SACCSIV – blog ortodox

Sfantul Ioan Gura de Aur: FEMEII I SE CUVINE GHERGHEFUL

Posted in FAMILIA, FEMEIA, ORTODOXIE, Sfantul Ioan Gura de Aur by saccsiv on decembrie 25, 2011

Iata ce spune Sfantul Ioan Gura de Aur in Cuvânt la Duminica a XXVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh:

Femeii i se cuvine ghergheful, fusul, coşniţa şi căutarea gospodăriei casei. Ea trebuie să rămână în casă şi să crească copiii săi.

Dimpotrivă, partea bărbatului sunt camerele judecăţii, adunările de sfat, treburile lumeşti, războiul si bătălia ş.a.

Insă în luptele cucerniciei barbatul si femeia au un singur loc de luptă si un singur fel de luptă. Incă şi femeile trebuie să se înarmeze la această luptă, si nu se scot din această ceată.

Comentariu saccsiv:

   Am „evoluat” oare? Mai putem tine cont de spusele marelui Sfant sau ne-am „emancipat”? E bine unde am ajuns? E de bine cu femeia strungar, femeia vanzatoare, femeia director sau femeia ministru?

Dar oare cum s-a ajuns aici si mai ales de ce? Nu cumva asa au dorit ELITELE si marionetele lor de rang inalt?

DOCUMENTARE CELEBRE: Interviul luat de Alex Jones lui Aaron Russo, subtitrare in limba romana si o analiza a sa

Cititi va rog si:

Parintele Cleopa ne invata sa ne maritam fetele de tinere. Noi insa suntem niste razvratiti neascultatori si ca atare din ce in ce mai multe adolescente desfraneaza cumplit …

 

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 25, 2011 at 7:08 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. stef said, on decembrie 25, 2011 at 7:22 pm

    O reclama recenta destul de stranie la un telefon – ruleaza si pe la noi :

    Apreciază

  3. Maria said, on decembrie 25, 2011 at 8:01 pm

    Despre femei se mai spune in Epistola intai Corinteni,a sf Apostol Pavel :
    „Ca in toate Bisericile Sfinte,femeile voastre sa taca in Biserica,caci nu le este ingaduit sa vorbeasca,ci sa se supuna ,precum zice Legea .”
    35 :Iar daca voiesc sa invete ceva ,sa intrebe pe barbatii lor,caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica ”
    Epistola intai Timotei cap.2 ,
    „Asemenea si femeile ,in imbracaminte cuviincioasa ,facandu-si lor podoaba din sfiala si din cumintenie,nu din par impletit si din aur ,sau din margarintare ,sau vesminte de mult pret .”
    „Nu ingaduiesc femeii nici sa invete pe altul ”
    „Si nu Adam a fost amagit ,ci femeia ,amagita fiind ,s-a facut calcatoare de porunca ”
    Deci ,femeile trebuie sa taca in biserica .Atunci de ce canta in strana bisericii si slujesc la sf liturghie impreuna cu preotii ?Au „evoluat „?In viata civila ,nu ne mai miram ,dar in Biserica ,ne punem aceasta intrebare .Aici s-a iesit din „tiparul „bisericii .Cuvant de aur al sf Ioan Gura de Aur despre femeie .

    Apreciază

  4. John said, on decembrie 25, 2011 at 8:13 pm

    Patriarhul Irineu si Boris Tadic au fost si anul acesta in Sinagoga:

    Tadic vad ca si-a pus si tichie.

