at 9:30 pm

    Omul poate trai 3 zile fara apa, 3 saptamani fara mancare 🙂
    nu stiu ce sa zic cu hainele de camuflaj ….. ii mai bine sa aveti haine normale de exemplu daca ii razboi si va vede niste soldati in camuflaj riscati sa deschida focul asupra voastra(sau o sa zica vezi tipi aia in camuflaj cred ca au arme), nu trebuie sa bateti la ochi, sa aratati ca niste oameni normali.
    Eu zic un kit de supravietuire si sa invatati sa il folositi, e si sa invatati remedi naturale sa nu depindeti de medicamente si nu ar strica niste arme genu:pistoale,pusti,arcuri,arbalete

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.