    Am gasit prima data stirea la rusii de la http://antimodern.wordpress.com/

    Apreciază

  5. STOP RFID 666 said, on decembrie 25, 2011 at 8:35 pm

    Femeia a fost in mod intentionat scoasa din familie, si acesta este un plan al ELITELOR. Primul pas al ,,emanciparii” a fost gogoasa ca femeia trebuie sa munceasca pentru a avea banii ei si a nu mai sta la mana barbatului. Au ras conspiratorii de femeia la cratita care este sclava barbatului. Dar aceasta asa zis sclavie sa transformat intr-un cosmar pentru femei. Acum femeile trebuie sa faca fata unui arsenal infernal din care pierd intotdeauna. De la femeia sudor, mecanic si frezor (epoca de aur comunista) s-a trecut la femeia manager si diplomat. Femeia s-a transformat in barbat si i-a disparut aerul de mister. Elitistul Rockefeler spunea ca femeia a fost scoasa la munca pentru a fi impozitata. In realitate principalul scop a fost ca femeia sa nu mai educe copiii ci educatia lor sa fie preluata de stat si de alte organisme de ,,aparare a drepturilor copiilor”. Odata cu scoaterea femeilor la munca piata muncii ,,a explodat”, in sensul ca salariile au scazut iar munca a fost din ce in ce mai putin platita spre satisfactia bogatasilor acestei lumi. V-ati pus vreodata intrebarea de ce inainte cu salariul barbatului se puteau acoperii cheltuielile casei iar acum nici cu doua salarii nu se poate face nimic? Tot o consecinta a acestei manevre a fost aparitia somajului care este un mijloc de santaj si o pierdere de bani. Un mijloc de santaj pentru ca angajatorul poate oricand sa te ameninte ca poate gasi ca tine o mie, si tu trebuie sa stai cuminte si sa inghiti orice salariu si oricate ore poti duce. Va dati seama cate locuri de munca s-ar putea face cu banii care se ofera somerilor? Nu se fac locuri de munca pentru ca nu este prioritatea lor. Educatia pe care trebuia sa o ofere femeia a fost preluata de televizor, calculator si gasca din spatele blocului. Acolo este educatia copiilor. Si femeia impovarata de atatea griji nici nu mai stie pe ce sa puna mana mai intai. Din asa zisa sclavie a sarit in alta si anume exploatarea fara mila. In mod normal o femeie nu poate sa aiba grija si de casa si de copii si de un servici care nu mai e de mult cel clasic de opt ore. Acesta este un prim aspect.

    Pe de alta parte se incearca o uniformizare a femeilor cu barbatul pentru a nu se mai intrevedea nici o diferenta intre ei. Totul este unisex, de la parfumuri la imbracaminte. Moda androginului este foarte draga celor care ne vor raul. Uniformizarea este marea hiba a acestor vremuri tulburi.

    Apreciază

  6. mishuleu said, on decembrie 25, 2011 at 9:11 pm

    In afara faptului ca s-a dorit distrugerea familiei, tinta a fost de fapt copilul care putea fi mult mai usor manipulat cu mama la munca prin intermediul marei inventii dracesti numita TV si nu numai plus ca au mai prins vro doi iepuri deodata acestia numinduse impozitarea femeii si al doilea, si sclavi feminini nu numai barbati.

    Apreciază

  7. Cristina said, on decembrie 26, 2011 at 9:21 am

    Problema e mai complicata decat pare. Daca ar mai fi barbati capabili si cu capul pe umeri ca pe vremea Sfantului, ar fi exceptional, dar din pacate nu prea mai sunt. Mai nou stau barbatii acasa si muncesc femeile la un serviciu. Daca femeia a ajuns cum a ajuns e si vina barbatilor. Intr-o tara cu barbati curajosi, credinciosi, muncitori si familisti nu veti vedea decat rar femei cu ifose si aere de mari directoare Multe femei se duc la serviciu ca nu au incotro, nu neaparat ca vor sa faca cariere rasunatoare (vorbesc de majoritatea femeilor, nu de corporatiste care oricum sunt putine raportat la nr. total de femei care muncesc). Elitele lumii aplica planuri marsave ca au pe cine, ca daca noi am fi cum trebuie nu ar avea sorti de izbanda.

    Apreciază

  8. cineva said, on decembrie 27, 2011 at 12:40 pm

    Subscriu la ce zice Cristina si adaug:
    – si femeia este om

    Apreciază

  9. Preoteasa Alexandra said, on decembrie 27, 2011 at 1:13 pm

    Din experienta mea putina pot confirma doua lucruri:

    1. odata intrata in caruselul muncii la standarde europene, femeia se distruge pas cu pas. Daca totusi isi doreste sa iasa, o poate face din mila lui Dumnezeu. Pe mine Dumnezeu m-a scos din groapa in care am intrat din nestiinta, neputinta si lipsa de atitudine la timp.

    2. Pentru familiile care isi doresc cu adevarat sa urmeze pe Sfintii Parinti intotdeauna vor fi solutii pentru a hrani o casa de copii doar din munca barbatului. Peste tot exista saracie, dar trebuie sa nu ne temem de ea. Bunicii nostri aveau atat de putine si faceau multi copii si se maritau si insurau fara sa se gandeasca la standarde europene asa cum am fost noi crescuti, asa cum ne-au fost induse in minti nevoi peste nevoi care sa satisfaca vistieriile nesatule ale bogatilor lumii acesteia. Trebuie sa iesim din caruselul acesta al mortii familiei, mai ales al mortii familiei preotului. Acolo unde nu mai credem ca Sfintii Parinti au dreptate, acolo intervine fisura si o luam pe aratura.

    Apreciază

  10. […] sa ne mai miram cand citesc pe blogul lui Saccsiv ca Sf. Ioan Gura de Aur invata ca locul femeii este la gherghef?? Poti oare sa mai spui ceva? Ce sa ne mai miram daca insusi Sf. Apostol Pavel ne invata in Epistola […]

    Apreciază

  11. Rox Deea said, on decembrie 28, 2011 at 2:05 pm

    Dupa cum observ mai sus, se creeaza multa sminteala prin post-uri de genul acesta.
    Intr-adevar, femeia este un ajutor pentru barbat, se ocupa mai mult de gospodarie, de copii, insa nu este numai atat. Va rog, este chiar trist ca in insusi biserica cea adevarata, sfanta, eu gasesc usoara tendinta de misoginism. E de inteles ca nu trebuie sa vorbeasca in Biserica si alte lucruri. Dar sa nu exageram. Dumnezeu a ridicat foarte mult femeia din robia si dependenta fata de barbat. „Femeia sa se teama de barbat” sa refera la frica de a nu pierde dragostea lui, nu la o altfel de frica.
    Este de neinteles de ce , in zilele noastre, femeile care sunt si ele inzestrate de Dumnezeu cu talente, de a canta, de a picta icoane, de a studia medicina de exemplu sau orice alt talent, aceste femei sa isi ingroape talantii pentru simplul motiv ca „trebuie sa stea in casa, sa faca mancare, sa spele” si atat.

    Apreciază

  12. Preoteasa Alexandra said, on decembrie 29, 2011 at 10:31 am

    Rox Deea,

    nu cred ca ai inteles duhul cuvintelor postate aici. ideea era ca in momentul in care femeia se departeaza de camin ca timp, familia „isi pierde sensul ei adevarat” asa cum spunea pr. Paisie Aghioritul. Nu opreste nimeni femeia sa lucreze, sa se dezvolte profesional, dar experienta indelungata a dovedit ca familia are de suferit de pe urma acestui cerc vicios care tine femeia ocupata si educatia pruncilor cade in mainile strainilor in detrimentul mantuirii familiei. Rar mai poti in ziua de astazi sa lucrezi lejer sa faci si bani, si sa educi o casa e copii. Majoritatea familiilor nu fac mai mult de 1-2 copii si totusi se plang ca „astea nu sunt vremuri sa faci copii”. mamele cu peste 3 copii nu isi permit sa isi mai puna problema realizarii in afara caminului. Suntem foarte mult influentate inca din scoala sa privim lucrurile in spiritul feminist. Suntem invatate ca in Evul mediu femeile erau asuprite si manipulate. Totusi, in ciuda robiei femeii din istorie, se pierd din vedere avantajele pe care statul in camin le-a adus familiei. Oricat de misogina ar fi fost societatea medievala apuseana, totusi in Biserica noastra niciodata Sfintii Parinti nu au fost misogini, ci au avut in vedere doar mantuirea familiei si educatia copiilor, impartirea pe roluri in familie a treburilor, pentru ca altfel daca capitanul face treaba carmaciului si invers, nu se mai merge pe vocatii, ci pe haos si relativizarea tuturor valorilor. Fiecare caz este unic in familiile noastre, dar trebuie sa ne cladim un stil de viata mai modest, prea traim dupa niste coordonate consumeriste create de decenii bune incoace tocmai ca sa nu mai putem iesi din aceasta traiectorie lumeasca.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.